Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Üdv! Az én időmben eléggé jóban voltunk a HK-sokkal. A telephelyük a mi épületünk mögött volt. Ha reggel "körlettakarításra" mentünk, a KISZ klub ablakán másztunk ki, ott dekkoltunk az épület mögött, a HK telephelyen. Az őreiket abszolúte nem érdekelte az egész, odajöttek hozzánk, elszívtunk egy cigit és jól eldumáltunk. A hátsó ablakokból sokszor láttuk, hogy egy-egy gyakorlat után mennyit kínlódtak a harckocsik megtisztogatásával. (főleg, ha sár volt). Igaz, mint már írtam, "rozsdástalpúaknak" becéztük Őket. Arra emlékszem, hogy a Bakonyban egy éjszakai lövészeten a PSZH toronylövészek lőtték az előttünk haladó harckocsikat, mert a hátuljukon levő fényt megvilágított célnak hitték. Mondták is másnap a HK-s srácok, hogy igencsak kopogott a harckocsi hátulja!
Én 1987-89-ben voltam Lentiben az 1 Harckocsi Zászlóalj 1-ső századában.
Keresem a régi surranó társaimat J Sajnos nevekre már nem emlékszem nagyon. Magyar Attila, Zalamadár. J Parancsnokok közül Kovács Róbert ( hadnagy ( cs,cs, csibéim J ) Harkai Sándor hadnagy. Akkor végeztek és nagyon keménykedtek, de Dömény Sándort is nehéz lenne elfelejtenem.
Szívesen mennék megnézni a laktanyát és jó lenne találkozni. Bennem már harag nincs, de az emlékek még néha feltörnek.
Több ország is a továbbfejlesztés mellett döntött, felismerve a lövegben rejlő, még kiaknázatlan lehetőségeket.
A csehek a technika fejlődésével az elektronika terén generációs ugrást hajtottak végre mind a löveg irányzását, mind a tűzvezetést illetőleg.
A lövegre tűzvezető számítógép, automata célkövető rendszer, lézertávmérő, éjjellátó-optika, thermo kamera rendszer, hőmérséklet és légnyomásmérő rendszer, valamint elektro-hidraulikus mozgató mechanizmus került.
Az elektronikai rendszert egy 95 Ah-s akkumulátorral 24 órán keresztül képes működni.
A lengyelek az előbb felsorolt újításokat szintén meglépték, valamint tovább is gondolták egy kissé.
Ők felszereltek még 2 darab Strela-2-es, kis-hatótávolságú infravörös keresőfejjel ellátott légvédelmi rakétát is, majd a lövegüknek a Jodek nevet adták. A rakéták kezelése is az ülésből történik, de szükség esetén leszerelhetőek és vállról is indíthatóak.
A modernizált lövegek minden tekintetben megállnák a helyüket egy esetleges katonai konfliktus esetén, akár helikopterek, akár földi csapatok ellen.
A Magyar Honvédség az utolsó szálig kidobta a ZSU-23-as lövegeket, a csöves légvédelmi alakulatokat elavultnak minősítette és leszerelte. Éljen a haderőreform!!!
Önjáró légvédelmi gépágyú. Már a hatvanas évek közepén hadrendben álltak. Ezenkívül a Zu-2, .s Zu-4 többcsöves légvédelmi géppuskák alkották a csöves légvédelem gerincét.
Hát itt a fórumon te vagy a rangidős ezt már valaki más is irta.
Valószinüleg a te korosztályodra nem jellemző az internetezés, de még az én évjárattom között sem szélesen elterjedt, és ezért is nehéz valamikori katona társakat megtalálni az interneten.
Egyébként én abban a bicikli üzletben már többször is voltam, bár én úgy emlékszem egy hölgy szolgált ki, a közelben élek, lakom.
Fiatalon az ember sokkal több mindent tolerál, mint idősebben! Akkor sem esett jól egy-két kitolás, de elröhögcséltünk mindenen. Ma már biztosan nem nevetgélnék!
Egy ember tekintélyét, tisztességét nem az határozza meg hogy katonaviselt, vagy sem.
A "néphadsereg" belekényszerített néhány olyan helyzetbe, ami megoldását nem tudtam felírni a dicsőségtáblámra. Utólag sem. Még akkor sem ha valóban a kényszer szülte.
A sok-sok megaláztatásról nem is beszélve, amit a civil életben nem hagytam volna szó nélkül. Nem lettem általa semmivel se jobb, se különb.
Tényleg, nagyon összefutottak a szálak Pesterzsébetre. Én említettem a Török Flóris utat pár bejegyzéssel előbb. Nekem már csak a múlt, mert úgy, 26 éves koromig és főleg az ifjabb éveimben a nyaraimat, iskolaszüneteimet ott töltöttem a nővéremnél.
Képzeld, még talán 1978 körül játszottam is az ESMTK ificsapatában, hamis igazolással 1 meccset. (A réfi pálya.Pacsirta telep kanyarulatában volt, azt hiszem már nincs is meg). Ráadásul egy Lenti környéki ember volt az edző. Kicsit idébb van egy templom, nos ott sokat fociztunk az ottani korombeli srácokkal). Lehet, hogy írtad, mikor voltál katona? (Én 1982 febr-1983 aug 2.zalj, 4. század)
Szevasztok , mindenki , aki Erzsébeten mozog ! Valaki említette közületek a Török Flóris utcát , nos én az elején a bringás üzletben elég gyakran előfordulok.
Ezidáig még nem találtam sorstársat az 1962-ben bevonulók közül. Üdv és jó egészséget !
Ne hararagudj meg reám, de én ellenkezem veled. Én is mint te tiszteséggel eleget tettem a köteleségemnek, mert én akkor úgy gondoltam a katonának lenni kötelesség ezt ma is így gondolom. Az viszont nem gondoltam, hogy ez ilyen messze lesz (én akkor Debrecenben éltem). Nekem biztosan könnyebb volt szinte kölyök voltam, nem volt kihez érzelmileg erősen kötődtem volna, nem volt gyerek (19 éves voltam).Láttam, hogy mennyivel nehezebb volt a korosabbaknak, és családosoknak mert volt nem is egy kinek már gyereke is volt. Én nem érezttem hogy elvettek volna tőlem két évet én ott nagyon sok gk vez tapasztalatot szerezttem, és szint fél Magyarországot bejártam.
Mint már korábban irtam ezen fórumon ahol én nevelkedtem valamilyen rangja volt a katona viselt embernek kicsi, vagy talán nem is kicsit komolyabban vették.
Úgy emlékszem,amikor szabiról visszaindultunk,akkor a Déliből ugy éjféltájban indult a vonat és talánBobánál kellett valamikor átszálni és igy a laktanyába be lehetett érni reggel .Persze a menetrendet ki kell tanulmányozni, hátha meg lehet csinálni.Nem akarok senkit rábeszélni,tényleg lehet ,hogy őrült ötlet,de én csak most múltam 67 éves
Még gondolkozom,lehet ,hogy nem ér ennyit az egész.!
Hát 1972 nyarán én sem gondoltam, hogy valamikor még egyszer megyek Lentiben, de most 40 év után egészen mást érzek, és szivesen megyek. Egyébként már nem is olyan sötét mint akkor láttam. Nagyon szép vidék, főleg ha 75-ös uton közelited meg.
Én most biztos nem válalnék be egy bicikli turát, nekem az tul sok km.
A vonat megközelítéssel nem lehet, úgy össze hozni, hogy 10 óra magaságában laktanya előt légy, és Budapestről reggel indulsz.
Budapestről egy nap lemenni, ott lenni, és vissza jönni nem gond kocsival.
A találkozó junius utólsó szombat, mindig így rendezték Feriék most is így lesz. Szállást biztos Ő is tud ajánlani. Én tavaly a Silvanus Panzióban voltam, és csak jót tudok mondani róla. Nagyon közel van az állomáshoz, és a fürdőhöz.
Telefonon is lehet szállást foglalni 92/352-119 számon, de a www.silvanus-panzio.hu honlapjukon is elérhetők, és képek a szállodáról.
Jól belemerültetek, ami nem is baj. Én csak arra lennék kiváncsi, hogy pontosan hol és mikor lesz a találkozó és Lentiben hol lehet egy éjszakára szállást foglalni!?