Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.07 -1 0 827

Nyilván a kérdés a fehér közösségbe már beolvadt indiánra és a neandervölgyire vonatkozott???

Ebben az esetben miként definiálhatja magát egy (fehér heteroszexuális keresztény: röviden "rémisztó képződmény") aki vissza szeretne találni indián, neandervölgyi gyökereihez, mondhatja azt mint a magyarok, hogy indián aki indiánnak vallja magát?

Ami azért nem lehet nyelvi kérdés, mert mind Széchenyinél mind Lisztnél a magyar nem elsődleges, hanem tanult nyelv. A neandervölgyi definiálásánál még nehezebb dolgunk van, ha azt nyelvi kérdéssé akarnánk lealacsonyitani.

Előzmény: vörösvári (826)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.07 0 0 826

Nem :) Átverős kérdés. Neandervölgyiek már nem léteznek semmilyen formában, indiánok viszont igen. Tehát akinek indián ősei vannak, az a indián, Cseh Tamás meg nem volt indián, ha akarta volna akkor sem.  A magyar viszont bonyolultabb kérdés, mert az elsősorban nyelvi kategória, de azért ennek vannak határai, nyilván egy nigériai bevándorló hiába beszél magyarul nem magyar.

Előzmény: Törölt nick (825)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.07 -1 0 825

Ha valaki nem pusztul ki, hanem beolvad, legyen akár indián vagy neandrevölgyi, akkor felvetődik az indián identitás kérdése.

Indián aki indiánnak vallja magát?

Magyar aki magyarnak vallja magát?

Neandervölgyi aki neandervölgyinek vallja magát?

Előzmény: vörösvári (824)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.06 0 0 824

igen, egy létszámában erősen megfogyott populációra telepedhetett rá a sokkal népesebb mai ember, hasonló az indiánok és angol telepesek közti létszámviszonyokhoz, csak az indiánok nem haltak ki 

Előzmény: Voxio (823)
Voxio Creative Commons License 2020.10.06 0 1 823

Valószínűleg igen, de a Campi Flegrei vulkánkitörés is szerepet játszhatott az eltűnésükben, főleg, ha tényleg megakitörés volt.

Előzmény: vörösvári (822)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.06 0 2 822

Igen láttam már, a legvalószínűbb elmélet szerintem, hogy egyszerűen túlszaporodta őket a mai ember és beléjük olvadtak a neandervölgyiek.

Előzmény: Voxio (821)
Voxio Creative Commons License 2020.10.06 0 0 821

Ez is érdekesnek tűnik:

A neandervölgyiek apokalipszise - 1. rész

https://www.youtube.com/watch?v=F-tSc1eoGto

Ez meg a 2., egyben befejező része:

https://www.youtube.com/watch?v=moGQXXJ_jIM

Voxio Creative Commons License 2020.10.06 0 0 820

Igen, én is úgy tudom, hogy nagyon korán, vagy 50 ezer éve elszakadtak az emberiség többi részétől és a legutóbbi időkig gyakorlatilag nem is keveredtek idegenekkel.

Előzmény: Mateo97 (817)
Voxio Creative Commons License 2020.10.06 0 0 819

Ami a prériket illeti, a lovas életmódra való áttérés előtt ott is főleg a nagyobb folyók völgyeiben tömörült a népesség nagy része.

A ló volt az, ami aztán olyan mobilitást nyújtott az indiánoknak, hogy a nagyobb folyóvölgyektől távolabbi térségeket is be tudták népesíteni.

Jellemzően azért akkor is víz közelben, pl. patakok mentén táboroztak, mert friss ivóvízre ugyebár szükségük volt.

Előzmény: Mateo97 (816)
Mateo97 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 818

Vajon ennek is lehetett köze a régebbi korok nagymértékű kisgyerek halálozási rátájához? Persze leginkább a modern egészségügy miatt szűnt ez meg, de szerintem lehetséges a sokezeréves szelekciók után már alapból is ellenállóbbak lettek az emberek ilyesmikkel szemben. 

Előzmény: vörösvári (815)
Mateo97 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 817

Genetikailag viszonylag egyneműek az aboriginalok. Illetve a többi emberi populációtól elég távol állnak. Ez is mutatja, hofy egy korán leszakadt, kisebb számú csoportról van szó. 

Előzmény: Voxio (813)
Mateo97 Creative Commons License 2020.10.05 0 0 816

Amíg nem voltak kiépített utak, az emberek nagyrésze a folyók, tengerpartok mentén vagy a hegységek szélét követve vándorolt. Aránylag kevesek vágtak neki a nyílt, üres pusztáknak. De mint a préri indiánjai mutatják erre is volt példa. 

Előzmény: Voxio (810)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.05 0 0 815

Igazából a beltenyészet régen sokkal gyakoribb volt a kevés ember miatt, csak a természet kiszelektálta a beteg gyerekeket.

Előzmény: Voxio (813)
Voxio Creative Commons License 2020.10.05 0 0 814

Abban is lehet valami, hogy Amerikában a Szibéria felől érkező ősindiánok előtt óceániai - a mai ajnukra és melanézekre emlékeztető koponyaformájú - emberek érkezhettek.

Ezeket a koponyaformákat ősi temetkezési helyeken ki is mutatták, mint pl. a kelet-brazíliai Lagoa Santa melanezid jellegű koponyaformáit.

Az indiánok szibériai ősei nyilván jóval többen lehettek és egyszerűen fokozatosan beolvasztották az ősibb lakókat maguk közé.

A részletesebb genetikai vizsgálatok talán valami módon ki tudják majd mutatni ennek az ősi keveredésnek a nyomait.

Előzmény: vörösvári (812)
Voxio Creative Commons License 2020.10.05 0 0 813

Közben ma megnéztem az Ausztráliával foglalkozó epizódot is, az is nagyon érdekes volt.

Az ausztrál őslakók meglehetősen kevés - néhány tucat, néhány száz? - első bevándorló leszármazottai.

Külön csoda, hogy nem alakult ki súlyos beltenyészet a köreikben.

Egyébként a részletes népességgenetikai elemzésük még csak most kezdődött meg, még várni kell a részletes eredményekre.

Előzmény: vörösvári (812)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.05 0 0 812

Ez érdekes jelenség, azt olvastam hogy az emberiség Afrikán kívüli része néhány ezer őskori kivándorlótól származik, lett belőle néhány milliárd :)

Előzmény: Voxio (809)
Voxio Creative Commons License 2020.10.05 0 0 811

Ebben a dokumentumfilmben is sok új érdekes információ van, ma már jól látszik, hogy Amerika benépesülése egy sokkal komplexebb történet, mint ahogy eddig gondoltuk.

Az első betelepülők sokkal korábban érkezhettek, mint eddig hittük és a technológiájuk is fejlettebb, összetettebb volt.

Amerika első lakói:

https://www.youtube.com/watch?v=XysNFVDD-zM

Voxio Creative Commons License 2020.10.05 0 0 810

Abban is sok igazság lehet, hogy Amerika belsőbb területeit a tengerpart felől a folyók vonalát követve tárták fel, akár csónakkal, akár gyalogosan, akár a kettő közlekedési mód kombinációjával.

Nem tudom pl. hogy mennyire van előttetek Észak-Amerika vízrajzi és domborzati térképe.

Előttem igen, mert kiskamasz koromban sok indiánregényt olvastam és közben mindig nézegettem a földrajz atlaszomat. :-)

Pl. a Csendes-óceán partjáról a Columbia-folyón, majd a Kígyó-folyón (Snake River) föl lehet menni a Sziklás-hegységbe, a kontinentális vízválasztóig.

A vízválasztón átkelve újabb nagyobb vízfolyásokra lehet találni.

Csónakot készítve a Yellowstone-on vagy a Missourin leereszkedve el lehet jutni a kontinens közepére, a Mississippi-medencébe.

A Missouri - Mississippi vízrendszeren pedig le lehet jutni egészen a mai Arkansas és Lousiana vidékére, a Mexikói-öböl partvidékére.

Vagy az Ohio torkolatánál egy meredek balkanyart téve föl lehet evezni az Ohio folyón és mellékfolyóin egészen az Appalache-hegységrendszerig.:-)

Szóval elég logikusnak tűnik, hogy a nagyobb folyókat követve népesíthették be a kontinenst.

Előzmény: vörösvári (808)
Voxio Creative Commons License 2020.10.05 0 0 809

Úgy van.

Akármilyen kezdetleges csónakjaik is voltak, végig a tengerpart vonalát követve eljuthattak Amerika nyugati partjaihoz.

Talán nem is kellett Kínából indulniuk, hanem északabbról, a Japán-szigetek vagy még inkább Szahalin-szigetek és Kelet-Szibéria partvidékéről.

Nem kell különben nagy tömegekre gondolni, max. néhány kisebb létszámű családra.

Amerikába érve a bőséges természeti erőforrásokon nagyon hamar elszaporodhattak, akár exponenciális ütemben is.

Előzmény: vörösvári (808)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.03 0 0 808

Kína part menti részéből végig a tengerpartot követve.

Előzmény: Mateo97 (807)
Mateo97 Creative Commons License 2020.10.03 0 0 807

Ez a hajós bevándorlás érdekes. Honnan indulhattak ezek a hajósok? A hajóval elérhető közelségben lévő szigetek akkoriban még lakatlanok voltak, csak a jóval későbbi polinéz hajósok értek el ide.

Na meg a dél-amerikai indiánok inkább a szibériaiakhoz állnak közelebb, nem a délkelet-ázsiaiakhoz.

Előzmény: Voxio (802)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.03 0 0 806

Érdekes hogy az európaiakban nincs gyenyiszovai gén.

Előzmény: Voxio (805)
Voxio Creative Commons License 2020.10.03 0 0 805

Az Ázsiáról szóló epizód is érdekes, főleg a mai ázsiaiakban lévő esetleges gyenyiszovai génkészlet:

https://www.youtube.com/watch?v=o_koj1JqllY

Előzmény: vörösvári (804)
vörösvári Creative Commons License 2020.10.02 0 0 804

Láttam a sorozatot, elég valószínű hogy Dél-Amerika már 25-30 ezer éve lakott lehet, hajón érkezhettek oda Ázsiából, csak az éghajlat nem nagyon kedvez az emberi test megmaradásának.

Voxio Creative Commons License 2020.10.02 0 0 803

Itt az Európával foglalkozó epizód, kb. 55 perces:

https://www.youtube.com/watch?v=wxQ1TFkmFwg

Voxio Creative Commons License 2020.10.02 0 0 802

Egy egészen nézhető sorozat, a Viasat Historyn adták, egy illető feltöltötte az egészet a YouTube-ra.

Érdekes, hogy az első részben Amerikát adja, holott logikailag és időrend szerint Afrikát kellett volna.

No, persze, jenkik voltak a sorozat készítői. :-)

Az első népek 1. rész - Az amerikai kontinens

https://www.youtube.com/watch?v=qVqdYC2T23E

Annyiban érdekes, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy Amerika első emberi lakói a Csendes-óceán partvidékén érkeztek csónakokon, tutajokon és a nagy folyókon eveztek föl a kontinens belseje felé.

A második hullám érkezhetett gyalogosan a beringi földhídon keresztül, aztán amikor a jégpáncél közepén, nagyjából a Sziklás-hegység völgyeiben nyílott egy jégmentes folyosó, lehúzódtak a délre, benépesítve a mai USA és Mexikó területeit is, majd lehúzódtak még délebbre.

Korábban volt olyan vélemény, hogy az első hullám, a csónakkal érkező emberek nem az indiánok ősei voltak, de a legújabb genetikai vizsgálatok alapján inkább az a valószínűbb, hogy mind a csónakosok, mind a gyalogosok a mai indiánok genetikai ősei voltak.

H. Bernát Creative Commons License 2020.09.25 0 0 801

Igen, csak nem akartam itt kifejteni ...

Előzmény: vörösvári (800)
vörösvári Creative Commons License 2020.09.25 0 0 800

úgy érzem, ennek köze van a magyar őstörténethez :)

Előzmény: H. Bernát (799)
H. Bernát Creative Commons License 2020.09.25 0 0 799

As our database grows, we are able to gain a better understanding of the unique genetic variation for each of our reference populations and even add new reference populations to our existing regions. 

Bizony.

Sok elhamarkodott vélemény kerül majd visszavonásra.

Mondjuk a tisztikeresztek biztosan nem ...

Előzmény: vörösvári (790)
vörösvári Creative Commons License 2020.09.25 0 0 798

Találtam női ágon két rokon vikinget, a dolog szépséghibája, hogy több ezer éves ez a haplotipus :)

Előzmény: vörösvári (776)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!