Keresés

Részletes keresés

durkonorbi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1248
Hát... :) Tudod: a kandallóban fát éget az ember ... a fa ugye erősen széntartalmú anyag... na és akkor ugye jön a' zoxigén, és lesz a fában levő szén atomokból CO2, a H atomokból meg H2O.... de ha kevés a' zoxigén, akkor ugye nem CO2 lesz, hanem csak CO .... és azt ugye nem szeressük ... :)
Előzmény: bypa (1247)
bypa Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1247
Lehet hogy hülye vagyok, de a kandalló hogy jön össze a CO -al?
Előzmény: durkonorbi (1244)
Tipcsok Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1246
Kössz a választ!

Igen, ezért is lenne jó százasan záró szelep, meg azért is, hogy üzemel kívül a sparhelt kéményén a szellőztető ne nyomja ki a friss levegőt, anélkül nem jó a dolog, oda a légtömörség.
Előzmény: durkonorbi (1244)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1245
Az univerzális 2 vezetékes központizár motort is ajánlják ilyen célra barkács oldalakon... kemény 900 Ft a boltban újonnan... :) Majd meglesek egyet...
Előzmény: H3x (1242)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1244
Kevés huzat, kevés oxigén, sok CO, még több bulvárhír... :)

Nem biztos, hogy befüstöl és észreveszed, lehet kis huzattal elkezd égni, és mikor beindulna, elkezd CO dúsan égni ... uis. ilyen helyre nem tesznek 100%-ban záró szelepet - tudtommal....
Előzmény: Tipcsok (1243)
Tipcsok Creative Commons License 2010.04.16 0 0 1243
Szia Wattocsak!

Korábban volt itt egy gondolatváltás, ami nem zárolt le, várom válaszod!

Cell7 írta:

"Sziasztok!
A túlnyomásos szellőztető rendszer hogyan befolyásolja a kandalló működését?"

Ezt írtad:

"Ha a helyiségben túlnyomás uralkodik akkor az a kandalló huzatára pozitívként hat. Ez egyenlő a jobb működéssel. Viszont ha nem működik a kandalló akkor a meleg levegő a kéményen távozik el, ami nem igazán gazdaságos, és megkérdőjelezi a szellőztető rendszer létét.
Viszont a túlnyomás érdekes dolgokat is tud produkálni. Pl befelé nyíló ajtó nehezebben nyílik, viszont könnyebb bezárni. Kifelé nyíló esetén nehezebb bezárni. Tehát a nyomásokkal csak óvatosan, mert a helyzet el is durvulhat!!"

Én ezt:

"Tehát akkor elvileg mehet szellőztető rendszer mellé nem külső levegős fűtőeszköz is, amennyiben le tud zárni használat után a készülék füstcsövet pl egy átalakított pillangószeleppel?
Azért problémám ez, mert jó lenne szellőztető is, meg sparhelt is, de a külső levegős sparhelt 500 ezernél kezdődik, sajnos."

Ezt írtad Te:

"Én nem ajánlanám!!!!
Csak egyszer felejtsd el és máris a bulvár lapok címoldalán szerepelsz."

Én ezt:

"1.Ha elfelejtem elzárni a füstcsövet használat után, akkor a szellőztető nyomja ki a levegőt a kéményen is.
2.Ha elfelejtem kinyitni a füstcsövet használat előtt, akkor azt észreveszem azonnal, mert be is füstöl rögtön a házba."

Aztán Te erre semmit, nem értem, hogy miért szerepelnék a búvárlapok címoldalán ha elfelejtem kinyitni?!

Üdv: Tibi
Előzmény: Wattocsak (894)
H3x Creative Commons License 2010.04.14 0 0 1242
Meg kell nézni egy ilyen szelepet. Hátha elég egy nyomtatóból kiberhelt léptecs + ULN2003+olcsó AVR... Bár ezek a gyári motorok 2Nm-től indulnak ahogy látom. Persze ha sikerül ekkora léptecset guberálni... Ha nem, akkor lehet olcsóbban kijön egy megfelelő méretű R/C szervó + olcsó Atmel proci. De szerintem nem lesz olcsóbb (sokkal) a vaterás árnál.
Előzmény: durkonorbi (1240)
peterch Creative Commons License 2010.04.14 0 0 1241
Szia !

Mar megint tevedsz!
A levego minoseg szenzor aktiv tag, tehat vezerli a berendezeseket. Betap 230V es a kimeneten kapcsolja a berendezest, tehat nem igenyel seged aramkoroket. Mielott szalkat keresel masok szemeben, a sajatodbol tavolithatnad el a gerendat! Tanulni,tanulni,tanulni! Lenin bacsi jol mondta. En mar megtanultam a lecket a visszacsaposzelep, az nem pillangoszelep !
Ha visszakeresel a levego minoseg szenzor nevere, amit regebben beirtam ide, akkor rajosz, hogy onmagaban szenzor es vezerlo is. Segitek spanyolok es nemetek is gyartjak.

Udv, Peter.
Előzmény: Wattocsak (1239)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.14 0 0 1240
H3x: igen ez a baj, hogy így együtt drága... viszont maga a szelep egész jó árban van...

daveeeee: köszi a linkeket, az 5-7 ezer már egész jó ár... az egyiknek írtam is ... bár még mindig hajlok a saját megvalósításra, mert azt megvan pár ezerből, és ugye 3 db tuti kell, és jó lenne 3 ugyanolyan (plussz akkor csinálnék vagy 2 vezérlőt tartalékba szervízcélra)...

Köszi a linkeket, megnevezéseket, így már könnyebben meg fogom találni amit keresek!
Előzmény: daveeeee (1233)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1239
Direkt próbálok segíteni.
A gugliból kimásolt két sor azt hiszed komplett tájékoztató.
Először is ez érzékelő nem szabályozó.
Az érzékelőből kapsz 0-10 V vagy 4-20mV ezt valamilyen olyan eszközre kell kötni ami tudja ezt kezelni. Például PLC. Erre kell írni egy programot ami az érzékelő adatai függvényében mozgatja a pillangó szelepet, kapcsolhatja a ventilátort.
Ez a pár alkatrész valószínűleg árban veri az olcsón elkészített szellőztető rendszered. Igérem többet nem kötekedem.
Előzmény: H3x (1238)
H3x Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1238
Már ne haragudj, de Te ezt szándékosan csinálod?
Ott az adatlap, le van írva. Senki nem mondta, hogy be kell építeni, de ha valaki akarja, akkor ez is megoldható (mármint a légcsere mértékének szabályozása a levegőminőség függvényében).
Előzmény: Wattocsak (1236)
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1237
Szia !

Peldaul ki kerult anyagi hatranyba?
Ha tervezessel foglalkozol, akkor illene tudnod ,hogy mit figyel egy levego minoseg szenzor. A levegoben levo gazok vegyuletek jelenletet ,mennyiseget. Altalaban 3 fokozatot lehet beallitani es az uzembehelyezes pillanatatol 48 ora alatt kalibralodik es utanna a megvalasztott minoseget igyekszik tartani, amennyiben a rendszer kepes ra. ra nalunk cca: 130-190 euro koruli. Markat es tipust direkt nem adom meg, olvass vissza irtam mar ezelott lehet 1-2 eve.

Udv , Peter.
Előzmény: Wattocsak (1231)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1236
Köszi: És mit is mérsz vele? És mivel?
Előzmény: H3x (1234)
H3x Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1235
Köszi!
Előzmény: daveeeee (1233)
H3x Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1234
Előzmény: Wattocsak (1231)
daveeeee Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1233
Esetleg ezek szóva jöhetnek:
Motorok
Motorok2
Előzmény: H3x (1232)
H3x Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1232
2009.04-es adat szerint az MSPL 125 2511Ft nettó
A motor már húzósabb. 24e nettó körül.
Előzmény: durkonorbi (1229)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1231
Senki sem akartalak kritizálni, csak pontosítani, a félreértések elkerülése végett.
Kétségtelen tény, hogy saját pénzedért azt veszel amit akarsz, de a tanácsaid alapján mások kerülnek anyagi hátrányba.

De lenne egy másik érdekes alkatrész is a szellőztető rendszerbe ami úgy hangzik, hogy

levegominoseg figyelo szenzor

Na ezt aztán végképp nem értem. Segítenél benne?
Előzmény: peterch (1230)
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1230
Szia!

En nem vagyok merges, csak ha a google-ba beirod a pillangoszelepet, akkor ugyanugy van talalat az en ertelmezesemre, mind a "szakik" elnevezesere. Tehat akkor nem vagyok egyedul. Az uzletesek is a szallito altal kiallitott kinalatbol es a szallitolevel alapjan irjak be a megnevezest, tehat tessek ott is reklamalni!
Hiszed vagy nem, vannak itt "szakik "a forumon, akik lemondtak az otleteimet es azok megvalositas utan engem igazoltak. Ennyit a "szakik"-rol. De viszont vannak nagyon jo szakemberek is, akik elott emelem kalapom.
Sajat penzemert meg azt veszek es epitek amit akarok. Idaig az itt jelenlevok mindent megertettek es szamomra ez a fo dolog es nem a csak kritizalok.
Ezzel reszemrol ez a meddo irogatas lezarva!

Udv , Peter.
Előzmény: gyiapaci (1228)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1229
Mondjuk ez jó lenne :) ... de tartok tőle, bődületes árban lehet, hirelen nem találtam rá árat ... nekem meg kell minimum 3 db, szóval árérzékeny a dolog... :) Szabályozni nem akarom, csak nyitni/zárni...
Előzmény: H3x (1226)
gyiapaci Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1228
Nem kell bepöccenni, semmi bajom veled..
Mindössze figyelmeztettelek, hogy az üzlet, amit belinkeltél egy villanyszerelési üzlet, nem a légtechnika a profiluk.
Aki szakmabeli az tudja, hogy a képen egy visszacsapó van, csak aki készítette az oldalt nem értett hozzá és pillangószelepként írta be.
Wattocsak kolléga jelezte, hogy a szakma másként nevezi, de szerinted úgy jó, ahogy te írod..
Ha lelkes amatőr vagy akkor elfogadhatnád a szakember megjegyzését..
Bár szerintem még mindig nem érted, mi a probléma: ne a pillangószelepet nevezd át visszacsapónak.. A pillangószelepet pillangószelepnek, a visszacsapót meg visszacsapónak nevezd. Lehet, hogy te jó szelepre gondolsz, nem tudom, de amiről képet beraktál az visszacsapó.
Előzmény: peterch (1227)
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1227
Szia !

Engem nem zavar es az itt jelenlevok idaig mindig megertettek amit irok. Ha faj olvasni, akkor idaig miert nem irtal? Tudhatod, hogy en csak egy lelkes amator vagyok es igy az elnevezeseket is a szakuzletek, szakirodalom es a net forrasaibol meritem. Reszemrol a pillangoszelep atkeresztelese visszacsaposzelepre megtortent a "szakik " ohaja szerint. Igy rendben?

De most mar ha itt vagy , akkor valami erdemlegeset is hozzaszolhatnal!

Udv , Peter.
Előzmény: gyiapaci (1224)
H3x Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1226
Mondjuk egy ilyen?
Bár nem pillangó szelepnek hívják - pedig légtechnikával foglalkoznak - 8-)
Előzmény: durkonorbi (1223)
gyiapaci Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1225
Az előző hsz-emben tulajdonképp neked is válaszoltam, amit te szeretnél az a pillangószelep állítómotorral való felszerelése. Lehet kapni ilyen motorokat, erre készültek..
Előzmény: durkonorbi (1223)
gyiapaci Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1224
Milyen légtechnikai üzletről beszélsz?
Ha megnézed a kezdőoldalt láthatod, hogy villanyszerelési szaküzlet, semmi közük a légtechnikához. Vásároltam is náluk, tudom miről van szó..
Ne vedd alapul a gugliban talált eredményeket, korántsem biztos, hogy azokat szakember készítette!
Lassan már fáj olvasni, hogy pillangószelepnek hívjátok a visszacsapót..
Tisztázzuk: a rugóval zárt helyzetben tartott kétszárnyú kütyü a visszacsapó, az egy tengelyen forgatható egyszárnyú kütyü meg a pillangó, nincs ezen mit cifrázni..
Előzmény: peterch (1222)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1223
Én azt a visszacsapószelepet (jól mondom akkor? :) ) akarom automatizálni, amelyik egy tengelyen van és így azzal kifordítható ... mint itt is látható!
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1222
Egy pelda legtechnikai uzletbol Mo-rol.
"""http://elektroexpressz.hu/spl/490683/Szellozo_racszsalupillangoszelepflexibilis_cso""

Itt egy kicsit gorgesd a kepeket es megtalalod ! :-)
Előzmény: peterch (1221)
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1221
Szia !

Melyik szakma es melyik orszagban? :-) Nalunk ertik ugy,ahogyan en gondolom.
A megoldast az 1200-as hozzaszolasban leirtam. Melyik resz nem ertheto?

Udv , Peter.
Előzmény: Wattocsak (1220)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1220
Tudom nálad minden másként működik, de a szakma így nevezi. A rugós kétszárnyúval a szabályzást hogy képzeled el?
Előzmény: peterch (1205)
peterch Creative Commons License 2010.04.13 0 0 1219
Igy ertheto a dolog. ezert szokom irogatni, hogy minden hazban a rendszert a haz es az abban lakokhoz kell igazitani.
Előzmény: durkonorbi (1218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!