Halihó!
Én úgy emlékszem, hogy csak elsőben volt gyakorlati, az biztos, hogy a Szilágyiban, év végére varrtunk 1-1 blúzt. Hogy a fiúk micsinyátak, azt nem tudom, de rémlik, hogy a Petőfibe kellett menniük.
Mi is abban az osztályban voltunk 4-ben, ahonnan dobáltatok!!
Mi a Biosz Laci mondásait gyűjtöttük ill. striguláztuk, mert minden órán elmondta ua-t. Egy történetére emlékszem kapásból: mesélte, hogy volt egy régi tanítványa, aki egyszer meghívta őt, asszem azért, hogy megmutassa az újszülött gyerekét. És állítólag nagyon büszke volt a tanítvány, hogy milyen egészségesen nevelik a gyereket, aki akkor is kint levegőzött az erkélyen, amikor a Blaci meglátogatta őket. Az öreg szerint már egészen lila volt szegény gyerek feje és citerázott a hidegtől, amit a Blaci megfelelően be is mutatott...
Nekem úgy rémlik, az újság neve "A Lap" volt, talán még most is az. A Csikós testvérek vették gondozásba, szép rajzokkal, de meglehetősen kezdetleges fénymásoló technikával, ami nem volt csoda akkoriban...
A márc. 15-i kiskőrösi különvonat már egészen halvány emlék, szegény kiskőrösiek!
Nem tudom, hogy szóba került-e már a Klub az alagsorban? Irtózatos rikító szinekkel volt az egész kipingálva... Minden szombaton diszkó asszem 9-ig.
Szia! Üdv a fedélzeten. Én csak ritkán nézek be, nem igazán megy ez a topic sajna. A gyakorlati szvsz a Petőfiben volt, legalábbis én nem emléxem másra. Az alagútban akkor még lehetett gyalog menni, bár akkor is borzalmas volt a levegő. Velünk viszont nem jött tanár, valami pasas tanította a műszaki rajzot, a nevére már nem emléxem, de kb. 2 db. rajzot készítettem a 4 év alatt. Arra emlékszem még, hogy a ballagás napján az ablakon kidobáltuk azokat a cuccokat amik már tutira nem kellettek. Az osztályunk a bal oldali kertrészletre nyílt, ahol senki sem szokott járni, de akkor kinyitották a kertkaput, és ott jött be az ünnaplő sokaság, aki a fejére kapta a kacatot. Nagyobb baleset nem történt, pedig a másodikról ment a cucc, de balhé az volt. Ki emlikszik a Nagy Mártára (matek)? Az mondott olyanokat, hogy csak állok itt és hányom a falra a borsót, meg még rengeteg jó mondása volt, amit gyűjtöttünk is, de már elfelejtettem. Volt akkoriban egy újságunl, a címét nem tudom, de ott is rendszeresen megjelentettük a tanárok aranyköpéseit.
hát ez nagyon jó
de, te mit csináltál a Szilágyiban??????
mi a Petőfiben műszakirajzoltunk!!! fújjjjjjjjjjjj, sikerült végérvényesen megutáltatnia annak a tanárnak velem, fúújjjjjjjjjjjj, soha, de soha nem csinálnám !!!
Még néhány adalék a mi időnkből...
Nekünk még nem volt évkönyvünk sajnos és szerenádozás se volt még akkoriban, bár azt azért nem bánom…
A szalagavatón (MOM) nem táncoltunk , szülők nem voltak ott és alig vártuk, hogy kitehessük a lábunkat, irány a legközelebbi vend.ip. egység…
A Marczibányi téri lőgyakorlat nekünk is megvolt minden évben.
Szüret természetesen Budakeszin, óriási szőlőcsaták, hideg volt veszettül, mert mindig késő ősszel mentünk. Biztos a maradék szőlővel már nem tudtak mit csinálni, hát rászabadították a középiskolásokat…
Ir6! Én is ott voltam azon a márc. 15-i kiskőrösi különvonatos kiránduláson (közügyektől elvonáson)!!
Tornaóra (Bolesz): futás fel a Szabó Ilonka utcán, végig a Halászbástyáig, visszakanyar, le a Donáti utcába… Én, amikor a Bolesz nem nézett oda, mindig átsétáltam a suli másik sarkához, aztán amikor a tömeg visszalihegett, egyszerűen beálltam közéjük…
Gyakorlati óra: Szilágyiban, visszafelé séta az Alagútban, szigorúan tanári felügyelettel…
Van még egy közvetett Toldys emlékem: amikor a második lányom született, ketten voltunk a szülőszobán egy másik kismamával. 10 perc különbséggel születtek meg a gyerekeink, ott, egymás mellett… Aztán otthagytak minket a kötelező megfigyelésre és mi elkezdtünk beszélgetni. Egy perc alatt kiderült, hogy mindketten a Toldyba jártunk, ő fiatalabb volt nálam néhány évvel. Szóval a szülőágyon jól kitárgyaltuk az összes tanárt és az összes iskolai élményünket… :o))
Jöhet egy 75-ös? b, angol tagozat
Elkezdtem olvasni elölről a topikot becsülettel, de bocs, a végét már igencsak futólag, úgyhogy elnézést, ha ismétlésekbe bocsátkozom...
igazgató: Pataki :o)
ofők: Rimóczyné egész rövid ideig, Dolgos Éva néni a legtovább, amíg igazgatóhelyettes nem lett, aztán dr. Pappné 1 évig.
Dolgos Éva néni meghalt, tudtátok? :(((
magyar: Feketéné (igazgatóhelyettesként csak minket tanított, mindenki szerette!!), negyedikben SAJNOS átment igazgatónak a Szilágyiba, akkor megkaptuk a Módosnét... (Badx-szel egyetértek M-nét illetőleg!)
matek: Vígh Jocó. Nekiállt óra elején levezetni valamit a táblánál, aztán kicsöngettek... Imádtuk, de a felvételim NEM őmiatta sikerült...
földrajz: Jankóné :o)
angol: a mi csoportunknak Tóbisch Zsuzsa néni (Jól írom a nevét? 2x ment el szülni 4 év alatt, de én nagyon sokat köszönhetek így is neki)
testnev.: Bolesz :o)
biológia: Biosz Laci boldogított, rémálom volt számomra minden órája
töri: Bácskai Kati (szvsz rettegett bejönni hozzánk)
orosz: Szilágyi Panni néni :o)
fizika: Dolgosné :o)
kémia: Szlávikné
ének: Keszthelyi Csabáné, ki emlékszik a keresztnevére? (meg a parókájára?)
rajz: Szövényi Lux, majd Ezüst
Elvetemült egy osztály voltunk, sokáig nem éreztem semmiféle érzelmet, se pozitívat, se negatívat a Toldy iránt, aztán ez valahogy megváltozott bennem... 45-en voltunk, 10 fiú, a többi lány... Utolsó évben eldugtak minket a másodikon a legbelső sarki tanterembe, egy darab tanár nem mert bejönni a szünetben... Vágni lehetett a füstöt... A fiúk hosszú kék szaki-köpenyt hordtak balhéból, emlékszik rá valaki?
Sziasztok!
Ma végig olvastam az összes hozzászólást. Úgy érzem, nagyon kevesen vannak az igazi öregek közül, csupa fiatal irt ide. Hol vannak a vének?
Az én időmben mi voltunk a második évfolyam, amely koedukált volt, igy egy csomoó pasi közül lehetett válogatni. Jó idők voltak. A régi (főleg férfi ) tanárok is csak tanulgatták, hogyan kell a lányokkal bánni. Ez is a mi javunkra hajtotta a vizet.
Sajnos néhány tanárom nevére nem emlékszem, de a velük kapcsolatos esetekre nagyon is. Van egy ötletem. Érdekes lenne, ha megirnátok (én is) a jó sztorikat és bemondásokat a ti időtökből. Most tőlem néhány:
A földrajz tanárunk hires mondása volt: "oda emberi kéz még nem tette be a lábát". Ezen annyit röhögtünk...
Volt egy idős, szenilis matek tanárunk, az igazi nevét nem tudom már, de Csicsikovnak becéztük. Nagy tudásu lehetett, de tanárként pocsék volt. Kritikánkat tudomásásra is hoztuk, nem valami szépen, amikor elfordult, megdobáltuk néhány tornacipővel. Volt is belőle botrány, de bármit csináltak velünk, soha nem árultuk el, ki dobott.
A fizika tanárt is a régi szép időkből örököltük. Ha valaki nem tudott felelni a táblánál, akkor megkérte, hogy "menj fiam (lányom) inkább legelni, a többi marha közé".
Már ennyi.
1964-ben érettségiztem, hát már régen volt... Azóta is szivesen emlékszem régi iskolámra. Itt nem olvastam róla, lehet hogy nem tudjátok: Mikus Gyula tanár úrat a múlt hónapban temették. Akik ismerték, szerették. A temetésen Freisinger tanár urat ismertem fel, régi tanárokat és diákokat nem. Talán a hosszú idő miatt, ami eltelt, nehézségbe ütközik a felismerés. Nekünk nem volt osztályfőnök, de körbe ment a hir a temetésről és majdnem a fél osztály jelen volt. Nagyon sajnáljuk.
Itt az alapítóasszony... Feltámasztom a topicot, h. lehessen azért a Toldyról is olvasni itt a Fórumon.
Kicsit megszűntem, mert külföldre távoztam időközben, de nem feledtem a topicot, no meg az Almamátert sem...
Üdvözlet mindenkinek, és halljak ám Rólatok! No meg pl. arról, h. mi lett a filmmel?
Április 27-én vidám hangulatban búcsúztatjuk a salakpályát, amelynek a helyén nemsokára -- nem csalás, nem ámítás, a hír igaz! -- tornacsarnok épül. Hurrá!
Minden öregdiákot szeretettel várunk. Részletes kiírás a fenti linken.
Vagy két héttel ezelőtt Szabó István filmrendezőről készítettek portréfilmet az iskola épületében. (Ha valaki még nem tudná: ő is a Toldyba járt, ahol egyebek között Haumann Pétert is rendezte. :-)) Egy kicsit volt szerencsém közreműködni a dologban, amennyiben a tévések kérésére régi fényképeket hajtottam föl a romos épületről, meg Földi Béláról, meg satöbbi. Viszont rögtön elfelejtettem, hogy mikor és milyen címen adják. :-( Amire emlékszem, hogy valószínűleg a királyi egyes televízilóban lesz, és valamilyen új portrésorozat első darabja, és nem is olyan sokára. (Ez olyan, mint egy rossz matekpélda, ahol az egyik szemtanú arra emlékszik, hogy a rendszám két szélső jegye összeadva prímszám, a másik meg, hogy visszafelé olvasva öttel nem osztható számot ad.) Súlyosbítja a helyzetet, hogy nincs is műsorújságom. Igaz, királyi tévém se nagyon, mert nem kötötték be a kábelt.
Tehát több szem vihart arat alapon arra kérlek, hogy árgus szemmel figyeljétek a tévéműsort, és jajveszékeljetek itt gyorsan és hangosan, ha adják.
A fényképekre vonatkozó kérések alapján azt gondolom, hogy nemcsak Szabó István és a fizika előadó fog szerepelni a filmben, hanem toldys történetek is lesznek diákokról és tanárokról.
(Sose felejtem el a konferálást, amit a 140 éves jubileumon a Madáchban hallottam egy akkori negyedikes diáktól, aki a műsort vezette. Kb. így: "Szégyenkezve vallom be, hogy a Toldynak még csak egy Oscar-díjasa van. Mentségünkre legyen mondva, hogy van olyan iskola, amelyiknek egy sincs. Szabó István következik.")
Látta valaki a – talán – most csütörtöki Népszabó Budapest mellékletét? Írtak benne arról, hogy milyen sokáig a Toldy teraszáról lőtték el a delet. Azzal fejezték be a cikket, hogy nemrégiben gondolkodtak a hagyomány fölelevenítéséről, de végül letettek róla, mert ha túl hangos lenne, az zavarná a szomszédokat, ha meg csak olyan egyszerű, akkor úgysem hallatszana különösképpen a mai nagyvárosi zaj mellett... Azért kár...
cin-cin
Ez a téglás dolog nekem sem rémlik.
(Bár nagy "só" volt mindig, hogy mikor nekünk óránk volt, odaát grimaszoltak, integettek hazzánk. Az egyik wc-be is simán be lehetett látni onnan. A téli hógolyócsatákról nem is beszélve. Én mindig azt néztem, hogy az udvaron nagy lelkesen mindig felépítettek egy falat, majd másnap ugyanazzal a szorgalommal lebontották (tátok) :)