Egyik legjelentősebb balatonparti községről nincs önálló Topik itt a Balaton csoportban, miközben a legtöbb nagyobb városnak már van. Én úgy gondolom Tihany mindenképpen megérdemel egyet. Idegenforgalmi, kulturális, történelmi, és (turista) közlekedési központ is. Itt lehet írni mindenről,ami szűkebb vagy tágabb értelemben érinti Tihanyt. Utak, útitervek, élménybeszámolók, hajózás, a Balaton jövője stb. Legyen ez egy sikeres Topik a sok kevés hozzászólást megéltek mellett!
A parkoló-témához csak annyit tennék hozzá, hogy HG.-hez hasonlóan én is úgy láttam, hogy az akasztói nagy parkoló igencsak üres volt, akárhányszor arra jártam. Megmondom őszintén, azt gondoltam, hogy ez egy ingyenes parkoló, amivel arra akarják biztatni a turistákat, hogy hagyják a falun jóval kijjebb a kocsijukat. De ahogy Jannny1 mondja, ez is fizetős, és az is marad, mert megéri a bérlőnek. Mondjuk engem ez a kérdés annyira nem érint, mert ha lemegyek Tihanyba, akkor ott is alszom, és a vendéglátónknál az udvarban remekül lehet parkolni.:) Tehát a parkolási díjjal a félnapokra Tihanyba kirándulókat sarcolják meg jó alaposan...a révnél lévő parkolóban viszont fizettem, mert hazafele arra mentünk, és megálltunk egy séta erejéig. Rajtunk kívül még két kocsi állt ott.Próbáltam alkudozni a pénzbeszedő fiatalemberrel, de hajthatatlan volt...:)))) Azt is láttam, hogy a Lepke soron egészen a hegyoldalnak simulva állt egy kocsi. A gazdája a betonmellvéden túl lent a víznél "kempingezett", horgászgatott. Láthatóan hosszabb időre rendezkedett be. Sátra ugyan nem volt, de hálózsákja igen. Nem hiszem, hogy fizetett volna a parkolásért illetve a hosszabb ott-tartózkodásért.
A fizető parkolás funkciója elvileg az lenne, hogy
- ha több a parkolni kívánó autó, mint a parkolóhely, akkor ezt osszuk el valahogy - bizonyos területekről szorítsuk ki az autóforgalmat.
Ezek egyike sem igaz sem a Révre, sem az Akasztóra. Azt különösen undorítónak tartom, hogy utóbbit este lánccal le is zárják, bár teljesen feleslegesen, mert kikerülhető...
Ha erre ránézünk, érthető az a törekvés, hogy a központ legyen fizetős, a faluszéle meg nem, ezért sem illik be a fenti kettő a képbe:
http://tihany.hu/hu_oskozseg_parkolok.htm
Ami a lakókocsisokat illeti, a vadkempingezőkkel - és a kvázi ugyanezt tevő horgászokkal! - szemben lépjen fel a közterület felügyelet....
El kell dönteni mi fontosabb egy 700 M Ft-os költségvetésű falu számára:
Az a 4-5 x 0,5-1,5 M Ft fix bevétel a parkolókból, vagy az, hogy a turista ne csak átautózzon, hanem megálljon, fogyasszon, kedvet kapjon, stb.
Kedves Jannny1! Nagyon-nagyon aranyos és rendes vagy, hogy a munkád mellett mindig szakítasz időt arra, hogy gazdagítsd a topikot valami érdekességgel. Tényleg nagyon köszönöm, sok örömet okozol ezzel!:) Most elég sok gonddal vannak megtűzdelve a napjaim, de bízom benne, hogy ahogy mondják:"Vonuló felhők fölött örökké kék az ég"...semmiképpen nem szeretnék szomorú hangulatot hozni ide, sőt ellenkezőleg, érzem, hogy felüdít, amikor Tihanyról olvashatok...hát nem kis vihar volt szeretett Tihanyunkban...:(((...tegnap este néztem a híradót, és láttam, hogy az egész Közép-Dunántúl jól meg lett tépázva...:(((...akkora volt a vihar, hogy a komp sem közlekedett...
...szerinted mikor épül újjá a Művésztelep?
...sokat sétáltam a nyáron a Belső-tó körül, meg a suli mellett!:)))Kedvem lett volna egy kicsit bemenni, szétnézni, iskola-szagot szagolni...:)... Emlékszem, állandó dobszó hallatszott ki, aztán rájöttem, hogy egy ifjúsági zenekar vendégeskedik a faluban...hangversenyt is adtak a Rege udvarán...ott csücsültem én is...:)
...mondjuk ez a fotó nem nyáron, hanem tavaly húsvétkor készült:
Azt hiszem, a nagy szél tegnap és ma megmutatta, hogy bizony még mindig kihatással van a tájra... Tihanyban is, mint országszerte mindenhol elég nagy károkat okozott a szél. Légkábelek megszaggatva sok helyen, fák törtek ki tövestől, állítólag (nem voltam ott, csak mesélték) az Újságíró üdülő parkolójában hajnalban az egyik parkoló autóra rádőlt egy fa, így az autónak is vége.
Itt van néhány kép a szél erejéről, a főúton az általános iskolától a cserhegyig fotózva. A Művészteleptől az általános suliig majd holnap, mert most nem birom felrakni a gépre, pedig érdekes, ahogy a művésztelep leégett teteje helyett ideiglenes neilont letépte a szél, és a falat megbontotta, kihullottak a kövek, meg végig mindenhol a kidőlt fák... Tehát az a szél ami régen is volt, megvan most is.
...bocs, Jannny1, nem bírom ki, be is másolom az általad megadott linken talált cikket, el ne felejtődjön az elolvasása:
400 éves Stara Trta Tihanyban ültetik el a világ legidősebb szőlővesszőjét
Tihanyban ültetnek el csütörtökön egy vesszőt a világ legidősebb szőlőtőkéjéről; a növényt a szlovéniai Maribor adományozta a Falvak Kultúrájáért Alapítványnak. 2010.05.11 15:36, MTI
A Dráva partjáról érkező szőlővessző a ma is termést hozó, több mint 400 éves Stara Trta (Öreg Szőlő) hajtása. A Guinness rekordok könyvében bejegyzett szőlőtőke hajtása a Falvak Kultúrájáért Alapítvány közreműködésével jut el Tihanyba.
A szőlővesszőt ünnepélyes keretek között ültetik el a polgármesteri hivatal előtti téren Tósoki Imre és Franz Kangler polgármesterek, Maribor küldöttsége és a szlovén nagykövet jelenlétében.
Az ünnepség alkalmából a Tihanyi Borrend tagjai is felvonulást rendeznek, és helyi kulturális csoportok adnak műsort. A Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része; a szőlőtőke a Maribor Lent negyedében álló egyik ház előtt áll, többméteres hajtásai a ház ablakai alatt húzott rácsozaton futnak.
A több mint 400 éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése, minden évben népünnepély. Maribor polgármestere minden évben ajándékoz szőlővesszőt más városoknak és térségeknek a barátság és együttműködés jegyében.
Senki nem veszi a fejedet a tévedésért, elfoglalt emberek vagyunk, így az ilyesmi simán előfordul...gondoljunk arra például, amikor a múlt hét végén azt sem tudtam, milyen nap van...:)
Ellenben hatalmas pirospontot szavazok Neked, mert leesett az állam, amikor megláttam, hogy milyen klassz dolgokat tettél fel!:) Gondolom a topiktársak is egyetértenek velem!:)...én egyébként roppant elfogult vagyok minden földrajzzal kapcsolatos dolog iránt, mindig nagyon szerettem, és jóideje érzelmi kérdés is nálam.:)
Most csak kutyafuttában néztem végig az új képeket, de este tüzetesen átnézem újra...a Szélmarta sziklákról korábban tettem fel fotókat, és most a keresztmetszeteket látva sokkal jobban értem a földtani előzményeit.Tihanyban hatalmas felszínformáló erő volt a szél. Szerencsére ez inkább a régi korokra lehetett jellemző, mert nem tapasztaltam Tihanyban az állandó szélfúvást...emlékeznék rá, ha nem így lenne, mert a szelet nagyon-nagyon úúúúútálom!:)
Na megyek, mert itt ragadok, pedig még sok dolgom van! Mindenkinek szép napfényes délutánt kívánok! Ha lehet kívánságműsor: eső lehetőleg ne essen! Úgy gondolom, a mezőgazdaságban érdekelteknek is ez a véleményük:esett már eleget...!:)
Tegnap este hivatalosan kapott egy szőlővesszőt Tihany a szlovák Maribor-ból, ahol ez a szőlő a Guiness rekordok szerint minden idők legidősebb nemesített szőlőtőkéje, több, mint 400 éve él, terem, és most már Tihanyban is remélhetőleg gyökeret ver, és ezzel tihany és a szlovák maribori város közt is alakul valami partnerség. (Küldhetik a túristákat :) ).
A polgármesteri hivatal előtt a királyi szobornál a király lábánál kovácsolt vas kerítéssel kerítettek el egy kis részt a szőlőnek. Hát, reméljük pár év múlva már szőlőt is látunk a vesszőn. :)
Találtam egy képet a szlovák szőlőről, reméljük, lesz ilyen Tihanyban is :)
A főtér program csak akkor készülhet el, ha a megszűnő parkolók helyett újakat csinálnak. Mivel jövőre megszűnik a parkolás a Posta-közi és Borsos Miklós téri parkolóban, mert előbbi főtér,m utóbbi szoborpark lesz ugye, ezért ezt kiváltandó a temetőnél készül az új parkoló. Természetesen fizetéses parkolók lesznek azok is. Hisz a parkolóval rendelkező szervezetek hülyék lennének ingyen bérbe adni másoknak azt, a bérlők pedig pénzt akarnak belőle látni... Ezért is lett most 50-60%os áremelés minden parkolóban, hisz az önkormányzat sokat bukott. Konkrétan az IFA utáni 2 forintos támogatásról 1 forintosra csökkentette az állam a támogatást, ami egy ilyen község esetén el lehet képzelni hogy nem kevés. Épp ezért, én a hajóállomási parkoló ingyenességében sem bíznék túl sokáig.
Említetted az Akasztó parkolót. Idén ha jól emlékszem az Erdőbirtokossági közgyűlésre, idén akciósan, fél millióért adta bérbe az Akasztó parkolót, azzal a feltétellel, hogy a bérlő továbbra is szervezi és üzemelteti ott a szombati termelői piacot, és nyáron 3 vagy 4 művészeti fesztivált rendez majd oda. Egyébként az Akasztó parkolót és a Fogas parkolót is olyan 1,5 millió/év árfolyamon szokta kiadni az erdőbirtokossági Társulat emlékeim szerint. A többi parkolót is hasonló árban adják bérbe a tulajdonosok. Namost ezután a bérlő hülye lenne ingyen parkolást biztosítani. Így ez a parkolás dolog nem igazán ingyenesíthető. Helyette a faluközpontban megszűnnek a parkolók, a legkisebb utcára is kikerül a parkolni tilos tábla, és a rendőrök sűrűbben mennek nyáron büntit osztani a nem parkolóban parkolóknak.
Ja, és még valami készül a focipályánál. Egy új buszmegálló, és egy buszforduló, hisz jelenleg nincs ahol megforduljon a busz. Az Erdőbirtokossággal szemben nem ismerték el, hogy télen a jég miatt a Volán busz fordulása miatt nekicsúszott a jegykiadó bódénak, és 4-5ezer FT kár keletkezett az épületben. Az erdőbirtokosság nem engedte továbbra hogy megforduljon a Volán busz, hisz miért tenné. Így már egy ideje a focipálya picike parkolójában forgolódik a busz. És a kiserdőtelep mostanra kifejlődött annyira, hogy szükséges legyen oda is egy buszmegálló.
Egyébként, azt mondod senki nem áll be az Akasztó parkolóba. Nos, aki busszal, lakókocsival érkezik, és éjjelre is marad, az szinte csak ott tud parkolni. Ebből annyi bevétele van a parkolónak, hogy az éves 1-1,5 milliós díj megtérülése mellett a bérlők még profitot is tudnak termelni. Tehát ez nem egészen azt mutatja, hogy nem használják a parkolót, hisz akkor nem lenne minden évben bérlő rá.
Amugy most a Club Tihany borzolja a kedélyeket ha valaki figyelte a híreket. Érdekes dolgok minden szempontból, vajon a Club Tihanynak miért éri meg összeakasztani a bajszát egy kb. 1000-1500 főt 16 éve idehozó rendezvénnyel, amiből bizonyosan iszonyatos profitja van/volt a Club Tihanynak... Na ők tudják:
Nem tudod véletlenül, mi készül a temető ill. a sportpálya mellett?
Harmadik, parkoló sáv?
Jó lenne rendezni a parkolási kérdést, hogy parkoló díj tényleg csak azt terheljen, aki a központban akar megállni, és a falu széli helyeken legyen ingyenes.
Legjobb példa az akasztó dombi, ami hatalmas, de fizetősként nem áll oda senki - miért is tenné, semmi nincs ott - , holott pont ide kéne terelni a népet, hogy ne forgolódjon mindenki kocsival a faluban.
Ugyanez igaz a révre, annak haldoklásáért is sokat tett, hogy egy csúcsidőben is max 25-30% kihasználtságú fizető parkoló van ott.
(Szerencsére a hajóállomás már évek óta ingyenes.)
Találtam egy pár érdekes képet, a szél pusztító erejéről, vulkáni hatásokról, amik megfigyelhetőek Tihanyban. Azt hiszem ez s befér ebbe a topikba, ha nem bánjátok.
A levendulás Tihany: Ha minden igaz, egy hónap múlva virágba borulnak a levendulák.:) A fotókat sajnos nem én készítettem, a netről mentettem le, de ott nem közölték a fotós nevét.
Megnéztem a linket, sőt végig is néztem a képújságot! Most már teljesen naprakész vagyok Tihany mindennapjaiból, tudom mikor lehet gázpalackot cserélni, mikor rendel az orvos, mikor viszik el a szemetet...stb...stb...:)...és itt van egy nagyon jónak ígérkező kiállításra a meghívó: Tagadhatatlan, hogy Tihany kulturális életének az Apátság a fő motorja...például itt ez a kiállítás is. Lehet, hogy illene, de én nem ismerem Andrónyi András fotóriportert, viszont a kiállítást megnyitó Csókay András agysebész urat igen...ahol dolgozom, színvonalas szabadegyetemi előadásokat szoktunk szervezni, és most a tél végén tisztelt meg bennünket a professzor úr, az imádkozó agysebész...az ő neve garancia arra, hogy a fotókiállítás egész biztos színvonalas lesz.:)Ha megengeditek, teszek be pár linket róla: http://www.szentignac.hu/?p=223 és http://www.vhf.hu/vhf_new/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=124 és http://www.doktorokkonyve.hu/csokay-andras-agysebesz.php Kedves Jannny1!Ha nem bánod, feltöltöm ide az általad megadott link alapján Richárd atya fotóját és gondolatát a közelgő Pünkösdről:
Jól vagyok persze, csak végre megkezdődött a szezon, így felpörögtek a munkák...
Mellesleg, aki kedveli Richárd atya beszédeit, annak tudom figyelmébe ajánlani ezt a képet: http://www.tihanytv.eu/viewpic1.php?pic=KEP1/171%20szentencia_m.jpg
Hetente cserélik ahogy láttam, Richárd fotója, egy bibliai idézet, és hozzá kapcsolódóan egy kis gondolatébresztő kérdés, amin tényleg érdemes néha elidőzni, belegondolni, hogy tényleg hogyan is vannak a dolgok, és mennyire érvényesek ma is a biblia szavai bizonyos helyzetben.... Na meg a tihanyi fotók sem utolsóak.
http://www.tihanytv.eu/index.php/kepujsag ezen a linken lehet elérni minden héten valahol a képek közepén van Richárd atya szekciója minden héten.
Egyetértek veled!:) Az északi partot járva beleszerettem például Salföldbe...ott se lehet túl sok állandó lakos. Tündéri kis falu...igen, ha van elérhető távolságban egy város, (orvosi rendelő, kórház, üzletek, szolgáltatások)akkor a legideálisabb egy ilyen gyönyörű helyen lakni.
Neeeeeem?????:(((( Azt mondod pár hétig????:((((....reméljük nincs semmi baj és jól vagy, és "mindössze" a munkád miatt nem érsz rá. De azért remélem itt leszel a topikon, amikor csak teheted!:) Egyáltalán nem lepődtem meg, hogy Árpád-kori temetőt találtak! Amikor fent voltam Óváron, és az árkot ásták a vezetékeknek, ott járt egy régész Veszprémből, és csak úgy hirtelen több régi cseréptöredéket szedett össze a kiásott földből. Csak alaposan tárják fel a leletet, aztán állítsák ki a múzeumban, ezzel is bemutatva a félsziget réges-régi múltját.
Szia JBöbe!:) Nekem is nagggggyon tetszik az a ház, de elfogadnám szívesen azt a kis fehérre meszelt falút is...úgy elképzelem, hogy micsoda csendes, nyugodt napokat lehetne ott eltölteni...és nem feltétlenül csak nyáron...csodálatos ősz volt, amikor ott jártam...azok a melengető délutánok...:)...az avar zizzenése a hatalmas csendben...az a semmihez nem hasonlítható októberi kék ég...:)...jajistenem, de gyönyörű is lenne...:)
A ligetben a földmunkák már le is álltak, Árpád-kori temetőt találtak, így el kellett kezdeni a régészeti feltárást... Hát kellett egyáltalán belevágni abba az építkezésbe? :)
No, azt örökítse meg valaki ha arra jár, én most pár hétig nem fogok ráérni odamenni fotózni... :(
Nitrát lesz az a nátrium (bár az utóbbi is lehet benne sok - azt nem tudom). Néhány éve még ki is volt írva a forrás mellé.
A szerzetesek idejében még nyilvánvalóan nem volt ilyen probléma. Döntően a szennyvíz (azóta igencsak beépült Tihany) és a műtrágyázás hatására nitrátosodik a víz. Magyarországon például a felszíni vizek (ásott kutak vize), amiből néhány évtizede még rendszeresen ittak, gyakorlatilag már sehol nem fogyasztható.
Különösen a csecsemőkre (és az idősekre) veszélyes, súlyos esetben halált okozhat. (Akit alaposabban érdekel, keressen a methemoglobinémia vagy methaeboglobinaemia szavakra.)
"..hát engem nem lenne nehéz Sajkodra költöztetni negyedik állandó lakosnak, az biztos:)...az, hogy nincs bolt, és nincs semmi, egyáltalán nem zavarna...nem tudom, bent van-e a gáz, úgy sejtem nincs, akkor mondjuk a téli fűtés nem a legkényelmesebb."
Ott sincs túl sok állandó lakos, ahol én élek. Nem bánom, éppen ellenkezőleg. Se bolt, se egyéb. Ha valami forgalmasabb helyre jár az ember dolgozni, nem gond. Néhány éve már van nálunk gáz, de részben most is fával fűtünk. Van élet az összkomforton innen is. A három lakos azért meglepett. 10-20 emberre minimum saccoltam.
Már megint nagyszerű régi képekkel leptél meg bennünket!:) Köszönet érte!!!:) A linkeket csak holnap tudom megnézni, mert most nagyon fáradt vagyok. Viszont akkor alaposan átmazsolázom.:) Jóéjt minden Topiklakónak!
..."Hát ilyen válság legyen az én pénztárcámba is :D"----nagyon jót derültem!!!!:)))
...egyébként egyszer én is bekéretőztem jegy nélkül, és be is engedtek...beültem egy padba, töltöttem egy kis időt, aztán szép csendben kijöttem...sztem úgyis látják az emberen, hogy most bámészkodni jött vagy valóban egy kicsit elcsendesedni...
...2-3 alkalommal már voltam a Perjel úr által celebrált misén. Nekem bejött a stílusa, mert lényegretörően beszélt. Azt is tudom róla, hogy nagy fotós!:)