A pigmentáció meg az immunrendszer közötti összefüggés még az embernél is megvan, a szőke kék szemű gyerekek között több az allergiás, a sötétebb bőrűek között például az 1800-as években Londonban a feketék gyerekei majdnem száz százalékban angolkórosak voltak.
Nekem már gyerek koromban azt mondták amikor rákérdeztem miért fehérek a disznók, libák, kacsák, csirkék, birkák, stb, hogy jobban bírják az egyoldalú takarmányozást.
Mondjuk én se száz kilós tincsesekben gondolkodom. A youtube-n vannak jóval száz kiló fölötti pakisztáni kecskék, azok tuti éhen halnának ha nem hordanák a szájukba a takarmányt. A legeltetés fontos szempont a fajtánál, szerintem lesz még /amilyen zavaros a közelkeleti helyzet talán nem is sokára, ne legyen igazam/ drága üzemanyag, 2020 után az Únió meg akarja szüntetni a területalapú támogatásokat is, az a gabonafélék árát fogja felhajtani, szóval egy kicsit kisebb tejtermelésű fajta ami a takarmánya felét maga legeli le azonnal veri a kultúrfajtákat gazdaságosság tekintetében.
Nagyobb testű állatnak nagyobb a létfenntartó takarmányszükséglete is. Amellett, hogy több tejet adhat, az arányt sem árt figyelembe venni, a gazdaságosságot tulképp ez határozza meg. De persze, ettől függetlenül én sem a törpe kecske tenyésztés híve vagyok. De simán megelégszem az átlag 45-50 kg-s kecskékkel. :) A tőgyfüggesztést meg végkép ettől független tulajdonságnak gondolom.
Oké, bocs, hülye vagyok. Ezt a fehér színnel kapcsolatos elméletet most hallom először. De már semmi nem lep meg. Eddig a fekete színű kecske tejéről hallottam, hogy jobb, mint a fehéreké (ha jól emlékszem az allergén béta-laktoglobulint jóval-jóval alacsonyabb mennyiségben tartalmazza) A lényeg, most van valami plusz érv a fehérek mellett is. A törzsállomány nagy része úgy is az. :)
Persze a kecske valahogy nem arról híres, hogy nagyon díjazná az egyoldalú táplálást. Ritka válogatós egy dög. :)
Én úgy gondolom jobb a nagyobb testű kecsó, mert egyrészt nekem az tetszik :) másrészt azt gondolom nagyobb jószág nagyobb emésztőrendszer, több tej. Szarvasmarháéknál legalábbis a jó tejelő fajták szép magas csontos állatok. swájci barna, hegyi tarkák, holstein, stb. Másrészt a fehéret vagy majdnem fehéret preferálom, mert -ezt nálam jobban tudod- a fehér háziállatok jobban tűrik az egyoldalú táplálást és a hiánybetegségeket. Hogy mi az oka ezt nem tudom de állítólag a fehér ember kialakulásában is ez játszott szerepet a jégkorszakban.
Az erősebben pigmentált háziállagoknak pedig jobb az immunrendszerük.
A 22 kg-os (kb:12.000,-) edényből egy hónap alatt fogyott el a cuccos 14 juh, 9 kecsó és utódaik közreműködésével.
Eredmény: javuló kondi, termelés, ifjaknál súlygyarapodás és beengedéskor széles mosoly a pofikákon azt bégetve/mekegve: Köszönjük Cili néni! :DD
PS: Kb. 7 éve már próbáltunk egy másik márkájú (nevére nem emlékszem) nyalótálat, de az valahogy kikopott a használatból....ez most úgy tünik jobb lesz.
Na jó-jó.... de ez a "majdan őt fedező bak(ok) tőgyformát javító hatására" parlagi esetében még eléggé gyerekcipőben jár. Nem tudom, hány olyan parlagi tenyészbak van, amelynek minimum 3 generációra ismert minden anyai felmenője, és annak tőgyformája. Nálam nincs ilyen :) Szerintem máshol sem sok...
A gazdája nem is nagyon görcsölt ezen, valami núbi-jellegű bakkal elintézte a dolgot (eléggé lapátfülü gidák vannak alatta). :)
Anyai vonalon még jó utódokat adhat, ha figyelünk a majdan őt fedező bak(ok) tőgyformát javító hatására., ugyanis - idézem- "A tőgy és tőgybimbó morfológiai jellemzői közepesen, ill. jól öröklődnek. (h2: 0,3-0,7)".
Elég körültekintést igényel addig is megfelelően tartani, naponta többször kifejeni ezt az anyát, illetve ügyelni arra,hogy ne fertőződjön fel, sebesedjen ki a tőgye. A gidák táplálásáról nem is beszélve...
A tejelő fajtáknál már elég jó "feltalálták", hogy fér el a nem lógó tőgyben az 5-6 liter napi tej.
Parlagi ettől minden tekintetben messzebb áll, de természetesen a képen látható anyakecskétől akkor sem hagynék meg tenyészbakot, ha 4 litert ad... Bár! Ismerni kell az előéletét. Pl az is lehet, soha nem fejték (legalábbis rendszeresen nem), de nagy termelésű.
Hát az a tőgy elég csúnya. Nekem is volt ilyen kecském ami húzta a tőgyét a földön de nagyon sok gond van vele. Igaz hogy adta a napi 4litert de kínszenvedés vele a gidanevelés és ha legelőn van tartva akkor aztán minden felsérti.
Köszönöm. Úgy látszik, akkor a tejtermelés nem csak tehénfronton necces. Azért a 110 Ft nagyon gáz. :( Lehet hogy itt nálunk még Szlovénia felé is érdemes lenne kacsintgatni. És akkor már 3-4 termelő tejéért elautóznának 50-60 km-t.
A 4 naponta szállítás is már határeset, nem vagyok biztos benne hogy kézi fejéssel, pillanathűtő nélkül lehet olyan minőséget előállítani, hogy ennyit kifogástalan állapotban kibírjon a tej. Főleg nyáron kánikulában.
Azért előtte érdeklődj felvásárló felől, mert elméletileg van, gyakorlatilag nem biztos, hogy találsz olyat, aki valóban el is megy a tejért. (pl a győri felvásárló már többet nem vesz át, a nyugati határmenti felvásárló kapacitása egyelőre elég kicsi)
Nem ritka, hogy csak 4 naponta viszik a tejet, addig hűteni kell. És persze 300 liter alatt már nem szívesen mennek. (De esetleg ha Te elviszed, akkor átveszik.)
Itt jelenleg 165 Ft-ot fizetnek érte. És ez jónak számít. Az ország más feléből 110-150 Ft-os literárakat is hallok...:(
Ha találsz olyan "maszek" kistermelőt, aki amúgy is sajtozik, de még venne hozzá tejet, megoldás lehet, de kissé bizonytalan. Ez feketepiac. Ő ugyanis nem vehetne hivatalosan tejet, nincs szerződés, akármikor fel is mondhatja, ha pl nincs piaca a sajtra. De persze ne induljunk ki ebből. Így talán magasabb árakat is ki tudsz harcolni. Akár 180-200 Ft-ot.
Persze nem csak a "maszek" hagyhat faképnél. Idén már láttam példát, mikor a felvásárló mondott egyik napról a másikra fel egy termelőnek. Rossz tejminőségre hivatkozva. Hogy igaza volt-e, vagy csak "koholt vád" volt, nem tudom...
idén ugyan nem, de jövőre lehet hogy állományt bővítenék, és eladásra is termelnénk tejet. Kérdés, hogy milyen áron megy mostanság a felvásárlás? Mennyire stabil a piac? Mert látom, hallom, hogy a környéken a tehenesek sorra viszik vágóba az állataikat, kicsi-nagy, egyre megy - 56 F-ért nyilván nem sokan tudják kigazdálkodni. De hátha a kecsketej biztosabb. Vagy? Khirke, ti adtok el felvásárlónak, jól emlékszem? Nyilvános az ár, legalább úgy nagyjából?
... a kecskenépség, jólértesültségét fitogtatva elmesélte a bámész birkáknak is a nagy pesti esők, és a dauer esetét. A birkák szakértő szemmel vették szemügyre Katinka hajkoronáját és az éltesebb anyák- kik már több göndör szőrű kisbárányt neveltek fel- egyöntetűen állapították meg, hogy bíz'a abban a hajban dauernek a nyomát sem lehet felfedezni...
- De, nagyon jól áll neki ez a mostani frizura is - kontrázott egy hang
De ezt, már nem ám a birkák mondták...hanem a fehér lovas királyfi, aki éppen, akkor ugratott ki a csalitosból. Sajnálatosan, eközben a csalán megcsípte a lába ikráját a lovának meg a hasa alját, aminek következtében vad vágtával pillanatokon belül árkon-bokron túl voltak.
Így szavazatukat, majd levélben adhatják le. ( Akáclevél- jeligére :)
Eddig két futásra össz: 9 példányt kaptam el. Ilyenkor nagyon kell figyelni, nehogy rálépjél a magas fűben lapulókra. Úgy összehúzzák magukat, főleg a fiatalok, mint a barázdában a mezei nyúl. Ez a technika elég "mosolyogtató", de legalább megvan az esélyegyenlőség!
A gyűrű felhelyezése pár perc, de sietni kell, mert ez is stressz nekik, ráadásul előszeretettel könnyítenek az öledbe, meg ahova csak tudnak.... Képzelhetitek hogy néztem ki amikor egyszerre négyet tartottam... :))
A felvételeket egy drónnal készítettük. Pontosabban az egyik természetvédelmi őr kolléga irányította, illetve segédoperatőrként jelen volt egyhónapos kisfia, aki apu mellkasára kötve követte az eseményeket (mert anyu is "libázott").
Kb egy hónapig (június) zaklathatjuk gyűrűzés végett a nyári ludakat, ennyi idő kell az öreg madaraknak a vedléshez (lohosodás).