Keresés

Részletes keresés

képfaragó Creative Commons License 2013.01.03 0 0 3126

Más gépen már én is cseréltem, de például a D3-hoz nem naygon találok típust. A D800 -hoz is nézegettem, mert legközelebb ez a lefőbb vásárlási szempontok közé tartozik nálam.

Előzmény: -Minarik- (3125)
-Minarik- Creative Commons License 2013.01.03 0 0 3125

Mit kell ezen gondolkodni? En mar tobbszor csereltem. :)

Előzmény: képfaragó (3124)
képfaragó Creative Commons License 2013.01.03 0 0 3124
Babbabú Creative Commons License 2013.01.03 0 0 3123

Köszi, olvastam ma ezt a lapot. Nekem LG monitorom van, itt 11 és 45 között terjed az ajánlott fényerő. Én ma 30-ra állítottam.

A DFL szerverén lévő tesztábra nekem egy véletlen folytán megvan előhívva, s ez alapján (szemre) kb. a 20-as érték felelne meg. Viszont olyan "sárga" szürkét, mint az előhívott papírképen, nem tudok kreálni, akárhova is állítom a monitor fehéregyensúlyát.

A windows által adott színenkénti korrekció alapján szintén lehetetlen normális eredményt kihozni. Szürkét kell csinálni a 3 színből, de 10mp nézegetés után minden szürkekombinációt meg tudok szokni szürkének. :-)

Előzmény: Karmaresz (3121)
Pan European Creative Commons License 2013.01.03 0 0 3122

Nem egeszen ide tartozik, de erdekes lesz ha bejön a joslat :-))

http://pixinfo.com/hu/blog/2013/01/02/2013-joslatai/

Karmaresz Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3121

Uppsz, 100% fényerő az extrém magas a legtöbb esetben.

Érdemes megnézni ezt az oldalt. Esetleg olvasni a teszteket, mert elég korrektek.

http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm

Látszik, hogy szinte alig van kalibrált monitor ahol 70% felett van a Brightness érték.

Az enyémnél (Dell 2412M) például 35%-ot javasol.

Előzmény: Babbabú (3120)
Babbabú Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3120

Köszi a válaszokat monitorkalibrálás ügyében!

Az igény onnan indult, hogy beadtam a múltkor a DFL-hez egy fekete-fehér képet előhívásra, s sötét lett, miközben a monitoromon jó volt. Összehasonlítva a monitoron megjelenő képpel, egyértelmű a különbség, a papírkép sötét. A másik, h elég precíz ember vagyok, s szeretném a színhelyességet a teljes képalkotási folyamat során ellenőrzésem alatt tudni. Ha meg esetleg majd egyszer pénzt akarok kérni a fotókért, akkor nem engedem meg magamnak, hogy olyat adjak ki a kezemből, ami csak az én monitoromon néz ki jól, más gépén és papíron pedig hulladék.

A monitorom ablakban van, tehát erősen világos háttérrel, valszeg ennek köszönhetően volt a monitorom fényereje 100-ból 100-ra állítva. A DFL elég jó hírű labor, nem hiszem, h ők k*rták el.

Szóval igen, nem is a monitorkalibrálás lenne a végcél, hanem a nyomtatóval és papírral való összhang (színhelyesség) megteremtése. A DFL-es levilágítóra pedig nem fogok ICC profilt találni, így ez az opció kilőve.

Lehet, hogy én ragozom ezt túl, nem tudom, lehet, h elég a monitor kalibrálása is, de lehet, h az is felesleges. Mindenesetre a DFL-nél akarok előhívatni, s ők elég jók ahhoz, hogy én is odafigyeljek a folyamat részleteire. Egy tanfolyam pedig 4 óra, 12,7e Ft, azért gondoltam, hogy ennyiért megéri képbe kerülni. A kérdés a kalibráló hardver megvásárlásának szükségessége. Mondanom sem kell, h feleslegesen én sem dobálnám a lóvét.

képfaragó Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3119

A képeket rendes laborba kell beadni, ahol szintén kalibrálva van a levílágítógép. Javaslom: www.dfl.hu

Tehát az én gépem kalibrálva van, a képeim általában mindenkinek megfelelnek. Ritkán 2-5 hónaponként kalibráltatok. A laborom nem nyúl bele a színekhez, csak arra ügyel hogy az ő gépe is jól legyen beállítva.

Ha a labor vagy a nyomda belenyúl a színekbe, akkor akámi is történhet, ekkor tényleg mindegy hogy kalibrált-e a géped.

Különben a színekhez (Nikon D3-RAW-Adobe Tiff - esetleg kommersz célra SRGB JPG) csak kivételes esetben szoktam nyúlni, általában megfelel amit a nikon korrekció nélkül ad.

Ha mégis belenyúlok a színekbe, akkor ezt csak nappali világítás mellett teszem.

Előzmény: Törölt nick (3116)
Mirrmurr Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3118

Apró tapasztalat a közelmúltból: a monitorom egy tök kommersz Philips, az én szememnek szuper fényességgel és nekem tetsző színekkel. A képeimen olyan a bőr színe, amilyen a valóságban. Beadta sógornőm előhívatni a fényképeket, a papíron a narancssárga pirosabb lett, a bőr is kissé narancsosabb. Feltételezem, hogy egy nyomda odafigyelt volna, de a tanulság az, hogy kommersz előhíváskor valószínűleg úgyis el fogják kúrni. Illetve remélem, hogy nem, de eléggé lutrinak tűnik.

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3117

Amatőr fotós célra, szerintem: ha veszel egy jó monitort (a vacaknak mindegy), azt érdemes kalibrálni/kalibráltatni, hogy nagyjából ott legyen. Elég fél -egy évente ráellenőrizni. A legtöbb progiban megadható, hogy milyen gyakran b@szogasson újraellenőrzésért. Érdemes  modern, drága eszközzel csinálni, a régiek elég megbízhatatlanok. Éppen ezért érdemes inkább kölcsönkérni, bérelni, szakértővel megcsináltatni néha. Figyelem: nem minden "szakértő" ért hozzá! Alapvetően befolyásolja az eredményt a képernyő fényereje/környezeti világítás. Érdemes több fényerő verzióból kiválasztani azt a "fényességet" mely legjobban hozza a kinyomtatott képeid látványát. Már ha nyomtatás az elsődleges cél. Újrainstallálás után azért kell újrakalibrálni, mert egyszerűen elvesznek a merevlemezre file-ba kimentett korrekciós értékeid. Ha ezeket elmented, visszatöltöd, ugyanazokkal a hardware elemekkel jó lesz újrahúzás után is.

A nyomtató színprofil más tészta: szerintem nem indokolt saját profilirozó. A legtöbb komoly papírgyártó honlapjáról letölthetőek a profilok. A tanfolyam (vagy sok utánaolvasás) mindenképpen javasolt.

Előzmény: Babbabú (3112)
Karmaresz Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3115

Írtam neked az itt megadott e-mail címedre. Ha van időd, írj majd!

Előzmény: semgza (3098)
seeman Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3114

O.K. Akkor törlöm is őket.

Előzmény: gy53 (3109)
Karmaresz Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3113

Nem vagyok profi benne én sem, így remélem, nem lesz vak vezet világtalant effektus. Az én monitorjaimat egyik barátom szokta kalibrálni valamelyik spyder elite-tel. Professzionális felhasználáskor javasolt 1-2 havonta újrakalibrálni a monitort, mivel használat közben változnak az értékek.  Olyat is hallottam, aki a leggyakrabban használt nyomdájának színprofiljait használja, mert akkor lesz az a végeredmény, amit a monitoron is lát. Egyes nyomdák már a honlapjukon is elérhetővé teszik ezeket, másoktól pedig kérni lehet.

Vannak sötét foltok nálam is ezen a területen, így bocs, ha valahol hülyeséget írtam.

Előzmény: Babbabú (3112)
Babbabú Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3112

Világosítson föl légyszi valaki monitorkalibráció ügyében! Elmennék egy színhelyesség tanfolyamra, s mielőtt döntenék, hogy hova, kérdésem az lenne, hogy monitorkalibráló eszközt érdemes-e venni, mert viszonylag gyakran kell használni, vagy nem érdemes megvenni. Mert van olyan tanfolyam, ahol a tanfolyam után adnak kölcsön kalibrálót és van olyan, ahol nem.

Pl. egy windows újrainstall után újra kell-e kalibrálni a monitort? Azt látom, h minden papírhoz külön színprofil szükséges. Ilyet honnan szerezhetek be és ehhez kell-e kalibráló?

Bocsi a tudatlanságom miatt, még a tanfolyam előtt vagyok. Minden tippet/gondolatot szívesen veszek! Köszönöm!

Karmaresz Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3111

Szerintem is nyugodtan nézelődj. Ha nem lestrapált, úgy igen jól teljesítő darabokat lehet kifogni a 15-35 évvel ezelőtti szériákból is.

Előzmény: gy53 (3106)
Karmaresz Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3110

Nálam is ez a kettő volt/van terítéken. Apósom erdész, így ha lemegyünk hozzájuk van lehetőségem vadat fotózni, valamint nagyon különleges hangulatú portrékat, vagy teljes alakú képeket lehet vele lőni, ha a helyzet úgy hozza. Próbáltam a Kenko 1,4x-ezővel is. Meglepően jó az eredmény és így már 560/f4,5 illetve DX módban, vagy ilyen vázon 840/4,5 van. Ha beválik, rendelek az ebayről egy modifikált Nikon 1,6-os TC hozzá. Ezzel, ha nem is teljeskörűen, de lesz autofókusz is. Itt a TC-ben lévő fókuszlencse tag adja a fókuszt, igaz csak 20 méter tárgytávolság felett. 

Próbáltam korábban egy 500/f4-et is. Nagyon szép, azonban az már olyan óriási volt, hogy tudom, nem igen vinném magammal sehova. A 400/3,5 még "csak" 30 centi és 2,8kg, míg az amit néztem 37 centi és 4,2kg.

Előzmény: Zonat (3104)
gy53 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 3109

Az itt bemutatott képeidet természetesen láttam, csak azt nem tudtam, hogy a 180-asod húsz éves. 

Előzmény: seeman (3108)
seeman Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3108

Két képet mutatok. Az első f5,6-on, a másik - a portré - nyitott rekeszen (f2,8) készült:

http://fotobolondok.hu/fotoalbum/displayimage.php?pid=8309

http://fotobolondok.hu/fotoalbum/displayimage.php?pid=8311

Előzmény: seeman (3107)
seeman Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3107

Kifejezetten érdemes. A manuálisok és a régi AF rendszerűek között is.

Van egy húszéves 180-as Nikkorom. AF-et már tud (tengelyes kpacsolattal), a D funkciót még nem ismeri.

Rengeteg képet mutattam már tőle itt a fórumon.

Előzmény: gy53 (3106)
gy53 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3106

Nem volt a kezembe régebbi spéci objektív, ezek szerint lehet keresgélni közöttük.?

Előzmény: seeman (3101)
gy53 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3105

Ígéretesnek tűnik, egyébként én nem arra gondoltam, hogy most lőjj próba képeket vele, hisz amit írtál abból világosan látszik, hogy tisztításra szorul.

Előzmény: Karmaresz (3103)
Zonat Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3104

Koszi!  Igen meggyozo, foleg, hogy kezbol lotted. Masik lehetseges jelolt a Nikon 300 f4 afs telekonverterrel. (1.4 es 1.7) 

Előzmény: Karmaresz (3099)
Karmaresz Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3103

Seeman leírta a lényeget! Nem kell félni a régebbi, de profi felhasználásra szánt teléktől. Lehet, hogy nem hozza a 36Mpixeles felbontást teljesen nyitva, de nem is várom el az áráért azt, hogy úgy teljesítsen, mint egy AF-S 400/2.8 G VR.

Előzmény: gy53 (3097)
seeman Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3102

... nem azért, hogy levegyék rólad a lét! :)

seeman Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3101

A régi és jó optikai minőségű fix Nikon telékkel általában nincsenek gondok az FX digi érzékelőkön. A nyitott rekeszes vignetting jól korrigálható.

Ugyanez érvényes (kevés kivétellel) a kisebb telékre és az alapobjektívekre is.

A problémák elsősorban a régebbi nagylátóknál és a zoomoknál jelentkeznek. A torzítás, a képsarki masztolás és a kromatikus aberráció is erősen jelentkezhet, nem beszélve a széli-sarki felbontás gyengeségeiről.

Ezek miatt kellett sok objektívet újra tervezni és építeni.

Karmaresz Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3100

A képek:

f/8:

f/5,6:

Előzmény: Karmaresz (3099)
Karmaresz Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3099

A eddigi képeket még nem publikálnám nagyon. Egyrészt családdal voltam és alig volt időm tesztelni, próbálni, másrészt az objektív elég régen volt használva és poros, opálos belülről Harmadrészt. az állványom sincs nálam, így pedig elég komolyan befolyásolja az eredményeket a karom "stabilitása". Ez a kettő mindenesetre vele készült, de kézből fotóztam, így itt is jobb eredményt várok majd.Összeségében azonban nagyon ígéretes. Nekem marginálisan, csak hobbiból és néhány speciális helyzetben van jelentősége ennek a gyújtótávnak. Ezért nem gondoltam, hogy nem érné meg egyelőre 500e Ft felett költenem rá. Most egyelőre úgy vettem meg egy természetfotóstól, hogy ha sikerül rendbehozni megfelelően, akkor megtartom. Ha nem, akkor visszacsináljuk az üzletet.

f/8:

f/5.6:

semgza Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3098

nem tudom, hol olvasod, itt kifejtettük többször,

hogy ez részben baromság:

nem a D800-hoz kell az objektív,

hanem ahhoz, hogy lepedö-méretben nyomtasd a képet.

a D800 erre lehetöséget ad,

de hogy milyen lesz 100%-on abba beleszól az üveg is.

gy53 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3097

Nem kötözködésnek szánom, csak magamba morfondírozok, mindenhol azt olvasom a nagy felbontáshoz új fejlesztésű /lehetőleg csúcsszuper, és természetesen ennek megfelelően qrva drága / objektív a jó. Akkor most hogy van ez? Nincs D 800-am, mostanában nem is lessz, de ha valami visszatart a vásárlástól, az árán kívül, akkor az az lessz, hogy biztos nem tudok hozzá megfelelő objektívet vásárolni. Úgyhogy most nagyon kiváncsian várom a benyomásaidat a gép és az obi együttműködéséről. Ez természetesen nem csak a D800 esetében érdekes hanem "lejjebb" is.

Előzmény: Karmaresz (3091)
semgza Creative Commons License 2013.01.01 0 0 3096

nem. hát épp ez az.

Előzmény: OPi (3095)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!