Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Váltócsapos metszés ...nem újdonság . Minden esetre jó a videó ...kösz , hogy linkelted .... számomra épp időszerű az áttekintés , hasonló elképzelésem van nekem is kajszi ügyben .
Bocs hogy belevau, de tessék óvatosan bánni a műtrágyákkal.
A kajszi pl. nem szereti az "agyontrágyázást". Tudom, hogy nem lehet talaj és vízvizsgálatot készítettni minden kertben, de tessék a fákat megvizsgálni. Nézni milyen hiánybetegségre utaló nyomot látni és azt kellene kezelni.
Nem akarok uncsi és túl szalmai lenni, de ajánlom figyelmetekbe a következőket:
N műtrágyák típusai:
1. Nitrát nitrogén gyorsan ható NaNO3 Ca(NO3)2
2. Karbamid és ammónium nitrogén lassan ható CO(NH2)2; (NH4)2SO4,NH4CL
Nitrifikáció: Mikroorganizmusok által végzett folyamat amónianitritnitrát
NH4+ No2-, NO3-, oxidációs energianyerő folyamat
Reakciómechanizmus: a víz nem oldószer, hanem mint reakció partner
Eredmény: NO3- koncentráció nő, ami a vízben káros.
Hatásai: kék csecsemő szindróma methemaglobinémia. Gyomorban vérben felszívódik a hemoglobint átalakítja methemaglobinná, így nem tud oxigént szállítani. Karcinogén hatás( rákkeltő)
Gyomorban a No2-+ szekunder amin P2-NHànitrózamin R2N-NO
Röviden lefordítva:
Ősszel tilos a gyorsan ható nitrogénnel trágyázni, mert "megindítja" a fákat, nem kerülnek nyugalmi állapotba és ezért ezek sokkal nagyobb fagykárt szenvednek.
Egy esetben szabad ilyet adni ősszel, de inkább aug., szept.-ben, ha ki akarjuk vágni a fenyőfákat decemberre, eladásra. Ugyani,s ilyenkor szépen kizöldülnek a túlevelek.
Nekem januárban már annyira viszket a talpam, hogy többször bejárom a birtokot. Ilyenkor szoktam kiszórni a trágyát.
A műtrágya maradékok kimosódnak és szennyezi környezetünket és minket is. Ha a nitritek vannak túlsúlyban, akkor nem olyan régi a túltrágyázás. Ha a nitrátok (mégjobban oxidálódik), akkor már régi a "szennyezés".
Természetsen intenzív telepítésnél szükséges.
Szerintem nitrogént külön nagyon nem kellenme adni.( pillangós virágúak elvégzik). A többit meg inkább lombtrágyával, amiben minden benne van.
A tünetekre meg figyelni: Pl. ha világos a levél az magnézium hiányára utal.
Káliumszulfátot / visszaolvastam a tanácsaidat / lehetne már most is adni / 1 kg/ fa ahogy írtad/, vagy várjam meg az elvirágzást? Elég talajra kiszórni és beöntözni, vagy beássam és úgy öntözzem? Vagy mehet most is a 3X15-ös NPK, vagy azzal inkább várjam meg az őszt vagy a kora tavaszt?
Lehet ezt minden évben rendszeresen?
Lombtrágyából mikor mit szoktál adni? / gyümölcsnövekedés időszaka, stb. /
helyesbítek, a Kuresia is virágba borult, auz Aurora pedig elkezdte az egyéves hosszú hajtásain is (eddig a 2-3 éves részeken tolta) - gondolom ez is növeli a termésbiztonságát (elhúzódó virágzás)
ma öntöznöm kellett a veteményest, különben semmi sem kel ki :(
Egy héttel ezelőtt ültettem el 4 Bergeront és 1 Ceglédi óruást. A Ceglédi csemetém egy darab suháng. A tetejét levágtam a megfelelő magasságnál. Gyönyörű szépen elkezdtek a rügyek kipattanni. Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy most első évben meghagyjam az összes hajtást, vagy törjem ki őket és csak a legfelső 5-6 hajtást hagyjam meg. Valahol azt olvastam, hogy az ilyen kis fáknál erősíti a törzs növekedését - ami azt illeti elég vékonyka - ha meghagyjuk az oldalhajtásokat és csak a második évben vágjuk le őket, persze meghagyva a korona alakításhoz szükségeseket. Szóval hány hajtást hagyjak meg? Előre is köszönöm a segítségeteket.
SZia! elolvastam amit írtál ha találsz a neten szívesen veszem szólj légy szives,vagy majd ősszel vissza térünk rá. a kajszival kapcsolatban mond vissza mert abból van több fajtám majd ősszel együtt vissza térünk rá. a segítségedet köszönöm további jó fórumozást és erőt egészséget a későbbi időkre.
Ma ismét telefonáltam nekik a megállapodás szerint. Idén tavasszal a vérdióból nem lesz semmi... Bocsánatot is kért a kellemetlenségért, de ő is csak egy alkalmazott (azt árulja amit hoznak neki). Egyszerűen nem tudták beszerezni.
Nagyon sajnálom én is,mivel bizakodtam benne, hogy tudok segíteni, de sajnos nem jött össze (megspórolhattuk volna az utat is)!
Ha netán esetleg az ősszel érdekelne a dolog, akkor nyugodtan szólj! Lehet, hogy jobb is így, mert már lehet,hogy késő volna az ültetésére is...
Esetleg még megnézhetem a neten, hogy hol lehetne még kapni (ha jól emlékszem máshol is láttam).
Hát röviden ennyi... Még egyszer bocsi a kellemetlenségekért!
Idén ősztől szeretnék kajszit ültetni, de a fajtákat illetően sajnos semmilyen tapasztalatom nincsen... Ha létezik, akkor olyan fajtát keresnék, mely jól tűri az extenzív "tartást", nem annyira kényes és igényes fajta... Létezik ilyen? (Én a Magyar és a Pannónia kajszit találtam szimpatikusnak, de nincs semmi tapasztalatom, ezért bármilyen segítséget, "súgást" megköszönök! :) )
Elavult szer és bizonyos rovaroknál rezisztencia alakult ki.( pl. almamoly)
Sokan pl. atkára is ezt használják, pedig max. csak gyéríti.
Hosszú várakozási idő, majd egy hónap. Szerencsére zsírszövetben nem halmozódik fel, de teratogén és karcinogén.
Méhekre nagyon veszélyes. Nálam ez fő szempont, mert velük porzotatok, hisz régebbi hozzászólásaimban említettem,, hogy nálam méhlegelő van ( fehérhere), nem fű. Szeretünk velük szimbiózisban élni:)
Arról nem beszélve, hogy a here a pillangósvirágúak közés sorolandó, ami felvehető állapotba hozza a nitrogént, így a fáim nőnek, mint az állat:) Nem elhanyagolható az sem, hogy egy évben max. kétszer kell lenyírni. ( április, június)