Egyébként gondoltam arra is, hogy veszek még egy gépet és kiadom bérbe, mert itt a közelben nem lehet bérelni. De aztán elvetettem az ötletet, mert nem vagyok az a vállalkozó alkat, kisváros, ismerek mindenkit, a végén még pénzt se kérnék érte :-)))))
No, igen. Teljesen igazad van, én is ezért vettem benzinest a rokonokkal.
De annak a kiskert tulajnak, akinek van párszáz négyzetméter gyepfelülete, az ritkán fog venni gépet 150-200-ért. A nagy magyar átlag fűnyírót is 30e-ig vásárol.
Aki nem tud drága benzinest venni, vagy bérelni, az vesz egy elektromosat, lehetőleg erősebbet és életuntan tologatja maga előtt egész nap. A végeredmény ugyanaz lesz, csak a ráfordított idő lesz több. De akinek kicsi kertje van, az kibírja évente 1-2 alkalommal.
Van előnye is. Nem izzadsz le a rohanásban :-))) Illetve a sörödet is ihatod közben, nem fog kilötyögni :-)
A benzines gépeket össze se lehet hasonlítani az elektromos kistestvéreivel munka szempontjából.
Elektromossal kb azt a benyomást kelti a munkatempó, mint ha valakinek elment az életkedve és akkora csalódás érte, hogy maga elé bámulva lassan céltalanul lépked a végtelenbe.:-)))
Csikó koromban nekem is vizes ruházni kellett a gardenát, hogy minél hamarabb beinduljon 10 percre.:-))
Tegnap hozták el az új késeimet a gépemhez, sikerült vágatnom megint 2 garnitúrát rugóacélból.
Elég jól bírták korábban.
Saválló acél is volt már olcsóbban, de az hamarabb elkopott.
Apum Gardenájával nem lehetett megcsinálni sűrű pázsitban a szellőztetést. Az szar...
Barátom 1500 W-os Hechtjével szépen lassan, türelemmel meg lehetett csinálni, tehát tényleg nem indokolt kiskertbe drága benzinest venni.
Nekünk azért van benzines, mert összeálltunk Édesapámmal, Nagybátyámmal és a testvéremmel és vettünk közösen egy benzinest. Mivel nekünk négyőnknek összesen 4000m2 gyepfelületünk van, így megéri, igaz ezért el kell nézni a közös ló effektust egymásnak. Mi meg tudjuk oldani ezt. Ha valamiért mégsem tudjuk összeegyeztetni a dolgot, akkor egy Hechtet fogok venni. Addig is élvezem, hogy a 400m2-es kertet egy óra alatt megszellőztetem, de 4 alatt meg tudtam csinálni a Hechttel is, úgyhogy az is járható.
Nekem elektromos makitám van, még sose melegedett túl, pedig nem tartok pihenőket, max annyi, hogy az egyik irány után összegyűjtöm a kiszedettet. Nem azt mondom, hogy nem jobb egy benzines, csak éppen feleslegesnek tartom annak, aki nem nagyüzemben csinálja. Lényeg, hogy lehessen vele dolgozni rendesen, ha csak lassabb, akkor kompromisszum kérdése, hogy ezt bevállalja-e az ember.
Tavaly tavasszal egyik Kollégám kölcsön elektromos lazítóját használtam késes tengellyel. Az első tíz perc után folyamatosan túlmelegedett, a motor kikapcsolt kb. 1-2 percenként. Többet álltam többszörösen, mint amit dolgoztam. Nem kell mondjam, mennyire voltam ideges a végére. Én nem vennék elektromosat az tuti. Én benzineset fogok kölcsönözni idén.
Szerintem az 1200W harmatgyenge. Gyér fűhöz elmehet, de sűrű pázsithoz nem venném meg. Akkor már a Hecht 1500 vagy 1800W--os gépe. Olyat próbáltam. Nem olyan gyors vele dolgozni, mint egy benzinessel, de meg lehet vele csinálni szépen, csak türelem kell hozzá.
lesz jövőhéttől a lidl-ben elektromos talajszellőztető/lazító (úgy általában a lidls eszközökről jó a véleményem, van pár parksideos dolgom és megbízhatók).
szerintetek érdemes egy ilyet megvenni, jónak mondható, van esetleg valakinek ilyene ?
...vagy b-terv a kölcsönzős benzines, csak az sok szempontból körülményes...
Volt egy tavaly előtt, az utazás miatt sörözés nélkül sajnos. Természetesen nyitott vagyok rá.
Samubának sugalltam tavaly, hogy egy egyetem-egyetemi kert látogatás, vagy valami profi futtballpálya megtekintés egy kis Samubá féle vezetéssel, az is izgalmas lehetne, de nem harapott rá :-)))))))
Egy megfelelően nagy méretű komposztdomb esetén nem. A komposztálódás során hő termelődik, optimális esetben 60-65 fokos is hőmérséklet is kialakulhat a domb belsejében. Persze ne egy 400 literes komposztálóra gondolj, hanem minimálisan 1,5-2 m3-re.
Amit kiemeltél, azzal nincsen semmi gond. 5 fok felett telepíthető a gyepszőnyeg, ha:
1. felszedik, ahol termelik
2. elő tudod neki készíteni a talajt
3. le tudod rakni, azaz lépésálló a talajod
4. be tudod locsolni telepítéskor
2 hét után valóban használatba vehető, de mondjuk akkor nem, ha az idő alatt 5 fok volt, vagy kicsivel felette. Ez a klauzula akkor érvényes, ha a 2 hét alatt 20 fok körül van a hőmérséklet és használatba vétel előtt megejted az első nyírást. Ilyenkor már legyökerezik annyira, hogy nem mozdulnak el a téglák.
Téli betegségeket nem szoktam permetezni, a tavaszi szellőztetés és a műtrágyázás megoldja a gondokat. Májusban szokott előfordulni először a permetezés igénye.
Sem a füvesítés, sem a gyepszőnyeg terítés nem függ egyiktől sem.
A talaj állapotától függnek, mert ahhoz, hogy dolgozz, rá kell menned a földre, ergo nem lehet tapadós, sáros, fagy után kiolvadt. A gyepszőnyeget fel kell szedni, ha erre nem jók a feltételek, nem lesz mit leraknod. A talaj előkésztése száraz talajfelszínt igényel, szóval így van ez. Általában ezek a feltételek április és október között szoktak megvalósulni.
Kint voltam a kertben és a következő dologra lettem figyelmes. Elég sok helyen éreztem a talpam alatt kisebb egyenetlenségeket. Olyan mintha kavicsokra lépkednék, vagy mintha csomó lenne a fűben. Ez a terület egy szeptemberi vetés, az ősszel tél előtt olyan volt mint az asztallap. Létezhet, hogy még szinte el sem múltak a fagyok máris megjelentek a rovarok? Vagy a fagy után ahogy enged ki a talaj az produkálja a tüneteket? Vagy csomósodik a fű? Scotts Performance lett vetve.
Én is próbálom minimalizálni, de olyan rossz a hely fekvése (falak körbe, kötött talaj, anno 1.5 méterenként telelyuggattam 20-as furóval a vízelvezetés miatt) hogy az ilyen gombás dolgok elkerülhetetlenek, de mondjuk ennyire szar régen volt.
3 év után most lesz először szellőztetve, tartok attól, ahogy itt pár képet elnéztem, hogy többet szed ki majd a késes mint ami maradni fog. :)
Öntözőrendszernek igazából az elején volt nagy szerepe, nálam az hogy kiszárad, csak a széleknél fordulhat elő.
Amennyiben teszel földet a gyeprács alá, az meg fog süllyedni, amennyiben autóval ráhajtasz. Mechanikusan nem tudod annyira tömörré tenni, hogy tovább ne süllyedjen, pont a finom szemcsék miatt. Továbbá kijelenthetem, hogy 8-10 cm földréteg ugyan elég a fűnek az élethez, de a locsolását főleg nyári időszakban teljesen külön kell majd kezelned a többi területtől. Erre nincsen mód a megrendelők szinte 100%-ánál, ezért sem füvesítjük be sose a gyeprácsokat.
De pl. megvan az alap, rajta a geotextillel. Arra teszek egy laza, szellős réteg 30-50mm-es osztályozott, pormentes kavicsot (ezzel van egy teherhordó rétegem) és a "köztes" részt feltöltöm földdel és leszintezem?
Lesz egy 50 mm-es viszonylag stabil, földes rétegem (a kavicsokra fel tud feküdni a gyeprács), és lesz fűnek tetsző, gyeprács hasznos vastagságát beleszámítva 8-10 cm-es, igaz kavicsos, de cserébe lassú vízáteresztő termőrétegem.
Na ja, ez csak filozófálgatás, megcsinálom, aztán ősszel felrakom az eredményről a képeket:-)
Minél apróbb szemű lesz az anyag, amit alá raksz, annál kevésbé teherbíró. Legapróbb szemcséjű a föld, majd a homok, végül a finom murva. A fű mindegyikbe jól gyökerezik.
Minél nagyobb szemcséjű az anyag, értelemszerűen annál teherbíróbb, de ugyanakkor annál gyorsabban át is engedi magán a vizet, ergo úgy működik, mint egy vízelvezető drén réteg.
Összefoglalva olyan megoldás nem létezik, ami engedi a füvet is élni hosszú távon és teherbíró is lesz.
Ezért van mindenhol megsüllyedve a gyeprács, ahol szép a fű benne, és nincsen, ahol nincsen fű benne :)
Igy egyben koszonom meg mindenkinek a kimerito valaszat! Nagyon nagyon Koszonom!
Igen, amugy attol is tartok, hogy erre a 50nm-re tul fogom tolni az apolast ;) Bar nehezsegek vannak , ezen mereten van arnyekos resz, total napsutotte, es ami alig lat napot resz is. Szeretjuka kihivasokat! ;)
Szerintem amugy nezem, leiras alapjan akkor a Everris Maintenance a jo megoldas nekem, mert nyaron is a nap miatt, meg a vacak lakoparki, idehordott fold eseten tapanyagutanpotlas amugyis kell, a NPKban elegge hasonlit tenyleg a highN-re.
Azt tanultam itt (is), hogy a képen látható hópenész ellen az őszi kálium túlsúlyos felkészítés lehet az ellenszer (már mind1). Egyébként a mostani permetezésnek sok foganatja nem lenne, főleg a felszívódónak nem (Amistar, Bumper). Kicsit vársz, és amikor a vegetáció elindul, akkor permetezés, 2-3 hét alatt helyrejön. A kerti bejárásom hasonló esténként egész évben. :)
Egyébként mint a topiclakók, én is igyekszem a permetezést minimalizálni, elsősorban a gyermekeim miatt, de fontos szempont a környezetvédelem, lustaság és a permetszerek költsége.
Napi kapcsolatban vagyok a kerttel, minden munkanapon, amikor hazaérek, egy 10-15 perces szresszlevezetés/áthangolódás, hogy egy kávé mellett végigsétálom a kertet (Párom már készenlétben tartja magát, mire hátraérek a teraszhoz, már adja is ki a kávémat :-))) ).
Ennek a napi kapcsolatnak az előnye, hogy időben észreveszek mindent. Tavaly is egyik nap még nem látszott semmi, másik nap ott voltak a gombakörök. Egyből permeteztem és így gyakorlatilag két héten belül minden helyreállt. Szóval biztosan számít, hogy rögtön észreveszed a gebaszt és beavatkozol vagy csak napok múlva. Így szerintem minimalizálható a megelőző permetezès.
Sokkal többet számít, ha az ember odafigyel az öntözésre. Nekem is ott lett gombás, ahol kevesebb vizet igényel az árnyék miatt, de nem tudok kevesebbet adni, mert egy körön van olyan területtel, ami meg meleg időben kiszáradna. Mivel ez a ház melletti keskeny sávra korlátozódik, így ezt kénytelen vagyok úgy orvosolni egyelőre, hogy vagy kevesebbet öntözök ès kézi locsolással egészítem ki a naposabb rész vízszükségletét vagy elzárom a fejeket az árnyékos helyen és ott öntözök kézzel ha szükséges. Én utóbbit választottam, mivel a túlöntözött rész csak 16-20m2 és közvetlenül mellette van a kerti csap.
Persze hosszútávon át fogom variàlni az öntözést itt, de ahhoz fel kéne túrni a placcot.
Permetezést illetően passzolok. Akár mehetne is az ABD tavasszal a szellőztetés után, de lehet, hogy ahogy Tsunami is mondta, a jóidő beálltával a nitrogén támogatásával helyre áll magától.
Ha jól emlékszem Samubá mondásaira, mondhatjuk, hogy a fűnek akkor jön el a tavasz, ha a talaj felső rétege 10 celsius fok fölé melegedett. De látni is fogod, mert elkezd szépen zöldülni és nőni is rendesen.
Megkaptad a válaszokat. Műtrágya terén ne vessz el a bőség zavarában. Minél nagyobb a kiszerelés, annál olcsóbb az egységár. El fog fogyni.
A Biosolt nagyon felkapta valamiért a fórum. Nem rossz cucc, de ha nincs hiánytüneted a gyepműtrágyák használata mellett, akkor még felesleges. Ha kezd a talaj mikroelem készlete kimerülni, akkor jöhet majd esetleg. A pázsit foltok felülvetését elvégezheted majd március közepe-vége felé, de április közepéig is várhatsz, tenyérnyi foltokat simán benő a pázsit, főleg tavasszal.
Van 15kg-os Everris Maintenance hasonló tartalommal, mint a High N, kicsit olcsóbb. Kezdőknek még jobb, mert kisebbek a szemek 1,5mm, a nitrogén pedig elvileg egy biztosítü bevonatot is kap. 25-35G/m2, de eláll, ha száraz helyen tartod TESA szalaggal jól leragasztva. Szerintem gomba ellen, akkor vegyszerezz, ha van beazonosított tünet.
A friss őszi vetést még nem kell tavasszal szellőztetni. Szerintem most teljesen felesleges bármilyen műtrágya kiszórásában gondolkodni. Tavasszal viszont nitrogén túlsúlyos műtrágya kell a gyepnek. Vannak kis kiszerelésű műtrágyák is pl. Genezis vagy a jóval drágább Substral. Utóbbira a hozzáértők azt mondják, hogy gyakorlatilag kis kiszerelésű Scotts műtrágya.
Samubá ajánlása volt az ápr 10-ig várás. Az Ő elméleti tudása szerintem itt a fórumon messze veri valamennyiünk összes tudását és a gyakorlati oldalt is műveli profi szintem, érdemes rá hallgatni.
Itt olvasgatva, arra jutottam, hogy akkor HighN kene, meg bioforte most tavaszal, levegeoztetes utan kozvetlen. De felmerul nekem hogy Szeptember nagyon elejen vetettem , vadiuj kis fuvemet , akkor starterrel meg lett szorva. Lehet nem fog kitartani az a starter, vagy nem eleg most tavaszig? Netan most highN-el be kene szorni meg mielott eljon a nagy meleg, vagy kitartas, higyjek benne? :)
Persze ezzel lazan dobalozom, de everest 25kg highN az picit nekem sok lesz az 50nm-re raadasul ;) Valami mas gyarto megfelelo termeke? Vagy elfogy ugyis a 25kg? ;) En kornyeken nem talaltam meg sehol olyat ahol kimeresre lennenek ilyen anyagok :(
Biosol forte kb ugyanez. Ennel a 25kg-os kiszerelesnel van mas gyarto kisebbje ami ajanlanatok? Ezt persze majd csak tavasz, szelloztetes utan szornam ra.
Na meg van par meg durvabban"eleg kezdo" kerdesem meg ha szabad ;)
- mi a tavasz? mar mezogazdasagilag, ezen esetekben. Amikor ejjel sem fagy, es nappal 15fok folott vagyunk?
- ilyen "kezdo" fuvet szabad egyeltalan szelloztetni tavasszal?
- ra kell majd vetnem, mert azert nem lett csodasuru a vetes meg van ahol megsullyedt a talaj Telen :( Van ez "az apr.10-ig nem szep akkor foglalkozzak vele" mondas errefele ahogy olvastam ;) , azt tartsam akkor inkabb, ha addig csunya marad akkor vessek felul, gondolkodjak a javitason?
- ABD, vagy egyeb megelozo permetezes ajanlott, gondolom leveggoztetes, Biosol-ozas utan, es/vagy ilyen uj fure szabad egyeltalan? Ez egy lakopark kisebb kertje, szoval total fertozott teruleten egy kis sziget, ezert gondolkodom ezekben.
A mezőgazdaság és kertészet nem annyira dátumokban mint inkább csapadékban és hőmérsékletben gondolkodik. A fagyok elmúltával én már raktam le foltokban gyeptéglákat. Aztán ráesett az a bizonyos március 15-ei hó és nem lett semmi baja.
A kertünknek a legfrekventáltabb része nem lett még füvesítve ("spontán fű" van). A frekventált 2 dolgot jelent: szem előtt van és sokat járunk rajta.
Arra gondoltam, hogy ide gyepszőnyeget raknék, főleg amiatt, hogy az korábban telepíthető és előbb járható, mint a vetett fű. Így késő tavaszra, amikor a gyerekek sokat vannak kint, már nem kell aggódni amiatt, hogy rámennek. Kb. 30-50 nm-ről van szó. Jól gondolkodom? Igaz, amit a gyepszőnyegről írnak, hogy már kora tavasszal telepíthető?
Nálam jól vannak a Babérmeggyek. Mondjuk nekem olyan fajta van, aminek az "anyját" anyum olaszországban ásta ki a szabadban úgy 30 éve. A madarak megeszik a gyümölcsét és a szomszédos nagy tuján emésztik, majd tojják ki a magot és a thuja alatt nőnek a csemeték, évente 10-20 tövecske. Abból vittem, ez valami brutál ellenálló fajta, sose volt még se kártevője, se betegsége. A nemesített nem tudom hogyan nő, de ez mintha kicsit gyorsabb lenne, de 3 évente jól visszavágva kicsi bokor marad. Anyum hagyta nőni, most olyan 5 méteres bokor így 30 év után, de nagyon szép.
Nálam sajnos a "fagyálló" babérmeggyek, amik 3 éve növögettek jópáran elfagytak. Vagy a talaj is átfagyott -20-ban (pedig végig vastag hóborítás volt nálunk), vagy "kiszáradtak" (nappali napfény, éjjel mínusz 22). Valószínűleg nem fognak kihajtani.
Nos, a ház melletti magaságyásban lévő növényekre én is kíváncsi vagyok, hogy bírták a fagyokat. Mivel eléggé kötött, agyagos talajom van, ami jól megköti a vizet, így reményeim szerint a nagy víztartalom miatt nehezebben fagyott át a talaj, mint egy kisebb vízmegtartó képességgel rendelkező talaj. Bár lehet, hogy ez a fizikai feltételezés elenyésző előnyt jelentett csak.
Gondolom elolvadt róla a hó, és a száraz fagyok kiszárították a gyökérzóna talaját, ezért sárgult el. Locsolni kellett volna :))) Erre szolgálna a kálium, hogy ne sárguljon ki annyira, de az is csak bizonyos mértékig véd. Ez a rendkívüli idei tél nemcsak a füvet, de a mélyebben gyökerező növényeket is próbára tette, lesznek veszteségek.
Gyönyörű szép üde zöld füved van, most így tél vége felé. 😂😂😂
Éppen ma néztem elgondolkodva az enyémet. Múlt héten még zöld felületem volt, szebb mint eddig (11 év) bármikor, ma meg olyan egységes szalmasárga színű. Nem helyenként, egységesen mindenütt.
Köszönöm a választ Hamvasat, akkor szellőztetés után megy a Biosol és a Everris High N is. Sok jót hallottam róla, remélem, lesz talajjavító hatása is.
Tavaly közvetlenül szellőztetés után szórtam ki a Biosol Fortet, emlékeim szerint olyan 80-100g/m2 dózisban és szórtam mellé 15-20g/m2 ammónium nitrátot. Nagyon szép lett a pázsit.
Az volt az első. :) Emlékeztem rá, hogy akkor is javasoltad. Azt kell mondjam, hogy teljesen mentes volt a szennyeződésektől. Tiszta volt mint a patyolat, meg is lepődtem.
Nekem HR195 van 2db. Ugyanaz mint a tiéd csak nagyobb motorral. Amit először vettem az szintén füstöl. Aztán vettem egy jobbat ami nem. Az utóbbira átraktam a használhatóbb alkatrészeket, így van egy jobb és egy kicsit leharcoltabb gépem. De mindkettő megbízhatóan indul, teljesen használható. A jobb gépen még van típustábla, eszerint 25 éves. Kardános 3 sebességes, késkuplung nincs.
Mennyibe kerültek a cuccok amiket rendeltél hozzá?
"Acél hüvelyes henger, felül golyós főtengely csapágy, alu szelepfedél"
A hétvégén szét szedtem a HR194-et, mert talán emlékszel rá tavaly említettem, hogy egyre jobban füstől indítás után. Meglepődtem, hogy ebben is acél hüvelyes a henger, és golyós csapágy (62/22UU) van benne.
Rendeltem a Boats-ról hozzá cuccokat remélem ma/holnap megjön és hétvégén összerakhatom.
Kicserélem a csapágyat (a késkuplungban is) a szimeringeket, a szelepszár szimeringeket, a tömítéseket, a berántó zsinort, és remélem még elmegy vagy harminc évet. :)
én is úgy érzem h túlizgulom, de nyilván van abban valami amit írok, mert ha egy 50cms cserépben megöntözöl egy 10cm-es sávot, akkor a víz nem csak lefelé megy hanem oldalirányba is átszivárog, csakhogy kicsiben gondolkozzunk... és nem a 10cm-es sáv lesz vizes csak hanem jóval több, persze nyilván függ a talajtól is...
de szerintem is 110%osan túlgondolom ... 1 méter közt hagyva tuti nyugodt leszek ...
szerintetek az mennyire gáz, hogy a füves rész mellé közvetlen teszek egy üvegházat, értem ezalatt azt hogy a fű és az üvegház között lesz kb max 1 méter murva utánna rögtön az üvegház - most olyan dolgokra gondolok mint táp hogy mennyire mosódik át az 1 méterre lévő üvegházba a talajban, meg ugye gyomirtó, meg ADB ..... eddig ezekbe bele sem gondoltam, mennyire gond ez véleményetek szerint, illetve szerintetek melyik az a távolság ami biztonságosnak gondolható a fű és az üvegház között
+még olyat lehet hogy nagyobb részt hagyok el mondjuk nem egy hanem 2 métert az üvegház mellet mikor ADBzek, tápozok, gyomirtózom ... ?
Valahogy ki kéne járnod ezt az utat a megélhetés felé a kertészkedés helyett, ami bizonyos kor és futott km után már bizony egyre jobban fáj. Biztosra veszem, hogy gépet felújítani kisebb fizikai megterheléssel jár.
Én is már egyre inkább foglalkozom a gondolattal, mitévő leszek, ha egyszer úgy kelek fel az ágyból, hogy leszarom a kertészetet, mert nem akarok beledögleni idő előtt. Ezen a télen felcsillant a fény az alagút végén. Karácsony után belefogtam néhány szoba felújításába a házban, mondván, amennyit megcsinálok tavaszig, annyi lesz. 7-8 éve volt az utolsó festés, azóta alaposan leéltük, főleg a 3 gyerek a szobájukat. Azóta a nagy fiam külön lakik, a két kicsinek kialakítottunk külön-külön szobákat. A lényeg, hogy a falakon csak kisebb kozmetikát végeztem, hogy sima, stabil felületet kapjak. Falakat, plafont tapétáztam vlies tapétákkal, a felső sarkak csúnyák voltak, ezeket körbe stukkóztam, csillárok körül rozetta, új padlószegély. Olyan minőségben sikerült (az utolsó szoba most készül) megcsinálni, hogy aki látta, lement hídba és ő is olyat akar :) Télre mindenképpen jó kiegészítő lenne indulásnak, aztán meglátjuk. Fizikailag séta a kertészkedéshez képest :)
Én nem értek a fűhöz, csak a saját tapasztalatomat írom le.
Tavasszal szellőztetném, műtrágyáznám és locsolnám igény szerint, nem túlöntözve. Nyírnám egy héten kétszer. Így sztem rendbe jön. Én újrafüvesítést csak ősszel végeznék, ha szükséges.
Azt hiszem egyet kell, hogy értsek minden szavaddal. De az is igaz, hogy az ember fia hajlamos a hobbijára többet áldozni. Aki szereti a szép pázsitot az szeretné minél jobb géppel is gondozni. Légpuskával is lehet lövöldözni de egy winchesterrel azért jobb...
Hobbi szinten még a legalapabb Honda se térül meg. Egyáltalán nem is lehet megtérülésről beszélni ilyen értelemben, csak arról, hogy akarod-e vagy nem, illetve amellett, hogy megveszed, tudtok-e még enni, inni, öltözködni és sárga csekkeket fizetni :))
Profi szinten se térül meg olyan gyorsan, mert attól, hogy drága a gépem, nem nyírhatok drágábban. Ez csak olyan bolondság, ami elég nehezen értelmezhető, és csak férfiagy tudja feldolgozni :)))
Perzehogy jól vág mind, ezt ki kell emelni, nehogy valaki azt higgye, hogy létezik Honda, amelyik nem vág jól.
A nagyobb súly miatt az egyenetlen területen dolgozik jobban, ezt nem emeltem ki, de írtam már régebben. Sajna gyakran kell egyenetlen terepen dolgozni.
Köszi a felhomályosítást, akkor a késkupplung, ami növeli a súlyt. Akkor olyan gép kell mindig :)))
Bizony állítgatom a kart menet közben, pl. fal mellett nem merek olyan sebességgel nyírni, mint a belső területen, mert előfordult, hogy az egyenes végén vérzett a csuklóm :) Mit gondolsz, hol kopott ki annyira a gép oldala :))
Összehasonlítási alapom sajnos nincs, nekem eddig összesen kettő fűnyíróm volt. Az egyik kardános (HR194) és a jelenlegi szíjas (HRD536C). A működési elveket figyelembe véve, a szíjhajtás felípítéséből adódóan sem tudhat olyan finoman reagálni az utasításokra mint egy hidrós. Nem tudom mennyivel kerül többe egy hidrós gép, de gondolom jelentős a különbség. Arra sincs semmi rálátásom, hogy a karbantartás és egy esetleges meghibásodás mennyibe fáj egy hidrós gépnél. Viszont azt figyelembe véve, hogy a foglalkozásodból kiindulva a Te tapasztalatod meghatározó az összehasonlításban, elhiszem, hogy egy hidrós gép jobban megéri. De csak is annak aki napi használatban, foglalkozásszerűen használja ezeket a gépeket. Hobbi szinten nem vagyok abban biztos, hogy az árkülönbség valaha is megtérülne...
Elnézést ha olyat kérdezek ami már volt, próbáltam visszaolvasni.
A 4-5 éves fű a kertünkben rozsdagombás lett tavaly, az én hibámból is. A folyamatos mulcsozás és a sok locsolás miatt kaphatta el, onnan nem volt megállás, egész nagy foltokban kipusztult, területileg a fele körülbelül.
A ősszel több alkalommal gyűjtöttem le róla az elhalt részeket gyepszellőztetővel, és rávetettem a foltokra. A friss vetés jól nézett ki de túl kései volt, nem hiszem hogy túlélte ezt a kemény telet, gondolkozom a további lépéseken.
Azon agyalok hogy mi lenne a jobb megoldás az alábbi kettő közül.
1, ismét a foltokra rávetek tavasszal, és permetezek hogy ne újuljon ki a gomba.
2, újrakezdeni az egész fűvetést, komposzt, rotátor, komplett újravetés. Ez esetben attól tartok hogy beleforgatva a beteg részeket a földbe több kárt csinálok mint hasznot.
Azért ha nyírva van 3-4 naponta, nem hoz olyan könnyen magot. Persze igazad van, le lehet permetezni előbb is. Tavaly megpróbáltam nyírással kiművelni a fű közül, de nem sikerült, szépen belapult a fű közé. Nyár elejére meguntam, lepermeteztem Colombussal. Kidöglött, de egy hónapig még rontotta az összképet a "tetem".
Ha már a felesleges pénzeknél tartunk, ég föld a különbség használatban a hidrós és a VKEA gép között. Egyrészt a nagyobb tömeg miatt szebben nyír a hidrós, valamint a kerékhajtás sokkal direktebben reagál a kar lenyomására, mint a szíjasnál. Van tartalma tehát bőven az árkülönbségnek. Azt hiszem, ha kell majd következő honda fűnyíró, biztosan hidrós lesz. Ha kell, inkább nem iszom :))))))
Tyúkhúrra tyúkot :)) Még tojást is kapsz cserébe, a füved meg olyan tiszta lesz, mint a hó. Jah, és trágyázni se kell olyan gyakran :))) Csak cipőt takarítani :)))
Hamvasatinak igaza van, ez bizony tyúkhúr. Tipikus tavaszi-őszi gyom. Nem sok vizet zavar. Azelőtt nyomd le, mielőtt termést hoz, mert ősszel kezdheted ismét.
Csak olyan gépet érdemes venni, ami usa piacon is van. A takaróponyva a hrx-hez ötöd áron volt usából behozva, mint itt megvásárolva. Valóban egyedül csak azt is érdemes lett volna behozni.
De ne bánkódj, Tsunami a jövő télen felújítja a gépedet és mindketten kerestek rajta :) Egyikőtök talál is :)))
A kinézet is fontos, sőt, a mai embernek (és a tegnapinak is) fontosabb az új festés, mint az új bele a gépnek, ezt tapasztalhattam a gépkereskedelem során a 2000-es évek elején, ahol a középjavítás volt a festés, a nagy generál alatt cseréltek csak alkatrészt :)))
Én sem foglalkozom vele, ha nekitolom munka közben a gépet a falnak, inkább attól félek, nehogy a kuncsaftnál kelljen a házfalat javíttatni, az jobban fájna anyagilag. Ha a gépem ütött-kopott, az csak jó, legalább nem csalogatja annyira a tolvajt :) Ja meg nem birizgálja néhány kuncsaftot, hogy ez a kertész már megint új gépet vett az pénzemen..... Sokak szerint akkor dolgozom korrekt áron, ha szakadtak a gépeim, az autóm, stb. Szóval másra költöm a sok tízmilliót, amit egy évben megkeresek :DDDDD
ez szerintetek mi, és hogy irtsam majd ki :s , nyáron egy szál ilyen sem volt, tél előtt kapott adb koktélt meg téli felkészítőt, aztán most hogy elment a hó, jópár helyen ilyen szépség díszeleg...
hogy irtható ez ? tavasszal majd jön gyepszellőztetés, utánna lassú felszívódású high N , meg adb-t is tervezem, lehet érdemes lenne gyomirtózni is egyet ?
ha már itt tartunk ezeket lehet sorrendben úgy hogy :
-indítok adb-vel, pár napra rá lenyírom
-nyírás után közvetlen vagy 1 napra rá késes szellőztetés
-utánna rögtön hosszú hatású táp
/vagy hogy lenne helyes ?/
a gyomirtózást ha szükséges hova illesszem majd be szerintetek ?
Csapágy filléres tétel ámerikából. Ha rendelsz hozzá még 3-4 marék alkatrészt, akkor meg is éri behozni :) Ahhoz, hogy kelljen még 3-4 marék kopó alkatrészt rendelni, rendesen használni is kell a gépet. Így lesz egy sima felhasználóból idővel profi kertész :))
"Remélem a Hondás kollégák is ilyen alapossággal végzik a téli karbantartásokat"
Az csak természetes :)
Ha mindenki így tartaná karban a gépeket, azt olvashatnánk a történelemkönyvekben, hogy a Honda kisgép gyártó részlege megrendelés híján 1975-ben megszűnt :))))
Le a kalappal előtted Tsunami! Magas szinten űzöd az ipart, egészen elképesztő amit művelsz. ;)
Nekem is ráférne a HRD - re a kerekek csapágyazása de egyenlőre csak horror áron láttam. Ha esetleg belebotlanál valami olcsóba remélem ismét eszedbe jutok! :)
Most rakok össze egy hrx537vkea gépet, minden porcikáját átnéztem, megtakarítottam és leszervizeltem.
Egy marék gyári új alkatrészt kap a gép és megy a jófogásra.
Jövő héten jön meg hozzá még néhány apróság.
2 db vadi új kést, 8db kerékcsapágyat, egy első ékszíjtárcsát, komplett berántófedelet, hajtás szabadonfutó reteszt és rugót, késtartó csavarokat, kezelőkar és berántó fedél matricát,
Usa gépeken lévő szivacs tolókar markolatot.
Tolókar, kezelőkar, gyűjtőzsák keret gyönyörűen újra szinterezve, stb.
Remélem a Hondás kollégák is ilyen alapossággal végzik a téli karbantartásokat.:-))
Ha már úgyis úgy tervezted, hogy csinálsz alá kavicságyat, akkor csináld úgy, ahogy Attila írta és beton gyepkővel (szerintem nem drágább és nagyságrendekkel tartósabb).
A szüleimnél teljesen életképes a lukakban is a fű. Nálunk a kert ezen részén még "spontán" fű van, az meg pláne megél a lukakban.
Szerintem a műanyag gyeprács inkább csak ideiglenes megoldásnak jó, ha alapozni akarod, úgy már fából vaskarika.
Az is izgalmas kérdés, hogy ha már kavicságyat csinálunk a gyepkőnek, akkor nem érdemesebb-e térkövet rakni...
Kiássuk / ásatjuk a nyomvonalat, kb. 35-40 cm mélységben a talajszinttől számítva
Az árokba leterítünk kb. 20-25 cm vastagon durva (min. 16/32mm) murvát, alaposan döngöljük
A durvára finom murvát (4/8mm) terítünk, pont annyit, hogy ráhelyezve a gyeprácsot, annak felszíne a talajszinten legyen, ez a réteg viszont ne legyen vastagabb 5 cm-nél (kiegyenlítő réteg). Ezt már nem döngöljük
BETON gyeprácsot alkalmazunk, ezek vastagsága 8-10 cm szokott lenni, ezeket lehelyezzük a nyomvonalba. Minél nagyobb és nehezebb gyeprács, annál jobb
Majd a végén jön a csavar - a gyeprács lyukait FINOM MURVÁVAl töltjük fel, semmi föld, semmi fű. A gyeprács oldalaihoz viszont már földet terítünk és füvesítjük azt.
Szüleim kertjében beton gyeprács van a garázs előtti íves kanyarban, az a 6 lyukú fajta, fű ott se nő, néhol meg van süllyedve, havat lapátolni képtelenség rajta télen, pl: a grill is billeg rajta, 20 éve utálják. A térkő drága, de egyszer kell megcsinálni (ideális esetben) és utána évtizedekig szép és praktikus.
Ősszel rendeztem az udvart, kiszedtem az előző tulaj által nagy szakértelemmel és csúcstechnológiával lerakott mindenféle járdamaradványokat, majd visszatöltöttem és befüvesítettem.
De most jött eső, meg olvadás a felsőbb talajrétegben és sikerült 5-8 cm-es keréknyomot gyártani:-(
Térkő lenne a legvéglegesebb megoldás, de a 12 m-en van egy kis ív (nem merőleges a garázs a kapura), viszont a nejem széles, de egyenes nyomvonalat akar, ami szerinte min. 1 m.
Még ha rábeszélem a 80 cm-re, akkor is kb. 20 nm térkő, meg 48(!) m szegély, ami, mivel a paliszád szegélyt szereti, egy vagyon.Ezzel szemben a műanyag gyeprács anyagárban olcsó, munkadíj nincs, alapszíne zöld és még akár messziről jól is nézhet ki. Nincs olyan illúzióm, hogy pázsit fog benne burjánzani.Fel is tölthetném még az udvart és adhatnék neki kis lejtést, hogy ne álljon meg rajta a víz, de valószínűleg a kerék nyomvonalán folyamatosan tömörödne a talaj (kialakul egy vályú), meg ritkulna a fű. Gyepráccsal is ritka lenne, de talán kevésbé vályúsodna.
ilyen magasról még nem is hallottam, ha találsz ilyet, oszd meg velünk is lécci. kavicságy az kell, persze, de nálam azért mocorg egy kicsit, mert az alacsony magasság miatt a földnek nincs elég súlya, hogy ellenálljon a ránehezedő tehernek. egy-egy koca mérete kb 50*50 cm. és figyelj majd, a tetejétől 2 centire legyen a föld szintje, hogy kikelő fűszálakat ne nyomja össze az autó.
S még egy: ha csak keréknyomban teszel le egy-egy sort, szerintem billegni fog. Nálam leglábbis a szélén nem annyira stabil, mint egy sorral beljebb, pedig vagy 6*2 m-es terület.
Kipusztul a fű közte, akármit is csinálok vele. Ez tán nem jelenti azt, hogy mindegyik ilyen szerencsétlen konstrukció, én belenyúltam. Lehet, hogy olyanban van lehetősége a fűnek megmaradni, ami kicsit magasabb (>4 cm, nagyobb a föld térfogata, kevésbé szárad ki), és az alja nem annyira zárt, mint az enyém, jobban meg tud kapaszkodni a gyökérzet.
Márkát nem tudok, nagyon rég vettem már. Hiába tettem le többször is napos és félárnyékos helyen is, kudarc volt minden próbálkozás sajna. Eccer tán lecserélem betonrácsra... De talán van, akinek bejött, és bíztat.
Habár nincs még olyan komoly füves múltam, de a jelenleg tapasztaltak alapján tökéletesen egyetértek veled. A gyepem nagy részét az előírások szerint kezeltem ősszel-tél elején kálium túlsúlyos műtrágyával, igaz, a permetezést nem csináltam meg. Ennek ellenére gombám még nincs sehol, de amelyik részen sokat jártunk a kerti házba, ott nagyon sárga lett a fű. Van egy kis, 20 négyzetméteres különálló gyepem a ház oldalában, ott semmit nem szórtam, mostohagyermekként kezelem, ennek ellenére ott a legszebb a fű. Igaz, oda soha nem lépünk, és az időjárási viszontagságok is enyhébben érik, mivel védettebb a fagytól a ház és a kocsibeálló közötti elhelyezkedése miatt. A nagykönyvi praktikákkal nyilván lehet tompítani a negatív hatásokat, de kivédeni teljesen nem lehet. Egyelőre nem vagyok hajlandó bosszankodni a fű állapota miatt, majd jön a tavasz és majd akkor robban a fűbomba :)
A fű gondosan szelektált gaz, elég nehéz tönkretenni, csak hogy magamat idézzem ezen a reggelen.
A vegyszerek és műtrágyák használatára vonatkozó javallatok egy kis része tudomány, nagyobb része pedig marketing :)
A fotókat a fűről nézegetve elég nehéz lenne konzekvenciákat levonni ezek alapján, hiszen mindenhol más-más időjárási feltételek között telelt át a fű. Bármit, legyen az hópenész, akármi, elég gyorsan kihever egy jó adag nitrogén és meleg tavaszi napsütés hatására.
No igen... mint említettem nálunk gombakörök is vannak már, illetve tocsog a vízben az egész placc. Erre most tegnap este óta szakad az eső és ezt jósolják egész napra. 30mm csapadék.
Szóval a kirohadásos verzió is esélyes :-)
Egyik cimborámnàl voltam tegnap, neki szép zöld pázsitja van, de ő lelapátolta a havat is róla és kihordta a kertből :-)
Majd csinálok képet, a mi pázsitunk sokkal szarabbul néz ki. Alig van zöld szín benne.
Most nem Pre-wintert szórtam, hanem Biosol Forte-t téli felkészítőnek, illetve elmaradt az utolsó nyírás utáni ABD is.
Mivel a tél sokkal keményebb volt eddig a szokásosnál, így nem írhatom automatikusan fenti hiányosságokra, de biztos, hogy van szerepe benne.
Igazából úgy lehetne különbséget tenni, ha most minden topictárs rakna fel egy képet a mostani állapotról és leírná, hogy mit kapott a pázsit nyár vége óta és mikor.
Ettől függetlenül az látszik, hogy a Pre-winter való télre, nehéz helyettesíteni. Illetve az utolsó nyírásnál az ABD-t sem véletlenül ajánlja Samubá.
Kíváncsi vagyok, hogy tavasszal helyreáll-e a pázsit a korábbi évek minőségére.
Most igen kedvezőtlen az állapot. Agyagos a talajom, ami át van fagyva, elolvadt a hó, de a víz nem tud elfolyni a fagyos talajban, vízben áll a pázsit és 15 fok van.
igen, így helyes-akkor sorry, nem emlékeztem pontosan a lényeg, hogy az emített szereket lehet majd kapni a jövőben is, részben más összetevőkkel, kiegészítő szerekkel, így mondták a boltban
"Az Európai Bizottság nem kívánatos összetevőnek minősítette a glifozát készítmények polietoxilált faggyúamin tartalmát, így az e segédanyagot tartalmazó készítmények a továbbiakban nem engedélyezhetőek a tagállamokban."
Tehát nem magát a glifozátot tiltják. Samubá és a gazdaboltos is igazat mondott.
Ilyen tél után a többségnek ilyen. Én rövidebbre nyírtam december elején, így nem fekszik el a füvem, de a tél hasonlóan megviselte. Majd két hónap múlva szellőztetés és műtrágya kiszórás után szép lesz.
Most jövök a gazdaboltból, határozottan állították, hogy téves az az információd, hogy ki fogják vonni a forgalomból a glifozát hatúanyagú gyomírtó szereket.
Nagyon szuper és érdekes előadások lehettek, egy ilyenre el is mennék egyszer.
Elolvadt a hó és mit látok?
Az utcafronti NKCs telis tele van száraz körökkel. Az előadás anyagod alapján Rhizoktonia Cerealis a tippem.
Valószínűleg nem újdonság Neked, de visszacsatolásnak jó lehet, hogy tél elején lustaságból kihagytam az ABD-t. Hogy emiatt lett gombás a fű vagy az időjárás a ludas azt nem tudom, de úgy sejtem az ABD kihagyása a fő ok.
Ez nyilván szubjektív, de nekem a nagyobb szemcseméret tetszik jobban, a ribizlibokrok alá tettem, nagyon bevált. Kevésbé mossa le az eső a geotextilről, és tényleg tartós.
A tavalyi szezonban én rengeteg féle mulcsot kipróbáltam, kezdve az Aldistól az OBI-s legolcsóbbjától az Oázisos középárasáig mindent. Szerintem nagy különbség van látványban a mulcsok között. Nem vagyok biztos benne, hogy helyesen használom ezeket a definíciókat, de szerintem az olcsóbb mulcsok gyorsabban kezdenek bomlani, a gaz hamarabb felüti a fejét a szálak között, és hamarabb elveszíti a dekorációs tulajdonságait, mint a fenyőkéreg. Nekem nagyon bevált a /színezett/ fenyőkéreg, igaz, drágább, de tartósabb is, sokkal jobban mutat és összességében gazdaságosabb, nem kell annyit pótolni. Szóval összességében szerintem érdemesebb a középár tartományban nézelődni.
Sziasztok, egy kis jó tanácsért én is szeretnék hozzátok fordulni:) Tavasszal szeretnénk egy kb. 10X10 méteres kis kertecske 3 oldalát valami sövénnyel körbeültetni. Mivel nem túl nagy a terület, ezért valami olyat fajtát keresek ami felfelé terjeszkedik jobban, de azért elég sűrű annyira, hogy ne legyen átlátható. Az nem gond ha nyírni kell, csak ne legyen túl széles növésű alapból.
Mivel sima drót kerítés van, azon át tud nőni a szomszédba is. Az még a dilemmám, hogy mennyire ültessem majd közel a kerítéshez? Férjek oda, hogy tudjam levágni vagy mehet közel és egy évben kétszer átmegyek a szomszédba és levágom onnan az átlógó ágakat?
Örökzöldet jobban preferálnék. Láttam már brabant tujából és fagyalból is szépen nyírt sövényt, a babérmeggy-nek sok fajtája van, abból nem tudom melyik lenne jó ilyen célra.
Kicsit off, de mivel nem nagyon pörög a fórum talán belefér.
Tavasszal szeretnék fenyőkérget "szórni" egy adott területre. Kérdésem, hogy a mulcs választásnál kell figyelni valamire? Van ebből olyan ami jobban preferált a többivel szemben? Esetleg ár/érték arány?
Jó, hát nem csak a római számoknál hiányoztam az iskolából :) de amúgy jogos :)
Persze kutyából is meg gazdiból is sokféle van, nyilván mint mindent, a kutyatartást is lehet okosan és jól kivitelezni. De Bandi kertész barátom minden alkalommal, amikor jön hozzánk kertészkedni, azzal nyaggat, hogy "csak kutyát ne!!!". Minden alkalommal elmondja, hogy a kutyás kertekben nagyságrendekkel több a munka és hétről-hétre rémes állapotban találja a kertet, amit 1 héttel előtte tip-top hagyott ott. Persze neki is van kutyája. :) Én egyelőre még ellenállok a gyerkőcök nyomásának, de nem tudom, meddig bírom. Én sajnos nem tudok napközben kutyát sétáltatni, meg kiképzőhöz járni, és hát suttogó sem vagyok...
Egy ügyfelemnél német juhász szuka van már vagy 5 éve a kertben. Minden tip-topp, igaz, ahhoz kellett a 2 év kemény kiképzés. A kutyus a gazdi jóváhagyása nélkül szellenteni sem mer.
Tartottam már (egyszerre nem is egy) kutyát szép kerttel együtt, és hidd el, megoldható.
Persze nem úgy, hogy behajítom a kutyát a kert közepére, aztán elvárom, hogy szépen üljön ott, mint egy szobor.
Kennel, sétáltatás, foglalkozás, munka.
Szerencsére itthon dolgozom, megtehetem, hogy napközben kétszer háromszor is elvigyem. Ha nem így lenne, nem vállaltam volna be. Nem magam miatt, hanem miatta.
Nagyon szép kutyus! De szerintem a gyepnek annyi, és jó eséllyel az egész kertnek is...A sógoromék kölyökkutyája tavaly nyáron térdmagasságban rágta el az összes kar vastagságú gyümölcsfát, tőből szaggatta ki a bokrokat, légópincének beillő gödröket ásott, valamint többszázezres kárt csinált a kertben parkoló asszonyka kocsiján, amire felmászott egy macska...és ennél hallottam már durvább sztorikat is... :)
Ezért nincs kutyánk, és amíg legmélyebb álmomból felriasztva nem szorítanak a fejemhez egy shotgun-t, addig ellen is állok. /amúgy imádom a kutyákat, csak ami velük jár, azt nem/
Kövezzetek meg, de Éva asszony honlapja kifejezetten ízléses, az ott leírtak meg hasznosak. A marketing valóban félresikerült. A kertész meg nem nyelvtanár és vica versa!
Az egyszerűsége. Bekapcsolódik a terasz-témába és (elvileg) észre sem veszed a reklámot.
Elvileg.Persze nagyon átlátszó,de a Harcosok Klubja című filmben volt (old school Amerika),hogy a film közben felvillanó reklámképek sugallják a fogyasztást.
Aki látta a filmet (és végignézte, az tudja, hogy ott mi jelenik meg egy pillanatra :-D)
Na ezen röhögtem el magam, hogy párhuzamba hoztam.
Azt észre sem vettem, hogy el van írva a link...percekig röhögtem...
Van, akinek a nyelvtan nem megy, én pl.: a római számoknál hiányoztam az iskolából, azóta nekem ez így megy: I-II-III-IIII-IIIII-IIIIII-IIIIIII-IIIIIIII......
Viszont jó fekvésben képes egy szezon alatt 2-3 métert is nőni, úgyhogy semmi gond a visszafagyás. Igenis nagyon jó árnyékoló, levélformája a mi klímánkon egészen egyedi.
Jelen tél után én is várom, hogy szinte mindenhol visszafagyott...
"A terasz az átmenet, vagy átkötés a ház és a kert között" - teljesen igazad van, erről viszont eszembe jutott egy jazz dobtanár rokonom mondása a dobos definíciójáról, tehát a dobos: már nem közönség, de még nem zenész :)
Ha túlmelegszem, betolom a fűnyírót a fűzfa árnyékába én meg beugrok a tavamba és ott lehűtöm magam. Esetleg halmozom az élvezeteket és a tóban ülve fogyasztom el a sört! :-)
A terasz az átmenet, vagy átkötés a ház és a kert között. Egy családi háznál az erkély és a loggia általában teljesen felesleges, szinte senki nem használja ki. A terasz azonban ha az kellően intim, tehát nem a szomszédra és/vagy utcára néz, nagyon jól használható. A terasz kapcsolata a kerttel meghatározó, vagyis az a terasz ne előterasz legyen, amin keresztül a főbejárathoz jutok.
A funkcionálisan jól használható terasz a nappaliból és/vagy az étkezőből nyílik, amennyiben annak közvetlen kapcsolata van a nappalival.
A terasznak a délnyugati tájolás és a nyugati is teljesen jó! Megfelelő növényzettel, pergolára felfutó szőlővel a nyári hónapokra kellemes árnyékos búvóhely (lásd intimitás).
Növényzetnek kiváló a szőlő és a füge. Mindkettő gyorsan nő és jó árnyékot ad, tavasszal amikor az ember alig várja, hogy végre kiüljön a kellemes tavaszi napra, akkor még nem zavarnak.
Ha a mikroklímát szeretnéd javítani, akkor egy kis tavat telepítesz a terasz mellé csobogóval.
Most képzeld el, hogy 35 fokos melegben a fűnyírás végeztével leülsz az árnyékos teraszra kezedben egy jéghideg sörrel! :-)
Nehogy kihagyjátok a teraszt, tuti megbánás lenne a vége. Nekünk alapból egy 15nm-es volt a házhoz, amit utólag megdupláztunk és a hozzátoldott részt pedig alápincéztük. Imádjuk, ahogy előttem is írták gyakorlatilag egész nyáron ott éltünk. Már csak egy előtető kell fölé, mert a tavalyi nyáron elég sokszor bezavart az eső. A pince is jó döntés volt, lett vele egy szuper 13 nm-es fagymentes tárolónk. A leanderek áttelelnek, a zöldségek is nagyon jól elállnak. Még ezekben a nagy minuszokban sem ment 4 fok alá a hőmérséklete.
Részemről elképzelhetetlennek tartom a családi házat terasz nélkül. Nekünk két nagy diófa vet árnyékot a délnyugati fekvésű teraszunkra. Az egyik délelőtt-délig, a másik déltől kb 6 óráig. Nyáron nagyon kellemes az idő kint, bár kétségtelenül előfordul a legforróbb napokon, hogy még 6 óra után is elviselhetetlen a meleg a teraszon. Ilyenkor fel szoktam locsolni a követ, illetve kiviszem a szélgépet, meg van állítható napvitorlánk is. Nekünk tavasztól őszig a családi élet a teraszon zajlik. Közvetlen összeköttetésben van a konyhával, két lépés, és a teraszon vagyunk. Emiatt könnyű kint grillezni, sütizni, kávézni, minden társasági élet ott zajlik. Rossz időben kiülök nézni az esőt, hallgatom, ahogy kopog a tetőn, a gyerekek barbiznak mellettem meg hintáznak, én meg elmélázok a teendőkön. Télen is kiülök sokszor kabátban kávézni, nézem a cinkéket, ahogy csipkedik az etetőből a magokat. Száz szónak is egy a vége, házat nem néhány évre épít az ember, tehát ha most nincs is semmi, ami beárnyékolja teraszt, később még lehet. Megfelelő árnyékolással és szellőzéssel az év nagy részében jól használható a terasz, nem beszélve arról, mennyi sok hasznos pakolóhelyet lehet kialakítani ott.
Szaisztok! Bocs az off-ért, de szeretnék egy fontosat kérdezni. Építkezni kezdek tavasszal.
Arról érdeklődnék, mennyire tartjátok fontosnak a teraszt? Jelenlegi házunk terasza nyugati, utcafrontja keleti. Az új házunk utcafrontja szintén keleti, így a terasz szintén csak Ny-i, esetleg DNY-i lehet.(utcafrontra nem tennék teraszt)
Sajnos a Ny-i terasz elég meleg délutánonként, bár van árnyékoló. Nem sokat ülünk kint emiatt délutánonként nyáron, télen pedig sosem használjuk, ezért merült fel, hogy nem építünk teraszt. A ház mögött amúgy is készíttetünk majd egy nagy filagóriát, ahol helyet kaphat a szalonnasütő és a terasz kerti bútorai is. Mi a véleményetek erről?
Én sosem foglalkoztam olaj leeresztéssel, az esetleges leeresztő csavar keresésével. Az ugyanis mindig teljesen hozzáférhetetlen helyen van, a fűnyíró nem autó, amit szerelőgödör fölé lehet járatni. Teljesen elfogadott a kipufogó oldali döntés és az olaj beöntő nyíláson történő kieresztése. A többet használt fűnyírón évente 3x csinálom ezt és még semmilyen gond nem lett belőle.
Ezzel csak az a baj, hogy a mezei júzer fel sem ismeri, hogy a motor melyik részét látja a képen, mert akárhányszor körbejárja ez a látvány bizony nem tárul elé. Érzésem szerint a kérdező is ebben a cipőben jár. Szerintem sokan bevállalnának egy olajcserét, de az már sok lehet a számukra (nem feltétlenül szereléstechnikai értelemben), hogy a motort levegyék a házról.
Igen én is erre emlékeztem. Ez a keverék nagyon jól bírja az árnyékot is, finomszálú pázsitot ad, de én szept elején felülvetném egy magasabb réti perje tartalmú keverékkel úgy 10g/m2 adagban. Hosszú távon a Vcs és Rp nagyon szép állományt ad és egy ritmusban fejlődik. Persze még hozzá tartozik, hogy a Rp nem szereti az árnyékot.
Ha hátra döntöd a gépet akkor mglátod hol a csavar. Nem hiszem hogy össze lehet téveszteni másikkal, mert csak az a jó amit ha kihajtasz jön utánna az olaj. :)))
Igen, köszönöm, csak azt nem sikerült beazonosítanom, hogy ez a blokk melyik részén van. Hol keressem? Az alatta levő ábrán látható OHV felirathoz képest jobbra, balra, lent? Köszi :)
Az ábrán. Van ott egy A betűs jelzés ami egy egyenes vonallal össze van kötve a motor olaj leeresztő csavarjával. No azt kell kicsavarni jobbra középen.
De jó hogy rákérdeztél. A csavar ugyan nem tudom hol van, de erről eszembe jutott hogy az enyém vagy 6-8éves, de még nem cseréltem olajszűrőt. Van benne egyáltalán és ha van hol?
Olajat én úgy cseréltem hogy mikor kifogyott a benzin, felfordítottam.
Azért jobban örülnél ha meg lenne az az olajleeresztő.
Tudna esetleg segíteni valaki abban, hogy az 1. ábrán szemléltetett olajleeresztő csavar a motoron melyik oldalon és hol található? Lehet, hogy csak én vagyok ennyire defektes, de én nem látom az ábrán. Unalmamban 5. -ször is megéleztem a késeket, de sokkal tompábbak a 4. élezés után sem voltak, úgyhogy úgy gondoltam, nekiállok lecserélni az olajat a jövő hétvégén. Bár még nem időszerű, de inkább most, mint szezon közepén.
"Tartalmaz elírásokat a cikk. Pl. a jégtörők nem azt akadályozzák meg, hogy a jég ne ússzon be a melegvizes csatornába, hanem a hidegvizesbe ne ússzon be. A melegvizesbe nem is tud, hiszen az a "kifolyó ág", még nem láttam olyan jégtömböt, ami tud áramlási iránnyal szemben úszni önerőből :-) Ugyanis a hidegvizes csatornán áramlik be a Dunavíz és kissé felmelegedve a melegvizes csatornán át távozik."
Jajj, hát ezt sem tudod?! :)
Azért kell az uszály, hogy tudják szállítani a jégtömböket a meleg vizes csatornába, mert fáznak a szegény jégtömbök. :)
Vannak direkt kommunikációs végzettségű szakembereink, ők erre hivatottak. Utólag olvasva kisebb pontatlanság van az én leírásomban is, de ezt csak erőműves dolgozó veheti észre :-)))
Tartalmaz elírásokat a cikk. Pl. a jégtörők nem azt akadályozzák meg, hogy a jég ne ússzon be a melegvizes csatornába, hanem a hidegvizesbe ne ússzon be. A melegvizesbe nem is tud, hiszen az a "kifolyó ág", még nem láttam olyan jégtömböt, ami tud áramlási iránnyal szemben úszni önerőből :-) Ugyanis a hidegvizes csatornán áramlik be a Dunavíz és kissé felmelegedve a melegvizes csatornán át távozik.
Kérdésedre a válasz összetettebb. A reaktor termeli meg a hőt (primerkör) és átadja a hőt a szekunder oldalnak a gőzfejlesztőkön keresztül, ahol gőz képződik. A gőz hajtja a turbinákat, a turbinák a generátort és így termelődik a villamos energia, leegyszerűsítve persze. A gőzt a turbinák után vissza kell hűteni, kondenzáltatni, hogy újra folyadék halmazállapotban jusson vissza a gőzfejlesztőbe, hogy aztán újra munkaképes gőz képződjön belőle és újra munkát végezzen a turbinákon.
A munkát végzett gőz lekondenzáltatását a kondenzátorok végzik, amiket a Duna vize hűt. Tehát a hideg Dunavíz jó hatásfokkal, a meleg kevésbé jó hatásfokkal tudja kondenzáltatni a gőzt. Tehát minél hidegebb a Duna víz, annál jobb nekünk, mert javítja a rendszer hatásfokát. De ez csak szekunder körben játszik szerepet és nem is olyan jelentős mértékű, tehát csak a víz-gőz fázisok változás folyamataiban hozhat eredményt, ami abban nyilvánul meg, hogy valamivel több villamos energiát tud termelni a blokk. Ez annyit tesz, hogy a reaktor teljesítménye az stabilan 100% (sosem több), viszont a jó hatásfok miatt nem 500MW, hanem mondjuk 510 vagy 515 MW villamos teljesítményt produkál az adott blokk.
Magyarán nem a reaktor teljesítménye nagyobb a névlegesnél, hanem névleges, fix teljesítményen üzemeltettett reaktor mellett jobb hatásfokkal lehet üzemeltetni a főgőz rendszert, így kicsivel több villamos energiát képesek a generátorok megtermelni. De ez százalékban kifejezve csak ezrelékeket jelent.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tavaly tavasszal lett vetve a füvünk. Polder sport fűmagból. Néhol sajnos kopasz foltok vannak és egy kicsit a sűrűségén is kellene javítani. Most tavasszal szerném felülvetni. Ebben az esetben ugyan olyan fűmagot célszerű használnom vagy lehet más fajta is? Olvastam a fórumban egy két ajánlást csak nem tudom, hogy a korábban foltos részéken nem fog-e másképpen kinézni a füvem, mint a többi részen? Köszönöm a segítséget!
Egyik papírosom szerint építész vagyok és hát sok dologgal találkoztam már...
Abból kezdtem el gyanakodni, hogy a párazáró szétporladásáról beszéltek, márpedig egy rendesen elhelyezett párazárót nem fogod látni. Ezzel szemben az olcsó alátéthéjazat tényleg szét szokott esni...
Lehet, hogy Te, vagy Ti rosszra gondoltok, amikor párazáró rétegről beszéltek. Szerintem a cserépléc alatti fólia alátéthélyazatra gondoltok, de annak párazáró szerepe nulla!
Nekem a padlásérben a párazáró a cserepek alatt 6-8év alatt gyakorlatilag szétmállott. 😨 Ez biztos nem jó. Nagyon porosodik a padlástér. Ezen kívül nem tudom más gondot jelent -e?
Párával megszívta magát a fal. Gyakran szellőztetni hidegben is. Hova teregetitek a ruhát? Én ezért vettem szárítógépet. Egy-egy mosás után a teregetett ruhából 4-5l biztos kipárolog. Egy idő után kicsapódik a hideg felületeken.
Párazáró fólia van, és korábban nem jelentkezett ilyen probléma, pedig két és fél éve itt lakunk már. Arra tippelek, hogy egy rágcsáló megrongálhatta a fóliát, vagy esetleg a szél elmozdíthatta /nem valószínű/. Most elértem az előbb az ácsot, aki csinálta a tetőt, holnap kijön, megnézi.
Sziasztok! Műtrágya beszerzését tervezem, nem akarok úgy járni, mint tavaly, hogy tavasszal semmit nem lehetett kapni. Eddig a scott (everist) használom évek óta, kombinálva az évszakokhoz igazodva. Most látom, hogy, létezik a Dyra tipusú műtrágya. Kérdésem, hogy van-e tapasztalatotok vele, ill. van-e valakinek kialakult ( esetleg) olcsóbb egész éves gyeptrágyázási javaslata, ami jól bevált? Előre is köszönöm.
Nekem rejtélyes vízfoltok jelentek meg reggel a gipszkarton álmennyezeten. Újépítésű ház, beázás nem lehet, ráadásul csapadék sem volt hetek óta. A nappaliban, előszobában 1-2 méterenként tenyérnyi sötét foltok vannak a plafonon. Vízvezeték alul megy, fagyás tehát nem lehet. A reggeli nap esetleg megolvaszthatta a cserépre fagyott dért, ami beszivároghatott. De ahhoz meg túl sok, ráadásul van szigetelés, meg párazáró fólia. Lövésem sincs...
Egyelőre csak durva fagy van. Sógornőmnél elfagyott a vízóra, el is törött. Nem volt hőszigetelve az akna fedele.
Párom Bp-i barátnőjénél külterületen, -27 fok volt, ott a ház fala fagyott át úgy, hogy azt melegíti hősugárzóval, mert a garázs falbán fagyott el a vízcső.
Nálunk sincs még hőszigetelve a vízóra akna, remélem nem fog elfagyni. Viszont a redőnyöket nem tudjuk lehúzni napok óta, csak kézi rásegítéssel. Éjjelente meg akkorát pattannak a fa szerkezetek (tető ablak) a 40 fokos hőmérséklet különbség miatt, hogy többször felriadtam rà. Végre egy kis fagy a kártevőknek.
Azt viszont remélem, hogy nem lesz fagyhalál sehol...
Ma reggelre teljesen kifehéredett a füvem, szerintem valami gomba támadhatta meg. Bár nem tudom melyik faj lehet, mert vagy 10 cm vastag puha fehér micéliumot mi tud képezni ilyen hidegben!? Szerintetek mehet rá az ABD kombó vagy várjak tavaszig és meglátjuk mi történik? :)
Más: A használt piacon futó, amúgy jó nevű Wolf garten gyepszellőzetőket régebben a Kawasaki FA76D mortorral szerelték ami 1,6 lovas. Nézegetem a többit és jellemzően 3,5-5 lovas motorokkal vannak ellátva. Elég lehet egy 1,6 lovas motor egy gyepszellőztetőnek?
A nyúzásban nem volt részem. A kilövésben sem. Sőt, kártèrítésként még kóstolót sem kaptam belőle, de nekem már az is bőven elég, hogy már nem jár be. A párom eltolta a költségvetésünket egy évvel, hogy összetörte a kocsinkat, de tavaszra már lesz kapu is, remélem visszatartja a hívatlan vendégeket.
Elkezdett sötétzöldre, mélyzöldre váltani a fű színe. A szálak elvékonyodtak, eléggé szedett-vetettül kezd kinézni, néhol csomókban magasabb, máshol kisebb, sok a sárgásabb folt, meglátszik a lábunk nyoma. Tudom, hogy nem lenne szabad rálépni a fagyott fűre, de ezt elég nehéz megoldani. Remélem a kártevők rendesen megtizedelődnek ebben a jó kis hidegben.
Látom nem unatkozik senki télvíz idején, bár kicsit szétszaladt a topic :)
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy érdemes a fű felszedésével/lerakásával bajlódni így télen?
Egy barátom elvinné azt a 10nm-t, amit én egy kennel helyén fel akarok szedni. Ha valami csoda folytán (amikben nem hiszek) sikerülne épségben felszednem, és ő lerakja, megmarad tavasszal?
Nem unatkozom biza holtszezonban sem. Három hét szabimat most tudtam kivenni decemberben, hát nem pihentem jóformán, olyan sok elmaradásom volt egyéb téren. Illetve van még mindig, mert nem èrtem természetesen a végére. Ritka szar évem volt 2016, végigbetegeskedtük a telet, műtöttek engem is, a fiamat is, rommà törte párom a kocsinkat, ráadásul a melóhelyemen két főjavítás is nyárra esett, alig volt időm a kertre, másra meg pláne nem...
Az idei évben jobban bízok, mert eleve nem négy, csak három főjavítás lesz, ebből egyet letudunk februárban, még szezon előtt, úgyhogy elvileg sokkal nyugisabb évnek kell lennie, talán idén nyaralni is elmegyünk, nem csak hétvégékre. 3 hét szabival mit kezdjek télen... ja, síelni nem szoktunk, nem is akarunk :-)))
Szóval van dolog télen is, fejben már készülök a metszésre, meg várom a tavaszt.
Párom pesti leány. Egyszer rá tudta beszélni a barátnőjét és a pasiját, hogy jöjjenek le hétvégére Paksra. Olyan fajta pesti gyerekek, akik életükben alig mozdultak ki Budapestről. Megérkeztek este, sötétben és a srác morgolódott, hogy képzeljük el, hogy jártak, Bp-től Paksig végig rossz volt a közvilágítás... Nem mertem röhögni :-)
Engem megszívattak egyszet tejjel. Megkóstoltattak velem frissen fejt, borjas tehén tejét. Én nem hánytam
, csak nem szálltam le órákig a WC-ről :-)
Én meg az állatok leölését nem bírom. Szívesen segítek disznóvágáson, de csak akkor vagyok hajlandó odamenni, ha már megbökték és kivérzett, akkor is csak 5-6 pálinka után. Nem bírok állatokat bántani, még ha képmutatás is, mert ugye megenni azt szeretem. Valószínűleg megölném, ha máshogy nem jutnék húshoz, de amíg a pultban "terem", addig nem kell :-)
A horgászattal is akkor álltam le, mikor mondta Apám, hogy oké, hogy hazahoztam megint egy rakás halat, de csapjam agyon és filèzzem ki. Megcsináltam, de többet nem fogtam halat. Csak haverokkal mentem pecázni, csak segédkeztem, de a mocskos részét ők végezték el :-)
Egyik velem egyidős rokonom is hasonlót vallott. Csak ő mindent elszívott, amit el lehetett. Egy nyáron felvett az aszfaltról egy kilapított, napszárított békát, besodorta cigaretta papírba és elszívta... :-)
Városi gyerek sztori:
Egy ismerőssel kimentünk a szomszéd falubéli baràtomhoz kölyökkoromban. A család épp borsót szedett. Az ismerősöm hosszasan nézte a vödörben lévő héjas borsót, majd megkérdezte, hogy mi ez. Mondtuk neki megrökönyödve, hogy borsó. A srác zavartan nézte egy darabig, majd felröhögött: "Na ne nézzetek már hülyének, a borsó az ilyen kis zöld golyócska!". Meglepődött, mikor kibontottunk neki egyet.
Másik városi gyerek sztori:
Barátokat vittem ki Erdélybe, Zetelakára, útközben Korond után kanyar kellős közepén egy méretes szarvastehén ugrott ki elénk. Az elkerülő manőver után egyik haver megszólalt, "Bakker, otthon nincsenek ilyen kib***tt nagy őzikék!". Hozzáteszem, hogy nagyon sokan azt hiszik, hogy a kicsi őz a nőstèny és az agancsos szarvas a hím és egy fajba tartoznak :-) Pl. a Tankcsapda dalszöveg írója is :-)
Azt nem állítanám, hogy én is szívesen kortyolgatnék napi szinten egy trágyalével vetekedő kakából kioldott nedűt, de ha jobban belegondolsz, a tyúkból kipottyanó tojás sem sokkal különb az ilyen módon elkészített kávénál. Oszt azzal meg senkinek semmi baja nincs. És még azzal sem, hogy egy ovuláció során kilökődött petesejtet sütünk meg rántottának.
Állítólag az újabb kocsiknak a kábelezése már "nyestbiztos", legalábbis olvastam ilyet valamelyik autónk katalógusában.
Nekem a Rower 75-ösömet rágta szét a dög, pedig garázsban állt mindig. Kaptam élve fogó csapdát a vadászoktól, de nem ment bele, végül elvonulhatott valahová mert eltünt közben, persze lehet hogy valamelyik szomszéd segített rajta.
Jóbarátomnak szétrágta a motorvezérlő kábelkötegét a nyest. Több ilyen esetet is hallottam. Nekem a kocsikon randalírozik, összekarcolja a fényezést, ha kint hagyom a kocsit.
A transitom kint aludt mindig, annak a motortere vastagon szőrös volt, mert bebújt melegedni. Szerencsére csak a hőszigetelést rágta meg.
Ház hőszigetelèsèt nem tudom bántja-e. Nekem az ácsok úgy oldották meg a tetőt, hogy semmi sem tud felmenni. Még egér se volt soha.
Nyihihi. Mondjuk én se kóstolnèk meg semmi kávét mégha elefánt, vagy macska üríti is.
Egyébként tényleg félteni kell a nyesttől az autót? 10 évig nyoma sem volt most meg rendszeresen látjuk az ürülékét. A házba valszeg nem jut be, nehéz beton cserepek vannak a tetőn. A külső szigetelést nem barmolja?
Figyi. Nyestem is van :-) Sajna. Nem tudok kint parkolni miatta. Szóval nyestet ne adj
.
Az asszonyod se nagyon kell, ha meg nem sértelek, még ha jó is a húsa :-) A helyzet, hogy ez az egy is épp eléggé szívja a vérem, mi lenne velem mégeggyel ?! Akkor már vidd Te az enyémet ès megtartom a szarvast :-))))
Lehet én vagyok finnyás, de nem innék cibet kávét.
Párom vesz mindenféle undormány kaját a kínaiban. Múltkor engem küldött be, már akkor forgott a gyomrom a tengeri hínártól, mikor megláttam, nem hogy megenni...
Mondom a páromnak, hogy ez a tengeri hínár biznisz így nézhet ki:
Kínában: Bakker, rohadtul hínaras ez a tenger, valamit kéne kezdeni vele. Hmmm... hülye európaiaknak eladjuk... szar az íze... de ha azt mondjuk, hogy nagyon egészséges, akkor úgyis megeszik...
Sajnos az ürülékhez tartozó jószág neve nyest. Nem kispályás dög iszonyat nehéz elűzni. Nekem másfél évig tartott aztán fél évig csend volt. Kb. egy hónapja visszatért legnagyobb bánatunkra. A gond ott kezdődik, hogy nálunk fa födém van és iszonyat amint a gipszkarton és a közetgyapot szigetelés között közlekedik. Nem beszélve a pusztításról amit a padláson művel.
Meggyőződésem hogy minden lehetséges helyet ahol be tud menni kizártam de ezek szerint valahol mégiscsak be tud jutni...
Remélem hozzátok csak sz...i jár, addig örüljetek...
Ha ez tényleg az lenne, szerintem már holnap nem kéne bemenned melózni, mert ebből hamar meggazdagodnál. Kilója 500-1000 euró körül mozog, és többnyire inkább fölfelé. Érteni mondjuk nem értem miért, én a Kopi Luwak-ot ittam, sőt pörköltem is, eszméletlenül jó kávé, de ennyit messze nem ér. Vannak nagyon komoly kávék a világ többi részén is, említhetném a Kuba Cristal Mountaint, vagy az Ausztráliai, esetleg a Nepáli kávékat, amik töredékébe kerülnek a Kopi Luwak-nak, de simán állják vele a versenyt.
Hát ezen besírtam. Feleségem is. Először nem is esett le, csak amikor kimentem a teraszra kávét pörkölni és töltöttem be a gépbe a magokat. Hangosan felröhögtem. :)) Rögtön eszembe jutott erről a klasszikus '80-as évekbeli sztori, amikor a riporter felkonferálta az első magyar űrhajóst. "Köszöntsék nagy szeretettel stúdiónkban Farkam Bertalant....vagyis természetesen Farkam Bertalant akartam mondani, öööö....mármint hogy Farkam Bertalant...." -reklám...
Nem is tudom, egy közelebbit nem tudnál berakni róla? :) épp ebédelek, lencsét, szerintem ebben is van lencse. Mindenképp territoriális állatra tippelnék, ha a garázsodra fáj a foga. Szomszédra nem gyanakszol? Amúgy szerintem lehet görény, menyét, vagy valami hasonló, láttam már én is ilyen rövidlábú kis gengsztert a kertemben éjszaka.
Csatolok egy képet. Valami a garázsom előtti (kerítésen belül) betonra szarik. Rendszeresen és csakis oda. A macskák amik átjárnak a fűbe csinálnak és nem ilyet. Sün ekkorát nem tud.
Kb 8-10 cm hosszú kisujj vastagságú. Tele magvakkal növényi maradékokkal. Mi a fene lehet ez???
Jajj, egy véletlen helyesírási hiba mit nem okoz :-)))))
Valós sztori. Párom barátnője ügyvédsegédként dolgozott és a haszonélvezeti jog kifejezésben elírta a h-t. F-et írt helyette. Persze az ügyvéd nem olvasta el, az ügyfél szúrta ki :-) Mondta, hogy kedves, de hetero férfi lévén nem tart igényt ilyen jogokra :-)
Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy ismerősöm jövőre szeretne az ideinél szebb füvet jövőre, kérte, ha valaki a kép alapján meg tudná mondani, hogy milyen hiánytünetei vannak a fűnek, hálás lenne érte. Előre is köszi :)
Ez most egy próba lesz részemről, az idei évben én végig műtrágyáztam a GYIK-ben leírtak szerint, de sokszor tapasztaltam hiánytüneteket az előírt trágyázás mellett is. Vagy legalábbis én annak gondoltam a színváltozásokat, levél végi sárgulásokat, levélsatnyulásokat, növekedésben tapasztalt lassulást. Gyanakszom a tápanyagkimosódásra a csapadékos nyár miatt. Igazából én is kombinálni szeretném a szervest a szervetlen trágyával, részben a talajvíz védelme miatt, részben pedig a gyors/lassú tápanyag felszívódás miatt. A biztonság kedvéért azért betáraztam folyékony műtrágyákból is, amiket vízbe keverve gyorsan ki tudok majd locsolni, ha valamilyen problémát észlelek, és azok nagyon gyorsan hatnak, ha szükség van rájuk.
Nem tudom, hogy én indítottam-e ezt a szervestrágya lavinát, de szólok, nehogy tévútra vigyelek Titeket. Azt mondtam, hogy alapvetően fű műtrágyákat használok, mert azok vannak fűre kitalálva. Amiért èn plusz szerves tràgyát is szórok 1-2 alkalommal évente, az az, hogy bár jó termőtalajom van, nagyon kötött, agyagos, meszes, ezért gyakran mutat a pázsitom hiánytüneteket a levegőtlen talaj miatt. Ezen hiánytünetek kezelésére adok neki kiegészítő szervestrágyàt, nem azért, mert a szervestrágya jobb, mint a pázsit műtrágyák. A szervestrágya nem pázsitnak megfelelő arányban tartalmazza a tápanyagokat. Kiegészítőnek jó, de nem is biztos, hogy egyáltalán szükségetek van rá. Vagy mi oka van, hogy emelett döntöttetek?
Üdvözletem minden fórumozónak,pázsitszakértők tanácsára lennék kiváncsi.Szeretném most így tél közepén megrendelni a pázsitomra a műtrágyát gondolván hátha mostolcsóbb.Tanácsotokra lennék kiváncsi hogy honnan és milyet rendeljek webáruházból? Hol lehet a legolcsóbban beszerezni és milyen fajtát?kb. 500-550 m2-ről lenne szó és enyhén szikes talajtipus van itt nállunk.Hajdúszoboszlón lakom. Mit ajánlatok erre a területre?segítségeteket előre is köszönöm.
Én nem bírtam magammal és már decemberben megrendeltem tavaszra a szerves trágyákat. Őszi felülvetésről lévén szó, gazdag foszfortartalmú szervestrágyát rendeltem:
Biosol Fortet pedig a következő körben gondoltam megszórni, valamint a maradék green activel fogom kiegészíteni az esetlegesen hiányzó nitrogént.
Csak abban nem vagyok biztos, hogy a kis kézi tekerős szórómasinám megbirkózik ezekkel a szokásos műtrágya golyókénál nagyobb méretű "kukacokkal". Ha nem, marad a hagyományos kézi kiszórás, ebben az esetben gondolom nem kell tartani kiégéstől.
Basszus, már holnap nekiállnék legszívesebben.... :)
Én 80 g/m2 dózisban szórtam legutóbb, ami kb. megfelel Isti424 dózisának, csak SI-ben megadva. :-)
De tavaszi induláshoz 120 g/m2-t szórtam és kiegészítettem 10-15 g/m2 pétisóval. Bitang szép pázsitunk volt nyárig, de, hogy ettől-e,azt nem tudom.
Most december elején kiszórtam 80 g/m2-t, megállt a fű elsárgulása, még szép is évszakhoz képest, de sajnos többször megtapostuk fagyott állapotban, így nem számítok rá, hogy zöld lesz egész télen. Hogy kitart-e tavaszig a biosol, az is kérdéses, de úgy sejtem, hogy nem.
A "jelző" gén herbicid rezisztencia, mert így lehet kiválasztani a táptalajból a sikeres GM génpuskázott sejteket a növény felépítéséhez. Ez GMO alap. A tolerancia keresése az más: az a meló hogy találsz vagy szelektálsz egy olyat ami jobban bírja a gyomirtót mint a többi, nem károsodik alap dózisnál, de nagyobb dózisnál elpusztul.
A GM növény még nem okozott betegséget sem. A medvehagymával természetesen igazad van, evidencia amit írsz, közelebb kellett volna tennem a :-) -it. Írhattam volna az ágyból kieséses haláleseteket is, de a medvehagyma/ gyöngyvirág csere magyarabb idiótaság.
A medvehagyma nem mérgező, max az emberi butaság okán összekevert és felszedett gyöngyvirág. Hogy félrenyelésből adódó fulladásos halált melyik okozott többet, a medvehagyma vagy vmi GMO-s növény, na azt nem tudom.
A GM ellenesség a sötétzöldek tulajdonsága, akik mögé sikeresen beállt pártunk és kormányunk is, ki sem kérve az alkotmánymódosításhoz pl. az MTA véleményét. Én szívesen ennék agyonpermetezett krumpli meg kukorica helyett vegyszermenteset, vagy ritkán permetezettet, de olyan csak GM-ban van. Az almát idén 14x permetezte az ismerős nagytermelő (nyugi nincs GM alma tudtommal).
A medvehagymának több áldozata van mint a GMO-nak! (utóbbinak nincsen ismert áldozata :-) )
Nem minden glifozát hatóanyagú szert tiltottak be, csak azt a néhányat amit feltettem.
A lebomlásról. Talajban lebomlik ezért gyökéren keresztül nem is hat a növényekre, a vízben nem eléggé bomlik és ez gond. A szervezetből felszívódás nékül kiürül a vizsgálatok szerint, mások szerint rákot okoz.
Én annyit tudok a glifozátról, hogy nem bomlik le, mint a vegyszerek többsège, ezért tud halmozódni. Szennyezzük vele a környezetünket, magunkat. Elvileg jóformán mindegyikünk szervezetében kimutatható. Ezért lobbiznak a zöldek a betiltásáért.
Allítólag...
Aztán persze lehet gyártani hozzá összeesküvès elméletet, abban is lehet igazság.
Az tény, hogy az emberek imádják az összesküvés elméleteket, amiknek a 99%-a logikusnak tűnő baromság.
Èn a nukleáris iparban vagyok bennfentes, néha bosszankodok, néha csak röhögök az összehordott marhaságokon.
Hajlamosak vagyunk mindenben összeesküvés elméleteket látni. Lehet, hogy nem kigolyózásról van szó, hanem tényleg van valami negatív hatása. Volt már ilyenre példa, nem is egy (pl. DDT, triazinok stb.).
A két dolog között jelentős különbség van! A nélkül, hogy a részletekbe belemennék: egy toleráns növény egy bizonyos dózis felett már nem "áll ellen" a növényvédő szernek, a rezisztensnél nincs ilyen határ, mert a növény genetikailag ellenálló a növényvédő szer hatóanyagával szemben. A GMO növény ebben az esetben pedig rezisztens.
jelen esetbem szerintem egy kicsi más a helyzet. Ugyanis a glifozát a Monsanto terméke, amely céget manapság a GMO vetőmagjairól talán jobban ismerünk. Tehát az üzletpolitikája inkább az, hogy használd nyugodtan a jól bevált olcsó gyomirtónkat és mi csinálunk hozzá neked rezisztens GMO növényt.......
Én, mint kiskerti felhasználó, 5 éve vettem egy 5 literes glialkát, még a fele meg van, pedig osztogattam is belőle rendesen. Ha veszek még egy 5 literest, azzal még 10 évig legalább elleszek. De egy fejlesztésnèl ez baromi kellemetlen, ott nincs ilyen opció...
Egyébként javaslom a topictársaknak, hogy mostanában vegyék meg a glifozátot, mert a tapasztalat az, hogy fel fog menni az ára rendesen az utolsó készleteknek.
Amíg olcsóbban (20-40%) elérhetőek a glifozát hatóanyagú termékek más deszikkáló szerek ellenében, addig a gazdák ezt fogják használni többnyire amíg lehet. Pázsit szempontból jó volna ha maradna pár termék az EP és soványpeje foltkezelésre.
A pár hozzászólással lejjebb említett növényvédelmi szakembertől ezt a glifozátos dolgot is megkérdeztem. Neki egyértelműen az volt a véleménye, hogy ez színtiszta gazdaságpolitika. A glifozát eredeti szabadalomtulajdonosa (mondta a céget, de már nem emlékszem) már eleget kaszált a glifozáton és már túl sokan gyártják mellettük, mivel a szabadalom már régen lejárt. Eljött az idő, hogy a trezorból elővegyenek egy másik receptet, amivel egy darabig megint csak ők tudják tömni a zsebüket. A glifozátot meg nyugdíjaztatják.
Gondolom, a többi, amit nem vonnak ki, az nem tartalmazza a faggyúamin segédanyagot? Majd azokkal permetezünk. Egyébként meg jó lenne, ha leállnának végre a napraforgó és tsai mérgezéséről, azt csak támogatni tudom.
Állítólag nem kivonni akarják , hanem 2-es kategóriába akarják átsorolni. Az sem lenne jobb , mert lesz itt olyan sírásrívás jövő tavasszal (amikor rájönnek az emberek) mint annak a rendje.
Megkezdődött a glifozát tartalmú gyomirtó szerek kivonása Ebben a cikkben megtaláljátok mit nem fogtok majd találni az üzletben egy év múlva. Most még szabad a gazda.
Nálam vállmagasságig érő fagyal sövény van a ház előtt. A szemközti szomszéd rendszeresen beletolat, a legszélső tövek már ki vannak törve. Ugyanő rendszeresen keréknyomokat helyezett el a sövény végében lévő füvesített részen is, amikoris egy cölöpöt levertem a terület szélére. Miután századszor is kitolatta a cölöpöt, mondtam neki, hogy talán odafigyelhetne egy kicsit jobban. Ő volt felháborodva, hogy "rossz helyen van a cölöp". Mondtam neki, hogy arra már én is gondoltam, hogy a seggében jobb helyen lenne.
Korábban már én is írtam pont ilyen esetet. Én úgy védtem ezt ki, hogy az út és a füves terület közé beiktattam egy 2 méteres sávot, amibe madárbirset ültettem. Arra nincs pofájuk ráhajtani, ha mégis, túléli és a terepet sem kell simítani alatta.
Sajnos a történet vége az, hogy ilyen feltételek mellett hagyni kell a területet parlagon, dzsumbujban, mert az Isten barmai nem tudják értékelni, hogy valaki tesz a közért valami jót és hasznosat is. Nem vagyunk erre a világra valók, úgy néz ki.
10 m a háztól az útig, eből 5 - 5 m közterület, ill. a telekhez tartozó magánterület, kerítéstől, - vagy annak nem lététől függetlenűl, szóval még szólni se szólhatnék, ha tudnám ki volt, sziklákat, kerítést meg amúgy se tennék, de nem is lenne szabad.
a döbbenet az, hogy 3 - 4 m - enként volt 3 db kapubeálló, ill. garázsfelhajtó erre a műveletre és a 3 kinálkozó opció közűl az épp nem kínálkozó 4.- et választotta
Ha odakerülök, megoldom biztosan. Egyelőre még bírja az európai zsàk, de ahogy elnézem, még max. A következő idényt. Tegnap mostam el a fűnyírót, ma szétkapom a hajtás tengelyt és elemeit, megtisztítom, újrazsírzom őket. Most van 80 üzemóra a gépben, leszàmítva a zsákot, olyan még, mintha új lenne.
Nálunk a macska járt úgy, hogy bejött hozzám a műhelybe. Épp a kompresszor körül szaglászott, mikor az beindult. Helyből felugrott a plafon sarkába. Ott dacolt a gravitációval pár másodpercig, majd leesett és driftelve elrohant :-) Azóta úgy zavarom ki, hogy elindítom a kompresszort :-)
Megjöttek a Honda alkatrészek ámerikából, ezért kicsit "felújítottam" az európai fűnyírót, kapott amcsi gyűjtőzsákot, oldalvédőt és takaróponyvát, mert itt a tél, és a szükségszállón nem fűtenek ... :))
Meglepetésemre az amerikai és az európai zsák fémkerete nem egyezik. Külső méreteiben igen, de a szerkezeti elemek illesztése egy pontban különbözik, ezért egy kis szopás is volt a szövet felhelyezésével, de végeredményben rendben van.
Ebben a pontban volt a gond. Az amcsi keretnél a srég merevítő a sarokra jön ki, míg az európainál pár centivel feljebb, ezért útjában van a műanyag bepattintásakor. Attila, ezeket neked írtam, de nem fenyegetésképpen :))
Nálam az volt, hogy szintén mélyebbre szedték a szuterén árkot úgy 20 centivel. Majd visszatöltöttèk a 20 centit (plusz pár óra gépidő az én számlámra), aztán kis markoló elkezdte ásni az alap árkot, de a 20 centi ràtöltès miatt omlott a szèle, ezért kézzel ásták ki az alapot. Eddig még oké, de el akartak számolni ezek után 120e Ft túlmunkát. Persze ezt a végén közölték, nagyon sok hasonló plusz költség mellett. Pl. rossz helyre húzták a falat, elbontattam és újraépíttettem velük. Szerintük ez is pótmunka volt. Próbáltak átverni ahol tudtak, lopták az anyagot, volt minden... A végén dupla annyi pénzt akartak, mint a szerződés szerint. Volt balhè rendesen, majdnem meg is vertek :-) De csak a szerződés szerinti összeget fizettem ki. Látszólag elfogadták, mégis két évvel rá megfenyegették a felelős műszaki vezetőt, meg a műszaki ellenőrt, hogy alá ne merjék írni a papírjaimat a használatba vételihez, mert baj lesz. De aztán ez is megoldódott. Voltak kemény sztorik. Az építkezès végére már a szemem se rebbent olyanon, hogy azzal fenyegetnek, hogy rámgyújtják a házat, meg elásnak :-) A csalók pechére mindig gondosan ügyeltem a korrekt szerzősésekre, bennfentes ismerős mindig átnézte és kiszanálta a kubúvókat, meg a trükköket.
Nosa volt egy ügyfelem, aki már az alapozásnál elküldte a csapatot, mert 1 méterrel mélyebbre markolóztak, ennyivel nézték el a dolgot. A kiszedett földet zúzalékkal kellett behordani, ráadásul az egész ház alatt, mert teljesen alá van pincézve :))
Elkezdték az építkezést a mellettünk lévő telken. Alapozásnál járnak. A szomszéd srác mondta, hogy nagyon meg van elégedve velük. Mosolyogtam, hogy még csak most kezdték, várja ki a végét :-) Remélem több szerencséjük lesz, mint nekem volt :-) Bár nálam is megfordult azért pár normális brigád is. De könyvet tudnék írni az építkezésről :-) soha többet :-)
10 éve vettem a házat, előtelepített zöldfelülettel. Pontosabban megszámolhatatlan sokféleségű gazzal. Ilyenkorra a gaz helyét a sár vette át, helyenként felsejlő fűcsomókkal. Még annak is örültem. Most meg bosszús vagyok ha az egységes zöldfelületben találok egy elszíneződött foltot. A sok tanulás és munka azért meglátszik.
Mond meg nekik, hogy ha nem képesek a Te, mint Megrendelő kéréseit tiszteletben tartani, húzzanak a p...ába, természetesen üres zsebbel.
Annó megmondtam a kőművesnek, nem túl cizelláltan, a tróger munkája közepette, hogy legszívesebben agyonverném és elásnám a kert végébe. Kicsit másképpen adta elő utána magát.
Sziasztok az mi füvünk most elég gyalázat tetőcsere van tegnap az eggyik ács ledobott egy darab tetölécet a tetőről ami beleált a fűbe mintha belém dobta volna olyan volt, montam nekik megpróbálhatnák a fákat egyhelyen vágni ami nem sikerül nekik remélem nemspkáig tart már allig birom nézni mi folyik az udvaron.
Gondoltam jót tesz a kálium túlsúlyos lombtrágya a gyökérfejlődésnek. De mivel ebben nitrogén is van... akkor növelem a téli gombásodás lehetőségét?? vagy ez gyorsan felszívódik?
Talán az a legrosszabb, hogy a levélréteg alatt nem éri napfény a füvet és teljesen el szokott sárgulni, továbbá berothadhat, gombásodás, végül kiritkul és el is pusztulhat, ha ez a folyamat tartós. Nem utolsósorban esztétikailag is zavaró lehet, főleg, ha az a pázsit szép és nincsen mit takargatni rajta :) A teljesen steril, levélmentes felület viszont nem természetes, ősszel szerintem kell néhány levél a feelinghez, nem elég a töklámpás :)
Ma szerencsés véletlen folytán alkalmam volt kicsit beszélgetni egy növényvédelmi mérnökkel. Többek között szóba hoztam a Borát is. Azt javasolta, várjam meg amíg a pajorjaim előmásznak téli álmukból, hogy tudjon érintkezni velük a gomba. Szerinte így sokkal biztosabb a hatás, mint ha a gyártó leírása alapján, márciusban juttatom ki.
1,5 éves valamilyen nádképű hibrid. Szabad szemmel egységes méregzöld. Ami azért izgi, mert 3,5m széles sáv amit egyik oldalról a ház, másik oldalról 6m magas arizóniai ciprus sor szegélyez és ahová csak egy órán át szűrődik be fénysáv a tuják felett a kinti akácok levelei között.
Felesleges, hogy furdaljon, én már évek óta nem permetezek ki semmit ebben a farkasordító hidegben. 10 év távlatából mondhatom, hogy volt már eléggé hópenészes a pázsit ABD használata mellett is, meg szép egészséges is volt mindenféle permetezés nélkül is. Szerintem nagyon sok apró részlet az, ami befolyásolja az egész ügymenetet, semmire nincsen garancia a vegyszerek használata esetén sem. Úgy vélem, valóban, csak az ember saját lelkiismeretének nyugalma, ami kockán forog. Megspórolva a vegyszert, elég lenne tiszta meleg vízzel is lefújni :DDD (Mintegy utoljára jól átmosva a permetezőt a téliesítése előtt :)))
Ami viszont biztos, hogy a téli gombásodást nagyban elősegíti, ha a tél folyamán sok nitrogén található a fű talajában. Ez történhet vagy helytelen műtrágyázás miatt, vagy túl sok szerves trágya használata esetén is. Utóbbival volt dolgom, amikor füvesítettünk, sok szerves trágya volt a talajban (vagy inkább kevés talaj a szerves trágyában). Első 3-4 télen mindig gombás volt tavaszra, tél végére, akármit is csináltam vele tél előtt. Aztán, ahogy gyengült a szerves trágya hatása, elmúltak a gondok, ma már sosem fordul elő (9 éve volt sa füvesítés). A trágya hatása szezonban azonban még egy kicsit mindig észrevehető, nem merül ki annyira, mint a többi pázsit, ahol csak sittre füvesítettünk, mint rendesen :DDD
Én el vagyok havazva melóval, de szombatra 8 fokot ígérnek napközben, szerintem megejtem az utolsó nyírást, kiszórom prewinter helyett a Biosol Fortét, kipermetezem az ABD-t, aztán tavaszig hagyom pihenni őkelmét.
Ma nyírtam idén utoljára a füvet. Egyúttal a tujákról a szél által lefújt száraz szemetet felszippantottam a fűnyíróval. 4db 120L-es zsákkal. Remélem a két hete kiszórt téli felkészítőt nem szedtem fel!
a kérdés jogos. Kiszórtam a PW-t, ami hosszabb távon fejti ki a hatását és gondoltam, hogy télen adok neki valami szerves tápanyagot (lombtrágyát). Az hogy gyors hatású az nem volt kritérium, csak a gyepemnek ez az első tele és mikulásra gondoltam neki valami meglepetést adni :)
A Damisol-nak én az általános, fűre kifejlesztett trágyáját használtam, kannából kilocsolva. Hosszadalmas és fárasztó volt, így jövőre hordóban tervezem bekeverni és szivattyúval kilocsolni. Nekem nagyon bevált, gyors és látványos eredményt hozott. Persze ami gyors és látványos, az nem lehet hosszú hatástartamú, rá is van írva, hogy 3 hetente kell ismételni. Azt hiszem én jövőre kombinálni fogom a szerves trágyákat a Damisol termékeivel. /hosszantartó, lassú felszívódású szervestrágya időnként megküldve az esetleges hiánytüneteket kezelő Damisol műtrágyákkal/ Nem tudom, hogy fog-e működni, de azt hiszem kipróbálom.
Az történt nálad minden bizonnyal, hogy volt keserűső (magnèzium) is abban a tápoldatban és kicsapta a dithane-t. Én Volldüngert használok, az nem csapja. Már sokszor lepróbáltam.
Szende1980 hozzászólása kapcsán jutott eszembe, hogy igaza van, a leggyorsabb segítség egy kis lombtrágya lehet, sőt, akár kipermetezhető egyben az ABD-vel.
Igazat adok hamvasatnak, hogy el kell engedni télre a gyepet.... de annyi munka van benne, hogy azért én is gondoltam neki valami gyors felszívódású lombtrágyát adni. Valahol azt olvastam, hogy télen a kálium túlsúlyos szerre van szükség. Tovább gondoltam és találtam ráadásul szerves lombtrágyát, (ezt kb 15-20 perc alatt kitolom) szóval miért ne:
Engem most a milyen gyorsan adja le kérdéskör izgat, nem a milyen hosszan tart. Hosszú hatástartamúnak ki van szórva a PreWinter. A kérdés az volt, hogy érdemes e valami gyorsan ható anyagot kiszórni.
De valószínűleg, ahogy hamvasati is javasolja, elengedem a témát. Megjött ismét a tél, fogvacogtató a szél odakint.
A környezet miatti aggódásod miatt írtam. Ha meg ez a mágikus meddig tart ki a műtrágya kérdés izgat, akkor nekem pl. mindig van januárban 15 percem, hogy meghintsem a pályát K túlsúlyos anyaggal.
A granulált szervestrágyát én pénzkidobásnak tartom. Persze ez ne zavarjon senkit!
Mindjárt december. Engedd el azt a füvet idén :-)) Tavasszal majd észhez kap. Szerintem ilyenkor már senkinek sincs etalon pázsitja. Nekem is vannak benne már elsárgult/barnult fűszálak. Ha kapott prewintert, ABD-t, akkor megtettél mindent a téli álmáért :-)
De, hogy milyen gyorsan lesz elérhető a növény számára az adott tápanyag és mekkora dózisban, na az a nem mindegy. És az én gondolatmenetem most e körül forog.
Nem is azért kérdeztem rá a Biosol Fortéra. Pár hozzászólással korábban volt róla szó, hogy a PreWinter lassan adja le a tápanyagot, ami a tulajdonságait tekintve rendben is van.
De, az a helyzet, hogy per pillanat a pázsit egyetlen helyen szép, a diófa alatt, ahova a madarak járnak pihenni és ezzel párhuzamosan üríteni, így bőven ellátják a füvet nitrogénnel. Gondolom én. A többi rész ehhez képest kezd sárgulni. Ezért gondoltam, hogy az elmúlt meleg napokban több tápanyagot evett a fű, mint amit a PreWinter leadni képes.
És ekkor jött a gondolat, hogy vmit lehet adni kellene és ha van elérhető természetes anyag, akkor inkább azt adnám, mint vmi kemikáliát. Rettenetesen sok kemikáliát szórunk ki azért, hogy szép legyen a pázsit és ezzel rettenetesen terheljük a környezetet. Ezért gondoltam, most tűzoltás képen a Biosol fortéra, de ha abból is lassan táródnak fel a tápanyagok, akkor nem megoldás a jelenlegi problémára, ide kemikália kell.
A másik gondolatom, hogy most jönnek a tartósabb hidegek, ha lehet egyáltalán hinni az előrejelzéseknek. Nem szórok ki semmit, a Prewinter szépen csorgat, a fű nem vesz fel sokat , így egyszer csak pozitív lesz az egyenleg.
😂 abbiza akkor nem hosszabbító, hanem fűtőszál. Hű akkor az tényleg valami gagyi hosszabbító lehet. Egyszer küzdöttem egy eszközhibának látszó problémával és kiderült hogy az egybeöntött csatlakozójú földelt hosszabbító valójában kéteres volt.
Hát nem egészen. Ha leesik a feszültség akkor az áram is leesik. Mivel az áram = feszültség / ellenállás (impedancia). Viszont egy motor induló árama többszöröse a az üzemi áramnak. Ha nem tud elindulni akkor bizony melegszik, mert annyi energiát nem kap hogy forogjon, de jóval többet mint az üzemi.
Agyalok, de villamos ismeretekkel rendelkező kartársak megmondhatnák a frankót... P=UxI. A motor mindenképpen megpróbálja a teljesítményt felvenni, de ha leesik a feszültség, akkor ezt úgy tudja megtenni, ha nagyobb az áramfelvétele, ergo túláramot kap és ezért melegszik túl... gondolom :-)
Nem mondtam, hogy jobb volna a Biosol forte, mint a prewinter. Mindösszesen kíváncsiságból fogom tesztelni idén télen prewinter helyett, mert Biosol Fortém van egy csomó, prewinter meg nincs :-) lehet, hogy a december eleji Biosol Forte kiszórást január végén meg kell ismételjem. Akkor már eleve drágább lesz, mint a Prewinter.
Csak kísérletezek, lehet marhaság lesz, úgy ahogy van :-)
Én gépész vagyok, annyit tudok a villamosságról, hogy a feszültség alatt lévő fémtárgy ugyanolyan, mint amiben nincs feszültség, csak a fogása más.
Szóval lehet nem pontos a megfogalmazás, de a hosszú és vékony vezetéknek nagy az ellenállása, leesik a feszütség, nem tud a motor elindulni, erőlködik, túlmelegszik, a hőkioldó kikapcsolja.
Ma a falu bolondja füvet nyírt, reményei szerint idén utoljára, bár két hete is ezt gondolta. Minden esetre, ismét téliesítette a fűnyírót. Mindeközben az arra járó emberek úgy néztek, mintha meztelenül szaladgált volna a kertben!
Bármiféle vélt egyezés a személyemmel csupán a képzelet műve! :)
u. i.: Nekem is gyanús a tápanyaghiány a tavalyi vetésen (két hete szórtam ki a PreWintert) és az idei őszi vetés leghamarabb kelt részein (csak a NPK 15-15-15 starter kapta kb. 2,5 hónapja). BiosolFortét szórnék. Lehet ezt ilyenkor? Leadja a tápanyagtartamát ilyen hidegebb időjárás mellett?
Kösz a tippet! Azt hittem automata a hőkioldó, valami bimetálra tippeltem volna. Holnap megnézem, jó lenne, ha csak ennyi volna a probléma.
Reméltem, hogy a tescos csodakábellel is működni fog, másom nincs ugyanis. Illetve van rendes dugaljam meg dugvillám, 3x2,5-ös sodrott kábelem is, de ez csak most jutott eszembe :-)))))
Van rajta egy nem tul latvanyos helyen egy automata motorvedo. Nyomd vissza es normalis keresztmetszetu hosszabitorol hasznald, a leheto legrovidebbel ami meg eleg.
Átérzem a helyzetedet...ezek a sziszifuszi melók elég kiakasztóak...de tanulni talán valamit ezekből is lehet.
Én most a fűért aggódok. Eddig minden nagyon szép volt, enyhe hiánytüneteket produkált, nem volt vele nagyobb gond, most meg elkezdett szürkülni-feketedni a töve a fűnek /a járda melletti, napos részen/ szerencsére csak kb 20m2 felületen. Van itthon Trifenderem, gondolkozom rajta, hogy kifújom, de kedvem nincs hozzá, meg egyébként is jön a fagy jövő héten, talán az elviszi ezt a nyavajás gombát.
Na, nekem ez az öntöző légtelenítés egy örök szívás. Eddig 3 alkalommal felejtettem el időre megcsináltatni a nagy kompresszoromat, ezért a kis pöcsköszörű OBIs kis kompresszorral szenvedtem vele órákat. Kèt hete elvittem megcsináltatni a nagy kompresszort (széttörött a nyomásszabályozó egysèg). Tegnap kész lett, délután levegős marógéppel teszteltem folyamatosan egy órát, faxa.
Egy órája kivonszoltam a szivattyúaknához, hogy megcsináljam a víztelenítést. Én hülye a tescos hosszabbítóra dugtam rá, tarakírozott pár fordulatot, aztán megállt. Azóta sem indult el, remélem, hogy csak a hőkioldó miatt, bár már egy órája nem indul, úgyhogy lehet szívtam :-)
A távoli emlékeim /értsd 10 másodpercel ezelőtt :)/szerint 70678-as hozzászólásban a pétisót ajánlotta.
Most gondolkozom ezen én is, mert bár kiszórtam a prewintert, az csak lassan osztja az észt, szóval meg kéne kínálnom még pétisóval is. Kb 500-550 négyzetméterre mennyit szórjak vajon?
Meséltem tavaly, hogy egy hét kiadós eső végén vasgálicot permeteztem ki, de mire végeztem, pont elállt az eső, úgyhogy be is locsoltam.
A szomszédban nagy csapat szülinapozott a terasz alatt, döbbenten nézték végig. Valami olyasmit suttoghattak, hogy "nézd a marhát...esőben permetezi a füvet...a FÜVET BAZMEG....esőben?!?", "a füvet nem is kell permetezni, no de még esőben csinálja?!?" amikor elállt az eső, akkor meg "ez bazmeg nem kerek...egy hete szakad az eső, tocsog a fű, ez meg nekiáll locsolni?!?"
Volt olyan is, hogy mondja egy távolabbi szomszéd, hogy "fogadtam az asszonnyal, hogy te nyírsz füvet, de meg sem kérdezem, mert biztos, hogy te voltál. Rajtad kívül senki nem nyír esőben az egész megyében..."
Anyám klasszikusa: "Fiam! Most már jó lenne, ha valami értelmes dologgal foglalkoznál!"
Én már szórtam K túlsúlyosat, és ABD-t is. Erre most jön ez a jó idő. Még nem túl nagy a füvem, de szerintetek érdemes lenyírni, vagy hagyjam? Mindig az az érzésem, hogy elmulasztok valamit...:)
Pont jól is fog kijönni nekem, mert még mindig nincs kész a nagy kompresszorom, de hétvégén még meg tudom csinálni a víztelenítést. Aztán december első napjaiban legkésőbb egy utolsó nyírás, ABD és felkèszítő.
Készülj rá lelkileg, hogy fogok küldeni egy emailt, benne egy táblázattal és egy csomó növény (amiket ültettél) képével, meg egy halom kérdéssel, hogy ne unatkozz a rossz idő beálltával :-))))))
Egyébként a szögescipős baromi fárasztó, állandóan leesik, nem megy elég mélyre, stb...
Egy dologra mégis jó, a talaj felszíni összekeményedését feltörni. Ahhoz is inkább átalakítani. Én úgy alakítottam át hogy a kicsavart szögeket egy rétegelt lemezre csavaroztam és egy kb 1-1,2m hosszú 6-8 cm vastagságú hasábfára szereltem. így könnyű lenyomni/kihúzni. Még rá is lehet állni ahol nagyobb erő kell.
Elvileg az első kettő bekerült a fű nedvkeringésébe, tehát lehet, hogy hosszabb idejű a hatása, az utóbbi viszont csak azon a fűszálon hatott, amire kiszórtad, az utána növőre már nem hat.
Azt hiszem 70675-ös hozzászólás magyarázat lehet az egész éves tápanyaghiányos tüneteimre (ezért is köszönöm, mert egyébként erre soha nem gondoltam gondoltam volna). Tavaly ősszel úgy vetettem, hogy a glialkázásból elhalt növényi maradványok simán beforgatásra kerültek a +10cm humusszal együtt. Ha ez volt a bajom egész évben az sok mindenre magyarázat lenne: pl.: nem nagyon vette észtre a gyep a tápanyag pótlásokat, illetve hamar ki is merült mindig. Ez a bizonyos káros pentozán hatás kb meddig érvényesül? Gondolom addig, amíg el nem bomlanak a talajban a cuccok teljesen (de az években mérhető?). Ilyenkor az lett volna a megfelelő, hogy a tápanyagot gyorsan táródó formában és sokkal gyakrabban kellett volna adni?
Az idei utcafronti Toscana - bár nagyon szép, de túlnyomó részt színét vesztette (sárgul) - esetében is ez lehet akkor a jelenség. Itt is beforgattam, sőt egy gereblyézésen kívül semmit erőfeszítést nem tettem arra, hogy az elhalt gyökereket, maradványokat eltávolítsam. Még örültem is neki, hogy "az majd tápanyag lesz"...Ilyenkor hogy kell készülnöm? Sokkal gyakrabban adjak majd nitrogén túlsúlyosat? Esetleg akár ilyenkor is adjak neki egy gyors feltáródásút?
Én 2 hete kifújtam az ABD-t de nyírni kell most. Ilyenkor a kifújt ABD megy a levesbe? Gondolom újat nem szabad fújni belőle a mostani nyírás után. Vagy igen?
A prewinterrel még vártam, majd a mostani nyírás után fogom kiszórni.
Téliesíteni akartam a fűnyírót, de olyan meleg lesz a héten, hogy tuti kell még egy fűnyírás idén. Úgyhogy csúsztatom a téli felkészítőt, meg az ABD-t is.