Keresés

Részletes keresés

felucca Creative Commons License 2007.11.25 0 0 155805
"....Abban biztos vagyok, hogy a fizető utasok tekintetében az új -igazságosabb- rendszer csak ráfizetéses lehet a cég felől nézve. ..."

Nézd, a cég ígyis-úgyis ráfizetéses és nem lesz attól kevésbáé ráfizetéses, ah még jobban szopatja az utasokat és még igazságtalanabb terifarendszert vezet be. Ellenben az utasok számára igazságosabb tarifarendszert már nem sokáig lehet halogatni. Addig kellene megcsinálni, amíg még van (fizető) utas.
Előzmény: dr. Agy (155798)
felucca Creative Commons License 2007.11.25 0 0 155804
Én ennek csak örülök, ha így megnőtt. Legutóbb még az összes volt 70 ezer. Forrás? Mennyi pl. a nyugati?
Előzmény: Törölt nick (155803)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.25 0 0 155803
Persze, nem a fel-és leszállók száma. Hanem Kelenföldre beérkezők és távozók száma. Csak azért írtam, hogy az összes pu forgalma kizárt hogy 70 ezer, mert annál több.
Előzmény: Törölt nick (155802)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.25 0 0 155802
Pedig kapaszdj meg, a 3 fővonal napi utasmennyisége 43 ezer.
Előzmény: felucca (155754)
dr. Agy Creative Commons License 2007.11.25 0 0 155801

"Ahol kapu van, ott a humán ellenőrzés ritka, önmagában nem jelent elég visszatartó erőt."

Most akkor ezzel azt akarod mondani, hogy ez egy olyan se hús, se hal?

Tehát  ugyan névre szóló a bérlet, de ezt gyakorlatilag nem nézik, tehát úgy működik, mint felucca álma, de azért azt, hogy teljesen visszaéljenek vele, technikai módon kizárják, úgy, hogy a tisztességesen használóknak okoznak esetleg kényelmetlenséget?

(Mellesleg mennyi ez az időzítés? mert pl. ha csak 5 perc, akkor azért ennyit még megéri várni egy embernek kb 2-300 Ft-os jegy megtakarítása végett)

"hogy az utolsó nem veszi ki a kártyát, mert nem érti, hogy mivan, vagy elfelejti,"

Naa, azért teljesen hülyének ne nézzük már az embereket. Nyilván aki ilyet vesz, az elolvassa a hozzá tartozó utasítást.

Egyébként fura dolog ez a gyűjtőjegy. Ha megengedjük, hogy az egységeket külön használják fel, akkor tulajdonképpen csak minimális kedvezményt adhat, különben csökken a cég bevétele. Régebben ugye a BKV jegyet is csak együtt utazók tudták kihasználni, mert a borítónak ott kellett lenni, manapság azonban külön is érvényes.

Előzmény: vrobee (155800)
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155800
A névre szóló kártyákat nincs is értelme letiltani, hiszen ha valakinek tényleg személyhez kötött joga van korlátlanul utazni, akkor azt minek szívassuk?
Nem szivatás, visszaélés megakadályozása.
Ahol kapu van, ott a humán ellenőrzés ritka, önmagában nem jelent elég visszatartó erőt.
Nem próbáltam, de 99%, hogy Párizsban se tudsz kétszer egymás után ugyanott bemenni a Carte Orange-zsal.

Ezzel együtt ez a visszaadogatás nagyon béna,
Nézd, én próbáltam, nem olyan nagy gáz ez a kiadogatás. Nem macerásabb, mint 3-4x lekezelni egy gyűjtőjegyet :)
És nehéz félreérteni a dolog működését.
Szerintem a gombosnál rendszeres lenne, hogy az utolsó nem veszi ki a kártyát, mert nem érti, hogy mivan, vagy elfelejti, és aztán jön a haddelhadd.

A NY-i szabály szerint 4 fő a maximum, ez 3 visszaadást jelent (nem tudom, h ezt ellenőrzik-e), ami gyakorlatilag nem jelent korlátozást, mert ennél több ember már 2 kártyával is ugyanúgy kijön.
Előzmény: dr. Agy (155797)
BoGar Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155799
Mese habbal. nem nagyon szabad elhinni a saját ilyen műsoraikat.
Előzmény: Törölt nick (155793)
dr. Agy Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155798
Az ostoba jegyrendszerrel nagymértékben egyetértek, de a bérletek nem rosszak.
Egyébként baromi rizikós lenne belevágni a jegyreformba. Nyilván a mostani vonaljegy áránál olcsóbb kisszakasz is szükséges, meg egy drágább egyórás.
Abban biztos vagyok, hogy a fizető utasok tekintetében az új -igazságosabb- rendszer csak ráfizetéses lehet a cég felől nézve. Persze sok a bliccelő, akik talán ettől kapnak kedvet, hogy felhagyjanak a blicceléssel. A kérdés csak az, hogy az tőluk származó bevétel fedezné-e a szabálykövető utasoktól elmaradó részt. Na ezt saccolja meg valaki!
Előzmény: vrobee (155795)
dr. Agy Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155797

"többen megerősítették, hogy a szimpla, névreszóló kártyák épp ezért le vannak tiltva ugyanazon a kapun"

Keverednek itt a dolgok, kérem.

Megpróbáltam visszanézni az előzményeket, de nekem az jött le, hogy épp a nem névre szóló kártyák vannak letiltva.

A névre szóló kártyákat nincs is értelme letiltani, hiszen ha valakinek tényleg személyhez kötött joga van korlátlanul utazni, akkor azt minek szívassuk?

Egyébként a személyhez kötés a legbonyolultabb (humánerőt igénylő) része a dolognak, úgyhogy ez is amellett szól, hogy ne legyen a jövő bérlete "arcképes". felucca  remélhet.

Mindenesetre ennyiből amit itt olvastam, a barcelonai dolog elég zavaros. ugyanis, ha van olyan gyűjtőjegy, amit több ember egyszerre használhat, akkor a kapun áthaladás után már nem lehet ellenőrizni, hogy van-e jegy, legalábbis nem volt arról szó, hogy az együttes 70 alkalmas jegyet használóknak kézenfogfa kell csoportbanutazniuk.

Ezzel együtt ez a visszaadogatás nagyon béna, sokkal egyszerűbb lenne az, hogy az ilyen típusú jegyeket nem csak betenni kell (és magától visszjön), hanem (egy gombbal) kivenni is. Az első beteszi, a társaság utolsó tagja kiveszi.

Előzmény: mestska (155790)
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155796
A példám kapcsán csak megerősíteni tudom mestskát.
De kerestem róla írást is...

Nagyobb csoportok, mozgássérültek, babakocsisok stb. csengetnek a peronőr bácsinak, és kinyittatják a nagy fekete kaput.
Előzmény: dr. Agy (155789)
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155795
Lehet, hogy a BKV tarifapolitikája kismértékben befolyásolja a rendszer közkedveltségét, használaltát, de ez szerintem minimális.

Szerintem az ostoba vonaljegyrendszer elég nagy mértékben befolyásolja. (Külvárosi alkalmi utazások után szvsz. nem sok bevétel keletkezik, aki olykor pár megállót metrózik, de átszállással, az jogosan morog, hogy irreálisan sokat fizet). De ez csak tipp. A többivel kb. egyetértek.
Előzmény: dr. Agy (155788)
hitman Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155794
kb ebből áll a teljes érvrendszere a jóembernek. =}
Előzmény: Rooger Preed (155787)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155793
ahol kétmillióan küldenek sms-t egy villalakóra, ott bármi megtörténhetik
Előzmény: BoGar (155792)
BoGar Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155792
Oké, ezt már kibeszéltük. De olvasd el mégegyszer, mit írtam. Ha valaki tud gondolkodni, előre tervezni, azt tudja, hogy ha a hónap elején nem vett meg valamit, amit havonta meg kell venni, akkor arra hónap végéig tartogat.
Részemről itt lezárom, mert értelmetlen megint erről vitázni.
Előzmény: mzdude (155767)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155791
szerintem meg a regőczi hazudott, szokása szerint!
Előzmény: Rooger Preed (155787)
mestska Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155790
ez a jegy ugye nem arról szól, hogy 3, 4, vagy 5 főre érvényes. Van rajta 70 utazás megkezdéshez szükséges, darabonként ötnegyed óráig érvényes egység, amiből aztán kettőt használtok el, ha ketten vagytok, hármat, ha hárman, stb.
Mivel nincsenek a kapukon gombok, hogy megjelölhesd hány ember mehet át, így a dolog úgy tünik, csak kiadással működik.

Itt már többen megerősítették, hogy a szimpla, névreszóló kártyák épp ezért le vannak tiltva ugyanazon a kapun.

A csoporthoz ellenőrzést meg egyszerűen végzik: megnézik az adott kártyáról hány egység fogyott az utazás megkezdésekor, annyian lehetnek a csoportban.
Előzmény: dr. Agy (155789)
dr. Agy Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155789
Ez most milyen válasz volt? Olvasni én is tudok. értelmezni meg úgy látom Te se.

Általában a világban beléptetőkapuk hogyan kezelik a csoportos jegyet? Más az is fura, hogy vissza kell adni* ("kiadni") de az külön kérdés, hogy hogyan ellenőrzik a csoporthoz tartozást?

*Mert ugye én úgy képzelném, ha 5 főre érvényes, akkor bedugom, és 5 főt beenged. Esetleg egy gomb, hogy vége, azoknak a csoportoknak, ahol kevesebben vannak.
Előzmény: mestska (155745)
dr. Agy Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155788

"A BKV használata szoros összefüggésben áll a „közjóval”."

Én majdnem mindenben egyetértek veled, a 2,5-es szorzó szerintem is irreális, 2,5-szeresen kihasználni az arcképnélküliséget akkora szervezési feladat, hogy taláán ha minden ezredik ember meg tudná csinálni, de akkor is minek..

A közjóval meg mindenennel egyetértek, csak azzal nem, hogy ezt miért egy szerencsétlen cégtől követeled, akinek nem fizeted meg a költségeit. Ha te becsületesen adózol, és a pénzedből nem kap a BKV, akkor arról az tehet? Miért nem ott kopogtatsz, ahol a pénzt osztják? miért ez a korlátolt látásmód?

Lehet, hogy a BKV tarifapolitikája kismértékben befolyásolja a rendszer közkedveltségét, használaltát, de ez szerintem minimális. Most természetesen tarifapolitika alatt azt értem, hogy azt a keveset, ami nyilvánvalóan kevesebb mint az üzemeltetéshez szükséges keret, hogyan osztják be. Tehát ha mondjuk 100 helyett csak 66 a bevételük, akkor nincs igazán jelentősége, hogy valamivel ügyesebb tarifapolitikával 67-et tudnak csinálni, úgyis megdöglik az egész hamarosan.

Előzmény: felucca (155771)
Rooger Preed Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155787
Nekem az tetszett, hogy "a VEKE szokása szerint hazudott"... :p

Amúgy BKV-s berkekben vannak olyan pletykák, hogy Regőczi egyenesen Antal Attila utódja lesz... :(
Előzmény: Ali Ttaik-al-Rep (155786)
Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155786
Regőczi az RTL-en igen bátor volt most. Csak tudnám, mire. Az elhangzó számok elég nyilvánvalóan nehezen adhatók el sikerként. Tehát valami másért mert ennyire durván megnyilatkozni (azaz személyeskedni) nyilvánosság előtt... /a/
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155785
Ő "legfeljebb" azért, ha olyan szerződést kötöttek, ami alapján nem vonható felelősségre az építő cég ilyenkor.
Előzmény: Humarci (155784)
Humarci Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155784
á ugyan. Ő nem.
Előzmény: peppino405 (155783)
peppino405 Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155783
Gondolom valami felelősséggel tartozna DG is
Előzmény: g86 (155782)
g86 Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155782
November 30-tól 2x1 sávon járható a Műegyetem rakpart.

Fél éves munka egy év csúszással. Ki a felelős, és miért nincs még börtönben? (Költői kérdések...)
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155781
Na jó. :)
A bevétel azonnal növekszik, amint valaki jegyet lyukaszt ahelyett, hogy bérletet kérne kölcsön (mert ilyen is van).
Az érveimet már mindet ellőttem. Én értem a tieidet is, csak a mérleget nem merném megvonni. Pont azért kételkedtem benne, hogy te meg tudod vonni, mert sok-sok fejlett közlekedési kultúrával rendelkező országban is ismeretesek a nem átruházható bérletfajták. Persze ha ilyen pontosak az adataid, az más :)
A jelenlegi jegyrendszer pedig nem védhető, úgyhogy eszembe' sincs.
Átfogó tarifareformra lenne szükség, aminek keretében esetleg bevezethetőek lennének ezek a kedvezmények. A dolog ott kezdődik, hogy az állami kedvezmények és az árkiegészítés rendszerét fölül kéne vizsgálni, és ez már országos kérdés.
Előzmény: felucca (155780)
felucca Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155780
Az még azért érdekelne, hogy az alant felvetett sokgyerekes családi problémákkal és az utánpótlás hiányával kapcsolatban hogyan védhető a jelenlegi rendszer?:)))
felucca Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155779
Jó, ejtsük, de jelzem, hogy én azért élveztem, és köszönöm:)))
Előzmény: vrobee (155777)
felucca Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155778
Talán a bevétel nem csökkenne, viszont a terhelés elenyészően növekedne, elsősorban csúcsidőn kívül és hétvégén (a legtöbben ekkor passzolnák át a bérleteket a másik térfélre). Ezzel párhuzamosan viszont ennyi autóval kevesebb közlekedne, illetve ennyien indulnának el, ahelyett, hogy otthon a TV-t bámulják, tehát a közjó _szintén nem forintosíthatóan_ növekedne.

(Én fillérre tudom, de most csakazértsem árulom el:)))
Előzmény: vrobee (155775)
vrobee Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155777
felucca:
hihetetlen fazzságokon tudunk elvitatkozgatni. annyira nyolcadrendű ez a fénykép-kérdés. ha egyetértesz, én ejteném a témát :)
felucca Creative Commons License 2007.11.24 0 0 155776
Melyik utasnak lenne rosszabb, ha a bérlete hirtelen (nem felárért) átruházhatóvá válna? Milyen kár érné a szolgáltatót?
Előzmény: vrobee (155774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!