Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Segítsetek nekem, a harcot mennyire korán virágzik (pl. a magyar kajszihoz képest). Akinek van, tapasztalatát kérem ossza meg.
Tavaly ültettem tavasszal 3 fát, persze keményen elfagyott, egy ki is pusztult, 2-őt talaj felett kellett most elvágnom, 5 cm-es kis vesszők vannak rajta. Mindkettő él, s jól illene a többi mellé, de ha a magyar kajszinál hamarabb virágzik (nálam 20%-os most a virágzása a magyar kajszinak), akkor nem biztos, hogy van értelme tartani, hisz tavaly keményen pórul jártam.
Nekem van valamennyi a hűtőben (ha már annyira szeretnéd - olvastam az előző kérésed is, de akkor még nem tudtam mennyi marad ki), de csak 'ingyér' adom.
A kajszit is még most lepermetezhetem réz+kén lemosóval, vagy inkább várjam meg, hogy teljesen kinyíljanak a virágok és a lentebb olvasott CHORUS nevezetű szerrel permetezzem le?
Én tényleg a kevés vegyszer melleztt vagyok, de az ecet, meg a csalánlé és egyebek nem túl hatékonyak.
A lemosó legyen tisztességes. Réz+kén. Réz a gombákra, kén a kártevőkre.
Mindkettő elem (vegyület) megtalálható a természetben.
Az olajos lemosók csak marketing, hogy lefojtja a bogarakat :)
Valszeg eddig sem volt túl fertőzött a környék, ahol laksz. Máshol meg szenvednek és alig tudják megállítani a fertőzéseket.
Ha olcsón akarod megoldani, akkor vegyél rézoxikloridot+thiovitot, ami kéntartalmú és azzal mosd le a fákat.
A szakboltokban mindig azt mondják nem keverhető a kettő, mert koagulál, csapadék válik ki blablabla....ezt azért mondjáák, hogy eladják a sok előre bekevert elmosó permetet.( lásd. rézkén, Vegesol)
Még1 tipp: sokan használják a nonitot,ami megint csak marketing, arról nem is beszélve, hogy lúgos oldattal nem igazán szerencsés keverni. ( bordói lé, gyomirtók)
Ha nem felszívódó a permetszer, akkor használjunk tejet, ugyan azt a hatást fejti ki. A cukros lé is jó lenne, de annak számos negatív hatása van.
Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy helyettesíthető a nonit, ha étolajat önt az ember permetező kannába.
Szerintetek a víz és az olaj mennyire homogenizálható?:)
Nálunk még csak most kezd virágozni a kajszi. Abban kérném a segítségeteket, hogy ilyenkor kell-e permetezni, illetve mivel? Én évek óta az almafákra illetve a meggyfákra ecetes lemosót használok, ami jó gombaölőnek bizonyult. Szerintetek a kajszit lehet vele, vagy érdemes?
A hétvégén érdemes már Chorus-ozni? Elvégre virágzik a kajszi...más nem. Tavaly egyszerűbb volt, mert egyszerre virágzott április elején au összes gyümölcsfa.
Virágba chorus, azután csak Topáz. Rovarölő nem nagyon kell a kajszira. Felénk nincs kártevő és nem is tetves a kajszi.
Ha hideg esős a nyár és már a vége felé vagyunk, akkor az olcsóbb dithane-t használom megelőzésként. nem olyan hatékony a szer, de inkább tavasszal veszélyes a monília.
Továbbra is azt vallom, hogy a réz a legjobb gombaölő és esszenciális nehézfém. A biogazdaságokban is engedélyezett.
Hígítási sorozattal tesztelem, hogy mennyire perzsel. Minden szakirodalom azt mondja, de eddig nem vettem észre.
1-2 év és kész lesz az időjárásfüggő koncentrációs táblázatom és akkor olcsón, hatékonyan és emebrt , környezetet kímélően tudunk permetezni.
Amúgy a kutatások is ebbe az irányba mennek el. Sokat fejlődtünk a rézgálictól a réz-hidroxidig.
-permetezässel kapcsolatban lenne egy kärdäsem- -Än igy virägzästol fogva välltakozva hasznälom a "CHORUS-t,äs a TOPAZ-t,java räszt monillia ellen, a kärdäs pedig hogy ezeken kivül mäg milyen szerek jöhetnek szoba häzikertben? -gondolok itt arra hogy hätha mär vannak ennäl korszerübbek is.
-rovarölöt csak alkalom szerüen hasznälok-gombaölön van a hangsuly.
Azon szoktam inkább gyökölni, hogy vajon milyen nyarat hoz ez a felfordulás: lesz e 40 fok heteken keresztül, vagy egy csapadékos-szeles, néhány hét kivételével hűvös nyár mikor köszönt ránk?
Virágzanak!!! Már pedig ha nálunk virágzik a barack, akkor beljebb a városban már vagy 2 napja. HA belegondolok, hogy tavaly ilyentájt volt nálunk a minusz 15 és nem volt barack errefelé...
Öntermékeny. Július közepe felé érik, nincs széles koronája (kisebb kertekben is jól elfér). Sárka toleráns, ellenálló a betegségeknek és jó fagytűrő. Nekem is van egyik (az idén fog először teremni).
Éppen most próbálom ki a módszert két fán azzal a felkiáltással, hogy ha nem bírja a sok metszgetést (én ráérek vele játszani), akkor nagyfa lesz belőle. (Az esetleges későbbi átalakítás csak annyi, hogy az alsó ágak nyissz, a felsőkből meg korona alakítás.)
Ha így tervezed, akkor az oldalhajtásokat vágd vissza. (Az alsót harmadára, a két középsőt felére, a felsőt 2-3 rügyre.)
Kajsziból szuperorsó ?...te még nálam is bátrabb vagy :) Nem javaslom,a kajszi nem kifejezetten rövid növedékeket hoz...sztem rengeteg zöldmunkával lehetne csak tartani a formát ,kérdés,érdemes lenne-e ?
Előrelépés annyi, hogy azóta már kétszer is kaptak árut, de a vérdió még mindig nem volt közöttük...
Nagyon ígéri kedd szerda körül (állítólag akkor jön az utolsó "beszállítás"). Azt mondta, már ki sem fogja tenni a lerakatba, mert a tíz megrendeltből nyolc le van tartva (köztük a tiéd is). Amúgy errefelé csak március 15-e körül kezdik az árusítást (nagyban). De az idei tavasz kivétel...
Ja, a Farbaly is le van tartva. Majd jelentkezem (remélem lesz miért).