Az e heti HVG-ben terjedelmes cikk foglalkozik az Erkel Színház lebontásnak tervével. A VIII. kerület főépítésze teljesen befektetőpárti. Lefexik a tőkének. Ugyanakkor a minisztérium államtitkára is elég multipárti állásponton van. Még el se temették a halottat, de már a fogaranyának kiárusításán dolgoznak...
Az Index információi szerint a Belváros polgármestere túl plázaszerű elképzelésnek tartja az elbontott Károly körúti bazársor helyére tervezett épületegyüttest. A V. kerület változtatási tilalom bevezetését tervezi a Városháza melletti parkra. A Városháza kedden a Fashion Street beruhzásának tett keresztbe. http://www.epulettar.hu/cikk/34988.aspx
Trefort kertről készítek munkát, komoly súlyút, s kérnék mindenkit akinek bármi forrása van, az kérem ossza meg velem. Munkám elektronikusan is megfog jelenni, csak nektek, csak itt:D
Így fotók alapján nekem is ez teszett meg. Persze én nem építené ilyen magasra őket - bár a két épülettorony közti szintkülönbség-játék tetszik. Egeraat házai csak elsőre jópofák, az éve alatt elkopnak - szerintem.
Kövezettek meg de nekem a Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda terve tetszik Az fog meg benne, hogy a Madács térre "reflektál", másfelől létrehoz egy olyan teret, melyen kellemes karácsonyi vásárokat és hasonló attrakciókat lehet eszközölni, másfelől pedig "befejezi" a városházét egy ügyes timpanonnal Még ami megfogott benne, hogy kicsit olyan mintha a Madács-házaknak mutatná, hogy ez a mai "trend" (tégla - futurisztikus)
Mondjuk tény és való, hogy 1, nem fog megépül, hacsak Demszky nem lesz újra főpolgármester, s lesz egy újabb gödrünk (melyek után gödör térnek is hívhatjuk ezt a területet) 2, a "hol van Budapestnek épült városháza?" című probléma szintén nem fog megoldódni, s az, hogy a Március 15. téren létrejöjjön egy budapesti Duna-Főtér szintén csúszni fog 3, a tervhez való hűség meg kétes, illetve az anyag használat is (és a szegény kivágandó fákról ne is beszéljünk)
Zárszó: szerintem a nyertes terv lapos, és nem"játszik" a Madács-házakkal (sem az Ankerrel)
A realitásokkal kapcsolatban: valóban van esély arra, hogy elúszik a dolog, de az inkább az ingatlanpiaci recesszió miatt lesz (mivel erre nem kell közpénzt költeni, a k4-gyel ellentétben), azaz egyszerűen nem lesz befektető, aki megcsinálja, vagy megcsinálja, csak sz*rul.
Lehet, hogy csak innen felülről tűnik kaotikusnak és szétszabdaltnak a dolog, mert amúgy tényleg jó nagy az a tér - de lehet, hogy közelről is zavaros lesz.
airdance: egyetértek a zavaró szétszabdalással, ugyanakkor ez az a terv, ami mindegyik negyedet funkcionálisan összenyitja (ha jól látom). az egész projektben a fő probléma szvsz, hogy a Deák tér-Múzeum krt. köztérrel egyszerre kell összekapcsolni és róla vizuálisan leválasztani az udvart, és ezt a terv szerintem marha ügyesen oldja meg. (erre kb. akkor jöttem rá, amikor az olvadozó jégkockákig eljutottam ... a végefelé volt még egy-két elmenős terv, de azért az az infoboxos, az duuuurva...
kambekk: ennek a projektnek mindenesetre több alapja van, mint a kormányzati negyednek... ne légy már ennyire realista negatív!...:)
Köszi a linket. Kár hogy végül csak annnyi lesz a dologból, hogy lenyúlják rá a lóvét, elbokázzák a kétszeresét ilyen-olyan sikamika tanulmányokra meg hatásösszegzésekre, jó esetben kifizetik a győzteseket (naná majd egy zéhalma hagyni fogja, hogy a főnőkét is átbasszák, mint Janeschéket a Kormányzatival?), és a választásokra szépen elhal a dolog. Mibe hogy így lesz?
Kicsit sajnálom, hogy négybe darabolják azt az óriási teret. Már ha tényleg ez a terv valósul meg. A formák amúgy szerintem nem unalmasak. Jó a sátortetőt utánzó váz, az az utólag beépített keresztszárny amúgy is elég randa.
Nem tudom, mit olvastál másképp, én is úgy értelmezem, hogy magát a tervezőprogramot méltatták elismeréssel. Bizonyára szakmai berkekben értik is ennek lényegét.
A kapavágás bármikor eljöhet, mostanában elég meglepetésszerűen indulnak be dolgok, mint pl. a Hungária fürdőnél.
Megjegyzem a legtöbb sajtóorgánumban mintha másképpen, enyhe csúsztatással jelent volna meg ez a hír.
Az én értelmezésem szerint itt egy szoftvert és az azt használó irodát méltatják, akik nem mellékesen ezt az épületet tervezték, persze tervezhettek volna vele bármi mást is.
A vicc az egészben, hogy valószínű a jelenlegi épületet helikopterrel kiemelik a helyéről és beteszik a helyére az újat, ugyanis egy rohadt kapavágás nem sok, annyi nem történt az elmúlt fél évben. Gondolom itt is a kulturális főváros sikeres receptjét alkalmazzák a fejlesztők. Illetve mit nem beszélek, maga Demszky, a szokásos sajtónak szóló műfogsorvillantásával bontott ki egy, azaz egy téglát. Lehet még visszajön majd sittet hordani...
De lehet, hogy tök más, mivel ez ugye csak egy ötletpályázat volt, ami egy tervpályázathoz képest inkább rajzversenynek tekinthető. És ha tudjuk, hogy egy tervpályázat eredménye mennyire szokott köszönő viszonyban lenni a megvalósult végeredménnyel, hát...
Hat en szerintem a legszebb terv nyert. Zsenialis az az epulet. Mar csak egy csalad- es turistabarat ter kellene kore kocsik nelkul. Az lehetne az orszag legszebb tereinek egyike (Sopron fotere't leszamitva, ami itthon verhetetlen).
Köszönöm előre is. Egyszer jártam valakinél abban a házban. Ezer éve volt, csak halvány emlékeim vannak róla. Na és a lakás is háború utáni leválasztás volt.:-(
Remélem nem okozok csalódást, de ezúttal a passzázsról kevesebb kép lesz. Nekem konkrétan a ház közforgalomtól elzárt helyeire sikerült bejutnom amik szintén - több szempontból is - fantasztikusak. Ezeket gondolom még az itt fórumozók közül is kevesen látták már! Most mindenki megnézheti majd! :)
Természetesen berakom, holnap vagy holnapután lesz belőlük poszt!
Tedd be légyszives a következőt is majd. Nagyon érdekelne a belső rész is. Impotens egy nép vagyunk, hogy azt a gyönyörű passzázst nem tudjuk értelmesen hasznosítani.:-((( Ebbe a témába tartozik az ujjáépült vasudvar is, az is csak halódik. Mig minden plázának hatalmas hirverése van, ezekről a helyekről csakis mély hallgatás folyik.:-(((