Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1977

Nem drága?

Nem ajánlják, mert a Signum területi képviselőjétől kapott naptárat a boltos:DD

A signum sztem rövidebb ideig hat és ha jól emlékszem nem minden rovarölővel keverhető.

Talán az unifosszal vagy a semmire nem való ( csak emberre:)) bi 58-al.

Előzmény: buga1 (1976)
buga1 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1976

A Signumot nem használja senki monília ellen? Nálunk a Chorust nem is ajánlják monília ellen (csak mellékhatásként említik a monília elleni hatását).

hevezoli64 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1975

Kedves fórumtársak!

Segítsetek nekem, a harcot mennyire korán virágzik (pl. a magyar kajszihoz képest). Akinek van, tapasztalatát kérem ossza meg.

Tavaly ültettem tavasszal 3 fát, persze keményen elfagyott, egy ki is pusztult, 2-őt talaj felett kellett most elvágnom, 5 cm-es kis vesszők vannak rajta. Mindkettő él, s jól illene a többi mellé, de ha a magyar kajszinál hamarabb virágzik (nálam 20%-os most a virágzása a magyar kajszinak), akkor nem biztos, hogy van értelme tartani, hisz tavaly keményen pórul jártam.

Üdv.

Ali-bá Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1974

Nekem van valamennyi a hűtőben (ha már annyira szeretnéd - olvastam az előző kérésed is, de akkor még nem tudtam mennyi marad ki), de csak 'ingyér' adom.

Előzmény: serezetten (1972)
yotti Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1973
Köszi.
Előzmény: Törölt nick (1970)
serezetten Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1972

Sziasztok!

Ha valakinek vannak eladó sárgabarack oltóvesszői, azt kérem jelentkezzen ezen az e-mail címen, mert vásárolni szeretnék oltványokat.

labambusz4@gmail.com

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1971

Most már inkább várd meg amíg kinyílik. Holnaptól megint hidegfront, de talán hétvégére  meleg lesz.

Virágzás idején a hideg esős idő melegágya a moníliának.

Előzmény: Gabesz7878 (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1970

A rézgálic is jó, de csak piros bimbósig. Az réz-szulfát CuSO4.

A rézgálic egy régebbi szer, nem olyan szemcsemérettel.

Az adagolás 10 liter vízhez lemosáshoz 30-50 g. Ez kb. k közepes evőkanaléat jelent. Thiovitból pedig egy zacskó.

Előzmény: yotti (1967)
Gabesz7878 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1969

A kajszit is még most lepermetezhetem réz+kén lemosóval, vagy inkább várjam meg, hogy teljesen kinyíljanak a virágok és a lentebb olvasott CHORUS nevezetű szerrel permetezzem le?

Köszi az eddigi segítséget!

Előzmény: Törölt nick (1966)
yotti Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1968
Még annyit,hogy a rézgálic is jó mert az van most hirtelen itthon?
yotti Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1967
Szia,megkérdezném tőled,hogy a rezes-thiovitos kezelésnél mi az adagolás tíz liter vízbe?
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1966

Szia,

Én tényleg a kevés vegyszer melleztt vagyok, de az ecet, meg a csalánlé és egyebek nem túl hatékonyak.

A lemosó legyen tisztességes. Réz+kén. Réz a gombákra, kén a kártevőkre.

Mindkettő elem (vegyület) megtalálható a természetben.

Az olajos lemosók csak marketing, hogy lefojtja a bogarakat :)

Valszeg eddig sem volt túl fertőzött a környék, ahol laksz. Máshol meg szenvednek és alig tudják megállítani a fertőzéseket.

Ha olcsón akarod megoldani, akkor vegyél rézoxikloridot+thiovitot, ami kéntartalmú és azzal mosd le a fákat.

A szakboltokban mindig azt mondják nem keverhető a kettő, mert koagulál, csapadék válik ki blablabla....ezt azért mondjáák, hogy eladják a sok előre bekevert elmosó permetet.( lásd. rézkén, Vegesol)

Még1 tipp: sokan használják a nonitot,ami megint csak marketing, arról nem is beszélve, hogy lúgos oldattal nem igazán szerencsés keverni. ( bordói lé, gyomirtók)

Ha nem felszívódó a permetszer, akkor használjunk tejet, ugyan azt a hatást fejti ki. A cukros lé is jó lenne, de annak számos negatív hatása van.

Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy helyettesíthető a nonit, ha étolajat önt az ember permetező kannába.

Szerintetek a víz és az olaj mennyire homogenizálható?:)

Előzmény: Gabesz7878 (1964)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1965

Még egy dolog!

Én mindig teszek bele lecél(fej) trágyát a permetlébe. Kondícionálisan erősíti a fákat, kevésbé lesz beteg.

Akinek még új, annak ajánlom a figyelmébe a lenti linket:

http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/csonthejasok.pdf

Fontos a megelőzés, de a tüneti gyógyítás is, csak tudja az ember mivel áll szemben.

Gabesz7878 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1964

Sziasztok!

Nálunk még csak most kezd virágozni a kajszi. Abban kérném a segítségeteket, hogy ilyenkor kell-e permetezni, illetve mivel? Én évek óta az almafákra illetve a meggyfákra ecetes lemosót használok, ami jó gombaölőnek bizonyult. Szerintetek a kajszit lehet vele, vagy érdemes?

Üdv: Gabesz 

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1963

Mindenképpen, a chorus lényege, hogy a virágba kell permetezni

Ez a legfontosabb permetezés az egész évben.

Kannában kell megkeverni és a maradék mehet a meggyre és a cserire.

Előzmény: Lactarius Curtis (1962)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1962

A hétvégén érdemes már Chorus-ozni? Elvégre virágzik a kajszi...más nem. Tavaly egyszerűbb volt, mert egyszerre virágzott április elején au összes gyümölcsfa.

Előzmény: Törölt nick (1961)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1961

Szia,

Saját vélemény és tapasztalat:

Virágba chorus, azután csak Topáz. Rovarölő nem nagyon kell a kajszira. Felénk nincs kártevő és nem is tetves a kajszi.

Ha hideg esős a nyár és már a vége felé vagyunk, akkor az olcsóbb dithane-t használom megelőzésként. nem olyan hatékony a szer, de inkább tavasszal veszélyes a monília.

Továbbra is azt vallom, hogy a réz a legjobb gombaölő és esszenciális nehézfém. A biogazdaságokban is engedélyezett.

Hígítási sorozattal tesztelem, hogy mennyire perzsel. Minden szakirodalom azt mondja, de eddig nem vettem észre.

1-2 év és kész lesz az időjárásfüggő koncentrációs táblázatom és akkor olcsón, hatékonyan és emebrt , környezetet kímélően tudunk permetezni.

Amúgy a kutatások is ebbe az irányba mennek el. Sokat fejlődtünk a rézgálictól a réz-hidroxidig.

http://www.nufarm.com/Assets/22342/1/Nufarm_ChampDP_2012.pdf

Előzmény: crashpo (1960)
crashpo Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1960

-permetezässel kapcsolatban lenne egy kärdäsem- -Än igy virägzästol fogva välltakozva hasznälom a "CHORUS-t,äs a TOPAZ-t,java räszt monillia ellen, a kärdäs pedig hogy ezeken kivül mäg milyen szerek jöhetnek szoba häzikertben? -gondolok itt arra hogy hätha mär vannak ennäl korszerübbek is.

-rovarölöt csak alkalom szerüen hasznälok-gombaölön van a hangsuly.

gaabre Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1959

Éljen az optimizmus! :)

Azon szoktam inkább gyökölni, hogy vajon milyen nyarat hoz ez a felfordulás: lesz e 40 fok heteken keresztül, vagy egy csapadékos-szeles, néhány hét kivételével hűvös nyár mikor köszönt ránk?

Előzmény: Lactarius Curtis (1958)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1958

Lehet most meg pont ezért nem lesz.

Előzmény: Törölt nick (1957)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1957

Virágzanak!!! Már pedig ha nálunk virágzik a barack, akkor beljebb a városban már vagy 2 napja. HA belegondolok, hogy tavaly ilyentájt volt nálunk a minusz 15 és nem volt barack errefelé... 

buga1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 1956

Öntermékeny. Július közepe felé érik, nincs széles koronája (kisebb kertekben is jól elfér). Sárka toleráns, ellenálló a betegségeknek és jó fagytűrő. Nekem is van egyik (az idén fog először teremni).

Előzmény: salix.alba (1955)
salix.alba Creative Commons License 2014.03.16 0 0 1955

Üdv! Vettem egy Early Orange kajszit. Nem nagyon találok róla infót. Esetleg van más neve is? Mikor érik?  Önpórzó/ önmeddő?

Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1954

Na akkor holnap hajrá!:D

Előzmény: Ali-bá (1952)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1953

Csak azért vagyok ilyen bátor,mert nem értek a gyümölcsfákhoz!:)Szerencsére Ali-bá" fogja a kezem".:D

Előzmény: Törölt nick (1951)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1952

Éppen most próbálom ki a módszert két fán azzal a felkiáltással, hogy ha nem bírja a sok metszgetést (én ráérek vele játszani), akkor nagyfa lesz belőle. (Az esetleges későbbi átalakítás csak annyi, hogy az alsó ágak nyissz, a felsőkből meg korona alakítás.)

Ha így tervezed, akkor az oldalhajtásokat vágd vissza. (Az alsót harmadára, a két középsőt felére, a felsőt 2-3 rügyre.)

Az orsó a termését is hamarabb megmutatja!

Előzmény: Forman68 (1950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1951

Kajsziból szuperorsó ?...te még nálam is bátrabb vagy :) Nem javaslom,a kajszi nem kifejezetten rövid növedékeket hoz...sztem rengeteg zöldmunkával lehetne csak tartani a formát ,kérdés,érdemes lenne-e ?

Előzmény: Forman68 (1950)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1950

Ali-bá!

Van egy Gönci barackfám őszi ültetéssel.

Ezt lehetne-e szuperorsóra alakítani?

buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1949

Előrelépés annyi, hogy azóta már kétszer is kaptak árut, de a vérdió még mindig nem volt közöttük...

Nagyon ígéri kedd szerda körül (állítólag akkor jön az utolsó "beszállítás"). Azt mondta, már ki sem fogja tenni a lerakatba, mert a tíz megrendeltből nyolc le  van tartva (köztük a tiéd is). Amúgy errefelé csak március 15-e körül kezdik az árusítást (nagyban). De az idei tavasz kivétel...

Ja, a Farbaly is le van tartva. Majd jelentkezem (remélem lesz miért).

Előzmény: régimaszek (1947)
buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1948

Nagyon jó az emlékező tehetséged :-)  Én néha azt sem tudom mit csináltam tegnap...

De amúgy is érdekelne, mióta lehet forgalomban a Goldrich Mo-n...

Előzmény: Lactarius Curtis (1941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!