Voltam arra pár hete gyalogosan. Úgy emlékszem , hogy Pénzásás - Deszkáspuszta között jó az út. Ott letértünk róla , így tovább Bernecebaráti felé nem tudom milyen.
Évfordulós, de már nem tudom számon tartani, hányadik. :-) 23? 24? Az biztos, hogy az első a (2.?) Duna Maraton előtt volt pár nappal, az pedig rendszerint július első 7VGjén került megrendezésre.
284. telehódas HHH
Hely: Budapest
Dátum: 2024. június 21. (péntek)
Időpont: 21:00
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
246. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2024. június 21. (péntek)
Időpont: 21:00
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Járt az elmúlt 1-2 évben valamelyikőtök Bernecebaráti és Pénzásás között a Nagy-völgyben bringával? Egy hosszabb túrára mennék kedden, ezért a 23 mm-es gumijú országútit erőltetném, viszont úgy rémlik pár évvel ezelőttről, hogy a térképen is makadámnak jelölt kb 5,5 km-es középső szakasz nemcsak rossz aszfaltból állt, hanem szinte földútba hajlott. De már elég megkopott a memóriám, ráadásul akkor trekkinggel voltam.
1 hete Szanda környékén szívtam, annyira gyalázatos volt a közút, meg utána az erdei aszfaltnál is észnél kellett lenni Bujáktól NY-ra, úgyhogy most szeretném előre tudni, hogy milyen ez az 5,5 km. Abban biztos vagyok, hogy a Pénzásás előtti utolsó pár km pazar aszfalt, illetve Nagyoroszira lefelé is elég vacak az út, de legalább végig szilárd, nem kell a homokban, földben balra-jobbra csúszkálni a keskeny gumikülsőn.
Nem ennyi erővel, hanem ez így van. Gyalog- és kerékpárúton osztatlanságtól függetlenül vmax=20 km/h, ezt a nénikéken meg a városnézést bringáról végző molbubis turistákon kívül senki nem tartja be. Ahogy a Szabadság és Petfőfi hidak járdáján sem 10-zel csorognak a bringások.
Csak annyi kellene, hogy ahol a bringásnak elsőbbségsdási kötelezettsége van ott csak sárgakocka legyen, de a zebra melletti oldalon is, tehát 2 sor, ne csak egy sor a zebrához ragasztva.
Ahol a bringásnak van elsőbbsége ott viszont az út legyen pirossal is összekenve.
A bringásnak kikúrt 4 méter magasban levő nyalóka háromszöget senki nem látja. Se a bringás, se az autós, mert élben van neki. A hátulját se látja. Így aztán mit csinál? Vagy átmegy és pislog a biciklis, vagy bebassza a féket, és csodálkozik, majd anyáz, ha a biciklis meg nem akar átmenni. NEm, senki nem kötelezhető arra, hogy elfogadja azt az ostoba elsőbbségadási lemondásosdi "jófejkedést", azaz a szarkavarást. Ez ugyanúgyáll arra is, hogy a mögötte következő lehet, hogy máshogy gondolja és ő meg nem akar jófejkedni, mert tudja a kreszt.
Szerintem rossz irány összemostni a zebrát a kerékpáros átvezetéssel.
Egyrészt nemcsak a régi Csepel kerékpárok vannak már forgalomban, hanem egy rakás egyéb mikromobilitási eszköz, másrészt kötelező sebességmérő berendezés és sebességrögzítés híján baromi nehéz lesz bárkinek bizonyítania, hogy azért ütötte el a bringást a zebrán, mert az mondjuk 20 km/h-val jött (ami ugye egy 100%-os sebességtúllépés).
Sokkal fontosabb lenne az, hogy az átvezetések ott is jól elkülönüljenek vizuálisan és minimálisan térben, ahol most a zebrák mellett vannak, és minden esetben megfelelően, jelzőtáblákkal legyenek meghatározva az elsőbbségi viszonyok. Ha már gondolkodni kell, hogy a balra kanyarodó főútról egyenesen "jobbra" letérő autós elsőbbséget kell-e adjon a jobbról érkező bringásnak az átvezetésen, ami zebra mellett van és a bringás a balra elkanyarodó főúton folytatja, akkor már baj van.
A gyalogos-kerékpáros elsőbségi viszonyok sincsenek szinte sehol tisztázva, megépült az egyirányú kerékpárút a járdán, párhuzamosan az úttal, a gyalogosokat az úton jelzőlámpa védi, de a kerékpárúton már sem zebra, sem lámpa nincs, napi szintű a konfliktus a rossz dizájn miatt. A forgalomtechnika kiötlőit kellene elkezdeni rugdosni, hogy úgy építsenek kerékpáros infrát az utak és a gyalogosok közé, hogy használható maradjon.
A munkacsoportnak jövő március 31-ig kell a kormány asztalára tennie egy olyan javaslatcsomagot, amely benyújtható az Országgyűlés számára.
Az új szabályok céljai között a jogalkalmazók feladatának megkönnyítése is szerepel... A kulcs annak a sokszor gumiszabályként alkalmazott alapelvnek a megreformálása, miszerint a személy- és vagyonbiztonságot nem sértve, illetve nem veszélyeztetve kell közlekedni.
Példaként hangzott el, hogy téves vélekedés, hogy egy kerékpáros csak biciklijét tolva haladhat át egy gyalogosátjárón. A KRESZ nem mond ki ilyen szabályt, pusztán azt, hogy a zebrán kerékpáron áthaladva nincs elsőbbsége az úton közlekedő autóval szemben, ez csak a gyalogos számára adott. A gépjárművezetőnek ebben az esetben azonban követnie kell a felvázolt alapelvet, vagyis el kell hárítania a veszélyt azáltal, hogy átengedi a biciklist annak ellenére is, hogy nem neki van elsőbbsége.
Eszerint teljesen felesleges a zebra melletti kerékpárátkelő, ha elsőbbségadás kötelező van kitéve a bringásnak, a zebrásoknak van elsőbbsége, így a bringásoknak is a bringarészen a lámpás kereszteződésekben, ha nem működik akkor viszont az ott kikúrt elsőbbségadás kötelező vonatkozik a bringásra amit a többség eddig sem vett észre és az autósok meg satufékeznek mintha randőrt látnának. Sőt, ha egyirányúsra van írva az átkelős bringasáv, akkor a zebrán oda-vissza 10km/h-val lehet menni.
Azonban ahol a bringásnak van elsőbbsége nem lámpás kereszteződésben, ott szeretik nem mellétenni a zebrát is, pedig a kettő pont egyforma erejű.
Tökre elég lenne a zebránál úgy moddolni, hogy azon a bringás is átkelhet 10km/h-val, az autósnak pedig számítania kell rá. Egyébként is bármikor meg kell tudnia állni. És ha bringázik, nem tolja akkor gyorsabban szabadul mindenki.
Csak múlt héten tudtam besurranni a pesti oldalon a Moszkva sétány és a Margit híd közötti szakaszra. Hétfőn már az autóké volt, nekem maradt a fenti, rázós bringaút.
Egyébként kihúzták a dugót a Duna fenekén, elkezdett apadni. Ma: 610 cm, holnap: 588 cm, holnapután: 552 cm - Budapestnél.
Remélem, Lupánál is le fogják takarítani az ártéri szakaszt! Bár ott még sok az 552 is.
A tavaly téli panaszáradatomnál nem tudom, ki javasolta már az itteni nickek közül a Marathon Schwalbe Tour+ külsőt, de ma a friss, Flórián téri kerékpárút közepén éktelenkedő úthibát kikerülve belefutottam egy széttört, átlátszó üveg romjaiba, és megúsztam defekt nélkül. Ezer hálám, bárki voltál!
Jó buli az üres budai alsó rakparton végigmenni. Itt-ott benyal a Duna az út szélén.
Szerdán Szentendre felé az autópálya hídig lehetett menni a parton. A római-parti út csak a békásmegyeri gát előtt volt lezárva, ott csak a Királyok útján lehetett elmenni. Délebbre, a csónakházaknál nem volt probléma.
Pár napja (amióta lezárták a rakpartokat) nem jártam biciklivel a következő útvonalakon, így azt szeretném kérni, hogy aki viszont igen, az legyen olyan kedves, és írja meg, hogy lehet-e rajtuk közlekedni, vagy a Dunától távolabbi útvonalat kell választanom: - budai alsó rakparti kerékpárút az Üstökös utca és a Szépvölgyi út között; - Budakalászi Duna-parti kerékpárút a Lupaszigeti úttól északra.
Szerintem a bicklis súlyának legalább 70%-a a hátsó kerékre esik. Minél magasabb, annál inkább (mert a nyeregrúd felfelé tolva hátrafelé is megy).
Én úgy tapasztaltam, hogy a könnyű futás leginkább a légnyomástól függ. A versenygépek virsli kerekében 7bar van, jól is futnak. A normál kerekekben régebben max 3,5bar volt, az újakra már sokszor 5bar van írva. Persze az az ára, hogyha átgurulsz a forintoson a seggeddel is megérzed, hogy fej vagy írás...
Nem sok. Ha valahol látsz valami súlykorlátot, azt úgy kell érteni, hogy 1 kerékre értve, dehát 2 van alattad. Azaz ha 70-re írják akkor az 140 lesz, de ez az érték is bőven súlyhatáron belül van, csak nem publikállják soha. Maga a küllő irtózatosan sokat kibír, a szegecses felni csak dizájncucc, ha eleve alufelniről van szó. Annyival nagyobb lyukat kell fúrni a felnire így annyivl gyengébb is lesz. De ha szépen le van sorjázva belülről akkor totál fölösleges, a felni külső oldalán abszolúte semmi haszna sincs, csak és kizárólag dísz, éshát a paraszt meg ugye ezt látja... Ugrabugrálni úgysem fogsz. Ha lehet minél több küllő legyen, minimum 36, de ha tudsz kicserélhető tandemkerékre is, abban 40 küllő van. (és 2 ember súlyára van tervezve minden tandem!!) Az agydinamó visszafogja a kereket örökké, ha világítasz, ha nem. (ha világítasz akkor még az az 1-3 watt is hozzámegy ami beterheli) A gumi középvonalában legyen egy teljesen sima, folyamatos, 1cm széles futóél. és fújd fel úgy, hogy ez ne horpadjon be alattad. Ha nem folyamatos, hanem szaggatott, esőmintákkal szabdalt, "göringyes" akkor azzal nagyon szar lesz menni és még hangos is lesz aszfalton. A gumi szélén lehetnek krosszminták, az soha nem ér le az útra, csak ha szarba-sárba mész véletlenül. Egyébként is, ha valahol szétesik alattad, az mindig a leggyengébb pontján lesz. Ha a küllő az akkor ott, ha túlméretezett, akkor a felniből fog kiszakadni vagy az agyból, vagy a lánc, vagy a váz valamelyik hegesztése reccsen szét.
Én csak 110 kiló vagyok, a hátsó kerekem egy fullkommersz alu, szegecselés nélküli, viszont a küllők igényesebb darabok, talán DT? passz, 1,6, illetve már 1,75-ös gumi van hátul, a kerék köszöni szépen, jól van, még egy centírozásra se érett meg a tavaly szeptemberi fűzés óta. Pedig kapott azért olykor rendesen. Ja, és volt csomagos túra min. 15 kiló cuccal (az ugye mind a hátsó keréken van), szóval van esélyed a 120 kilóval.
Lehet széles gumi, a mintázata számít elsősorban. Slick vagy aprómintás még földutakon is teljesen jó szerintem. Szerintem ennél sokkal többet nem tudsz tenni az ügy érdekében.
Neki lehet állni a kerék könnyítésnek is, talán ez érezhető a legjobban.
A külső minél könnyebb, annál érzékenyebb a defektre. A kerékkel nem szórakoznék, legyen olyan, mint a tank, megbízható küllőkkel, ha tényleg 100 kg fölé kellene.
Most már országúti verseny gumik is ott tartanak, hogy pl. egy direkt high end versenyre gyártó cég minimum gumi mérete is 26-tól indul.
Anno a normális 20 majd 23-as méretű volt, ennek is vége, 25-öst használok már egy jó ideje én is.
Sajnos úgy néz ki, , hogy a képeken lévő ktm.et eladta a tulaj.
A 120kg. sok lenne neki?
Jelenleg egy Author prime feliratú bringám van 27es kerekekkel, a vázat nem tudom, hogy hányas. Azzal ezidáig nem volt gondom.
Egyébként ha egy "jó futó" kerékpárt keresek akkor miben kellene gondolkodnom? Gondolom a túl széles gumi nem jó. No, de még mi befolyásolhatja, hogy könnyen kelljen tekerni ahhoz, hogy minél többet elguruljon? (elektromos felejtős)
A KTM-nek a belépő modelljei is jó minőségű, átgondolt darabok, nincsenek rajtuk gagyi alkatrészek. A kép alapján nem sokat mehettek vele, szerintem még egy láncot sem nyúztak el. A gumik is szőrösek, nem jellemző, hogy eladás előtt átgumizzanak egy biciklit. Ha a vázméret passzol és kényelmesnek találod, nyugodtan vedd meg.
A hidraulikus tárcsafék jó dolog, ha nem csak száraz időben akarsz menni. Tény, hogy a szervizelés jóval drágább, mint egy V féknél, de a fékbetét sem kopik olyan gyorsan, viszont a felnit sem koptatja. Sok múlik azon, mennyit mégy és milyen körülmények között. A fékfolyadékot azonban legalább 2-3 évenként cserélni kell, mert akkor is elöregszik, ha nem használod. A tömítés sem tart örökké. Azért ne aggódj, ha meg tudod venni, a karbantartásra is fog telni.