Most egyetlen szóval sem tettem említést a pajzsról. Vettem egy kocsit, amiben Blue 16 rendszer volt. Benne hagytam, kielemeztettem, megértettem a lényegét. Nem is szereltetem ki, amíg ez a kocsi is a birtokodban marad. Van róla véleményem, de ezt megtartom magamnak. De! Annak ellenére, hogy hiányosan lett beszerelve, még sem lehet illegálisan kinyitni a motorteret. Na akkor azt megnézem, hogy akár Te, akár más hogyan fog illegálisan kinyitni egy olyan kocsi motorteret, amit például Minit úgy rendesen levéd. Mert sehogy. És most is szándékosan nem jövök mással.
Több védelmi rendszert is körbeszagolgattam, lassan döntenem is kellene már, de nagyon nehéz. Kiváncsi lennék a véleményedre a CAR-ŐR-rel kapcsolatban is. Persze a legerősebb csomagjuk tekintetében.
Nem túl sok hozzászólás tartozik ehez a nick névhez. Ezt találtam:
"Sziasztok! A jövő héten veszem át az új kocsimat, egy Toyota Avensist. Féltem őt, hogy ne lopják el. Csak szvsz megjegyzem, hogy több választékot én is megnéztem és én is a pajzs mellett döntöttem. És nem azért, mert valaki agitált volna. A látottak, a tapasztaltak alapján döntöttem így. Nekem is egy hetes várakozási időt mondott a kisasszony, akivel személyesen is beszéltem.
Sajnálatos az, ami itt folyik. Aki belenéz ebbe a fórumba és azután elmegy a pajzs céghez, szavak nélkül is tudni fogja, hogy mi az igazság. Röviden: szánalmasak vagytok. Gratula a szintetekhez.
A látottak, a hallottak alapján egy elégedett érdekklődő, aki a jövő héten a fikázók ellenére még is pajzsos ügyfél lesz."
Nem értem, hogy miért írod ezt???
"Nem figyeltél. Nem a kocsim szerény, hanem a védelem kiépítése hiányos."
Te tényleg keversz valakivel. Na én vagyok itt talán az egyetlen, aki nem szarozza a pajzsot
De ha te nyugodt vagy, hogy ez egy elégséges védelem számodra, ami benne van, akkor az már nem biztos, hogy rossz és most ne érts félre! Az már fél siker, ha a tulajdonos elégedett. Sőt lehet, hogy több.. Mert mindenkinek más a jó és másra van szüksége
Nem figyeltél. Nem a kocsim szerény, hanem a védelem kiépítése hiányos. Így vettem és azt sem tudom, hogy hol és ki csinálta. De! Ennek ellenére nem lehet sem egy, sem tíz, sem ötven perc alatt illegálisan kinyitni. Próbáltuk, de nem ment. Akkor megnézném, hogy egy rendesen levédett motorteret ki fog kinyitni. Te? Esetleg a kollégáid a Csömöri úton? Ne nevettessél már. Amire időnként utalsz, az a nullák nullája, a semmik semmije. Na az az átverése a jó szándékú, a hozzá nem értő embereknek. És jól mondod. Sokat változott a világ autó lopás téren is. Amire te utalgatsz időnként, az az elavult, hasznavehetetlen semmi. Ezen változtatott többek között a motortér zár elterjedése. Persze az általad sugalmazott szörnynek ilyen nincs. Nem is lenne értelme, ezt többek jött Car og is kifejtette és Minit is megerősítette. Utastérbe ide, oda eldugott nevetséges valamik beépítése során tényleg értelmetlen a motortér zár. A ti rendszeretek így is, úgy is hasznavehetetlen kupac halom. Ott semmit sem ér a motortér zár. Mert Te tudod, hogy mirol beszélek.
"Kulpung védelem.. Igen itt egy nagyobb beavatkozás történik.. A gyári rendszer á van alakítva. A hidraulika folyadékot leeresztik és egy közcsavart építenek be ami a nyomást egy puffer tartályba leereszti. hogy ez hosszú távon mennyire megbízható, nem tudok nyilatkozni, de a régi zsigulis időszakra vissza emlékezve ha 5 évente az utólagos munkahengert cseréljük, valószínűleg nem lesz vele probléma."
Tehát ezt lehetőleg kerüljük az én véleményem szerint is!
"az, hogy a beépítés után, a beépítésnek a megtörténte a motortérben ne legyen felfedezhető,
az autó saját szerelője se vegye észre a védelmi rendszer beépítésének tényét,
és a készülék még nyitott motortér mellett is hosszú időn át ellenálljon egy esetleges támadással szemben.
Sajnos ez a piacon eddig megismert egyik rendszerről sem nagyon mondható el...."
Ahogyan hosszú hónapokig voltam Laci, úgy szívesen leszek szabadult pszihopata, aki összevissza beszél..
De ahogyan kiderült már, hogy nem vagyok Laci, úgy az utóbbi is azzonnal kiderül,hogy nem igaz, persze számodra és 1-2 magasan kvalifikált számára bizonyára sokkal több idő lesz.... mentségedre legyen mondva, hogy "egy szerényen, hiányosan szerelt kocsid van" tehát sejtelmed sem lehet, hogy milyen lehet egy újabbb kényelmesebb, komfortosabb autóval suhanni :-)
De ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy hogyan kell egy olyan modern autót megvédeni! Mondjuk úgy egy 8-9 éves autónál fiatalabb autót!
A nem titkolt szándékom az, hogy az idetévedő és tényleg hozzá nem értő, aki tanácsot szeretne kapni, az valós képet kapjon és ne azt a sok baromságot olvassa csak, amit itt összehord pár magát hozzáértőnek gondoló emberke. Azok igazak voltak 15-20 éve.
DE MA MÁR NEM!
Mert megváltoztak az autók, az elvárások és megváltoztak az autólopási technikák!!!
És ezek a rég elavult koncepciók, már nem alkalmasak a feladatra!!! Sem biztonságban, sem komfortban, sem sehogy!
"Ha a bovdennel és a motortér kinyitással bármi fennakadás lenne, azt meg amúgy is a védelmi rendszer beszerelőnek kell és neki érdemes felnyitnia, és nem egy, tapasztalatlan és nem hozzáértő szagszervíznek, akiknek fogalmuk sincs hogy ezt eszik, vagy isszák a motortérzárat.. Igen ezt az utolsó mondatott bátran leírom, mert a nagy tapasztalat az, hogy sajnos a mai napig sem értik azt, hogy mi az a motortérzár, pedig már igencsak illene nekik is lépést tartaniuk ezzel."
Akkor miért nyitja ki a P szakember hivatalosan kb 1 perc alatt roncsolás nélkül????
Nem gondolod komolyan, hogy Ő az egyetlen a világon??? A tolvaj sokkal hamarabb nyit ki bármilyen motortérzárat. Na zakson roncsolással. És??? Pont nem érdekli....
És azt se gondolod komolyan ugye, hogy autószerelő mit keres a motortérben, ott csak a gagyiriasztószerelő kontárkodhat. A márkaszervíz aluliskolázott és teljesen képzetlen tipusismerettel egyáltalán nem rendelkező kétbalkezes pancser szerelője ne nyúljon hozzá a garanciális autóhoz!?!?
Ti tényleg normálisak vagytok??? Egy magát szakember állító, hogyan gondolhat ilyet és miért akarja félrevezetni az ide látogatót???
Ennyi. Én köszönöm ezt a véleményezést. Pontosan azt írtad le, amit tapasztaltam. De más. Állítólag Te mocskosul levéded a mitorteret. Akkor én azt megnézem, hogy ki fogja illegálisan kinyitni. Sajnos az én kocsimnál nem lemezelték le a motortér zár környékét, így biztos, hogy azt nem te szereted. Ettől függetlenül nem tartok attól, hogy valaki azt ki is nyitná. Próbáltuk, de mind hiába. És igen is, kell a motortér zár. Egyet értünk.
Én nem arról beszéltem, amire te most válaszoltál. Azt mondtam, hogy minden rendszer használ rádiófrekvenciás csatornát akkor, amikor azt működtetik attól függetlenül, hogy a kommunikációt milyen eszközzel valósítják meg. Ezt a saját rendszeremen alaposan kielemeztettem. Erre feltettem a kérdést, hogy minden eszköz kockázatnak teszi ki magát, amikor kommunikál? Igen is, meg nem is. És nem az eszköz, vagy csak az eszköz határozza meg a kommunikáció boztonságosságát, hanem más egyebek is. Mint például az adat forgalom tartalma. Erről beszéltem.
Olvastam itt véleményeket amik mint bujtatott reklámként emlegetik kedves fórumtársunk hozzászólását, miszerint egy cerberost szereltetett be... Szerintem nem az, sőőt. Azon megszólalás és magyarázat a szemembe pont egy negatív hozzászólás volt, ahol több furcsaságra is rávilágított. Lehet hogy azért, mert ismerem a terméket. Majdnem szereltük is, illetve meg voltunk kérve annak kelet régiói képviseletére. De mivel én nem kereskedni szeretnék egy-egy termékkel hanem az autós társaim járművét megvédeni és én inkább ezt érzem hivatottságomnak, így végül is nem lett semmi a dologból, illetve még valami miatt, de ez maradjon az én titkom. De a termék működését és annak a részletes kivitelezésére volt rálátásom.
Általában Cerberos az önindítót szakítja meg! Mondom megszakítja! Tehát bele avatkozik a jármű elektronikus rendszerébe. Hozzáteszem ez abszolút nem probléma, söt , szakmai szemmel nevetségesen gyenge is. Igaz, nem is írják hogy indításgátlást szerelnek... mert nem is az. De az ezáltal az nem igaz, hogy nem szakítanak meg semmit, nem avatkoznak be..
A honlapon csak azt írják hogy a motorvezérlésbe nem avatkoznak be és még oda is biggyesztettek egy szót.. nem CAN-busz Mert tudják hogy ettől a szótól az emberek félnek, rettegnek. Pedig nem ördögtől való.. :)
Motortér védelem... Igen a Cerberos alkalmaz motortér védelmet mert a termék szinte minden része a motortérben van, tehát ajánlottan szükséges..
Sőőt.. Azt hiszem ennél a terméknél határozottan mondhatom hogy motortérzár nélkül ..... hogy is mondjam.. szóval szerintem sérülékeny, tehát kell hozzá a motortérzár! Ugyan a legtöbb esetben a gyári csavarokhoz hajtanak tartó konzolt és nem fúrnak, de sajnos ez nem minden estben kivitelezhető, így van mikor fúrni faragni kell. Szakmai szempont szerint ezzel nincs semmi baj, a megmunkált felületeket le kell kezelni és kész, de itt érzek egy kis ellentmondást mert legalább akkor ne vezessük félre az ügyfeleket.
A bovdent nem vágják el Ez így igaz! Viszont nem értem hogy egy megszakított bovden milyen gondot okozna....
- nem megy tölle a klima? netán az ABS? vagy a Check lámpa fog világítani? Nem . Ez semmi garanciális következménnyel nem jár! Ha a bovdennel és a motortér kinyitással bármi fennakadás lenne, azt meg amúgy is a védelmi rendszer beszerelőnek kell és neki érdemes felnyitnia, és nem egy, tapasztalatlan és nem hozzáértő szagszervíznek, akiknek fogalmuk sincs hogy ezt eszik, vagy isszák a motortérzárat.. Igen ezt az utolsó mondatott bátran leírom, mert a nagy tapasztalat az, hogy sajnos a mai napig sem értik azt, hogy mi az a motortérzár, pedig már igencsak illene nekik is lépést tartaniuk ezzel.
-egyébként egy bovden mitől hibásodna meg??
Jaaaaa, hogy vannak bizonyos típusok (csípőből vagy 4-5 típus is eszembe jut) ahol a gyári kialakítás olyan, hogy az kb 5 év alatt bizonyos helyeken egyszerűen elrohadnak, berohadnak, kidörzsölődnek majd szakadnak és onnantól nem lehet kinyitni a gyári motorteret? Viszont ha utólagosan motortérzár kerül be, akkor ezeket mi javítjuk? Hogy a tulajdonosnak felhívjuk a figyelmét, hogy X év eltettével cserélni kell a gyári bovdent! Vagy hogy meghatározott időben az autót visszavárjuk, visszahívjuk és akkor ezeket ellenőrizzük szükség esetén orvosoljuk! tehát egy bovden nem a világ vége.
Kerékpárboltban másfél méterig párszáz forintért kapható, és ahova speciális kell az sem sokkal drágább. Még egy elég speciális új BMW be is kb 8-10e F összegért vadonatúj kapható a wallisnál.. és ebben benne van két patent is, darabja 1000-1000ft összegért, amire szükség sincs egyébként..
Kulpung védelem.. Igen itt egy nagyobb beavatkozás történik.. A gyári rendszer á van alakítva. A hidraulika folyadékot leeresztik és egy közcsavart építenek be ami a nyomást egy puffer tartályba leereszti. hogy ez hosszú távon mennyire megbízható, nem tudok nyilatkozni, de a régi zsigulis időszakra vissza emlékezve ha 5 évente az utólagos munkahengert cseréljük, valószínűleg nem lesz vele probléma.
Nekem, és itt hozzáteszem szigorúan szakmai szempontok alapján azért nem felel meg a cerberos, mert ha valaki megszerzi a készülék kártyáját akkor kb pont semmit nem ér, illetve ha a motortér valami úton módon nyitható, akkor egy hozzáértő, a nagy darabból álló és ez miatt nem elrejthető cerberost egységet pillanatok alatt elérheti...
Pont ez miatt is a saját rendszerünknél az egyik fő szempont az, hogy a beépítés után, a beépítésnek a megtörténte a motortérben ne legyen felfedezhető,
az autó saját szerelője se vegye észre a védelmi rendszer beépítésének tényét,
és a készülék még nyitott motortér mellett is hosszú időn át ellenálljon egy esetleges támadással szemben.
Sajnos ez a piacon eddig megismert egyik rendszerről sem nagyon mondható el....
Nem mindegy hogy min és hogyan kommunikál, mint ahogy te is mondod, illetve az sem mindegy, hogy az a kommunikáció egymagában elégséges-e a rendszert_teljesen_hatástalanítani kikapcsolni.
Pont ez miatt használunk mi egymástól független eszközöket. Számomra nem elfogadható ha egy mozdulattal old ki a védelmi rendszer és nyílik is minden mellette.
Kérdés: Kell-e a motortérzár vagy sem. Hallottunk itt már sok véleményt. Nézetem szerint car_og kolléga magyarázata áll legközelebb a valósághoz.
A motortérzár egy szükséges kiegészítő... DE csak abban az esetben, ha az utólagos védelmi eszköz a motortérbe van szerelve... Ha nem oda építik be a riasztót, indításgátlót, akkor igazándiból szinte tényleg felesleges.
Valószínűleg ez miatt nincs bizonyos termékekhez motortérzár. Mert azokhoz felesleges.
Az is igaz, hogy egy sima riasztó nem szerelhető motortérbe, illetve ha az távirányítással működik, akkor felesleges is, mert ezen esetben a készüléket nem kell elérni fizikálisan, csupán a kódját. azt meg akár 20-30 méterről.
Mivel autót már az 1800-as évek végén már loptak, tehát az ez elleni védekezés sem új keletű, viszont sajnos az alap elve az utóbbi időben nem sokat változott. Legalábbis a legtöbb esetben. Még mindig az utastérbe a műszerfal alá építik be a riasztókat, indításgátlókat. Mivel a tolvajnak nem kell az autó egész rendszeréhez értenie, nem is ért hozzá, ezért speciálisan csak azt a részt ismeri, de azt nagyon, ami neki szükséges ahhoz, hogy egy-egy típust beindítson. És ezek közé az is idetartozik az is, hogy az ilyen megszokott védelmi eszközöket általában annyira ismeri, mint maga a beszerelő aki azt szereli. Innen kezdve ezeket pillantok alatt ki is iktatja. :(
Ezt mi magunk is be tudjuk mutatni, és volt is már rá számtalan eset, ahol a kedves ügyfelünk jött, hogy már van védelem beépítve, és a saját szeme előtt egy két perc alatt azt kiiktattuk, mindenféle roncsolás nélkül, simán azért, mert az a műszerfal alá volt beépítve a megszokott"módon és pontokon. Arrol nem is beszélve hogy számtalan terméket forgalmazó cég ad a termékéhez autó specifikus leírást, ahol részletesen le van írva, hogy mit hova és hogyan kössön be a szerelő. Innen kezdve a szerelő logikus hogy azt fogja csinálni, amit azon a dokumentumban leírnak neki, mert így nincs felelőssége. Ö megcsinálja azt amit leírnak neki, és több száz más beszerelőnek. Innen kezdve épít egy sablon dolgot, de nem védelmet. :( Mivel ezen leírások sokszor mindenki számára elérhetőek, így ezekhez a rossz emberek is hozzáférnek, és simán kitanulják..
Mi pont ezen oknál fogva nem írunk semmi konkrét dolgot fel a nettre. Sööt semmi olyan nem szerepel amit csinálunk.. ;)
Szóval egy ilyen sablon beszereléshez vagy nem a motortérben elhelyezett védelmi rendszerek mellé nem kell a motortérzár. De ezek feltöréséhez, kiiktatásához elég egy átlagnál kicsit jobb típusismeret.
Viszont ha a védelmi eszköz a motortérbe van beépítve akkor erősen célszerű az mellé a motortérzár lezárása!
Gondoljunk bele.
A rossz ember felnyitja a járművet, és megteszi a szokott indítási procedúrát. Az autó nem indul. Lepattintja a műszerfal paneljét, és keresi a beépített cuccokat ... nem talál semmit, az autó továbbra sem indul ...
rácsatlakozik az OBD-re ......
nincs adat, nem tud kapcsolatot létesíteni az autóval ... megpróbálja felnyitni a motorteret. Az NEM NYÍLIK... szerinted mit csinál? Hozza flexet és nekiáll tovább próbálkozni? Valószínűleg nem.. Otthagyja az autót anélkül, hogy a védelmi egységig eljutott volna!
Már a motortérzár megvédte a járművet. Ennyi. Ez ellen lehet vitatkozni, de kb felesleges.
Tehát megfelelő rendszer mellé kell, de legalábbis erősen ajánlott a motortér lezárása. Ha az eszköz nem oda van beszerelve akkor nem kell. De nagy valószínűség szerint akkor el is viszik a kocsit.......
Szeretnék egy-két kétséget eloszlatni azok között, akik kicsit hitetlenek vagy nem néznek utána bizonyos tényeknek.
Nekem is Cerberos rendszerem van mint Barti78-nak már 6 éve és teljesen elégedett vagyok vele.
Az én rendszerem az alábbiakból tevődik össze: - motortér védelem
- váltózár
- gyújtás megszakítás.
Ez az alap, ezt lehet bővíteni még kuplung védelemmel, ami Barti78-nak meg van. Nekem még van benne riasztó is, de az más téma.
A kétkedőknek mondanám, hogy a motortérzár bowdene NINCS elvágva, ez a társaság nem P betűvel kezdődik, akik elvágják! A zár részhez nem lehet kívülről és alulról hozzáférni semmivel, mivel egy páncélozott vastag lemezzel védve van az ilyen jellegű próbálkozásoktól! Nincs összefúrva semmi, mert a gyári rögzítő pontokat használják fel.
A rendszer lelke is a motortérben van elhelyezve egy erős alumíniumból készült tökéletesen szigetelt dobozban és nem egy villanyszerelő dobozban.
A váltózár szintén a motortérben védi a váltó rudazatot, így alulról nem lehet kiakasztani, mint egy sima váltózárat, így sokkal biztonságosabb. A kuplung védelem teljesen biztonságos, menet közben nem aktiválódhat, csak a rendszer élesített állapotában. Nekem ez nincs, de beszereléskor elbeszélgettem a tulajjal és mindent elmondott a rendszerről. Én most nem mennék ebbe bele, de szerintem bárkit felvilágosítanak róla, ha érdeklődik.
A rendszer kapcsolódik az elektromos hálózathoz, de csak annyira, hogy az élesített állapotában blokkolja az indítás, amit szintén a motortérben van megoldva.
Mind a váltózárnál, mind a kuplung védelemnél a gyári rögzítő pontokat használják fel és nem furkálnak össze-vissza mindent, mint a "P" betűs cég.
A védelem automatikusan bekapcsol a gyújtás levétele után 10 mp-el és RFID kártyával lehet kikapcsolni.
Ez nem a reklám helye volt (nincs semmilyen érdekeltségem), csak szerettem volna eloszlatni 1-2 értetlenséget. Ha valakinek kevés ez az infó, akkor a gyártó és forgalmazót felhívva érdeklődhet még.
Mo.-on melyik autovedelmi rendszernek es beszerelo partnerenek van:
-valodi felelossegbiztositasa? Nem casco, azt en is tudok kotni. Felelossegbiztositas, ami akkor fizet ha a vedelmi rendszer elromlasa miatt pl. balesetezik az auto vagy vmi nagyobb hibat okoz a rendszer a beszerelt autoban? Gyarto/beszerelo muhelytol fuggetlen biztositasi partner.
-Mubizonylata az osszes beszerelt alkatreszrol es felhasznalt anyagrol?
-Fuggetlen minosegbiztositasi ceg altal bevizsgalt termek? TUV es hasonlok.
"Az új típusoknál sokszor elég a szerviz csatlakozón keresztül megdolgozni az elektronikát, azoknál ez tényleg nem bír jelentőséggel. Tehát az utólagos védelem nélküli autóknál típusfüggő, hogy jelent-e védelmet. Van ahol igen, van ahol nem."
S nem azt ugyan egy szóval sem mondtam hogy a motortér zár az egyre modernebb világunkban megállja a helyét úgy mint anno 10 évvel ezelőtt ....
Szép dolog az önbizalom, főleg ha van is mire. Ha nem tűnt volna fel, nem céget, terméket, hanem egy elvet ismertettem.
Úgy tűnik kicsit hasonlítasz Mórickához, akinek mindenről a p..a jut az eszébe. :)
Te az érdekeltségedbe tartozó termékkel (ugyan melyik lehet az? ) egy másik elvet preferálsz. Tedd.
Hirdess a saját neveden, szerelj be néhány tízezer terméket, üzemeltesd sok éven keresztül és ha az idő igazol, bátran tehetsz
ex catedra kijelentéseket. De addig csak lelkes kezdő lehetsz.
Én nem akarom 'nézzük'-özni a termékedet, pedig bőven lenne mit írni róla. Tudod, az elmúlt sok-sok évben volt itt jó néhány 'új' termék, önbizalomtól duzzadó kezdő vállalkozás, akik mindannyian sokkal jobban tudtak mindent. Sőt mindent is. Meg kell nézni ki hol jár, kinek jött be a számítása és a jóslata. Ez az igazi mérce, nem egy lendületes komment. Itt én húzok is egy vonalat.
Olvasd el kérlek azt amit írtam és azt amit Te írtál. Én sehol nem írtam, h van utólagos elektronikus immobiliser az autoban.
A kuplunggal kapcsolatosan az előbb válaszoltam egy másik felvetésre, h nem vagyok autoszerelő. Attól, hogy valaki valamit nem tud, még lehet, hogy megoldható. Látsd én nem tudom, hogy oldják meg, mégis meg van oldva valahogy. Te autoszerelo vagy?
Nézd, hiába írogatsz ide ilyeneket, nem tudok érdemben reagálni, mert se autoszerelő nem vagyok, se biztonsági rendszert telepítő szakember nem vagyok. Lehet az illetékesekkel kellene beszélned, akik értenek ehhez a rendszerhez.
Azt értem, hogy nem vágtak el vezeteéket, tehát NEM kötöttek motorblokkolást Mondjuk védelem szempontjából ez nem tűnik túl biztonságosnak
De ha: "biztosan nincs átfurva vagy átalakitva"miért nem működik a kuplung? Mert gondolom a szalonban még működött...
Van egy haverom aki kuplung nélkül ki megy a világból az autóval. Ja lehet hogy Ő tud vezetni? Nyugi az autótolvajok szinte biztos, hogy nem tudnak! Az sokkal valószínűbb... Legalább is hidd azt!
Most beszéltem a szalonnal ahol vettem az autot, Ők ismerik ezt a rendszert, es megnyugtattak, hogy semmi olyan beavatkozás nem tortént az auton, ami a garancia elvesztesevel jarhat.
Rákérdeztem a kuplungra is, amit korábban említett egyik forumtárs, azt mondták, hogy biztosan nincs átfurva vagy átalakitva.
Sajnos 1-es osztályzatot kell, hogy adjak erre a dolgozatra!
Nézzük!
Nyithatatlanság: A pajzs 10.000 Ft-ért nyitja ki a motortérzárat (roncsolás nélkül, pár perc alatt) szerinted akkor az autótolvaj????
Hozzáférhetetlenség: Sokkal jobban eldugott és védettebb helyek vannak az autó több pontján is, ami tényleg szinte hozzáférhetetlen, főleg ha azt se tudják, hogy mit és hol kell keresni.
Kockázat: Sokkal kisebb a lebukás veszélye egy tolvaj számára, ha a motortérbe szerelget (látja, ha közelednek felé) mint ha az autó belsejébe szerelget!
Megbízhatóság: A motortérben sokkal nagyobb párának, víznek vannak kitéve az eszközök, nem is beszélve az irreálisan nagy hőhatásokról. Az ide szerelt eszközök élettartama ebből adódóan sokkal inkább kiszámíthatatlanok.
Az autó szerelhetőségéről és az esetleges garancia érintéséről nem is beszélve...
Tegyük fel tényleg nem tudod, leírom röviden. Ahhoz, hogy egy autót ellopjanak, többnyire el kell indítani, mert lábon elvinni a legkisebb kockázat. Utólagos védelem nélküli autókban gyakran kell a motortérben lévő egységekhez nyúlni, azokat cserélni, szabotálni, stb., hogy az eredeti kulcsa nélkül is be tudják indítani. Az új típusoknál sokszor elég a szerviz csatlakozón keresztül megdolgozni az elektronikát, azoknál ez tényleg nem bír jelentőséggel. Tehát az utólagos védelem nélküli autóknál típusfüggő, hogy jelent-e védelmet. Van ahol igen, van ahol nem.
DE!
Egészen más a helyzet az utólagos védelmeknél. Azokat ugyanis valahogyan ki kell kerülni, át kell kötni, ki kell iktatni, hogy folytatni lehessen a beindítást az előzőek szerint. Ha ezek a védelmek úgy vannak beszerelve, hogy a tolvaj hozzáfér, akkor értelemszerűen van lehetősége ezeket megtenni és miután az utólagos védelmet kiiktatta, viszi az autót. Ha az a 'dolog', ami a beindítást akadályozza, hozzáférhető, akkor ki is fogják iktatni. Ez tuti. Vagy ha kiiktatás nélkül pótolni tudják a blokkolt áramkört, odavezetést, stb.
Ezért kellett találni egy olyan helyet az autóban, amit mechanikusan is meg lehet védeni, amihez megfelelő kivitel esetén csak durva roncsolással lehet hozzájutni és a motor beindítása lehetetlen anélkül, hogy ide bejussunk. Erre a motortér a legalkalmasabb. Eleve itt van a motor, itt vannak a működtető elektronikai egységek. Van gyakorlati módszer, amivel megvédhető az illegális kinyitás ellen, így a kívánt cél megvalósítható. Ha itt egy konkrét, a motor működéséhez elengedhetetlenül szükséges dolog van letiltva, akkor azt nem lehet illegálisan beindítani semmiféle más módszerrel. Bele kell jutni a motortérbe és ott vissza kell alakítani a védett áramkört eredeti funkciójába, különben a motor állva marad. Ez a motortér zár igazi értelme. Ha az autó ellopásához rengeteg idő, nagy zaj és komoly roncsolás szükséges, akkor egyszerűbb tiplizni és keresni egy könnyebb prédát.
Természetesen van ennek a témának rengeteg részletkérdése amit itt nem lehet kifejteni terjedelmi okokból, de a lényeg nagyjából ez.
Nem reklámozok, abszolut nem erdekel, hogy vesz-e valaki ilyen rendszert. Én csak leírtam, hogy én mit csináltam, mert láttam, hogy sokan tanácstalanok, mint én, amikor elkezdtem utána járni. Én abszolut nem mondtam, h bárki is ilyet vegyen.
Lehet nem 1 rendszerrol beszelunk, mert ebben van motorter zar és ugy tudom, nincs elektronikai megszakitas.
A bowdent itt a forumon olvastam, hogy gond lehet, nekem eszembe sem jutott volna....
Nekem azt mondták, hogy semmi nincs furva.
Olvasom a forumot honapok ota, es az itt kapott informaciokat ezek szerint sikerult jol osszegezni, mert azt hiszed, hogy barmit is ertek ezekhez a rendszerekhez... :)
Persze, az autók BT-s fejegysége, ami egy összetákolt Android, negyedannyira sem törekednek a biztonságra mint a telefonoknál... érthető okokból, mp3-ast lejátszani , futtatni a guglit megteszi bármi, nem foglalkoznak a javitási szinttekkel, frissitésekkel.
Szerintem, ha a Car-Őr ösök fontosnak tartanák a motortérzárat, akkor biztosan raknának ők is! Nem spórolnának 5 ezer forinton, de lehet hogy megemelnék az árát annyival :-))))
Komolyra fordítva, szerintem pont úgy gondolják mint én, hogy teljesen felesleges, csak saját magát szivatja vele az ember, meg a szerelőjét. A tolvaj körberöhögi!
Ezek azért viccesek, mert gépjárműveknél sokszor van ami BT-n keresztül simán törhető, de egyik ilyen ajtózáras reklám alá is bekérdeztem, hogy na vajon ezt milyen hamar törik meg, aztán a kereskedő persze tiltakozott. Végül nem kellett sokat várni. Marha nagy zűrök vannak ezzel, de hát mit mondjak, a világ egyik vezető telkom cégénél az indiai Sanyika most rakott ki admin/admin jelszóval egy eszközt a világba, mire lekúrták volna, arra nem is kellett foglalkozni a cuccal úgy meghegesztették a hekkerek. És ez csak rosszabb lesz :-/
Próbáltam utánajárni én is dolognak, de mindegyiknél a BT-s eszköz és egy applikáció közötti biztonsági résre hivatkoznak. Pl az ajtózárak esetén (egy sima lakás BT-s ajtózár) a hozzáadott cél applikáció üzenetváltása kódolatlan formában cserélt gazdát. Itt is kiemelték hogy tulajdonkéépen nem a BT-t törték fel a biztonsági rést az üzenetváltás pillanatában elkapott adatfolyamban találták meg...
Szóval a BT-t feltörték kijelentésem valóban erős volt...
Persze, lehet klónozni, de mikor csinálja meg? Ha leírja valaki, hogy pontosan miképpen zajlik ez a BT-s atzonosítás, akkor bele bírok okoskodni, de azt sem tudom, hogy csak indításkor kér valamit vagy folyamatos kapcsolatot, satöbbi, de ez már elég zűrös dolog műszakilag, nem olyan, mint egy zavaró, hogy odahaza összepattintod és mindenhol működik. Ha kiadod az eszközt a kezedből, akkor azt bonyásan lehet klónozni. Már csak a forgalomra kell rájönni, azt behamisítani, párosítani a vevővel, amihez ahhoz is hozzá kellene férni, szóval nem olyan egyszerű az egész. Még akkor sem, ha 4 darab nulla az alap kódja :-D
Ez a "fel lehet törni a BT-t" érdekes dolog, akkor mikor először emlegették nekiestem a szabványnak és nézegettem az akkori verziót, amiben egy gyenge pont volt. Aztán utána néztem neten hatástanulmányt, amivel labor körülmények közt meg lehetett csinálni, de sokra nem mentek vele és jött a következő szabvány. Akkor a protestáns nevezetű arc elég rendesen magyarázott a BT gyengeségeiről, meg minden másról is, ami műszakilag elképzelhetetlen, így meg akartam nézni de hiába írtam Neki levelet. Lehet nem szeretne híres lenni a hekkertársadalomban, vagy csak egyszerűen nem mondott igazat. Valamelyik jó lehet, de ki tudok találni 3. választási lehetőséget is.
2. BT-t használ, ami lehet telefon is. Szvsz ezzel nincs baj, hiába lehet feltörni a Bluetooth-t azzal még nem tudja meg az embert hogy az autó milyen választ vár az adott pillanatban az BT eszköztől... Én úgy értelmezem, hogy ezt a kérést az autó csak a gyári kulcsokkal történt nyitás után küldi az autó és ha megnyugtató választ kap , mehet az inditás. Továbbiakban szerintem már nem ellenőriz... (legfeljebb ha ajtónyitás történik) - gondolom ez váltja ki a tudásalapú azonosítást ennél a rendszernél, bár úgy tudom van valami kapcsoló is valahol...
3. A GSM zavarás esetén (élesitett riasztó, parkoló autó) gondolom blokkolja az inditást. majd ha továbbállnak a csúnyaarcúak akkor értesít.
Nekem ez igy tűnik logikusnak bár lehet tévedek.... Ami jobban zavar a motortérzár hiánya, bár a fene tudja erről is lehet olvasni ilyet is olyat is...
Autózáskor egy BT fejhallgatót használok. Néha óriási reccsenések mellett úgy bont le, hogy öröm újra párosítani. De én most nem is erre gondoltam igazán, hanem különféle cikkekre, ahol kritikákat fogalmaztak meg a biztonságával kapcsolatosan. Volt olyan állítás, hogy fel lehet törni ill. lehetséges klónozni is. Ezt én sem pro sem kontra nem tudom eldönteni, de a kétely azért beköltözik az ember fejébe.
Lehet félreérthető volt amit írtam, de az OBD nincs blokkolva. A Cerberos teljesen külön rendszer, amit a kommunikációs portra csatlakozva nem lehet elérni. Csak a kártyaolvasón keresztül juthat el a jel a "központjához" ha valaki valahogy zárlatot okoz, vagy bármilyen módon kisüti az auto teljes elektromos rendszerét, vagy az akkut valahogy tönkre teszi, akkor a védelem nem nyílik ki.
Ha nem ez volt a gond a leírásomban, akkor nem tudom ki mire gondolt.... Még egyszer hangsúlyoznám, hogy laikus vagyok, csak azt tudom leírni amit én értettem a szakemberrel való beszélgetést követően a rendszerrel kapcsolatosan, ami remélem azért fedi a valóságot...
"A mobiltelefon puszta jelenlétét használja azonosításra,"
Ezt én a BTnél is kérdeztem, azóta elég jól lekonyult a mobilom, azzal lehetett volna szopolás, valamint akad 1-2 hely a városban ahol eldobja a BT kapcsolatot. Némelyik fix, rekonstruálható, de ha nem is túl gyakran, azért véletlenszerűen kimarad a BT kapcsolatom. Igaz a kihangósítóm sokkal régebbi szabványt támogat, abból akármi is lehet, sokat kellene tesztelni sokféle cuccal, de hát ja. MÜPA sarkánál a HÉVen a 3G-t is eldobja, ott is lehet valami fekete luk.
Igen ez az, ezt nem értem... Ha nem vágsz el semmit, akkor úgy tudod blokkolni, ha rácsatlakozol és pl megszakítás helyett leföldelsz egy vezetéket, azaz a kommunikáció nem fog működni. Gondolom én. Na az szvsz meg még jobban összezavarhatja a kocsi elektronikáját, mint egy egyszerű megszakítás. Ráadásul a kommunikáció hibájának helye simán kijön az OBD-n keresztül.
Megkérhetnélek egy apróságra? Ha NFC-s telefonod van, akkor kérlek tedd már meg hogy odaérinted hozzá az RFID tag-et amit az autóhoz (a Cerberos védelemhez) kaptál! Prüttyög egyet a telefon van sem?
Sokféle RFID létezik, ezek számos dologban különböznek egymástól. Ami ezek közül biztonságtechnikai szempontból igen releváns az az, hogy az RFID tag-ek egy része úgy működik hogy az olvasóhoz érintve elküldi az olvasónak a saját egyedi azonosítóját. Ez egy fix szám. Az olvasó egyszerűen csak beolvassa ezt a számot és megnézi hogy egyezik-e azzal amit ő vár. Ezzel az a probléma, hogy egy másik olvasóval a tag azonosítója ugyan úgy kiolvasható, onnantól pedig egy másik tag-be beleírható. Mintha lemásolnánk egy kulcsot! Tudomásom szerint a Blue16 sajnos így működik.
Vannak viszont az úgynevezett "MIFARE" technológájú tag-ek, amelyek az RFID olvasóval oda-vissza beszélgetnek (ráadásul titkosítva) és a kártya a tartalmát csak akkor árulja el a leolvasónak ha az előtte megmondta a tag-nek a tag-ben beállított jelszót. Ezek a MIFARE tag-ek semmilyen módon (kivéve kb a NASA-t...) nem másolhatóak le és nem törhetőek fel. Ez olyannyira biztonságos, hogy a bankok is ilyen kártyákat használnak! Ha valaki nem hiszi, érintse csak hozzá az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyáját a telefonjához! (Persze kell hozzá egy program ami megmondja a kártya típusát.)
Azért kérdezem mert ha nem prüttyög a telefon akkor nem érzékeli, ez esetben 125kHz-es az RFIG tag. Ha prüttyög akkor 13,56MHz-es. (A telefonok csak a 13,56MHz-es tag-eket érzékelik.) A MIFARE tag-ek 13,56MHz-esek, azaz ha nem prüttyög a telefon akkor bizony az az RFID tag lemásolható.
Én most kicsit gondolkoztam, hogy miképpen lehet blokkolni ha nem vágnak el semmit, de voltaképpen megoldható, csak ahhoz főleg érteni kell, szopós az egész és minek? És ezt akkor a diag miképpen tudja megállapítani? Persze ha tele lehet verni szkóppal, akkor okés. Csak ez kicsit scifi.
A leírások alapján egy olyan rendszert kerestem, ami nem kapcsolódik az autó elektronikájához és nem vágnak el sehol semmit, nem fúrnak át semmit [...] Sokan írták, hogy az ODB-n keresztül (ha jól értettem) ki lehet deríteni a blokkolási pontokat, ha az nincs megszakítva [...] csak a kártyaolvasó felől van kommunikáció a motortér felé, a védelem az be van zárva a motortérbe.Így ODB-n nem lehet kiolvasni semmit a rendszerrel kapcsolatosan.
Az első benyomások nagyon jók, könnyű kezelni, minden egyértelmű és gyorsan működik. RFID kártyás verzió van nekem. :)
Azért ezt választottam, mert korábban olvastam, hogy vannak olyan megoldások az autó védelem kiépítés során, ami miatt elektronikai problémák adódhatnak, illetve sokan elvágják a motortér zár bowdenjét, ami garanciális problémákat okozhat. A leírások alapján egy olyan rendszert kerestem, ami nem kapcsolódik az autó elektronikájához és nem vágnak el sehol semmit, nem fúrnak át semmit, így a szalonban bármilyen garanciális kérdés esetén nem tudják esetleg a felelősséget a védelmet beépítő szakemberre hárítani. Az is fontos volt nekem, hogy a rendszer miatt, garanciális probléma semmi esetre se adódhasson. Sokan írták, hogy az ODB-n keresztül (ha jól értettem) ki lehet deríteni a blokkolási pontokat, ha az nincs megszakítva, de ebben az esetben ez nem szükséges, mert minden mechanika, csak a kártyaolvasó nem, de azon keresztül kártya nélkül nem lehet hatástalanítani a rendszert, és csak a kártyaolvasó felől van kommunikáció a motortér felé, a védelem az be van zárva a motortérbe.Így ODB-n nem lehet kiolvasni semmit a rendszerrel kapcsolatosan.
Ennél az egy rendszernél olvastam, hogy a kuplung is blokkolva van, így vontatni sem lehet az autót.
Röviden ennyi.
Amikre még gondoltam korábban, azokat, egyiket sem kértem a fórumon kapott válaszok alapján. pl GPS/GSM jeladó, a jammer miatt, szirénás riasztó, mert senki nem figyel rá, emelés érzékelő, mert nem nagyon emelik az autókat, ultrahangos térvédelem, mert nem valószínű, hogy betörik a szélvédőt.
Az autón nincs zár, így a zárdugózással nem kell foglalkoznom, még 1 szélvédő gravírozáson gondolkodok, de nem biztos, h van értelme. A Casco-t azt mindenképpen kötni akartam, de a fórumon elhangzottak ezt csak még jobban megerősítették, hogy szükséges.
Alapértelmezettben az összes váltózárat be lehet otthon építeni, ha van hozzá kellő affinitásod és persze pár szerszámod.
De csendben hagy kérdezzem meg, hogy szerinted biztos ez lenne a legjobb megoldás?? Annyira védtelen a motortere hogy abba sztem váltózárat beszerelni .... köhöm köhöm... felesleges
Mint sokan mások a fórumon, én is laikus vagyok, korábbi kérdésemre sok hasznos infót kaptam a fórumon, amit ezúton is nagyon köszönök Mindenkinek!
Csak azért írok hátha segít valakinek a döntésben, én végül a Cerberos mellett döntöttem. Nem tudom, hogy jól tettem-e, majd az idő megmondja. Még 1 casco-t is kötöttem az autóra.
További szép napot Mindenkinek, és köszönöm még egyszer a segítő szandeku valaszokat.
Nincs kedvencem, de ha lenne, ugyanúgy nem tetszene ott sem egy háromperces video hangzatos felvezetéssel a nagy semmiről, vagy legfeljebb alapsablonokról. Csúnya bácsik lopják az autókat, alkatrésznek lopják, azt lopják amit megvesznek, jeltovábbítót is használnak - hűha! satöbbi. Hátizé.... "Most végre megtudhatja" - jesszusom. És "hogyan lehet védekezni a tolvajok ellen" - erről meg sok érdemleges szó nem esik. Nyilván a szerkesztők hülyesége és nem a riportalanyoké, de ez nem szakmai anyag, csak töltelék.
én ugyanis nem értek mindenhez, így a médiához sem.
Ja-ja, mekkora gáz, amikor már a megvásárolt reklámidőben futatott műsort is megszüntetnek. Mindegy, hagyjuk is, nekem ez jutott eszembe a médiáról, meg a szakértésedről.
Elnézézést hogy ide is bemásolom, de kicsit zavar ha rám célzott az "áltanácstalan érdeklődő fórumtárs" címmel.
Higye el nem vagyok az, és az érdeklődésem teljesen valós az ügyben. Leendő nem oly kis értékű autómat szeretném biztonságban tudni. Ezért viszont körbe kell járnom a témát, hogy a megfelelő rendszert megtaláljam.
Úgylátom Önnek valami érdekeltsége van a Pazshoz. Elmondom hogy idáig az volt a befutó, de miután az említett videóket megnéztem és olvastam fórum hozzászólást is és a többi szóbajöhető rendszert is átnéztem, kicsit lentebb csúszott az első helyről. Azt írtam hogy nem szeretnék további havidíjjat fizetni ezért a Vémár Komplex került volna szóba, erre viszont nincs garancia lopásra. Itt jegyezném meg ha az igaz, hogy még az alaprendszerrel felszerelt Pajzsos autót sem loptak el (ami szegényebb felszereltségű min a Vémár) akkor erre miért nem válalnak garanciát?
Azt írja a fórumon olvasottak össze zavarhatnak. Ebben is van igazság, azért is írtam, hogy a hozzáértő és tapasztalt véleményeket várom, hogy segítségemre legyenek a döntésben.
Igen abban is igaza van, és fel is fogom keresni a szóbajöhető műhelyeket, hogy élesbe érdeklődjek. Azonban mivel mindenki a saját termékét fogja védeni, sokkal közelebb nem leszek a döntéhez úgy godolom.
Hátizé, annyit megtudtam, hogy az Origo színvonala tényleg a béka hátsója alá esett - kerülöm, amióta... szóval, azóta -, de mást nem. Ezt minek csinálták?
Most már csak üzleti sikerre kell váltani a tudásodat.... ;)
Te tényleg úgy érzed, hogy a biztonságtechnikai szakmai tudásod a siker titka? Nekem a megboldogult birkapásztor a példaképem ha ilyen üzleti sikerről beszélünk.
Anno is ezt mondogattuk, mert a jó ötlet kevés, akkoriban 7-8 évvel voltatok lemaradva, reméljük ezt most lefaragjátok. Bár amíg a CAN bus rendszer az ördög találmánya számotokra, nehéz lesz fejlődni, megint elrohant a világ.
Látom, még mindig mi vagyunk az első számú célpont, ezt jólesően nyugtázom. Köszönjük az újabb kört, szinte már hiányzott.... :)
Az áltanácstalan érdeklődő fórumtársnak tisztelettel javaslom, válasszon bármi mást a Pajzs-on kívül. Ezen a fórumon ugyanis még a gatyamadzaggal összekötött kilincseket is jobb megoldásnak fogják értékelni, mint a Pajzs-ot. Ezért soha nem fog nyugodtan aludni.
Ezt pedig nem szeretnénk. Mint ahogyan súlyos szakmai kérdéseket sem tudunk megvitatni olyanokkal, akik kizárólag érzelmi-indulati alapon tudnak csak gondolkozni. De nincs ezzel baj, mi jót mosolygunk ezen és csináljuk azt ami szerintünk működik és bevált.
Hamarosan egyébként is a múlté lesz az eddigi azonosító eszközünk és akkor majd lehet azt fikázni a megszokottak szerint.
Mindenkinek boldog új évet és legalább annyi ügyfelet kívánunk, amennyi nekünk van !
A blue16 nagyképűsködik a szélvédőn, és este kifejezetten gyönyörűen villog messzire hirdetve, hogy engem ne piszkáljál, mert csak szívatod magad és a kudarc a biztos a kocsit úgyse tudod elvinni. Mint a sárga skorpió a piros mérgező gőte, stb,stb. Este nem lehet eltéveszteni a villogó vevőt. Döntsd el mit akarsz a totális biztonságot, vagy félmegoldást a szerencsére számítva.
A dolog olyan szinten megszokottá és automatikussá válik, mint a kézifék kiengedése induláskor. Jó a Blue16...
Én amikor beszállok a másik autóba, mindig keresem a kódpadot. Pedig annak használata ha úgy vesszük sokkal kényelmetlenebb, mégsem veszem észre, nem tudatosul az a 2-3 másodperc amíg beütöm a kódot.
Ha ez így van akkor a Pajzsb teljesen felesleges a riasztó, mert simán kikapcsolható. De vele együtt a többi védelmi rendszer is? Motortér zár indítésgátlás stb?
És amíg a slusszkulcson lóg, pont hogy értelmetlen is....
Szemközti szomszédom autóját kb 5 évvel ezelőtt így vitték el. Riasztóval be volt zárva, és a váltózár tüske is be volt kattintva. Ráadásul zárt telken belül állt.
Kifeszítetek az ablakot, bemásztak és összeszedték a kulcsot. Úgy hajtottak el az autóval mint maga a tulaj.
Most néztem egy videót amiben a Pajzs tulaja azt mondja az ugrókódos távirányítójuk kódját nem tudják ellopni/feltörni.
Közben találtam további videókat amik az ellenkezőjét mutatják be, sőt az echo tv-s műsorában beszélt Tímár úr egy volt autó tolvajjal az ugrókódos riasztók kikapcsolásáról, egy egyszerű műszer segítségével. Ami a közelben levő összes autó riasztóját kikapcsolja.
No most akkor mi a helyzet ezzel az ugrókódos távirányítóval??
Tud valaki még esetleg erre is válaszolni a védelmi rendszer dilemámon kívül?
A CAR-ŐR talán kényelmesebb a BT azonosítás miatt, a BLUE16 a proximity (Passziv olvasó) miatt vonzóbb... de az macera nekem. (persze ez erősen szubjektív)
De szvsz úgy van ahogy a többiek irják, mindegyik "ugyanazt" nyújtja (egyedi védelmet - mást mint a gyáriak), pici az esély hogy olyan emberke akarja elvinni, pont a te autód aki a fent felsoroltak közül bármelyiket is tudná percek alatt hatástalanitani... (Talán a CAR-ŐR szimpibb ez miatt mert kommunikál veled GSM-en keresztül - ez talán elég hogy odaérjek az autómhoz..) és zavarás ellen is van védelem benne. (Zavarás esetén a védelem aktivizálódik)) - de nincs benne motortér zár - hogy kell-e ? - ebben megoszlanak a vélemények - ehhez a tipushoz nem is kell.(védeni a riasztót)
A fenit véleményemet laikusként írom kéretik igy is olvasni. - de egy hónappal már okosabb vagyok mint elötte, rengeteget olvastam ez idő alatt ebben a témakörben.
Pacsepa, teljesen egyetértek a hozzászólásoddal. Ezért is írtam az említett rendszereket, igaz gondolkoztam külön-külön egyedi megoldáson, pl minden egyes védelmi megoldást más szolgáltatótól (riasztó, motortérzár, obd megszakítás stb) de ez macerás.
Ezért szeretnék véleményt hozzáértőktől tapasztaltaktól, miért válasszam inkább pl. a Pajzs
Vémár Komplexet a Blue 16 vagy Car-Őr helyett, vagy fordítva. Melyik rendszer jobb, megbízhatóbb, üzemképesebb a többinél? Melyik a kevésbé ellopható és miért?
Btw, Minit fele OBD, immo es motorterzar most mentette meg az egyik haverom autojat;) nem kaptam felhatalmazast a reszletek leirasarol.. de 4-5 eve lett szerelve. Autoba bejutottak, OBD korul probalkoztak. Aztan hagytak.
Üdv mindenkinek. Új autó vásárlása előtt állok és azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, milyen védelmi rendszert javasolnak. Szinte minden "menő" rendszert (Blue16, CARPROTECT, Pajzs, Car-Őr, Skyguard stb.) végig olvastam, de nem tudok dönteni. A lényeg nem szeretnék havi felügyeletért fizetni. Szerintetek távirányítós, kódpados vagy proxis élesítésű jobb? Teljesen laikus vagyok a dologban.
Moshi Moshi: Akkor lenne értelme a motortér zárásának? Ha igen akkor elvileg kiesik egy-két rendszer aminek nincs... pl CAR-Őr...
Én azt mondom hogy IGEN. Van értelme a motortérzárnak. Viszont ami fontos :
A motortérzár önmagában nem védelmi eszköz, hanem egy nem elhanyagolható kiegészítő. És csak abban az estben hatásos, ha maga a beépítése illletve a szükséges védelme rendesen van kivitelezve. Ugyan sok járműnél a gyári kialakítás nem teszi szükségessé de rengeteg autónál igenis foglalkozni kell a gyári rendszer megerősítésével, védelmével, páncélozásával. E nélkül nem az igazi.
Olvastam azon fen-hangokat miszerint a motortér pajszerrel, flexel nyitható.... Ez igaz, de pályafutásom alatt még egyetlen egyszer sem találkoztam sem a saját ügyfeleim közt, se a kollégák beszerelő partnerek elmondása alapján olyan esettel, hogy a motorteret felnyitották volna pajszerrel. Nem elképzelhetetlen de nem jellemző. Mindenesetre a saját beépítésünk egyik alap ékköve az hogy a védelem olyan módon kerüljön beépítésre hogy azt egy esetleges nyitott motortető mellet se lehessen egyszerűen kikatatni, ahhoz súlyos percek keljenek még abban az estben is ha tudnák mit és hol keressenek.
Moshi Moshi:
Tulajdonképpen érdemes tiltani az ODB-t? Nem elégséges más módon tiltani az inditást, vagy az ODB-n keresztül bármit meg tudnak valósítani?
A válaszom erre is az hogy IGEN. Ha a járműbe utólagos védelem kerül, és feltételezzük hogy azon beépítés megfelelő akkor a jármű az OBD-n keresztül már nem indítható. Akkor mégis miért van rá szűkség? 2004 utáni járműveknél "minden" adat ezen a csatlakozón elérhető!
Ezen a SZABVÁNY csatlakozón nem csak a hivatalos szerelő tudja az autó problémáit diagnosztizálni, az olaj cseréket dokumentálni, szerviz intervallumot nullázni" hanem ezen a csatlakozón tud egy nem kívánt személy is kulcsot illeszteni, a gyári indításgátlót, riasztót hatástalanítani, távirányítót feltanítani.
Erre ugye nem lenne szükségünk egy sima takarítás, gumicsere, vagy egy égőcsere alkalmával, mikor egy percre magára hagyjuk a járművünket.
És ugyanakkor az utólagosan beépített indításgátlás beavatkozó pontjait is fedezi a tolvajokkal szemben!
Ezzel számomra is ki van lőve minden olyan védelem, ami nem igényel még egy azonosítási szintet és "egy kulcs mindent visz" elven működik!
nagyjából egyet értünk, de..
én inkább úgy mondanám hogy azon járműveknél ahol a parkolások alkalmával a kulcs és maga a jármű össze párosítható akkor mindenképp szükség van egy utólagos azonosítási procedúrára, röviden személyazonosításra.
Egyébként én a híve vagyok az azonosításnak, mert ebben az esetben nem elég a jármű kulcsait illetve akár maga a védelmi egység kezelőjét megszerezni és birtokolni, ugyanis ezekkel a jármű még továbbra sem tulajdonítható el.
Pacsepa: Például letettem arról, hogy az ugyn. riasztóközpontot a motortérbe tegyem, végül is felesleges
Papoka22:
milyen érdekes???? idáig ez volt az alapja az egésznek???? ha nem ott van a riasztó és nem ott vannak a megszakított pontok, még az OBD blokkolást is ott kell megkötni!!!!!!! Akkor az egész nem ér semmit! Idáig ezt nagyon határozottan állítottad????
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal.
Azon védelmi egységeket érdemes a motortérbe helyezni, aminek a kiiktatásához fizikai beavatkozás szükséges. Egy átlag riasztót ami távirányítóval rendelkezik nem sok értelme van eldugni. Illetve arról se felejtkezzünk meg, hogy ezek általában nem vízmentes eszközök, vagy nem vízmentesíthetőek. A másik ami még fontos lehet, hogy a riasztónak addig van értelme amig megszólal. Ha megszólalt akkor megtette a kötelességét. Ha nem a távirányításon keresztül iktatják ki akkor a készülék, még ha nem is sokáig, de meg fog szólalni. Abban az esetben ha mondjuk valami Pager van mellé kötve akkor az is megteszi a dolgát és jelezni fog!
Kicsit el voltam maradva és volt mit utána olvasnom...
Olvasás közben volt mikor jókat derültem magamba, de aztán volt mikor elszomorodtam azon ami itt megy, milyen zűrzavar alakul ki bizonyos témakörökben.
Az egyik és a másik oldalról is jönnek a fél igazságok aztán a sárdobálás, és az egész nem vezet sehová és csak az összevisszaság halmozódik fel.
Így egy tulajdonos aki idetéved tényleg nem tud értelmes információhoz jutni.
Az én nézetem szerint a jó autóvédelemnek az az alapelve hogy: A beépítendő védelem az egymásra épülő elemekből álljon és lehetőség szerint rendszert alkosson. A beépítés során van egy íratlan sorrend, amit nem illik felrúgni, különben nem rendszert épít az ember. ezeket értelemszerűen érdemes egy két kiegészítővel kombinálni. Az teljesen más kérdés hogy ezeket hogyan és miként, de ez nem is a fórumra való kiírandó dolgok.
Ezek alapján Papoka22 is sok igazságot írt le, de aztán mindig visszakozik, másba kezd bele és tényleg nehéz kibogarászni hogy ténylegesen mit is akar. Aztán jönnek a kontrák és teljesen elmegy a dolog rossz irányba. De már engem is érdekel a véleménye.
"Én úgy gondolom, hogy én nem fogok tudni segíteni neked."
Dehogyisnem! Pusztán csak annyit kellene tenni hogy konkrétumokat teszel az állításod mögé, mely szerint a kódpad hamarabb kiiktatható mint hogy a tulaj beírja rajta a kódját. Bár közben egy csomót gondolkodtam, lehet hogy ezt az állításodat úgy értetted, hogy ténylegesen a kódpad maga kiiktatható, azaz tönkre tehető, kitéphető stb. Ha így értetted amit írtál akkor igazad van! Valóban, a kódpad rendkívül gyorsan "kiiktatható" az autóból, csak az nem igaz hogy ezáltal az autó indíthatóvá válna.
"Én mindig olyan rendszereket szoktam ajánlani, amikor az autó, olyan autó marad amilyennek tervezték, a funkciók használhatóak maradnak."
Bármilyen gépjárművédelmi rendszert használunk, az az autó bizonyos mértékű módosításával jár. Nem marad olyan az autó, mint amilyennek tervezték! Nem úgy tervezték, hogy mondjuk az injektorok vezetékeit egy relé megbontsa, vagy a motortérzár bowdenjébe beiktassanak bármit. Nem úgy tervezték az autót hogy abba pl. villanyszerelési kötődobozt (hallottam hogy van ilyen is) építsenek bele. (Az más kérdés hogy a villanyszerelési kötődobozt mennyire tervezték úgy hogy egy autóba kerüljön beépítésre.)
"Hozzá tartozik, hogy engem jellemzően újabb autókkal keresnek meg, amik tele vannak kényelmi funkciókkal és akarják azokat használni, ha már kifizették és benne van."
A kódpad használata nem gondolom hogy összefüggésben lenne az autók kényelmi funkcióival. Írtad hogy 20 éve dolgozol ebben a szakmában, ez pont 20 évvel több mint amióta én, úgyhogy készséggel hajlandó vagyok elfogadni hogy igazad van, csak akkor kérlek konkrétumokkal támaszd alá az állításodat! Tehát: a tasztatúra használata esetén az autónak pontosan milyen kényelmi funkciói lesznek használhatatlanok?
"Nem minden ügyfél minden gondolata, csak az autó körül forog. P.l. ha szervízbe viszi, nem feltétlenül emlékszik, hogy a szervízbe tudjanak dolgozni az autón, akkor neki előtte milyen procedúrákat kell először mindenképp megtennie, mert egyszerűen elfelejti, nem ezzel foglalkozik. Tehát az autó, az csak autó, DE NE LOPJÁK EL!!!"
A szervizbe leadott autó (melyben valamilyen extra védelem van) mindenképpen valamiféle "procedúrával" jár. A rendszert ki kell kapcsolni, deaktiválni kell, vagy szerviz-módba kell kapcsolni, ilyesmik. Ezt szerintem minden gépjárművédelmi rendszernél meg kell tenni, itt nem igazán tűnik relevánsnak az hogy milyen módon működik a felhasználó-azonosítás. Kódpaddal, ugrókódos távirányítóval, RFID-val vagy akármivel.
"Ha egy autó Kayless -es azt ne alakítsuk át távirányítóssá. Ha kulcsnélküli indításos, akkor ne kelljen, hozzá kulcs, stb, stb"
Értem, de én sem távirányítóssá, sem kulcsossá nem szeretném alakítani az autómat, semmi erre utalót nem írtam. Egy dolgot szeretnék, hogy valós, konkrét érveket halljak afelől hogy a kódpad kijátszható-e.
"De ezek az én elvárásaim, és az ilyen ügyfelek keresnek fel általában!!!"
Rendben. Akkor szeretnék az ügyfeled lenni! Kérlek ez esetben írd meg hogy a te rendszered pontosan milyen kivitelű, abban milyen módon történik a felhasználó azonosítása, van-e motortérzár és ha igen akkor milyen (alapból tiltó vagy alapból engedélyező), van-e OBD blokkolás, van-e rablásgátlás, emelésérzékelés, van-e GSM riasztás, van-e benne GPS, van-e tartalék akkumulátora, mennyibe kerül beépítve, körülbelül mennyi idő alatt építed nekem be az autómba, és hogy mennyi idő jótállást vállalsz a rendszeredre. (Egyenlőre kb ennyi jutott eszembe.) Ja és hogy hova kellene vinnem beszerelésre (budapesti vagyok). Köszönöm!
"De ezzel nem bántani szeretnélek téged, ne érts férre."
Egyáltalán nem vettem bántásnak. :-)
"Egyszerűen neked más dolgok a fontosak szerintem..."
Nem írtam a fórumba semmit arról hogy milyen dolgok fontosak számomra. De akkor most megteszem: Fontos, hogy az autóm az enyém maradjon, hogy az autóm egyben maradjon (ne lopjanak ki semmit a motortérből) és hogy tudjam hogy az autóm hol van.
"További jó tervezgetést és kívánom, hogy az legyen a végeredmény, amit TE szeretnél, mert Neked kell majd használni azt!"
Köszi! De mondom, hajlok afelé hogy a te rendszered kerüljön az autómba. Csak úgy gondolom ehhez teljesen elvárható, hogy elmondd hogy a Te rendszered milyen, hogyan működik, mennyibe kerül stb. (amiket fentebb leírtam). Ha esetleg itt a fórumon ezt nem szeretnéd, akkor szívesen várom ezeket az információkat e-mailen: p.attila.86[kukac]freemail.hu
Ez nem udvariatlanság, csak már többször is kértelek és mások is, hogy mondj már valami konkrét dolgot, de te csak terelsz és fikázol másokat! (lehet, hogy birkapásztor vagy, hogy csak terelni tudsz???)
Ezért továbbra is egy hiteltelen, kisstílű, buta, kötözködő, tudatlan alak vagy!
Na, próbáljuk ki. Mondjuk mikor a mobilról mesélt baromságokat a Protestáns nevű csávó, annak írtam levelet csak nem nagyon akart válaszolni. És itt a csoportban sem.
Mert, ha csak szerinted, azt már tudjuk, hogy .....
Szóval bátran kijelenthetjük, hogy az általam említett esetben csak a riasztó fekszik meg!
Arról pedig már hosszasan "beszélgettünk" hogyha valaminek hivatalosan van "E" betűje FONTOS HOGY NEM KAMU "E" akkor annak meg KELL felenie előírásoknak!
Azoknak pedig fogadjunk, még mindig nem néztetek utána, nem hívtátok pl. a Dovert!??
CSAK AZ OKOSKODÁS MINDENFÉLE TUDÁS NÉLKÜL :-)))) már több mint szánalmas :-)))))
Én úgy gondolom, hogy én nem fogok tudni segíteni neked.
Én mindig olyan rendszereket szoktam ajánlani, amikor az autó, olyan autó marad amilyennek tervezték, a funkciók használhatóak maradnak. Hozzá tartozik, hogy engem jellemzően újabb autókkal keresnek meg, amik tele vannak kényelmi funkciókkal és akarják azokat használni, ha már kifizették és benne van.
Nem minden ügyfél minden gondolata, csak az autó körül forog. P.l. ha szervízbe viszi, nem feltétlenül emlékszik, hogy a szervízbe tudjanak dolgozni az autón, akkor neki előtte milyen procedúrákat kell először mindenképp megtennie, mert egyszerűen elfelejti, nem ezzel foglalkozik. Tehát az autó, az csak autó, DE NE LOPJÁK EL!!!
Ha egy autó Kayless -es azt ne alakítsuk át távirányítóssá. Ha kulcsnélküli indításos, akkor ne kelljen, hozzá kulcs, stb, stb
De ezek az én elvárásaim, és az ilyen ügyfelek keresnek fel általában!!!
De ezzel nem bántani szeretnélek téged, ne érts férre. Egyszerűen neked más dolgok a fontosak szerintem...
További jó tervezgetést és kívánom, hogy az legyen a végeredmény, amit TE szeretnél, mert Neked kell majd használni azt!
Például letettem arról, hogy az ugyn. riasztóközpontot a motortérbe tegyem, végül is felesleges
milyen érdekes???? idáig ez volt az alapja az egésznek???? ha nem ott van a riasztó és nem ott vannak a megszakított pontok, még az OBD blokkolást is ott kell megkötni!!!!!!! Akkor az egész nem ér semmit! Idáig ezt nagyon határozottan állítottad????
Csak kibújik a szög a zsákból, hogy ki az udvariatlan.
Aki tőlem akar szaktanácsot kérni, vagy azt akarja, hogy az általam javasolt rendszer legyen az autójába, az keressen fel, nagyon szívesen fogok neki segíteni. Biztos, hogy a mindennapokban is használható és biztonságos rendszert kap!!!
A szakmában eltöltött több mint 20 év és az elégedett ügyfeleim visszajelzése alapján ez garantált!
És a következő kérdésetek az lesz, hogy hol???
Higgyétek el aki jó védelmet keres az idáig mindig megtalált!!!!
Engem valamiért nem kell agyonreklámozni mindenféle fórumokon.
És igen is, ameddig mindenféle szakbarbár őrülten nagy baromságokkal próbál győzködni másokat, addig mindig meg fogom mutatni az érem túloldalát, vagy árnyoldalát. Mert az is van.
A kocsi saját riasztóhangját is fontosnak tartom, nem mintha arra sokan felfigyelnének (tapasztalat hogy lakásriasztó hangjára is tojnak a szomszédok) de pszichológiai hadviselés okán mégis kell.
Szerintem a sokkolóval történő védelem deaktiválás eléggé nehezen elképzelhető, hiszen ezzel a kocsi számos más elektronikai rendszere is sérülhet. Ráadásul ha még mozgásképes is maradna, akkor a rendszer igencsak drága elemeit kellhet cserélni. A rosszarcú célja a kocsi teljesen ép állapotban történő leszállítása.
a gombok feltételezem hogy a tasztatúra és a vezérlő közti hét vezeték valamelyikét kötik össze egy másikkal.
Ezt nem egészen értem. A tasztatúra teljes kezeléséhez (12 gomb) elég a 7 vezeték, mert mátrixban van. három vezeték az "oszlopokat", négy vezeték a "sorokat" érzékeli. A két adat elegendő ahhoz, hogy a vezérlő tudja melyiket nyomtad meg.
2. A vezetékek összesodrása önmagában nem árt a vezérlőnek, legfeljebb összezavarhatja azt. Olyan, mintha egyszerre nyomnád az összes gombot. Ha "kisodrod" a vezetéket és helyreállítod az állapotot, akkor ismét működőképes.
3. Nyilván nem próbáltam ki, hogy egy sokkoló nagyfeszültsége mit csinál a vezérlővel. Nem tartom kizártnak, hogy tönkreteszi. Ugyanakkor ezzel még kmindig semmire nem jutott a kísérletező, a kocsi nem fog elindulni. És még valami. Itt erősen kíváncsi vagyok közös barátunk Papóka, a kocsik elektronikája dőangyalának a véleményére, hiszen ő az aki ezt felvetette ezt a lehetőséget. Hogyan reagál szerinte a kocsi féltett elektronikai rendszere, ha ráenged egy nagyfesz impulzussort? Ha megszakítok egy vezetéket, azzal tönkreteszem? Akkor ezzel mi van?
Persze mindez csak akkor igaz ha a védelem olyan, melynek az "alapállapota" a kiblokkolt állapot. Azaz például egy gerjesztés hiányában záró relé vagy konkrétan mondjuk a P05-ös motortérzár amelyek ha nem kapnak feszültséget akkor engedélyeznek. Én az ilyen megoldásokat hibásnak tartom, de pacsepa rendszere az elmondása szerint nem ilyen.
Valóban nem ilyen. Amikor anno törpöltem a lehetséges megoldásokon, akkor egy-egy elkészült verziót megpróbáltam elméletben szabotálni, átjutni rajta, minden lehetőséget megrágva. Ha az, aki tervezte a rendszert nem tudja megtenni, akkor értem el a célomat.
Pont ezért vetettem el a P05-ös motortérzárat és döntöttem a P04 mellett.
Ennek egy minimális kockázata azért lehet, de ez is csak nagyon szőrmentén.
Egy balesetben a motortérben történhet meg a kocsi áramtalanítása, amit akadályozhat az alapesetben zárt motortér. Ez viszont azért extrém példa, mert bármilyen sérülésénél az első ami sérül az a motorháztető és a zár, tehát ez vagy magától kinyílt, vagy beszorult és csak pajszerrel nyílik.
Ha Neked van bármilyen meghibásodás miatt motortéri tüzed, akkor három eset lehetséges.
Első, hogy kialakult motortéri tűz esetén TILOS felnyitni egyedül. Meg kell várni a tűzoltókat! Enélkül életveszélyes lehet!
A második, hogy a rendszered még üzemképes és tudod nyitni a motorteret.
A harmadik, hogy nem tudod nyitni, ennek esélye valamekkora és ez nagyságrendekkel alacsonyabb annál, minthogy reggel kinézve az ablakon az autódnak hűlt helyét látod. Figyelembe véve, hogy pályafutása során 10000 autóból talán ha egy autó ég le műszaki hiba miatt (lehet hogy ennyi sem), ez szerintem vállalható kockázat.
Sajnos ellent kell hogy mondjak neked, mert te kezdted ezt a stílust!
Mindenki normálisan beszélgetett, cserélte az eszmét, mire jöttél te és csak mindent kifogásoltál, mindent fikáztál, de soha nem volt egy normális hozzászólásod sem. Bármikor, bárki is kérdezett tőled (én is), hogy mondj valami konkrét dolgot, akkor hallgattál és lapultál, mint szar a fűben!
Azt tudjuk, hogy kritizálni azt nagyon tudsz, de értelmeset mondani NEM! Úgy látszik csak ennyire telik tőled.
Még mindig egy hiteltelen szar alaknak tartalak, de szerintem a többiek is!
Ha nem tudsz normális érveket felhozni és konkrét példákat mondani, akkor inkább hallgass és maradj a sorompó nyitogatásnál, vagy valami hasonló munkánál, amit csinálsz!
Szia, mi ugye már találkoztunk élőben egy hónapja.
Ez az ajtó mögött állós hasonlat nagyon ügyes! Pont így építettem fel a lakásriasztómat, a nyitó rész megsemmisítése nem befolyásolja a központi rész működését, bár én a "sokkolós" megoldás végett fénykábeles (soros adatkapcsolat) leválasztást használok a két rendszer összekötésére. (Ezt lehetne alkalmazni kocsiban is.)
Beszéltünk arról, hogy az RFID (Mifare) valamennyi tudattal megáldott kártya/tag, tehát nem mondja meg a tartalmát (nem másolható) ha nem tudjuk az ô nyitó-kódját. Tehát nem klónozható/másolható (a titkosított része), viszont ahogyan az indító kulcsot, úgy ezt a kártyát/tag-et is el lehet lopni, azaz nem tudás alapú védelem. Szemben a PIN-paddal, amit a tulajonoson/beavatottakon túl nem ismer senki. Ellene szól (nálam, de ez szubjektív) hogy nem akarom a kocsi belterét megváltoztatni (habár ezt igényesen is meg lehet oldani, láttam), illetve egyáltalán nem tartom kényelmesnek. Nyilván ha ellopják a verdát az még kényelmetlenebb...
A motortérzár esetén én a fordított elvet tartanám jónak (nem megszakítani az utastérbôl vezetô bowdent, hanem ellentartani a zárnak mindenáron), de ilyenbôl csak kulcsosat láttam eddig, ezért valami saját megoldást kell erre kitalálnom.
Az hogy hogyan hozza a tudtára a kocsit ért sérelmet a rendszer, megint vita tárgya lehet. Van aki esküszik a telefonos/sms alapú jelzésre, van aki emailt küldene, én ezt a lehetôséget másodlagosnak gondolom, mivel szabvány infrastruktúrát használ, kb ugyanúgy szabotálható mint a kocsi gyári rendszere (mid egy kaptafa esete). (Persze lehet ezt spékelni zavarás esetére azonnali figyelmeztetéssel, ha nem jelentkezik a riasztó X másodpercenként egy központra) Én ezért használok a kocsimban a szokásostól és szabványoktól merôben eltérô frekvencián adó átjelzőt, mivel minden frekvenciát nem zavarnak, csak amire számítanak.
A kocsi saját riasztóhangját is fontosnak tartom, nem mintha arra sokan felfigyelnének (tapasztalat hogy lakásriasztó hangjára is tojnak a szomszédok) de pszichológiai hadviselés okán mégis kell. Ezt némelyik szinte tökélyre fejlesztett rendszerben pont elhanyagolják!
Úgy bô húsz évvel ezelôtt vettem egy mindent-tudó "rengetegmutatós, elektro-mechanikus" márkás karórát, volt benne zónaidô, oda-vissza-stopper két ébresztés, stb. Nem volt olcsó, az akkori fizetésekhez mérten. És természetesen miután megvettem, talán egyszer kipróbáltam hogy hogyan csavarodnak a mutatók a gombok nyomkodásával, és utána soha többet, csak mint klasszikus karóra hordtam. Én úgy érzem a riasztók némelyike ugyanígy túl van fejlesztve tudásilag, amiket a végfelhasználó sosem (max 1x kipróbálja) fog használni, mert hogy ugye az mégiscsak egy védelmi eszköz, használati tárgy.
Ahogy látom a rajzon, a tasztatúra a "PIN vezérlő egység"-hez (a továbbiakban "vezérlő") hét darab vezetékkel kapcsolódik. A tasztatúra nyilvánvaló okból ugyebár az utastérben van (mivel nyomkodni kell), a vezérlő a korábban írtak szerint pedig a kvázi védett motortérben. A tasztatúra az néhány (talán 12db) nyomógomb, ezek a gombok feltételezem hogy a tasztatúra és a vezérlő közti hét vezeték valamelyikét kötik össze egy másikkal. Nyilván a vezérlő feladata a nyomkodott gombok sorrendi azonosítása, hogy melyik gombok és milyen sorrendben, esetleg hogy mennyi idő alatt lettek megnyomva. Tehát a tulajdonos (jármű elindítására jogosult személy) azonosítása a vezérlő egységben történik (a motortérben).
1.: A tasztatúra vezetékeinek megszakítása nyilvánvaló hogy képtelenné teszi azt hogy a vezérlő érzékelje a tasztatúra gombjainak megnyomását. Azaz a jármű jogosulatlanul továbbra sem beindítható, csupán azt érjük el hogy a jogosult sem fogja tudni deaktiválni a rendszert.
2.: A tasztatúra vezetékeinek összesodrása a kódbevitelt szintén lehetetlenné teszi, azonban itt esetlegesen felmerülhet az is hogy az üzemszerűen egymással soha össze nem érő vezetékek eme szabotázs általi összekapcsolódása a vezérlő működését megzavarja, akár azt tönkre is teszi.
3.: A tasztatúra vezetékeire kapcsolt nagyfeszültség (pl. sokkoló) a tasztatúrát, illetve a tasztatúra és a vezérlő közti vezetékeket nem teszi tönkre, azaz a "sokkolás" utáni kódbevitelt elméletileg nem akadályozza meg. Viszont a nagyfeszültség a vezérlőt (mivel az egy valamiféle elektronika) könnyen lehet hogy tönkre teszi.
Fontos azonban megjegyezni, hogy pacsepa korábbi leírása szerint (meg a józan ész szerint is) az autó a gépjárművédelmi rendszer üzemszerű működése esetén (és akkor is csak a felhasználóazonosítást követően) indítható. Megpróbálok egy hasonlattal élni:
Van egy ajtó, amely zárva van és szeretnénk rajta bejutni. Az ajtó mögött van egy ember aki az ajtó zárját kezeli. Ez az ember az ajtón lévő kis nyíláson kinéz majd megkérdi tőlünk hogy mi a jelszó. Erre mondunk neki egy szót, melyet ő összehasonlít az emlékeiben lévő jelszóval és ha ez egyezik akkor belülről kinyitja az ajtó zárját és beenged minket. Ha nem jó jelszót mondunk neki akkor nem nyitja ki a zárat! Nos ez a vezetékelvágós-összesodrós-sokkolós dolog arra hasonlít amikor nem mondjuk meg a jelszót hanem mikor kinyitja a kis nyílást akkor a nyíláson keresztül fogjuk és agyonlőjük az emberkét. Ez természetesen egy lehetséges forgatókönyv, csak a helyzet az hogy ettől még az ajtó nem fog kinyílni, hiszen a kinyitására képes embert épp most lőttük le. Ezzel csupán annyit lehet elérni hogy innentől fogva a helyes jelszóval SEM fogunk tudni bejutni az ajtón.
Az ajtó előtt állva (és senkit le nem lőve) egyetlen hackelési lehetőségünk marad csak legfeljebb, a brute force. Azaz hogy folyamatosan egy szótárból felolvasva szavakkal bombázzuk az emberkét, hátha eltaláljuk a jelszót. Azonban még ez sem hatásos akkor, ha az illető bizonyos számú szó után egy bizonyos ideig semmilyen jelszót (még a jót sem!) nem fogad el.
Ezek alapján egyenlőre érv nem szól a kódpad ellen. Pro érv viszont nagyon is, mégpedig hogy a PIN-kód mivel a fejünkben van ezért nem ellopható. Az RFID TAG-el és a rádiós távirányítóval ellentétben. De várom továbbra is az érveket hogy miért nem jó a kódpad, hátha valamire nem gondoltam! Az RFID esetében egyébként ugyan ez a helyzet: az azonosítási periféria (tasztatúra, RFID olvasó) roncsolása, elvágása, összesodrása, nagyfeszültség rákapcsolása stb. legfeljebb a rendszer tönkre tételére alkalmas, az autó nem lesz tőle indítható. Hiszen a rendszer kiblokkolása egy üzemszerű, tervezett folyamat eredményeképpen jöhet csak létre, ezt a szabotázzsal eleve kizárjuk!
Persze mindez csak akkor igaz ha a védelem olyan, melynek az "alapállapota" a kiblokkolt állapot. Azaz például egy gerjesztés hiányában záró relé vagy konkrétan mondjuk a P05-ös motortérzár amelyek ha nem kapnak feszültséget akkor engedélyeznek. Én az ilyen megoldásokat hibásnak tartom, de pacsepa rendszere az elmondása szerint nem ilyen.
Amit eddig írt azt Te is olvastad, hogy minimum necces, hogy nem hajtható végre.
És még ez volt a legokosabb érve (?)! :-)
Közben megtaláltam a kocsim védelmének egykori leírását. Ezt akarja ő kiiktatni... Tönkretenni talán, de a rendszer logikája miatt a védelem, akkor még semmit nem sérült, legfeljebb nekem a tulajdonosnak okozott bosszúságot.
Biztos nem ez az utolsó verzió, mert többet megterveztem, mire a kiválasztottat megépítettem. Például letettem arról, hogy az ugyn. riasztóközpontot a motortérbe tegyem, végül is felesleges. Ettől függetlenül a logikája alapjaiban nem változott.
Köszönöm a választ! Kérlek akkor írd meg e-mailben, hogy hogyan tudja a tolvaj kiiktatni a kódpadot! (Úgy hogy az autó indíthatóvá válik.)
No nem azért mert autótolvaj szeretnék lenni, pusztán csak szeretném tudni a módját, hogy mégis milyen módon lehetséges ez. Azért, mert vacilálok hogy kódpad vagy RFID legyen-e és ehhez pro és kontra érvekre van szükségem hogy ezt el tudjam dönteni. Azt hogy "sajnos több lehetőség is van" én készséggel hajlandó vagyok elfogadni, de csak akkor ha valós érvek vannak mögötte.
Szóval ide várom a megtisztelő magyarázatot: p.attila.86[kukac]freemail.hu
Soha nem mondtam, hogy fejlesztettem, azt igen, hogy terveztem.
Hogy összetákolt-e? Bizonyos értelemben igen. Merthogy amit nem érdemes házilag megcsinálni, azt megvettem.
Arra csináltam sk elektronikát, ami a logikai illesztéshez kell. Ja és most lesz 9 éves. Hibátlanul működik. Ahhoz képest, hogy össze van tákolva... nem olyan rossz. :-)
Láthatóan a logikáját nem érted. Vagy nem akarod...
OK. Összetekered a vezetékeket és azt csinálsz vele amit akarsz... Sokkoló, esetleg ráolvasás, mindent, amiben hiszel! :-)
Mi történik? El tudja indítani az autót?
Segítek...
Nem...! :-)
Ha visszaolvasod, akkor ott van! A működőképes védelem KELL az autó indításának engedélyezéséhez...
Ha behalt az autóvédelem, sem az autó nem indul, sem a motortérzár nem nyit. Ugyanott vagyunk.
El kell gondolkoznia a rosszarcúnak, mi a fax van, érdemes-e tovább szarakodnia?
pacsepa autójában lévő szuperrendszert, amit ő maga "fejlesztett" (mondjuk ezek elég erős szavak)
(én inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenféle rég elavult vackokat értelmetlenül összetákolt bármilyen logikát is nélkülözve :-))))))
szóval rém egyszerűen a kívülről is jól látható tasztatúrát ki kell tépni és az arra menő vezetékeket össze kell csak sodorni egymással. Gyújtásra kell tenni, az rövidzárlatot okoz, riasztó kikapcsol. Ha volt egy csöpp esze és tett bele biztosítékot, akkor az kimegy...
Igen pacsepa! Ha már így mindenáron akarad, írjunk róla még. Úgy van a sokkolóval bizony ki lehet ütni a Blue16-ot. A tolvaj beüti a bal első ablakot az olvasótekercséhez közelíti a sokkolót a nagyfesz közvetlenül a riasztó központjába lévő processzoron landol, tönkre téve azt. Riasztó off
pacsepa te mindenen csak röhögsz... de hidd el rajtad sokkal többen röhögnek :-))))
Szóval szerintem csak egy páran vagytok itt ezen a fórumon, akik tényleg annyira naívak, hogy el is hiszitek azt, hogy egy autótolvaj, aki azzal foglalkozik, hogy autókat lop, ért annyira ahoz amit csinál, hogy bármilyen autóba pillanatok allat bejut, bármilyen gyári védelmet azonnal kiiktat, a műszerfal alatt lévő és az utastérben bárhol elhelyezett védelmeket másodpercek alatt talál meg és iktat ki -eddig érted-?
És ha találkozik egy 3.000 Ft-ért kapható motortérzárral AZT KÉPTELEN KIIKTATNI???? És fejét lógatva elballag?
Ebben te hiszel??? Ezt számoltad ki valószínűség számítással???
Na erre mondom, hogy mindenféle elméleti és gyakorlati hozzáértés nélkül szándékosan félrevezet másokat!!!
Maximálisan egyet kell, hogy értesek veled. De nem én kezdtem ezt a stílust.... Mikor konkrét szakmai ellenválaszokat és bizonyítékokat tálaltam, akkor mindenféle le Lacizás, maradjak a villanyszerelődobozomnál stb, stb, stb de semmi, de semmi szakmai magyarázat csak a primitív hozzászólások. De ez nem is zavarna, csak az, hogy a tényleg semmilyen hozzáértés nélkül, teljesen félrevezetik az ide tévedő, kérdéseket feltevő embereket. Csak a rég idejétmúlt és egyébként is használhatatlan riasztókat próbálják erőltetni! És aki mást állít az hülye, nemért hozzá, mennyen sorompót kezelni stb. Magukba kellene nézni először a remek szakembereknek és LEGALÁBB az alap biztonságtechnikai kérdésekkel tisztába kellene helyezniük magukat és nem kioktatni másokat.
Elnézést, ha ezen a pár bunkón kívül megbántottam bárkit is. Nem nekik szántam.
jah éppen őket nézem, (Blue16 miatt), de a CAR-ŐR is szóba kerülhet úgy érzem. De van még kb 2 hónapom dönteni, addig még sok viz lefolyik a Lajtán, meg több ezer oldalt átrágva talán okosabb leszek addigra e témakörben... :)
Amit most leírok nem reklámnak szánom csak tényeket írok le.
Aki itt rendszeresen olvas az biztosan emlékszik, hogy sokat vacilláltam milyen riasztót szereltessek az autómba. Végül döntöttem egy közepes védelmet nyújtó rendszer mellett. Kiválasztottam a vállalkozást ahova elviszem az autómat, a Budapesti NEW DUETT Kft mellett döntöttem.
A beszerelés szakszerűen és igényesen történt. A rendszer sajnos a hazafelé úton már hibásan működött. Ezt jeleztem a vállalkozás vezetőjének, és a válaszából már tudtam itt minden rendben lesz. Azt mondta, hogy bármikor állnak a rendelkezésemre. Vissza mentem és valami olyan anomália volt az autó és a riasztó között amiért nem hibáztatható senki. Mivel nem működött tökéletesen és nem is lehetett összehozni ezért felajánlották, hogy válasszak egy másik riasztót. Ki is választottam a náluk található leg modernebb riasztót. A MEGLEPETÉS CSAK AZ UTÁN ÉRT. AMIKOR MEGKÉRDEZTEM MENYIT KELL RÁFIZETNEM AZT MONDTÁK, HOGY NAGYON SAJNÁLJÁK AZ ENGEM ÉRT KELLEMETLENSÉGET ÉS NEM KELL MÁR TÖBBET FIZETNEM A RIASZTÓÉRT AZ A CÉG AJÁNDÉKA.
A riasztó be lett szerelve az én legnagyobb boldogságomra.
Egy vállalkozás ami így áll az ügyfeleihez nem lehet eleget emlegetni.
A megrendelő aki oda viszi a kocsiját biztos lehet benne, hogy a legjobb és leglelkiismeretesebb kezekbe helyezte a bizalmát.
Ez úton még egyszer köszönöm minden dolgozónak a NEW DUETT Kft-nál a munkáját és türelmét.
És ami a nem elhanyagolható egy BLUE 16 boldog tulajdonosa lettem.
Nem tudom milyen szinten tudsz elektronikát gyártani, 2009-ben csináltam a cuccomat. Valahol talán megtalálom a kapcsolási rajzot, akkor lesz nyákterv is. AutoCAD-ben csináltam. Azóta többször cseréltem számítógépet és halt már be HDD is.
A rendszer alapvetően több egymástól független részből áll.
Egy alap "riasztóból" amivel az alap szolgáltatásokat biztosítom, amit házilag legyártani nem érdemes.
Nálam ez egy Piranha 802SA közelítőkártyás cucc. Ez nyitja-zárja az ajtókat, rablásvédelem, kezeli az ütésérzékelőt, ultrahangos beltérvédelmet (ez utóbbi tök felesleges, de nekem volt egy a polcomon...)
Áll egy alap mobilpager-ből, ami elvben csörgeti a telefonomat, ha a Piranha 802SA beriaszt. Ettől azt várom el, hogy ha valaki nekiparkol és megzúzza az utcán a kocsimat, akkor legalább legyen egy minimális esélyem megakadályozni, hogy elsunnyog. Ezt sok évek tapasztalata tette szükségessé, Budapest legsűrűbben lakott részén az utcán parkoltatom az autót... Törtek már tükrömet, első és hátsó lámpát, de az első rendszámkeretet évente átlag kétszer cserélem. Mondjuk utóbbiban én is benne vagyok, mert ha a hely csak 30 cm-el nagyobb a kocsimnál, akkor is hely, amit kocctól koccig lakok be. Ez vele jár az itt parkolásnak, a komoly károkozás azonban nem!
Amit eddig írtam, az mind az utastérben a szokott helyeken van beépítve. Korrekten, nem könnyen kiszedhetően, de az utastérben.
A kocsi valódi lopás elleni védelme ez után kezdődik!
Az előbbiektől teljesen függetlenül van egy kódzár. Nemes egyszerűséggel szétszedtem egy kereskedelmi forgalomban kapható megfelelő kódzár elektronikáját, célnak megfelelően átalakítottam, átszereltem. Azóta találtam hasonlókat készen építőkészletben. Ma már inkább ezeket használnám, ha egyszer ismét annyi időm lenne barkácsolásra. Az enyém most mondhatni feleslegesen sokat tud és persze drágább is volt...
Szóval az általam alkalmazott kódzár két db relézett kimenetet kezel, külön kóddal. A kódok szabadon tasztatúráról programozhatók és legfeljebb 8 számjegyűek lehetnek. Szokás szerint 3 egymás után sikertelen kód megadása után egy ideig semmit nem fogad el.
Az egyik kód a kocsi indíthatóságát biztosítja, azaz egy alaphelyzetben elengedett relét meghúz. Ezáltal a rélé zárja a megszakított áramkört, a kocsi indítható.
Papókának szeretettel: Tehát az általam alkalmazott megoldásban a kódzár tasztatúrán keresztül történő "megölése" nem teszi indíthatóvá a kocsit!
A kódzár második kimenete egy önálló kóddal a motortérzárat vezérli, engedélyezi. Ezt nem magyarázom túl.
Kocsi indítása, vagy motortér nyitása úgy történik, hogy ráadod a gyújtást és beütöd a megfelelő kódot, majd indítózol.
A gyújtás levétele után a kódokat ismét meg kell adni.
Szerviz előtt a kódot kicserélem valami nagyon triviálisra, pl. 1# az indítás és a 2# a motortérnyitás.
A motortérzár Szimtech P04. Ez csak a 12V ráadása után engedélyez nyitást. A gyártó ezt azokba a kocsikba ajánlja, amelyekben az utastérben van az akkumulátor, de én ennél nagyobb biztonságra törekedtem. Ehhez megoldottam a dilemmát, hogyan melyik pontra kell 12 V-ot adni, hogy nyisson egy akkumulátorhalál esetén is... Ez maradjon az én titkom, hogyan.
Végül a funkciókat összehangoló egyszerű és egyedi elektronika, amely egy házba van építve a kódvezérléssel. Ez az egység a motortérben van elhelyezve, a műanyag ház a por és vízvédelem miatt le van hegesztve. Az utastérbe csak a tasztatúrához menő 7 eres vezeték megy be, valamint a csipogó miatt + két ér. Ezeken keresztül nem szabotálható a rendszer.
A beszerelést nem én végeztem. Ehhez nincsenek megfelelő körülmények sincsenek meg nálam. A motortérben lévő megszakítási pontot sem tudnám kiválasztani (mely a motortérben van és utastérből szintén nem iktatható ki) ezért megfelelő szakismeret és típusismeret híján szakemberre bíztam.
A beszerelést az általam átadott készre szerelt elektronikák, részegységek és dokumentáció alapján Minit mester végezte el, legnagyobb megelégedésemre. Minden vezeték gyári kötegekhez bandázsolva.
Az általam összerakott védelmet még Minit ki is egészítette a motortér gyári zárjának acéllemezből készült maszkkal történő takarásával. Ilyenkor jó a tapasztalt szakember, ő tudta, hogy számos autótípusnál ki lehet nyitni a motorteret a hűtőrácson keresztül kívülről...
Pár évvel később 2012 körül, amikor ezen a fórumon egyre gyakrabban olvastam az OBD blokkolásáról, utána építettem be egy relét, ami két vezetéket megszakít. Hogy konkrétan mi a megszakított funkciója az adott vezetékeknek, nem tudom. A BME-n mutatták meg, melyiket.
Köszönöm, de jelezném, hogy részemről Stevie véleményével talán nem teljesen értek egyet, de tisztelem azt és őt is, tehát legfeljebb beszélgetünk. Szóval ne tűnjön úgy, mintha ezzel az ellenvéleménnyel hallgatólagosan kiállnék melletted, pontosabban a stílusod és érvtelenséged mellett, mert nem így van. Jobban szeretnék egy tárgyilagos, tartalommal is megtöltött vitát, javaslatot pl. tőled is, nem folyamatos idiótázást, negligálást, dacot és üres cáfolatot.
Én azt feltételezem, hogy normális esetben egy autótolvaj a védelemnek ezt a két jelét észleli, mint OBD blokkolás és a motortérzár, már csak akkor folytatja, ha a szakmai kihívásokat szereti. Ezt a két jelet még az autó komolyabb megbontása, károkozás nélkül megkapja, tehát a tulajdonos a kísérletet is olcsóbban megússza.
A másik kérdésem pedig pacsepa-hoz szólna. Írtam neki egy e-mailt néhány napja de nem válaszolt rá, ezért felteszem itt is a kérdéseimet. Említetted hogy saját gépjárművédelmi rendszert terveztél és készítettél. Hasonlón gondolkodom magam is, ezért érdekelne hogy te milyen rendszert találtál ki.
A kérdéseim pedig a következőek:
1.: Milyen a felhasználó-azonosítás (RFID, kódpad, ugrókódos távirányító stb.)? Milyen okból választottad ezt? 2.: Mit és hogyan tiltasz (gyújtás, indítózás, OBD), használsz-e motortérzárat és ha igen akkor milyet (alapból záró vagy alapból nyitó, SZIMTECH-es vagy valami saját cucc) és milyen megfontolásokból? 3.: A rendszered riasztóként is üzemel-e? 4.: Milyen szenzorok vannak rajta (ajtónyitás-érzékelés, emelés-érzékelő, ultrahangos szenzor stb.)? 5.: Az autótól a különböző jeleket (gyújtás, ajtónyitás stb.) analóg módon (vezetékekről) veszed-e le vagy CAN-busról? 6.: Van-e rablásgátlás, ha igen akkor hogyan működik? 7.: A rendszered hova (utastér vagy motortér) került beépítésre? 8.: A doboz amelybe a rendszered beépítésre került, milyen kivitelű? Villanyszerelési kötődoboz a'la Pajzs vagy valami izgalmasabb? 9.: A kütyühöz csatlakozó vezetékek a kütyühöz milyen módon kapcsolódnak? A vezetékek a nyákra vannak forrasztva vagy van valamilyen csatlakozó? Ha igen, milyen? Vízálló? Vagy tömbszelencén mennek ki a vezetékek a dobozból? 10.: A rendszerednek mennyi a nyugalmi áramfelvétele? 11.: Van-e a rendszeredben GPS és/vagy GSM? Ha van, akkor a GSM-en keresztül milyen funkciókkal bír? 12.: Van-e saját akkumulátora, ha van és ha nincs akkor is: mi okból? Ha nincs, akkor az akksi lemerülése esetén mi a teendő?
Köszönöm, de jelezném, hogy részemről Stevie véleményével talán nem teljesen értek egyet, de tisztelem azt és őt is, tehát legfeljebb beszélgetünk. Szóval ne tűnjön úgy, mintha ezzel az ellenvéleménnyel hallgatólagosan kiállnék melletted, pontosabban a stílusod és érvtelenséged mellett, mert nem így van. Jobban szeretnék egy tárgyilagos, tartalommal is megtöltött vitát, javaslatot pl. tőled is, nem folyamatos idiótázást, negligálást, dacot és üres cáfolatot. Mert az érdekelne, ami most van, az meg nem.
Néhány napja olvasgatom a topikot de most már muszáj volt regisztrálnom... Szóval! Kedves Papoka22, hogyan tudja egy valamire való autótolvaj a tasztatúrás riasztót hamarabb kikapcsolni mint a tulaj a helyes kódot beütni? (Azaz kb 2 másodperc alatt.)
Ebben az egy hozzászólásodban annyi ökörséget írtál... De tényleg...
Nem tudod megindokolni hogy mit miért, csak téped a szád...
A motortérzárat hogy oldod fel? áruld már el!
Egyszer próbáltad, napokig röhögtek rajtad... Pajszeros... :-D A tolvajok pajszerral járnak...
A kódtasztatúrát miért is könnyebb deaktiválni? Nem néztél Te túl sok amerikai krimit, ahol a piros drótot elvágják és egy krokodilcsipeszes rövidzárat tesznek a kék és a sárga vezeték közé? :-D Biztos jössz a sokkolóddal mi?
Az olyan riasztók, amiket nagy sorozatban, több szervízben építenek be az előre meghatározott helyre, az miben más mint a gyári védelem???
Pl. ha a motortérbe kell azt szerelni??? Ott aztán tényleg nagyon korlátozottak a lehetőségek. Tök mindegy hogy ki szereli be, az ezer százalék, hogy pont oda, ahova mindenki más...
Tasztatúrás riasztót egy valamire való autótolvaj, hamarabb kapcsolja ki, mint ahogy te beütögeted a kódodat.
Stevie-13 te nagyon jó szakembernek tartod magad, de ez nem igaz. Szerintem... a haverjaiddal együtt
A kommunikációt, ha blokkolod, akkor a szervíz sem tud hozzáférni! Ezért szakemberek korlátozásnak hívják. Érted... korlátozod, hogy ki és hogy mikor férhet hozzá. Pedig egyszerű... tényleg...
Még mindig nem érted, hogy NEM a motorvezérlővel való kommunikációt kell megszüntetni, mert tök hülye vagy az egészhez :-) Teljesen más okoból kell, de te és az idióta haverjaid soha nem fogják ezt megérteni.
Syracusa - ról viszont más a véleményem. Látszik hogy Ő már látott autót! Miért nem kérdezitek meg őt? Biztos vagyok benne, hogy azonnal rávágná az okokat. Konkrétan, hogy miért kell az OBD-t....
talán pacsepa is megértené, hogy miért írkál faxságokat... :-)))))
Ha ugyanezen az autón rendesen szerelt motortérzár van és alatta lévő védelem, akkor az előbbi akár 5 perc alatt kikapcsolt OBD blokkolás után még mindig nincs meg a gyors siker lehetősége! Sőt megkockáztatom sokkal közelebb sem lesz, ellenben tisztában van azzal, hogy ez a kocsi nem a szériában szerelt egyszerű eset lesz.
Én azt feltételezem, hogy normális esetben egy autótolvaj a védelemnek ezt a két jelét észleli, mint OBD blokkolás és a motortérzár, már csak akkor folytatja, ha a szakmai kihívásokat szereti. Ezt a két jelet még az autó komolyabb megbontása, károkozás nélkül megkapja, tehát a tulajdonos a kísérletet is olcsóbban megússza.
Persze, a +5 perc védelmet azért tettem így hozzá, mert feladási ok lehet. Gondolom van valamiféle kockázatelemzés amikor lenyúlnának egy autót, kinyitni fél perc, kormányvédő és egyéb hülyeséget még fél perc, immo egy perc, stb., és ha elérik az adott szituban a max időt, akkor lelépnek. Mondjuk nem fogalmaztam meg így tisztán, ahogy olvasom. :) De egy nem őrzött mélygarázsban el lehet vacakolni negyed órát is, persze a ház előtti parkolóban vagy a fő tér mellett nem.
Ha a csatit választjuk le, a gateway ettől még elérhető lesz, csak +5 perc védelmet ad.
Eszem ágában sincs vitatkozni azzal amihez nem értek, de matekben azért viszonylag jó vagyok. Ha pedig matek, akkor valószínűségszámítás.
Elfogadva, hogy logikailag igazad van, szerinted van annak számottevő valószínűsége, hogy egy lopós az első sikertelen felcsatlakozás után rászán újabb 5 percet?
Szerintem a tolvajok túlnyomó hányada nem rendelkezik ilyen mélyreható ismeretekkel, inkább egy-egy bevált módszerrel támadják az autót, a náluk lévő célszerszámokkal és céleszközökkel. Ha ezzel nem boldogulnak elsőre, akkor nem kezdenek el törpölni, milyen lehetőségek vannak még? Ha mégis egy jól képzett, kötélidegekkel felszerelt és időmilliomos, adatkommunikációban és autóvillamosságban igen jártas és minden lehetőségre felkészült tolvajjal akadtál össze, akkor valószínűleg nem egy közép, vagy felső-középkategóriás autód van (vagy volt).
A lényeg az, hogy az utastérből ne lehessen adatot cserélni az ECU-val. Nyilván a kivitelező műhely feladata, hogy a megfelelő helyen nyisszantson.
Ha a csatit választjuk le, a gateway ettől még elérhető lesz, csak +5 perc védelmet ad. Az ecu felé csak a gateway után lehet megszakítani az adatátvitelt utastéren kívül, vagy magát a gatewayt lehet blokkolni pl. táp megszakítással. Ezeket viszont meg lehet csinálni xarul, pl. a can madzagok szerelésére és javítására egészen konkrét előírások és tűréshatárok vannak.
Amelyik "távirányítót" oda kell valahova "tartani", az mind kulcskarikás. Legalábbis én nem láttam még olyat ami nem ilyen. De tovább megyek, még a közelítőkártyás Piranha távirányítóján is ott a kulcskarika helye, legfeljebb nincs kifúrva. Ezt pótolni 2 másodperc.
Amit oda kell tartani, kapcsolni, nyomkodni, azt szerintem célszerű a kulccsal együtt egy karikán hurcolni. Ezzel számomra is ki van lőve minden olyan védelem, ami nem igényel még egy azonosítási szintet és "egy kulcs mindent visz" elven működik!
Egyébként a Blue16 nál sem eszi olyan forrón a kását, aki ellopja a kulcsot (transzpondert). Ettől még azonosítania kell magát a vezetőnek és itt megint életbe lép a főszabály, hogy annyit ér, amilyen szerelő beszerelte. Ha elolvasod a letölthető dokumentációját, akkor érteni fogod.
A "kényelmetlenség" meg szerintem látszólagos, olyannyira automatikussá válik, mint az induláskor a kézifék kiengedése.
Nekem egy ideig egy kocsiban egy mágneses indításgátló volt berakva (őskor). A deaktiválása úgy történt, hogy egy bizonyos rekeszben lévő mágnest odébb kellett helyezni. Ez engedélyezte egy reed relével, hogy a kocsi motorja beinduljon. Amikor később megvettem a következő autómat, hetekig reflexből kotorásztam a mágnes után! :-D
Tisztességesen beszerelve (motortérben elhelyezve), kombinálva motortérzárral és OBD tiltással biztosan jó védelmet ad.
Őszintén szólva én is ezekben hiszek, de nekem egyedi saját tervezésű PIN kódos eszköz van beépítve, úgyhogy a javasolt típusról, a kereskedőről nincs személyes tapasztalatom!
Visszaolvastam a topicban és nézegettem néhány nagy nevű védelmet(főként ezekről lehet információt szerezni), de ezek között nem találtam olyat ami mindenben tetszene. Eddig pl a cerberos szimpatikus, mert mechanikai úton oldja meg a blokkolást és ki lehet nyitni az autót saját távirányítójával(ellentétben a blue16-al pl).( és így hirtelen kicsit riasztó, hogy a legtöbb elektronikus védelem rendesen sok helyen be van "drótozva" az autó elektronikájába, de lehet alaptalan a félelmem) Amiről nem sok képet, videót találtam az a hatástalanítás. Van az a kártya amit hozzá kell érinteni valahova a műszerfalhoz, ez kicsit kényelmetlennek tűnik ha pl ki kell venni a pénztárcából(mert ugye nem olyan mint egy stick amit fel lehet fűzni a kulcs mellé). Meg ellophatják azt is. Szóval arra gondoltam hogy vajon van-e olyan hogy egy panelt építenek be amin be kéne ütni egy számsorozatot. (persze a panel csak bevitelre szolgál az ellenőrzés a motortérben elzárt vezérlő feladata lenne) Az a kérdés hogy van ilyesmi a piacon, ami mechanikusan (is) blokkol, de viszonylag kényelmes a hatástalanítás? Vagy tévúton járok?
Ahm, csak annyit, hogy ma már a csati általában nem igazán van összekötve az ECU-val közvetlenül sehogy sem, mert ő a DB diagnosztikai interfész (avagy Gateway) egy portja. Ez a nem túl régi VAG autóknál a műszerfal alatt van J533 néven, más autóknál pl. műszerfalbetétben, stb.
Ez részletkérdés. A lényeg az, hogy az utastérből ne lehessen adatot cserélni az ECU-val. Nyilván a kivitelező műhely feladata, hogy a megfelelő helyen nyisszantson.
Ahm, csak annyit, hogy ma már a csati általában nem igazán van összekötve az ECU-val közvetlenül sehogy sem, mert ő a DB diagnosztikai interfész (avagy Gateway) egy portja. Ez a nem túl régi VAG autóknál a műszerfal alatt van J533 néven, más autóknál pl. műszerfalbetétben, stb.
Miért kell az OBD-n keresztüli kommunikációt korlátozni?Azt már tudhatjuk az előzményekből, hogy nem a motor indíthatatlansága miatt, mert annak legalább 28 féle másik és sokkal konkrétabb és hatásosabb módja ismeretes a védelemmel foglalkozó szakemberek körében.
Az "OBD-n keresztüli kommunikációt" nem "korlátozni" és nem "kell", hanem "teljesen kizárni" és "érdemes" :-)
Ezer éve minden autóban van gyári védelem, gyári immobilizer. Ne nézzük le ennek a jelentőségét: kizárta a bizniszből az autótolvajok legalsó rétegét, akik bulika után nem akartak gyalog hazamenni, és inkább elkötöttek egy autót. Amíg egy Ladát vagy Kispolszkit minimális szakértelemmel tényleg be lehetett indítani kulcs nélkül, a gyári immobilizeres autókat nem.
A gyári immobilizereknek egyetlen bajuk van: egy adott típuson belül minden autóban egyformán működnek, így az erre szakosodott autótolvajok felkészülten tudják kikerülni a rendszert. A kezdetekben úgy is működött a dolog, hogy lekötötték a gyári vezérlő egységet és felcsatlakoztattak egy hozott, preparált vezérlőt, később, az OBD elterjedésével még egyszerűbb lett a dolog - a csatlakozón keresztül tudják manipulálni az ECU-t, elhitetni vele, hogy jogosultak a motor beindítására az eredeti kulcs és az abban lévő immo transzponder nélkül is.
Amikor az OBD csatlakozó és az ECU közötti kommunikációt blokkoljuk, azzal tulajdonképpen az autó gyári, "ingyenes" immobilizerét védjük meg attól, hogy kiiktassák.
Maga az OBD-csatlakozó nem része az ECU-nak, csak egy adatforgalmi kapu. Ide csatlakoztatják a hibakód kiolvasót az autószerelők. (A név is ezt jelenti, On Board Diagnostics, azaz fedélzeti diagnosztika). Ha nincs rádugva semmi, akkor ez egy üres port. A laptopoddal sem történik semmi, ha az egyik éppen használaton kívüli USB-csatlakozó vezetékét elvágod. Csak annyi, hogy utána hiába dugsz bele bármit, értelemszerűen az nem fog működni.
Az autóvédelemre szakosodott műhelyek által elvégzett OBD-blokkolás pontosan ugyanez. A csatlakozót az ECU-val összekötő kábelt elvágják, illetve fizikailag bonthatóvá teszik. "Autószerviz" üzemmódban a kábel össze van dugva, "autóvédelem" üzemmódban szét van húzva.
Remélem, a részletesebb leírással sikerült néhány félreértést tisztázni.
Na jó rendes leszek, segítek, mert látom teljes a sötétség a fejekben gépjárművédelemmel kapcsolatosan.
Teljesen felvillanyoztál, végre egyszer konkrétumokat írsz?
Sajnos nem...
Az ezután következő részben kérdezel és válaszokat "vársz". Megtartottad magadnak a "tudásod"... :-)
Mivel elmaradtak a konkrétumok, kénytelen vagyok nyelvtani elemzésbe bonyolódni:
Tehát várjuk a válaszokat a szuper szakemberektől! Természetesen lehet angolul, vagy akár németül, akkor is érteni fogJUK
Többesszám első személy? Kik vagytok "ti"?
Marad a szokásos rémálmod, felteszem a kérdést:
Írsz, vagy akkor ha így korrektebb írtok végre arról, hogy szerintetek mi egy jól védett autó védelmének felépítése? Ne terelj azzal, hogy ez típus függő, írhatod egy-két adott típusra is! Mit tennétek bele, mit és miért védenétek és mit, miért nem?
Írd ide, miért baj ha az OBD csak élesített állapotban van tiltva, ha nem tudod szabályosan deaktiválni a védelmet és ezzel együtt az OBD tiltása sem lehetséges, vagy csak irreálisan hosszú idő alatt? Ne csak ködös állítást tegyél, indokolj!
Volt egy ilyen esetem garancialis kerdesben. Jott a lepattinto email a szervizbol. Ment a valasz, hogy ok, kerem az oket igazolo papirokat es az egesz esetet kuldom a gyarto ceg, garanciakozpontjahoz. PAr ora mulva jott a masik email, hogy kerik a szamlaszamom, utaljak vissza a nem jogosan kiszamlazott javitas arat.
(Mondjuk az utolso volt, hogy Mo.-on szervizbe vittem az autot)
Hanyan vagytok? Oszejott a trollhadsereg a delutani muszakban?
Egy bullshitgenerator erthetobb szoveget nyom ki magabol, mint ez a katyvasz amit ide tostatok. Probaljatok mar fokuszalni, ez egy forum nem anonim alkoholistak klubja.:) Elobb talaljatok ki, hogy inkabb kerdeznetek vagy valaszolnatok. Esetleg ervelnetek. (Ezt inkabb kesobb, ez mar a halado szint lenne, meg korai) :)
Szintén gyakran előfordul, hogy a vállalkozás a bizonyítási teher viselőjének személye tekintetében nyújt megtévesztő tájékoztatást a fogyasztó részére, miszerint a vonatkozó jogszabályokkal ellentétesen a kötelező jótállás egy éves időtartamán belül vagy fogyasztói szerződés esetében a teljesítéstől számított hat hónapon belül a fogyasztót terheli a bizonyítás kötelezettsége, holott ezen időtartamokon belül az eladó fél csakis akkor mentesül a hibás teljesítés miatti felelősség alól, amennyiben sikerrel bizonyítja, hogy a hiba a teljesítést követően keletkezett.
Azért, mert egy bármilyen kereskedelmi cég, márkaképviselet valamilyen szintű embere kiad egy "lepattintós" szövegű levelet az nem biztos -de nagyon is érthetően-, hogy az érvényes szavatossági vagy jótállási kötelezettséget előíró jogszabálynak is megfelelő.
Amikor ezt e-mailben , irásban kértem akkor sablon válasz jött: "Amennyiben a gépkocsi esetleges meghibásodása esetén akár a beépítés, akár a beépített alkatrész az adott meghibásodás okozójaként merül fel, akkor azt a meghibásodást a gyártó nem tudja a garancia keretei között kezelni."
IGEN jól olvasod! Nem azt írja, hogy a hibát konkrétan az okozza! Hanem, hogy okozójaként merül fel!
Érted mi a különbség!!!!
És hiába van igazad... a gyártó dönti el, hogy mit javít garancia keretein belül és nem a szervíz!!!!
Na jó rendes leszek, segítek, mert látom teljes a sötétség a fejekben gépjárművédelemmel kapcsolatosan.
Gépjárművédelem II. lecke (még mindig kezdőknek):
Miért kell az OBD-n keresztüli kommunikációt korlátozni?
Azt már tudhatjuk az előzményekből, hogy nem a motor indíthatatlansága miatt, mert annak legalább 28 féle másik és sokkal konkrétabb és hatásosabb módja ismeretes a védelemmel foglalkozó szakemberek körében. Akkor vajon mi, sőt mik lehetnek az okai, hogy mégis szüksége van ennek az ismert és ajánlott funkciónak???Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a megfelelő válaszokat (amihez csupán józan parasztészre van csak szükség) akkor bizony azonnal rávilágítunk és nyilvánvalóvá válik, hogy a gépjárművédelemmel foglalkozó szakemberek, miért mondják azt, hogy egyes típusoknál elhanyagolható, nem fontos, de bizonyos típusoknál pedig elengedhetetlenül fontos az OBD blokkolása!
Tehát amíg nem tudjuk, hogy miért és hogy mire jó, addig teljesen feleslegesen próbálsz okos lenni!
És a válaszok arra is rávilágítanak majd, hogy miért oltári nagy baromságot állít az aki azt állítja, hogy ezt kizárólag csak a motortérben szabad elvégezni!!! NEM OTT KELL(megint segítettem)
Tehát várjuk a válaszokat a szuper szakemberektől! Természetesen lehet angolul, vagy akár németül, akkor is érteni fogjuk :-))))
Továbbá a válaszok arra is választ fognak adni, hogy ha már OBD tiltás, akkor az miért nem elegendő, ha csak beélesített állapotban tilt.
Annyit még segítek, hogy többféle autólopási technika is létezik!
mennyit érdemes védelemre költeni egy 2011-es B7-es passat esetében? (Budapest utcán parkolás)
Persze tudom ha azt akarom hogy ne lopják el, akkor sokat. :) De van esetleg valami statisztika, hogy mostanában ilyen 6 év körüli autókat mennyire lopnak, csak olyanokat találtam ahol típusokat írnak, de gyártási évet nem.
" azt pedig teljességgel értelmetlen dolog megszakítani."
Bárminek lehet értelme. Ismerünk egy fazont, akinek pár éve csak ez volt a mantrája.
Amúgy elmesélnéd milyen következménye lehet? Én mondjuk nem szoptam be, pedig volt 1-2 garanciális javításom. Más meg házi gányolás nélkül is beszopta az új autót, akkor most mi van? Persze rendes választ nem várok, nem olyan fajta vagy, aki leírja.
De ha nagyon akarom, akkor a vezérlést kibaszom a kocsiból és utána vitatkozom, hogy miért állt meg. A motortérzás meg végképp senkit nem érdekel. Cska az átvizsgálás, pecsét, számla.
Amúgy hardveresben is. Kivéve a Tesla, mert az egy bétás szart kirak a piacra és majd lesz valami :-D
Azért mikor a fejegység kihangosítóján keresztüli BT kapcsolattal meghegesztettek 1-2 autót, ott én is pislogtam, hogy ki az a marharépa tervező, aki így találta ki? Aztán rájöttem, hogy jahh, az autóipar. Nincs külső kapcsolat, szigetüzem, heló. És persze a BT meg a többi már külső kapcsolat, nahát....
Kapcsolási rajzot nézzél meg. Persze csak ha tudod olvasni...
Motorvezérlőből CAN vezeték a CAN illesztőbe megy. OBD csatiba közvetlenül nem. Tehát amit motortérbe elvágsz az nem az amit tiltani kell!!! TELJESEN ALAP!
There have been reports of thieves using specialist OBD reprogramming devices to enable them to steal cars without the use of a key.[36] The primary causes of this vulnerability lie in the tendency for vehicle manufacturers to extend the bus for purposes other than those for which it was designed, and the lack of authentication and authorization in the OBD specifications, which instead rely largely on security through obscurity.[37] The National Highway Traffic Safety Administration has demonstrated the ability to take over certain functions through wires to the car's control center.[38]
In 2012, vehicles produced by BMW, Porsche, Opel, Renault, Mercedes, Volkswagen and Toyota were stolen by programming a blank key fob to start the car through the OBD connection.[39][40][41][42] BMW offered all owners a free fix through a software update, and all newer vehicles have upgraded software that fixed this vulnerability.[43]"
Legorgetsz az OBDII-ig, egy diagnosztikai csatlakozo. Kb. mint az ITs vilag a 90-es evekben:) Fatanyer egyszeru. Ha megvan szakitva motorterben, autora semmi hatasa. Ellenben ha radugnak barmit az utasterben, nem fernek hozza a motorvezerlohoz..
Atvagjak a vezeteket, ra vmi standard autovillamossagi csatlakozo. Ha mesz szervizbe, akkor elotte osszedugod alapbol szet van huzva.
Szerintem az egyik legolcsobb es hatasos vedelem.
Mielott a troll nekem esik, nem vagyok "szaki". User vagyok, villanymernok hatterrel. El tudtam donteni hogy ez hasznos e vagy sem. Karos e vagy sem:) Elolvasod, minimalis jozan paraszti esszel felfoghato, hogy olcso es k. jo - otletes megoldas.
Garancialis autoba kerult 5 eve, raadasul Nemeto.-ban hasznalom(tam). Egyik szerviznel se es egyik TÜV-nel se volt belole semilyen problema.
"Én tényleg segíteni szerettem volna Neked, de feladom."
Miért adod fel? (persze szived joga és köszönöm eddigi észrevételeid)
Mert arra kértem mindenkit, hogy egyszerüen, egy közönséges halandó számára érthetően irja le, hogy ez meg ez a védelmi rendszer azért jó mert:.... Vagy azért rossz mert megbontják a CAN bus- rendszert és az azért ártalmas mert: .... ?
Szerintem ez nem nagy kérés... vagy beszélünk vaktában összevissza tények nélkül és akkor tényleg semmi értelme a topiknak.
Az értő olvasás azé' nem nagyon megy. Ami nem ciki, amíg az ember csendben marad és nem kezd el mást leökrözni ebből a pozícióból. Vagy egyszerűen csak nem érted, hogy a csatoló felé menő madzagnak tökmindegy, hol a vége. Ez durva lenne, mert a diag csati némítása nem új téma és eddig mindenki értette.
ODB csatlakozó nincs, csak OBD de ez teljesen részletkérdés....
Én tényleg segíteni szerettem volna Neked, de feladom.
Higgyél ezeknek a szuper szakembereknek, akiknek teljességgel semmilyen fogalmuk nincs arról, hogy például a motorvezérlőbe futó CAN vezeték másik vége hova megy. Hát nem az OBD csatiba... Amire a full profik gondolnak az a K vezeték, azt pedig teljességgel értelmetlen dolog megszakítani.
Fogalmul nincs, hogy minek milyen következménye lehet... legyen az műszaki, vagy jogi dolog...
"Tényleg az a barom, aki elhisz nektek bármit is."
Már megbocsáss de azért vagyok itt , hogy belőjjem az égtájakat azaz információt gyüjtsek, melyik védelmi rendszert válasszam következő autómba... Igy vagy elhiszek mindent - hiszen nem értek hozzá- vagy semmit... Gondoljatok már a közönséges halandókra is , elmagyarázván magyarul: nézd ez meg ez azért jó mert: .....
És akkor (mivel azért egy kis műszaki végzetségem azért akad, észérvekre - tényekre- amiknek utána tudok vhol olvasni fogékony vagyok és abból képes vagyok döntést is hozni.
Értem én mit mondasz de fogalmam sincs (nekem mint mezei egérnek) hogy melyik védelem olyan. Az is nagy dolog, hogy tudom , hogy létezik ODB csatlakozó....
"A "központi idegrendszer" ilyenkor érintetlen marad.
Gyakorlatilag arról van szó, hogy a csatlakozótól a vezérlőig menő kábelt "vágják el," lehetőleg a torpedólemez túloldalán, valahol a motortérben. (Mert akkor ugye a motortérzár védi.)"
Emberek , valaki!!! Egyáltalán már láttatok autót! Szerinted mi történik, ha elvágod a kommunikációs vezetéket a motortérben???? Fogalmad nincs mekkora ökörségeket írsz!
Tényleg! Ti osztjátok itt az észt!
Tényleg az a barom, aki elhisz nektek bármit is.
Miért okoz az örömet nektek hogy baromságokkal tukmáljátok egymást és megpróbáltok becsapni mindenkit, aki véletlenül idetéved!!
" hogy normálisan berakott védelem nem bír (garis) hibát okozni"
Mi van ha elromlik az eszkoz es menet kozben leall az auto, ezzel balesetet okoz? Ez elofordulhat barmilyen korrektul szerelt eszkoznel.
Ez garis hiba, csak nem az auto garijat, hanem az eszkoz garijat erinti:) Bar erintheti az auto garijat is. Mert ha az auto all le magatol, esetleg motorhiba, a gyarto meg ratolja a felelosseget a vedelmi eszkozre.
Ilyenkor ki fizet? Van felelossegbiztositasa a rendszer gyartoknak es beszereloknek ma Mo.-on? Mi van ha az ember egy gyarto-vedelmi rendszer ping-pongba kerul:)
CSak kerdezem, nem a trollunkat feedelem..
Ezt anno feszegettem az auto gyartojanal, vegul letojtam es beszereltettem.. 5 eve benne van..
nem vagyok járatos ebben, de valahogy ösztönösen féltem a kocsi központi "idegrendszerét" a beavatkozó idegen műhelyektől.
A "központi idegrendszer" ilyenkor érintetlen marad.
Gyakorlatilag arról van szó, hogy a csatlakozótól a vezérlőig menő kábelt "vágják el," lehetőleg a torpedólemez túloldalán, valahol a motortérben. (Mert akkor ugye a motortérzár védi.)
Úgy képzeld el, mint a műholdas tévét. Fent van a tetőn a parabola, lent a szobában a vevőegység. A kettő között megy a jel egy egyszerű kábelen, és itt ezt a kábelt szakítják meg. Tényleg pofonegyszerű megoldás, és egyáltalán nem veszélyezteti a vezérlő egészségét.
(nem vagyok járatos ebben, de valahogy ösztönösen féltem a kocsi központi "idegrendszerét" a beavatkozó idegen műhelyektől. - talán a garancia miatt - jólehet nincs okom rá megfelelő szakember esetén- de ott a kisördög...)
mindkét válasz teljesen korrekt volt, és nincs köztük ellentmondás egy normálisan berakott bármiféle védelem tényleg nem érinti a garanciát és valóban érinti a garanciát ha a meghibásodás az utólag berakott védelemre vezethető vissza a látszólagos ellenmondás feloldása az, hogy normálisan berakott védelem nem bír (garis) hibát okozni
Akkor ha jól értem és hámozom ki a válaszokat a sok személyeskedés közül akkor elvileg nincs szükség ODB csatlakozó tiltásra ha másképp oldják meg az inmobilitást.
Mivel filléres tételről van szó, nem ezen kéne spórolni.
Olvasd el még egyszer, amit írtam. Azt kell megérteni, hogyan zajlik az autólopás. Az OBD az autó gyári immobilizeréhez ad hozzáférést. Ha az nem kommunikál, a "sablon" autólopás már nem fog összejönni. Ha már az OBD sem reagál, a tolvaj további károkozás helyett otthagyja az autót.
Én azt gondolom, kulcsfontosságú az OBD csatlakozó tiltása.
Ismét köszönöm a válaszokat. Akkor ha jól értem és hámozom ki a válaszokat a sok személyeskedés közül akkor elvileg nincs szükség ODB csatlakozó tiltásra ha másképp oldják meg az inmobilitást.
Na most ugye nekem csak egy nyomorult kisközép Pözsóm lesz nem egy hipiszupi AudiPorscheBmw, de azért gondolnom kell arra (Casco mellet) hogy naponta megtaláljam az 5 millió forintomat ott az utcán ahol hagytam...
A Peugeot álláspontja a garancia kérdésében (Műszaki igazgató szóbeli állásfoglalása amikor kikértem a védelmi berendezés - garancia miatti állásfoglalását egy konkrét védelem esetében (Nevezzük nevén én nem fogok ködösiteni.... Pajzs rendszer)) azt mondta, hogy nem érinti a garanciát.
Amikor ezt e-mailben , irásban kértem akkor sablon válasz jött: "Amennyiben a gépkocsi esetleges meghibásodása esetén akár a beépítés, akár a beépített alkatrész az adott meghibásodás okozójaként merül fel, akkor azt a meghibásodást a gyártó nem tudja a garancia keretei között kezelni."
A motortér zár azért szimpatikus, mert ugyan nem oldja meg de legalább megneheziti a tolvaj dolgát aki alkatrész után kutat a motortérben...
Aztán lehet, hogy az egészet rosszul gondolom, de mire meglesz az autó, addigra talán kiforrja magát a dolog.
Ha Te szervizben dolgozol, oda nem szabad autót venni! .-D
Hol van az a szerviz? Nyíregyházán? :-D
Egyébként rossz helyen lapátolsz, két autóm van és mindkettőt újonnan vettem... Ez nem jött be... :-) Soha nem volt semmi gondom garancia ügyben márkaszervizzel persze felétek biztos másképpen lenne...
Arrafelé hagyják magukat behülyíteni az embörök? :-)
Most megint gyere nekem azzal, hogy a motortérzárra elvesztem a garanciát. Igen, elvesztem!
Erről is volt szó.
Leszarom és ennek egy oka van... Nagyobb para, nagyobb valószínűsége van néhány százezerszer hogy ellopják az autót, vagy kirámolnak alkatrészt motortérzár nélkül, mint hogy a mechanikus motortérzár (költsége talán 20 ezer forint) meghibásodik.
Te hány meghibásodott gyári motortérzárral találkoztál már?
Te nagyon gyenge lehettél valószínűségszámításból... Egyáltalán tanultál olyat?
Minek hívjam a Dovert? A Car-Őr miatt? Annyira engem nem érdekel, mit csinál a kocsi, ha érzékeli a GSM blokkolót. Én téged kérdeztelek, mert AJÁNLOTTAD. Buta feltételezés, hogy akkor ismered is? Vagy csak simán a levegőbe beszélsz?
Minek kérdezzem a márkaszervizt? Állandóan ebbe kapaszkodsz. Minden márkaszerviz ugyanazt mondja, de egyik sem alkalmazza! Merthogy jogilag nincs meg rá az alapja!
Vagy csak én gondolom, hogy ezen az alapon az autók fele két napon belül elveszti a garanciáját?
Annyira fárasztó, hogy ragaszkodsz a hülyeségedhez, mantrázod... A márkaszerviznek bizonyítania kell, hogy az utólag és nem általuk beszerelt rendszer okozott meghibásodást. Ezért kell rendes és megbízható szerelőhöz vinni, aki ha kell garanciát is vállal a munkájára.
Az ész osztásban Te is jeleskedsz és közben MEGINT terelsz:
Válaszolsz a kérdésre? Írd már le, szerinted mi az ajánlott védelem egy autóban. Legyen az mondjuk egy garanciális friss ropogós új jószág.
Vagy egyszerűsítsünk, Van egyáltalán autód? Na mesélj abba mit tettél, az engem felettébb érdekelne! :-D
Most vizsgáztatsz? Szerinted mennyi zavarjelet szed össze a kábel egy ponton történő megszakítása? Ne nézzél már hülyének! Olvastad a neten?
Amúgy írtam már korábban hobbim (!) kapcsán tervezek és építek különféle komfort elektronikákat.
Tehát NEM vagyok szakember, de valamiért az az érzésem Te sem... :-) nagy különbség, hogy én a tapasztalataimat megosztom segítő szándékkal, Te meg... hagyjuk! :-D
Motortérzár alap szolgáltatás, anélkül semmit ne kérj! Ha valaminek van értelme, akkor annak nagyon.
Bár Papóka a pajszeres, aki ellen az sem véd! :-)
A motortérzár beszerelési költsége jóval kevesebb, mint az pl egy 1 perc alatt kiszerelhető légtömegmérő. És most egy kifejezetten olcsó alkatrészt mondtam, ennél 10 perc alatt sokkal értékesebb alkatrészektől is megszabadíthatnak a motortérből. Asszem írtam, egyre gyakrabban előfordul ilyen is.
Mesélj szerinted melyik, vagy milyen a jó és ajánlott védelmi rendszer?
Szerintem most tettük fel Neked 50-edszer ezt a kérdést, de azonnal terelésbe kezdesz ilyenkor, vagy eltűnsz egy-két hétre.
Beajánlottad a Car-Őr-t én azt hittem, hogy végre értelmes hozzászólást eresztettél meg, amiről lehet beszélni uram bocsáss vitatkozni. Erre azt válaszolod egy az ajánlott rendszerrel kapcsolatos kérdésre, hogy aztatat Te nem tudhatod? Hát hogy?
Nyugodtan személyeskedhetsz (lexarom), de tegyél már bele némi konkrétumot is, olyan válaszfélét a kérdésre!
Szóval isszuk szavaidat, légy pozitív, ne az örök tagadás szelleme! :-D
Vannak jellemző típusok, ahol mindenféle képpen javasolt az OBD tiltása, de nem mindegyik autónál!!!
Fontosabb a megfelelő minőségű védelem (nem tucat, amit mindenhol szerelnek, mert azt a tolvajok azonnal kiszúrják és pontosan tudják, hogy hogyan kell hatástalanítani. Ráadásul megszokott helyekre szerelik, megszokott pontokat blokkolva! Értsd jól!!! )
Ami még ennyire fontos. hogy valamilyen módon Te is értesülj a próbálkozásról, mert másokat valószínűleg csak idegesíteni fog a szirénázás, de senki nem fog foglalkozni azzal.
Ami még fontosabb, hogy Te fogod használni az autót, tehát neked kell, hogy kényelmes és számodra használható legyen a beépített védelem!
Ami neked bonyolult az egy kicsit sem biztos, hogy a tolvajnak is az lesz! Csak a saját életed keseríted egy használhatatlan védelemmel. Van a piacon már többféle.
És ne állj szóba olyanokkal akiknek az OBD még mindig kínai és a CANbus rendszer űrtechnológia. Mert csak mantrázzák a hülyeségüket sörözés közben, de elszaladt felettük a idő...
A lopásvédelemnek nem csak az a célja, hogy ne lopják el az autót, hanem hogy lehetőleg meg se rongálják. A tolvaj minél előbb jöjjön rá, hogy ezt az autót nem tudja ellopni, és adja fel, keressen másik autót.
Ehhez a tipikus autólopás forgatókönyvéből érdemes kiindulni. Minden autólopás első lépése, hogy a tolvaj bejut az utastérbe. A zárdugózás (ami fizikailag nyilván megkerülhető) egy jelzés a tolvajnak, hogy az autó védve van, odafigyeltek rá.
Véleményem szerint rengeteg rengeteg autólopási kísérletet előzött már meg a zárdugózás, puszta jelenlétével.
Ha a tolvaj az utastérben ül, rögtön felcsatlakozik az OBD-re, megpróbálja átvenni az irányítást az ECU felett. Ha azt látja, hogy nem tud kommunikálni az ECU-val, inkább hagyja. Aki bátrabb, ráérősebb, az megpróbál rájönni, mi lehet a hiba. Kinyitja a motorháztetőt - vagyis csak nyitná, mert az sem reagál a motortérzár miatt. Ezen a ponton újabb tolvajok szakadnak le. Talán mégis vannak, akik megkísérlik felnyitni a motorháztetőt. Ez nem lehetetlen, csak nem könnyű. Fel lehet flexelni a géptetőt, de nem szokták, mert fény- és hangjelenséggel jár. Mondjuk aláfekszik, van nála szerszám (!), világítás, és alulról lebontja a zárszerkezetet.
Most állhat neki megkeresni az ODB-blokkolást. Mondjuk ez is sikerül neki, megtalálja az okosságot, összerakja fejben hogy működik, és hozzáfér az ECU-hoz.
Na ekkor lép működésbe az utólagos immobilizer.
:-)
Az OBD-csatlakozó blokkolása ott lesz kifizetődő, hogy adott esetben a tolvaj nem esik neki a géptetőnek, és egy csomó járulékos kártól menekülünk meg.
Ez is olyan extra, olyan plusz, amivel lehet az autó védelmét javítani. Mivel ezt egy rendes szakember bármelyik rendszer részeként, vagy önállóan tudja szerelni, mondhatni választható opció.
Legyen egy alap rendszer és arra lehet ráépíteni a plusz szolgáltatásokat. Ettől függetlenül én azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell OBD tiltás, enélkül is védhető az autó.
Persze válaszokat várok, mivel információt gyüjtök. De messze nem ez alapján döntök. Interneten mindent irnak és annak ellenkezőjét is, gondosan megmagyarázva.
Szóval a vége igyis úgyis egy autóvillamossági szakember lesz akire hallgatni fogok.
Ha a pontos irányt nem is, de addig legalább a főbb égtájakat belövöm... :)
Köszönöm a választ mindenkinek. Tulajdonképpen érdemes tiltani az ODB-t? Nem elégséges más módon tiltani az inditást, vagy az ODB-n keresztül bármit meg tudnak valósítani? (lásd Blue16 stb ahol nem tiltják le az ODB-t, mégis esküsznek arra, hogy nem fog elindulni az autó...)
Ha meg nem akkor minek kiiktatni az ODB-t? (bocs a laikus kérédésekért, de messze nem ez a szakmám...)
Esetleg lehet úgy, hogy ne üsse ki, csak megsüketüljön a csati.
Ez van nálam szimpla kommunikációs vezeték megszakítással.
Most rendeltem magamnak is ELM327-et. Annyira leesett az ára, hogy a hülyének is megéri, így nekem is... :-D
Akarom is használni, tehát ha nincs élesítve a védelem, akkor jó ha kommunikációképes az OBD. Mobiltelefonon tudom ellenőrizni a kocsit, nem kell szívességet kérni, vagy szervizbe menni.
Az a dolga, hogy kiüsse, ha babrálnák. Viszont igen, szervíz előtt szopószorzó lehet. Ott elvisz egy célcuccot és heló. Esetleg lehet úgy, hogy ne üsse ki, csak megsüketüljön a csati.
Én már nem emlékszem melyik kettő van megszakítva nálam, a tippet attól kaptam, aki a tuning programot írta. Azt tudom, hogy az ELM327-es nem tudott vele kommunikálni tiltott állapotban.
Egy kétmorzés bistabil relé van benne, az zár, vagy szakít.
Azt nem vállaltam be, hogy össze is keverjen a relé vezetékeket a csati felé tiltott állapotban. Esetleg kiütné a rácsatlakoztatott eszközt, de ettől rinyáltam, mert nem értek hozzá és ha a szervizben valamit elbax, azért biztos morcosak lennének! :-)
Pedig még itt a csoportban is leírták 1-2szer, hogy nem a kontakthibával lesz itt a probléma, hanem ha mondjuk összekócolódik pld. a 4,5,16os ér a 2,6,7,10,14 környékiekkel, akkor az komolyabb szívás. No meg ha csak szakad és nem teszi tönkre, az is már valami, hisz nincs kapcsolata a babráláshoz.
Magához az OBD-n keresztül folyó kommunikációhoz nem értek.
Az viszont garantált, hogy egy, vagy akár egyszerre több vezeték megszakítása nem fogja tönkretenni. Merthogy a gyártók is gondolnak arra, hogy a csatlakozóban lehet kontakthiba.
Dehogy addig, szeirntem folyamatosan katyvasz van vele és majd megszüntetjük, ha nekünk valamire kell az ODB. Addig meg akármi is lehet, csak ne vigyük ismeretlen szervízbe, főleg ha elfelejtjük kiiktatni :-D
Ismétlem bistabil! Tudod az olyan, hogy két stabil állapota van. Nem kell áramnak átfolynia egyik meghúzott állapotban sem. Mindig az utolsó állapotot tartja, amíg ellentétes irányú "utasítást" nem kap.
Mitől is kapcsolgat az ösznye-visznya? :-)
Hányszor frissítenek gyári szoftvert egy autón pályafutása alatt?
Mellesleg az enyémben nem szeretném a gyári szoftvert frissíttetni, mert nem (teljesen) gyári! :-)
Megint lemegyünk a nulla közeli valószínűség mezejére?
Bőven elegendő, ha csak akkor tilt, amikor a rendszer élesítve van... Ugyanis a rendszert ki kell kapcsolni és semmi nincs hozzáférhető helyen. Ha pedig mégis annyira ügyes lennél, ha nem szabályosan kapcsoltad le, akkor a bistabil relé ismétlem BISTABIL relé tiltásban marad. OBD megszakítva...
És mire eljutottál erre a pontra hogy felismerted a turpisságod és a műszterfal lebontása után megtaláltad a relét (igen az belül van, bár elég nehezen hozzáférhető helyen) már legalább egy órája küzdesz a kocsival és még mindig nem sokat tudsz arról mivel állsz szemben. Erre nyilván előveszed a nálad lévő forrasztópákát és a műszerfal alatt feküdve kiiktatod a relét, összeforrasztod a vezetékeket. Teljesen életszerű... :-)
Élesíted az OBD-t, kiolvasod az adatokat.
Most már tudod, hogy a motorháztető alatt melyik vezeték lehet megszakítva, amit meg kellene szüntetni hogy az autó életre keljen.. Naja... Előveszed a pajszert?
Szerinted reális, hogy egy lopós 10 percnél több időt szán egy kocsira, ha azt el akarja lopni? Mikor az utcában parkol 3 másik ebből a típusból natúr gyári riasztóval?
Ha csak addig van tiltva az OBD amíg éles a rendszer, akkor az nem sokat ér lássuk be.
Egy bistabil relével megszakított kommunikáció pedig nagyon veszélyes lehet egy gyári szoftverfrissítés közben, ahol ki be kapcsolódik a gyújtás és tápok jönnek és mennek el. Javaslom e tekintetben kérd ki márkaszervized véleményét, mert ez akár nagyon sokba is kerülhet! Ez tényleg jótanács és nem kukacoskodás. Bárkire ne bízd, hiába oldja meg 1-2 órányi munkadíjból, ha később baj van belőle, nem fogja kifizetni!
Nem tudom, hogy mit csinál GSM blokkolásnál a Car-Őr. Annyira nem ismerem...
Már megbocsáss, de opcióban bármelyikhez lehet OBD tiltást tenni. Egy rendes beszerelő ezt megteszi neki. Biztonságosan és megbízhatóan... Ne misztifikáljuk túl a tiltás kérdést. Én egy bistabil relé beépítésével megoldottam. Élesített rendszer tiltja. Egy szakműhelyben szerinted kétségbeesnek egy ilyen kívánságtól? Oda nem szabad vinni az autót!
Végre írtál szerinted jó védelmi rendszereket, nekünk ezt egyszer sem tetted meg. Végre van miről értelmesen beszélni!
Tehát azt eddig is tudjuk, hogy a "kommunikációban" hiszel.
Valószínűleg rendelkezel tapasztalattal és/vagy mélyebb ismerettel arról amit ajánlottál.
Én nem ismerem a CAR-ŐR rendszerét, de most beleolvastam.
Komolyan érdeklődve kérdem:
Látom, hogy észleli a GSM blokkolót.
Észlelte...
Mi történik? Szirénázik egyet? Mi van egy mélygarázsban?
Az általad említettek közül egyik sem tudja az OBD-tiltást.
Ha ez a funkció fontos számodra, akkor nézzél rá a Skyguard-ra, vagy a Car-Őr re, azoknál érhető el ez az opció viszonylag kezelhetően és biztonságosan.
Szerintem jó rendszer, személyes tapasztalatom nincs benne, de a logikai felépítése nem rossz. Különböző szolgáltatási szintek vannak.
Nagyon jó az úgynevezett biztosítási ajánlatuk, garanciájuk.
Inkább emberi oldala van annak, ami miatt ezen a fórumon "nem szeretjük". A marketingjük szvsz túl agresszív, nem a saját rendszerük "jóságát" kommunikálják, hanem a "felsőbbrendűségét" és hogy ők az ötletgazdák. Korábban még szabadalomként is emlegették, saját találmány, know-how. Mindenki más csak kókler és őket másolja. Ez utóbbiak meg nem igazak. Tényszerűen. Bár ez is érthető, hiszen ha csak egyikek lennének a jók között, senki nem fizetné meg a felárat és itt térek rá a negatívumra.
Az általuk kínált -ismétlem nem rossz- rendszer lényegesen drágább, mint a hasonló biztonságot nyújtó más rendszerek minőségi beszereléssel. Ha elfogadjuk, hogy állításuknak megfelelően tényleg nem loptak még el Pajzs-os autót, akkor az ez alapján igaz a többi azonos biztonsági szintű védelmi rendszerre is. Egyszerűen magukat feljebb pozicionálják árban és ha ezt sikerül elhitetniük, akkor nyertek...
Nekem is volt olyan ismerősöm, aki úgy mutatta be az új Audiját, hogy "Pajzs van benne". Szóval a cél teljesült, ez is része a "prémiumérzetnek? :-D
És akkor a másik oldal:
A legmegbízhatóbbnak tartott autóvédelmek (több is van ilyen) minőségét és biztonságát a beszerelés minősége és a "csomagnak" a megrendelő és az autó típusához szabott tartalma határozza meg. Pl kérheted az OBD védelmét, vagy a motortérzár extra védelmét, lemez takarással. Nálam szükség volt rá, mert a hűtőrácson keresztül is nyitható volt célszerszámmal... Minden védelemnek lehet gyenge pontja, ezt a hozzáértő szerelők tudják. Én azt javaslom, ha ezt az utat választod, keresd azokat a beszerelőket, akik egyedileg foglalkoznak a tulajdonossal és az autóval is, nem sorozatmunka normaidővel (pl. 2 óra múlva jöhet érte!). Több rendszer említésre került ezen a fórumon és valóban a Blue16 mondhatni a jelenleg egyik leginkább jónak, biztonságosnak tartott. Ismétlem, minden, még a legjobban átgondolt védelmi rendszer is elbukik hanyag beszerelés esetén, fontos a referencia!
MINIT (alias Kovialarm) a fórumon gyakran hozzászóló autóvédelem beszerelő mester és sokunknak van a munkájával kapcsolatosan pozitív tapasztalata. Tőle kérj ajánlatot, aki személyre és kocsira szabva adja meg. Aztán ez alapján dönthetsz.
Rugalmasságágára jellemző, hogy az általam tervezett és készített egyedi rendszer beszerelését is vállalta és állítom, minőségi munkát végzett, kiegészítette olyan dologgal, amiről nekem fogalmam sem volt, mint szabotázs lehetőség (pl. az említett motortérzár takarás)! 8 éve működik hibátlanul.
Egy személyautót szeretnék megvédeni, (új, középkategóriás hamarosan érkező autóról van szó) Igazából nem parkolok rossz, elhagyatott helyeken, de szeretnék bele egy megbizható védelmi rendszert.
Fontos lenne (vidéki vagyok), hogy ne kelljen külön ezmiatt szervizbe járnom vele pestre... - felülvizsgálatra sem. (Győr mellett élek és itt is közlekedem, még véletlenül sem megyek Pest felé, esetleg a beszerelés miatt igen.)
Ahogy olvasom a topikot, mindenki mást állít , mond, igy kezdek elveszni részletekben.
Szóval egy közönséges halandónak kellene egy gyáritól merőben különböző védelem (rablásgátlás, talán motortérzár ODB csatlakozó tiltás és amit még jónak láttok...)
Amit eddig néztem: BLUE16, Pajzs. (Nem kivánok vitát szítani itt a fórumon, igy akár magánba, privát üzenetbe is jöhet vélemény vagy a ggyorgykukact-emailponthu cimre ha valakinek már van kellő tapasztalata a védelmi rendszerekkel. vagy ha vanmás ötlet, új védelmi rendszer, szivesen olvasnék róla.
Itt azért szokták a hozzáértők javasolni, hogy az utastéri OBD csatlakozót érdemes valamilyen módon blokkolni. Ez megakadályozza a rosszarcút, hogy a kocsi rendszerére csatlakozva elindítsa azt, vagy azon keresztül tájékozódjon, hogy a nem gyárilag szerelt rendszer mit tilt.
Azaz a Te kifejezéseddel "dummy".
Ugyanitt azt is írtam, hogy 2000-es évektől már általános az OBDII. Műkedvelőként messze nem teljes, sőt viszonylag kicsi a típusismeretem. Azonban azokban a típusokban amikkel én találkoztam, a szervizcsatlakozó az utastérben volt, nyilván nem véletlenül.
A kiindulópont pedig, hogy a fórumtársnak a szerelő a motorvezérlő elektronika cseréjét nevezte meg gyakori lopós módszernek.
Köszönöm, gondoltam, hogy nem az igazi, elég maradi megoldásnak látszott eleve.
Egy korábbi kérdésre válaszolva: Egy áramszünet kapcsán, egyszer barmolták össze a zárat, az autót nem vitték el, könnyen mozdítható érték nem volt benne, így nem derült ki, mi volt a cél. Szerencsére, jelentős kárt nem tettek benne, a zárat kellett cseréltetni.
Olvasgattam néhány órát, azért azt látom, hogy egy gps ma már nem baj ha van, akár egy közép kategóriás autóban is.
Az egyik megoldás azt mondja, nem kell motortér zár, a másik mindenképpen javasolja... és mindkettő hasonló árban, 150 ezer plusszos ajánlatokkal. Ennyiből mit hoz ki egy független műhely? Akár többet is, legalább olyan hatékonyan?
Én nem barátkozom... és egy konkrét terméket nem fogok javasolni.
Mivel Laci vagyok és amíg nem tudni, hogy milyen autó, hogyan és milyen körülmények, stb stb....
Keressél fel egy gépjárművédelemmel foglalkozó olyan szakembert, aki nem a megszokott mindenki által szerelt tucat cuccokat akarja rádsózni! És el tudod képzelni, hogy beszerelést követően fogod tudni használni az autódat és lehetőleg a garanciális szervizeknél sem fognak halálra szivatni és pluszköltségeket felszámolni a beszerelt védelem miatt!
Az előzőben váltózár (BL) és elektromos motortérzár volt, kapcsolóval. Most látom, hogy van mechanikus motortérzár (BL). Melyiket gondoljátok biztonságosabbank, a mechanikus vagy az eletronikus zárat? A mechanikusnál, elég egyértelmű a helyzet, hogy mi és hol van, igaz?
Saját véleményemet írom le.
A mechanikus motortérzárat több dolog miatt nem szeretem. Mint ahogy te is írtad, elég egyértelmű a kezelése elhelyezkedése, és szerintem a kiiktatása is.
Ugyan már sikerült úgy is egy terepjáróba (OffRoad) beszerelni, hogy ott elég körülményesen lehetett volna csak szabotálni de ez egy extrém példa.
Ami miatt sem szeretem és egy új autónál mint tulaj meg sem engedném, az az hogy szét kell furkálni a doblemezt legalább 4 ponton illetve bemeneti nyílás is kell (azt hiszem 28mm átmérő) fúrni a zártestnek a tűzfalra. Ráadásul az újkori autóknál ezt nagyon körülményes is megtenni mert a tüzfal zsúfolt. Azt megh hogy a kesztyűtartóba tegye az ember fia a kezelő zártestet, szerintem szinte lehetetlen, mert az mögött szó szerint nincs hely. -klima rendszer, légzsák stb.
Nem tudom mikori a Póló amiről beszélsz, de ha 2000 után gyártották, bizonyosan OBDII rendszerrel készült. Ezek esetében az utastéri szervizcsatlakozóról elérhető az autó összes lényeges funkciója, motorvezérlése megfelelő diagnosztikai eszközzel, laptoppal, speciális kütyükkel. Ezen keresztül a gyári szabvány riasztó kiiktatása is lehetséges, nem kell hozzá komplett vezérléscsere.
Számos videó, biztonsági kamera felvétel van fenn a neten arról, hogy milyen könnyen és gyorsan viszik ezeket az autókat. A rosszarcú beül az autóba és max egy perc múlva elhajt az autóval. Nem cserél semmit, nem matat a motortérben.
Itt azért szokták a hozzáértők javasolni, hogy az utastéri OBD csatlakozót érdemes valamilyen módon blokkolni. Ez megakadályozza a rosszarcút, hogy a kocsi rendszerére csatlakozva elindítsa azt, vagy azon keresztül tájékozódjon, hogy a nem gyárilag szerelt rendszer mit tilt.
Valakivel bizonyára összekeversz, semmiféle szupercuccról nem volt még szó, de legalább egyáltalán nem válaszoltál a kérdésre. Egyébként anno, éppen a még ma is itt író és nevüket/elérhetőségüket vállaló szakikra hallgattam és meg is maradt az autó több mint tíz évig.
Ha már itt tartunk és így összebarátkoztunk itt, te mit és kit ajánlanál?
Olyan "szakikra" hallgatsz, akik nem adják a nevüket és egy kicsit sem értenek a témához!
Csak és kizárólag saját magadat és az autószarelődet fogod szivatni. Egy mai 2017-18-as autótovaj körberőhögi a szupercuccodat és mosojogva fogja ellopni az autódat!!! Ráadásul egy csomó pénzt dobsz ki teljesen feleslegesen.
Inkább ballagjál el egy szakműhelybe és kérdezzél meg egy valódi szakembert, ha arra szeretnéd használni a kocsidat, amire való és ott szeretnéd találni az autódat, ahol hagytad.
Igazából, az itteni szakik beszéltek rá erre a kombóra, még úgy 10 évvel ezelőtt és gondoltam, most is aktuális még ez a megoldás, mert elég sok cucc van a motortérben, már csak maga az akku is elég drága.
valamikor talán 2006-ban szereltettem egy vw poloba tempomatot nem vagyok egy műszaki expert, de volt az elején egy érdekes megfigyelésem, felnyitotta a mester a motorháztetőt, és mutatta jobbra fent a kompjutert, hogy ez csinál ottan minden okosságot, tempomattól motorvezérlésen át az immóig és demonstratíve kikapta, meg mondta hogy pld. a tolvajok ide szokták bedugni a saját kompjuterüket na ebből gondolom, hogy ha ahhoz a komjuterhez nem fér hozza a t. rabló, se fizikálisan - mert motortérzár - se szofferesen - mert obd is el van nyisszantva - akkor azért jelentősen előrébb vagyunk persze messze nem ott mintha lenne egy nem tipusspecifikus extra immo, jól eldugva de határozottan előrébb
A gyári típusspecifikus autóvédelmi rendszer kiiktatásához nem kell a motortérbe bejutni.
A motortérzárnak ekkor is van értelme, de nem az autólopás ellen fog védeni, hanem attól ami mostanában talán gyakrabban előfordul, mégpedig a motortérből eltulajdonított fájóan drága alkatrészek eltulajdonítása ellen. Értsd az autód ott van, csak hiányzik belőle pár-százezer forint értékű alkatrész.
Az előzőben váltózár (BL) és elektromos motortérzár volt, kapcsolóval. Most látom, hogy van mechanikus motortérzár (BL). Melyiket gondoljátok biztonságosabbank, a mechanikus vagy az eletronikus zárat?
Mit akarsz védeni a motortérben?
A motortérzárnak akkor van értelme, ha oda van telepítve egy ügyes immobilizer.
Új autóba próbálok összerakni, egyelőre fejben, védelmet. Az előzőben váltózár (BL) és elektromos motortérzár volt, kapcsolóval. Most látom, hogy van mechanikus motortérzár (BL). Melyiket gondoljátok biztonságosabbank, a mechanikus vagy az eletronikus zárat? A mechanikusnál, elég egyértelmű a helyzet, hogy mi és hol van, igaz?
Jól látod, a kérdésed költői! Nem zárult még a tendereztetésem / szakember keresésem / információ gyűjtésem. Nem is miattad vagyok itt, hanem a potenciális szakember keresés közben, amiben Te nem tudsz hátráltatni. Eszembe sincs népet nevelni Index fórum egyik eldugott topic-jában, ez már önmagában is paradoxon, ha belegondolsz. Nem akarok senkit sértegetni, de tudod amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Elnézést, ha személyeskedésnek vettél bármit, nem szántam annak.
Ez mondjuk nem akadályoz meg abban, hogy hülyén halj-ak meg, de tegyük fel érem az önvédelmi reflex fogalmát. Viszont máshol trollokat nem szokás etetni, viszont itt mindenki csapatta idegből. Csak az önvédelmi reflex túlzónak tűnt, de ti tudjátok. Egyébként az a Laci is tud róla, hogy itt nem szeretitek nagyon, egyáltalán tud erről a topicról, vagy mindenki Laci aki idejön és ha nem kopik ki, akkor nem Laci? Kicsit roncsfilmes beszélgetésnek tűnik, de tetszik!
Hahó! Van itt riasztó szerelő, vagy csak sértődős bölcsek?
:)))
Szóóval.. Ha kapok egy levelet az info kukac kovialarm pont hu címre,
jármű adatokkal, parkolási és használati szokássokkal - amik nélkül ugyebár nehéz jó és személyre szabott ajánlatot adni- akkor nagyon szívesen válaszolok rá.
Na, de ha sikerrel zárult a "közvélemény kutatásod" akkor minek ragozod itt a dogot? Ez tudod olyan troll szokás! Megkaptad az infot amire vágytál utána nem mindegy neked, hogy itt -szerinted- sértődött bölcsek, pontagyúak, stb. tömege van? Mi vagy Te? Népnevelő?
Erősen úgy tűnik, Te valami más miatt ragoztad itt a "problémádat". Később -mikor más nickkel lépsz be, mert elvesztetted a régieket- jobban figyeljél a logikai összefüggésekre, mert ismét bebukod a próbálkozásodat. Vagy csak szimplán frusztrált vagy és itt keresel kielégülést? (ez egy költői kérdés, hiszen biztosan nem)
Értem, szóval olyan játékot játszunk, hogy mindenki laciz engem, jó. Ez valami topic-szektás dolog, vagy összebeszéltetek? Jelzem nem gond, csak hogy tudjam. Lehet hogy lappang itt a mélyben valami szörnyű titok, az se lenne baj, főleg ha elmondanátok. Vagy ez a bünti, mert nem olvastam el az előzményeket? LOL
Jó, hogy megírtam az e-mail címem, ha a topicra hagyatkozom, még azt hiszem mindenki zsigerből pontagyú. Nincs felelősség áthárításról szó, valós tapasztalat összesítés a kezdeményezésem lényege és sikerrel zárult a hathatós segítséged nélkül is. Viszont köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és te is osztottál egy kis észt!
Az egyik, hogy nem tudod elengedni, hogy ebben az isten háta mögötti, ici-pici topikban a terméked kritikákat kap. Újra és újra nekifutsz, különböző trükkökkel, hogy felhozd a témát, és reménykedsz, hogy a kritikusok már megunták, elfáradtak, eltűntek. Vagy legalább lesz egy igazi, hiteles hátterű felhasználó, aki kiáll a terméked mellett. Ha nem tudod elengedni, Laci, akkor a baj veled van. Nem ártana konzultálnod egy pszichológussal.
A másik baj, hogy bár mindent megpróbálsz, közben iszonyú spúr is vagy, Laci. Neked egy kommunikációs ügynökséghez kellene fordulnod, és akkor nem buknál le minden egyes lakalommal az újabbnál újabb nickjeiddel és kamu sztorijaiddal. A kommunikáció egy szakma, ugyanolyan, mint az autóvédelem. Aki ért hozzá, villámgyorsan kiszúrja az amatőröket. Laci, a kommunikációban amatőr vagy.
Nem, ne gyere vissza egy ötvenedik nickkel, ne kezdd elölről.
Nem kell a "korpa" között kotorászni. Mint írtad: "... ez csak egy topic sok kibiccel és valamekkora hányadú jóindulatú, szakemberrel", vagyis ahogy azután olvashattuk tőled:"Egy bizonyos ár felett azért nagy meglepetések csak nem érnek!"
Ebben igazad van. Kinek mennyi az a bizonyos ár és mekkora lehet egy nagy meglepetés?
(halk megjegyzés: az első beírásod alatt -azon az oldalon-4 illetve 12 bejegyzéssel van némi infó amiből leszűrhettél volna dolgokat. Persze, ha a döntés felelősségét át akarod hárítani, az más)
Ismerem a piacvezető védelmi rendszerek ajánlatait és azok meggyőzőek. Megköszönöm viszont az olyan véleményeket, amik használatból erednek. Ketten írtak az egyikük egy nagyon pozitív hangvételű levelet írt, a másik pedig aki kiszereltetett egy drága a riasztót, mert elégedetlen volt a műszaki állapotával.
Persze örültem volna, ha valamelyik szakmailag felkészült szervizes, vagy hasonszőrű bennfentes is írna, hogy minél mire ügyeljek, de ha nem hát nem. Azért nem megyek a Dunának, mert néhányan frusztrálódnak, hogy az életművük van egy topicban és én nem tisztelem eléggé. Bocsánat a tiszteletlenségért, őszintén mondom! De ez csak egy topic sok kibiccel és valamekkora hányadú jóindulatú, szakemberrel. Ha lenne mellettük jelzés, hogy kit lehet komolyan venni és ki okoskodik, akkor habzsolnám az információkat, de így laikusként nem szánok időt a korpa közötti kotorászásra.
Egy bizonyos ár felett azért nagy meglepetések csak nem érnek! Ha tévednék, akkor megírom.
Teljesen igazad van. Ha a sok hülye itt nem óhajt gondoskodni arról, hogy Te a december 18-án átveendő 8 milla körüli autódra megfelelő védelmi rendszert ajánljon/találjon, akkor dobjad be a durcit és azért se legyen benne megfelelő. Mert olyan elfoglalt vagy, hogy ilyen ki szar csip-csup ügyekkel nem tudsz foglalkozni, különben is dögöljön meg mindenki.
Egyébként kinek az érdeke, hogy jó védelmi rendszered legyen? Persze ez egy költői kérdés, valószínűleg a miénk. Szerinted!
Amúgy pedig teljesen igazad van a lustaság/jóindulat kérdésében!
Viszont a piac tele van drága nagyon jó gyártmányokkal, beszerelő műhelyekkel. Gondoltam ha van valami égbekiáltó szívatás valamelyik termékkel, akkor azok akik konkrétan megégették magukat, megírják. Az új nick-en kívül nem szánok rá több energiát, brutál hosszú ez a topic.
Köszönöm a válaszod, valóban nem érek rá a troll-folyamból kihámozni a lényeget, viszont gondoltam ez elég forgalmas hely, ahol összejön a hozzáértő és a valóban tapasztalt.
Igen, valószínű hogy akkor nekem jó lesz egy márkás termék a magasabb árfekvésből.
A magánban való "tenderez"-tetést nem tartom rossznak. Minden "maszek"-nak szíve joga válaszolni, végül is neki lesz belőle haszna. A konkurencia feltérképezését meg úgysem lehet kivédeni, mindenki fenn van az interneten, címmel, névvel, esetleg árakkal.
Amúgy csomó csoportban a régebbi nevek is ki szokták jelenteni, hogy nem olvasnak vissza. Pofám leszakadt akkor, mikor ennél finomabban adtam a tudtára és pár liba még a kérdezőnek adott igazat, hogy vagy írjam le újra vagy kussoljak. Hátvaz.
Jahh, akkor már tudom kikre nyomulnak erős marketinggel a vacak gyártók :-D Mi meg marha lusták vagyunk újra ugyanazokat leírni, szóval kvittek is vagyunk, várhatod a sült galambot. Komolyan, eszem megáll, hogy akar valamit és ELVÁROD, hogy hobbiból segítsünk, de nem csak megmozdulni nem akarsz érte, de még odahaza a gép előtt vagy villamoson zötykölődve holtidőben sem akarsz visszaolvasni. És még le is írod. Pofám leszakad. Akkor lustulj csak és remélem senki nem fog semmi okosat mondani.
Nem bántásnak szánom, de ha Te nem érsz rá visszaolvasni, akkor más miért érjen rá Neked "segíteni"? Kb egy órát nem akarsz rászánni?
A "segíteni" azért idézőjeles, mert nem a segítőszándékkal lenne a baj, hanem egy csomó kérdést kell tisztázni. Nem velünk, hanem azzal aki majd korrekten beszereli Neked, nem pedig belegányolja. Többet mint amit írtál... Szóval ez nem ujjbegyből két mondat kérdése.
A beszerelők "tendereztetése" sem szokás ezen a helyen. :-)
A kérésed és a téma megközelítésed tipikusan olyan, hogy Neked a leggyakrabban reklámozottabb P. autóvédelmi rendszer lesz tökéletes. Az ideológiát ők adják, Neked csak fizetned kell (érte).
Dec. 18-án hozom el az új céges autót és szeretnék bele valami védelmet. Irodaház belsőgarázs, otthoni garázs járat lesz, szóval nem indokolt a magas szintű védelem, de az ördög nem alszik és nem is ébresztgetném! Sajnos lusta vagyok visszaolvasni. Kérlek írjatok a h.kovacs.peter[kukac]gmail.com címre, vagy privátba hogy mit javasoltok, mit nem. Esetleg pár mondatban, hogy miért EZT, miért NE AZT! Ha rég óta használsz egy rendszert és bevált, azt is írd már meg légy szíves, hogy mi az ami jó benne és ami gáz!
Szerelőktől is szívesen veszem a megkeresést, esetleg azt is megírhatnád, miért Téged válasszalak, hova kéne vinnem az autóm és mennyi idő a beszerelés. Új Honda Civic 1.5 VTEC TURBO lesz a jármű, nem szeretnék bele valami forrasztott, csúnya kapcsolót, vagy összefúrt műszerfalat!
Előre is köszönöm az összes levelet magam és az autó nevében! Peti
Végül én sem erőltettem, Blue 16 lett, mint az előző autóban volt. Próbáltam olcsóbban, más megoldással, de vagy gyengébb, vagy macerásabb használni, vagy kevésbé megbízható.
Más:
K-TEC riasztóról érdeklődtem. Ahol a rablásgátlás és indítás úgy működik, hogy ha nem adom be a kódot, menet közben kérdés nélkül leáll az autó. Nem tudom, ez mennyire egészséges.
Na, megkérdeztem az ablak mögött ülőt. Azt mondja, hogy lopott autót alapban 5 évig köröznek. Mert ugye körözés akkor is van, ha bűncselekményt követtek el vele, akkor annak típusától függ, hogy esetleg tovább is. Mellékesen még azt is mondta, hogy eddig tavaly már tán csökkent a lopások száma, ott Nála heti legalább 5öt belejentettek, most havi 3-4 lopás van és eddig a száz éves Swiftet is vitték, most amik jönnek "az kivétel nélkül audisbömösnagyértékűslexusos szirszarok". Érdekes.
látod....ha lefotóztad, akkor megmaradt a nem ajánlott szar váltózárral a a kocsi... ezek szerint...csak nem beleakadt a segédvas az ellentámaszba ennél a renaultnál vagy mi ez és letépte a barom???? vagy te basztad el a fotó kedvéért?
hogy nálad mik elő nem fordulnak?
de mondom, már maga a fotó ha lopási kísérlet történt igazolja hogy az általad nem ajánlott szar ott maglódon csak jó valamire. ja!!! defend lock volt a legfosabb....lásd honda jazz.
szerelj riasztót de olcsót, vagy menj át az ósanba péknek, nincs messze.
- Ajtónyitás érzékelés - Csomag- és motortér nyitásérzékelés - Ultrahangos belsőtér figyelés - Emelés, dőlés figyelés - Riasztáskor fényjelzés - Riasztáskor hangjelzés, saját akkumulátorral rendelkező szirénával - OBD tiltás - Kódkulcsos élesítési, hatástalanítási lehetőség - Motorblokkolás (önindító) - Gyújtásfigyelés
Amiket leírtál azok egy "majdnem" átlag riasztó tudásszintje. A kódkulcsos hatástalanítás, a emelés érzékelés illetve az obd tiltás kivételével, merthogy ezen utolsó, nem riasztó dolga.
Őszinte leszek, nem olvastam utána és nem tudom milyen autó is ez és mennyi idős, de erre én nem alapoznék hatásos védelmet.
De ha mindenképp riazstót szeretnél mert a parkolási szokásaidnak megfelel, akkor hajrá, de próbáld meg valahogy nem a megszokott módon megcsinálni
Ezzel részemről befejeztem a váltózár ügyet, amit gondolatébresztés gyanánt a: "drMinit 2017.10.21 34901" -hozászolásomban elkezdtem, habár szerintem kicsit értelmesebb téma volt, mint ami itt ment az elmúlt pár napban.
Summa: Van ahol a váltózár ajánlható van ahol én, mondom én, nem ajánlom!
És hogy miért mondom azt, hogy nem minden autóba, és nem mindegy az sem hogy milyen váltózárat...
illetve hogy sok esetben csak mint utólagos kiegészításként, mind "optikai" védelmet biztosító eszköz a váltózár..
( természetesen vannak olyan típusok ahol ajánlható a váltózár, de van ahol, egyenesen pénzkidobás! )
1.kép: bezárva
2.kép: félrehúzva újjal
3.kép kiakasztva.
Szomorú hogy ilyet beszerelnek emberek! -szakemberek-
Ezek a képek 2011.ben készültek és természetesen kidobtuk az autóból a tulajdonossal egyeztetve és más típust szereltünk be. A műveletről videó is készült, a kételkedők nálam megnézhetik.. és sajnos ilyen és hasonló esetekről vagy fél tucat dokumentációm van!
A rendőrség hivatalos statisztikái szerint jelenleg 5731 személygépjárműre van kiadva érvényes körözés!! :/
A leggyakrabban eltulajdonított márkák listáján nincs nagy meglepetés, hiszen azok többé-kevésbé tükrözik az eladási statisztikákat. A két legnépszerűbb vállalati flotta márka a Ford és a Volkswagen, ezek ketten teszik ki az ellopott autók közel felét. Rajtuk kívül még a Renault, a Skoda, az Opel, és a Toyota népszerű a bűnözők körében.
"A tipikus ellopott autó fehér színű, 7 éves, Ford vagy Volkswagen márkájú és jó eséllyel céges flottához tartozik derül ki a biztosító saját statisztikáiból."
És a cikk végén az okos megoldás:
Nincs ellophatatlan autó, de a vállalatok két kézenfekvő módszerrel megnehezíthetik a tolvajok dolgát:
szereltessenek be utólagosan vagyonvédelmi berendezést, műholdas védelmet a gyári riasztó mellé;
legyen egyedi azonosítóval ellátva az autó (gravírozás, matrica) vagy valamilyen egyedi színt válasszanak.
írta a: 24.hu
Igazándiból az első szám ütöttem meg a szemem, és álltam neki elolvasni a cikket. hhmm.. ok-ok, de mennyi idő az, míg a körözés elévül?
Most akkor írd le, hogy véleményed szerint mi fog történni, ha a MOTORTÉRBEN elvágod az OBD azaz a kommunikációs vezetéket??? Mert ha csak addig szakítod meg amíg be van élesítve a riasztó az xart sem ér!
Már megint valami nagyon nagy okosságot készülsz elsütni...? Ja nem, úgysem válaszolsz kérdésekre!
Miért nem ér xart sem ha "csak" az élesített állapotban van megszakítva? Mert nekem így van megoldva... Tényleg szeretném tudni... Most akkor Te aki annyira ismered a tolvajlás módszereit, de nyilván a mi érdekünkben nem számolsz be arról mit tudsz, sokadszorra sem... szóval mit is tudnál kezdeni a dologgal?
Leírtam, egy autóvédelmet tegnap kérdeztem, azzal mit kezdenél? Ja megint kérdeztem és ismét nem válaszoltál...
Leírtam a saját védelmi rendszeremet, nincs az elvekben semmi titok. Mit tennél Te ennek hatástalanítására? Ne felejtsd, csak a helyes kód megadására szűnnek meg a megszakítások!
Az az érzésem, Te csak általánosságokat puffogtatsz, ha részletekbe kérdeznek terelsz. Pedig borzasztó egyszerű a kérdés.
neked fogalmad sincs az én munkásságomról és a járművédelemhez kötődésemről! De, hogy neked halvány fogalmad nincs az autókról az tuti biztos, csak az arcod nagy! NAGYON TUDATLAN ÉS SZÁNALMAS vagy
Senki ne hallgasson ezekre a luzerekre! Borzasztóan nagy baromságokat írogatnak!!!
NEM a meghibásodásról beszélek, hanem a konkrét beszerelést követő másodpercet követő időszakról!!!
Most akkor írd le, hogy véleményed szerint mi fog történni, ha a MOTORTÉRBEN elvágod az OBD azaz a kommunikációs vezetéket??? Mert ha csak addig szakítod meg amíg be van élesítve a riasztó az xart sem ér!
Kíváncsian várom a szakmai leírást!
Egyébként csak szerinted halt ki... Kérdezzél meg olyat is aki...
garfield ciculi tőled is várom a szakmai hozzászólást! DE ne csak a buziskodásaidat!!! Szakma tudod...
Laci, nektek a 15 évvel ezelőttinél bonyolúltabb és modernebb dolgok mind a sátán találmányai és nem nyúltok hozzá, de kérlek, ezt azért engedd meg a nálad képzettebbeknek.
Egyébként ne beszéljünk el egymás mellett: én sem a tréleres lopásról beszéltem, Konkrétan szerintem ez a lopásfajta gyakorlatilag kihalt. Arról írtam, hogy az előzményben azt állítottad: szerinted a motortéri OBD blokkolás és védelem meghibásodás nagy valószínűséggel (?) tréleres szervizbe szállítást von maga után. Ennek esélyeit, valószínűségét és kockázatát próbáltam érzékeltetni.
Milyen lopási módszerek vannak, akkor ha az itt tipikusan javasolt védelem kerül beépítésre? A legtöbb rendszer ismer ilyen-olyan a rablásvédelem funkciót. A trükkös lopás is egy másik történet.
A lopások 90%-a úgy történik, hogy a parkolóból viszik el a járgányt.
Most tekintsünk el attól, hogy szerinted ez hülyeség! Adott az alábbi autó...:
motortér elektromechanikus zárása, OBD blokkolása, motortérbe telepített autóvédelem van.
Tényleg szeretnék konkrétumokat olvasni Tőled! Te itt n+1-szer fikázol, többször utaltál is rá, hogy nagyon értesz hozzá. Nos itt vagyok én tudatlan embör, aki segítséget kér! Mit mondanál? Te vagy a szakember!
Te egyetlen autólopási módszerre fókuszálsz csak. Ez azért hiba, mert ezen kívül még nagyon sok létezik és alkalmazzák is!!! És ezen kívül még ott vannak a trükkös lopások is.
Ezért ne higgyen senki a fórumokon leírt baromságoknak.
Tájékozódni kell! Szakemberhez kell fordulni, de csak olyanhoz, ahol van tapasztalat és főleg bizalom!!!
El kell dönteni. Mitől félsz jobban, az autóvédelem hibájától, vagy a kocsid ellopásától?
Tudjuk, Te a trélertől. A kérdező nem biztosan.
Másik kérdés, melyik a gyakoribb? Az autólopás, vagy a védelem olyan kritikus meghibásodása, amikor trélert kell hívni?
Harmadik kérdés, melyik okoz nagyobb kárt? A kocsi ellopása, vagy a tréler? Utóbbiról konkrét és nagyon friss példám van, 150 km számlával 35.000,- + ÁFA. Új céges autóval szívattam meg magam de nagyon és nem az autóvédelemmel volt a baj, hanem velem... :-(
Ugyan sehol nem írtam, hogy az OBD-t a motortérben tiltanám, de valóban.
És valóban szakemberrel kell csináltatni, én is arra bíztam. Én megterveztem és elkészítettem az elektronikát, a beépítés, megszakítás a típust jól ismerő szakemberek dolga.
Egyébként nálam a sárga angyal veszélye ebben az értelemben nem fenyeget. Pontosan tudom, hol és mit kell csinálni, hogy az OBD tiltás (megszakítás) meg legyen szüntetve.
A "gyári" "riasztók" meghibásodása pedig ugyanúgy előfordul. És bizony az is trélert eredményezhet. Egy ismerősömnek Olaszországból kellett hazahozni a kocsiját. Na az finom volt! Szerencsére volt biztosítása...
Nem kipakolásról, hanem ellopásról beszélünk. Amúgy pont most néztem, hogy a biztosítók is már részletesen mennek utána a felmérésnek, eddig csak drága audiórendszer volt a bepipálhatók közt, most láttam, hogy külön van nagy értékű lámpatest és ilyesmi is. Nem véletlenül. Katalizétort, hűtőt csomó ismerős kocsijából kaptak már ki, de ez megint más.
Lehet, hogy félreértetted... Én arra gondoltam, hogy értékes alkatrészeket lehet kiszerelni az autó védtelen motorteréből. Például a motorvezérlő elektronikát nagyon gyorsan ki lehet venni az egyik kocsimból... Kivehetem mellé a légtömegmérőt is... Ez mindössze 3 perc lenne nekem. Akár félhomályban... :-( A motorburkolatot ekkor még le sem szedtem és már 100 ezres nagyságrendű a kár.
Azért inkább gondoljuk át azt a motortéri OBD tiltást!
Ezt inkább bízzuk szakemberre!!!
Mert, ha pacsepára hallgatunk, akkor hívhatjuk a sárgaangyalt, aki beszállíttatja az autót a márkaszervízbe és nagyon drágán visszakötik azt, hogy egyáltalán beinduljon az autó...
NEM mondod bakker!!! Qrvára komoly gépjárművédelmi szakember és szakértő lehetsz, ha saját bevallásod szerint is már legalább 2 autódat ellopták az általad fejlesztett és beszerelt SZUPERRIASZTÓVAL együtt !!
Beszarok a röhögéstől!!! Ez az év legnagyobb poénja!!! Gratula!
A motortérzár fizikai takarásos védelme azért is fontos, mert sajnos már egyre többször előfordul, hogy az akár kívülről kinyitott motortérből kiszerelnek 500-600 ezer forint értékű alkatrészt... Sajnos ehhez sem kell a gyakorlott kéznek hosszú idő. Kinek tűnik fel egy parkolóban egy felnyitott motorháztető, amiben egy-két szerelő szorgoskodik?
Motortér kinyit, akkusaru le, sziréna kábel elvág, bontást megkezd...
Neked lopták már el kocsidat? Csak mert nekem 2 hetes korában vittek el egyet!
Ha valaki x összegért megvesz egy autót és nyilván nem egy zsák kukoricáért, akkor érthető, hogy szeretne nyugodtan aludni.
Most kb ugyanabban a stádiumban van a fórumtárs, mint én anno, amikor megvettem a lopás után a következőt.
Mikor befizettem a rendelésnél az előleget, hónapokig azon dolgozott az agyam, hogyan védhetem meg, ami az enyém... Bújtam az internetet és kérdezgettem az akkor még éppen szárnyaikat bontogató fórumokon, beszereléssel foglalkozó cégeket hívogattam.
Talán annyival voltam előbbre, hogy autótechnikában és elektronikában is volt némi ismeretem, tehát tudtam szűrni a több helyről beérkező infókat.
Egész ütős rendszerem lett a végére.
Azóta lecseréltem, de 17 évvel ezelőtt egy GSM visszajelzős, PIN kódos, motortérzáras cucc azért komoly dolognak számított!
Szóval ha kérdez valaki, akkor nem gáz, ez a fórum szvsz erről szól...
A blokkolás (vagy ahogy még hívják az eszközt: jammer) a kommunikációhoz használt sávokat blokkolja. Pár méteres körzetben a mobilkommunikáció által használt frekvenciasávot kiüti.
Ebben benne van a válasz. Nem fog kimenni semmilyen átjelzés és üzenet, de Te sem tudod elérni, távblokkolni a kocsit. Nem is tudod, hogy "helyzet" van.
Egy ilyen GPS blokkoló az interneten simán megvásárolható és nagyon olcsó. Még Magyarországon is....
Ezen a linken egy kínai webshop-hoz képest nagyon drágán kínálják:
A részletes leírása ott van, megérted miért írtam amit írtam.
A GSM-re épülő távfelügyeleteknek is probléma ez, hiszen a térképről eltűnik az autó, amikor a jammer "letakarja".
Tételezzük fel, hogy erre elindul egy távfelügyeletes autó a tett helyszínére (de valószínűleg nem fog). 5 percen belül nem fog odaérni, hacsak nem a szomszéd utcában vannak. Ha erre építi valaki az autóvédelmet, akkor hol vannak már addigra az autójával?
Önnek meg javaslom figyelmébe, hogy most kaptam először kimerítő választ ahelyett, hogy keress tovább, meg ez semmit nem ér, illetve a beszólás az érdeklődésemre.
Ön az én véleményem szerint egy sérült ember, aki segítségre szorul.
Lassan egy hónapja itt trollkodsz, ilyen váltózár megy olyan váltózár, miközben sokan elmondták, hogy nincs tökéletes védelem. Dönteni úgyis neked kell a zsebed függvényében. Minden esetre ha doki visszakérdezne, akkor elgondolkodnék, hogy az tényleg rá tartozik?
A listában van pár felesleges funkció. Ha a választott rendszerben ez extraként, azaz külön fizetendő szolgáltatás, akkor kár költeni rá.
Az emelés-dőlés érzékelés funkció elvileg a tréleres elszállításra van hegyezve, de ilyen már nincs.
Az ultrahangos érzékelés funkció (bár az enyémben is van) elhagyható. Ha az ajtónyitást és az ütést érzékeli a rendszer az szvsz elég, az autólopás elleni védelemhez ultrahangos beltérvédelem szükségtelen.
A sziréna nem kell hogy saját akkumulátorról menjen. Ennek az lenne a célja, hogy ha az akkuról leveszik a kocsit, akkor is szóljon. De kérdem én, minek? A mai tolvajnak az OBD-n keresztül kellene kommunikálnia a kocsival, azt meg ugye feszültségmentesített kocsival nem igazán lehet. Ha nem tudja a kocsi védelmét kiiktatni a rosszarcú, akkor otthagyja.
Az OBD tiltás ezért nagyon fontos.
A kódkulcsos élesítés és hatástalanítás alatt azt érted, hogy nem távirányítóval? Ez jó és hasznos megoldás. Nálam ilyen van, bepötyögött PIN kóddal kapcsolom le az autó védelmét és még megcifráztam azzal, hogy egy másik kóddal nyílik a motorháztető (motortérzár). Ez véd az ellopott, elrabolt kulcsok ellen is!
Összefoglalom a legfontosabbakat:
1. Ha a kocsidat akarod megvédeni a lopástól:
Kell egy külön, tudás alapú indítás blokkolás. Ennek csilivili és extravagáns megoldása a kódtasztatúra. Lehet, hogy vitatkoznak itt a fórumon majd vele, de a tasztatúra látványának hatása (nem rejtetten szerelt) kicsit olyan, mint a zárdugózásé... Elméletem szerint az esetek többségében másikat keresnek. Látszik, hogy törődtek a kocsi védelmével, nem gyári rendszerű védelemre számíthatnak. Az ilyet és a meglepetéseket nem szeretik. Van sokkal egyszerűbb megoldás is, póriasan rejtett kapcsolóval. Ez a sokak által lefitymált módszer sok kocsit mentett már meg. Írtam már korábban egy általam (is?) kitalált és már korábban kipróbált megoldásról.
Nagy vonalakban, csak hogy ötleteket adjak: az egyik műszerfali, vagy ajtó rekesz mögé egy reed-relét ragasztok vagy szerelek. ha van egy kicsi de erős mágnes a rekeszben, akkor megy az autó, ha nincs akkor nem megy! Amikor kiszállsz a kocsiból, lazán odébb rakod a mágnest. Szervizben hagyott autónál sem feltűnő. Ezt pl. nem láttam-hallottam máshol, de annyira kétbites, hogy biztos másnak is eszébe jutott már hasonló...
Ide sorolom, de csak részben tartozik ide: jó lehet a különféle transzponderes megoldás is, amikor a megfelelő helyre (vevőhöz) kell tartani egy passzív eszközt, amivel azonosítod magad. Ilyen a Blue16. Ez egy komplex rendszer, kérdés az ára.
A motortérbe kell helyezni a indításgátlási pontot és a hozzátartozó védelmi elektronikát. A motorteret elektronikusan és fizikailag is védeni kell motortérzárral és pajzzsal (nem az a Pajzs). Számos márka motortere kívülről rombolás nélkül nyitható, ezt a hozzáférést kell meggátolni. Egy ilyen rendszer önmagát védi.
2. Ha az utasteret és csomagteret szeretnéd valami módon védeni az esetleg benne lévő értékek miatt, akkor olyan kell, ami vijjog, ha szabotázs éri a kocsit, vagy nekimennek. Ez "a" riasztó...
Nem vagyok profi, legfeljebb tapasztalt, hobbi szinten kalózkodok a témában. Érdemes megkeresned egy olyan szakembert, aki korrekt választ ad és együtt megbeszélitek a költségkeret ismeretében, mi a maximum védelem amit abból ki lehet hozni?
Hááát ha fegyverrel mész oda akkor van esély. vagy egy jó kis paprika spray. De szerintem bármelyik ember agyon lőné szívesen azt aki ellopta a kocsiját.
"betörik a szélvédőt, és nem sikerül elvinni az autót"
Ha el akarja vinni az autót, szerintem nem töri be a szélvédőt! Simán elektronikával, vagy fizikai zártöréssel támad, ez utóbbi ellen a zárdugózás véd. Aki üveget tör, az a haragosod, nem autótolvaj.
Nyithatatlan autó nincs. Az utastér és csomagtér védelmére a lehetőségeid korlátozottak. Ezért marad a motortéri, OBD megszakítás, motortér védelem. 20 éve nem hallottam még olyanról, hogy egy autótolvaj üvegen keresztül támadott...
Az autótolvaj a lehető legkisebb rombolással a legrövidebb időn belül akar a kocsi ura lenni.
Részemről azért fontos, hogy értesüljek róla, mert mi van, ha vidéken vagyok és betörik a szélvédőt, és nem sikerül elvinni az autót. Akkor nem alszok másnap 9ig, hanem felkelek, mondjuk 7kor, és elindulok egy szervizbe, ahol ki tudják cserélni a szélvédőt. Vagy ha éppen úgy van munkám, hogy másnap nem mennék sehova, akkor legalább tudom, hogy jobb, ha ránézek az autóra . Vagy ha valahol vendégségben van az ember, és fent áll a fenti eset, akkor jobb, ha azonnal elindulok haza, és berakom az autót a garázsba, persze ha el tudom indítani és haza tudok menni vele.
Röviden: az esetleges további károktól meg tudom védeni az autót, és tudom tervezni a következő napomat.
Köszönöm az infót, akkor erre fogok hajtani, hogy legyen 15 perces védelem az autón.
Ezt az "értesülök róla hogy lopják" dolgot felejtsétek már el!
Egy autó ellopása 10 percnél nem tart tovább, de inkább 5 perc.
Ha van egy normális beépített autóvédelmed, ami 15 percig védi az autódat, akkor ott fogják hagyni. Nem éri meg nekik, ennyi időt nem szánnak rá.
Játsszuk le!
Éjjel arra riadsz, hogy az 500 méterre parkoló autód kakukkol, hogy a rosszarcúak el akarják vinni. Adrenalin ide, adrenalin oda, kb 5 perc mire odaérsz. Vagy nem találsz a kocsi mellett senkit, mert feladták, vagy az autód sem lesz ott, vagy ami még rosszabb, tetten éred őket. Nekem konkrét tapasztalatom is van, mi történik ilyenkor. Jobb nem ott lenni, hacsak nem vagy harcművész! Ott csak Te veszthetsz, felesleges a hősködés!
Bármilyen értesítésnek csak egy értelmét látom, hogy ha utcán pakolsz, akkor előfordulnak olyan patkányok, akik ha leparkolják a kocsidat, elsunnyognak. Jól beállított ütésérzékeléssel, ha nagyobb koppanás volt, akkor esetleg érdemes ránézni, bár az sem garancia, hogy ott lesz még a tettes. Ugyanakkor tanút könnyebben találsz. Kis esély...
Ezek a patkányok nem járnak jammerrel. Ezek ellen simán jó a GSM és ennek a hatótávolságban sincs korlátja, akár 100 km-ről is szólhatsz a havernak-szomszédnak stb-stb. nézzen rá!
Nagyon sokat olvastam mostanában, ezzel a témával kapcsolatosan, és azt látom, hogy motortér zár nélkül nem sokat érnek ezek a rendszerek, illetve szükséges valami kommunikációs csatorna, amin keresztül értesülsz, ha hozzá nyúltak az autóhoz. Lehet nem jól értem, de a sima GSM és GPS az felejtős, mert jammer-rel, azonnal blokkolják a kommunikációt, ha jól felkészülten megy oda illetéktelen az autóhoz.
Úgy gondolom, ha szól a riasztó, akkor nem sokan fognak foglalkozni az autóval, ezért kell megoldani, azt, hogy Te valahogy értesüljél. Szerintem azért vannak több szolgáltatónál havidíjas opciók, mert ott figyelik az autót, és ha megszűnik a GSM vagy GPS jel, akkor felhívnak telefonon, hogy tudsz-e róla, hogy nem ad ki jelet az autó. (Ez lehet jó megoldás a jammer-es feltörés ellen) Gondolom, ha van előfizetésed, akkor ahányszor beállsz 1 mélygarázsba, vélhetően hívni fognak, hogy nincs jel.
Nem tudom, mi lenne az az lehetőség, ami megoldaná ezt a problémát, hogy a tulajdonos mindenképpen értesüljön, ha gond van, egyelőre a klasszikus pager-re gondolok. Mondjuk kérdés, hogy az milyen távolságból tud jelezni Neked.
Igen, úgy gondoltam, hogy valami olyan kommunikáció kellene amit a jammer nem blokkol. Szétnéztem a neten, és azt látom, hogy 790-2200 Mhz tartományban bokkolnak a jammerek, amiket találtam, a klasszikus pager-el kapcsolatosan meg 450 Mhz-et olvastam. Igazából nekem egy sima személyi hívós értesítő is jó lenne, ha azt be lehet kötni, amit nagyon régen használtak, és olyan 150-200 Mhz körüli frekvencián kommunikál.
Idén már inkább ne rendelj semmit. Hosszú évek tapasztalata mondja :-) Aztán ha 6 dollárért adnak egy zárat meg valami vasat, annak semmit nem hinnék el az is biztos.
Igen, jól érted a leírásból. Nekem már több, mint 5 éve Cerberos rendszer van beépítve és tökéletesen működik.
Ami meg neked hiányzik, az beépítik neked ott a műhelybe, csak előtte le kell egyeztetni, hogy mit szeretnél. A pagerrel az a gond, hogy annak elég kicsi a hatótávolsága.
Én is nézelődök, és laikusként azt gondolom, hogy a Cerberos pár kiegészítéssel jó lehet .
Igazából nekem az tetszik, hogy ha élesedett a rendszer, akkor nem lehet sebességet váltani, kuplungolni és a motortér is védett, azaz tréler nélkül nem nagyon lehet elvinni az autót pár percen belül, ha jól értem. Meg az is, hogy később át lehet rakni másik autóba, ha eladom a használtat. Illetve, hogy a motortér zár nem úgy működik, hogy elvágják a gyári bowdent, hanem egy attól független megoldással zárják a motorteret. Remélem ezeket jól értettem a leírásból.
Ami nekem hiányzik: pl. egy rejtett sziréna, ami eléggé kellemetlen lehet, ha bömböl az utastérben illetéktelen behatolás esetén, de gondolom ez kivitelezhető. Illetve kellene még bele egy térvédelmes emelés érzékelős riasztó, ami pageres, és azon keresztül én értesülök, ha valami gond van az autóval (gondolom ez is megoldható valahogyan). Arról sajnos nem találtam infót, hogy ezt a kommunikációt tudják-e blokkolni azzal a készülékkel, amivel blokkolható a GSM vagy GPS jeladó.
A fentiekkel kapcsolatosan szeretném kérni hozzá értők véleményét, hogy megfelelő lehet-e az elgondolás, ha nem, akkor várom javaslatukat.
A Pandora nem szar. Azt kell róla tudni, hogy kb 2 hónapja kezdte el forgalmazni itt M.o.-on a Maxalarm. Túl nagy tapasztalat tehát...
Ha külföldi fórumokat olvasgatsz, akkor pedig kiderül ez-az.
A probléma az vele, hogy can-on keresztül vezérli az autót. Aki pedig szerel ilyesmiket, az tudja, hogy a mai autók ezt nagyon-nagyon nem szeretik. Főleg a BMW, meg a Toyota nem! (de a többi se) Azonnal teleíródik az összes hibatároló mindenféle hülyeségekkel, az autó pedig rövid időn belül meghülyül. (kabrió tető meg ilyesmi.. ugye blue- sok tudjátok miről beszélek) Célszerű kikérni a márkaszervizek véleményét garancia ügyben...
De ha azért vette az autót, hogy néha beleüljön és használja arra amire való, akkor azt a baromságot is nagyon gyorsan felejtse el amit a magát szakértőnek valló javasolt!!!! Mert nem fogja tudni még elindítani se.
Mondom en!!tessen belekotni!!! Otto!!! Menekulj!!!ketto hete lassan hogy gyujtod az infot es ezeknek semmi se jo...meg a vegen ellopjak a vectrat,addig addig...
"a használt autót keresők kevés extrát hajlandóak megfizetni, de speciel pont a lopásvédelmet igen."
Attol fugg hol:) Nemetorszagban ez hatrany. En most adnam el az autot, amibe 5 eve kerult vedelem Mo.-on. De mivel ez itt maga az UFO ami belekoltozott az autoba, eloszor ki kellene venni. Na az itt megintcsak huzos aron van. Mo.-i eladanal meg csak a fo..-sz.. kell visszatekert oraval:) Ez meg nem az a kategoria..
Épen most is eről irogatnakak, hogy önmagában milyen kevés védelmet ad, de senki nem írja le, hogy akkor mit milyen kombinációban kéne csinálni. Kérnék valaki hozzáértőt irja meg ezt úgy, hogy egy hölgy is megértse.
A tolvajok úgy lopnak autót, hogy
1) valamilyen módszerrel, gyakran zártöréssel beülnek az utastérbe,
2) a szervizek által használt diagnosztikai csatlakozóra rákapcsolják a saját laptopjukat, és átveszik az irányítást az autó vezérlő áramköre fölött,
3) ha nincs más védelem, beindítják a motort, és elhajtanak az autóval.
Ezért a hatékony védekezés
1) a külső zár eltüntetése ("zárdugózás"),
2) a diagnosztikai csatlakozótól a motortérbe futó vezeték elvágása, pontosabban bonthatóvá tétele, mindez a motortéren belül (szervizlátogatás előtt két dugó összedugva, minden más esetben a két dugó széthúzva)
3) elektronikai védelem, lehetőleg a motortéren belül: egyrészt hardver-alapú (kell egy kis tárgy, transzponder), aminek a fizikai jelenléte nélkül az autó nem indítható, másrészt tudás alapú ("mivel mit kell csinálni") módszerrel kikapcsolható indításgátló beépítése, ami nem tápfeszültséget blokkol (pl. üzemanyagszivattyú, önindító - olyan alkatrészek, aminek a működtetéséhez csak a "12 voltot" kell ráadni), hanem kommunikációt blokkol (pl. motortéri jeladók, amiknek az információi nélkül a vezérlés nem tudja elindítani a motort).
4) mivel mind a diagnosztikai csatlakozó széthúzása, mind az immobilizer jeladó-blokkolása a motortérben történik, jelentős plusz védelmi fokozat a motortér tető lezárása egy külön motortér-zárral.
Egy ilyen rendszer szakszerűen kiépítve nem olcsó, mert biztosan hatszámjegyű összeg, másfelől viszont egy casco önrészhez képest kifejezetten olcsó. Ráadásul értéknövelő tényező: a használt autót keresők kevés extrát hajlandóak megfizetni, de speciel pont a lopásvédelmet igen.
Olvasom egy ideje a fórumot, és gondolkozom azon a lehetőségen, hogy a casco mellé valami védelmi rendszert beépíteni az autóba, mert nem vagyok kisegítve ha a biztosító kifizeti a szép autóm töredékét. Az ismerőseim váltózárat javasolnak a suzuki Vitarámba.
De ahogy olvasom az oldalt egyre jobban elbizonytalanodok. Épen most is eről irogatnakak, hogy önmagában milyen kevés védelmet ad, de senki nem írja le, hogy akkor mit milyen kombinációban kéne csinálni. Kérnék valaki hozzáértőt irja meg ezt úgy, hogy egy hölgy is megértse.
Mert ahogy itt olvasgatok akkor a váltózár motortér zár együtt kevés, és ha még egy normális riasztó motorblokkolóval, akkor 50e+35e+60e=145eft Most ha meggondolom, hogy nekem menyit ér az autóm......
Szerintem nem az lesz, de sosem tudni. Csinált jó előre egy csomó regisztrációt, majd alkalomadtán azokat előveszi. De majd elemzem ezt a hsz-t is, annyira nem érdekel, 20+ éve is voltak fikanikkek, örökké lesznek és tovább.
Figyu Tokyo. A váltókar forgáspontja nem a "faudi fej" Tehát nem az fog leugrani, hanem inkább valami törik. És az tényleg legtöbbször a váltózár leggyengébb pontja lesz. Nem a 4 beszakadós fejű csavar, hanem típusra jellemzően valami... Arról nem is beszélve, ha benyomod a kuplungot, akkor máris mozogni tud az autó. Ezért is mondják, hogy a váltózár, motortérzár önmagában nem gépjárművédelem!!! Esetleg kiegészítő eleme lehet...
És visszatérve az 1-2-3 milliós autókra. Szerinted az autótolvaj szempontjából mikor nagyobb a lebukás veszélye??? Ha a motortérben matat és közben látja a körülötte lévő mozgást, vagy ha bent matat a kocsiban és nem lát ki és nem látja, hogy mi történik körülötte???
Hàt veled ellentetben en ertek hozza...nem is hinned mi??hiaba is keretezed be a 2 hozzaszolasomat,a regi belepomet elfelejtettem.csak a magadfajtak dilettans hozzaszolasara szoktam reagalni.eleg ritkan. De neked ide irni tobb idod van mert szetkaratezassal szoktal valtozarat kiiktatni,rovidebb ido bizonyara mint a hidegvagozas.
a valtozar az alvazhoz rogzul,nem sok koze van a gyengekilisszahoz,hacsak nem annyi,hogy egy un segedvasba zar bele a zar es ha pl te mint hozzaerto lerugdosod az alvazhoz 4 toros csavarral rogzitett konzolt,akkor a mechanika tuti leugrik a karrol,meg mielott etorne. Egy c vectranal mindegy r hatul vagy r elol...bovden bovden.
a kulisszat nem tudod eltorni egy egyiranyu erohatassal mert hamarabb szetugrik a mechanika.
Semmilyen szerencse nem kell hozza.csak egy egyiranyu erohatas.
ugy latszik Maglodon maskepp mukodik a fizika.
Aztan ha leugrott,szetakadt-a legritkabb esetben sem torik-tenyleg nem marad mas,mint a motorterben kotoraszas. El tudod te kepzelni azt-persze lehet-hogy egy hetkoznapi 1-2-3 millas autonal ott matatnak?
valaszodbol kimaradt,pedig okos vagy,hogy ilyenkor inkabb trelereznek mint mororterben nyulkalnak. Ez a verzio gondolom neked nem szimpi,ezert elsiklottal felette.
a faudi fejet nem celszerusegbol szedik szet,hanem egy egyiranyu erohatassal hogy teged idezzelek,le fog akadni.javareszt maskepp az alvazra es nem a valtokulisszara rogzult valtozar,annak un segedvasa es esetleges takaro lemezei miatt nem is lehet.
Szoval ennyi idom volt rad,jot dumaltunk,jot mulattam a dilettantizmusodon.mint troll,gondolom a valaszod velos lesz,de hidd el,mar el se olvasom
Ugyan a mostani hozászolásaimban nem említettem, hogy szétrúgható a váltókar, de sajnos ez így igaz. Valószínű ezt az előző megnyilvánulásaimban valamikor, valaha megtettem, akkor viszont tényleg utána kellett hogy keressél, mert manapság nem volt róla szó, és magam sem találtam, az adatlapomon visszaolvasva. Neked sikerült... :)
Ha értenél hozzá, tudhatnál hogy némelyik járműben csak egy gyenge műanyag vázszerkezeten van a váltókat kialakítva. Ezt egy egyirányú erőhatással el lehet törni.
Akár barmolással is.
Az Opel és a VW csak mint példának hoztam fel, és nem merültem el a család adott típusai közt sem, de ezeken felül még vagy két tucatot tudnék megemlíteni ahol a motortérben minden erőlködés nélkül egy mozdulattal sebességbe lehet tenni az adott járművet.
Az az állítás miszerint: "A motortér felnyitása után nem férhető hozzá egyik autónál sem a kulissza" meg egyenesen hibás!
Igaz, nehogy összekeverjük a váltókar tartó konzolját, kulisszáját és a sebességmű kapcsoló mechanizmusát, kulisszáját. Ez utóbbiról van jelenleg szó.
Az igaz, miszerint a váltómű kulisszáját két bovden mozgatja, de ezek leakasztása után, nem kell szinkronban mozgatni a mechanikus választó kart (kulisszát)
Az egyik bovden a 1-2 és a 3-4 illetve 5-6 sebességi fokozatok közti, úgymond "H" mozgatást végzi, míg a másik konkrétan az 1-2, 3-4, 5-6 fokozatok közötti váltást. Szerintem bárkinek megmutatunk egy ilyen szerkezetet, kb két három kézzel való mozgatási próba után simán ráérez ennek a működésére és bármelyiknél simán megteszi csukot szemmel is.... A vétózár is csak az egyik bovdent rögzíti, nem véletlenül.
Annak az esetnek tényleg szívből örülök hogy megmaradt a járműved! Tényleg!
Viszont a leírásodban nekem egy dolog egyből szemet szúrt: "leakasztotta a faudi fejet"
Ugyan tök kedvesen az írásod végén Trollnak nevezel :) de ezt szakmai és trolll szemmel is egy alapvető dolgot juttat az eszembe, méghozzá azt, hogy szerencséd volt!
Az Opeleknél kétfajta rendszer van. 1; R' bal elöl
2; R' jobb hátul. És ha jól emlékszem, C Vetránál egyiknél sem a a Faudi fejet célszerű szétszedni, igaz már vagy három-négy éve nem volt közvetlenül a kezem közt ezen típus :)
"szerinted egy párszázezer ft érétkű vectra c-ben bovdent akasztgat? hagyjuk."
Ha nincs lezárva a motortér, szerintem sokkal egyszerűbb.
Dr minit, nálad tényleg nagy gáz van...Először azt hirdeted hogy "lábbal lerúgod" a váltózárat a helyéből, most opelbe meg vw-be ne szereltessen senki...miért is ne?
A motortér felnyitása után nem férhető hozzá egyik autónál sem a kulissza. az a kardánbox alatt van. a rudazat, bovden, tehát a mechanika néha elérhető a motortérből.
átlag autónál - vectra c pl - ahol bovden van, ha be van szerelve egy váltózár, senki nem fog az utcán baszakodni motortér nyitogatással és kettő darab bovden leakasztásával majd azok szinkronban mozgatásával és egyes-kettes pakolgatásával. qrva macera. akkor már inkább trélerre tenni oszt jóccakát, nem?
váltózár nekem már fogta meg autómat, úgy, hogy a paraszt beszállt és megrugdosta vagy két kézzel nyomta a váltókart mint állat, leakasztotta a faudi fejet - tudod az a kulisszánál a kardánbox alatt van- és szétugrasztott mindent majd elsétált. értem meg jött az autómentő. de az autó megvan. szerinted egy párszázezer ft érétkű vectra c-ben bovdent akasztgat? hagyjuk. további jó trollkodást
Dr minit, nálad tényleg nagy gáz van...Először azt hirdeted hogy "lábbal lerúgod" a váltózárat a helyéből, most opelbe meg vw-be ne szereltessen senki...miért is ne?
A motortér felnyitása után nem férhető hozzá egyik autónál sem a kulissza. az a kardánbox alatt van. a rudazat, bovden, tehát a mechanika néha elérhető a motortérből.
átlag autónál - vectra c pl - ahol bovden van, ha be van szerelve egy váltózár, senki nem fog az utcán baszakodni motortér nyitogatással és kettő darab bovden leakasztásával majd azok szinkronban mozgatásával és egyes-kettes pakolgatásával. qrva macera. akkor már inkább trélerre tenni oszt jóccakát, nem?
váltózár nekem már fogta meg autómat, úgy, hogy a paraszt beszállt és megrugdosta vagy két kézzel nyomta a váltókart mint állat, leakasztotta a faudi fejet - tudod az a kulisszánál a kardánbox alatt van- és szétugrasztott mindent majd elsétált. értem meg jött az autómentő. de az autó megvan. szerinted egy párszázezer ft érétkű vectra c-ben bovdent akasztgat? hagyjuk. további jó trollkodást, TR
Automata váltós autó esetében végképp mindegy, fizikailag milyen állásban van a váltókar. Az OBD-csatlakozón keresztül meg lehet mondani a vezérlésnek, hogy most éppen D-ben van..
Azon automatáknál ahol van mechanikus előválasztó kar, ott obd-n keresztűl nem váltható a jármű!
Ma egy ismerősöm azt mondta magát hozzáértő embernek tartva, hogy egy váltózárat kiiktatni 30 másodperc.
Nem tudom, menyi igazság van abban amit mond, de nem tudom elhinni, hogy az erre a célra kifejlesztet zárakat pár perc alatt kiiktatják. vagy ekkora ászok vannak a másik oldalon vagy dilettánsok a védelmi rendszereket gyártók.??
Autótípus függő.
Vannak bizonyos típusok ahol a motortér felnyitása utána kulissza tényleg hozzáférhető és ki is akasztható a rudazat. Erről anno még képet is tettem fel ide, ha jól emlékszem. igen.... jól emlékszem! :)))
Tehát ezen járműveknél a váltózár önmagában nem hatásos, illetve nem ajánlható!
Motortérzárral ezen módszer ugyan kiküszöbölhető, de párosban meg már drága kombó, főleg ha azt vesszük figyelemben hogy csak egy védett váltózárunk van, és azért azt is beleszámolhatjuk hogy roncsolással az utastérben még mindig szét barmolható a váltózár
Röviden. Bizonyos típusokba nem ajánlott csak a váltózár mint valós védelmi eszköz.
Ezért általában mi is csak mint kiegészítésnek javasoljuk ha már egyébként a járművet más egyéb eszközzel megvédtük.
És nem is értem azokat a kollégákat akik lelkiismeret furdalás nélkül beépítenek egy-egy váltózárat mondjuk egy Opelbe vagy VW konszern járműveibe. Ez tömören fogalmazva is, csak lehúzás.
Az automata a vezérlésen keresztül átverhető ugyan, de ha P-ben van akkor dumálhatsz a vezérlőnek amit akarsz, mechanikusan van reteszelve. Viszont ettől még ellopható, csak más módon.
Ma egy ismerősöm azt mondta magát hozzáértő embernek tartva, hogy egy váltózárat kiiktatni 30 másodperc. Nem tudom, menyi igazság van abban amit mond, de nem tudom elhinni, hogy az erre a célra kifejlesztet zárakat pár perc alatt kiiktatják. vagy ekkora ászok vannak a másik oldalon vagy dilettánsok a védelmi rendszereket gyártók.??
A megfelelő típusismerettel a lezárt sebességváltó-kar előtt sebességbe lehet rakni az autót. Tipikusan kettesbe vagy hármasba. Ezzel azért elég jól el lehet autózni az első műhelyig, ahol aztán a megfelelő szerszámok és az idő birtokában megszüntetik az egész váltózárat.
Automata váltós autó esetében végképp mindegy, fizikailag milyen állásban van a váltókar. Az OBD-csatlakozón keresztül meg lehet mondani a vezérlésnek, hogy most éppen D-ben van....
Ma egy ismerősöm azt mondta magát hozzáértő embernek tartva, hogy egy váltózárat kiiktatni 30 másodperc.
Nem tudom, menyi igazság van abban amit mond, de nem tudom elhinni, hogy az erre a célra kifejlesztet zárakat pár perc alatt kiiktatják. vagy ekkora ászok vannak a másik oldalon vagy dilettánsok a védelmi rendszereket gyártók.??
Szerintetek van értelme kirakni a beépített autós védelem matricáját valamelyik üvegre?
A beépítettet nem!
.... és ha már váltózár a téma, mi mindig mondani szoktuk váltózár szerelés után, hogy mi nem raknánk ki a gyári matricát, de ha a tulajdonos szeretne matricázni, akkor adunk egy más típusú zár matricát.. ;)
A váltó kulisszának fúrása függ az autó és a váltó típusától,
viszont az általános tapasztalat az, hogy nem kell "szétfurkálni"
Némelyik automata váltó kulisszájánál kelhet egy furat ahol a zárnyelv reteszelni tudja a szerkezetet, de az is ki van találva hogy hova és miként, így az sem fog gondot okozni a kulisszában sem, nemhogy a váltóban.
A linkelt oldal és az ott felsorolt cégekről nincs konkrét tapasztalatom, habár egyet kettői ismerek, de a konkrét munka minősítést, nem posztom adni.
Azon viszont mosolyogtam magamban, hogy ki van írva: 25% kedvezmény! :DDD de reklámnak jóó.
hacsak nem a feltüntetett árból adnak még 25%ot.... :)
Váltózárat szeretnék szereltetni az autómba. az egyik autószerelő ismerősöm azzal riogat, hogy a váltó későbbiekben problémákkal hálálja meg ha ezt az eszközt bele kókányoltatom.
Valaki tudja, hogy menyire furkálják szét a váltó kulissza környékét???
Ködösítik ezek a taknyot rendesen, amit rajtunk kívül már szerintem mindenki tud, lényeg, hogy k. sok elégedett Ps ügyfél van, fizetett cikkünk hallották?