Ez most vált aktuálissá nálam is, ui. 11 hónapnak kellet eltelnie, hogy a hangpostát ne csak a vezérszámra tudják aktiválni ISDN-nél, hanem bármelyikre is.
Meg is rendeltem az egyik számomra, amin egy Quante Bisy van.
Hogyan tudom befolyásolni tehát ISDN készülék esetén a hangpostát "foglalt", "nem felel" egyéb esetben?
Tehát mikor kapcsoljon, hányadik csengetés után, stb.
Vagy ez ugyanazokkal a kódokkal megoldható, mint analógkorban a digifon szolgáltatások kódjaival?
Aztán van-e mód arra, hogy az egyedi bejelentkező szöveg után a gépnéni ne beszéljen még 10 másodpercet, hanem egyből sípoljon?
Már én is kerestem egy korrekt listát, de nem igazán találtam!
Még a HÍF-et nem túrtam fel teljesen, de legrosszabb esetben kérek tőlük egy hivatalos jegyzéket (annyit tudni kell, hogy AXE, EWSD és ADS esetében egy picit eltérhetnek bizonyos digifon kódok illetve azok "attribútumai"!)
Párat azért ideírok fejből (tán nem hibázok!):
Általában
*kód# = bekapcs (aktiválás)
#kód# = kikapcs (deaktiv.)
*#kód# = lekérdezés (szöveges és/vagy thang/fhang)
Paramétereket MINDIG * választ el!
Lezárás MINDIG #-tel!
Kódok:
Átir felt nélk = *21*telszám#
Átir felt nélk fix listára (ez a központban tárolt számot jelent) = *62*csengidő#
(csengidő opcionális, másodpercben 5..60 lehet)
Megjegyzés: hangpota rendszer használja.
Átir. nem felel esetén = *61*telszám#
Átir foglaltság esetén = *67*telszám#
Átir fogl/nem felel fix listára = *68#
Átir szövegre = *24*szövegsorszám#
Hívásvárakoztatás = *43#
Ne zavarj = *26#
HÍF-nek mail elment, ha válaszolnak, közzéteszem! :-)))
Üdv.
Maus Robi
P.S.: ISDN analóg porton (netMode) egy kicsit más a helyzet (lekérdezés nem - úgy - működik, nincs csengetési idő nem válaszol esetben stb...)
Nem tudsz olyan listát, ami tartalmazza az összes, csak hallomásból és egyesével beszerezhető, mindenféle funkció (de)akitivizálására szolgáló kódot. (pl. *31*, vagy a hívásatrtás, -várakoztatás ki-be kapcsolása stb. stb.)
Igen, kétfajta a splitter, de ettől még nem lesz az ADSL analóg vagy digitális (hiszen ez egy analóg jelátvitelen alapuló digitális adatátviteli rendszer), és hozzászolásom lényege az volt, hogy nem funkcionális hanem praktikus oka volt az ISD-re telepített ADSL-hez való kezdeti kötődésnek...
Ami a gyakorlati megvalósítást illeti, mivel jómagam nem a "cégnél" dolgozom és magamnak ADSL-je majd csak a szép fényes jövőben lesz :-))) ezért hülyeséget nem akarok leírni. A rendelkezésemre álló leírás szintén erről a Siemens berendezésről beszél, és természetesen az eltérő sávkezdet (26/130kHz) miatt az ADSL modemek eltérőek (de ez szvsz pusztán a jelproceeszor programját és a splittert érinti). Viszont én ennek nagy jelentőséget a gyakorlatban nem tulajdonítanék...
mikimaus: Biztos, hogy ugyanazat a splittert hasznaljak isdn-hez az analog POTS-hez ? az egyik 120Khz a masik meg ugy csak 3-4Khz....
Azt esetleg nem tudod, hogy milyen eszkozoket szerel a Matav ADSL-hez ? Valahol elhangzott, hogy Siemens-et, azaz XpressLink-et. Ott a modem is mas ha ISDN mellett rakod es mas ha POTS-mellett (1010-POTS es 1011-ISDN)
A
Sajnos az "olcsóbb helyi kis szolgáltató" nálunk drágább, mint a Matávnet, mert a Drávanet korlátlan 5000, a Matávnet Otthon Csomag meg csak 4,5 rugó, én meg úgyse netezek 6 óra előtt. Ja, 1 kérdés: megkaptam a februári számlát, de nem látom nyomát a 300 Ft jóváírásnak. Vagy majd csak márciusban lesz? Nem mintha kint lennék vele a vízből...
Én már eddig kb. 5 ilyen csatolt file-os levelet kaptam minden adat nélkül, persze még le se töltöttem, úgyhogy szólok, hogy fölösleges is próbálkozni, max. ott figyel egy darabig a mailbox.hu -n!
Egy kis offtopic...
A február 10.-ei hozzászólásom után kaptam valakitől egy levelet a megadott címemre egy program melléklettel. A víruskeresők ugyan nem jeleztek semmit de a program érdekes dolgokat (szeretne) csinál(ni). Létrehoz egy VBRUN.EXE nevű programot a Windows könyvtárba amelyet minden újraindítás után el fog indulni. Internet kapcsolat létrejötte után hevesen kommunikálni próbál egy Matávnetes címmel. Valószinüleg bejelentkezik a "gazdagépnél" parancsokra várva, ezáltal "zombivá" alakítva a gépet. Ha valaki kapott ilyen levelet akkor ne indítsa el a programot, vagy ha elindította akkor DOS módból törölje ki a Windows könyvtárból a VBRUN.EXE-t.
Ne feledjétek hogy ha netán rajtatok keresztül törne be valahová a nyomok a ti gépetekhez vezetnének el!
ha valaki utálja a Matávot és szívesen végignézné néhány skinhed kudarcba fuladt tüntetését péntek délután, akkor itt lehet pislantani realaudio 8.0 formátumban - www.mogyoro.hu - szerintem nagyon jo :)
Itt ilyen kedvezo atalanydijas csomagra addig sajnos ne szamitsunk, amig a FATAVnak nem szorongatja senki a mogyorojat...
Ez amugy mind a kulfoldi toke miatt van, az idegen tulajdonos diktal, ot nem erdekli az elofizeto, fix szamokat kell hoznia a tozsden.
Ugyanez a helyzet a Vodanal. Mindkettonel van ismerosom. A Vodanal is hiaba dolgoznak ki jo kis taktikat, ha azt engedelyeztetni kell a nemetorszagi kozpontban, ahol rendszerint mindig csavarnak meg egyet rajta...
FATAV ugyanez.
De ez nem az a topic, itt az ISDN-en szomorkodjunk tovabb... :-(
Tribill (és akit érdekel még...)! Itt megtalálhatók az angliai (BT) telefontarifák. Korlátlan esti és hétvégi beszélgetéssel és internetezéssel Ł20 (durván 8000,- Ft). Nyakam törném ki, h azonnal előfizessek, ha itt ilyet kínálna márciustól a Matáv (ja és mobilszámokat is lehet hívni!!!)
Érdekesek ezek a szolgáltatók.
Amikor a Matávos ADSL-t először hirdették, írtam egy levelet, hogy érdekelne.
Kaptam egy levelet, hogy itt a XIII. kerületben, ahol lakom nem tudják bekötni. Kicsit csodálkoztam, de nem bánkódtam.
A Chello ugyanez. Küldtek egy nyomtatványt, hogy elindult a szolgáltatás (többek között) az első és tizenharmadik kerületben.
Oké - mondtam. Csellózzunk. Írtam a levelet, hogy akár másnap beköthetik. Kiderült, hogy az első kerületi lakásba nem is fognak csillagpontos kábelt behúzni, nemhogy internetet.
Angyalföldön pedig:
"a csillagpontos rendszer
már ki van építve, azonban az internet szolgáltatás beindításához egyéb paraméterekn még nem felelnek meg. "
(Úgymint: visszirányúsított kábel.)
Mindez tavaly novemberben volt. Azóta semmi hír felőlük, pedig azt ígérték, hogy
"szolgáltatásunk iránti érdeklődését
regisztráltuk és a továbbiakban rendszeresen tájékoztatjuk a chello
termékünkről, valamint a cégünk által bevezetendő új szolgáltatásokról."
Ha már ISDN, akkor ideollóom egy korábbi írásomat a "MATÁV ohne Mindenkinek" topicból egy kis kiegészítéssel (1993):
A kiegészítés:
(Forrás PC-WELT (német szaklap) 3/2001 12. oldal)
"A Deutsche Telekom (DT) még ebben az évben tervezi a T-DSL (DT-ADSL) letöltési sebességét 1,5Mbit/sec-re emelni. Ezenkívül áprilisban vége lesz a hónapokig tartó várakozásnak. A DT szerint azután a várakozási idő "normális" lesz."
És a cikk:
ADSL elofizetesk Nemetorszagban:
(PC-WELT 2/2001, 156. oldal)
"DT - Deutsche Telekom:
44,89 ISDN elofizetes + 19,90DM
Analog: analog + 39,89DM
Az ISP (Internet Szolgaltato) tarifa kombinalhato az ADSL-elofizetessel.
A legkedvezobb: 49DM
Ebben az esetben az adatforgalom 1GB-ra korlatozott, minden tovabbi MB=9pfennig (0,09DM).
ARCOR:
ISDN elofizetessel egyutt 59,90DM
Beszereles 50DM
Internet elofizetesek itt:
768kbps = havi 49DM
128kbps = havi 39DM
Én nem verem a fejem a falba, hogy két évet aláírtam az ISDN-re és most jön az ADSL. A bevezetési körzet nem változott.
Mikor lesz itt Komáromban ADSL??????:)))))
Mire lejár a két évem.:(
mikimaus írta: "az eredetileg "nem feltétlenül kedvezőtlenebb" kitételt -idézet vége
Tévedsz!
" a jelenleginél nem kedvezőtlenebb" kitétel szerepel a sajtóközleményben. Ellenőrizheted.
A "feltétlenül" szó nincs ott. Idézni csak pontosan szépen...
..
"Az ISDN-re alapozott - eredeti - ADSL telepítése szvsz. kizárólag műszaki döntés miatt volt ilyen formán korlátozva."
Én is így tudom, nincs vita közöttünk.
A sok elfogult hozzászólás között miért pont az én elfogultságom tűnik csak fel neked? Mások esetében fel sem tűnik már?
Nem vagy te elfogult, egy kicsit??? :-)))
1. Abban az esetben, ha az 1. portra SEMMI nincs felprogramozva (ekkor mindenre figyel) és a 2. portra 1..3 MSN-t programoztak: megcsörren-é az 1. port és utána elhallgat, vagy én emlékszem rosszul és csak az S0-ra telepítetttelefon tesz így?! De ez utóbbi sem a legjobb (persze értem én: DSS1-S0 transzparens, DSS1-T/A pedig protokoll-konverzióval megy!), hiszen azt jelenti, hogy a T/A kezelése ennyivel "lassabb"!
2. Sajnálatosan le kellett szereltetnem a hivatkozott NT1 "full"-t: a V24 felület tiszta volt és ehhez képest az ISDN modem üzemmód használata lehetetlen volt. (B1 vagy B2 in use, aztán NO CARRIER !!) Ezért kérdeztem, hogy firmware feltöltést valaki végez-e, mert lehet, hogy ez az adott (EWSD) főközponttal gondot okozhat...
3. A DTMF ügyet akkor mégiscsak "lejelentem" :-)))
Nem tudom, mivel vezettek meg műszakis kollégáid a Matávnál, de fel kell homályosítsalak: olyan, hogy analóg meg (így, megkülönböztetve) digitális ADSL nincsen!
Az ADSL modem ún. spilleteren át használja ki (fel) a fizikai kapcsolati réteget (réz érpár).
Ennek értelmében tökéletesen mindegy, hogy milyen típusú/elvű előfizetői szerelvény (kártya) működik a főközpontban. Igazság szerint annak sem lenne akadálya, hogy analóg (ARF102) főközpontok tápterületén telepíthető legyen, csak gazdaságossági okoból erre nem fog sor kerülni (2 éven belül leszerelik az összes analóg központot, beleértve a TPV faluközpontot is: ER256).
Az ISDN-re alapozott - eredeti - ADSL telepítése szvsz. kizárólag műszaki döntés miatt volt ilyen formán korlátozva. Az azonban, hogy ez marketing és PR hatásában milyen károkat (fog) okozni mind a Matávnak, mind az előfizetőknek, nem hiszem, hogy valaki előre felmérte volna.
A Matávval első körben egy picit ez is a baj. Sok okos és ügyes ember egy kicsit egymástól függetlenül talál ki jobbnál jobb dolgokat, miközben más okos és ügyes emberek a gazdasági érdekek miatt ezekhez képest ellentétes vektorokkal jellemezhető tevékenységet folytatnak. És eközben a műszaki háttérszemélyzet egyre erősebben romló hatékonyságú/színvonalú tevékenységet fog (tud, akar vagy kényszerül) végezni.
És ez igaz az ügyfélszolgálatra is sajnos. Személy szerint sok ilyen háttéremberkét (ez nem lebecsülés!) ismerek és igazán nem az jellemző, hogy úgy éreznék: egy nagy csapatban az előfizetőkért együtt és egymás mellett dolgoznak! És ennek minden szavát tessék ÉS kapcsolatban érteni. Mert csak így lehetséges nívós, komfortos távközlési szolgáltatást biztosítani.
És ennek ellenére - megint csak szvsz. - a Matáv (nem a MatávNet!) műszaki színvonala (a szolgáltatási terület 60-70%-ában) több, mint megfelelő, és humán erőforrásai (front office) tisztességes és legalább az esetek min. 80%-ában korrekt, udvarias. De a vezetés hibáit nem rajtuk kell elverni!
Sok mindenben egyetértek Veled, de egy picit egyoldalúan vagy "hű" a Matávhoz (pl. a márciustól induló - bár szvsz. nem fog indulni... - újabb csomagokra olyan jelzőt aggatsz, ami a Matáv "szájából" messze nem olyan hagsúllyal hangzott el: az eredetileg "nem feltétlenül kedvezőtlenebb" kitételt Te már "kedvezőbb lehetőségek"-re minősíted át!) Azt ne felejtsd el, hogy a Matáv sajnos maga okozta azt az állapotot, hogy az előfizetők prejudikálnak: hogy néz ki, hogy a jobb kéz nem tudja mit tesz a bal?! (új arculat, nix új csomag még és erre jön a teljesen felesleges és utólag csak "kimagyarázkodható" megszüntetés-bejelentés!!!)
egy picit több - értelmes és igazságos, építő - kritika és máris egyetértümk! :-)))
Asszem, nem értetted pontosan, amit mondani akartam.
Tehát: ha nem neteznék itthonról, akkor is ki kellene a _telefonra_ fizetnem havi 8-9k HUF-ot. Na mármost osztottam-szoroztam, úgy döntöttem, hogy fizetek inkább "mindenkinek" csomagot, és akkor _mellesleg_ netezhetek is (keresek egy olcsó szolgáltatót, netán ingyenest). És _mellesleg_ nem idegeskedem, ha a nejem cseverészik a barátnéjával. Így lesz 10-11k HUF a tel.számla, de jobban kalkulálható, és _biztonságérzetet_ ad. Na ezt akarják kihúzni alólunk (jelen állás szerint). És a "mellesleg a neten lógó" emberkékből sokan lesznek, akik anyagi okok miatt leszoknak róla (ismétlem, jelen állás szerint).
És itt még egy szó sem esett az ISP-nek fizetendő pénzekről (azok többnyire kalkulálhatók), csak kifejezetten a telefonköltségről!
Az IW február 1-től emelte a dial-up szolgáltatások árát. A korlátlan 5990+Áfa, ami nagyjából a Matávnet árával azonos. Tudom, hogy vannak olcsóbb szolgáltatások, de ezek sebessége, rendelkezésre állása többnyire csapnivaló. Én azt akartam mondani, hogy a Matávnet 7500-as korlátlan csomagja sebességét (max. 64k ISDN-en), és egyéb költségvonzatait tekintve (telefondíj, ha napközben is akarod használni, akkor egy vagyon...) nagyon magas a mostani ADSL csomaghoz viszonyítva.
" Szerintem a MNet az egyik legdrágább ISP. Vannak jónéhányan, akik korlátlant adnak feleannyiért vagy kevesebbért."
Valószínűleg igazad van, bár én tudok drágábbat is. De hol van az megírva, hogy a MatávNet-nek kell a legolcsóbbnak lennie? Ha ő lenne a legolcsóbb a többiek a labdába sem tudnának rúgni, hiszen a Matávnet szinte az egyetlen aki az egész országból elérhető 51-es vagy 40-es behívókon. Ezt a költséget nem mindenki vállalta fel. S bármennyire szidják, mégis csak ő rendelkezik magasan a legtöbb előfizetővel is. Tehát van akinek inkább megéri a drágább matávNet mint az olcsóbb helyi kis szolgáltató.
"Egyszóval _így_ nem lehet információs társadalmat építeni."
Tökéletesen egyetértek veled. Pl. az USA-ban az állam az INTERNETES szolgáltatások adóit eltörölte, ez adta ott is aróiási lökést, s az Európaihoz képest kedvező helyzetet. Európában, s főleg Magyarországon azonban nem jellemző, hogy az államok a zsebükbe akarnának nyúlni. Sokkal inkább a mi zsebünkben kotorásznak...
Bár az is tény, odakint a netes forgalom java része belföldön marad, (kevesen tudnak az USA-ban más nyelveket, ugye) tehár az ISP-k jóval kisebb külföldi sávszélességre szorulnak. többek között ezért is olcsóbb az USA-ba a net előfizu. (Hallottam már 10 dollárosról is, de a tipikus a 20 dolcsi körüli korlátlan hozzáférés)
"Akkor például az angoloknál az a kb. 5000 HUF-nak megfelelő összegért (bocsika most nem emlékszek pontosan, de azt hiszem még ennél is
kevesebb) adott korlátlan nethozzáférés és hozzá a 0-24 órás általánydíjas telefonköltség a nem jellemző kategóriába tartozik? Ja és nem tudom hogy a jövedelem viszonyok hogy is alakulnak? :D "
A korlátlan net hozzáférés nálunk már olcsóbban is elérhető. az angol flat-rate árakról nem tudok, de ha van pontos linked utánanézek én is. Azt tudom, hogy az AOL pl. megszüntette az ingyenes netet odakint. Egy biztos: ha van is ilyen 5000 Ft-os flat-rate, azt állami támogatással érték el, s nem a BT ötlete volt, s főleg nem ő viseli a költségeit.
S az is igaz: nem jellemző az 5000 Ft-os flat rate.
De abban is biszonyos vagyok, ha angol alapdíjat kérhetne a vezetékes szolgáltatótok, akkor ő is adna itthon 5000 Ft-ért flat-rate-et.