Keresés

Részletes keresés

krisztababa Creative Commons License 2012.04.12 0 0 4455

Lehet, de az általam említett kertben 3 kutyát (10+ évesek, 1 keverék és 2 németjuhász) kellett egy vadiújonnan felépített kertbe "beszoktatni", ráadásul a házaspárnak nincs gyermeke, a kutyák teljesen el vannak kényeztetve, mindent hozzájuk kellett "igazítani". Na, ez volt a kihívás. :))

Előzmény: agicza (4454)
agicza Creative Commons License 2012.04.10 0 0 4454

Érdekes, nálunk kerítés-rendszer nélkül is működött, bár az is igaz, hogy azonnal rájuk tudtunk szólni, ha csínytevésen értük őket...

Előzmény: krisztababa (4451)
agicza Creative Commons License 2012.04.10 0 0 4453

"hobbi szinten évek óta magyarázom, mi az a decoupage ragasztó."

 

Akkor ott pont elkerültük egymást... :P Arrafelé, a kézműves részen kezdtem az itteni 'pályafutásomat'...

 

"abban, hogy végül sokan döntenek a fű+tuja mellett, vagy a tavuk helyett kiásott_gödör_kőhalommal_kerítve eredményű lesz, ez is közrejátszik."

 

Lehet. Azonban ha csak egy icipicit is megerőlteti magát az ember, akkro azért talál jó példákat, meg könnyen-gyorsan szépet is lehet csinálni, csak itt is tudni kell, mihez nyúlj... Vagy legalább azt, hogy mit hol találsz meg a keresőben. Aztán el lehet kezdeni sakkozni, két-három évenkét újra szétszedni, megint összerakni az egészet egészen addig, amíg nem lesz jó. 5-10-15 év simán elröppen vele...

 

Nem is tudom, errefelé hányan ezt az utat választják inkább, akik akarnak is valamit a tuja-gyöp típusú kerten kívül.

 

"ez egy hatalmas tudástárt és munkát igényelne."

 

Könyveket tölt meg az alapanyag, amit össze kellene rakni úgy, hogy azonnal működőképes rendszert kapj ÉS mindenre meglegyen benne a válasz. Nyilván hobbiszinten erre jön sok-sok év gyakorlati tapasztalata, mint a jó háziasszonynál a bevált konyhai fogások.

Előzmény: szuszetti (4452)
szuszetti Creative Commons License 2012.04.10 0 0 4452

:))

 

Kezdő lány-szakácskorom legkedveltebb könyve az, amiben benne van, hogyan kell a csirkét szétbontani:)

 

A "problémát" amúgy valóban ismerem, hobbi szinten évek óta magyarázom, mi az a decoupage ragasztó.

És tuképp velem is az történik, mint a kezdő hobbistával - meglátok valami mestermunkának ható kertet és belátom, nekem ez nem úúúgyse megy.

 

Igaz, itt is néha mennek eszmefuttatások nüansznyi kérdésekről, de sztem még senki nem fordult el fanyalogva, amikor a kezdő aziránt érdeklődött, hogy hova tegye a növényét, napra vagy árnyékba, vagy mivel mit ültessen...

 

Nem, ráadásul pl a füves topikban ott van a kerső is (ahogy mindenféle szak-topikban is).

 

Vagyis érdemes lenne néha foglalkozni a legalapvetőbb kérdésekkel is, pl. azzal, amiből egy kert kiindul... Ez anno nekem is jól jött volna, sok későbbi fejfájástól megkímélt volna, ha van egy jótét lélek, aki ezt elmondja és nem saját bőrön kell végigjárni a gyakorlati iskolát.

 

Pontosan, de a néha nem biztos, hogy elegendő. Szintén a hobbira visszautalva gondolom, hogy egy tematikusan felépített kisokos segíthet abban, hogy a rendszer luk nélkül összeálljon és vissza lehessen nyúlni, ha aktuális lesz. Talán abban, hogy végül sokan döntenek a fű+tuja mellett, vagy a tavuk helyett kiásott_gödör_kőhalommal_kerítve eredményű lesz, ez is közrejátszik.

Ugyanakkor jól tudom, hogy ez egy hatalmas tudástárt és munkát igényelne.

Előzmény: agicza (4450)
krisztababa Creative Commons License 2012.04.10 0 0 4451

Szia!

Az a megoldás, amit Robida írt. A bokrokat, fákat kerítsd körül valamivel - pl. térdmagasságig érő csinos kiskerítéssel, akkor a kutyák nem férnek hozzá (nem pisilik ki!). Még egy bejött megoldás: építs magaságyat, jó sűrűn telepítsd, s erre ne engedd fel a kutyákat.  Az utca felőli kerítés mellett hagyj sávot, ott szeretnek rohangálni, ha kb. fél méterre telepítesz már, akkor is hagyj közte egy-egy átjárót nekik. Ezek a megoldások bejöttek egy három kutyát nevelő ismerős kertjében, akinél addig szintén semmi nem nőtt. S ahogy Robida is mondta, türelem! Sikerülni fog! :))

 

Előzmény: lavanda (4445)
agicza Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4450

Persze, hogy komolyan kérdeztem! :) Legalább annyira, mint amilyen komolyan írtál rá... :D

 

"belátom, nem lehet minden kezdő szemmel is érthető, de jöttek a kérdések - milyen föld, mi az, hogy savanyú, mi az, hogy erdei talaj, hány centi kell, aztán, ha már megvan, minek azt felrotálni,"

 

Vagyis érdemes lenne néha foglalkozni a legalapvetőbb kérdésekkel is, pl. azzal, amiből egy kert kiindul... Ez anno nekem is jól jött volna, sok későbbi fejfájástól megkímélt volna, ha van egy jótét lélek, aki ezt elmondja és nem saját bőrön kell végigjárni a gyakorlati iskolát. 

 

"kellett volna nekem olyan, hogy mi mehet rézsűre, miféle növénycsoportok kerülhetnek árnyékba, nagyon napra sík területre, rézsűre árnyékba..."

 

Vagyis középfokú növényismeret, helyből két méterre a mélyvízbe, úgy tanul az ember úszni- :D

 

"Ültetek (pl) japán keserűfüvet"

 

Tarka verzióját minden további nélkül, sőt! Fallopia japonica 'Variegata': http://davesgarden.com/guides/pf/go/57523/

 

"persze nagyon dús, virágos-illatos buja növényzetet akarok azonnal:)"

 

Sőt, ha lehet, ugyanezt decemberben is produkálja a kert... :D

 

"egy átlagos újságban nekem kevés a hasznosítható információ (hajrá topikok:)"

 

Vagy pedig annyira specifikusak, amivel a kezdő egyáltalán nem tud mit kezdeni... Főzőcskézős szaklapokhoz meg netes bugyrokhoz hasonlítható a probléma, ahol az megy, a rákkrémlevest aszalt szilva habbal hogy kell tálálni ahelyett, hogy a kezdőknek megmondanák, mikor szép a rántás színe és a blansírozást eszik-e vagy isszák... 

 

Igaz, itt is néha mennek eszmefuttatások nüansznyi kérdésekről, de sztem még senki nem fordult el fanyalogva, amikor a kezdő aziránt érdeklődött, hogy hova tegye a növényét, napra vagy árnyékba, vagy mivel mit ültessen...

Előzmény: szuszetti (4448)
robida Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4449

Jól értem,  a két  kutya miatt nincs semmi a kertedben? Jó lett volna, ha írod, mekkora ez a terület, na mindegy.

 

Az szinte biztos, főleg így az elején, hogy  az apró-cseprő entyem  pentyem növényekről lemondhatsz.Ha nagy az udvar, akkor jöhetnek a nagyobbacska fák, bokrok, ha kicsi,  akkor kisebbecske fák és bokrok.

 

Aztán körülhatárolunk mindent. Mindent, de mindent. Azzal, ami van. Innentől ne dobálj el ágakat, mert kell az a növények köré. Tudom nem szép látvány, de a kopár udvar sokkal rondább.

 

Tizenéve, mikor elkezdtem kertészkedni, rögtön kutyát is vettünk a kerthez, nagyképű városiak, se a kerthez, se a kutyához nem értettünk, de mindegy. Emlészem, rendeltem 20 tő rózsát, Milrose, még  erre is emlékszem, sövényt akartam belőle. Maradt belőle 6 tő, a többit szétrágta a kutya. Minden reggel kiásta őket, hiába szidtam, csaptam rá, nem érdekelte.

Akkor gondoltam egy nagyot, méghogy nekem nem lesz kertem a kutya miatt? Na ne már! Onnantól úgy ültettem, hogy körbevettem őket. Úgy körbetűzdeltem, hogy nem tudott közel menni hozzájuk pl. lepisilni, macerás lett volna arra közlekedni stb. Volt ahova marha nagy köveket tettem. Mire a növények megnőnek, a kutyusok megszokják, hogy nem szabad őket bántani.  Aztán persze nevelni is próbáltam, Több-kevesebb sikerrel.

A golden retriever volt a legokosabb kutyánk, azt mindenre meg lehetett tanítani.

 

Füvesítés: Azt a részt, amit füvesen szeretnél látni, szintén kerítsd el. Az első év lesz macerás, de hát a kertészkedés  egyébként is türelemjáték. Azért figyeld meg, merre van  az útvonuluk, mert oda sem növényt, sem füvet nem érdemes telepíteni. Oda utat csinálj.

 

Sok sikert!

Előzmény: lavanda (4445)
szuszetti Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4448

Huh, komolyan kérdezed? :))

Tudni kell rólam, hogy érdeklődésem ugyan van, de nem veszem folyamatosan egyik lapot sem - illetve folyamatosan veszek lapokat, de többnyire azt, ami szembejön a benzinkúton aktuálisan.

A most belinikelt elemzés után megvettem két újságot, egyik random (Csodakert), másik a Meglepetés kertes újságja. Utóbbi tényleg meglepetés volt, mert van számomra is hasznos dolog benne.

 

Lakótelepen nőttem fel, aztán tizenéve egy tujás-füves kertbe költöztünk. Ott a napi fenntartás volt meg, aztán a vaddisznővá nőtt erdő fékentartása.

Aztán jött a mostani steril környezet - és a kérdések. OK, belátom, nem lehet minden kezdő szemmel is érthető, de jöttek a kérdések - milyen föld, mi az, hogy savanyú, mi az, hogy erdei talaj, hány centi kell, aztán, ha már megvan, minek azt felrotálni, hiszen olyan szép porhanyós:) - tehát a talajválasztás.

 

Most gyomtalanítanom kell - de minek, mikor nincs is gyom? Meg hogyan is? Gialkáig eljutottam - de csak három tarackcsomóm van, a többi...?

 

Aztán kellett volna nekem olyan, hogy mi mehet rézsűre, miféle növénycsoportok kerülhetnek árnyékba, nagyon napra sík területre, rézsűre árnyékba...Ami nekem gond itt a topikokban az az, hogy beszerzési helyem határozza meg a növényeket és ha egy latinneves fácskát megszeretek, csak marad a sóvárgás...

 

Amit viszont itt megkapok, de nem olvastam az a kezdő kertész baklövései fejezet - nem hengereltem, hupás a fű, ültetek sok gyümölcsfát (az eccerű és szeretem a cseresznyét-barackot), de ki fogja pl permetezni, metszeni? Ültetek (pl) japán keserűfüvet, mert_az_szép a szomszéd utcában, de itt tudtam meg, hogy vadmalac az is, nem kéne erőltetnem...és megint az, hogy tudnom kell most, miféle növényt választok és nem szabad olyat, ami nagyon "munkás". Hogy a lilaakác lebont minden faszerkezetet, hogy a borostyánt fentről lógassam, úgy kevésbé bontja majd a vakolatot...Hogy miben szempont a mászó gyerek, hogy mi legyen, ha az egyszercsak megnő és focizni fog, hogy mi van, ha kutyám van és a többi...

 

Most tudom, hogy nem lesz időm az aktuális kertészkedős időben...de persze nagyon dús, virágos-illatos buja növényzetet akarok azonnal:)

 

Most az információimat az itteni topikokból szerzem be és a növények kiválasztása pluszban a weboldalak kategorizáló keresőivel történik (maaaajd).

 

AMúgy a mostani Meglepetésben van sok hasznos infó, pont a fentiekről is. De eddig ezt nem vettem.

Nem tudom, ez igaz-e minden számára.

 

A fenti kérdésekre persze megtaláltam már a válaszokat, de egy átlagos újságban nekem kevés a hasznosítható információ (hajrá topikok:) ).

Előzmény: agicza (4442)
agicza Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4447

Még valami. Most még fogékony korban vannak, most még lehet őket 'házilag' is nevelni, de ahhoz minél hamarabb hozzá kellene kezdeni. De akár kutyaiskolába is vinni, ha van szombatonként időd, általában akkor vannak foglalkozások.

Előzmény: lavanda (4445)
agicza Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4446

Két kölyökkutya mellett nem lesz könnyű dolgod. Örülni kell neki, hogy nem kotorékebek... :P Mindenekelőtt veled együtt eltöltött minél több idő kellene a kertben, hogy megtanulják a játékszabályokat, mit szabad és mit nem, aztán ha felnőnek, máris jobb lesz a helyzet.

 

Addig viszont azzal játszanak, ami az útjukba kerül és azt ássák- rángatják ki, amihez csak hozzájutnak. Amíg nem szabod meg a határaikat, addig 'rosszalkodni' fognak és ez nekik sem jó, azért csinálják, mert unatkoznak és nem tudják a játékszabályokat. Amint meghúzod a határaikat, tudni fogják, min belül lehet mozogni. A kuttyok szeretnek a gazda örömére tenni, csak mondd-mutasd meg meg nekik, mit lehet, mit nem, ezt következetesen tartasd be velük és nekik is jobb lesz.

 

Jelenleg úgy tekints a kertedre, mint egy méretes kutya-játszótérre, és amint a szeleburdi bandát sikerül rövidebb pórázra fogni, onnantól van esélyed zöldre és virágokra... Nehezített feladat, de idővel, következetességgel és türelemmel nem lehetetlen. 

Előzmény: lavanda (4445)
lavanda Creative Commons License 2012.04.09 0 0 4445

Szervusztok!

Olvaslak benneteket, nézelődöm. Itt is, a vásorunkban is.

Az én udvaromon  a fű sem nő. Az elmúlt évben ültetett sásliliomok lelegelve, a  drága pénzen vett 12 tő levendula helyén valami elbarnult csonkok mutatkoznak. Vannak viszont szép számban kubikgödrök. Betemetem, aztán máshol jönnek elő. Van továbbá egy 8 hónapos német vizsla, na meg egy kuvasz-(valamilyen)retriever keverék kölyök, 9 hónapos.

 

Nehezen tudok beletörődni abba, hogy az udvarom ebben az évben valami halmozottan hátrányos negyed képét mutatja majd.

 

Kérdezlek benneteket, leginkább kutyás-kertes topiclakókat, van valami ötletetek?

agicza Creative Commons License 2012.04.08 0 0 4444

Van, amikor nekem sincsen, mikor hogy jön...

Előzmény: m.musashi (4439)
agicza Creative Commons License 2012.04.08 0 0 4443

:)

A csodakert ideális ötletmagazin, ki kell vágni belőle, amit a nótóriusan kerthiányos dekoratőr odaálmodott, a többi remekül használható. Én legalábbis szerettem. Évekkel ezelőtt még topic is volt róla, aztán az is, mint annyi minden más, a feledés jótékony homályába süllyedt.

Előzmény: sameria25 (4440)
agicza Creative Commons License 2012.04.08 0 0 4442

Mik lennének szerinted az 'alapdolgok', amivel a szakfolyóiratok nem foglalkoznak?

Előzmény: szuszetti (4441)
szuszetti Creative Commons License 2012.04.07 0 0 4441

Nekem totál kezdőnek egyforma mind:), vagy :( - nem is tudom.

Hajlamosít (engem) az alapdolgok átlépésére, talán kivétel ezalól a fű vetése.

 

OK, a totál kezdő nem áll meg, hiszen van 12 db kövirózsám és három csomó sajátbejáratú tarackom, bizony:)

Előzmény: agicza (4438)
sameria25 Creative Commons License 2012.04.07 0 0 4440

 

Ízlések,és pofonok.  Az elsőnek tett lapot bavalloom, nem ismerem, de azt furának tartom,hogy a Kertbatát magazint a futottak még kategóriába teszi.

Én jóval előbbre sorolnám.

 A csodakert magazint előfizettem pár évig, meg kell hagyni gyönyörű, de besokalltam a sok lilától, és a textillel telepakolt kerti bútoroktól aminek a ki-be hurcolása komoly feladat naponta késtszer. Számomra túl mesés.

 

Végül,de nem utolsósorban, gratulálok a cikkedhez a Kertbarát Magazinban.   (1-2 szám )

Előzmény: agicza (4438)
m.musashi Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4439

eddig is voltam,olvastam,csak nem volt mondanivalóm.pláne a nőklapja időszak alatt:)

ha létezik még a kert szőlő akkor azt.

Előzmény: agicza (4438)
agicza Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4438
agicza Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4437

JJJJJ! :D Előmerészkedett a maci a téli szunyából? :-))))

Előzmény: m.musashi (4435)
agicza Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4436

Hűűűű...! Nagy meló lehetett! (És még mi minden van előttetek! :))

Előzmény: szuszetti (4434)
m.musashi Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4435

jelentős a váltzás:)

Előzmény: szuszetti (4434)
szuszetti Creative Commons License 2012.03.28 0 0 4434

Hahó!

 

Emlékeztek még a brutál homokozómra?

 

 

 

Ez lett belőle egyenlőre:

 

 

 

hamarosan növényeim is lesznek :)

m.musashi Creative Commons License 2012.01.18 0 0 4433

gondoltam rád,csak nem tudtam meddig fog tartani,és edzésre vissza kellet érnünk. A halat valóban nem szeretem,csak kifogni:) talán valamikor tavaszal amikor edzőtábor lesz újvárosban.

Előzmény: RCTiv (4432)
RCTiv Creative Commons License 2012.01.17 0 0 4432

legközelebb csörrents meg, meghívlak egy halászlére ... (már ha szereted persze, mondjuk akad més kaja is az étteremben :D) 

Előzmény: m.musashi (4431)
m.musashi Creative Commons License 2012.01.17 0 0 4431

ez igen. ha még pénzt is adsz mellé akkor már indulok is;)

tényleg nem is mondtam. ősszel voltam felétek,mert ott nyíilt egy autószalon ahová átment a szerelőm.,jott voltam vizsgáztani:)

Előzmény: RCTiv (4430)
RCTiv Creative Commons License 2012.01.17 0 0 4430

mondom, ha feljössz hozzájuk, akkor adok kártyát és vásárolhatsz, még úgy is megéri ha messziről jössz, olyan jó áraik vannak, és minden van. én "kereskedő" vagyok :) de egyesével hozogatom el tőlük ami éppen megtetszik, nincs vásárlási korlát.

Előzmény: robida (4429)
robida Creative Commons License 2012.01.17 0 0 4429

Nincs kártyám, csak beregisztráltam. Na jó, kicsit csaltam, de hát engedett így is, 2x 8 db 0-át írtam a bankszámlaszámhoz. Na mindegy, azóta már konzultáltunk, sajna így magános személynek nem adnak el, és Kaposváron egy nyomorú kertészet sincs kapcsolatban velük. Viszont ez a profipartneres csajszi dombóvári, és adott egy dombóvári kertészetes számot, velük már beszéltem, ha ők tavasszal rendelnek, akkor az én fácskám is jöhet vele.

Előzmény: RCTiv (4407)
DeadFox Creative Commons License 2012.01.16 0 0 4428

egy biztos... akié a kert az nagyon szeretheti, mert tényleg ügyesen meg van csinálva...

Előzmény: sameria25 (4425)
sameria25 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 4427

https://picasaweb.google.com/nightona/Traumgarten2011

Egy másik.

sameria25 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 4426

Bocs, de valamiért nem jejölődött ki, át kell húznotok.

Előzmény: sameria25 (4425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!