Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Sziaztok!Láttam a 4825-ös hozzászólást és nekem elnyerné a tetszésem egy ilyen gép is!Szerintetek lehetne ezzel a géppel szalma-széna-energiafű brikettet készíteni?Ha valaki készített már ilyen gépet és tud nekem segítséget nyújtani,annak hálás lennék!
Szia!Építettem már komoly" gépeket, faesztergát- egyengető vastagoló gyalút-szalagfűrészt...de nekem ez a dolog teljesen új és idegen!A működési elvet nagyjából vágom..nem gondolkodnék nagy áttmérőben és menyiségben, max 30-40-50mm és 15-20 kg/A fő alapagyag a szalma és a széna valamint az energiafű lenne!Ezért gondolkodnék csigás brikettálóban!Sajnos nincs csak 220v-om ezért valamilyen szinten meg van kötve a kezem!Motorom is csak 1.5kw 2840s/f!Ebből szeretnék kiindulni és erre szeretném tervezni a gépet!HA mondjuk kell hozzá egy hajtómű vagy akármi azt megpróbálom beszerezni....De abban szeretném a tisztelt társak segítségét kérni,hogy segítsenek leméretezni egy a kritériumoknak megfelelő gépet,ami megbízható és 2 család tűzelőjét meg lehet oldani vele!Először a szükséges anyagok listája érdekelne meg esetleges gépek tervek!Ha valakitud segíteni megköszönném!
Az első csigásom egy excenteres gép adagolójának készült és csigás gép módon végezte , monofázisú motorral (2.2kw )
működött 32 mm átmérőjű és 15 mm lukkal csinált fabrikettet még 88'-ban . Próbálgatni jó volt , kezdésnek nem is lehet másként . Az első programozott szorítószerkezetet ezen kísérleteztem ki : ) .
A cső szűkítés kritikus dolog , excenteresek vígan megbírkóznak vele , a hidraulikusnál erő kérdése , faforgácsnál a szűkítés inkább hátrány de szalmánál szóba jöhet de nagyon csínjával ! Ha a szűkítéses csöved beáll akkor az tropa, csak kiégetéssel tudod újra indítani.
100 kilósnak az eladási értéke ( ha megbízható a gép ) 8-10 ezer eur. , hogy mennyiből fabrikálsz egyet , az ügyeségedtől függ , de először bukni könyebb mint jövedelmet csinálni .
Hogy anyag alatt mit értesz azt nem tudom,de ha a géphez való alkatrészekre gondolsz akkor mindent vásárolnom kell,ha viszont alapanyagra gondolsz akkor azt ingyen betudom szerezni.Ezért is gondolkodom szalma,széna brikettálásban mert az alapanyag az költségmentes.
A hidraulikásnál a csövet valamilyen mértékben kell szűkíteni?szerinted mennyi pénzből lehetne kihozni egy gépet ha min 100kg/órás teljesítmény a cél?vagy érdemesebb keresni egy használtat x összegért?
Én is hidraulikus gépet csináltam,ill. most is csinálok egyet.
90 mm lesz a brikett átmérő,a hossza pedig az előtömörített anyag mennyiségétől és súlyától függ.Én már úgy kezdtem el az új gépet csinálni mint a RUF brikettálók vannak megépítve,így nem bír megcsúszni a csőbe a szalma se.
Hogy megéri e házilag gépet csináli,az szerintem attól is függ hogy mennyi alapanyag áll rendelkezésre,és hogy milyen anyagokat tudsz "szerezni" a géphez.
Nekem első gépem is kb 80000 ft-ba került, a mostani pedig ennek a többszöröse lesz,de remélem egy-két év alatt vissza hozza az árát.
HAli!Szeretnék segítséget kérni egy szalma-széna ill.energiafű(akár kukoricaszár..)brikettáló gép építéséhez!Csigásra gondoltam volna!korlátot csak annyi jelent,hogy nincs csak 230v feszültségünk!!Ha valaki tudna segítséget nyújtani tervekkel ötletekkel,vagy csak valami támpontot adni az induláshoz annak megköszönném!!!
A hidraulikás sokkal drágább , mivel a szalma alapból kis fajsúlyú így hosszú löketek kellenek . Problémás a cső fékezése is mert a szalma csúszós . Viszont ha megvan ha lassan is de termel , a csigásból meg készíthetsz hármat is mire egy jó lesz de még akkor is olcsóbb meg többet termel. Szépséghibája hogy füstöl meg durrog is ezért csak nyitott helyen jó.
8 cm átmérő csigásnál elmegy , de hidraulikásnál ez már komoly felület (50cm2 ) , nagy erő kell mert a szalma nehezebben áll össze mint a faforgács . Min . 50 x 800kp vagyis 40 tonna .
Örülök h. segítettem és én is köszönöm a segítséget ,a 3-t már kifelejtettem, mert a fórum többször lenyelte írásom és már siettem.
(Többfázisú áramnál a színuszfüggvények kicsit bonyolítják a dolgokat . Már jó 20 évvel ezelőtt készítettem egy váltóáramú generátort amely a Furrié sornak megfelelően 12 frekvenciát tartalmazott hanggenerátor céljára. Most jól jött a cucc mert abból szedtük ki a pótmétereket a csigás gépemhez .)
A korábbi hozzászólásodban lévő számítás 660V-al teljesen jó.
Ugyanis a 660V= 380V X 1,73.
Így megspórol egy szorzást az ember 3 fázisú teljesítmény számításnál.
A fázisok közti érték már nem 380V, hanem 400V. Tehát ezzel kell már számolni.
Az 1,73 nem négyzet gyök, hanem gyök3.
Induktív 3 fázisú fogyasztók teljesítményét a következő képpen számoljuk.
P=U x I x gyök3 x cosinus fi
P=400V x 20A x 1,73 x 0,95(a cos fi 1 alatti érték sacc 0,95, de ez válltozó)
Az amper mérőt minden esetben sorosan kell kötni, mert ha nem, akor akkora zárlatot csinálsz, mintha egy vezetékkel rövidre zárnál két fázist.
Tehát ha kettő fázis közé kötöd az amper mérőt, el sem tudod indítani a motort, mert csodát látsz zárlat formájában.
Amper mérő bekötése: egyik felére megy a fázis, a másik feléről megy tovább a fogyasztó felé. Ezt mind a 3 fázisnál értelemszerűen meg kell csinálni kölön, külön.
Remélem segítettem, mert te már nekem sok tippet adtál a hozzászólásaidban,
Szalmabrikett gyártásához melyik gép az ideálisabb?Hidraulikás vagy a csigás?Személy szerint nekem a hidraulikás szimpatikusabb.
Egy 20cm x 8cm-es brikett készítéséhez mekkora nyomás szükséges?Az ideális lökethossz mekkora legyen?A hidraulikás rendszernél milyen hosszuságnál tömötödik a cuccos?Házilag érdemes gépet készíteni?
A motor számítására van egy régi könyvem is többek között : Villamosságtan , Műszaki könyvkiadó B. P. 1973
Ebben van 14 kw teljesítésű motorra a számítás amely motort én is használtam már :
Ph = 14 kw , cos fi = 0.85 , n ( hatásfok ) = 0.9
I= Ph/ négyzetgyök x U x cos fi = 15.6 x 103 /1.73 x 380 x 0.85 = 27.9 A
Ennyit húz a hálózatból , de hogy hogy köti az amper mérőt fogalmam sincs .
Én a motort 20-22 A (két fázis között mért áram ) terheléssel használtam mert így volt jó , egyszer kaptam bükkfaforgácsot és az megfingatta a rendszeremet és a motor 28 A -t húzott fél órán át télidőben. Tovább nem is birta mert leégett .
Most nem tudom a könyv írója miként köti az amper mérőt ?
A cos fi -t meg hatásfokot lenyeltem , meg a patika mérleget is , mivel nem túl sok anyagom volt csak a gépből kijövő brikett sebeség számításából tudtam következtetni a megtermelt súlyra .
Akartam is még írni (a villamos kérdés miatt elmaradt ) hogy az igen száraz anyag vonatkozhat az esetedre , mert az fényes és nem dagad és nem köt össze a ragasztás ( esetleg egy pici vegyi kötés amit Naox tudna leírni ) .
Neked lehet kínai tipusú géped van ami nekem nem az esetem , és sokan panaszkodtak nekem már rá , azok ugyanis rizs szalmára vannak , a faforgács pedig merőben másként viselkedik csigás gépben. (De dicsekedni akarok ,az én általam fejlesztett csőben szójaszalma után öntehetnéd a fenyő forgácsot is az is gyönyörű brikettet ad : ) )
A hőfok szabályozása külön diszertáció a csigás gépnél , én saját utat választottam , ez hősugárzási számítási ismereteket kíván és úgy tűnik ez a járható út - de ez egyelőre az én titkom .
Köszi a tanácsokat végülis nedves volt valószínűleg mert állt két napot darálva. De azért saját fűtési minőségre sikerült végülis összepréselni. Az lenne a kérdésem ,hogy most kaptam nagyobb mennyiségű (tiszta) fenyő forgácsot asztalostól kipróbálásra . Az lenne a kérdésem mekorra hőfokon póbálkozzak hogy ne ragadjon bele.
Ha tud valaki sikmatricat gyartani, olyant amire garanciat is vallal hogy mukodik akkor megkerem irjon egonkaaa@yahoo.com , vagy ha ugy gondolja ha gorgot is gyartana hozza csak akkor vallal garanciat ugy is erdekel...
Valaki "Zsac" aláírással írt nekem egy mailt, amit válaszolás helyett véletlenül egyből töröltem. Kérem az illetőt, hogy írjon újra, hogy tudjak válaszolni.