Azér azt tedd hozzá, hogy a te müvelésmódod a leginkább fagyérzékeny, a rügyterhelés csökkentésével lehet valamennyit ellene dolgozni, ill. ha nem sík vidéken, és/vagy nem fagyzugos helyen van az a szölö, hanem hegyoldalban, és/vagy olyan helyen, ahol van légmozgás.
Nálam a Nero az elmúlt 3 évben az április végi fagyok áldozata lett. Mellekrugybol kihajtott, de ugyanott a Poloskei nem fagyott le. A Pölöskei a nyugalmi időszakban nem bírja annyira a hideget. Ezt vedd figyelembe.
14 tőkéről, ha nem akarsz már a második évben 20 l bort, és szép fokozatosan terheled, akor az 5. évtől kezdve stabilan és könnyedén tudsz 2,5 kg/tőkés termést szüretelni, nem is ez a probléma. A gond ott van, hogy mikrovinifikációval igen nehéz minden évben jó bort készíteni, mert ilyen kis mennyiségre sokkal inkább hatnak a külső körülmények, mint nagyobb tételekre, a kénezése pl. kifejezetten nehéz. 10 hektónál, ha összességében egy dekával több ként raksz bele, attól még ugyanúgy alkalmas az a bor emberi fogyasztásra, míg 20 l-nél a normál kénezés 2 g-ot jelent összességében, de ennek kiméréséhez már patikamérleg kell, mert a fenti arány megfelelője itt +0,2 g kén lenne. Én lebeszélnélek arról, hogy ilyen kevés szőlőből bort akarj készíteni, a borfejtés/derítés is macerás ilyen kis tételnél.
Tudom, miről beszélek, évekig készítettünk mikrovinifikációval borokat az egyetemnek, de nem 14 tőkéről, hanem 25 ill. 50-ről, és már ott is nehéz volt egyáltalán az erjedés beindítása, a borok kezelése etc.
Ha tudod, mi a különbség a jó bor és a rossz bor között, akkor nem akarhatsz ilyen kevés szőlőből bort készíteni, mert csak kudarc fog érni.
Van a kertem végében egy kb. 40 négyzetméteres terület, ahová kb 14 tőke szőlőt tudnék letenni, kb 1,5 m-es tőtávolsággal. Ha tudnék találni valami olyan bőtermő fajtát, ami adna vagy 30 kg szőlőt és tudnék vagy 20 liter bort csinálni belőle, az nekem hobbinak nagyon jó lenne. Mindegy, hogy fehér vagy vörös. Eddig vagy a Néróra vagy a Pölöskei muskotályra tippeltem. Mindkettő bőtermő, nagy fürtű, többé-kevésbé rezisztens. Valakinek valamilyen más tippje esetleg?
Vettem vagy 15m lakmuszpapirt es savas, semleges meg lugos lombtragyat. Igy a PH beallitas valoszinuleg nem gond.
Ez nalam most amugy is csak egy atmeneti megoldas. Megtetszett IsKol bio vedekezese. Jovore, ha minden egeszseges lesz, akkor a ra kovetkezo evben talan en is megprobalom.
Igen körültekintöen kell alkalmazni, pH-t mérni, kiszámítani, mennyi az elemi réz a permetszerben (mondjuk ezt a mondatopt: "Réz tartalmú készítmények esetén 0,5 kg réz adagig keverhető" nem is értem igazán,mert a "réz adag" mit jelent: a teljes permetlében lévö összes réztartalmú szer össztömegét, 100 l permetlében lévö réztartalmú szer össztömegét, a teljes permetlében lévö elemi réz tömegét, vagy 100 l permetlében az elemi réz tömegét?), kénböl is, ebböl a löttyböl is a minimum dózist használni együttes használat esetén, a hömérsékletre ügyelni a perzselésveszély miatt, etc. De ha minimum dózissal mész, már nem úgy hat a rovarok ellen, ahogy kéne, stb.
Egy haverom mondta, repülőn, kézi pogyóban hozta- vitte!
:-))))
Egyébként az országban szerintem 40-50km tavolsagon belül vannak olyan kereskedő cégek ahol szezon elején be tud vásárolni aki szeretné tudatosan megvédeni az ültetvényét. Valószínűleg senkinel sem nagy menyisegelrol van szó. Sem kiadásban sem kesobb a tarolasban nem jelenthet problémát.
Permetszert tilos csomagküldö szolgálaton keresztül árusítani, ha valahonnét tudsz is, az illegális, pláne külföldröl (a növényvédöszerekre nem vonatkozik az áruk szabad áramlása, még te magad se hozhatsz be az EU-ból se semmilyen növényvédöszert, kizárólag hivatalos engedéllyel, megfelelöen dokumentálva etc.). Gondolj bele: karambolozik a futár teherautója, kigyullad és ott ég bent a permetszer úgy, hogy senkinek fogalma sincs róla, hogy ott van, de nem is kell égnie, elég, ha kifolyik és belekerül egy csatornába vagy élövízbe...
Az más kérdés, hogy egyesek mikre képesek, hogy eljusson a permetszerük A-ból B-be...
A sarki kisboltot sajnos el kell felejteni, mint beszerzési forrást. Egy drasztikusan beszűkült piacra céloznak, alapszintű szerekkel, és ha tartanak is korszerűbb szereket, azok sokszor nem frissek. Kell keresni nagyobb forgalmú gazdaboltot, ahol nagyobb a választék, jobban forognak a szerek, és jó eséllyel alapszintű tanácsadást is lehet kérni hozzáértő eladótól.
Megjegyzések:
- Igen, sajnálom a sarki, falusi kisboltosokat, klasszikus szatócsokat.
- A kiskert haldoklik, ezért szűkül a piac.
- A hozzáértő eladók a kiskerttel egy ütemben halnak ki.
De, kifejezetten kritikus, ugyanis a réz parásítja a börszövetet, így rügyfakadás kezdetétöl virágzás végéig kifejezetten ellenjavallt rezet használni a szölöben a perzselésveszély miatt. pont ezért más a cuproxat, mint a többi réz, mert ezt -az engedélyokiratban foglaltakat kifejezetten és szigorúan betartva- lehet használni virágzás elött is anélkül, hogy perzselne.
A rezes lemosónak közvetlen metszés után van értelme, legalábbis egyes kutatások szerint közvetlen metszés után segíthet a tökeelhalásos gombabetegségek elleni védekezésben. De a lisztharmat és atka elleni védekezésben igen korlátolt a használhatósága, a bordóilének meg pláne, annak kötödéstöl van értelme, amikorra a szölö börszövete kellöen ellenállóvá válik.
Kicsit ugy erzem, hogy akkor azert nem olyan kritikus, hogy melyiket hasznalom. Csak mert az egzotikussabakat (pl Cuproxatot) rendelnem kellene, de pl bordoi por van a sarki kisboltban, meg olyan is, hogy Csopp Mix Rez.
Idén az olajos kéneknek (mindegy, hogy mi a neve) brutális ára lett. Pár éve még alig 1000,- Ft volt, ma meg 3500,- körül van literje... de a 20 l-es is kb 40000,-
Viszont valaki nagyon vicces kevében lehetett, mert az egyik áruda leírásában ez található:
"A Nevikén 20 liter ideális viselet mindennapi hasznosságra, piaci vásarlásra vagy akciókhoz való utazásra is."