A Zelkova nem különösen érzékeny fa, de nem szobanövény, legalább is nem ismerek trópusi faját. Igazság szerint ilyenkor lomb nélkül pihennie kellene. Mivel most lombja van, minél világosabb és hűvösebb helyen tartd. A földje nem száradhat ki de ne is locsogjon. A lomb permetezése hasznos.
Lehet, hogy már sok szó esett róla, de egy-két fontos infót tudnátok adni a Zelkováról? (keresztanyámé) Öntözés mértéke (száraz talaj), párásítás kell-e? Fényigény, egyéb extrák?
Az egyesületünk feladatának tekinti a kezdők segitését is. Ha elhozod akkor megmetszük, csak az úton ne fázzon meg a fa mert attól elpusztulhat. Erős metszést ilyenkor nem szokás végezni, de ha nagyon kezd csúnyúlni akkor az új hosszú hajtásokat (6-8 leveles nagyság után) visszavágjuk úgy, hogy 2-3 levél maradjon. Egy bonsai 3 dimenziós alkotás, akár egy szobor. A legszebb, leghiresebb szobroknak is van egy kevésbé művészi "hátsó" oldala. Ha kiállitásra visszük a fát akkor úgy helyezzük el, hogy a kedvezőbb oldalát lássák a nézők. Elképzelhető, hogy lehet javitani a fád féloldalasságán.
Na akkor most már értem. :o)) Nem hullanak a levelek, a hajtásvég-száradás is megállt, szerencsére. Most hozza az új hajtásokat, amik (eddig) egészségesnek tűnnek. Ezért írtam, hogy lehet, hogy csak a környezetváltozás miatt történt mindez, mert folyamatosan permetezem a növényt álltoo vízzel, párásítok és a földjét sem hagyom kiszáradni. A nyírbálástól egyelőre félek, mert nem tudom, hogy mivel teszek kárt és mivel jót a fának. tavaszig nem akarok hozzányúlni, de attól tartok, addigra nagyon hosszúra nőnek a hajtások. Mégsem vagyok benne biztos, hogy jól alakítanám. A másik problémám az, hogy kicsit oldalra dől a fa és olyan "féloldalasnak" tűnik (tehát az egyik oldalra dől, és a másik oldal formásabb, szebben mutat). Ezt lehet korrigálni?
A metszésben hol tudnak segíteni?
Előre is köszi a választ!
Nem pontosan értem mit nem értesz, pedig én már kezdem érteni.
Nekiugrom mégegyszer. Egy fának nem szabad, hogy hulljanak a levelei. (kivétel a lombhullatók). Kismértékű hullás az természetes, de a komoly felkopaszodás valami tartási hibát jelez. Ezt leggyakrabban öntözés kimaradása, magas szobahőmérséklet vagy a száraz szobalevegő okozza.
Gyakori tünet, hogy mialatt erősen hullanak a levelek, egyre-másra jönnek az új hajtások. A fa természetétől fogva növekszik, hozz új hajtásokat, leveleket. Ezek észreveszik, hogy pl. nem kedvező nekik a páratartalom, (hőmérséklet, fény) gyorsan ledobják magukat. Ugyanis a levelek párologtatnak, azáltal, hogy kevesebb a levél, kevesebbet párologtat, megpróbál takarékoskodni, túlélni. Gyakran elszáradás nélkül, zölden hullanak a levelek.
Ez a Penny Hajdúböszörményben van én ott élek,egyébként sok nagy városban ott van ez az üzletlánc. Pesten több helyen is van pl:Régi Fóti ut,Topánka ut,Pesti ut,Baross u stb.
Mindig más növényt hoznak be, nagyon olcsón. Én sokszor "beugrom " nekik,és sokszor olyan növényt veszek amivel aztán nem boldoguk.Eddig a virághagymáikkal volt szerencsém egyedül.Ez a bonsai vásárlás szerintem arra volt jó,hogy kedvet kaptam ehhez a dologhoz. Vettem is már egy könyvet:Harry Tomlinson:Bonsai
A zelkova szép leveles,vagy 10 cm magas,és még nem tettem tönkte.
de mint endru irta:
" fa él és élni akar, ezért hoz új hajtásokat" - szoval en is arra gondolnek, hogy a fa tenyleg most mar jol van, de akkor ez mégsem ennek a jele, hanem epp forditva...
Én is permetezem ezerrel és (nem akarom elkiabálni), mintha megállt volna a száradás. Érdekes, mert amióta itt van nálunk, permeteztem. Lehet, hogy csak a helyét kellett megszoknia? Folyamatosan hozza az új hajtásokat, úgyhogy nagyon reménykedem, hogy csak átmeneti volt a "gyengélkedés". :o)
Sz..sz
Ez jellegzetes tünet. A fa él és élni akar, ezért hoz új hajtásokat. Viszont a levelek megérzik, hogy baj van pl. száraz szobalevegő és elkezdenek hullani. Permetezni, és párás miroklima elérése. Lásd a honlapomon az "öntözés" oldal végén.
Subica.
Ird meg légyszi hol van ez a Penny?
A Carmonáról már sokszor irtam, üvegházban kell tartani, ha egy darabig élvezni akarod szépségét. Permetezés, párásitás.
A Zelkova (Csodálom, hogy ezt most árusitják) lombhullató fa ilyenkor pihennie kellene. Ezért is elmennék a boltba, hogy valóban Zelkováról van szó. Az a helyzet, hogy a szilfélék behozatalára súlyos előirások vannak a szilfavész nevü betegség terjedése miatt. Elképzelhető, hogy Zelkova néven hoznak be valamilyen szilfélét. Magyar neve gyertyánszil.
Én elmenten a Pennybe és vettem két kis fácskát.
Nagyon kis aranyosak!(Zelkova,Carmona)
Kedvet is kaptam a bonsai neveléshez. Teljesen kezdő vagyok,(nagy virág és állat barát)!
Kinyomtattam a topicot,majd átolvasgatom,délután indulok a könyvtárba könyvért és készülök venni is. Próbáltam a honlapodra belépni de ez nem sikerült.Esetleg új helyen vagy?
Ha majd kérdésem lesz,kérdezek tőletek de még nem vagyok ezen a szinten.Van fikuszom amivel kezdeni szeretnék.
es az haldoklasnak minosul, ha kozben meg jonnek ki rajta az uj rugyek, mint az allat, de kozben lehullik minden levele? persze az uj hajtasokrol nem...
Sz..Zs
ez az elsősegélynyújtás.
Ezek a fák magas páratartalmat igényelnek, fajtól függően 70 - 90%. A panelakásokban 20% körül van, párásitással 40%. Más lakásokban valamivel több de meg sem közeliti az fa igényét. Ez nagyon kevés, és még ront a helyzeten a magas hőmérséklet és az igen kevés fény. Az a tapasztalatom, hogy ez a zacskós kezelés hatásos ha még él a fa. A hőmérsékletigény is fajfúggő. Fikusznál 16-20 fok közt, Serissa 0 - 20 fok, kinai szil +5 - 10 akár sötét helyen, de megtartható 16-20 fok közt kellő párásitással és világos helyen. Carmonát és Sagarétiát pedig ne tarts.
endru: köszi a tanácsokat. Elképzelhető, hogy az öntözés és a hőmérséklet nem megfelelő, mivel a hőmérséklet állandóan ingadozik (anikor otthon vagyok akkor van fűtés, egyébként nincs), meg az öntözés sem túl egyenletes. Megpróbálok neki keresni valami állandó állapotú helyet, csak nehéz lesz összeegyeztetni a fényigényével...
A tálat meritsd be vizbe addig amig bugyborékol. Hagyd lecsöpögni. Tedd be egy átlátszó nejlon zacskóba és kösd be. 2 nap múlva bontsd ki, adj egy kis vizet, majd kösd vissza. Lehetőleg hűvös helyre tedd. Igy tarthatod akár egy hónapig.
ez a teleltetes? vagy ez csak vmi eletmento dolog?mi a huvos? 10 fok?
Catman.
A kinai szil az ilyen. Valami nem tetszik neki. Sajnos a 2.ik, 3.ik lombvesztést nem biztos, hogy túléli. Néhány lehetséges hiba:
1. Valami nem tetszik neki.
2. Nem öntözöd rendesen, vagy túlöntözöd, lucskos a földje, tartósan viz áll alatta.
3. Nem elég világos és túl meleg (16-18 foknál több)helyen van.
4. Alacsony a szobalevegő relativ páratartalma.
Az öntözésről és a párás mikroklima készitéséről a honlapomon olvashatsz. "öntözés"
A tálat meritsd be vizbe addig amig bugyborékol. Hagyd lecsöpögni. Tedd be egy átlátszó nejlon zacskóba és kösd be. 2 nap múlva bontsd ki, adj egy kis vizet, majd kösd vissza. Lehetőleg hűvös helyre tedd. Igy tarthatod akár egy hónapig.
Barbac.
Az egyesületünk látogatottsága megfelelő én vezetőségi tag vagyok, többnyire a klubvezető tart előadást, néha mi, néha vendégelőadók.