Még mindig nem akar tüzelni... most már ideje lenne.
Megállapítottuk, hogy biztos azért nem volt eddig kölyke, mert tudja a lelkem, hogy nem tudtuk volna bevállalni, de most, hogy kertes házunk lesz, semmi akadálya, hogy szüljön:))) LEgalábbis remélem, hogy csak ez volt az akadály:)))
Értem én, hogyne érteném!:-))
De még lehet valaki valaki, előbb-utóbb, netán handler nélkül is?
Vagy eleve kizártnak tartod?
Én született optimista vagyok!
handlereknek is vannak barátaik!:-))
Sőt, a fiúhandlereknek csakis barátaik vannak:-))
Az más, tibetben még nincs senki, aki valaki lenne (remélem, érted:)))
De pl. BIS-t nyerni CACIB-on lehetetlen, ha nem vagy valaki. És ebben segít a professzionális handler:)
Árakat én is hallottam már, és hanyattdobtam magam. Én megelégszem a kis szendvicskémmel, meg a zsák tápokkal a BOG-okért:))) De legalább vannak barátaim, nemcsak ügyfeleim:)))
Ha így belegondolok, én már egészen "jól kerestem" magamnak, hogy egy jópár BOB-ot begyűjtöttem egy jópár kutyámnak.
Nem egy bírótól, hanem más-más bíróktól:-)
Ráadásul egy bíró haverom sincs, ahogy magam ismerem, nem is lesz!
Lehet, hogy csak azért?:-))
Különbenis nekünk mindannyiunknak CSAK gyönyörű kutyáink vannak!
És ez természetesen természetes!:-))))))))))))))
Akinek ez nem természetes, az természetellenes!:-))))))
A profi manapság azt jelenti: "jó haverja vagyok a bírónak, így ha én vezetem fel, tuti nyer a kutyád, ha megér neked egy tizest, lesz egy BOB-BOG-stb.-d."....:(((
Ha csak a felvezetés minősége számítana, akkor én is profi vagyok, de sajna én nem ismerek elég bírót:)))
Zemanek: ...... inkább nem részletezem:)))
Phantasy: köszi szépen, szerintem is gyönyörű az én kicsi Fantám! Számomra tökéletes, egyetlen hibája van: a hozzá nem értő bírók:))))))
Talán erről egy "hivatásos handlert" kéne megkérdezni alaposabban!
Van árlistám, igaz még tavalyi:-)
A tarifák is azt erősítik meg bennem, hogy bizony a kutyafelvezetés nem csak szerintem lehet nagyon "nehéz":-)))))))))))
Sikerült megnéznem az oldalt. Azért a Ti Fantátokat nem kell félteni szépség terén megállja a helyét. Nem semmi a szalagokból varrott takaró sem. Gratulálok!
Igen, mert mostanában teljesen más irányba ment el a kiállításosdi: pl. eddig 99%-ra tudtam a katalógusba nézve, hogy ki lesz a BIS!! Vajon miért?
És aki vele konkurencia volt, azt inkább kivágják nagyon jóval valami hülye indokkal, nehogy a két kutyát egymással össze kelljen vetniük.
Sajnos, vannak, akik folyton járnak kiállításokra, mert kitűnőt kapnak, ha egyedül vannak, jó esetben CAC-ot is... és néha becsúszik egy-egy BOB, és akkor el is hiszik, hogy jó a kutya!
Sajnos ez leginkább attól van, hogy néha fogalmuk sincs a bíróknak arról, hogy is kéne annak a fajtának kinéznie.
"Én ezt nagyon nem tartom fairnek... sosem értettem, hogy ha én ugyanannyit fizetek, mint ő, a kutyám is olyan, sőt lehet, hogy jobb minőségű... akkor miért ő nyer???:))"
Te sem érted???:-))
Voltaképen , ha nem is akarjuk érteni, azért elég jól tudjuk!
:-))))
Kicsi a világ, és akár a politikusok, )ha ellenzék, ha nem), - a kutyások is ismerik egymást, (ha bíró, ha kiállitó)!
Valamikor én is világraszóló örömmel vettem tudomásul az első kitünőt, egy kitünő 3.-at de aztán pár évig nagyon el lettek "kapatva" a kiállitók!.
Talán az utóbbi egy-két évben ismét többször előfordul, hogy nagyon sok nagyon jót adnak ki, és nem hoznak ki osztálygyőztest a kitünő kutyáknál sem elég sok esetben.
De ez nem is baj.
Nagy számok törvénye?
Azért én inkább úgy vettem észre, akinek már régen győztes a kutyája, az is tovább hordja, nem a ch-cim megszerzése miatt, hanem talán azért, hogy továbbra is bizonyithasson, hogy még mindig az ő kutyája a legszebb?????.
Akinek nincs elég sikerélménye, az szerintem hamarabb abbahagyja, és nem törekszik a mucsogaröcsögei CAC-ra.
Talán, azért akad egy-két elszánt ebből a tipusból is!?
Biztosan van ilyen, de láttam én már mucsogaröcsögén nem egy kutyát , aki egyedül volt a fajtájában, és mégsem kapta meg az osztálygyőztes cimet, pedig négy lába volt.
Sőt, volt olyan, aki az egyedüliként még a nagyon jót sem kapta meg.
Azért nem minden bíró szánja meg az ilyen egyedülieket.
Persze, mint mindenben, itt is lehet kivétel.
Külföldön meg nagyon logikusan a helyezettek (általában négy helyezettet sorolnak), nem mindegyik kitünő. A nagyon jó is lehet az osztályában helyezett, mivel az egy nagyon jó kutya!
(amit mi, ugye nem értékelünk)
;-)
Én ezt nagyon nem tartom fairnek... sosem értettem, hogy ha én ugyanannyit fizetek, mint ő, a kutyám is olyan, sőt lehet, hogy jobb minőségű... akkor miért ő nyer???:))
Ez így van, a speciálbírókat én is nagyobbra tartom, jobban értenek adott fajtához, de a részrehajlás adott ország ismert tenyésztője irányában náluk is működik, ugyanugy, mint az allrounder bíróknál.
Ugye?
Én már olvastam, hallottam, (láttam is ilyet), különféle fajta speciál-kiállitásainak élménybeszámolóinál!:-))))
Egészen biztosan te is!
A pórázvég sajna minden bírónál számít... nem ismerek olyat, akinél nem:(((((((
Viszont én nem hinném, hogy ha valaki all rounder bíró, akkor tényleg ért minden fajtához. Alakított ő már olyanokat, hogy rosszul lettem tőle. Én nagyobbra tartom a speciálbírókat.
Nagyon egyetértek azzal, amit mondtál, bár sajnos egy nagyon jó nem jelent már jót...
A nagy számok törvénye a kutyakiállításokon is helytáll: ha valakit elég sokat hordanak, előbb-utóbb meglesz a Ch-ja... mikor egy mucsaröcsögei CAC-on nincs más kutya az osztályban, és esik az eső, meg már fél 1, bíró bácsi megsajnálja a tulajt és kiadja a CAC-ot...
Beszélgettem múltkor egy bíróval, és ő mesélte, hogy mikor ment Finnországba bírálni, a kiállítás előtt tartottak nekik egy kis fejtágítást:
Finnországban a kitűnő nem azt jelenti, mint máshol. Ott csak az a kutya kaphatja meg, aki a kiállítás napján,a bírálat alatt olyan állapotban volt, és minőségre is olyan, hogy aznap fajtagyőztesként lehet nyeretni. Ha viszont épp vedlett, vagy nem viselkedik, vagy valami súlyos hibája vagy, egyszerűen nem kapja meg a kitűnőt!
Így a finnek nagyon büszkék a nagyon jókra is, sok honlapon büszkélkednek vele.
Régebben, mikor sokkal több kutya járt kiállításra, mi még megbecsültük a K4 címet is, mert 25 kutya közül nyertük!! Sőt, a nagyon jónak is örültünk, mert nekünk ez annyit jelentett, hogya mi kutyánk nagyon jó!!!
De most, mikor minden háromlábú kutya kap kegyelemkitűnőt, tényleg bosszantó, ha a mi kutyánkat, akiről tudjuk, hogy jobb annál, ennyire minősítik.
Én nem azt mondtam, hogy nem részrehajló, hanem a kutyáról mondott véleménye igaz. Érzi a kutyát.
Különben nem bíztos, hogy ilyen lenne, ha nem került volna nyomás alá. Én lattam élete első alkalmát, amikor kényszer alatt kellett döntenie. Sajnálatos volt. Én voltam a kárvallottja.
Ez így igaz!
Jakkel véleményére én mindig is adtam, de úgy éreztem, hogy több esetben "enyhén" részrehajló volt:-)
Viszont csak hasonló kvalitatívitású kutyáknál fordult elő, hogy előrébb tette eggyel azt a kutyát, akinél a póráz másik végét is figyelte.
De ez az orrnyerges dolog most kicsit furcsán jön ki. Mert egyik alkalommal valószinű nem volt elég alapos a bírálata. Ilyen esetnek az ő szintjén nem szabadna előfordulnia.