Nekem van egy "guitar workout" bemelegítő, gyorsító gyakorlatsorom, ott felváltva gyakoroltatja mindkét technikát. Szerintem ez jó, mert egyszerre tanulod meg mindkettőt, és később - ahogy Birta Úr is említette - azt használod, amelyiket akarod - illetve az adott feladathoz legjobban megfel.
nincs értelme és az első pár évben egyik akadályozná a másikat és össze vissza akadozna a kezed. Ezt csak 1x kell eldönteni és nem kell parázni mert én pl nagyon szeretek bluesosan játszani ahol szinte csipkedem a húrokat mert úgy szól jól, vagy csak a pengetővel párhuzamosan az ujjaimat is használom. Magyarul, minnél otthonosabban fogsz mozogni a választott pengetésben annál bátrabban fogsz magadnak tetsző technikákat alkalmazni attól függően hogy hogyan akarod megszólaltatni a gityót, de a tanulási szakaszban semmi esetre sem ajánlanám hogy keverd bármivel mert nagy galibákat okozna.
A Gambale féle technika azon az egyszerű tényen alapszik ahogy minden gitáros elkezd gitározni a pengetővel. Minden kezdő aki az első hangok lefogásával küzd és minden figyelme azon a kezén van amelyekkel a hangokat próbálja lefogni, az még akkor egyáltalán nem tud figyelni a pengetős kezére. Namármost ha egy tanár csak annyit mond pengess váltva 10-ből 10 a húrváltásnál ösztönösen a húrváltás irányában (sweep) fog pengetni. Ez a természetes és ez a technika ezt tudatosítja, persze csak azoknál akiknek nncs más berögződésük, mert azt már később ige nehéz levetkőzni. A Sweep technikának teljesen más hangzása van mint az oda-vissza pengetésnek, és a sweepel gyorsabban lehet gitározni, amit a másik technikával egyszerű kalapácskötéssel szoktak kiváltani. Szerintem a sweep egy gurulósabb virtuózabb és jobban használható terészetes módszer. Jómagam 16 éve kezdtem el ezt a technikát és 26 éve gitározom, 16 éve tanítok szóval tudom mit beszélek)))
Szerintem jobb, természetesebb, "ösztönösebb" a Gambale-féle módszer. Viszont ha már rászoktál az alternate-re, és beidegződtek a mozdulatok, akkor vért fogsz izzadni, mire készség szintjén rááll a kezed a sweepre.
Ha most kezdenék gitározni, akkor mindenképp a Gambale-féle módszert választanám. Viszont már b.szhatom, maradok a váltott pengetésnél.
Biztos van ráció a Gambale-féle dologban, valamiért csak csinálja. Ellenben ha odavissza gyakorolsz, és tudod a húrváltást, akkor bármikor tudsz húrt váltani törés nélkül. Egyenletesebb a mozgás, nem kell a sweep-re figyelni (max ha Malmsteen-féle arpeggio-t csinálsz, akkor).
eljutott hozzám Frank Gambale egyik oktatója, amelyiken magyarázza, hogy mennyire király az, hogy a skáláknál minden húron 3 hang van, kivéve a legalsón - ott kettő - és akkor tök jól működik a le-fel-le, le-fel-le stb. pengetés, tehát lefelé történő húrváltásnál csak rá kell csúszni a következő húrra. (sweep picking)
Petrucci pl. ezzel ellentétben a váltott pengetést erőlteti, minden esetben (alternate picking)
Na most jön a kérdés: melyiket érdemes erőltetni? tudtok példákat, hogy ki melyiket használja? (azt tudom, hogy Alapi inkább a sweepet preferálja)
tegnap próbáltam a Gambale-módszerrel skálázni, hát eléggé szokatlan volt...
Na, megjött az Endless Road című Tommy Emmanuel lemez. 3590-ért digipack és van rajta 19 szám, ebből kettő bónusz, az utolsó az a felvétel, amelyet Pesten is előadott, mikor szétdobolta magát a gitárján.
Philip Aaberget ismeri valaki? A Favored Nations Acoustic oldalon találkoztam a nevével. Nem gitáros, ellenben értő módon kezeli a billentyűket. Nyugis zenéje van, nagyon tetszik.