Keresés

Részletes keresés

A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1684
Szia, köszi a képeket, nem állt szándékomban vitát, vagy bármi ilyet nyitni és nem is szeretnék!!!!:))))))))

Előzmény: Volt tüzér (1681)
mezenguz Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1683

Egy teljesen friss informacio, mely szenzacio ertekkel is bir: tenyleg voltak nagy hatotavolsagu raketak Magyarorszagon!!!

 

..en is azzal takaritom a kocsit mind a mai napig, akar ket meterrol is elbanik a szemettel...:))))))))

Előzmény: Volt tüzér (1681)
mezenguz Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1682

Szia katomo!

 

A portal nem rossz, mar regebben is nezegettem, bar vannak hianyosagai, pontatlansagai... az elozo hozzaszolasoddal kapcsolatban pedig a nevem, cimem, egyebek mar el lettek kuldve anno, nekem jo a 21.-e... jo az uj keptarad..:))

Előzmény: Törölt nick (1678)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1681

Hogy ne halj meg teljesen h...

 

Előzmény: A_vándorló (1672)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1680
Aszaló csak mint rakétaosztály zárt be, de a 105. ezred a fennállásáig használta kiképzési objektumként.
Előzmény: mezenguz (1679)
mezenguz Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1679

Szia iM!

 

Jol tudod a helyeket, de Tardonat nem javaslom, megvettek, valamit epitenek, s orzik, Aszalo tobb mint 30 eve bezart, nem hiszem, hogy nagy elmeny lenne, Cserepfalu, s Szakald talan, Cserepfalu amugy is osszekotheto egy kis geocaching-olassal, ha erted mire gondolok..:).. ja es Mezocsat RT..

..megegyszer elnezest az ekezetekert...:))

Előzmény: iM (1677)
iM Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1677
Elnézést, hogy nem keresek most vissza (biztos volt már róla szó), hátha valaki kapásból tudja: mi most a 105. ezred bázisainak helyzete (Cserépfalu, Szakáld, Aszaló, Tardona, Pingyom)? Lillafüred: tudom diszkó, meg múzeum lesz. Lillafüreden hol található?

A Budapest környéki objektumokban jártam, jártatok mostanában, Miskolc környékén nem. Gondolkodom rajta, hogy augusztus végén el kellene menni, ehhez kellenének kiinduló pontok. Bár lehet érdemes lenne az őszre várni, mikor már nem lesz lomb a fákon, egyszerűbb akkor a nézelődés.

im
mezenguz Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1676

Szep jo estet mindenkinek, s elnezest az ekezetek nelkuli betukert, de itt kulhonban,bar valaha ez is Magyarorszag volt, nincs ekezet a gepen...:))

 

vandorlo!

 

Ha talalsz ilyet Mo.-n, mint a lenti kepek fogjak mutatni, akkor majd elhiszem, de nem fogsz talalni... ha silot akarsz latni, keredzkedj be egy malom udvarara, ott majd lathatsz, igaz nem raketaval toltve, hanem egy kicsit "szemesebb" toltettel..:))

Nem kell az "urban legend" utan menni mindig, s allandoan szenzaciot keresni ott, ahol nincs...

Előzmény: A_vándorló (1672)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1674

Elárulom Neked, milyen volt az SS-20 és SS-25. Képzelj magad elé egy bazi nagy zöld szörnyeteget, alatta hat, illetve nyolc tengelyen rengeteg hatalmas kerék. Elől a vezetőfülke két részből áll. Felül meg van egy hatalmas zöld cső. Na abban van a rakéta. Mivel a masinának van az a rengeteg kereke, a berendezés önjáró. TEHÁT NEM KELL NEKI SILÓ. Ehhez hasonló nálunk is volt Tapolcán egy zászlóaljnyi, ezeket különféle helyeken SCUD-B-nek nevezik. Csak ezek némileg kisebbek voltak.

Pingyomon egy közepes légvédelmi rakéta ezred - 105. h. lérak. e. - TÜSZ, majd Technikai osztály települt. Ettől függetlenül - bár látszólag teljesen beolvadva - ott volt a miskolci ezred echnikai szolgálatának javító alegysége is.

A TÜSZ (Technikai Osztály) az ezred rakétáival foglalkoott. A rakétákat az országba érkezéskor átvette, szerelte, ellenőrizte, szervizelte és tárolta. Azokat a rakétákat, amik kint voltak az osztályoknál, azokat is rendszeresen ellenőrizte, vagy berendeltek néhányat időnként, vagy pedig a KIPSZ berendezéssel az osztályoknál csinálták meg az ellenőrzést.

Ott voltak még az ezred javító alegységei is, amelyek az osztályok speciális és más technikai eszközeinek technikai felügyeletét végezték. Na így kerültem én oda 1983-ban a technika váltásakor.

A helyet Pingyom-tetőnek nevezik arrafelé, mert meglehetősen magasan van. Arra az elmúlt 22 év miatt már nem emlékszem, hogy volt-e nála magasabb a környéken, de ha akarod, megnézem térképen.

Egyébként úgy nézett ki a hely, hogy volt a szimpla kerítés, bent egy jókora körút, és az út két oldalán kisebb - nagyobb épületek. És nem voltak silók.

Előzmény: A_vándorló (1672)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1673
Még azt fűzném hozzá, hogy be kell vallanom, hogy az ilyen téma egy újságban eléggé jól fizetne..:)))

A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1672
Szia, értelek és lehet, hogy túl hiszékeny is vagyok… Hétfőn felhívom ezt a fura említett „intézményt” és rákérdezek. Azt monda akivel beszéltem, hogy SS20, SS25, volt ott. Bevallom azt, hogy nem tudom, gőzöm sincs az milyenek ezek a rakéták, mert én híradós voltam. De gyerekkorom óta érdekelnek az ilyen földalatti dolgok, akkor a környező házak pincéit, kicsi barlangokat „kutattam”. Most, hogy ezt hallottam, gondoltam, egy-két telefont megér.

Hidd el nem akarom azt, hogy bárkit is megtévesszek, 40 évesen ebből már rég kinőttem és nem is akarok senkit magamra haragítani. Érdekelnek az ilyen dolgok…. És lehet, hogy naiv vagyok, de egy telefont még hétfőn elengedek. Amit megtudok, leírom ide.

Mi volt ott? Írd meg légyszi.:)))))

Előzmény: Volt tüzér (1670)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1670

Na látod! Ő nem állítja, hogy saját... Én viszont a saját szememmel - meg lábammal, két ügyes kezemmel - voltam jelen Pingyomon. Meg a 105. ezred valamennyi objektumában. Tudod, miközben az ember egy teodolittal tájolópontokat méreget egy rakéta osztály környékén, akkor kicsi a valószínűsége, hogy ne jutna el akárhová. Márpedig én ennek során semmiféle általam nem ismert orosz holmiba nem botlottam bele. Orosz technika volt, mert mi is azt telepítettük. Orosz katona is akadt bőven, mert az új technikával jöttek az orosz garanciális technikusok is.

Az ott végzett meló során azokkal az emberekkel dolgoztam, akiket korábban is ismertem már különféle iskolákról, továbbképzésekről, és egyik sem volt olyan, hogy akármit is el kellett volna titkolniuk előlem. Nem voltam valami nagy "valaki", de akkoriban a technika mellett eltöltött időm miatt én számítottam a 11. dandár legtapasztaltabb PV technikusának. Miskolc környékére is így kerültem el.

Még egyszer megismétlem, kifejezetten a Te kedvedért. Pingyomon nem volt siló, nem volt idegen rakéta. Hogy másfajta rakéta lett volna? Persze. A Dvina rakétához képest valóban más rakéta volt ott.

Azt viszont a honvédségnél, a rendőrségnél eltöltött éveim után, érvényes "C" típusú nemzetbiztonsági kockázati ellenőrzés után sem tudom, hogy az a "haditechnikai ellenőrző központ" miféle szerzet.

A titkos telefonszámmal meg legyen neked igazad. Tudod mit? az én telefonom is titkos. Mert amikor anno megkötöttem a szerződést, úgy kértem. Annyi az egész, hogy nem kerül bele a telefonkönyvbe és a tudakozó sem mondja meg. Bár nincs benne semmi titok.

Apropó titok: Tudod, mi minősül titoknak nálunk? Amit a titok gazdája annak minősít. Bár egy volt tanárom erre azt mondta, hogy "Magyarországon egyetlen titok van, a Coca-Cola receptje".

Egyébként meg csak szedjél össze rengeteg engedélyt fontosabbnál fontosabb emberektől, nézzél meg mindent, utána meg gondolj róluk, amit akarsz. Például azt, hogy siló.

Egyébként meg ha már itt tartunk, a tavasszal HPASP kollégával volt szerencsénk körbejárni a volt sárbogárdi harcálláspont objektumait, meg a valamikori mezőfalvi területet. És nem kellett előtta órákat a telefonok mellett töltenem, engedélyek után futkosnom. Mert bejutottam anélkül. Mert megismertek. Mert azzal fogadtak, hogy "örülünk, hogy látunk".

De egye fene. Ha valahol mégi találsz silót, akkor mindenképpen tudasd velem, én elmegyek, megnézem, és ki foglak röhögni, hogy már megint rémeket látsz.

Az, hogy valami a föld alatt van, az nem jelenti azt, hogy siló.

Már írtam korábban: Siló a TSZ-ben van. Azt eszik a marhák.

Előzmény: A_vándorló (1669)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1669
Szia, akié a bakonyi, az ha jól értettem, Miskolc felé lakik. Azt nem árulta el, hogy volt módja a saját szemével látni e objetumokat, de saját maga fog a herendi bázison körbevezetni. Mondta, hogy már nagyon elege van abból, hogy ott a lakatokat levágják állandóan.. Beszéltem az illetékessel, Pingyom illetve aki őrzi, nem csak azt őrzik, nem a HM őrzi!!!!

Magán cég, de érdekes volt hallani, a vezetője épp katonatiszt volt, tüzér onnan ment nyugdíjba… most ő a több ilyen objektum örző „parancsnoka” is. Ha jól értettem ez egy KFT. Annyit elárult, hogy Pingyomban másféle rakéták voltak… Többet nem mondott, vagyis a közelben vannak olyanok, mint itt Pest mellett.. Az engedélyt sem a HM-től kell kérni, ezt már kinyomoztam. A haditechnikai ellenőrző központtól, sikerült az illető nevét is megtudnom, hétfőn beszélek is vele. Nem fura ez egy kicsit. Ja a számuk titkos amúgy… ez is fura nem?? Nem akarok keverni, de szerintem biztosan van 2-3 ilyen hely…

De van már ismerősöm a HM-ben aki megadta a számot, mert a tudakozónál nem adják ki!!!!

Nem sok ilyen volt az országban, pár darab… Idáig ezt tudtam meg. Nagyon szeretném azt, hogy fotókkal illusztrálni tudjam, de engedélyek sorozata kell… Az me, hogy mennyi idő… nem tudom. A Váci Fegyház és Börtönre az engedély 2 hónapig tartott… Már kész az anyag.

A tököli reptérre 1-2 napot vártam csak.. ott a parancsnok adott vezetőt is, teljesen körbejártuk. Persze kocsival, mert 416 hektáros a terület.

Ha érdekel a képeket itt találod www.merengo.hu

Üdv.

Előzmény: iM (1667)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1668

Egyet értek iM-el !

A vándorló mikorra várhatjuk a képeket???

 

Hol lehetne a korábbi munkáidat megtekinteni???

Előzmény: iM (1667)
iM Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1667
Ha olyan szupertitkosak ezek az objektumok, hogy még a HM sem tud róla, akkor kik őrzik és miért olyan szigorúan (talán itt maradt egy máig is harcoló szovjet alakulat?)? A HM-nek már ingre-gatyára sincs pénze, akkor miért költene egy számára használhatatlan objektum őrzésére? Ha nem a HM őrzi, akkor ki és miért?

A herendi objektum tulajdonosa hogyan tud információt adni a tőle több száz kilométerre lévő pingyomi objektumról? Az is az övé?

Nagyon dícséretes az igyekezeted, hogy hogy foglakozol az elhagyott objektumokkal, ami azt hiszem, már történelem. De bármennyire is dícséretes ez az igyekezet, értelme csak akkor van, ha szakszerűség is társul hozzá és nem csak légből kapott szóbeszédek.

Ez a topik nagyon sok érdekes információt adott az olvasóknak, mára viszont szétzilálódott a siló őrületeddel. Vagy esetleg pont ez volt a cél?

Mégegyszer mondom, örülök a kitartásodnak, de ha tényleg fotóriporter vagy, akkor tudnod kell, felelősség van a válladon, tényekkel kell bizonyítanod, amit mondassz. Eddig ez nem történt meg.
Előzmény: A_vándorló (1659)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1666
Ja, remélem, hogy meglesz.....:))))
Előzmény: Kuruc71 (1661)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1665
Szia volt tüzér!

 

Lehet, hogy téged meglep amit írok, pedig igaz minden sora…Sokan, nagyon sokan ezekről nem is tudtak… Mint, hogy Te a nagyfesz kerítésről Nagytarcsán….Ami most is ott van… Remélem értesz..:)))))

A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1664
Nehezen, de ezt is megcsinálom. Tudod, a fotóriporternek, ez muszáj…..:)))))))

Előzmény: Kuruc71 (1661)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1663
Várod... megleszz, az tuti...:)))
Előzmény: Kuruc71 (1661)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1662
Jaaaa, de ezeket min az éjszaka cserélték, ezt monták is…:))))

Előzmény: Kuruc71 (1661)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1661

Szia vándorló

 

 

Akár egy közepes hatótávolságú, de ne talántán Interkontinentális ballisztikus rakéta nem olyan valami aminek a telepítése, időszakos karbantartása, cseréje akár az éj álldott takarója alatt észrevétlenűl végre lehetne hajtani!!!

 

KIZÁRT !!!

 

 

Hogy repfedélzet , illetve a Hadmharc rakétákhoz való nukleáris töltetek voltak az belefér a képbe, dse hogy ICBM, vagy pl SS-20..... hááááát, ez nekem meredek.

 

De előtted a lehetőség hogy álításodat bizonyísd, és minket kételkedőket meggyőzz !

 

Várjuk a fotókat a silókról !

 

 

 

Üdv : Kuruc71

Előzmény: A_vándorló (1659)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1660
Siló…

Azt ami pár volt az országunkban és ha tudom, le is fotózom, remélem megengedik….:))))))

Előzmény: Volt tüzér (1657)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1659
Nagyon, de nagyon távol áll tőlem, hogy vitatkozzak vele kedves volt tüzér!!!

De voltak, ezt még a magas rangú tisztek is kevesen tudták, mint például azt, hogy a nagytarcsai objektum még most is él és van ott nagyfesz kerítés a bejárat mellett. Ezt egy XY is megerősítette, aki többször is járt ott. Most a veszprémi a központ. De van még egy ilyen, mint a nagytarcsai, azt viszont nem tudom hol….

Azt sikerült kideríteni, hogy Nagytarcsán a berendezéseket már lecserélték, legalábbis a nagyját. De még most is a nagyfesz kerítés ott van!!!!

Szerintem, Te nem vetted észre. Bő 1 év alatt volt módomban minden nap látni!!!

Felvettem a kapcsolatot olyan 70 éves volt tisztel, aki tud ezekről.

Nem sok volt, de ezek full titkosak voltak, a magyar honvédségnél is alig tudtak róla…

Lehet, amit írok, nem hiszed, pedig így van. Sok ezredes se tudott ezekről. Igaz kevés volt, de volt…

Nézz fel ide.. www. merengo.hu

 

Beszéltem azzal, akié a Herend feletti objektum.. a telefonját és a címét levettetem, nekem megvan… 70 éves kedves és segítőkész úr…

Ő látta ezeket. A pingyomi támaszpontra mondta is, hogy nagyon nehéz lesz bejutni…

Nem sok van ebből az országban, de van pár hely…

A rakétákat mindig éjszaka szállították, teljesen titkosan!!!!

1-2 helyen voltak, ezt a mai telefonok alapján meg is „erősítették” persze nem így ahogy írom, de voltak

Az országunkban 3-4 helyen volt ilyen..

A szabim után ez lesz a következő lépésem, hogy feltárjam őket.

Meglepett az is, hogy a sziklánál milyen változások mentek végbe. A minap voltam ott és a fotózáshoz „külön” engedély kellett. Az fent is van.. Minden adatot felírtak, pedig csak az utcáról készült felvétel, amit láthatsz. Bentről nem tudtam készíteni… Az utcaihoz is a parancsnok engedélye volt az irányadó… Nevetséges.., mert a volt szellőző rendszer és az antenna..

Már teljesen más ott minden. Beépítették, nézz fel oda… meglepődtem…!!!

Tele van forgó kamerákkal, nem is tudom, mit őriznek ott… De fura.. Ott van a volt MATÁV… A volt üvegajtós bejáratot láttam, be nem engedtek…!!!! Pedig csak a „húsos” ajtót akartam lefotózni…  Tudod, miről beszélek…

Ja, még a mai napig megvan Nagytarcsán, a nagyfesz kerítés, nem értem, hogy ezt Te hogyan is nem láttad.. Ezt szintén kinyomoztam….

Nagytarcsa még most is él és nem raktár!!!!

A központ átkerült Veszprémbe…

Kaphegy alatt is van ilyen siló. A HM se tud róla, beszéltem az ezredessel. Nem tudják, mivel orosz volt és full titkos…

A közeljövőben megyek arra, a herendi tulajával beszéltem és beenged, sőt körbevezet!!!

SS rakéták voltak pár helyen, bizony nagy hatótávolságú rakéták, nem légvédelmi…

Ezt onnan tudom, hogy órákat töltöttem a telefon mellett és volt olyan aki ezt megerősíttete, persze nagyon kevesen, mert nem is tudtak róla, ezredesek pl…

Azt nem vitatom, hogy Te mi is voltál, de hidd el azt, hogy 1-2 helyen voltak orosz nagytávolságú rakéták. Az egyik Pingyom…

Ha nem hiszel nekem, nézd meg, bár keményen őrzik, azt tudom, mondta is a volt tiszt, aki az ottani parancsnok, hogy nem légvédelmi…

 

A_vándorló Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1658
Szia, még a mai napig full titkosak. Pingyom például????

Előzmény: Volt tüzér (1657)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1657

Mit nevezel silónak?

Az én szóhasználatomban azok a fix telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétáknak, illetve elhárító rakétáknak az indító létesítményei, amelyek a rakéta tárolását, rejtését, majdani indítását szolgálták. Ezek általában 20 - 30 méter mély beton csövek voltak, amelyekben meghatározott típusú - hadászati - rakétákat tartottak. A beton cső mellett természetesen ott voltak a föld alatt a kiszolgálásra és működtetésére szolgáló létesítmények is. A silókat általában valamilyen megerősített és rejtett módszerrel zárták.

Ha tehát Te láttál valahol valami betont, az nem feltétlenül siló. Annak idején, amikor Mezőfalván dolgoztam, a környékbeliek ott is emlegettek silókat. Tény és való, iszonyúan sok betont építettek bele abba az objektumba. Ám a föld alatt nem volt semmi. Pontosabban a földszint alatt maximum a hidrofor szivattyúja volt.

Viszont Te váltig állítod, hogy Magyarországon van siló. Amíg nekem egyetlen egyet nem mutatsz, addig én ezt marhaságnak, az emberek által gerjesztett legendának tartom.

Nem tudom, tudod-e, hogy valamelyik SALT tárgyalás kifejezetten az elhárító rakéták korlátozásáról szólt. Az USA a közigazgatási központjai köré telepítette a maradékot. Na és az orosz hova tette? Bizony az interkontinentális rakéták indítóállásait tervezte védeni. Márpedig egy Magyarországon telepített "siló" már nem lógott bele ebbe a védőernyőbe.

Előzmény: A_vándorló (1655)
Kuruc71 Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1656

Segítségetek kérném !

 

 

Keresünk olyan Bp-i, vagy közeli laktanyát, amit már nem használnak de nagysága, és elrendezése alapján alkalmas egy cca 300 db járműgyűjtemény bemutatásához.

 

 

 

 

Köszönettel : Madai Zsolt

PANNON Hadtörténeti Kutató Egyesület

A_vándorló Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1655
Lehet, hogy nem hiszed el, pedig voltak az országunkban silók, hidd el…:))))

Előzmény: Volt tüzér (1654)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1654

Igaz, hogy csak rövid 3 hónapot töltöttem ott valamikor 1983-ban, de ott akkor nem találkoztam orosz résszel. Nem olyan nagy az a terület, hogy ott orosz részt el tudtak volna dugni.

Egyébként érdekesen fogalmazol. Most akkor telepítettek 1 - 2 helyen vagy nem.

Előzmény: A_vándorló (1652)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1653
A megszokás nagy úr.
Előzmény: A_vándorló (1651)
A_vándorló Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1652
Szia, a pignyomi rakéták, nem olyanok voltak, mint amikről beszélünk, ezt megerősítették…

DE, lehet, hogy igazad van, ezt nem tagadom, de utánajárok, van protekcióm, aki segíteni fog. Mindenesetre, akivel beszéltem, nagyon komoly helyeken, nem mondták azt, hogy nálunk a ruszkik nem telepítettek 1-2 helyen ilyet.

Te jártál Pigyonban, az orosz részen?

Üdv?

Előzmény: Volt tüzér (1650)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!