Keresés

Részletes keresés

Mazsola0070 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6288

Az olvasói célcsoportról (12-18 éves fiúk) jut eszembe kedvenc sorozatom egyik rejtélye (aztán lehet, hogy csak félrefordításról volt szó).

A sorozatban Henryt mindíg "kisfiúként" kezelik, többször saját magára is mondja, hogy én csak kisfiú vagyok. De akkor erre utal az is, hogy 18 év alatti fiúknak szóló regényújságot olvas.

Ehhez képest, amikor Stokes meg akarja tudni a Teddy által felcsinált szobalányok címét, hogy ezekkel riasszák el Teddytől a bányarémet (ekkor öltözik be amerikai magándetektívnek), Henry lazán közli vele, hogy miért nem tőle kérdezi, neki is "mind megvolt".

Na most ez a fordulat a magyarban azt jelenti, hogy mind a szeretője volt.

Mivel ezek a szobalányok évekkel azelőtt dolgozhattak a Meldrum házban, és jó huszonéves nők, kicsit furcsa, hogy a 15-16 éves "kisfiú" végigdugta a ház nálánál jóval idősebb összes szobalányát, akiket úgy egyébként mellette Teddy is döngetett....

Ez a kiszólás a sorozatba nagyon nem illik bele, elég nagy a kontraszt, amikor meg a jó harmincas férfiaggszűz James még abba is belepirul, ha meglátja Poppy harisnyás lábát, az Ivy meg azt sem tudja, mint jelent az, hogy "paráználkodó".

És ha már Henry ilyen nagy kan volt a többi szobalánnyal, Ivy-val miért nem akar soha szobára menni?   

unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6287

Ha már Magnet:

a heti regényújság kiadói ügyes fogásokkal biztosították az olvasók érdeklődését. A lapban általában mindig volt egy 1 oldalas szerkesztői rovat, válaszokkal és érdekességekkel.

A 30-as évek elejétől pedig mindenféle mellékleteket is beraktak a lapba, pl. 4-5 héten át tematikus képes levelezőlapokat (ma kártyagyűjtögetésnek mondanánk), sőt a keresgélés során találtam olyan lapszámot, amelyben egy papírból és színes fóliából készült 3D szemüveget adtak (pont olyat, mint amilyet ma is szoktunk használni), és utána több hétig mellékelték a "varázslatos képeket, amelyek a varázszsemüveggel nézve életre kelnek, valósággal kilépnek a képből" :)

A legutolsó oldalon hirdetések voltak, vélhetően az olvasói célcsoportnak (a 12-18 éves fiúknak) válogatva, ezek gyakran ismétlődtek. Gyűjthető bélyegek, elpirulás megelőzésére szolgáló tanácsok, apró termetű fiúk garantált növekedését elősegítő megoldások, az iskolai erőviszonyokat kiegyenlítő dzsiu-dzsicu tanfolyamok, elsőrangú vadászkések, bármilyen nyuszi vagy madár lelövésére alkalmas légpisztolyok (ez így szószerint szerepelt), kiváló biciklik és édességek, pl. Milky Way :)

Elnézést a sok Magnetezésért, ez elvégre nem a "Csengetett, Magnet?" topik, de hátha érdekes (szerintem sok tekintetben kincsesbánya, és örök hála annak, aki felrakta a kb 1600 Magnet összes oldalát (úgy tudom, a nyomok Észtországba vezetnek, de ennél több infóm egyelőre nincs).

unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6286

Kösz a kedves gratulációkat, hálából egy másik Magnet-számot is kinyomoztam:

A 6. részben ("Koldulás, kölcsön vagy lopás") Henry egy másik Magnetet olvas. A Magnetek címlapja és logói korszakonként változtak, és az egyes időszakokon belül is voltak változások.

A The Magnet ára 2 penny volt ("tuppence", feliratban "2 d", mert hát a penny rövidítéséhez az angolok a "denarius" szót vették alapul, igazi szigetországbeli logikával). A mellékelt képen látható logó bevezetése után az árat a Magnet szó végén, egy kis zászlócskába rajzolva tüntették fel egy ideig. Később a zászlócska elmaradt. Ez segített a lapszám behatárolásában.

Sajnos, ez sem autentikus, ami az évszámot illeti: az 1927-es évjárat helyett helyett ez már az 1935. február 23-i szám. Érdekes, hogy a kellékesek mindig februári lapokat találtak :)

Remélem, most sikerül a képbeillesztés (klikkre nagyobb lesz), és természetesen a link sem marad el, a Henry által forgatott példány teljes egészében itt olvasható:

http://magnets.tmtm.com/facsimilies/1410/

maczkohathy Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6285
Én is gratulálok. :-)
Előzmény: unionjackrubber (6275)
mental asylum Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6284

Ez nem volt kis munka...

Gratulálok!

NevemTeve Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6283
(Tényleg, én is olvastam a rádiózás hőskoráról, amikor a vétel fontos tényezője volt a kontaktus a 'macskabajusz" és a kristálydetektor között, vagyis addig bökdösték a dróttal a kristályt, mig meg nem lett a vétel optimuma, azután már csak ott kellett tartani, amig hallgatni akarták.)
Előzmény: unionjackrubber (6281)
unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6282

Érdekes lenne kinyomozni a többi újságot és hírt is.

Azt tudjuk, hogy őlordsága Timest és Standardet olvas, Teddy pedig Daily Mailt és Punchot. A 24. részben, amikor Ralph meghívja (ölési célból) Meldrumékat a vidéki kastélyába, Teddy látványosan olvassa a Mialt, a címlap, a hátlap és egy belső oldal is elég jól kivehető, a 25. részben pedig a Mailből olvassa fel a Meldrum-ház bukásának első lépcsőjét, az amerikai pénzember csúdjét bejelentő hírt.

unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6281

Ez nekem is rémlik ahogy így mondod.

A downstairs bagázsból Henry tűnik a legtöbbet olvasónak. Azt a kristálydetektoros rádióvevőt is valsz egy Popular Mechanics vagy efféle magazin útmutatása alapján rakhatta össze.

Ha már Henry rádióvevőjénél tartunk:

Technikatörténetileg ez is finom adalék, a műsoros rádiózás a 20-as évek elején-közepén indulhatott el, és az akkori fiatal fiúk közül sokan fabrikáltak maguknak ilyen vevőkészüléket. Nagyapám, aki kb. akkor született, mint Henry, mesélte, hogy 17-18 éves korában ő is csinált ilyet. Népszerű dolog volt, mert filléres alkatrészekből, viszonylag egyszeráen el lehetett készíteni.

Úgy rémlik csak AM középhullámú adások vételére volt alkalmas, tehát a mai FM kerrádiók valsz nem jönnének be rajta, de hát hová is vezetne az :))

Előzmény: NevemTeve (6280)
NevemTeve Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6280
Emlékezni vélek egy olyan helyzetre, hogy James egyszer keresztrejtvényt fejt vacsora után (talán unalmas volt a társalgás). Ez vajon valóság, vagy csak képzelődöm?
unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.13 0 0 6279
A 25. részben is még ezt olvassa Henry.
Előzmény: unionjackrubber (6276)
unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6278

:) de azért piros pont nekik, hogy egyáltalán figyeltek ezekre az apró részletekre. Hiszen Henry akár könyvet is olvashatott volna, vagy épp semmit. De a sorozat készítői a többi sorozatukban is és a Milordban is ügyeltek hogy minél aprólékosabban hozzák a korszakot.

Érdekes lenne ruházati-stylist szakértőt is megkérdezni, a sorozat kincsesbánya e téren. Vajon tényleg hordtak olyan rikító ruhákat mint amilyeneket Teddy (lila kockás öltöny meg térdnadrág sárga harisnyával)?

Az autók is érdekesek volnának, milyen Rolls-Royce modellt használ őlordsága, milyen típusú a másik kocsikjuk és milyen kocsit vett Madge Teddynek ajándékba? Vajon azok mennyire autentikusak?

És persze a borokat és ételeket is ki lehetne tárgyalni.

A sorozat alapján össze lehetne állítani Mrs Lipton étlapját :)

Ha már kaja: amikor egy étkezésnél Meldrumék kitalálják hogy partit adnak, amire meghívják a dalmát királyi párt és Noel Cowardot, akkor épp az evés végén járnak és Stokesék behoznak egy fatörzsre hasonlító hengert, amiből mindenki kikanalaz egy adagot. "Ah, a Stilton!", kommentálja őlordsága.

Ha valaki nem tudná mi ez: ez a Stilton sajt. Így néz ki:

http://www.thomashoestevenson.com/images/cheesepic_AgedBlueStilton.jpg

Híres, hengeres alakú, hosszan érlelt, kérges héjú, kék erezetes sajt, amiből kisebb darabok is elég sokba kerülnek, őlordságánál meg egy teljes Stiltont hoznak be tálcán, és a legfinomabb belsejét szedik ki. Meg se merem saccolni, mennyibe kerülhetett, de hát őlordságának telik rá :)

Előzmény: Totyizselé (6277)
Totyizselé Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6277
a sorozat készítői valószínűleg nem is sejtették, hogy lesz egy annyira fanatikus rajongó, aki képes végignézni az összes magazin címlapját :)
unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.12 0 1 6276

Na, a kép nem akart felmenni, hátha most sikerül:

(klikkre nagyobb lesz)

henrymagnet
unionjackrubber Creative Commons License 2009.11.12 0 0 6275

Jó estét,

emlékeztek, régebben írtam egy kis jegyzetet (a 6223. hozzászólásban) a The Magnet című ifjúsági magazinról, amit Henry szokott olvasni a konyhában.

Szó esett a The Magnet témájáról, jellegéről, címlapjairól, időszakairól, meg hogy a neten fent van egy hatalmas archívum belőle. Fúrta az oldalamat, hogy Henrynk vajon konkrétan melyik lapszámokat is olvassa azokban a jelenetekben, ahol látszik a lap.

A 24. részben (Meztelen igazság) a címlap rajza elmosódva ugyan, de kivehető. Végiglapoztam az archívumot, és feltűnt, hogy NEM az 1927-es évfolyamról van szó! A Milord sorozat 1927-ben játszódik, de ebben az évben a The Magnetnek másképp nézett ki a logója. Így tovább kerestem és végül megtaláltam: Henry egy 1932-es számot, az 1251. számú Magnetet tartja a kezében. Kis ugrás a jövőbe :)

A hátsó oldala is stimmel, tehát a filmesek egy teljes példányt adtak oda Henrynek :)

Csináltam egy fotót és belemontíroztam a Magnet címlapot, megpróbálom ide feltölteni (klikkre nagyobb lesz). Akit érdekel, milyen érdekességeket olvasott Henry ebben a számban, végiglapozhatja az egészet itt:

http://magnets.tmtm.com/facsimilies/1251/

Akit pedig az összes többi Magnet is érdekelne, itt az archívum:

http://magnets.tmtm.com/ 

A listában az 1927. év(ad) a 985. sorszámú lappal (The Game Kid!) kezdődik, ha a Milord idejébe akarnánk helyezkedni. A címekre kattintva a lapszámok teljes tartalma oldalanként beszkenelve, JPG képek formájában tanulmányozható. Vérbeli 1920-as évek! Henry Livingstone ajánlásával :) Jó szórakozást!

ritter39 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 6274
Sziasztok!

Nincs meg esetleg valakinek az angol szöveg (feliratok) a filmhez?

Üdv
julika39 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 6273
SZIASZTOK!

NEKEM MEGVAN A SOROZAT 4 ÉVADJA SZINKRONOSAN NAGYON MINŐSÉGBEN HA VALAKIT ÉRDEKEL IRJON A julika39@citromail.hu -ra
Spidermans Friend Creative Commons License 2009.10.05 0 1 6272
Üdv mindenkinek!

Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot, már a Szív TV-n is néztem, meg azóta százezerszer. Nemrég a családdal megnéztem mégegyszer, utána pedig több részt angolul is.
Néhány észrevétel, illetve érdekesség (bocs a linkek miatt, de nem tudtam kiismerni, hogy lehet itt normálisan megcsinálni):

1. rész:
- Alf "Private Stokes"-nak nevezi magát a műsorszámában. A "private" közlegényt jelent, tehát szerintem inkább "Stokes közlegény"-t kellene mondania.
Később, mikor a komornyiki állásra jelentkezvén belép a szalonba, Teddy is Private-et mond, amikor kezet fog vele.

- Szerintem Ivy mint indiánlány neve nem Poker Heartriser, hanem Pocahontas. Lehet, hogy a fordító még nem hallott róla, valószínűleg akkor itthon még nem volt túl ismert a név. Íme a bekonferálás eredetiben (az utolsó másodpercekben):
http://www.youtube.com/watch?v=LgPF0T0bhH8

- 9. rész: Stokes és James vitatkozik az ebédlőben. Stokes azt mondja, ő volt az, aki a sebesült Teddyt-t a hátán cipelte. Mire James: "Csak ötven yardot, a többi nekem jutott!"
Az első részben pedig mintha mégis Stokes vinné (a fenti videóban 3:52-től), mégpedig amikor már bőven ki kellett érjenek a harctérről, mivel mindenki nyugodtan sétálgat.

- 12. rész: Mrs. Lipton "elfeledkezik" Stokes ételadagjáról, aki a kapitány által otthagyott maradékot kénytelen elfogyasztani. Amikor maga elé veszi a tányért, egy kés vagy villa hangos csörömpöléssel leesik a földre. A magyar szinkronosban nem emlékszem, hogy ez hallható lenne.
(ez nincs fent a youtube-on)

- 23. rész: A szolgálók bálján James leönti Poppy-t, aki erre hazarohan. Az első 3 sorozat alapján szerintem úgy ki kellett volna rúgnia, mint a pinty!
Magyarázat lehet, hogy azért nem tette, mert James-szel különleges kapcsolata van, de erre nincs semmi utalás.

- 24. rész:
- Sir Ralph kirúgja a komornyikját, mert iszik. Furcsa, hogy egyikük sem utal egy szóval sem arra, hogy ez egyszer már megtörtént, csak akkor visszavette (vajon mi késztethette erre?:) ).

- Túlzásnak érzem, hogy James megkóstoltatja Henryvel a feltehetően mérgezett epret, és Ivy sem tiltakozik.
(Ennél a résznél egyébként a magyar szinkron új poént csempész a szövegbe. Ugyanis a kóstolás után eredetileg ez hangzott el:
- Azt hittük, hogy mérgezett.
- Ühüm...
Ebből lett:
- És mit érzel benne szokatlannak?
- Hogy kaptam!
)

- 26. rész: Lavender az ékszereit leltározza, a von Zinghausen bárótól kapott nyakéket hátradobja. A nyakék fennakad egy képen, és a jelenet további részében is ott lóg:)

- ??. rész: A szalonban van a család, Poppy az ablak előtti kanapén ül. Valamiért megsértődik, és kimegy a szalonból. Néhány másodperc múlva viszont ismét ott van a kanapén! Gyorsan visszamászott az ablakon?:)
(ezt körülbelülre sem tudom, melyik rész, sem azt, hogy kik szerepelnek benne pontosan)

Érdekes, hogy az epizódok végén lévő névsorolvasásnál az egyes szereplőkről bevágott snittek nem mindig azonosak azokkal, amiket a történet közben
játszottak be. Néha csak apró eltérés van, például a mimikában, van, hogy más a kameraállás is, de van olyan, ami egyáltalán nem is volt bevágva. Ez miért van?

Az a dallam pedig, ami többször felcsendül a gramofonból, a Yes sir, that's my baby címet viseli. Ez pedig egyben a 21. rész címe is (Igen uram, enyém a kicsike!) :)
A dal egy változata:
http://www.youtube.com/watch?v=Gh1eGgFTLx4

És ha már könnyűzene, még egy kis bónusz :)
http://www.youtube.com/watch?v=Oo7bdWJMYr0
szekeress Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6271
Igen, ez az, a 16. részben. Köszi!
Előzmény: maczkohathy (6269)
maczkohathy Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6270

Na srácok

ITT (nem nokija)
maczkohathy Creative Commons License 2009.10.02 0 0 6269

4., 11., 12., 16. epizódban szerepel a felfújt szó.

a 16.-ban nevezi Miss Poppy kotyvaléknak a főztjét, Mrs. Lipton "hüppögőre fogja" mire Mabel megjegyzi, hogy emlékszik a csütörtökre, mikor Mrs. Lipton felfújtja összeesett.

Előzmény: szekeress (6267)
NevemTeve Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6268
Már csak a google segít, azon belül is a 'Tárolt változat'... (vedd bele a keresésbe hogy '12trees')
Előzmény: szekeress (6267)
szekeress Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6267
Sziasztok! Tudja valaki, hogy melyik epizódban van Mrs. Lipton jelenete a felfújttal? Esetleg link hozzá?
nappapa Creative Commons License 2009.10.01 0 0 6266
csatlakozom,(ha szabad).....nagyot alakított a hangjával...jó egészséget a művésznőnek!
Előzmény: maczkohathy (6263)
maczkohathy Creative Commons License 2009.09.17 0 0 6265
Na azt én készítettem vele.
Előzmény: mental asylum (6264)
mental asylum Creative Commons License 2009.09.11 0 0 6264

Jó egészséget kívánok a művésznőnek, maradjon még soká közöttünk.

A Kossuth rádióban szoktam mostanában hallani a hangját, reklámban.

Előzmény: maczkohathy (6263)
maczkohathy Creative Commons License 2009.09.11 0 0 6263
Ne viccelődj,  a múvésznő túl van már a kilencvenedik évén is :) Nem vagyok már fiatal, de nem töltöttem be még a felét :-) Boldogság volt számomra, hogy kifejezhettem a nagyrabecsülésemet. Úgy búcsúztam tőle, mikor végeztünk, hogy kézcsókom, Mabel !
Előzmény: Mylord (6262)
Mylord Creative Commons License 2009.09.11 0 0 6262
' Már nem is emlékszem arra, mikor dolgoztam Bakó Mártával...' :))))
Előzmény: maczkohathy (6260)
Tycho Brache Creative Commons License 2009.09.09 0 0 6261
Az finom lehetett!
Előzmény: maczkohathy (6260)
maczkohathy Creative Commons License 2009.09.09 0 0 6260
Nemrégen Bakó Mártával dolgoztam :-)))) Hódolatomat fejeztem ki a Művésznőnek.
Totyizselé Creative Commons License 2009.08.27 0 0 6259
a cikk szerint a Hippolyt-ot és az Oscar-t is színpadra vitték. Az is érdekes lehet :)
Előzmény: maczkohathy (6258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!