A vizek városa nem Tata? De rákeredstem a google-ben és 416 találat volt.
Volt 1-2 külföldi, kizárjuk. Volt Budapest, Győr, Tata, Baja, tiszakécske stb...
Soxor Győr és még többször Tata. Én is Tatára emlékeztem. (tatabányai vagyok, így könnyű).
Tegnap egy kicsikét sörözgettünk és sz.napom alkalmából kaptam egy saját DÁKÓT! Pannónia márkájú 550g és a világ legszebb dákója és tuti a legjobb is. Hát azért elég sokat sörözte ahhoz, hogy még aznap ne próbáljam ki, de már nagyon és a kezem.... menni kell.
A filmek: a Tom Cruis-ost láttam anno, de a többit nem, valahonnan meg kellene szerezni.
(Hmm, a vizek városa? Velence, Lappföld...? Vagy az csak Győr lehet... :-)
Szóval a PoolHall szerintem is nagy film, a Whoopisat is láttam régebb (én sem emlékszem a címére), az egy kicsit gagyibb... Persze azokban a "kultusz"-darabokban is vannak csúsztatások, apró hatásvadász-elemek, de hát ezek a nem is szűk értelemben a szakmának készültek, hanem pont hogy "térítő-jellegűek"... Pl. túl sok fölösleges egyfalat lőnek a látvány miatt, és a komoly, technikailag nehéz, de nem olyan gizdulós tereléseket mellőzik (Tom Cruise az egyik partiban pl. csak nagyerejű stoppokat lök s majd' elszáll magától, hogy mekkora ász... stb.), túlhangsúlyozzák a "lehetetlen" kombikat, és így tovább.
Ott van pl. a Poolhallban az egyfalas tempólökés (time shot), amit azon partin löknek, pirosposztós hobbiasztalon, a film közepe táján: a fekete és a fehér egymás mellé ragasztva közösen tapad az oldalfalon a közép-zseb mellett; a filmben Ch. Walken fogadásból 'felrakja rá a kocsiát', míg a vele fogadó milliomos fogadkozik, miszerint "ez a lövés lehetetlen..." Dehogy lehetetlen: el sem lehet hibázni... ma próbálgattuk a klubban, s egyetlen kézzel konkrétan még könnyeb is (pedig a filmben ez még extra nehezítés volt a fogadásnál!); kissé csapottan, oldalvást kell átszúrni a fehéret (tolás-gyanúsan), s ha elsőre nem megy, akkor a lökés erejével hangolgatni, hogy térben és időben jókor találkozzanak össze a középzseb előtt... Vagy ott van pl. a film utolsó nagy meccsének kulcs-9-ese: a fehér és a 9 "egymás tetején" tapad a sarok-zsebhez közeli 1-es gyémántnál a falon...; elég a fehéret full vezető-forgatóval felkenni az átellenes rövidfalra, s az 2 falról visszaperdülve (jó esetben) gyengéden benyesi a 9-est... némi próbálkozás után 2-3 lökésből kilőhető.
Bocs a hosszú okoskodásért, de a biliárd sava-borsát is jó volna lényegében kitárgyalni itt (ha van/lesz rá igény): egy-két trükköt, technikai és taktikai tippet, kedvenc állásokat, stb...., ámde: ehhez sajnos valamiféle GRAFIKONT kellene tudni beékelni ide! Van valami amerikai honlap, ahol ezt már megoldották: apró kis zöld asztal-síkokkal lehet vizuálissá tenni, amit az ember elgagyogni/kérdezni próbál... Rá kellene jönni, hogy lehetne ide ilyesmi ábrákat beszerkeszteni, mozgatható golyókkal, és akkor tudnánk egymásnak feladványokat, állásokat "vetíteni", mint a sakk-diagrammokon...
+ + +
A szabélyegyesítéssel kapcsolatban pedig teljesen igazad van Puerco, s úgy veszem észre hál'istennek, hogy mindenki, aki kapcsolatba került a nemzetközi szabvánnyal, az előbb-utóbb "téríteni" próbál, persze csak olyan helyeken, ahol komoly(abb) avagy SPORTszerű(bb) játék folyik... pl. egy 6" láb rövid kocsmasztalon, görbe bodzavesszővel a kézben, jobb ha megbecsüljük a "helyiek" kocsmatörvényeit, ám az ugye akkor is csak hakni-számba megy...
+ + +
Bevallom férfiasan Én a Poolhall Junkies (Biliárd életre-halálra) hatására kezdtem el biliárdozni komolyabban, Abban az időben kezdte a S1 leadni a Poolversenyeket is.
Ez a kettő megfogott így Én is megfogtam a dákót...
Szerintem igenis égő az ha játszik valaki és nem a normális szabályok szerint erre mindenkinek azt szoktam mondani hogy a focinak is egy szabálykönyve van Én azóta akivel játszottam mindenkinek elmondta a szabályokat álltalába csodálkoznak de aztán utána úgy játszák.
Biliárdoséletről: Én -rejtvény következik- a vizek városában lakom. Kb 1 éve rendeztek újra egy városi verseny egy viszonylag új helyen nem írom le a nevét mert annyit nem érdemel a hely : 4db 8-as asztal az első verseny a szokásos kocsmai szabályok szerint zajlott + kezdeni csak a kezdőponttól 10 centire lehetett ha kiesik a golyó vesztettél ha kezdésből elmegy a fekete nyertél... Hát azthittem meghülyülök!!!
Pár nap múlva visszamentem és adtam nekik egy szabályleírást:
olvassatok ámátőrök. De lett hatása mert a köv. versenyen már A szabályok szerint zajlott :) hívjatok csak biliárdtérítőnek....
Nos ebben a városban is van egykét jó hely talán kettő meg jópár tré.
ui.: van egy biliárdos film Woope Goldberg-el( tom nem így írják) nagyon Ratyi
A pénz színét láttam, Paul Newman, Tom Cruise. 9eseztek :) Akkor még nem nagyon tudtam, hogy mi az :) Meg akkoriban még nem is nagyon biliárdoztam. A másikat nem ismerem sajna, pedig érdekelne...
Tényleg vannak nagyon jó játékosok, és egyre többen 9-eseznek is. A 3 snooker asztal is sűrűn foglalt. A baj csak az, hogy a nagyon jól, precízen játszók sem ismerik itt a szabályokat. A 9-est persze jól játsszák, de a 8asnál mindig kétszervannak, feketeszemközt. Tudom, elmondtátok már egy párszor, hogy ez nem olyan nagy gond, ilyen szabályok szerint játszanak és kész, de a gond az, hogy szerintem a biliárdklub házibajnokságai is ilyen kocsmai szabályok szerint zajlanak. (nem 100%, mert még soha nem indultam). Mindössze az nem áll össze nekem, hogy van 50-60 rúgós felszerelésük, minden este lent vannak, jól játszanak. Nem igaz, hogy utána sem néznek a szabályoknak. Rajtunk kívül összesen 1-szer láttam egy négy fős fiúbandát ( 17-18 évesek) akik bemondásra játszották a 8ast. Igaz, mi meg 3 hónapban egyszer játszunk 8-ast :DD
Legutoljára nagyon elcsodálkoztam. A mellettünk lévő apuka 9esezett a kb 9-10 éves fiával, akinek még igencsak magas volt az asztal is. Elképesztően jól játszott a srác. Pontos beállás, dákótartás, dákóvezetés! Amin aztán végképp behidaltam: úgy állt meg a fehér, hogy án előhúznék egy hosszabbítót ( tehát pl. jobb oldali fal mellett a célgolyó és szintén jobb oldali fal mellett, talán kicsit bentebb a fehér, és persze az asztal túlsó végén) Nos tehát én pl. már nyúltam volna a hosszabbítóhoz, de mivel a srácnak a hosszbbító is rövid lett volna szvsz. fogta a dákót átrakta a bal kezébe, és elrakta a golyót. Nálam áll leesik, bambulás abbahagy, és aztán löktem jobbal valami gyatrát ;-))
Más klubokban mi a helyzet? Ki van függesztve a játékszabály valahova? Mert nálunk nincs, talán ez is a baj...
Eh-eh, érzékeletes fajtani besorolás :) ilyeneket én is sűrűn látok, ezért nem szoktam játszani pénteken és szombaton... Másrészt apró odakoccanások mindenkivel előfordulnak... Szélsőséges eset: láttam már hazai profit térdén kettétörni viszonylag drága dákót; a törött markolat ment emlékbe a teremnek (hall of fame?), az elgörbült spiccet pedig elkunyerálta valaki. Máskor pedig láttam igazán jó játékost idegből BCE-tokkal verni acéloszlopot.... :)
Apropó: kultuszfilmek: Color of the Money - Poolhall Junkies (Biliárd életre-halálra)...
Láttátok? Vélemények?...
A sakk asztalok mellett, a bridzspartikban és a biliárdtermekben is a társadalom tükröződik le. akár tetszik akár nem. Akik a termet vezetik, nem biztos hogy tehetnek valamit, mert fizető közönséget "elverik" - félnek ettől. Ha én iszok 3 sört és játszok 4 órán keresztül, a másik meghiszik 4 sört, 5 felest egy üveg pezsgőt és bérli az asztalt 5-6 órán keresztül. Megéri nekik.... Én kihozom olcsóbban, mert játszani megek, a többiek a társaság miatt és biliárdozni most vagány, azt hiszem.
Én szoktam sörözni biliárdozás közben (1-2-3) és gyúrni is járok fél éve :))). Igaz milliót sem keresek és ált. 8 után még tanultam egy keveset.
Kezdés: vasárnap egymás után 3X sikerült eltennem kezdésből. Igaz, hogy a disznók az asztal alatt kajáltak és mákkal etettem őket.
Posztó, asztal: azt hiszem debrecen irigyelt helyzetben lehet (is meg nem is).
Van 1 terem, ahol van 18 asztal, abból 3 snooker. 15 normális nagy asztal és 4 kicsi (kisebb) is van. A társaság elég vegyes aki jár. Vannak jók, sőt talán "profik" is (tehát mi szintünkön profinak tűnő, a jó meg csak simán jó). Van aki hord kesztyűt és van aki nem :))) Van aki részeges és van aki sapkában játszik. 3-4 hónapja felújították a posztókat, úgyhogy most már lehet asztalnyit is visszhúzni. Ugyanakkor pl. a lukak állapot néhol katasztrofális. Látszik hogy kiugrik a golyó, neki megy az oldalának (műanyag zsebek). Némelyik asztalon nem játszunk, mert az euklidészi geometria csak névről ismert ott (gödrök, lejt, stb.). A golyók állapta normális azt hiszem, de vannak akik egyenlőbbek és saját készletettel játszanak (mármint a teremé a golyó, csak nem adják oda mindenkinek).
Azt hiszem 2-3 százezerből annyira rendbe lehetne rakni (ismétlem a posztók azok jók), hogy öröm lenne lejárni. Sokan vannak, minden este teltház, de főleg az egyszeri játékosokkal. Van 3-4 asztalnyi visszajáró lélek, talán már minket is lehet oda számolni (m3 kollégával).
Hogy miért is írom le? nos, neketek milyen a helyzet? azt hallottam /olvastam/, hogy snooker terén jól állunk a 3/város szinten :)))
az a vicces (inkább szomorú!), hogy ilyen emberek a snooker asztal mellett is előfordulnak! Ott talán nem a "nyolc általános után ( 10 év alatt meg is lett) elmentem gyúrni és akárki szétverek aki csúcsán néz rám..." típusú emberek vannak többségben, bár előfordulnak, hanem az "én-vagyok-a-király-menedzser-csákó-és-rohadtul-nem-érdekel-hogy-a-hárommal-mellettem-lévő-asztalon-nem-kiváncsiak-arra-hogy-ma-éppen-mennyi-milliót-kerestem-ezért-üvöltök-a-telefonba-és-az-sem-zavar-hogy-a-nyakkendőm-rácsavarodik-a-dákóra-meg-egyébként-is-odab***om-az-asztalra-a-hosszabbítót-hagy-rongálódjon-az-a-gyönyörű-posztó"
Kiráz az ilyenektől a hideg és nemcsak a nagydarab kopasznak, hanem ezeknek sem lehet normálisan szólni vagy rámutatni a Házirendre, ami pl a Rex-ben magyarul és angolul is kint van. Nem is értem minek mennek ilyen emberek pool vagy snooker asztal közelébe. Menjen ki a prérire és üvöltsön ahogy a torkán kifér! Vagy inkább menjen vágjon fát, vagy mit tudom én...
Az aki nem vigyáz a dákójára és odabassza valahova főleg akkor ha részeg ne is játszon!!! Sík ideg tudok attól lenin ha játszok a mellettem lévő asztalon meg
"azt hiszem én vagyok a király mert részegen játszok és mindent izomból megcsűrok közbe ordibálok olyanokat, hogy 20.000 egy parti, a sört felteszem az asztal szélére és természetesena cigit még lövés közbe sem veszem ki a pofámból- ha kiég akkor az nem az én bajom- de ki merne szólni mivel a nyolc általános után ( 10 év alatt meg is lett) elmentem gyúrni és akárki szétverek aki csúcsán néz rám...
Természetesen ezek még a szabályokat sem tudják és dákójuk az nincs mert ha volt , vagy lenne már rég szétverték volna az élettársuk fején."
Egyébként Én is örülök, hogy kezd aktivizálódni ez a topic és sok infót megosztunk egymással amiből mindnyájan profitálunk!
Ezt nagyon jó olvasni! :) Megmondom őszintén kicsit megijedtem, mikor a fél éves dákó már nem úgy csúszik, mint újkorában. Azt hiszem maholnap beszaladok smirgliért! :) Nagyon nagy köszönet a pontos infóért ( és pluszpont az előadásmódért! :DD )
Nekem már nagyon sok infót adott ez a topic, megérte belevágni!
El lehet érni, nem puszta leányálom...!:) Kissé drasztikus beavatkozásnak tűnhet elsőre, de meg lehet oldani. Szóval: ha egy igazán öreg, retkes dákót akarsz vadiújjá varázsolni, akkor első lépésben egy minimum 500-as smirglivel kell alaposan végigmenni rajta (ezt megteheted kis szeletekkel, félkörívesen [olyasmi mordulattal, mint amikor a rajzfilmekben a "hátát törli az adott figura" :], vagy az egyszerű húzogatással, ha nincs türelmed a pepecseléshez. Ezután, ha a szenny nagyja már lejött, és szép fehér, faporos a spicc, akkor egy jóval finomabb smirglivel (1500-2500) finomra dörzsölgeted.
FONTOS: aki csak szinten akarja tartani a spiccet, az ne essen neki csak a legfinobbal (a napi szintű törölgetéshez a 2000-es bőven elég!)
Mindez párszáz forintér beszerezhető:
pl. OBI, Praktiker, nagyobb barkácsbolt
Jómagam a Csengery utcai csiszlástechnikai (MAKITA?) boltba járok...
(Ott van a VI. kerületi rendelő mellett, a Király utcából...)
Még egy praktikus tipp:
A poolos-állattal sajnos nemritkán előfodrul, hogy odecseszi kedvenc spiccét valahová (főleg ha spicces), és ilyenkor kis bemélyedések keletkeznek a célzófelület felszínén; ez esetben semmi pánik, elég rácsöppenteni EGYETLEN CSEPP VIZET és rajtahagyni kb. fél óráig, majd megcsiholni egy kicsit: a fa sérülései (ha nem túl mélyek és peremesek) NYOMTALANUL ELTŰNNEK, amint a víz kellően beszívódik a rostok-pórusok közé....
Nem minden nem-rétegelt bőr előkrétázott.... nem tudom pontosan a technológiáját, de a lényeg az, hogy előkrétázott bőrnek valahogy a rostjai közé van passzírozva a kréta, a bőr teljes keresztmetszetében... ez a valóságban nagyjából úgy néz ki, hogy míg a sima bőrök általában barnásak, ha újonnan veszed vagy ha megcsiszolod (mint a nyers cipőtalp :), ezzel szemben az "előkrétázott" bőrök felszínén - akárhogy nyűvöd őket - mindig marad némi "gyári" krétapor, kékes árnyalat... Elvileg csökkenti a lecsúszásveszélyt mindenfajta forgatónál, de a gyakorlatban azért így sem árt minden lövés után krétázni - főleg ha 5678 falat szeretnél terelni... :)
Talismant még nem próbáltam de biztos jó, egyébként a piacon már megjelentek a rétegelt bőrök a Moori sikerét látva -gondolom- ilyen a Dynamite, Tiger, Sterling, Everest. Blue Dimond-ról még nem hallottam csak krétában. Egyébként mi az az előkrétázott bőr minden ami nem rétegelt???
Szia Puerco, jó a nicked ! (isten disznaja ? :-), igen a LePro elég általános, mitöbb, igen 'jó bőr', megbízható; vicces, hogy említed, de mi is itt a hallban jópáran szeretnénk már vagy fél éve Moori-t , de egyszerűen senki sem importálja itthon kisebb-nagyobb tételben (persze kb. 2000 huf / db és kevés rá az igény); ám a Moori-val van egy minőségben kb. egyenértékű, ún. rétegelt bőrtípus : ez a TALISMAN (ezt pl. Pécsett könnyen be lehet szerezni). Ez sem olcsó, nagyon jól tapad, szuper a kontaktja is, de nekem pl. 1 hét használat után megrepedt a "különleges" rétegelés mentén... :( Amúgy nem rossz még pl. néhány előkrétázott bőr sem: Brunswick, Buffalo, Blue Diamond... stb.
Ja, azt a Pool Tip-et is láttam már talán; tud formázni, reszelni, meg "ceruzahegyező" üzemmód is van rjata... ám drágállom egy kicsit (asszem kb. 10.000 huf), hiszen a legfontosabb műveletre (a bőr szabályos domborulatának megtartására) bőven elég egy ezerforintos "kalap" is, amely ráadásul sosem kopik el (+ finomreszelésre beválhat még a mama körömreszelője is... :)
...Azért azt a híres Moori-t qrva jó volna egyszer kipróbálni! (Sóhaj).
Én a játszódákómra félkeményet használok asszem most LePro van fönt a kezdődákómon még az eredeti van -szerintem az kemény-
Én vettem egy Ultimate Pool Tip nevezetü szerkezetet, ami nekem bevált négyféle eljárást tud és mindegyik hasznos - sajna az egyik( az első) kicsit összekarcolta a myűanyg részt de ezen kívül minden Ok. Szép kúpos lesz a dőr stb...
Régóta hajtok Moori bőrt a neten mindenki azt mondja ez a legjobb de Mo-n még nem találtam-syégyen de még az eladók se hallottak róla)
Bizony, pont a Django-Engert mérközés befejező poénjait nem adták végig... :(
Amúgy pedig Köszöntök Mindenkit,
új vagyok még itt a placcon, nagyon jó, hogy létezik ez a topic, a régibe néha-néha belekukkantottam, és a derekaksan bővülő Snooker topic-ot is sűrűn olvasgatom. Mellesleg magam is botcsinálta pool-os volnék, szóval azért ez a téma nekem is sokkal kedvesebb; örömmel várom a lehetséges tapasztalatcseréket...!
Másrészt pedig még úgy is jó volt a délelőtti Sport2 pool-maraton, hogy a Bustamante meccsét sajnos megszakították. A zárómeccs is fennséges csemegének bizonyult, Morris hihetetlen indulóhelyzeteket oldott meg stabilan és könnyedén (az a pushout-ból lőtt közép-buzerája a 2-esre pedig egyenesen káprázatos!) A Davis-papa a meccsén pedig végig egyenletes, etalon-játék számba menő színvonalat produkált. Fura, de poolos létemre vágytam rá, hogy a nyurga mester leiskolázza a friss világbajnokot, az ifjú filippínó Oroszlánt; sok kedvencem van a pool-mezőnyben, de a Pagulayan gyerek egyelőre még nem favorit nálam (persze ez egyéni szimpátia dolga).
Mielőtt túl hosszúra nyúlnék, még egy pár mondat dákótisztitás ügyében:
Engem pl. a kezdetekben mindig kiröhögtek tapasztaltabb játékosok, amikor előkaptam kis oldaltáskámból a jázminillatú PRONTO fa- és bútorápolómat, s egy skótkockás zsebkendővel nekiláttam csiholni jóöreg Pannón márkájú pálcikámat... (ez a szer a markolat tisztitására persze a mai napig kiváló!). Aztán elkezdtem én is venni a tisztitó-zsákokat (ez az a tengeri-uborkára emlékeztető kis szövet-dörzsölő), de azokat kb. havonta cserélni kellett, mert hamar beretkesedtek. Egyszer-kétszer, ha volt pénzem megvettem a drága spicc-pucoló kotyvalékokat (van egy olyan spéci folyadék, amelyben finom homokszemcsék idézik elő a kívánt tisztító hatást, stb.), de végül ott kötöttem ki, hogy párszáz forintér veszek kb. 10 db nagy finomságú smirglit (minimum 1200-asat v. 2000-eset), ollóval zsepiméretűre szeletelem, így könnyen elfér a tokban, és kész is van a tisztitó-felszerelés... A vicc az, hogy az a "speckó biliárdsmirgli", amelyről már volt itt is szó, s amit a boltokban árúsítanak, az ugyanezt tudja (!), csak kb 10szeres áron jutsz hozzá negyedannyi mennyiséghez! A "csont" tisztitására pedig tényleg jó a sebbenzin is...
A bőr ápolása-csiszolása megint egy külön műsorszám...
Eseteleg valamelyikőtöknek különleges tapasztalata ezügyben?
S amúgy ki milyen típusú vagy márkájú bőrre esküszik?
A második meccsen 4-3-as állásnál jön az utolsó reklámblokk -utána meg az utolsó három parti gondolhatnánk- DE NEM mert utána elkezdék leadni ugyanazt a meccset 2-2-ről !!!! Igy mikor letelt a három part (újra) vége lett ennek a közvetítésnek.
Nevetnem kell ! Csak arra leszek kiváncsi, hogy majd az ismétlés ha lesz a S1-n akkoris eljátszák-e ugyanezt.
Sajnos még nincs semmilyen ápolószerem, de mivel legutoljára már kicsit furcsának (tapadósnak) éreztem a dákót, megtakarítottam egy kicsit. Piciket vizes ronggyal, (nem csöpögött belőle a víz ;-)) ) áttöröltem, aztán szárazzal jó alaposan. Nagyon sok láthatatlan krétapor lehetett rajta, mert a vizes rongy azon a részen teljesen kék lett :)
A Könyveket lehet kapni biliárdos boltokban (lsd előző hozzászólásaim), de szerintem sokkal eredményesebb ha sokat játszol. Valóban az az ideális ha egy jó játékos beavat a trükkökbe de szerintem mindenre rá lehet jönni magadtól( Nekem asszem sikerült)
Örülök, hogy idetaláltál. Én egy oktató anyagot találtam neten, azt azóta is terjesztem itt a topicon. Itt vannak kis videók is, hogy mit hogy kell, és leirások is. Persze szerintem annál jobban nem lehet tanulni, mintha egy nálad jobb ( nem mérföldekkel jobb, csak jobb) játékossal játszol és figyeled őt.
Szóval itt nézz szét, sok sikert : http://www.engr.colostate.edu/~dga/pool/index.html
Örülök, hogy van ez a topic, és remélem, hogy sokáig életben is marad. Sajna nem sok használható dolog van a magyar weben eben a témában.
Én mindig szerettem biliárdozni, de eddig csak a jó öreg 'kocsma' szabályok szerint lökdöstük oda-vissza a golyókat. Mostanában kezdtem el igazából foglalkozni a játékkal. Ezügyben szeretném a segítségeteket kérni, nem tudjátok, létezik valamiféle oktató könyv, vagy a neten valami használható oktató anyag (visszahúzás, terelések, stb.)? Bár tudom, hogy ezt elméletben nem igazán lehet tanulni, de csak segítség lenne ez is. :)