A díszhalak élethossza változó fajonként, nekem pl. az ancim már 7 éves, volt egy razbórám ami négy évet is megélt, egyik aranyhalam is 5 évet élt. Általánosságban szerintem az általános szabály, hogy a gyorsabban felnövő és hamar ivaréretté váló fajok rövidebb ideig élnek, mivel az ő genetikai órájuk gyorsabban ketyeg.
Bocsi a sok egymásutáni hsz-ért, eszembe jutott még valami. Sok helyen keresgéltem már, könyvekben, neten is, de sehol se találtam olyan adatot, hogy meddig élnek a díszhalak. Tudtok ilyen lelőhelyet, vagy van valami infótok erről?
Még egy aggodalmam van: a nagyobbik hari így is rendszeresen nyírja, fegyelmezi a kisebbet. A kis páncélosokat nem fogja bántani szerinted?
+ vszeg azért pusztultak ki a páncélosok, mert hirtelen megnőtt a növényzet, és hiába dobtam be a süllyedő tápot, nem jutott le az aljzatig, szegénykék meg nem jöttek fel, így szerintem éhenhaltak :( Szóval nem igazán tudnám őket etetni se a jelenlegi körülmények mellett - ami esetleg lehullana, azt is elkapják a szumik...
Nekem is ilyen volt, láthatod is a képen, csak már megnőtt nagyra. Tényleg eszi az algát! De mást is szeret, főleg a húst! Ha bedobtam élő tubit mindig ott ólálkodott - persze nem tudom, evett-e végül. De döglött haltársát marcangolni konkrétan láttam... :(
Boldog Karácsonyt kívánok én is mindenkinek! (a halaknak és egyéb élőlényeknek is, bár nem tudom, ők ünneplik-e ;))
ui: egy nagy álmom teljesült (fog) de tegnap óta egy díszállatkereskedésben dolgozom és persze akvárimok mellett ha itt valaki budapesti akkor jöjjön el Westendbe és ott az állattkeresekedésben megtalál! sajnos itt is 3 hónap próba idő van de cak túl élem. Még ami fontos az árak plázásak sok különleges hal van. pl: Szellemkéshal!! (Soha nem láttam még hasonlotse.) Elég izgalmas volt tegnap persze csúcs forgalom volt de csomó halatt vittek ill sláger gömbakvárium és az aranyhal és amig volt Betta.
Semmi nem tökéletes. de ezért ne haragudjunk most Hiszen karácsony van. De itt jól van írva :-) http://www.freeweb.hu/aquad/modules.php?name=halnevek&file=halnevek
Gondoltam ha már ilyen karácsonyi hangulatban vagyok, csinálok pár képet, és szétoffolom vele a topicot xD Na jó,nem ezért. A képeken meggyhasú,tamás és kéksügér valamint anci,corydoras látható, és az én "növényes" akváriumaim:)
Remélem jól látom, és nem vagyok hozzá fáradt. Nekem is van ilyen, de egy kicsit nagyobbnak tűnik...mondjuk sosem látom, mert mindig elbújuk. Amúgy elméletben eszi az algát xD
Ismét csak megköszönni tudom a dícséreteket és tanácsokat. A növényekkel kapcsolatban reménykedme, hogy nem fog kirohadniu egyik sem. (a valisneriám vsioznt ma tánt fel,hog yszépen nő, múlt héten még csak az aksi feléig értek, most meg pár szál már tetőn van).
Az algásodás is hamarosan kiderül, hogy fog állni. Előző aksimmal nem volt probléma, ez is ugyanúgy lesz világítva (csak most fénycső van 2*60W izzó helyett, de ha azokkal nem volt alga, rem. ezzel még úgy sem lesz). Gondolom első pár héten kiderül,hogy fog kinézni a dolog a késbbiekben.
Két valami haracsaféle halam már van. Vagy 2 éve algaevőnek vettem őket. Egyik egy sima kövicsík szinezetű, barna terepszínű egyed, másik meg egy citromsárga. Kis bajsza van mindkettőnek,a alkra szinte teljesen egyformák. Meg még itt van az anci. Méretre olyan 3 cm lehet mindhárom.
Lehet,hogy igazatok van, és ha még halat akarok akkor maradjon a razbi, még veszek vagy 5-10-et hozzájuk és szép lesz. Bár ezzel a vízszint dologal úgy vagoyk,hogy addig ok, hogy a harcsák alul mozognak, vagy az üvegen, le fel, de a razbik is össze-vissza cikáznak, sőt, pár db mindig felfedező úton jár. Sőt, még az üvegharacsa is hozzájuk szegődött, kezdettől fogva. Ez is társas hal lenne,vagy mi a fene?
(azt még nem is mondtam,hogy idhiány miatt az Eheim még most is a szekrényben áll, ki kéne hozáz fúrni a szekrény hátát, csövet mréetre vágni, mert épphogy elég lesz és akkor indulhatna a csoda) Szóval egyelőre még csak belsőszűrős vagyok.
Ma kihalásztam az összes kommandós kisguppit a közösből, de ahogy megfigyeltem nem bántották a nagy halak őket. Viszont a fenéktakarítás-vízcsere projekt folyományaként lett egy kis Black Molly is (legalábbis gondolom, hogy az, mert elég sötét színe van, jóval nagyobb, mint a ~1 hetes kisguppik. Őt is átraktam a nevelőbe a guppikhoz. Kicsit szakadozott a farokúszója. Az anyjának még mindig nagy a hasa. Lehet, hogy csak a vízkivétel (már akkor megvolt, mielőtt beleöntöttem volna az új vizet) miatti stressz miatt született? Lesz még több is, vagy most ő egyke, és csak 4-5 hét múlva jön a többi?
Ha valakit érdekelne: Gyöngyös környékén eladó/elvihető ancistrus, guppi,molly,platty, xiphó kb. egy hónap múlva, addig nevelkednek nálam. Előreláthatólag akkorra lesz meggyhasú sügér is.
A másik növény még mű de oda is tervezek egy élőt!
Esetleg ajánlanátok valamit ami segít a természetes egyensúly fenntartásában. Szóval frankó lesz... "Én fodros vizikalászra gondoltam" De ha van aminek több az előnyös tulajdonsága... hmmmmm.
bruttó 140 liter. kösz. corydorast mindenképp beszerzek. ha a pontylazacok ott úszkálnának ahol én szeretném akkor azok ideálisak lennének. mert így már a felső rész nagyon zsúfolt. Ritkítani pedig nem tudnék.
A jobb oldali növény (Anubias barteri var. barteri) nem szereti ha a talajba van ültetve, mert elrothad a rizómája. Kötözd rá egy nagyobb kőre, a gyökerei már mehetnek a talajba.
Igen, az van nekem, ami az első linken látható. A második linken láthatóból volt régebben 2, de meghaltak :( Szal azt mondod, hadd túrja még az aljzatot +3 ilyen páncélos hari meg még algaevők is? Sztem pedig akkor is túlzsúfoltak lesznek a fekhelyek, bár a háttéren vannak polcok is, oda is lehet feküdni :) Na, majd meglátom, egyelőre valami algazabálót fogok beújítani.
Na igen, lehetnének neonok, de szumik nélkül... Úgyhogy most egyelőre nem lesznek.
NRG: Igazad van tényleg könnyen szétesik az a sok illesztésnél csatiknál, de nekem még jól tartják a tapadók és remélem a csúszka sem fog nagyon kitágulni a takarítgatásoknál. Amúgy tényleg szépen kavar, szűri is rendesen.
Marri:
Megfogadtam tanácsod + mások tanácsát is...............
Pár napja szétkaptam az akksim (köveket kifőztem, eltakarítottam mindent alaposan, élő növényt telepítettem, 3 napos állott vizet tettem bele + pótoltam a veszteségeket, hogy párban legyenek a gyönyörüségek.) "szépen nézett ki a gyerekszobában a 3 kanna víz" :-)
És azóta "kopp-kopp" 3 napja minden okés víz gyönyörű, halak vidámak, állandóan éhesek, viháncolnak, 2 lány guppim hamarosan szül már látszanak a dudorok a hasán. szóval happy.........
Szóval, a 70 liter nem kevés. Amúgy milyen harcsáid vannak? Belinkelek pár képet:) Mert én a Corydorasokról beszéltem, neked pedig sztem thorocatumaid vannak.
Szerintem is nagyon szép az akváriumod. Én is szeretnék egyszer egy ilyet (vagy többet ;)), de nem fér el... Szerintem nagy akváriummal lehet igazán szépet alkotni. Én is megveszek a halrajokért, a kereskedésben is olyan szépek tudnak lenni. Szeretnék egy akit csak neonokkal :)) De ez egyelőre csak álom.
Eredetileg valami más fénycső volt benne, de aztán ajánlotték, hogy pont algásodás ellen tegyem be ezt. Asszem ez valami rózsaszínes kellene, hogy legyen, igazán nemtom, hogyan lett ilyen kék. Talán le kellene tisztítanom a fénycsövet...?
Köszi, elég sok infó van azon a linken. Szerintem nálam több tényező is fennáll: túllélegeztetés, néha túletetés, meg ilyenek. Ezeken változtatni fogok, aztán meglátjuk. De tényleg, régen ugyanilyen feltételekkel teljesen jó volt, mint ahogy a képen is látszik, úgyhogy biztos bennem van a hiba.
Sima fekete szumik vannak. Volt régen több is, de valami hülye betegséggel kihaltak (uszonyok rongyosodása, nemevés, megdöglés), a többiek meg megették a tetemet, mire hazaértem (a régi ALGAEVŐK is élenjártak ebben, döbbenet). Csoda, hogy még ezek élnek, komolyan. Ezért nem merek egy ideje újakat venni. De most egy ideje már jól megvannak így, hátha nem lesz gond az új jövevényekkel.
A harik barna alapon fekete pöttyösek, hosszú bajusszal, nem tudom a nevét. Még 3-at belőlük? Már nem lenne hova feküdniük szinte ;)) Nem tudom, nekem olyan kicsinek tűnik ez az aki, a háttér levesz belőle egy csomót + a növények is...
Hát a nagy növényt nem lehet sehova se tolni, az ott van kérem, alig fér el, így is majdnem a felét levágtam a múltkor, mert még több levele volt, de már szegény halak nem tudtak tőle úszni :))) Még a vízből is ki szokta dugni magát, annyira akar nőni, de már nincs hova...
Melyik növényre gondolsz? Bal oldalon, ami van, az egy, illetve egy nagy növény hozott egy új hajtást lentről, az az a kisebb az előtérben. Én szívesen adnék belőle, de nem nagyon értek hozzá, félnék levagdosni. Másrészt meg eléggé be van gyökeresedve már az egész, azt is félnék kihúzogatni, meg most feltúrni az egészet, jaj.
Na ilyen volt kb. egy éve az aki, azóta csak a növények nőttek meg, a halak változtak na meg az algák... Itt még nem volt olyan sötét.
a garnélákkal még az a nagy gond, hogy ha nincs teljesen zárva a tető, a legkisebb lyukon is kimásznak...Mert gondolom adrenalinfüggők, és kihívásnak tekintik...vagy csak némót akarják megmenteni...ki tudja?
szerintetek mi lehet annak az oka, hogy az összes halam az akvárium felső részében van. razbóra, kolibrihal, az új még mindíg nem tudom milyen márna. mindegyikből van 6. a középső és alsó szinteket csak a 4 gurámi lakja. alul van két kicsi albínó harcsa. és egy anci (lesz még több)
nagyon néptelen az akvárium középső és alsó része. a felső meg túlzsúfoltnak tűnik.
Na ez egy tipikus nagyon jó példa arra, hogy ahol sok a kék (és UV) fény tartományi rész.. az nagyon kedvez az algáknak különösen ott érvényes ez ahol csak egy fénycsö betételi lehetösége van az embernek.. Amivel nagyon sokan nem értenek egyet.. és sajnos pontosan ezeket a nálad használatban levö fénycsöveket ajánlják.. ugy az üzletekben és a 'szak' topikokon, hollott ide vezet a legtöbb esetben.. Ami engemet meglep, hogy a vizinövényzet elég jól néz ki, annak ellenére, hogy ez egy nagyon rossz fény tartomány a vizinövényeknek, de még ehhez is elég jól alkalmazkodtak.. Ha a téma komolyabban érdekel néz itt bele: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=46755185&t=9006073
Valóban kevés a vizi növényzeted.. és nagyon gyorsan tetted be a halakat.. próbálj még valaki ismerös akvaristától, pl. Vizi petrezselymet meg Elodea sp. és Ceratopteris sp. is nagyon jó.. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=53197116&t=9006073 tehát relativ gyorsan növö növényeket beszerezni és a viz felületén úszni hagyni mig eröre kapnak kis gyökeret eresztenek és akkor beültetni.. Sajnos ez a füszerü ha jól látom Lilaeopsis sp. növénykéd nagyon sok fényt igényel, akváriumi körülmények között nehézkes növény.. éppen ezért még kell növényzet az aksidhoz.. Azonkivül nagyon óvatosan betelepiteni.. Különben nagyon szép sok sikert és örömöt vele..-:)
Én tenyésztőtől veszem, és az tuti,h nem huladék:) Amúgy te az aranysávos, vagy másnéven kékpajzsos páncélosharcsára gondolsz? Olyat vettem most 10 bdot, fátyolosat, nagyon szépek!:)
én is akarok még corydorast de ami hulladékot árulnak az már szinte pofátlanság, múltkor vettem kettőt próbaképp hogy ez milyen hamar döglik le, 1 hetet bírtak, kb másfél centis ivadékokat árulnak, nem csoda hogy nem bírják mind az 5 boltban a városban ez a helyzet nekem meg csak a szürke aeneus fajta kell, másból van nagy :(
sztem még szépen mutatna velük fekete vagy vörös neonhal is. Ezek nagyobbak, mint a sima neonhal, így nem kell félni,hogy bántani fogja későbbiekben a megnőtt vitorlás. De az aljzatra mindenféleképp vegyél valamit, mert a lehulló kajamaradékot max. algaevő vagy csiga fogja megenni. Tényleg érdemes corydorasokat venni. én most vettem 10et, 200Ft/db.
Ui: mondjuk egy 30 fős ékfoltos raj is komolyan nézhet ki...
Még tíz Ékfoltos a 17-hez, vagy inkább pl. 15 serpa lazac?
Mondtam,hogy valahogy félek a kavalkád szinektől, de elhet,hogy egy ilyen nagy)(obb) akiban még beleférne ennyi szinesedés, ráadásul mivel egyik fajból sem kevés lenne, meglenne a maguk kis csapata és az is is más, ha 15-15 van egy-eg yfajtából,mint mikor esetleg csak 1-1 pár van mindenféle szinű halból.
Csak az a baj a fanfilterrel, hogy 60-120 literig van ajánlva és egy 10*5 cm-es kockaszivacs van benne. Meg aksiba hiába rakom be, kiszedésnél darabokra hullik a semmi rögzítésű tapadókorong, amiknek az alapzata még ráadásul megint külön csatlakozik a szűrőhöz. Okos megoldás lenne, mert azért van így,hogy csak egyszer kelljen feltapasztani az üvegre, és legközelebb csak amga a szűrő jön le, de nem úgy van. AMúgy erős, tudja mozgatni a vizet rendesen, csendes, stb. Csak valahogy fura volt,hogy a sok rohadt eledellel be volt dugulva a szűrőhézag, a szivacs meg szitne teljesen tiszta maradt benne. Ez a nem szimpi, nem más.
1. Az "Endler" elég pici, sőőőt, nagyon pici, amiket a kifejlett szumik sztem igenis csipkednének.
2. A sziámi algaevő nem csak a friss algát eszi, hanem a régit is. Nem tudom miért, de valamilyen fura vonzódása van az ecsetalgához, tökmind1, hogy kap-e más kaját, mert először az ecsetalgát eszi meg. Ja, és én csak párban javasolnám akváriumba, mert egyedül nagyon magányos, párban viszont fürge és élénk, ami sokkal jobb közérzetre utal. Kép meg pár hozzászólással lentebb van,1 hete raktam fel.
egy pár sziámi algázó 1 hét alatt kitisztít egy akváriumot!
Amúgy én azt javasolnám,hogy ha már úgyis szumi van benne, akkor maradjál annál a típusnál. Nem tudom, hogy hagyományos vagy zöld van neked, mindenféleképp érdemes sztem több színtípust tartani. Amit még hozzá passzintanék, az mondjuk a serpa-lazac. Hasonló testfelépítés, szebb színek :)
A harcsád nemtom milyen, gondolom corydoras. Ha 2 van,akkor még vennék hozzá legalább 3at, ugyanolyanokat.
Amúgy 70l nem olyan kicsi, ilyen halacsokból "bőven" fér benne...Abból a baloldali,apró cryptocorine-ból viszont szívesen látnék egy tövet xDHa jól látom,az más, mint ami mögötte van, ugye? És sztem nem sok a növény, csak ezt az első(talán echinodorus) nagy növényt hátrébb kellene tolni, bár úgy látom,nem nagyon lehet már hova...
Az algák ellen én az amano garnélákat javasolnám. A 70 literhez 7-10 darabot.
A harcsák mekkorák? A szumi nem lehet rájuk veszélyes.
Egyéb halnak én még endleri-t javasolnék, 2 nőstényt és 5 hímet. Mivel nekik nincsenek hosszú úszóik és elég élénkek, nem lenne gond szerintem.
Az amano garnélák hivatalos neve: Caridina multidenta (korábban caridina japonica), kb 600ft/db
Az endleri hivatalosan Poecilia wingie, a guppi közeli rokona.
Alga ellen bevethető még a sziámi algaevő, de abból akváriumonként csak egy javasolt. Ha őt választod, nézz utánna a neten alaposan a képének, mert a kereskedésekben rendszeresen keverik a hamis sziámi algaevővel, ami viszont gyakorlatilag egyáltalán nem eszi az algát. (időnként repülő rókának is hívják, elég ugrálós)
Akár a garnála, akár az algaevő mellett döntesz, a bepakolás előtt érdemes leszedni annyi algát, ammennyit csak bírsz, mert mindketten inkább a "friss" alga ellen hatásosak.
Ha törpe karmosbékát veszel azzal nem lesz semmi gond. Halakkal nem foglalkozik, a halaid se vele. Nekem egyedüli problémám vele az volt, hogy csak olyan kaját evett meg, ami mozgott. Tehát kétnaponta hozhattam neki az élő tubit.
már pár éve van egy akváriumom, most 2 harcsa és 4 szumátrai díszmárna van benne + 1 hatalmas almacsiga (70 literes). A problémám most az algákkal van, régebben voltak algaevők is, de kihaltak, viszont ők sem tudták kordában tartani a sok algát. Van egy beépített háttér, azon burjánzik rettenetesen az alga, hosszú, 1-2 cm-es szálakkal (vagy talán nem is alga ez?), de a növényeken, sőt a köveken is nő. Mit lehetne ezzel csinálni, van esetleg ötletetek? A másik: milyen halakat lehet a szumik mellé tenni, amit nem bántanak? Szeretnék neont, de azt biztos bántanák, vagy aranyhalat, mert az talán leenné a felesleges növényzetet, de szerintem azt is csípkednék. Ötlet? Egyáltalán fér még be hal? Régebben több volt, de sorra kihaltak, ennyi maradt meg, és most stabilizálódott a létszám.
Lehet, hogy túl sok a növény is, nagyon megnőttek, több mint a felét elfoglalják már, de olyan szépek, nincs szívem kivenni őket, jól érzik magukat. Másrészt hova tegyem, ha kiveszem, + fel kellene túrnom az egészet, hogy ki tudjam venni, teljesen behálózta a gyökerük már a talajt. Már kissé vissza is vágtam őket. Mit lehet itt tenni...?
Az a helyzet, hogy most én is imádom és valahogy élőben még mutatósabb, mint a képeken, még szinesebb az egész.
Talaj nekem is alacsonynak tűnik elöl, de mikor meg a növényt ültettem, meg is lepődtem, hogy egész mlyen bele lehet nyúlni.
Az egyik növény cserépben volt, kis vászonnal abszolút betekerve, benne fekete föld. NEm tudtam, mit tegyek, beültettem a sóderbe így, ahogy van. LEhet,h. nem muszáj neki a fekete föld, de baj sem elhet tőle, gyökere pedig óriási volt a vászonán átnőve.
A nagylevelő növény az mintha diófalevelű lenne, szitne csak egy szár és azt kellett lerögzíteni a kövek alá. De eddig még nem jött fel. De a fű a legszebb, olyat még fogok bele venni. NEvét nemtom, de netről gyűjtött képek alapján mindenképp valami gyepszerűt akartam beszerezni. PErsze volt egy-két gyönöyrű, leveles növény is, de volt, ami 1.5- 2k volt egy cseréppel. Kicsit meglepett elsőre, így ennyit hoztam.
Halak is szépek voltak egytől egyig, ahonnan hoztam. De mivel régen eltökéltem, hogy razbóra lesz, nem tágítottam tőle.
Viszont ma meglátogattam unokatesóm, akinek a régi akimat adtam, és aki túetetett a héten keményen. (kitakarítottam neki, talajt részben felszedtem a rodhadékkal, új, mosott sódert kapott, növényeket cserébe ültettem neki, üveget letörölni, gagyi fanfiltert megint átmostam (sok baj lesz azzala szűrővel, angyon könnyen szétesik, hozzá sem lehet érni. A rohadékkal eltömődött a szívóhézag is, tapadókorongok rögtön leperegnek róla, ráadásul félek,h. nem fog jól szűrni). Tegnaptól nem pusztult el egy hal sem, gondolom estére vagy reggelre leülepedik neki és akkor kristálytiszta lesz. Az etetéssel meg visszafogtam kemnéyen, nekem évekig szinte csak minden 2., 3. nap ettek a halak. Most meg egy hét alatt kinyírta az óriási vitorlásom, nem tudom felfogni. Egy ancinak, vagy egy másik vitorlásnak, egy iylen 120as akiban kb. menyni idő kel, hogy nagyobbak legyenek?
NEki két Sherpa lazacot vettem. Azok is 190*db, az is szépen mutatna rajban, lehet,hogy inkább még oylat hozok a razbik mellé vagy 10-et. (de túlvariálni sem akarom, a kavalkádszineket, halakat nem szeretem.. Pedig lehet,hogy jó ötlet lenne). Az üvegharcsa is úgy megfogott már hetekkel ezelőtt, hogy azt sem tudtam otthagyni.
De igazság szerint egy szép botlban minden hal csönöyrű, mikor van vagy 40-50 egy-egy aksiban belőlük.
Békát vennék csinálna valami bajt? (rés a tetőn csak a csőnek való lenne, persze nem biztos, hogy 1 centi hézagon is ne tudna kicsúszni) Hangos, halat eszik, növényt eszik, drága eledelt eszik, egyéb odafigyelnivalók?
Sziasztok! Tud valaki abba segíteni,hogy lehet a vízet lágyítani?Mivel?Jó lenne ,ha lenne róla kép,rajz,stb... A nitrátót mivel lehet csökkenteni,mert túl magas.Külső és belső szűrőm van. Köszi PS:olvastam cikket a gyamntás modszerről,de nem tudom elképzelni ,hogy működik.Ezért lenne jó kép a működéséről
Mondjuk 290-es árral számolva 25db razbi maga 7 ezer fölött lett volna. (nesze nekem 1-2 száz ft-s halak, bármikor vesz az ember párat-de nem egyszerre)
Azért az nem semmi, hogy a 2500 körülbe kerülő razbikat leszámítva 8000-et fizettem az egészért. (két szifó, két kis anci, két serpa lazac, egy üvegharcsa+4 növény)
Tegnap hoztam pár halat, meg növényt. Vasfa nem lett, emrt boltban drága volt, de nem is fog kelleni úgy néz ki. Szép így is az aki. Hoztam 198 ékfoltosat (egyik helyen 290 volt, mikor mondtam,h. elvinnék 25-öt, leengedték 250-re, de még így is sok volt, végül másik boltból 190-ért hoztam el. Egy sajnos felfordult mire hazaért) Plusz még egy anci, egy üvegharcsa és egy vitorlás. Azt is csak azért vettem, hogy ne legyen egyedül a tenyérnyi 4 évesem. Erre mire hazaérek vele, akkor mondja unokatesóm, akinél megőrzésen volt, hogy felfordult. Kafa. Biztos ért vagy több ezret. Amatőr gyerek úgy beetetett az 50 literesbe, hogy a talaj terítve volt rohadékkal. Plusz még felül az üvegen is végig ujjnyi darabokat lehetett felszedni. Jó hogy nem nyírta ki az összes halat egy hét alatt. (de inkább hagytam volna a vitorlásaimat is a ssteril új vizemben, lehet, hogy kémiailag nem lett volna tökéletes első napokban, de nem is pusztult volna el az tuti).
Mindegy, ez van. Szóval itt a kép, nézzétek meg. Nekem most nagyon tetszik.
kárlosz b már sokszor belinkelte a saját kis leírását a csiga után, esetleg keress utána tűrjed, védekezni ellene nem tudsz, nekem volt hogy az egész akváriumot ecettel mostam ki, növényeket 1 hétig vödörben tartottam, kavicsot sütőben kisütöttem, mindent lesúroltam és 2 hét múlva megint visszatértek, ez még a 30 literes kis akváriumom volt, természetesen egyensúly a határban sem volt, úgy szaporodtak hogy hetetne vagy 100at szedtem ki hálóval meg csipesszel örülj neki ha algás az akváriumod, de ha algás akkor meg szaporodnak mint a baj :))) úgyhogy igazából szard le :)
algát meg maradékot eszik, ha egyensúlyban van az akvárium, nincs túletetve, nincs túlvilágítva akkor nem fognak túlzottan elszaporodni, nekem a szűrő alatt kb 50 darab már döglött csigaház van amit a szűrő odavisz az áramlattal, mégis csak 2-3 darab élő csigut látni ha megnézem jobban az akváriumot
ja amúgy a sokak által szidott apró barna csigáról beszélek
megjelent egy pici csiga az akiban. nem tudom, hogy örüljek neki vagy nem. mit eszik egy csiga? lefényképezném, de akkora, mint a gurámi szeme. tehát lehetetlen.
sztem teljesen jó, de én inkább plattit vennék a helyedben, de nem azt a snassz, narancs-feketét, hanem kéket, sárgát, pirosat stb... De mollyból is inkább borostyán mollyt vennék, mint sima feketét...
Az bármi lehet, mivel ha a halak megbetegednek.. az okokat illetöen sajnos sokminden csak spekuláció.. Az aquad irt ezzel a témával kapcsolatban egy pár jó gondolatot: "Okulásul az önjelőlt halgyógyászoknak" http://www.freeweb.hu/aquad/modules.php?name=altalanos&file=aquadonjelolt olvasd el.. és igy már biztosan jobban érthetöbb a tematika nehézsége..-:) Pl. ebben a könyvben amit állatorvosok is használnak a következöket irják:
Allgemeinuntersuchung: (...) Wichtig bei jeglicher Zierfischuntersuchung ist, dass der Fisch nocht lebt, da die Parasiten ihrer Wirt sehr schnell verlassen und die inneren Organe sich innerhalb von 5 bis 10 Minuten durch Autolyse zersetzen. Mitzubringen in die Praxis sind evtl. eine zusätliche luftfrei verschlossene Wasserprobe und eine Kotprobe, die gut in einer Einmalspritze aufgezogen und transportiert werden können. Vor jeder Untersuchung ist eine ausführliche Anamnese zu erheben. (...)
Tehát tulajdonképpen a betegségeket meg kell akadályozni.. azzal, hogy jó körülményeket teremtünk a betlakóknak.. mert mint a példákból is láccik nagyon gubancos az egész 'halgyógyászat'.. -:(
Akkor halásszak még ki a közösből? :-) A kisebbeknél nem lehet látni, hogy melyik lány, és melyik fiú (legalábbis én még nem látom), remélem ott jobb arány lesz. A két eresztés külön nősténytől (külön helyről vettem őket) van.
Bp. IX. Ferenc körút környéke. Ha sok kell, akkor halászok ki még apróságot a közösből, hagytam benne vagy 10-et ( érdekes, de nem fogynak), 6 nagyobb, és 9 kicsi van különszedve jelenleg, azokat megenni nem tudják.
Számomra ezek a halak olyanok, mint a festett papagáj és üvegsügér! Ha jól emlékszem,ezek nem kitenyésztett szinek,hanem valahogy máshogy színezik őket....
Ha a boltos különrakja őket 3 zacsiba,akkor nem lesz gond. De ajánlom fogyelmedbe a hűtőtáskát, abban szállítsd! Amúgy egy jó boltban,ha messzire szállítod, nyomnak bele oxigént is a zacskóba, nem csak belefújnak.
Szeretnék venni holnap kb. 20-30 ékfoltos razbit. Boltos, ha becsomaglja, i fognak bírni 3 óra körüli autós utazást? (végülis annyi még talán nem halálos) Valamint ennyi halat mennyi zacskóba fognak betenni? Mert eddig max. 2-3 halakat vettem utaztatással, nem biztos, h. ugyannyi zacskóba zárt víz elég nekik. Köszi! (szóval összesen lez a magam részére 20-30 ékfoltos (ennyi ugye korrekt a 120 literes aksimba?), lesz 2 db. valami algaevő- anci 150-ért van, de nagyon picik még, lesz két vitorlás, illetve 3 xszifó)
Köszi a tippet!
Ja, említette valaki múlt héten, hogy Nyíregyen lenne vasfája a részemre. Nem tudom, mennyit kér érte és mekkorák azok a vasfák, de most nyegyen vagyok, talán érdekelhet.
Ja, és ha vasfa, akkor mindenképpen számítanom kell pár hét aksin kívüli áztatásra, hogy ne barnítsa el a vizet? (először attól paráztam,hogy hogy fogom kibírni a háttér beszáradását ragasztás után, majd az új aksi egy hetes karanténidejét, de ehez képest már egy hétig állt üresen, beragasztott háttérrel, majd még egy hetet üresen, al nélkül, de ha holnap nem jön össze a fuvar, akkor akár 3 hétre is nőhet a hal nélküli állapot).
' Én is olvastam olyasmit, amit Emperor írt. Én csak a saját tapasztalatomat írtam le. '
--
Jó csak tudod nagyon gyakran biológiai lehetetlenség amit irtok.. csak néz az ember.. Kecském nekem sem volt.. nem is igen lesz.. de ettöl függetlenül a káposztát nem biznám rá, pedig azt is csak olvastam ha ugy veszed.. ugyanez vonatkozik a halakra is.. Nagyon fonákul vannak idönként a dolgok megfogva http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67708204&t=9006073 sajnos ezt is csak kevesen ismerik fel.. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67714421&t=9006073 bár lehet, hogy majd itt is állitja valaki, hogy marha jó tapasztalatokat csinált.. mivel az ö halai jól neveltek..-:)
Azonkivül a legfontosabbat nemlátod.. nevezetesen ezen emlitett halfajoknak (Heteropneustes sp. Clarias sp.) semmi keresni valójuk extrém kicsiny vagy közepes nagyságú akváriumokban, mert egyes fajok nagyon nagyra nönek (rablók!), és pontosan e miatt csakis bazi nagy mutatós biotóp állatkerti medencékbe valók...
Köszönöm a segítséged ma reggel már a xifóm alig tudott úszni és el is különítettem, sztem ma temetés lessz. :-(((( Én is olvasta róla, hogy stresszes tud lenni a kis dög.... De a többiek életerősnek tünnek, virgoncak és mindig éhesek ha megyek feléjük... :-)
A guppim az képzeljétek megellett az éjszaka. :-) És az élelmesebbjei közül "igaz nem sok" 10-14 db túlélte. a levegőszűrő mögött meg a növény levelei alatt bújtak el... úgyhogy a rossz hír mellett van jó is. Tudom ebből még lesznek áldozatok, de ha sok túlélné és zsúfoltak lennének majd elajándékozom őket "ha nőnek 1 picit."
Végre odajutottam,hogy megint el tudtam olvasni mindent xD A csigát én sem tudom, kellene vmi jobb kép róla,akkor talán. Vagy 3-4 éles kép...Amúgy előre láthatólag lesz egy eladó akvárium barcikán, csak még nem tudom,hogy mi hogy merre, csak szólok,ha valaki arrafelé érdekelt, és akváriumot szeretne venni, figyeljen xD
Itt Miskolcon meg akinek kell, nagyon baráti áron tudok 4-es üveget adni,akár méretre vágva is. Még jó hogy eszembejutott, hogy itt is érdekelhet vkit xD
A holnaptól meg parázok..hazamegyek és nem lesznek meggyhasú-ivadékok,akkor megüt a guta.
Szerintem senki nem fogja tudni megmondani így kép alapján sem, hogy mi lett vele. Lehet hogy még nagyon új az akváriumod és nem állt be, most jönnek elő az ebből adódó problémák. A hirtelen szűrőcsere sem valami jót tesz, még beállt akváriumnál sem javasolt. Azt hiszem átmeneteli időszakra a két szűrő együttes használata a jobb let volna. Elég sokan lettek a 60l-esbe, a bomlástermékek is bizonyos idő után dúsulnak fel, ezért a problémák nem egyből jelentkeznek. A műnövények helyett lehet hogy érdemes lenne élő növényt telepítened, elég nagy kövekből áll az ajzatod, ilyenbe nehezebb a növényt tartani. A nagy kövek közé ételmaradék is leüllepedhet, amit nem tudnak a halak már kiszedni és elkezd bomani ott.
Félő hogy baktériumos fertőzést kapott a xifód, ennek oka lehet a stressz és immunhiány, amit viszont a vízminőság is kiválthat.
Az lehet, hogy a tied olyan jól nevelt.. de ettöl függetlenül itt az Emperornak van igaza.. azonkivül nagyra növö, igényes halaknak kis akváriumokban semmi keresni valójuk nincs..
gyakorlatiag semmit mert ha fütöt szobába van akkor hő nem fog annyira lesni ill ha halsürüség nem túl nagy akkor simmán kibirnak ennyi időt levezőtetés nélkül..
Egysszerü a megállapítás! a nösténynek nagy lesz a hasa : -))
ill a has alsó részén ahol elhagya testét az ürülék a körül lesz egy egyre növekedő fekete "folt" és már közvetlen szülés elött pirosas lehet és ltászik a szülö csatorna.
Viselkedés megváltozik elvonul egy csendes sarokba és nem nagyon mozdul ekkor már vagy megkezdte szülést vagy megfogja kezdeni. Előre mondom hogy guppi az egyik legszaporább fajta egy időmulva nem fogod birni annyi kicsi lesz. ha nem akarsz ezzel foglalkozni akkor hagyd bent őket az aksiba.
szűrőt kihúzod mielőtt az áram visszajön hogy a rothadt vizet ne tolja bele az akváriumba, ha megjött az amper akkor a szivacsot kitisztitod és mehet vissza, kár 0
Milyen szűrőd van? Ha normál levegőztetőcsövel csatlakozik a szűrő az állítógombhoz (pl. Aquael ilyen), a csövet egy szorítóval vagy csappal el lehet zárni.
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem,hogy most vettem eszre,hogy a hátfal mögött van egy pici ivadék.Szerintetek kijön magától vagy elpusztul?Még nem jöttem rá ,hogy piszkáljam ki.
Sajnos van változás. Elpusztult. De egyelőre a többin nem látok semmit.
szerintetek mennyi idő kell, mire a "szürke" állományomon megjelenik valami szín. Minden halam szürke. semmi szím. Razbórák mikor színesednek? ezek olyan 3 centisek. A kolibrihalak farkán van egy kis piros folt. ez az egyedüli szín az akváriumban. gyöngygurámi tudom hogy soká fog színesedni.
Kérdésem lenne! Úgy vettem észre, hogy a szűrőmnek a tetején lévő kis állító gomb eltönt a raktározás során és a berendezésén fullon működik. Tehát max levegőt fúj be, emellett keringet rendesen, csak félek ez ugye nem baj ha "túl" oxigéndús a víz? ha lehet ilyen egyáltalán.
Annó 20 éve, mikor vitorlásokat tartottam, ~2 évig volt 4 db egy ~40l akváriumban, Elég nagyok lettek, de méretben nem nőtték ki az akváriumot. Aztán lett egy 95l-es, áttettem őket, és hozzánőttek ahhoz is, nagyon szép nagyok lettek. Más halakat nem tartottam velük, a társas viselkedésüket nem ismerem.
Guppim nekem is van, szívesen adom, van 3 napos brigád, és kb. 4 hetes (1,5-2,5cm-esek). Ha kell valakinek, lehet válogatni, a nagyok között 5 nőstény, és 1 hím van (már különválasztva).
Nos igen. Ezt már más is mondta, hogy a vitorlásnak kell a nagy tér, csak a kedvesem volt odáig érte, és nagyon tetszett neki, de ha valami gond lesz velük vagy nem fogják "szeretni" a kisebb teret, többet nem szeretnék venni bele! Főleg így hogy képzeljétek most kaptunk 1 órája az egyik kolléganőméktől vagy 25 Guppit! abból kb 10 jól kifejlett 2 gyönyörű hím és 8 nagy nőstény amiből vagy 5 terhes. :-) a maradék 15 miniatűr 5-6mm-es egyedekből már a vitorlások meg a plattik fel is faltak vagy 2-3-at, a többi kis életrevaló meg elbújt a növények leveleihez, szűrőhöz...... Úgyhogy jó Guppis akksim lett. :-) De gyönyörűek......
Kérdés.: Hagyjam a természetre a guppik szülését vagy van az az elkülönítő ketrec-hálóm és védjem vele a kicsiket majd? vagy ami túléli az az életrevaló? A guppikon hogy lehet észrevenni hogy szülni fog?
Tartok tőle, hogy a két vitorlás meg fog nőni, és uralma alá veszi az egész akváriumot. A többi hal meg a medence nyolc sarkában fog rettegni. Én legalábbis így jártam az aranyos pici vitorlásokkal. Az viszont nem fenyeget, hogy az elevenszülők nagyon elszaporodnak majd.
Nem nagyon akartam sziámit venni, de úgy néz ki megoldható a "tárolása". Ma kaptam a kolléganőmtől 3 db betta nőstényt, szóval kell :-), csinálnom egy új akváriumot a munkahelyemre is. :-))))))))))))))))))))))))))))))) Na ebben már el lesz a sziámi is, néha haza viszem jól lakatni. Na ezen a projekten azért még gondolkozom. De ha bejön!!! Beindul az algaevő bérlés.
Új vagyok itt, csak olvasgattam és gondolom beszámolok, remélem nem untatok senkit! Most kezdtem el újra akváriumozni "8 év kihagyás után" és gondoltam bele bele nézek egy pár fórumba. És ezt találtam a legszimpibbnek. :-) Gyors beszámoló az akváriumomról:
60 l, levegőztetős szűrő, 75W melegítő, kis neonos lámpion, 2 bújkáló (repcsi, farönk) 2 műnövényke, vegyes kavicsok (piros,fehér,fekete) tengeri korallos kép.
Halak:
2 Molly (Lány: fekete, Fiú: fehér)
2 Szifó
2 Üvegharcsa
2 Platti
2 Vitorlás
4 Guppi (1 fiú, 3 lány) - (fiúnak kedveztem) :-)
1 algaevő harcsa (kb 8 cm.)
Remélem jól válogattam össze??? És nem fogják bántani 1 mást, eddig 6 napja bírják egymás társaságát. :-).
Az elején volt 2 elhulásom (Szifó kiugrott mert nem tettem rá a tetőt, a vitorlásom régi párja meg meghalt szegény.) Ennyi.
Én is most veszek sziámit és kaptam valamai piros löttyöt (Femanga Algen Stop! general) is ecsetalga ellen. Mivel nálam nagyon elszaporodott ki kell próbálnom. A csigák ellen meg bevetek Botiát, hátha.
Hát én is fagyasztottal etetek és mégis van ecsetalga. Nem sok, nem nagy, de van. Még egy két dolgot kipróbálok, ha nincs eredmény, akkor sziámi. Csak nekem annyira nem tetszik és az összes többi hal mind dél-amerikai.
Én pár oldallal odébb ugyanezzel szenvedtem. Sajnos sziámi algaevőt nem sikerült (még) beszereznem, de azzal, hogy a szárazeledel etetésről nagyrészben áttértem a fagyasztott eleséggel való etetésre, részben sikerült visszaszorítanom ezt a ..... ecsetalgát..
Poénnak szántam,de ha már ennyire belementünk, elmondhatom, hogy ha lett volna időm rá,akkor kiraktam volna őket ikrázni, pár fokkal melegebb és lágyabb vízbe, ennek hatására már másnapra meglett volna az ikra. De nem volt időm. És ennek a kényszerített ikrázásnak is megvan az oka: mivel hirtelen megváltozik a környezet, a vesztüket érzik, és a reprodukció lép előtérbe, ezért nem is esznek nagyon az ily módon kihelyezett állatok. És stresszornak elég pár celsius fok és pár német keménységi fok különbség.
Kopw: Hát, elgondolkodtató ;) Azért én a szülőktől néha megkérdezem: ők is rendelésre lesznek szomjasak, álmosak v. kell éppen pisilni/kakálni menniük? :)) (ovi/isi példa ez, nem halas, de néha túl nagyok az elvárásaink, nem? :))))
Amúgy utálaom,amikor a halak nem akkor ikráznak,amikor én akarom xD Most is, reggel jöttem az egyetemre vissza, de előtte kapkodva ki kellett raknom a meggyhasú ikráit,mert neki pont hétfő reggel kell ikráznia...de már nem az első alkalom,hogy ilyenkorra időzíti...Nem lehet hamarabb tojni??? Mire hazamegyek,tuti h leikrázik egy másik pár is,és azt meg nem tudom már elvenni,mert kikelnek...ááááááá
Na most vegyünk egy ideális esetet: Sziámi algaevő eltakarítja az összes ecsetalgát. Utána mivel lehet etetni, mert ugye egy ecsetalga farmot azért nem kéne létrehozni. Lehet-e bérelni algaevőt? :-)))) Amúgy mitől lehet ez a k...a alga? Egy kereskedésben azt mondták a növényekkel lehet behurcolni.
SOS help. az egyik ékfoltos razbóra homlokán van valami izé. és feltűnően nem aktív. egyhelyben áll. egész nap. mi legyen vele? megfertőzheti a többit?
Igen, igazi sziámi algaevő! 250-300HUF a boltokban, ami nagyon barátságos ár ahhoz képest, hogy akváriumban még nem szaporították. A képen látható egyed kb. 12 cm, és sztem egy év alatt nőtt ekkorára. De nagyon aranyos, aktív halacsok, és tényleg pusztítják az ecsetalgát. Én mindenkinek ajánlani tudom, akár kisebb, 60l-es aksiba is, mert ha mozgáshiányuk van, akkor nálam néha beállnak a szűrő áramlatába,és ott úszkálnak xD De inkább a 80l a minimum.
Én már nem bosszankodom az ecsetalga miatt, mert ezek eltüntetik. De mindenképp érdemes legalább kettőt tartani belőlük, akkor aranyosak:)
Hát minden képen ted külön őket gyenge levegőztetéssel és kell még a fütő is..
Etetés ez könnyű én Fix diszhaltápot ajánlom de elöször ha jól emlélkszem van Sera termégszaládból sóféreg száraztápot ami a lekisebb szemszéjű ezt rögtön adhatod is nekik..
az az egy problémám van a halaccsal, hogy 15 centisre megnő. (olvastam, még nem láttam. ha nem igaz akkor javíts ki) ez nekem baromi nagynak tűnik a razbórák és a kolibrihalak mellett.
E az igazi sziámi algaevő? Lehet, hogy nekem is kell majd belőlük, a növények szélén nekem is megjelenetek a kis fekete pamacsok. Hát nem örülök nekik és ami bosszant, hogy nem tudom én sem az okát.
Köszi a dicséretet. Sajnos az érdem nem az enyém, hanem a halaké és a tenyésztőé. Én csak formában tartom őket. Persze ha úgy alakul megpróbálom őket család alapításra bírni. Mármint a ramikat.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne.kis mollyk lettek.Mit csináljak.Tegyem öket egy külön medencébe,fűtővel levegőztetővel?Vagy vegyek egy sera IKRÁZTATÓ HÁLÓT?Mivel kell őket etetni?A többiek megeszik ,ha bent hagyom? Köszi
Ehyik kedvenc halam, 2 felbontásban...kíváncsi vagyok,melyik a jobb...Bocsi az offért. Amúgy ma vettem belőlük megint kettőt, persze csak aprókat. Ezt a nagyot meg áthelyeztem délután egy olyan akváriumba,ahol vmiért elkezdett nőni az ecsetalga...Már most látható a tevékenysége! Holnapra sztem nem lesz egy szál sem ecsetalgából!
én a kicsiknek is SAK greent adok, meg egy olyan akváriumban vannak,amit egy mezei villanykörtével világítok meg,meg kap napfényt is, így a fala zöldalgás...szeretik xD Amúgy a spirulina lenne a legjobb....Elterveztem már nyáron is, hogy egy csomó tóban van ez a zöld,fonalas, békanyál szerű alga. Kiszedek 4-5 kilót, kiszárítom,ledarálom, és meg is van a zöld kaja az algázóknak....Sztetek hülyeség???Mondjuk a darálás után picit összesajtolnám nedvesen....és újra kiszárítanám:)
Na és a kicsiket mivel lehet etetni? A nagyok élelmezésével nics gondom, ezek esznek mindent: fenékre lehullott vörös szúnyoglárvát, salátát, sütőtököt, uborkát, SAK greent, harcsatablettát. De a kicsiket (ha lesznek) mivel kell kajáltatni?
A képeken is éppen egy sütőtök lakoma látható. Nem zukkini, sütőtök az csak zsenge érettlen. Azért zöld a héja. Ezt jobban szeretik mint az érettet. Hmmm, nem egyforma az ízlésünk.
Az akváriumfotózásnál teljesen hiábavaló a polár, mert az csak a 37° körül beeső csillogásokat veszi ki, az pedig már amúgy is kiesik a látótérből.
Egy ilyen előtétlencse pedig -szerintem- megvan max egy ezresből. Nem kell valami nagyon bonyolult dologra gondolni: 2-3 dioptriás szemüveglencse becsiszolva egy szűrőmenetbe.
csak a halak fogtak ki rajtam.
Nagyon nehéz tényleg jót csinálni. Még egy ötlet: tegyél be egy akkora üveglapot az akiba a fényképezés idejére, ami majdnem végig ér. Avval le tudsz választani az elején egy pár centi vastag teret, amiben a fényképezendő hal(ak) úszkálnak. Így nem tudnak mélységben sokat mozogni, tehát könyebben megtalálod az élességet.
KÖszi Apca, de kiadásokba nem szivesesn megyek. MEgvettem rá a teleobit, az se volt olcsó, makro nyilvánvaló,hogy jó lenne még, de az még odéb van. Polárszűrő is maga egy 5 ezres ami itt alap lenne, skyszűrőm van csak,a z meg nem jelent semmit. Szóval könnyen mennek az ezresek, ha fotós akar az aember lenni. TErmsézetben elég jól elboldogulok, csak a halak fogtak ki rajtam.
A fotózáshoz: Sajnos pedig a közelképeknél inkább az előre-hátra mozgással tudsz élességet állítani, mint a tekerentyűkkel. Az AF meg eléggé felejtős. Ha tudsz, mindenképpen külső vakuval fényképezz, és inkább felülről világíts, mint oldalról. Sokkal természetesebb lesz a világítás. Ha egy áttetsző, matt fóliát fektetsz a tetejére, akkor még lágyíthatod is a fényeket. Az obid elejére szerezz egy 2-3D-s előtétlencsét, amit becsiszoltatsz egy szűrőmenetbe, (vagy vesze előtétlencsét) és akkor nem 2m-ről, hanem az előtétlencse gyujtótávolságából fényképezhetsz.
Köszi a dícséretet azért. FOtó ügyben majd próbálok valamit, nekem Minolta Dynax 5D van, elég kicsi a keresőképe, ezért nem angyon szeretem a manuál módot rajta. 18-70-es obival meg makro nem túl jó. (van egy sokkal érzékenyebb 70-3000-as obim is, azzal szebbeket lehetne, csak nem nagyon van 2 m hely az aki előtth. bele férjem a képbe)
Növényezést jövő héten elintézem, talán engedek és egy vasfát is bezerzek, ezres ide vagy oda. Tegnap jártam kpbányában is, összeszedtem 3 nagyobb követ, majd megnézem, hogy mutatna benne. (ezek a robbantott kövek még a kommunizmusból, elhagyatott bánya, fene tudja milyen kő ez, csak nem méreg. De már elég szépen be vannak barnulva.)
MEg aztán jönnek a razbórák is, meg még üvegharcsára gondoltam.
Már alig várom,h. kinézen valahoy, mert most is tetszik angyon, de hol van még a vége.
Rakjál fel képeket! légyszi. az ancikat is megcsodáltam. sőt kunyizni is akrtam belőlük. de messze vagy.
Missa1! Te is. képeid alapján mégjobban beleszerettem a ramirezikbe. a boltba ahova járok elég borsos az áruk. 1000 Ft körül. de ezek már elég szép nagyok, de még nem színesek.
Nekem egy hímre 3 csaj jut...a másik akváriumban már csak kettő, a harmadikban is csak kettő jut egy hímre. Ha a nőstény már másfél év körüli, és van megfelelő hely(mondjuk egy olyan cserép,ami alá az ujjad se férne be), na akkor oda ikráznak. Ha nagy a lyuk,oda nem! Etetni meg SAK Green. Nagyon jó az anciknak.
Na, apropó. Mivel eteted őket? És hogy vetted rá az ancikat, hogy ezt csinálják. Nekem van egy pár, ezek ütik verik egymást. Nem túl idilli, néha még a kavics csörgését is hallani olyan cirkuszt rendeznek. Újabban a hím gennyeskedik a nősténnyel.
xD Nálunk is van vita ebből, de amikor az akváriumot nézve alszik el, este,akkor persze nincs baj a halakkal...én sajna csak az s5500-al fényképezek, ezzel sokkal nehezebb...nem lenne vele gond,csak nincs rajta manuálfókusz....azaz van,de nagyon kacifántos,sajnos...meg parázok, mert már majd' 10k képet lőttem el vele 2 év alatt, és azt mondják, a ccd nem bír sokkal többet....
Amúgy rakjak fel még halacsos képeket??? Mert hiába rakok,senkit sem érdekel :(
Hogy csináltam, ;-)? Hát ahogy KoPw pajtás írta: 350D + 18-55-s kit obival, makró állásban. Gép enyhén megdöntve, alanyok kissé felülről fényképezve, hogy ne csillanjon a vaku. Sok türelem, sok térdelés (alacsonyan van az akvárium), gép mögül sűrű válasz az asszonynak: - Mit csinálsz már megint? - Pssszt fényképezek! - A halaiddal sokkal többet foglalkozol! Bezzeg velem..... :-) Jó asszony, kivárta a sorát. :-)
Tapasztalatom szerint nem bántják őket. Nekem többek közt 20 db vörös neonnal van együtt, nem bántják őket. Szerintem békés halak, persze, a féltenyérnyi kis területét azt védi, de nem durván. Határozottan. Vannak még "kölyök" panda harcsák is, kb. 1,5-2cm-esek, érdekes módón ezeket megtűrik. Tettem be a ramiknak egy kis darab kókusz héjat. Ezt bitorolják. Néha hordanak bele kavicsot, néha "kilegyezik" belőle. Ez az ő birtokuk. Sajnos amit kopw cimbora írt, hogy 1,5 év az élettartamuk, sajna ettől tartok én is. Ezt én is olvastam. Talán ezért is és a színeikért kapták a pillangó sügér nevet.
Ja, amúgy meg 350D-vel csinálta,úgy könnyű!!!!!! Én meg szenvedek itt az auto fókusszal....és lehet hogy a 350D már kifutott modell, de nekem akkor is kell!!! De csak azért, mert hasonlít a Zenitjeimhez!xD
nagyon szép képek, hogy csináltad? :D én is gondolkodtam a ramirezin de a városban hónapok óta egy darabot sem látni, ha meg van az is 3 centis, olyat meg nem veszek 600ért....
Gyönyörű kis jószágok, teljesen beléjük szerettem. Ezeknek van egyéniségük, 2-2 db-om van belőlük. Szépen kialakultak a párok, igaz a boltban is úgy próbáltam választani, hogy lehetőleg már az együtt úszók legyenek. Szóval a párok kialakultak, kezd kialakulni a territóriumuk és védik is azt. Az akváriumban eddig a serpák voltak a dominánsak, most egyértelműen a ramiké a főszerep. A nőstények közt néha látok egy kis féltékenykedést, hmm olyan emberi, nőies ahogy a krapekja környékéről elzavarja a betolakodó "kis cafkát". Három hete szereztem be őket, az első 4-5 napban megijesztettek. Összehúzott úszók, akvárium sarkában kukksolás, alig evés. A számukra első vízcsere után szinte percek alatt megváltoztak. Vidám kis fickók lettek, a kajálásnál ők az elsők. Tényleg bírom őket, mindenkinek ajánlom, aki szereti a ragyogó színeket.
Nem tudom mi a bajod az akiddal? Tök jól néz ki. Tegyél bele több növényt, valami jópofa mangrove-t, vasfát ami mögé valamelyest elrejtheted a szűrőt. Vagy magasabb, széles levelű növényt ültess elé, pl. echinodorus bleheri.
Ma megérkezett az új aksim (60*30*35) 63 literes + világitótest!!
Hétfön meglesz a szürő és a fütö! Majd rakok be képet a hogy milyen lett. Bár nagy munka vár rám a régi 50 literesből való áttköltözésel de már várom..
Akvárium fényképezést külső vakuval érdemes(mármint egy,nem a gépen lévő,független) csinálni, mert akkor nincs visszatükröződés. Csak elég nehéz összehozni egy mezei digitálissal, mint pl. az enyém(fuji S5500), hogy együtt villanjon....persze analóggal sokkkal könyebb, mert egy kábelen elvezetem a jelet a vakuig, a vakut arréb tartom, és kész...de digittel....Vegyen nekem valaki karácsonyra egy 350D-t!!!!!!
off Én is sokat szórakoztam a fényképpel, és még nincs meg a tökéletes megoldás, de már egyre jobb. De nekem analóg van, ott pár napot/hetet kell várni a képre, nem egyszerű próbálkozni. Jó érzékeny filmet vettem (a digi tükörreflexeken állítható az érzékenység), manuális fókusz, és a gép tetéjre a vaku helyére feltettem egy zseblámpát. Így beállítottam mindent, a polárszűrőt is, hogy a legkisebb visszatükröződés legyen az üvegről, aztán felraktam a vakut, és katt. on
A szűrődet honnan szerezted??? Mert én egy mályi-i akvaristától vettem, és teljesen úgy néz ki,mint a tiéd....Amúgy minden héten miskolcon vagyok, ha hamarabb szólsz, és jársz arra,vittem volna növényt...albitársam meg nyíregyi, ő is oda tudta volna adni xD De még nem késő
Na ez egy nagy meglepetés nekem, mert általában az igy utólag adott válaszokat el sem olvassák itt a topikon.. ugy néz ki, hogy vannak még kivételt képezö asztaltársak is..-:) .. Különben akik ezt a technikát használják, arra hivatkoznak, hogy nagyobb üveg felület érintkezne a silikon ragasztóval és az ugy jobb biztonságosabb lenne.. Persze itt a méretek kissé változnak.. különben az üveglapok nem passzolnának egymáshoz,.. de ki igy.. ki ugy csinálja.. mindig az az érzetem volt, hogy a komolyabb nagyobb profi akváriumokat csinálták igy.. http://www.aquaristikshop.com/zubehoer/aquawoha.htm igazad van, valóban a talaj üveg esetében a szabvány is az ismert megszokott ragasztásnál marad, csakis az oldal üvegeknél emliti ezt a módszert.. de majd meglátod, ha ugy ajánlja akkor biztosan jó tapasztalatokat csinált vele..-:)
" Azért nem kínálgattam a xifókat, mert nem mertem gondolni, hogy bárkinek is kell ilyen "közönséges" (bocsánatot kérek a halaktól) hal. Természetesen boldogan odaadom bárkinek, aki jó szívvel viseltetik a halak iránt. "
--
Látod már akadtak is hálás jelentkezök a túlszaporulatodra..-:)) De a helyedben én nem barkácsolnék, hanem elfelejteni.. az mindig gubancos..-:)))
Azt hiszem, hasonló a felépítése,mint a tiédnek. És persze kristálytiszta vizet varázsolnak. Mondjuk nálam már a szivacsok ki lettek kapásból cserélve, és jóval nagyobb szivacsok vannak helyettük. De ettől függetlenül ugyanaz sztem...mondanom sem kell,hogy darabja 1500HUF volt,szivaccsal,mindennel...
Amúgy mintha már kérdeztük volna: merre lax? Mert ha közel,adok növényt!
Örömmel vároma berendezési tippeket, mert azt hitem, kb.e gy hónap tanulmányozás után már egy profin berendezett új akim lesz a sok netes nézelődés után, de aztán kiderült,hogy ha nem egy akvadepo.hu-t üzemeltetek, tehát nincs kéznél minden kellék, amivel szebbé tehetem, nem is olyan könnyű dolog az. Azért nem adom fel.
Nekem már most lenne 5letem, hogy hogy rendezném be xD. Sőt, még a növényeim is meglennének hozzá itthon...amúgy nekem a valiznéria csak az első 1-2 évben volt, utána áttértem kicsit lágyabb vízre, és ennek hatására kipusztult az összes...De a sagittaria,az bírja, szerencsére...De ha most lenne egy ilyen akváriumom, egy nap alatt benövényesíteném:)
Sikeresen áttelepítettm a régi akim rokonnál. De ne tudjátok meg, mekkora tortúra volt. Szerintem a halak azzal is jobban jártak volna, ha maradnak itthon a zsírúj vízben és aljzatban. De majdcsak helyrejönnek idegilek. (tömören annyit,h. akit szinte aljzatig leszívtam, üveget megtöröltem, halak be edénybe, futás fel. Kinti levegő, benti levegő. (bár ez vízben nemtom érezhető-e pá perc alatt). Vödör tiszta víz ki a csapon, be az akiba, nagyjából kézzel beállítva a hőfok, majd azonnal be a halak, ahogy vannak. Zsír új szűrő beindít. Ennyi.
Itthon viszont máris betettem a két kis harcsát, majd lesznek valahogy. (így is próba volt kifogni őket az 1cm vízből).
Szépül az aki, de oldalról nézve tűnt fel csak igazán, hog ymég msot sem tisztult le teljesen. Reggelre tuti lesz. Egyelőre szép, bár nem vagyok tőle úgy elhalva, mint ahogy terveztem a soksok netről szedett kép alapján. (kell még ide pár dolog,hogy mutatós legyen, meg majd halak).
(az a baj,h. a háttér okés, de ttől még tiszta sivatag látványt nyújt, tiszta bolti aki feelingje van)
Ráadásul hiába van komoly tükörreflex gépem, képtelen vagyok rendes képeket csinálni, még tiszta üveg ellenére is.
Ma meglepetés ért, újabb kishalakkal bővültünk, van vagy 15db kisguppi megint. 8-at kihalásztam, a többit nem sikerült, de egyelőre nem is kergetik őket a nagyok. Vagy már jólaktak belőlük, vagy a kajától, és azért. :-) Most leszek bajban, az ideiglenes nevelőakváriumot, amit az előző 6 halnak állítottam be kezdik benépesíteni a növendékhalak. A 3-4 hetesek nem bántják a kicsiket, gondolom túl nagyok nekik, de most látom jól, hogy mekkorát nőttek. Mit tegyek velük? Vegyem ki a többit is? El lehet passzolni halasnak őket? Vagy kell valakinek? A nagyobbak 4 nőstény, és 2 hím, a nőstények már kezdenek színesedni, a hímek még nem, de kerek farokúszójuk lesz, úgy nézem. A többit nem halászom ki, de ha mind túlélik, akkor már kicsi lesz az 55l annyi halnak. Nagyobbat meg nem szívesen állítanék be, nincs helyem. Mit tegyek? A "szelekció" nem megy, túl galamblelkű vagyok. :-)
Ha dekort szeretnél, annak kiváló a kókusz! Csak nemtom h fogsz-e tartani olyan halat,ami használni is fogja:) Tetejére telepíteni egy kis tő jávait, és ennyi. Ha Gyöngyös közelében laknál, mondanám, gyere,adok növényt, de ha jól emléxem nem a közelben vagy sajnos.
Amúgy még dekorációnak érdemes szétnézned bazalt és andezit kövek tájékán! Szép, nagy, lapos köveket is lehet ezekből találni, víz alatt kifejezetten szépek,mert feketék, és nagyon enyhén oldódik ki belőlük ásványi anyag, vagy egyeltalán nem, így tökéletes az akváriumokba. De persze más ásvány is jó az akváriumba, csak körültekintően kell átnézni. Nekem az egyik kicsi akváriumban ametiszt van, szép, ahogy a lila és fehér sávok váltakoznak, és egyeltalán nem hat giccsnek...De erre ajánlanám az akvarista.hu oldalt, ott vannak hasonló topicok, mint milyen követ az akváriumba, meg kókusz meg hasonlók. Kellemes keresgélést!(nekem mindig egy-egy akváriumberendezése nyújtotta a legnagyobb élményt...amíg megtaláltam hozzá mindent,amit szerettem volna)
MAgam is alig hiszem el, de végre áll az őj aksim, benne a víz, meg a növények. (az Eheimet még nem üzemeltem be, mert fúrni kéne a polc hátulját, egyelőre a régi jól bevált belső szűrőm keveri benne a port)
Halak meg várják a sorsukat egy edényben, hamarosan mennek az új tulajhoz. (a két vitorlás viszont cska egy hét szabit kap, jövő iylenkor jön vissza)
De a fene egye meg, marha nagy ez a 120 liter. Húh, mikor lecseréltem a TV-m, akkor tátottam így utoljára a számat. A szikla pedig így vízzel, mindennel már tényleg valódinak hat. (viszont most még angyon homályos, kb. 1 órája megy az egész, holnapra bízom benne, hogy kristály lesz. Majd teszek képet akkor. Ja és egy hátránya van a nagy felületnek, az eddig a víztetőig érő valisneriak csak félig érnek benne, meg kb. a fele növényt áttelepítettm a régi aksimból,így is épp csak egy kis felületet foglalnak el. Az a 4 maroknyi kő, amit meg a ptakból gyűjtöttem egy hete, csak pár kisebb kacvicsnak hat) Muszáj lesz még valami egyéb dekor után nézni, emrt így nagyon sivatag. (egyébknét is akartam , de nem gondoltam,h. ilyen üresnek fog hatni. Azért a hátér így is soakt jelent)
a neve Pistia stratiotes / KAGYLÓTUTAJ, és a kertitavas topicba is rakd be az ajánlatod, mert kerti tóban nagyon szép nagyra megnő! Én ezeket marékszámra dobtam ki nyáron:)
Na, de hogy minden héten legalább rakjak be képet, most is van kettő.
A történet: az egyik akváriumomban 3 nőstény és egy hím ivarérett anci van. Eddig még nem fordult elő, de most igen, hogy a hím kitúrta az ikrákat,hogy egy másik nősténnyel ikrázni tudjon. Gyors megoldásként, mert erre nem voltam felkészülve, fogtam egy 2,5l-es befőttesüveget, beletettem az ikrákat, ezt így betettem a kéksügerekhez, és még bele a porlasztó. Így megvolt a hőfok, az oxigén,az áramlat. Kikeltek, és íme a csoportkép:
Kicsit már én is beleástam magam a témába, és pár angol nyelvű oldalt végignéztem. Mindenhol dícsérik, gond nem hiszem hogy lesz vele. Viszont több helyen is olvastam, hogy kizárólag a függőleges éleknél van így ragasztva, az alap és az oldalfal között a körbeépítéses módszer van. Az én emberem viszont lent is így csinálná. Mondjuk átgondolva mindenféleképpen erőssebb, és biztonságossabb így. Valószínűleg azért nem terjedt el, mert nehéz kivitelezni. Nem is értem, hogy kezd hozzá. Szerintem ez csak előregyártott sablonokkal történő rögzítéssel megy, amik stabilan tartják addig a lapokat, amíg megköt. És ugye itt lentről nincs ami alátámassza, szóval minden irányban rögzíteni kell, mielőtt ragasztani kezdjük...
Én valahogy őgy emlékszem, hogy azért nem foglalkoznak annyira a kereskedők az ikrázó fogaspontyokkal és a kalászhalakkal, mert elég rövid életűek...Jól emlékszem?? Nem találom azt az oldalt,ahol a halacsok várható életkora meg volt határozva(format c: volt múlt 7en xD)
Csak úgy nelegondoltam, elméleti szinten: egy 1000l-es akváriumnál hogyan valósítják meg a vízcserét, állott vízzel? xD De sztem egy 300-450l-es akváriumba való 40-50l állott víz tárolása is elég macerás lehet....Mondjuk kertesházban lehetséges...de társasházban nem sok hely van...Nekem is van itthon párszáz l vizem, de a cserélendő mennyiséget nem hagyom napokig állni..akkor meg sem lehetne mozdulni a lakásban...
-egy pár gyöngy gurámi - egy pár arany gurámi - 7 ékfoltos razbóra - 6 kolibrihal - 2 albínó harcsa eddig ami van
amit szeretnék: - 2 anci - esetleg mégy 1-2 harcsa
és a lényeg: Ezekkel hogy férne össze egy kisebb csapat 5-7 fős VITORLÁS KALÁSZHAL? Iriatherina Werneri Ezek nagyon tetszenek és 300 Ft/db áron árulják őket debrecenben. Úgyhogy annyira nem is borsos. Egyik helyen azt olvastam, hogy agresszív.
kb 15 liter. SZeretek pepecselni a porszívózással (bár a lakásommal lennék így!), azért fogy ilyen sok. És úgy vettem észre, hogy a jószágok is örülnek a friss víznek.
Probléma nem lenne az eresztéssel, mert nem a vízszint alatt vezetném át a csövet. Ahoz ki kéne fúrni a két medencét, ami eléggé macerás ügy, és ráadásul visszafordíthatatlan dolog. Inkább felülről buktatnám bele a csövet ferdén, és a csőalagút legmagasabb pontjára beraknék egy légtelenítő csapot. Így ha a csőalagútból ki is folyik a víz, a két akváriumban benne maradna.
Azért nem kínálgattam a xifókat, mert nem mertem gondolni, hogy bárkinek is kell ilyen "közönséges" (bocsánatot kérek a halaktól) hal. Természetesen boldogan odaadom bárkinek, aki jó szívvel viseltetik a halak iránt. Még jó, hogy kis hazánkban nem jellemzőek a halviadalok. Mi marha állatkínzó népek vannak errefelé!
' Készül hozni a Jézuska egy 80x35x35-ös akváriumot. Mennyi aljzat kell bele? Ekkora méretnél már el sem tudom képzelni :) A gyerekkori akváriumaim közül a 30 literes már óriási volt...'
--
80 cm = 80 x 35 x 40 cm (112 l) = 15 Kg kavics; 1 - 2 mm nagyságú.. az jól bevált.. plusz ehhez a megadott kb. értékhez a vizinövények jobb legyökeresedésére, még van aki erre a célra gyártott tápanyagokat is beletesz, ill. hozzákeveri a kavicshoz vagy az akvárium aljára és arra megy a kavics,.. fontos, hogy ez a növényi táptalaj egy alsó réteget képezzen és erre még egy réteg mosott kavics jön, különben csunyán feljönne a viz felületére.. különben létezik több ilyen erre a célra gyártott táptalaj..
Fontos az akváriumhoz kell ugyis egy vödör (pl. 10 l) amit csakis erre a célra használtok.. beletenni a kavicsot a vödörbe, hogy ugy jó félig legyen de ne teljesen tele.. a vizetcserélö leszivó csövet a vödör aljára nyomni, a másik vége megy a csapra és igy nagyon alaposan a kavicsot átmosni.. ami a kavicsban piszok van az mind feljön a vödör aljáról a tetejére és igy az onnan könnyen eltávolitható.. és a kavics csakis ez után mehet az akváriumba.. Vannak olyan készen kapható kavics keverékek is pl. sera ahol a táptalaj is benne van, azt persze nemszabd kimosni..! De a normális akváriumi célokra zsákolt kavicsot ki kell elötte alaposan öbliteni.. sok sikert...-:)
' Azt hallottam, hogy egy kb. 360l-es (120x60x55) aksit úgy ragasztottak meg 10-es üvegből, hogy az alapra nem oldalról tették az oldalfalakat, hanem csak az élek találkoztak, és kívülről a hézagot teljesen kitöltötték ragasztóval és belülről is ragasztották. Én még ilyet nem láttam, de aztán lehet hogy tényleg ez a tuti. Ha valaki tud erről valamit, lécci írja már be. Köszi '
--
Na igy nézne ez ki, csak legutóbb elfelejtettem a képet illetöleg nem is voltam biztos abban, hogy megvan -e még.. klikkenolj az ábrára, nagyisd fel.. ugy jobban láccik.. itt persze sok aquarium silikont használnak fel.. ez a Woha cégtöl van valamikkor igy ragasztottak.. http://www.woha-aquarien.de/site.php?site=standard1 jól láccik, hogy belülre is egy több rétegü silikon felületet visznek fel.. ezt a ragasztási technikát a bazi nagy mutatós nyitott tetejü Dupla aquariumoknál láttam..
Úgy néz ki, hogy javul az aksi állapota - kevesebb az alga, illetve újabb már kevesebb nő - nem tudom, hogy ez minek köszönhető:
- a kétheti részleges vizcsere helyett heti részleges vizcsere van
- illetve a szárazzal való etetést visszafogtam, inkább "élő" eleséget kapnak
- és heti egy koplalónapot is beiktattam, amikor abszolút nincs etetés (bár ez valszeg a kissé "túlkondicionált" halaimnak tehet jót:)
Amit még érdekességként láttam. Nem tudom, hogy mennyire van fajok közötti szimpátia, de úgy láttam, hogy a Törpe gurámi hímem inkább a foltos páncélos harcsa nőstényt kísérgeti, mint a saját nőstényét..
Én hetente-kéthetente szokom csinálni. Kiporszívózom a belső szűrőt, meg az aljzatot, és az így kikerült vizet pótolom csapvízzel. 96 literes edényem van, xifókkal, talajtúrókkal. Egy időben próbálkoztam lágyvízzel, de a növényeim szebbek voltak a csapvíz alatt. Ezért visszatértem.
Itt vannak biztosan többen akik emlékeznek rád..-:) Szegény cica.. ennyi állatkinzót és gyülölöt ott..-:( most nemrég egy szegény kutyust kinoztak meg..-:(( http://index.hu/politika/bulvar/kkk071209/ Hasonló tesztungot most nemrég láttam a TV-ben a bohóc halakkal csinálták, hogy vissza találnak -e az anemoniájukhoz, és valóban a legrövidebb utat választva rögtön visszataláltak oda.. http://www.vox.de/535_3249.php?mainid=20071201&area=tiergeschichten3 (igaz itt egy akváriumról van szó, amit üveglappal belülröl leválasztottak és ott voltak benne a különbözö csövek..) tudod az Emperor_ szokott barkácsolni.. én nemtartok sokat az ilyesmitöl ez experimentáció.. mert lehet, hogy a hal elfogadná, de lehet, hogy nem.. azonkivül ezeknek a kötödéseknek is nagyon jónak kell lenniük különben idövel ereszt az egész.. hogyan takaritod az aksit, ha probléma van mit csinálsz.. stb.. erre is gondolni kell.. a halaidat ajándékozd el ha sok van..-:)
Nagyon köszi. A részvétet is, meg a lehetőséget is. A jószágok egészségesnek látszanak, pusztulás hónapok óta nem volt. Most úgy próbálom szabályozni a szaporulatot, hogy a vemhesség idején kevesebb kaját kapnak, és akkor megeszik a kicsiket. Tudom, hogy gonosz módszer, de még mindig jobb, mintha tömegnyomor lenne a medencében, vagy ha nekem kéne szelektálnom. Csak az állatvédők meg ne tudják!
Én Délbudán lakom, Budafokon. Van autóm, el tudom szállítani őket valami méltányos távolságra. Nem tudom, hogy ilyen hidegben szabad-e halakat fuvarozni? Talán valami hűtőtáskában (nyilván nem hűtésre állítva). Tényleg elfér nálad cca 20 darab kardfarkú? Én hármat fogadtam be szívességből, és abból lett ez a sok áldás.
Igen, az a cső jól nézett ki a filmen. Teljesen körbement a lakásban. Én nem gondoltam ekkorára. Szereztem kb 2 méter 5cm belső átmérőjű plexicsövet. Ebből gondoltam egy kb egyméteres csőhidat a két akvárium közé. Az egyikből átvezetném a szűrő vizét a másikba, ezáltal lenne egy kis vízáramlás is. Persze ezzel több gondom is van. Például az, hogy az akvárium vizében mit csináljak a plexivel, hogy lássák a halak, nehogy nekimenjenek? Meghogy lennének-e elég bátrak beleúszni? No mindegy, ez legyen a holnap baja.
A cicám aranyos fekete jószág volt, és feljárt az akvárium tetjére inni. A halakat nem bántotta. Most egy darabig nem akarok másikat.
Sziasztok:) Készül hozni a Jézuska egy 80x35x35-ös akváriumot. Mennyi aljzat kell bele? Ekkora méretnél már el sem tudom képzelni :) A gyerekkori akváriumaim közül a 30 literes már óriási volt... Szürkés kvarchomokot szeretnék, hogy a harcsák meg a tornyos csigák tudjanak turkálni. Segítsetek légyszi :)
Ez a csöves megoldás nem hülyeség! Érdekes lenne, ahogy a halak átúszkálnak rajta. Nem tudom, Te merre laksz, de ha tudnánk találkozni, szívesen defogadnám januártól a kardfarkú halaidat. Akár a kicsiket is. Én leginkább Budapesten, Pécsen és Szegeden fordulok meg.
tegnap keresgélés közben ráakadtam erre a lapra. Nagyon sok szép és érdekes, mégis kistestű hal van rajta. De ilyeneket élőben még soha nem láttam. Kivéve a neonkalászt. Be lehet ezeket szerezni valahol? Elfogadható áron.
másik kérdésem. múltkor kérdeztem a vízcserével kapcsolatban de nem kaptam választ. tehát milyen gyakran és mennyi víz cseréjét javasoljátok nekem?
Köszi, megnézem. Valaha sok plexit hajlítottam. Persze annak már vagy 20 éve. Azóta volt egy rendszerváltozás, lehet, hogy már nekem se sikerülne.
Én a béke úton a Holuxnál vettem páramentesített fénycső foglalatot, és elektronikus előtétet. Lehet ott kapni fényerőszabályzósat is kb 15kFtért. Arról lebeszéltem magam. Azt hiszem, a bekapcsolási sokkot inkább valami ledes megoldással fogom eliminálni. Vagy majd megszokják. Engem is így ébresztett apám annó.
Jól esik, hogy még emlékszel rám. Sajnos a macskámat valami barom fejbelőtte márc 15-dikén, másnapra kiszenvedett szegény. NEm itthon fejezte be, legalább azt megúsztam. NAgyon meg lehet kedvelni egy ilyen kis szarost. Egyedül éldegélek, a halak nem olyan társak.
De az ilyen állattal (aki lelőtte) elbeszélgetnék valami nyugodt helyen. Több macska is eltűnt azon a hétvégén.
A halaim még köszi megvannak. Sajnos nagyon elszaporodtak a xifók. Azért akarok beállítani egy másik medencét, hogy különszedjem a fiúkat és a lányokat. Mégjobb lenne, ha valaki befogadna kb 20 darab kardfarkút. És akkor ismét televenném a vizet neonokkal. Szeretem, hogy olyan nyugisak. De nem ez a távlati célom a két akváriummal. Egyszer régen láttam valami filmben, hogy a csávónak a lakásában ment körbe egy kb 10centi átmérőjű üvegcső, és abban úszkált egy hal. Szeretném így összecsövezni a két medencét, hogy átúszkáljanak kedvük szerint. Jó, tudom, hogy íves felületet tilos. Ha akar, beúszik, ha nem akar, akkor nem. Mi a véleményed? Nagy marhaság?
Ilyen nekem is volt/van. Régebben vizinövényként vettem halas boltban, de akármit csináltam vele víz alatt néhány hónap alatt kirohadt. Azóta rájöttem, hogy jobban szereti a szárazabb körülményeket. Most is van ilyenem, csak már cserépben tartom, a többi szobanövény között.
Na ennek alá futottam... De komolyan, a képeken látható növényt víz alatt láttam, fehér és bordó változatban egy boltban. Fogalmam sincs mi a neve, de van egy gyanúm, hogy nem az az igazi vizinövény.
Sok akváriumi növényt "szárazon" termesztenek. Ezeket azután betesszük az akiba és mindjárt el is dobálják a submers leveleiket. Sajnos nálad is ez lesz.
Kösz. paradicsomhalak társaságát csak egy éjszakát kellett elviselniük. mondanom sem kell nehéz éjszaka volt reggel első dolgom volt visszavinni öket a boltba. mármint az agresszorokat. Paradicsomhalakról számomra egyelőre ennyi. most rajtuk kívül gyöngygurámi, arany gurámi és két albínó harcsa van.
a növény latin neve. Műanyagusz papirusz. magyar neve háttér :-))
Egész szép lett! Gratulálok! Jól látom ékfoltos razbórák és kolibrihalak vannak benne? Hogy tűrik a paradicsom hal társaságot? A másik kérdésem: a második képen, a lyukas fatörzs dekorációtól jobbra látok két fehér erezetű növényt. Mik azok név szerint? A finomabb erezetűt láttam már akvarista boltban (a'la xxxPlaza), sőt ugyan ezt bordó erezettel is. A feleségemnek is van belőle, cserépben, akváriumtól elég messze. Nekem nem tűnnek vizi növénynek. Nézd meg itt: http://edak.cellkabel.hu/, a cikkekben a morális kérdések az akvarisztikában írást.
Nekem azt mondták az akváriumkészítők, hogy a szívó és nyomócsövet ugyanarra az oldalra szokás tenni. (szívócső alul vezeti ki a vizet, nyomócső felül vezeti be a vizet ) Nekem nincs a külső szűrő mellett belső szűrő, de szerintem úgy tedd, hogy a külső szűrő áramlási irányát a belső szűrő erősítse és ne akadályozza. Ha a háttér mögött elfér a szívócső akkor tedd mögé, de azt biztosítani kell, hogy a víz elvezetése ne a háttér mögötti vízből történjen, mert különben a háttér elött nem lesz megfelelő áramlás.
Igy eltüni.. ennyire hütlennek lenni ehhez a topikhoz..-:)) pedig valamikkor gyakran erre jártál.. már azt hittem az akvarisztika nem is érdekel, csakis a cicád..-:)))
Úgy néz ki, délutánra meglesz az aljzat. (3-5 mm közötti sóder), sajnáloma fehér kvarcot nagoyn, mert abba éltem magam, de legyen inkább a angyobb szemű, semmilyen színű, ha egyszer ilyen van.
Annyit krédeznék csak, hogy így berakott szűrőtöltet okés? Vagy cseréljem meg a szivacsot, kerámiát?
(én csak a legolcsóbb Sear kerámiát vettem bele, 1600 volt ez is, a kvöetkező 2500 lett volna, a siporax meg vagy 5k)
Akváriumfedelet akarok gyártani. Már minden megvan hozzá, mindössze a lényeg hiányzik. Nincs valami ötletetek, hogy hol tudnék venni egy fekete PVC táblát, amiből lehajlíthatnám a dobozát?
A külső szűrő csövét hol helyezzem el?A beépített hátfal mögött vagy hol?Szemböl nézve a jobb oldalt van a gyári juwel belső szűrő.Hol legyen a külsőnek a szívó és nyomó csöve?
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne,hogy ti a világítást mikor kapcsoljátok be és mennyi ideig világít?Havi szinten mennyi költséggel jár az üzemeltetése?Ha vettem egy új külső szűrőt és beüzemelem,nem csinál bajt a már beállt vízben? Köszönöm
Eladó olcson 3db használt de jó álllapotú akvárium 2db 375 literes meg egy 250 literes a paraméterek:150x50x50 2db,375L =23000ft /db :104x41x58 1db, 247L =13000ft AKI ELVISZI MINDET EGYBEN KEDVEZÖBB ÁRON KAPJA MEG A 3 EGGYÜTT 50000ft MEG VAN EGY EZERLIERES ARRA AJÁNLATOKAT VÁROK! Érdeklödni :0620-448-78-27 bye
Meg nem is az, de hogy rendezi be? Mert az ok, hogy létráról eteti, de pl ha be kell tenni egy követ, azt nem lenne egészséges föntről csak belehajítani. Meg pl hogy vesz ki egy döglött halat? Olyan keskeny, hogy még búrávként sem lehet belebújni.
..-:)), Mondom van egy két privát aquariumokat gyártó kisebb cég aki esküszik rá, hogy az ugy jobb lenne.. én magam a bazi nagy profi akváriumoknál láttam ezt a technikát.. De a DIN szabvány külömbséget nem tesz az üvegvastagságot illetöen, mert az mind a két módszerü ragasztási technikánál ugyanaz marad..-:) Aztán majd számolj be a fejleményekröl..-:)))
Nemsokára fognak nekem csinálni egy hasonlót, és az úriember aki csinálni fogja, ezt a megoldást preferálja. Az árat nem befolyásolja hogy így több ragasztó kell, és ő erre esküszik. Ezek szerint akkor adjam rá áldásomat....
' értem, akkor szerintetek mélység magasság max 60x60 legyen? a szélességem adott, max 135 cm lehet. Akkor egy 135X60x60 jó méret tengeriben? '
--
Tulajdonképpen a tengerinél is ugyanazok a méretek váltak be, (privát használatra..!) mint az édesvizinél, csak éppen a mérek nagyobbak ugy 300 litertöl kezdödne.. Kivéve valami nagy USA Bank magyarországi Managerét aki az irodájába egy bazi nagy több ezer liter nagyságú tengeri akváriumot beépitett.. a vicc a dologban, hogy az amerikaiak gyakran meg is teszik.. persze azt nem Ö maga gondozza, hanem egy erre a célra specializálódott cég foglalkozik majd vele..-:))
Na ez a méret amit irsz már jobb.. csak általában ugy mondjuk, ahogyan az akvárium elött állva a méretét látjuk, különben könnyen félre lehet érteni a méreteket..-:) De gondolja arra, hogy ezen 60 cm viz oszlop fölött ugye lesz még egy megvilágitásod, ahol egy extrém hö képzödik és arra is kell gondolni, tehát felfelé még helynek kell hogy legyen.. azonkivül az emlitett munkálatokat is ugy lehet elvégezni ha felülröl rálátok egy akváriumra és ott böven van hely.. tehát ha ez valahogyan beépitett lenne ezt is bekalkulálni..-:)
ez igy szerintem tudod minek lenne jó? ha 42 jóval több lenne akkor mondjuk rájának. de utólag belegondolva lehet még annak se, mert azok is inkább a sekély lagunákba élnek. és meg is kellene fordulnia a szerencsétlennek.
szeretnék készíttetni egy 250 cm X 135 cm X 42 cm tengeri akváriumot. Hol érdemes (melyik céggel) és milyen alap dolgokat kell figyelembe vennem?
Kösz"
erre szerintem nem sokan gondolnánk, hogy 250 magas!!! és 135 széles plusz 42 fal felé... szerintem ez mindennek jó, csak nem tengerinek. létrát is veszel hozzá, hogy etesd a jószágokat? :-DDD
' Azt hallottam, hogy egy kb. 360l-es (120x60x55) aksit úgy ragasztottak meg 10-es üvegből, hogy az alapra nem oldalról tették az oldalfalakat, hanem csak az élek találkoztak, és kívülről a hézagot teljesen kitöltötték ragasztóval és belülről is ragasztották. Én még ilyet nem láttam, de aztán lehet hogy tényleg ez a tuti. Ha valaki tud erről valamit, lécci írja már be. Köszi '
--
Ez létezik nemrég tettem fel ezt az ábrácskát a szabványból (35361) http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=73865019&t=9006073 ott van benne lent a bal alsó sarokban a Wulstverklebung 'kevésbé használt módszer' a jobb alsó sarokban a 'túlnyomó részben használt technika' amit mindenki ismer, de van olyan cég aki a Wulstverklebung-ra esküszik, hogy az jobb és tartósabb lenne és minden aksiját ugy gyártja.. De a legtöbb nagyobb nevü ipari akvarisztikai cégek MP Müller & Pfleger (ma Eheim) Juwel is az általunk ismert technikát használják..
De van egy nagyobb gond amit én látok, ugy néz ki, hogy ti mindig az olcsóbbat nézve.. a ragasztón sporoltok, pedig pont azt nemszabadna.. ez a transparent (átlátszó) eleve nem oly OK. hanem a fekete a jobb és Perenator V 23/1 a neve.. ennek van egy müszaki vizsgája (TÜV -GS) Aquariensilikon az amerikai Dow Corning cég gyártja alkalmas ugy a tengeri- mint az édesvizi akváriumok ragasztásához.. és nem is olyan drága http://www.yatego.com/q,aquariensilikon ahogyan itt a topikokon látom, valahogyan mindig a legolcsóbbra törekedetek az pedig a ragasztásnál nem OK.
Hát... ha a másik hobbid a könnyű búvárkodás, akkor nem lesz gond. :-)) De akkor figyelj arra, hogy a plafon és az üveglap között be tudj bújni :-)) meg, hogy bennt meg tudj fordulni. Ez esetben nem javaslom a pirahna tartását.
:D a teraszon beférne, az nem gond... Az ajtó meg nem is hülyeség :) Igazából sok helyen láttam ilyen nagy akváriumokat, azokat is karbantarják valahogy nem?
és szerinted egy két és fél méteres üveglapot ami több mint 1 tonna vizet tart, milyen vastag üvegből és hány merevítéssel kellessz megoldani? továbbá hogy fogod bevinni az ajtón?
Azt hallottam, hogy egy kb. 360l-es (120x60x55) aksit úgy ragasztottak meg 10-es üvegből, hogy az alapra nem oldalról tették az oldalfalakat, hanem csak az élek találkoztak, és kívülről a hézagot teljesen kitöltötték ragasztóval és belülről is ragasztották. Én még ilyet nem láttam, de aztán lehet hogy tényleg ez a tuti. Ha valaki tud erről valamit, lécci írja már be. Köszi
Üdv mindenkinel! 200 L-es akváriumomba szeretnék külső szűrőt! Eheim 2213-ast néztem ki, de az uj ára elég barátságtalan... Ha valakinek van esetleg jó állapotu használt darabja eladó, csapokkal, töltettel, irjon már egy mail-t! Vagy mijen hasonló tudásu szűröt tudtok ajánlani még? (esetleg olcsobbat, de ne legyen sokkal rosszabb!) Keresek még légpumpát is venni, meg 2 db 90 cm-es fénycsövet.
amugy egy akváriumnak nem csakis a butorhoz kellene igazodnia és a helyhez, hanem a benne élők igényeihez. ha nincs más mód, akkor ki kell találni egy másik méretet, ami jól is mutat és a halak is örülnek neki.
az nagyon hülyén fog kinézni hidd el nekem, az én fal felőli mélységem 47cm...és a viz iszonyat torzit, lecsap vagy 20cm-t! belegondolva a 250cm hosszra és 90 magasságra, hát én megmondom őszintén tengeribe ilyet nem tudok elképzelni, legfeljebb édesvizibe.(vitorlásos, sügeres stb.)
gondolod meg, a másik meg az, hogy gondolom ha ekkora aksit tervezel, csak van ott még hely előrefele, nem egy spájzba lesz :-D. szerintem mindenképp növeld azt a 47-50-et, mert például ha doktorhalakat vagy egyéb nagyobbra növőket fogsz tartani, azoknak meg is kell fordulni :-D, bár megtudna de jobban éreznék magukat. láttam már nagyon jól bevállt 200x50x50-es tengeriket, nagyon szép szirteket lehet felhuzni egy ilyenbe, nem is aránytalan, egy szép világoskékre festett hátfallal nagyon attraktiv tud lenni. nem beszélve arrol, hogy azt 150w-os hqi-kkal bőven bevilágitod. még mindig kérdés, hogy mit is akarsz tartani? nekem ugy tünik a mondataidból, amik arra irányulnak, hogy hol lenne érdemes ezt megcsináltatni(az egészet?), hogy nincs tapasztalatod tengeri terén. ha igy van, akkor mindenképpen javaslom, hogy jól járd körbe A témát.
én még mindenképp felhivnám a figyelmedet a fenntartására. mert odáig rendbe, hogy megépitik, de azt életben is kellene tartani.
a mélység végett lehet kapni ilyen benyuló bizgeréket(csipeszeket), de láttam már vele boltost bohóckodni negyed óráig, mire kicsippentett vele egy követ..arrol nem beszélve, hogy azzal sem tudsz benyulni mindenhova.
Sziasztok! Tervezek egy 150 - 200 literes aksit. A háttérrel kapcsolatban jutott eszembe a minap, - mikor egy parafa-szaküzletben jártam - mi lenne ha parafából lenne?! Ragasztható, vízálló, esztétikus (sokféle van!) Kiváncsi vagyok, Ti mit láttok mellette, ill ellene?
Ez igy sajnos nagyon fonákul van megfogva.. sok gubanc lesz belölle ha igy csinálod.. a halak sem fogják benne magukat jól érezni, mert nekik is kell egy kis élettér és nemcsak fel meg le liftezni az akváriumban.. Gondolj arra, hogyha egy akváriumra ránézünk ami mondjuk ugy 50 cm mélységü (ami már egy jó mélység) a mi szemünk ezt a mélységet nem érzékeli mert a viz becsap minket.. nemtünik valóban olyan mélynek mint amilyen.. de meglehet gyözödni róla..-:) ha az oldalát megnézük látjuk, hogy valóban 50 cm mély..-:) na most ha eleve egésszen keskenyre van tervezve akkor ez az effekt sokkal kellemetlenebb.. Azonkivül ez a bentlakóknak kell, hogy egy életteret nyujtson.. magyarul, hogy ök is jólérezzék magukat, de egy keskeny valami nem oly szerencsés.. azonkivül a bevált akváriumi méreteket nem véletlenül találták ki, ami pl. mélysége és magassága ugyanaz, tehát 50x50 cm, 60x60 cm, ezek mind bevált méretek.. ebböl ilyen extrém módon nemkellene kijöni.. nagyon nagy magasságoknál tehát 60 cm viz oszlop felett az akvárium kezelhetösége problémás.. az aksiban mindig kell az embernek matatnia..a növényeket beültetni, ott a korálokat.. szivacsokat.. betenni kivenni, a technikai dolgokkal foglalkozni leporszivózni, elhalt növényket állatokat eltávoltani stb.. ha nagyon magas akkor a hanaaljig benne vagy de még nem ért a kezed az aljára.. különösen ha valamelyk sarkában akarsz valamit csinálni már egy 60 cm magasságnál is a határon vagy, már az inged itt is jól teleszivja magát vizzel.. nagyon problémás a megvilágitás.. itt egy extrém fény mennyiségre lenne szükséged a nagy viz oszlop miatt.. és a legfontosabb ennél a méretnél még az üveg vastagsága, ami annyira specilális, hogy talán jó ha egy cég van az Országban akinek fogalma lenne róla.. mert erre a célra készitett DIN szabvány privát akváriumok esetében 2000 x 600 x 600 mm -ig megy el... szóval én a mondó vagyok, hogy inkább nagyon alaposan átgondolni az egésszet..
Csak tudod a piciny viztérfogat az mindig gubancos.. ott nagyon nehéz lesz egy biológia egyensúlyt elérni és nagyon gyorsan problémás lesz.. ezért inkább nagyobbat.. kutass a weben..-:) ha jól tudom ezt itt a linken a lengyelek gyártják, de van nekik is egy 80 cm hosszuságu szettjük.. az már csak jobb lenne, 30 liter az nagyon kicsiny viz mennyiség..-:(
:) Tehát: 250 cm magas (mivel ennyi a belmagasságom :D, minusz a gépészet gondolom ) de erről már lebeszéltek, hogy túl magas és max 90 cm lehet. ... X 135 cm szélesség X 42-50 cm mélység (nem szeretném ha nagyon kilógna a fal mellöl, egy nappaliban lesz...
1 méter 35 magas és 42 befelé? szerintem gondold meg ezt a magasságot ezzel a 42-vel, elég keskeny lesz. és 135cm-t nem 150w hqi-kkal fogsz bevilágitani :-DD oda már sztem kell a 400w hqi de ne legyen igazam . és abból is vagy 4 sztem. nem piskóta az ELMÜ-nek. szerintem mindenképp csökkentsd a magasságot, és inkább a 42-t növeld! 250x70x70 cm pld. pesze attol is függ minek lesz. nekem mondjuk a "tengeri" korallok nélkül nem tengeri. sok sikert!
Ez nagyon nagy, 1400l !!!! Hova lesz? elmegyek megnézni xD A magassága lesz a 135cm??? Gondolom, mert a 42 sztem egy kicsit kevés...vagy nem??? Nem vagyok otthon tengeriben.
Persze, hogy nagyobb jobb lenne, de ahhoz most át kéne rendezni as lakást, azt meg az asszony nem szeretné. De ami késik nem múlik (Újra)kezdetnek azért ez sem rossz. Egyébként anno egy 10 literessel kezdtem, és az is működött. Érdekes különben, hogy mennyire megnőtt ek az elvárások az utóbbi 15-20 évben. Annak idején, emlékszem, az számított nagy akváriumnak, ami most a mimimális még elfogadható űrméret. Egyébként én ezt találtam http://www.fotexnet.hu/sid000076/page/item/126287/aqua_el_akvarium_szett_pearl_40_es_szogletes Lehetne ennél még egy kicsit nagyobb is, de olyan sajnos nincs
pedig 3.2 nagyon jókat lehetne .. nekem egy 1.3 megapixeles mobilom van majd megporbálok csinálni kb 20 cm zsákos harcsámról egy képet és berakom. Remélem jövö héten újra lesz otthon netem és akkor otthonról berakom mert netcaféból nem egyszerü..
Megpersze ha majd meglesz 84 literes aksiról akkor arról is.
media player nekem megbírkózik vele. legalábbis nekem. kiírja, hogy nem tudja megnyitni, de megnyitja. csak egy baj van vele, hogy beletekerni nem lehet.
4.5 literes vödrökben hordom a vizet, jobb kézzel öntök, bal kezet a víz alá tartom és arra folyik a friss víz, így nem kavarom fel se a kavicsot se a retket :)
Ja és ha fehér bútorlapból van, akkor még sokkal olcsóbb az asztal és a tető. Van akinek a fehér is tetszik. Nekem is csak nem illene a többi bútorhoz.
Régen feltettem a vödröt az aksi tetejére és csövön leengedtem. Aztán meguntam, beraktam a slagot az ablakon,segített valaki, az udvaron megnyitotta a vizet és percek alatt fel volt töltve. Aztán szúnyoghálós lett az ablak.
Azóta 1.5-2 literes flakonokkal hordom a vizet, egyszerre kettővel, aránylag így is gyorsan megtelik az aki.
költségvetés: asztal: 3500 HUF (anyag ár. összerakás haverral. de nem nehéz bárki meg tudja csinálni) akvárium 10.000 HUF bruttó 140 liter tető 3000 HUF (szintén anyag ár. haverral szerelve. még könnyebb, mint az asztal) armatúra 2700 HUF (tetőbe szerelve) szűrő 6300 HUF EHEIM 2010 belső fűtő ELITE 100W 2600 HUF
ezek azok a dolgok, amik benne vannak egy szettben.
összesen: 29200 HUF
140 literes szettet asztallal ennyiért... szerintem nem jön ki sehol... még asztal nélkül sem
114 literes szettek kb 30 körül vannak. de hol van még az asztal. És az még mindíg nem 140 liter
' Sziasztok, már nagyon régóta nincs akváriumom, de most készülök egy kisebb új beszerzésére a gyerekek (és magam) örömére. Kisebb, 40 l. körüli szett jöhet csak szóba. Viszont nem ismerem, hogy manapság mi számít jónak vagy gagyinak, ezért kérnék tanácsokat, hogy mit érdemes venni, és mit nem. '
--
Inkább nagyobbat tanácsolnék, az MP komplett aquariumok jók.. és ugy egy 80 cm vagy mégjobb egy 100 cm -es szettett.. az stabilabb lenne majd a bentlakóknak.. és könyebb lesz kezelni.. az extrém kis viztérfogatokkal állandó jelleggel problémák vannak.. Vedd ki ezt is a gyerekeknek.. ez is ad kis segitséget: ezen az oldalon lent ide mész >> Tetra Aquarienfilm és a jobb egértastéval rápakolod a saját PC -dre..
A vasfát jól tudod. De gyűjtögetéssel is lehet megfelelő fát, követ találni. Nekem pl. van az aksiban sasát termesztésű szőlőtőkém, sőt még a Tisza partjáról összeszedett uszedékfám is. És nem rohad. Persze nem azt mondom, hogy minden sz*rt rakjunk be a vízbe. Na és persze a megfelelő előkészítés: mosás, áztatás, főzés is elengedhetetlen.
nemtom a vasfa konkrétan mi... de úgy tudom olyan gyökér ami életében a víz alatt van és nem rothad, most ha a nagyi patakjából kiszedsz egy tőkét ami ott úszik 2 éve az szépen elkezd rothadni az akváriumodban és megfertőz mindent
Sziasztok, már nagyon régóta nincs akváriumom, de most készülök egy kisebb új beszerzésére a gyerekek (és magam) örömére. Kisebb, 40 l. körüli szett jöhet csak szóba. Viszont nem ismerem, hogy manapság mi számít jónak vagy gagyinak, ezért kérnék tanácsokat, hogy mit érdemes venni, és mit nem. Eddig ilyeneket találtam a neten: aquarel pearl MP aquastar hagen elite style Noé bárkája ívelt üvegű
(gondolom nem szőlő yökér, vagy ág) Mert azt éppen túrhatok, hajalhatok frisset is, vágottat is. (én megmondom őszintén, pénzt ilyen dolgokért most (még) elvből sem fogok adni, nehogy már itt lakom faluhelyen, elméletileg csak egy pár órát kéne rászánnom a dologra, tuti találnák érdekes díszítőelemet az akiba.
(főleg, ha háttérhez passzoló köveket fél perc alatt kaptam össze a angyszülők patakjából)
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Valaki a itt a fórumon még azt is mondta, hogy ez jó vízminőségre utal. Ezt nem tudom. De tényleg egy hurkapálcával simán leszedhető.
Néha szokott nálam is lennii lyen a gumitapadókon. Máshol még nem vettem észre. Kivéve a vízből, ilyen gusztustalan állaga van. Nem tudom mi lehet ez. Mindenesetre más problémát nem okozett, csak csúnya.
- ennyire finomat en mar nem mernek betenni..., fennall a veszelye, hogy a szurobe is fog jutni becsulettel belole, aminelk nembiztos, hogy jot tenne..
Bővült az állományom 2 gyöngy gurámival 2 arany gurámival 2 albínó harcsával eddig a jó hír
megmozgattam a fűtőt és akkor vettem észre, hogy a tapadókoronggon ilyen fehér pihék vannak. ami mozgatásra lejött róla. elkezdtem tüsetesebben átvizsgálni az akváriumot és máshol is láttam ilyen képződést. a növények levelein.
pár hónapja van egy olyan problémám, hogy megjelent a vízben egy alga/hínár/moha fenetudja milyen növény, amitől szeretnék megszabadulni.
egy, kb. milliméteres pontból nő ki, zöld ritka, hosszú szálakról van szó. (kb. 10-15 centis vékony szálak). A kisebb halak bele is tudnak gabalyodni. Megtelepszik a növények levelén, a fán, és az üvegen is.
Néha letépkedem ha nagyon burjánzik, de elég gyorsan visszafejlődik. Kérdésem, mi ez, és van-e valami ami ezt eszi..?
Sajnos csúszik az aksizás, mert mára volt tervezve a karácsoniy bevásárlás. Így reggel nagy nehezen beragasztottam a hátteret és eltettem száradni. De ne tudjátok meg, mit meg nem szenvedtem a ragasztással. (legközelebb inkább elvsizem a kőműves-burkoló ismerősömhöz, megcsinálta volna tisztán fél óra alatt, idegeskedés nékül. De gondoltam, nehogy már ennyit ne tudjak megcsinálni. (kezdve ott, hogy a kinyomókeret igencsak rossz állapotban van, amit találtam, így alig lehetett préselni a szilikonból a felületre). De arra meg még nem is gondoltam előtte, hogy OK, hogy befeszegetve szépen egyenesbe lehet állítani a hátteret, és mutat, de hogy ezt majd be is kell alul-felül és középen, a törés mentén kenni, majd úgy helyretenni, hogy az üveget se angyon kenjem össze.
Pff, megint ott tartottam, hogy belerúgok az egészbe és hadd szálljon. Végülis úgy, ahog yll és kinéz. A ragasztás már most jó kemény, bár a háttér bal oldala kicsit inog, az oldalak erősnek tűnnek. Remélem nem kell félnem, hogy a bíz felborítja az egészet. Annyi remnéyem van még, hogy a talaj is tartani fogja alul, ne mozogjon el, ne dobja fel a víz, az oldalak meg rem. stabilak maradnak. (abban bíztam, kicsit megduzzad a szilikon, mint a pur hab, de ez más tészta. (lehet, egy jó kinyomókerettel sokkal jobb eredmnéyt értem volna el, így fél órát tartott csak a beragasztózása is az oldalaknak.
Tegnap elúsztak a vitorlásivadékok (1 héttel az ikrázást követően), úgy 40-50 lehet. Az előző keltetés nem sikerült, mert későn vettem észre, hogy a termosztát a beállított hőfok alá szabályozott. Akkor is kikelt elég sok ivadék, de az elúszásukra idejére mind elpusztult. Tegnap adtam nekik papucsállatkákat és kevés feloldott tejport. Azt követően minden bajuk volt, csomókban összeragadtak és vergődtek. Már azt hittem elszúrtam őket és korán adtam enni nekik. Elsősegélyként kaptak egy kis tetra algumin humusz oldatot az akváriumba. Újra félig letakartam az akváriumot, mert attól tartottam hogy a hirtelen kapott fénymennyiség is árthatott nekik és azért kezdenek kifehéredni. Ma estére úgy látom mind rendbejött, újra szépen külön-külön úszkáltak. Olyan soványak voltak, hogy döntöttem megint adok nekik enni. Kaptak papucsállatkákat és tejpor helyett pár csepp tejet. Észrevettem hogy a tejpor is tartlamaz emulgeáló szert (E 322 szójalecitin), lehet hogy tegnap ez a szer ártott nekik. Most szép kerekre ették magukat. Remélem sokat nőnek. Munkanapokon nem tudom őket többször etetni naponta. Nem tudom hogy elkezdjek-e keltetni sórákot? Vagy még pár napig a papucsállatka jó lesz nekik? (papucsállatkával legalább önellátóak, amikor éhesek ehetik akár folyamatosan is). Van köztük egy ivadék, amelyik feketébb és kétszer akkora mint a többi. Olyan kelekótyán úszik néha és olyan erőteljesen tud csapkodni, a többieknek jól odavág. Remélem nem növi túl a többit és bántsa őket.
Nálam a xifók, mollyk és a guppik is megeszik a kicsiket. Ha sok növény az akváriumban és van elég búvóhely, pár darab mindig túléli a nagyobbak támadását, és felnőnek.
Xiphot tenyésztettem ~18 éve, de Black Mollyval nincs tapasztalatom. A Xipho kicsik csak különválasztva maradtak meg, különben a kifejlett nagyok mind megették őket. A Guppi állítólag nem eszi meg a kicsinyeit, a Mollyt nem tudom. Mondjuk nálam most csak a guppik hajtották a kishalakat, de gondolom, hogy a Xiphok nem fognak válogatni, felfalják amit érnek majd. A Molly pár napon belül szülni fog, de nincs hova kitennem, max ha sikerül kishalat kifognom, azt átteszem a kisguppik közé, hogy megmaradjanak.
Sziasztok! Régi-új akvaristák vagyunk, 15 éve volt 3 évig egy 150 L-es akvink, és most hosszú idő után beinvesztáltunk egy 250 L-esre, mert nagyon hiányoztak a halacsok !!! Meg szeretném kérdezni tapasztaltabbaktól: Ha már megvolt a beépített szűrőben a kerámiaszűrő helye-vettünk bele azt is. Számunkra ez új dolog. Kell-e valami speckó dolgot ezzel csinálni azon túl, hogy beraktuk???? és jól raktuk-e össze a szűrőrendszert: 1. fakk-kerámiagyűrűk, 2. fakk-szivacsszűrő, 3. fakk-szűrőmotor és fűtő. Segítségeteket előre is köszönöm!!!
Sziasztok! Új vagyok itt. Újraépítettem egy kisebb (~50l) akváriumot, és betelepítettem néhány növénnyel és hallal. Guppi, Xipho és Molli került bele, persze a guppi nőstény már terhes volt, és a sokk miatt meg is szült. 7-et sikerült kivennem, az utolsót 1 héttel a születésük után (kis kommandós). Most kb. 3 hetesek, de már elég jól elkülöníthetők a nőstények és a hímek. Mikor kell szétválasztanom a nemeket? Most olyan 1-2cm-esek, a nőstények látványosan nagyobbak. Bajban leszek, mert csak az a plusz aksim van, amiben most vannak, nincs másik, remélem még egy darabig maradhatnak együtt. Az egyik kis hím olyan, mintha nem lenne farokúszója, régebb óta figyelem (majd kinő, vagy annak annyi). Ha valakit érdekel, ha kicsit megnőnek elvihetők lesznek, nem szeretném őket tenyészteni, legalábbis nem gondoltam rá, most csak családi nyomásra vettem ki őket a közösből. Gondolom a Xiphok rendesen aprítani fogják majd a születendő kicsiket, legyen az bármelyik fajé, úgy nem lesz túlszaporulatom. Vagy van esélyül túlélni bármelyiknek is a társasban? Köszi!
Háhh! (fogtam, felvittem nagypapánál, szalagfűrésszel le 1 ujjnyi oldalról is, meg fentről is.) Eddig ennyi.
Tényleg azt mnodták, ho gynem olyan lesz, mintha, hanem pont olyan, tehát nem tűnik kőnek, inkább sárnak, de lelkesedésem nem hagyott alább.
Zsír lesz, majd meglátjátok. (nézegettem tegnap vasfákat a fressnapfban, ezres volt eg yökölnyi is. Na, mondom, ezt nektek) Most, miközben az öreg fűrészelt, én leszaladtam a patakhoz, véletlenül pont volt a parton, pár a háttérrel szakasztott megegyező textúrájú és szinezetű öklömnyi kődarab. Kicsit már-már borsosan. (de lehet,ho ycsak a jég áll rajtuk).
Egyre jobban beleszeretek az aksiskodásba. (tegnap már úgy voltam, hogy vagy összetöröm, ahogy van, vagy eladom az egészet szűrőstől, hátterestől, aksistól, csak vigyék és elátkoztam a anpot, mikor berendeltem nagy hévvel mindent)
Hali! Mitől függ,hogy hány literes akváriumba való a külső szűrő?Az eheim 2213-ra az irja 250-liter-ig,és sokkal kisebb az űrtartalom meg a teljesítménye,mint az Aquatec Astro Evolution 2206-nak ,amit csak 60-120 liter közötti akváriumokhoz ajánja.Érti ezt valalki,elmagyarázzná nekem.Köszi
Ez került tizenezerbe? azt hittem vastagabb. A reklámfotókon komolyabbnak tűnik. De aszért szurkolok, ha már ennyit szívsz vele legalább szép legyen. Azon nem gondolkoztál, hogy az aksi mögé rakd?
Na jó, ez a max. amit tehetek így reggeli hevességemben. (kettétörtem egy mozdulattal) Mégpedig mert amíg próbálgattam be a selejt darabot, véletlenül elhasadt. Akkor jöttem rá,h. jobb, ha nem feszítgetem a hátteret, 2. Hasadás mentén sokkal tömörebbre áll össze, mnitha elfűrészelném egyenesen. Most még kicsit leszelek belőle, mert most is nagy, aztán megy be végre. 11-ig van időm megcsinálni, utána száradhat holnapig.
Lehet, hogyha alul 8-10cm-t levágsz szépen, akkor két csikot már be tudsz helyezni fektetve. Próbáld ki esetleg egy ugyanolyan méretű kartonlappal (nem meghajlítva). A 4-5cmes ajzat + a víznyilások + a növényzet alul el fogja takarni a vágási felületet.
Feszíts ki egy zsinort a vágás mentén, majd alkoholos filccel rajzold meg a felületre a vetületét. Fa fűrészlappal kell azt hiszem fűrészelni, inkább picit ráhagyva ahol nem sikerül pontosan vágni, utólag késsel pontosítani a vágási felületet.
Ragasztás elött mindenképp meg kell próbálni a helyén a hátteret. Kívülről filccel megrajzolhatod a helyére állított háttér ragasztási vonalát. Ragasztót a megrajzolt vonal mentén kell felvinni és utána a hátteret a helyére rakni.
Ragasztás elött még a víznyílások helyét is meg kell határozni és ki kell vágni, a rácsokat és a szívóághoz tartozó könyököt rá kell ragasztani a háttérre.
Nem baj az, hogy göröngyös, az most nekem csak jó lenne.
90*40*35 a méret. A háttér már be van méretezve, azzal nem lesz gond. Csak hogy menjen be? pff. meglátszik a vágás, mivel az is meglátszik, ha a már lefűrészelt tetejt újra visszaillesztem. (egyébknét ugyanazzal az aksiragasztó szilikonnal össze lehetne ragasztani, ugye?)
Nem tudom milyen méretű az akváriumod. Fektetve nem tudod belecsúsztatni a hátteret és belül felállítani?
Valószínűleg a merevítő leszedése nélkül vagy keresztbe vágva vagy hosszába (alul) vágva tudod betenni. Ha alul hosszába vágod akkor a növényeg valószínűleg eltakarják a ragasztás vonalát. Ha keresztbe vágod akkor pedig akár kicsit V alakban is megpróbálhatod behelyezni, vagy a csövek oldalán ferdébben ragasztani mint a másik részen, hogy kevesebb legyen a háttér mögötti tér. A V alakhoz nagyobbra kell szabni a hátteret mint amekkora az akvárium oldala és a göröngyök passzolására nagyon kell vigyázni.
A háttér behelyezésének szempontjából jobban járt volna. De az akvárim stabilitásának szempontjából a hosszmerevítés ekkora méretnél teljesen értelmetlen. A nagy terhelést az első és hátsó üveg kapja.
NAgyon úgy néz ki, hogy a merevítőt nem elsz egyszerű leváűgni. A hátteret szalagfűrésszel lenyestem, majd ha bemegy, kiderül, hogy hol mennyivel hibáztam el a 10cm-et. (most inkább a merevítéstől félek). Már azon gondolkodom, hog ykettévágom az egész hátteret, majd újra össze, de az meg fog látszani.
Hasad is összevissza ez a rohadék háttér, inkább csináltam volna hozzávaló aksit, könnyebb dolgom lenne. Egyenesen levágni egy ilyen görönyös felületet nem egyszerű, hiába porlad még késsel is.
Na vége itthon. Kezdeném az aksiszerelést, megvan az aquasilicone is a ragasztáshoz, viszont most tűnt fel,hogy az aksi tetjén be van ragasztva egy merevítés. Ez esetben mi legyen?
VÁgjam ki valahogy, majd visszaragasztom, ha bent van a háttér?
Az ajzatporszívó kialakítása lehet hogy nem megfelelő. Lehet hogy nincs elég hely a víz és a kövek szétválasztálására vagy túl gyors az áramlás és a követ is magával sodorja. Próbálj szélesebb vagy hosszabb ülepítő részt kialakítani, vagy vékonyabb csövön keresztöl lengedni a vizet. Nekem is a bolti szetet át kellett alakítani, vékonyabb szilikoncsövet csatlakoztatni, így már tökéketesen működik 0,7-1,2mm-es kvarchomokkal.
nem egszseges dolog, mert altalaban magas a csapviz klortartalma (amitol a halak "megfulladnak"), legalab egy orat javaslom pihetntetni, mielott a halakhoz ontod. minel nagyobb a felulet, amin keresztul szellozik, annal hamar tavozik belole a klor... 50%-nal tobb vizet cserelni egyszerre nem javaslom, de ez attol is fugg, milyen halaid vannak...
Jó link.. valóban jól megvannak csinálva ezek a pdf -ek... én is ugy látom, hogy még a régi Cseszlovákiában is elég jó könyveket adtak ki.. Ez itt pl. egy Lexikon saját illusztrációikkal és jól megvan irva ugy 500 oldalon amit több nyelvre is leforditottak.. tehát KoPw ha a tudományos könyvkiadói vállalatodat megalapitod.. akkor ezt ajánlom forditásra..-:) érdekes módon a németek régen leforditották.. de annyira süketek, hogy még egy reprintet sem adnak ki..-:(
Der orca Unterwasserkleber ist frei von Lösungsmitteln, Isocyanaten und Silikonen und dadurch fisch- und pflanzenverträglich. Er eignet sich sowohl zum Abdichten von Aquarien oder Gartenteichen als auch zum Fixieren von Dekorationsgegenständen. Mit extrem hoher Klebkraft und einem Härtegrad von mehr als 56 Shore A verbindet orca Unterwasserkleber fast alle Materialien und ist auch einsetzbar im industriellen Bereich, insbesondere dort wo Versiegelungsarbeiten bei Feuchtigkeit oder hohen Temperaturen ausgeführt werden.
orca Unterwasserkleber ist extrem UV- und alterungsbeständig, einsetzbar im Süß- und Meerwasser. Er kann ohne Primer direkt sogar im befüllten Aquarium oder Gartenteich eingesetzt werden, da er auch unter Wasser ohne Probleme aushärtet.
orca underwater glue contains no solvents, isocyanates or silicones and is therefore not harmful to fish or plants. It is ideal for sealing of aquaria or garden ponds as well as for bonding decoration materials. Thanks to its extremely high adhesive strength and hardness of more than 56 Shore A orca underwater glue bonds nearly every material and can even be employed for industrial applications, especially wherever the task at hand invelves sealing in the presence of moisture or at atypical temperature ranges.
orca underwater glue is extremely resistant to UV and age. It can be used without a primer directly even in a filled aquarium or garden pond.
Anyone who ever had a leaking aquarium on the weekend, will be feeling save, having available a cartouche of orca underwater glue all the time.
Ez olyan hülye, hogy még magát is csipkedi. Hirtelen fordul és a farkába csíp. Pedig még kicsik kb 4 centisek és szürkék. Tehát az ivarérettségüket még hírből sem ismerhetik.
" Egy akváriumot szeretnék csináltatni és az üveg méretezéséhez kérném segítségeteket, mert az akvárium a helyi adottságok miatt meglehetősen egyedi méretű lenne. Hossz: 60 cm, szélesség: 35 cm, magasság: 50cm. Milyen vastag legyen az üveg? Milyen merevítéseket tegyünk bele? "
--
60 x 35 x 50 cm; 6 mm -es üveg a szabvány szerint OK. ugy az oldal mint a talaj üvegeknek..
Urak! egy iszonyat béna kérdés következik. létezik az, hogy az egyik paradicsomhalam egyik pillanatról a másikra kiszínesedik majd vissza? de most komolyan ilyet tapasztaltam. főleg etetéskor stresszeli magát csatázik a többivel és színesedik. na jó nem teljesen színes csak megjelennek rajta minták: haránt csíkok és sötétebbek lesznek az úszói is.
Mai napon kemény költségekbe vertem magam, dehát erre vártam már hetek óta Reggel hozta a postás az aquamorf hátteret, 12ezerért, délután meg a várva-várt csodát, az Eheim 2213-at, 13-ért. Szóval 25ezer+16 az aksi, 41-nél tartok. (ebbe azért kár, hogy nem gondoltam bele, mikor 3 héttel ezelőtt kitaláltam, hogy aksi fejleszteni fogok).
A háttérben kicsit csalódtam. Könnyű és csoda, hogy nem tört ösze a marha angy kartonban, ahová minden szivacs nélkül volt berakva, de szebbet vártam. Lehet, hogy vízbe rakva azért jól fog mutatni, de csak úgy vagyok vele, hogy 12 ezret adtam egy műgyanta lapért. (a háta teljsen görönygyörs, tehát nem lesz könnyű felragasztani)
Az Eheim az viszont szimpi. Bár a szűrőtöltet nem valami költséges, 3 vékony szivacs van benne, a szűrő kb. 3/4-e meg üres. Állítólag a 3. lap az valami szenes valami, de egy fekete szivacsnak néz ki az is. Ja, az alsó kék szivacs, a középső meg egy szöszös valami. Holnap veszek bele kerámiagyűrűt, meg esetleg valami olcsó vágott szivacsot, szerintem az elég lesz. (esetleg homok, vagy sóder?) Kerámiagyűrűből érdemes többet adni a sera csodájáért, ami 34-szer nagyobb szűrőfelület, mint a sima gyűrű, vagy csak kamu?
Még egy dolog, hátha valakinek 2213 van: Esőztetővel van, aminek örülök, de van hozzá két könyök cső, amit nem tudom, mire való. Képen állítólag van még hozzá egy közbetét, de azt nem találtam. Az egyik műanyag egy vastag, az esőztető, vagy a szívó műanyag cső hozzácsatolható, de ez úgy néz ki, hogy félkör alaú, tehát félig nyitott könyök. Mire jó ez? Ugyanígy van egy zárt könyökcső is, szűkebb keresztbemtszettel, ami meg a szívó-nyomú csövekkel egyfomra méret, össze nem dugható.
Vagy nem kell félni, simán ragasszam fel az aksira mindkettőt a tapadókorongokkal és mehet a végekre közvetlenül a gumicső? (első indításal kapcsolatban azt írja a könyv,h a nyomóoldalon kell feltölteni vízzel. De onnan nem fogja nyomni azonnal?) Köszi!
Ááá..., telefonszám még ilyen könnyű feladatnál nem jár, azt külön ki kell találni! :))
Na, de komolyan...olvasgattam itt, hogy az aksi készítéséhez érdekel valakit az üvegvastagság (Valahol korábban a neten mintha láttam is volna valamilyen segédanyagot, azaz azt, hogy mekkora víztömeghez milyen üvegméret az ajánlott?).
Én a magam részéről - ha nem vagyok vérprofi üveges, és nem vagyok az -, nem mennék bele a házi barkácsolásba, üvegragasztásba, különösen nem, ha nagy méretű, esetleg spéci igényekkel tervezendő medencéről van szó. Vannak egészen jó, megbízható akvárium-terrárium készítők, akik, ha kell a helyszínen felmérik a terepet, méretet vesznek, és nekik bátran elmondhatjuk az esetleges extra igényeinket. Oké, ez drágítja az aksi költségeit, de nem tudom, mi lenne, ha egy házi, rosszul összerakott, mondjuk, 100-150 literes akvárium egyszer csak megunná a melót, és a víztömeg elindulna üveggel együtt a lakásban??! :)))
Na, végre jutott 7végén egy kicsit időm az akváriumok átrendezésére. Berendeztem a kis kéksügiknek egy akváriumot, már csak az a kérdés, hogy összerakjam-e őket egy tamás sügér párral. Szerintetek? Elviselik egymást??? Mert raktam melléjük guppit meg mollyt, mert a kéksügik nagyon szeretik a frissen kibújt piciket...megenni xD Így őket szeretik...de hogy a tamásokkal hogy lennének...nemtom.
Hali..., vize válogatja. Alapállás szerintem az, amit Te is írsz. Bzony, a több napos állott víz jobban esik szerintem a halaknak, mint a friss, klórral dúsított lé. (Én még forralom is az aksivizet előtte, és ezt hagyom napokig állni.) Ez kisebb akváriumok vízfrissítésekor még elmegy, a nagyobbaknál persze valóban nehéz 100-150 liter állott vizet raktározni a lakásban. :)))
Szerintem azért nézesd meg a csapvizetek összetételét! (Vagy házilag mérd a PH-t, a klórt, ammóniát...stb. Vannak egészen megbízható víztesztek.)
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne,hogy vízcserénél lehet egyből csapvizet adni a halaknak?Mert eddig egy 20l-es kannában volt 2-3 napig és 6 l-ként öntöttem nekik.Így elég macerás.
Akkor lennék megnyugodva, ha több helyről hallanám ugyanazt. Egy üvegest már megkérdeztem, az mondott valamit, szeretném tudni, hogy másnak mi a véleménye róla. Konkrétan: 6-os üvegből készülhet a szóban forgó aki?
Egy akváriumot szeretnék csináltatni és az üveg méretezéséhez kérném segítségeteket, mert az akvárium a helyi adottságok miatt meglehetősen egyedi méretű lenne. Hossz: 60 cm, szélesség: 35 cm, magasság: 50cm. Milyen vastag legyen az üveg? Milyen merevítéseket tegyünk bele?
Egyébként két akváriumom van. A 180 literesben hazai halak (naphal, folyami géb) vannak, a 70 literesbe viszont halmozom a "normál" akváriumi halakat, amik csak megtetszenek az állatkereskedésekben, és nagyjából együtt tarthatók. Lakik még velük nyolc kis karmosbéka (nem törpe), amik egyszer majd megnőnek. Amúgy három kis mikulásgéb, két dominóharcsa, három díszes cápamárna, két ismeretlen fajú hibrid fogasponty (a Városligetben fogtam őket), egy pár piros xipho, egy "tűharcsa" és egy "plekó" fedőnevű algaevő hal, egy nílusi angolna, egy "nemt'ommilyen" angolna és egy tigrisagolna él ebben az akváriumban. Képek alant. Sajnos nem túl jó minőségűek, sebtiben készültek.
Most például növényt szeretnék venni, lehetőleg nem drágán és lehetőleg olyat, amelyik kevéssé fényigényes, illetőleg elviseli, ha csak mesterséges fényt kap (ami viszont "hivatalos" akváriumi fénycső, a lilás változat). Tudtok ilyet?
Nálam a szűrő elintézte. Igaz, nem vasfa, csak mangrovegyökér, de az is színez. 180 liter vízbe tettem kettőt, egy kb. háromkilósat és egy félkilósat. Előtte napokig áztattam, de elegem lett. Kicsit barnás lett tőlük a víz, de a szűrő megoldotta, elmúlt a barnaság pár nap alatt. Illetve nagyon enyhén maradt meg, ami szerintem jól is néz ki.
Azt hallottam, hogy a fa lágyítja a vizet, amit nem minden halfaj bír.
ragasztót vegyél ne szilikont, a 2 nem ugyanaz... a szilikon tömít neked de nem ragad, én is beszoptam ezzel mert a hosszanti merevítőt szilikonnal tettem fel és 2 nap alatt szépen levált, ereszthettem le a 120 liter vizet üvegragasztót keress, szaniter szilikon és hasonló szarokat felejcsd el
Ha ennyi baj van ezekkel a vasfákkal, akkor jobb, ha bemászok a patakba (bár biztos hülyének fognak nézni) és keresek, valami jól kisimult ágat. De tényleg. Meg követ is innen gonodltam. NAgyszülők kertjében a patak pereme jó rusztikus optika, azok az 50 éves kövek jól fognak kinézni. (csak ebben a ködös, rohadt időben francnak sincs kedve keresgélni)
Van itt nekem olyan, hogy Soundal gombásodás gátlós szilikon, illetve Fischer szaniter szilikon. (egykomponensű, elasztikus acetát tömítőanyag). Ez komoly, hogy 5-7 nap kell neki száradni?
Használható ezek közül valamelyik a háttér felragasztásáházo, vagy keressek mást?
A fával hetekre készülj, és gyakran önögesd róluk le a vizet.. sőt amikor beteszed, még akkor is lehet hogy enyhén szinezni fog, de előbb utóbb elmúlik.
vettem a minap 3 vasfát. Szépek nagyon, de még nem mertem őket berakni az akiba. Áztatom őket már vagy 3 napja, de mindíg olyan lé jön le róluk, mint a kétnapos tea. meddig kell ezeket áztatni. a boltban, ahol vettem azt mondták, hogy addig, amíg színezi a vizet.
fagyasztott kaját vehetsz nyugodtan, szeretik a halak, én úgy szoktam hogy egy finom teaszűrőt befogtam erre a célra és abba teszek egy fél kocka fagyasztott cuccot, azt meleg víz alatt elolvasztom és úgy adom a halaknak valahol azt olvastam hogy nem szabad gyakran sokat etetni belőle mert a sok nyers fehérje bélfertőzést okozhat, aztán hogy ebből mi igaz azt nemtudom mert hetente 1x adom :) amúgy 200-250 forintért adnak egy adagot ilyen gyógyszeres levélhez hasonló tokban, nekem kb fél évre elég
nem is tudtam hogy nyíregyházi vagy... a széchenyi utcán a járda szintje alatti bolt az africa névre hallgat, szerintem a legszínvonalasabb bolt a városban, a galapago-ban a bíróságnál általában kicsi a választék és kicsik/gyengék az eladó halak, az univerzum oldalában lévő fauna nevű bolt pedig kb 1 éve nagyon nagyon lezüllött, ha oda bemegyek, mindig van dög az akváriumokban, nem is 1, gyakran vannak torz halak és általában mindegyik eladó hal éppen hogy kiszinesedett állapotban van, szóval képesek 1 centis neonokat is kirakni van a sarokban egy jó nagy akvárium negyedkör előlappal, 400-500 literesre saccolom, víz nincs már benne, viszont az elülső üvegen látszik a vízkő csíkozódása ahogy párolgott a víz belőle, ez egy olyan 20-30 centis rész, na most gondolj bele mennyi időnek kell eltelni hogy egy 500 literes medencéből 30 centi víz elpárologjon... az aquael fanfilterhez meg annyit hogy azt mondod, mindenki lebeszélt róla... én ajánlottam ha még emlékszel nekem is ez van és sose retkes az akvárium... 2 hetente 30-35 liter csere a 120-ból (rengeteg halam van) meg a szűrőszivacs folyó víz alatti kinyomkodása és semmi panasz szálló szemétre vagy retekre vagy fertőzésre vagy akármire......
Viszont megkérdem, hogy esetleg bevállalnék fagyasztott kaját is, ha nem túl drága. Ezeket kiolvadtan kell etetni, vagy mehet a vízbe, ahogy van, majd elfogy?
(Az előbi kis sztorimból kimaradt, hog yegyelőre úgy tervezem, pénteken beragasztom az aquamorf hátteret, ez nem tudom, meddig fog száradni, lehet,h. 24 óra is lesz, majd bele a talaj, víz, ezerféle szemcsepp, Eheim csoda szűrés elindít, régi, koszos (azért átmsoott, csak barna) szűrő is be, majd kap egy hetet, hogy beálljon, mert mához két hétre jönnek az ékfoltos razbik. (ha azt mnodjátok, hog ykét hetet kéne mennie szárazon, akkor meg fogtok rám haragudni, mert mint mondtam, ezelőtt pár évvel évekig, 3-4 hetente abszolút újraszervezett és átmosott aksiba mentek mindig a halak, a zsír vízbe, és boldogok voltunk mindannyian.
Ma újra megnéztem (most már árgus szemekkel, mert eddig mondtam, csak amolyan szokásból tartó akvarista voltam-tíz éve) haverom etalon 120as aksiját. Az mindig tiszta, mindig zsír, csak a vizet kell benne frissítgetni, meg a szűrőt.
NEm fogjátok elhinni, egy sima Aquael Fanfilter belső szűrője van. Azt hittem dobok egy hátast. (eddig valami csodaszűrőként tartottam magamban számon, ha ilyen szép maradt vele mindig az aksija, erre tessék, azt használja, amiről eddig csak lebeszélt mindenki). Másik, ami meglepett, hogy most már nem is tűnik olyna órisának az az aksi. (pedig az enéymtől vagy 20cm mmel magasabb is).
Na, ez az egyik.
Másik dolog, hogy ma 3 hét múltán újra aksitakarítást végeztem. (kicsit az új aksi beállítását várva már, megkönnyítvén jövő heti dolgom). Esküszöm, már le fogom nektek fényképezni, milyen tákolt szűrőm van, mert a végén még kiderül,hogy jobb,mnit bármi. Egyedüli probléma vele csak az,h. hamar teleszívja magát. (belső szűrőnél az normális, ha nincs hangja? MErt ma először lezártam rajta a levegőporlasztást és most tűnt fel,h. kis morajláson kívül csend van tőle, így akár egész nap is mehetne).
De nem egy egész nap, hanem csak heti 1-2 napot összesen. HÉtkznap egyáltalán nem. Világítást mondtam, mi, hol 2*40W, hol 2*60W izzók. Alga alig, leginkább a talaj mentén és a sarkokban. Halat utoljára vagy 1.5 éve vettem, a maradék 6 meg már min. 4 éve itt dekkol. Eledelük a legolcsóbb, zacskós házi kiszerelésű szárított vízibolha. (semmi többszáz FT-s csodák, amik csak arra jók,h. a vízbe lemerülve szétrohadjanaak a talajon.)
Szóval így éldegélünk mi lassan tíz éve, hol bableves szintű aksiszerű képződménnyel a szoba közepén, hol csodasarokkal. (ma éppen szeretek benne gyönyörködni optikát vág, 1.5 é után először ma még a talajt is átforgattam kicsit, mert elég algás volt már a felszín). Na tehát így nézünk mi elébe én és a halaim az új, csodaaksiban, erősen bízván benne, hogy az eddigi gyönyörködés és szépség legalább 3-szorosára nő, a ráfordítandó idp meg az etetésen kívül 3-adára csökken.
Tehát megmondom, ha a haver Fanfiltere után, meg pláne az én nevenincs szivacsszűrőm által 50 liter tiszta víz, és 2*60W algamentes izzó és boldog, (de legalábbis élő halak) után nem lesz legalább csodával határos élmény a 120 liter víz, 18W neon, és 15 ezer(!!!!!!) Ft-s hiperszuper Eheim csoda, akkor lelőlek titeket!
Azt mondják (én is innen a fórumról kaptam a tippet), hogy cyclopsal etetsz színesebb lesz. Nem tudom a paradicsomhalnak mi a kedvence. Én valószínű fagyasztott szúnyoglárvával (vörös, fekete), fagyasztot cyclopsszal és fagyasztott artemiával etetném. Régebben voltak betta-im, tubifexet és csirkemáj, marhaszív kaparékot etettem velük. Szerintem a paradicsomhal is kedvelné ezeket.
Hát akkor köszönöm szépen. Erre jutottam én is. Akkor így marad. mindenképp porlasztja a levegőt és a vízfelszínt is mozgatja. Úgyhogy az oxigénnel nincs baj. növény még nem sok van, de ez majd bővül még. Szentségtörést követtem el. vettem 4 paradicsomhalat. Úgy néz ki, hogy jól érzik magukat. még kicsit csúnyácskák. szürkék. De remélem hamarosan kiszínesednek.
Szerintem mások is azt fogják mondani, hogy: - ha túl gyors az áramlás, akkor azok a nitri-biz-basz baktériumok nem tudnak megtelepedni benne, - ha túl lassú, akkor a szűrés hatás foka csökken. Na most, ez az én logikám. Én valami arany középútra állítanám be. Bár nekem külső szűrőm van, én e logika szerint állítottam be. Ha van elég növény az akváriumban, szerintem a levegőztetés nem annyira fontos. Ha a fúvókát úgy állítod be, hogy a víz felszínt mozgassa az oksszigén (teccik érteni) utánpótlás meg van oldva. Nekem hónapok óta nincs levegő porlasztás. Van sok növény és mozgatva van a víz felszín.
Ugyanez a leírás benne volt a szűrő dobozában. De azért köszönöm a segítőkészséged. a kérdés arra irányult, hogy az a jobb, hogy ha minél több víz áramlik át a szűrőn vagy az, ha nagyobb sebességgel jön ki a fúvókán. ez esetben intenzívebb a porlasztás. viszont valamennyire nyilván visszafogja a víz mennyiségét.
a szűrőm tetején van egy "fúvóka", amin kiáramlik a víz illetve a porlasztott levegő. Kérdésem: a fúvóka fel-le mozgatható . ezzel állítva a kiáramlási keresztmetszetet. Namost nagyra vagy kicsire, esetleg közepesre állítsam?
Az aranyhalaknak nem szabad sok kaját adni, mert nagyon hamar a bélcsatornájukban el kezd bomlani a meg nem emésztett kaja és gázosodni fog, emiatt lesznek úszási problémáik. Ilyen kicsi aranyhalnak jobb a lemezes kaja, mint a granulátum. Talán jobb a kaját kicsit áztatva, nedvesen adni, mert akkor nem a bélcsatornában fog még vizet felszívni és megduzzadni.
Aki esetleg 54 liter körüli komplett akváriumban gondolkozik, annak javaslom a következő linket: Három napig 15.990.- az ár. Nekem lassan két éve van egy ilyenem otthon és nincs baja. A belső Vitatech szűrő, Eheim licensz egyébiránt. A fénycső is Sylvania, nem pedig valami kínai csoda...
"Nyíregyen van olyan bolt ahol árusítanak Eheim -et."
Kettőben voltam. Ja, garázsal együtt 3ban. Az egyik a bírósággal szemben. Galapagos asszem. Ott hydor volt csak. Másik meg nem tudom milyen utca, a Bessenyei szobortól kicsit lejjeb, a "járda szintje alatti" bolt. Ott van Eheim, 25 ezerért a 2215, a 2213-ról két hete mondják, hogy érdeklődjek jövő héten. Van még jobb is?
Az aranyhal problémára meg csak annyit tudok javasolni, hogy gyorsan vegyél egy ugyanolyan halat a gyereknek, nem biztos, hogy a ti hibátokból pusztult el a hal. (én anno új aksiba cakkpakk beraktam mindent, ahogy volt, halak is mentek be egyik vízből a másikba, mégsem volt döglődés emiatt. (arról nem is beszélve, hogy kéthetente fullra tisztítottam az aksikat, kavicsot kiszedve, átmosva, vízkőoldóval letisztítva az üveget, növényeket átmosva, halak be edénybe, majd pár óra múlva minden be a tiszta új vízbe. NEm volt egy baktériumtenyészet az tuti, de monodm, halálozás sem volt ilyenek miatt.
Most viszont egyre jobban sajnáloma zebradánióm, a háta pár hete nagyon meg van görbülve és most vetem észre, hogy a háta csúsa kint van a vízből és teljesen le van kopaszodva. (el kéne intézni szegényt, ne szenvedjen)
Kezdő vagyok és sürgősen szükségem lenne tanácsra! Tegnap csináltam a fiamnak hidegvizes aranyhal akváriumot (30 l-es),beletettem 1 db feloldott Crystal tablettát és 20 l vízhez való Aquasef folyadékot. 60 l-es akváriumba való szűrő levegőztető dolgozott benne 24 órán keresztül, a kereskedő azt mondta, ma már tehetjük bele a halakat. 3 db aranyhal került bele (egy fátyolfarkú vörös, egy dülledtszemű fekete és egy fekete foltos osztottfarkú) (4 cm-esek, szóval nem túl nagyok!) és néhány óráig el is voltak. A spec. aranyhal eleségből (pici granulátum) a kereskedő szerintr 30 szemet kaphattak a mai napon kajaként, be is falták. Viszont most azt látom, hogy a fekete düledtszemű jószág fel és le kezdett úszni, láthatóan ha nem "tapos" lefelé akkor feldobja a víz. Eléggé kétségbe vagyok esve, mert nem tudok neki segíteni, de ha reggelre feldobja a talpát a kisfiamnak megszakad a szíve. (Pont ez lett a kedvence, "Sátánka" a beceneve) Szóval SOS segítség kellene, hogy mit lehet tenni ilyenkor??? Nem evett sokat a 30 szem granulátumból kb. 8-10-et evett meg ő, számoltuk! SOS!!! Sürgős lenne a válasz!
Ez nagyon korrekt és ő a városban a legjobb. Neveket, címeket nem mondok, de több ismerős is hozzá küldött. Meg elég az, ha bemegye a boltba és minden akrvárium zsírtiszta, minden hal gyönyörű, tele van felszereléssel. Meg készséggel ad mindenben tanácsot. (voltam nyíregyen olyan garázs díszállatboltban is, ahol volt vagy 10 aksi, mindeben sárga víz, pár satynya hal, madarak detto). Felszerelés semmi, egy ciklon pumpát szerelt épp a főnök. Mondom külső szűrőt szeretem volna, de úgy látom rossz ehhelyen járok. Mondom Eheim. Azt mondja menjek a fressnapfba, ott talán van, de 20-25 ezerre készüljek.
vagy valami hasonló. egyébként én már ugy vagyok vele, inkább ne adjon mellé semmit ajándékba, de legyen egy korrekt, becsületes kereskedő, korrekt árakkal. most igy fejből talán kettőt tudnák mondani..
"mondjuk meg lehet közeliteni ugy is, hogy máshol meg még ennyit se adnak.."
Így van, tisztában vagyok ezzel én is. De mégis jól eső dolog a figyelem. (olyan ez, mint mikor egy 4 millás autóhoz kap adelikvens 4 szőnyeget, szép dísztárcsát (nem felnit), meg egy 10 ezer FT-s kazettás magnót csak önnek címmel és ő a világ legboldogabb embere, h. kinyalják a sggét)
Persze, élő növény, meg két harcsa asszem. De montam neki,h. mivel még 1-2 hétig nem fog állni az akksi, pláne nem élőlényekre készen, addig raktározza nekem. MEg ki is néztem ékfoltos razbórákat, gyönyörűek, 180/db. asszem bevállalok vagy 25-öt, meg meghagyom két szeretett vitorlásom, többi hal (zebradánió, elkorcsosult szifók, stb.) mennek ajándékba rokonnak az aksival együtt. Meg néztem neki 2800-ért Fanfilter szűrőt, asszem ki fogja szolgálni)
Miért szerinted mit?? Nem kell ezen akkorát csodálkozni, még ha mellétesz egy garnélát is akkor is bőséggel szakit egy akvárium árán, olyan haszonkulccsal dolgoznak. Persze laikusnak ilyenkor ő a máltai szeretetszolgálat.
mondjuk meg lehet közeliteni ugy is, hogy máshol meg még ennyit se adnak..
Azért meg remélem, hogy nem kell kétségbe esnem, ha esetleg üresen jön a szűrő, bármiylen szivacsot, kerámiát, stb. -t bele lehet illeszteni, nem?
(képzeljétek el, ahol az akváriumot vettem, a kedves eladó összepakolt nekem egy ajándékcsoamgot: kb. 4 féle aksi indítási vegyszerrel, baktériummal, növényi tápokkal, egy növény, 2 hal, sfera kaja, kövek, meg egy szacskó ajándék füzet (sfera öneklámozó ajánlatokkal-azért van benne egy két ötlet). Szóval örülök. 16500 volt a 126 literes aksi tetővel.
Mivel úgy látom, csak bonyolítom a helyzetem, berendeltem az Eheim 2213-at. (ha mindenki csak ezt javasolja). Pedig már ott tartottam, hogy indulok Kassára, hátha ott találok nagy választékot, olcsóbban, de benzinpénzzel együtt lassan sok ezerrel lesz már drágább a szűrő. SZűrőtöltet nélküli megoldást rendeltem, nem tudom, hogy ez azt jeelnti, egyáltalán semmi nincs, vagy legalább alap szivacsok vannak benne, illetőleg csap sem lesz hozzá. De azért remélem cső, meg minden toldat, ami a beszereléshez szükséges meglesz a csomagban)
Ja és az aquamorf hátterem is úton van. Jövő ilyenkor már úszni fogok:)
Dr. Kemal köszi a tanácsot. NEm kapkodnám én el, de a hetek mennek, az aksi itthon van és nem áll be. Hátteret berendeltem aquamorfról, remélem azzal nem lesz gond, h. méretre vágjam, szilikon is meglesz hozzá a beragasztáshoz.
De a szűrő, az ajaj. Boltban néztem ma Sera 900-at. Tényleg marha nagy vödör, az is lehet,h. túl nagy lenne a 120 literhez. 15 ezer lett volnaés van hozzá minden. (a csapot még msot se tudom, ho gykell-e nekem feltétlenül) Szűrőközeg az három egyre sűrűbb szivacs. (egyelőre az is maradna). Azt hiszem az Eheimhez is ez jár, hogy 3 egyforma-e, azt nem tudom. Eladó szerint teljesen korrekt és csendes a Sera is, 2 év garival, minden alkatrésszel.
Azt nem tudom még mindig,hogy most olyan dolgokon filózunk, hogy BMW-t vegyek, vagy Audit, vagy itt azért pl. egy BMW vs. Daewoo dolgokról van szó? :)
Ezt olvastam annak idején is. De akkor sem értem, hogy mért van szükség a vastagabb fenéküvegre. A vaskeretes aksiknál más a helyzet szerintem. Ott azért kell az erősebb üveg, mert technikailag nem lehet megoldani hogy a keret és az üveglap egy síkban legyen. Tehát az alátámasztás nem teljesen egyenletes. Gyakorlatilag csak a keret tartja a fenéküveg peremét. Gyári szetben még nem vettem akváriumot, de meg fogom nézni boltban az aljukat.
Abban igazad van, hogy a nyomás a mélységgel arányos, azonban minden irányban azos a nagysága. Vagyis semmivel nem kell nagyobb nyomást elvislenie a fenéküvegnek, mint az oldalüvegeknek a fenéküveg síkjában. Csupán erre akartam rámutatni.
Valószínűleg maradok az 50-es magasságnál. Csak akkor az aquamorfos hátteremet kell mejd eléggé megfaragni. Nem nagyon lenne szíven hozzá, de ez még mindig jobb, mintha az üvegcserepeket kellene szedegetnem. Üresen 46 kiló körül lenne. Azt azért még elbírom. A méret miatt valóban nem lesz túl jó fogás, de ha esetleg átrendezném a szobát, legfeljebb tolom a bútorral együtt. Tudom milyen súlya van, mert most egy még nagyobb volt, amit lecserélek erre a "csak" 300 literes körülire.
Azt én sem értem, mért kellen az aljának vastagabb üveg. Több akváriumot csináltattam már, mindegyik egyforma üvegből volt. Az tény, hogy a hidrosztatikai nyomás a vízoszlop magasságávan (jobban mondva a mélységével) nő. (P = h x sűrűség x g). De ha egyenletes a terhelés és tökéletes az alátámasztás, én egy üveg lapot akár több tonnával is meg mernék terhelni karcolás nélkül, üvegvastagságtól függetlenül. Ilyen esetben a teherbírás független az anyag fizikai méreteitől, egyedül az anyag kémiai minősége számít. Lehet, hogy tévedek, mindenesetre érdemes ezen elgondolkodni...
Áruld már el, hogy miért kellene az (amúgy egyenletesen alátámasztott) aljazüvegnek vastagabbnak lenie, mint a megtámasztás nélküli oldalüvegeknek? Hol olvastad ezt az ajánlást? Mint tudjuk(?) a folyadékokban a nyomás minden irányban egyenletesen terjed. Fizika.
150 x 50 x 50 cm -es akvárium esetében 10 mm -es üvegvastagság kell..
120 x 50 x 50 cm nagyságúnál; 8 mm az oldal üvegeknek 10 mm a talaj üvegnek..
120x50-es alapterületű lenne, 54cm-es magassággal.; itt 12 mm -est vennék a 4 cm magasság miatt.. (a viznek egy nagyon nagy nyomása van..) vagy inkább ezen a 4 cm -en nem kell megakadni.. de jól gondold meg, mert ezek már mind olyan méretek, hogy üresen egyedül alig tudod megmozditani..-:)
Úgy tudom, hogy az EHEIM szűrőkhöz szimpla csap jár+ cső+pipák alapból (az Ecco-hoz biztos, sőt a Proffessional-oknál esőztetőt is adnak), a classic szériához sajna nem tudom (azt hiszem eheim.com-on van részletes lista, vagy valami kép, mit adnak hozzá, hogy kell összeszerelni stb.). Azért lehet, hogy nincs hozzá csap. De akkor ennyiért inkább ecco-t vennék, ahhoz van. A Serához mindent adnak, még esőztetőt is. Én egy akciós Serát néztem nemrégiben 900-ast ahhoz még töltet is járt, de ezt meg kell kérdezni, mert lehet, hogy csak az akciósoknál van így. De ez neked nagy lenne 120 literhez, teljesítménye 900 liter/óra, ennél kisebbről pedig nem tudok (sera.hu). Egyéb webshopok: www.aquadepo.hu, www.akvashop.net, zotya.shp.hu, akvariumplus.hu, www.tropus-szeged.hu stb.