Helló szerintem én először végignézném az üzemanyag vezetékeket, hogy hátha olajos valahol repedés vagy meglazult bilincs. Másodjára résolaj cső és nyomástartó szelep csere, meg egy utólag beépíthető egyírányúsító szelep a szívó ágba.
Az enyémbe már az előző tulaj beépített egy kis szivattyút az adagoló elé ami a gyújtás ráadásával elindul, gondolom ezt a problémát oldották meg vele, ez is egy jó megoldás.
Pajero85, nekem is ez bajom, csak dízel és kb 8-10 óra után csinálja ezt. A szerelö 4 nap után feladta, azt mondta hogy vigyem el villamossági szerelőhöz. Világít egy sárga kulcsos hibalámpa. Ha tudok vagy tudsz valamit írjunk. Köszi
Nem lattam meg felvillanni az izzitas lampat. Ugye jol sejtem hogy legalabb a "gyujtas" raadasakor, az onteszt alatt fel kellene villannia?
Melegen is gyanusan sokat teker az onindito mielott indul. (kb 2-3 mp)
1 hete vettem a 3 ajtosomat, meg tanulom...
Volna esetleg valakinek otlete arra honnan tudnek szerelesi kezikonyvet beszerezni hozza? Kisebb doplgokat, pl folyadek/szurok/fekbetet/termosztat cserek megoldasat onalloan szeretnem.
A problémád nem egyedi, nem akarlak elkeseríteni, de én is végig jártam mindent február óta. A vége az lett, hogy felújítottuk az adagolót. Cserélve lett benne minden ami cserélhető, szimering csapágyak tömítések előtöltés dugattyú stb, és a végén még az elektronika is. Sajnos a hengerfejből ráfolyó motorolaj megette a tömítést és tönkretette az elektronikát is. Szumma 150 000 ft ból lett egy "új"adagolóm. Múlt hét pénteken hoztam el, talán a héten sikerül összerakni.
Sziasztok, 2.2 dízel 2003 as fronterám van. A jobb eleje valami miatt kissebb útegyenetlenségnél még egyenes úton is kerreg, mitha egy kavics lenne a fogaskerekek között, majd abbamarad. Lengéscsillapító cserélve, egy kicsit enyhült , de még mindig csinálja. Féltengely csuklók szakemberek szerint jók, ugyanúgy mint a csapágy. Ha valaki tudja mi lehet a probléma írjon. Köszön szépen.
2003 as 2.2 dti Opel Fronteram van,220e kmrel. Az elmult hónapokban néha menetközben hatalmas fehères füstcsíkot húzok magam után. Állóhelyzetben 2500 rpm körül elkezd füstölni mintha omega koncerten lenne...meg persze összevissza dadog. Lègtömegmèrö cserèlve lett, nem segített. Az egèsz szívócsonk ès EGR szelep le lett bontva kipucolva, nem segített. Lehetsèges hogy adagolós lenne? Vagy valami egyszerübb problèma? egyszerüen nem egyèrtelmü.
Megmaradt még a B Fronterám vonóhorog tartója. Használt, vonófej és elektromos csatlakozó, kábelköteg nélkül. Ha valakit érdekel 15000 HUF lenne az ára. pali70@hotmail.com
A füst színe kifehéredett? Mert ha még mindig kékes a füst ott valami komolyabb a baj...
A fehér (pápaválasztó) porlasztócsúcs hiba (is) lehet, de az a jellemzőbb, hogy kormot köp az autó. (az egyik kopás a másik rossz beállítás) Általában társul azzal, hogy a napi első indítás igen nehézkes (bár azt okozhatja még a résolajcsőnél lévő tömítetlenség is).
A porlasztócsúcs alatt lévő tömítés állapotát venném inkább előre, mivel azt mondod csak hidegen füstöl.
A folytószelepre és a légtömegmérőre erőtlenség esetén érdemes ránézni, illetve a légszűrőház utáni vastag levegőcsőre, hogy ne legyen repedt.
Jó lenne tudni, hogy mi a hibakód mivel a triviális dolgokat már kijavítottad (AGR és turbó).
Figyeld meg a füst színét, intenzitását hidegen, melegen. A hideg és meleg teljesítményt, hogy ingadozik-e, vagy stabilan van/nincs. Olvastass hibakódot (OBDII az érmetartó alatt, illetve az adagolónak külön rendszere van).
A turbód milyen állapotban volt? Nem csináltál fotókat véletlenül?
A típus legutolsó példányai 2005-ösek (elég ritka évjárat), így teljesen mindegy, hogy széria eleji vagy végi a gép. Többet számít, hogy hogyan volt használva, és hogy mennyi szeretetet, karbantartást kapott.
Az én meglátásom az, hogy pont a koraiakat célszerű választani, mivel azokban kevesebb pénzből javítható az adagoló, illetve nem spórolták szét a benzinmotor anyagát.
Rozsda ne legyen, mert hiába ügyes a karosszériás, ami egyszer megindult az hamarabb el is fárad.
Általában ami olcsóbb, az rosszabb állapotú is. Nagy általánosság, de így van, ahogyan néha kivétel is, de nem jellemző. Ebben a korban már nincs patika állapot, valami mindenképpen rossz lesz.
Aki tudja mit ad el, az a vacaknak is megkéri az árát (mert az alkatrészellátás legnagyobbrészt külföldről megoldott). Aki meg nem tudja mi van nála, attól meg segítséget ne remélj, ha valami bekrepál.
Az egyik típushiba a műszercsoport elhalálozása, így inkább azt nézd, hogy volt-e már cserélve. Az érték amit km-ben mutat nem feltétlenül trükközés miatt nem pontos.
Most a dízel vagy benzin kérdésben az egyéni preferenciák szerintem többet számítanak. Az én tapasztalatom az, hogy ha karbantartod akkor mindkettő üzembiztos. Mások megszívták mindkettővel. A dízelben szeret megdögleni az adagoló úgy hirtelen, előjel nélkül. A benzines meg láncproblémás, meg hűtésproblémás szeret lenni. A dízel nagyságrendekkel jobban eszik, de a jelenlegi üzemanyag árszinten bevállalható egy benzines is, a végösszeg amit a kúton hagysz most éppen egyforma.
Szerelővel az oldaladon is simán belenyúlhatsz a tutiba, ha nem ismeri a szaki a típust.
Próbálj az effektív nézelődés előtt megnézni egy gondos tulajos Frontit. Én is így vettem az enyémet, és sokkal kisebbet szívtam, de így is egy vagyon ráment.
Öregedő korba léptek, szép nagy az aknamező, és sűrű is. Az árszabás nem mindig utal az autó állapotára, de inkább fölfele keresgélj. Amikor én kerestem láttam nagyon drágán szépnek tűnő, valójában menthetetlen gépet, ezért csak óvatosan.
Inkább nézz meg 20 portékát, mint hirtelen vegyél valami rémet.
Jelen tudásommal inkább a fórumokat túrnám át eladó gépszörnyért, mert aki a fórumot olvassa legalább valamennyire képben van.
Igazából a turbó csöveit kell csak leszedned, mivel ha olajmezőt találsz a csőben, akkor az baj.
A kartercsövet nem hagynám lekötve, mivel a hajnali pára/egyéb nedvtartalom szeret bemászni rajta a motorba és felvizezheti az olajat, ha tartósan így marad.
Miota a kartelgazcsovet ami a szelepdeknibol jon ki es a turbo ele van vezetve,levezettem egy csovel a kocsi ala es ott szabadon van, azota nincs annyi fust , majdnem tunetmentes.
Van benne valami. A leírtak alapján felmerült bennem egy kérdés a turbót le lehet kötni, legalább azt a részét, amely a levegőt nyomja a motorba? Csak addig míg kiderül, hogy az engedi-e az olajat. Csak kíváncsiságból.
Az olaj millió és egy helyen bejuthat az égéstérbe.
Kezdve az olajlehúzó dugattyúgyűrű hibáján át, a turbó kenésén keresztül, tömítéshibáig vagy általános kopottságig.
Felületnemesítőt alkalmazva nem szünteted meg a hibát, csak a hiba jelenségét csökkented. Egy öreg, de egyébként hibamentes motor esetén lehet hozadéka extra adalékokat adni az olajhoz. Ha mást nem magadon tapasztalhatsz egy egészséges placebo hatást, de nem szünteted meg a hibát.
A légellátó rendszer alapos tisztítása szerves része a hibafeltárásnak. Kevesebb macera, mint a turbót leszedni, és ha motorolajban tocsog a rendszer, akkor előrébb van egy tömítetlenség. Amennyiben nincs olajnyom csak koksz, akkor az égéstérhez közelebbi a hiba.
A turbó csapágya olajfilmen fut, ha a tömítés megsérül, akkor az olajat vagy a kipufogóba kezdi nyomni, vagy a szívósorra. Amikor nagy mennyiségű olaj kerül a hengerbe a rendszer elkezdi azt tüzelőanyagnak felhasználni, és a motor megszaladhat. (Sűrű fehér füst, és a slusszkulccsal a kezedben az autótól 20 méterre is üvölt a motor, mert a motorolajat égeti el).
Én nem adalékolnám, legalább addig, amíg a turbóról nincs pontos info.
Helló lehet, hogy buta ötlett de a kék füst olajszivárgásra utal ezért én kipróbálnék valami jó minőségű olajszivárgás csökkentő adalékanyagot. Szerintem egy próbát megér. A tisztítást nekem is meg kellett csinálni de szerintem ezzel nincs összefüggésben, csak jobban ment utána az gép.
Legközelebb amikor csinálja, akkor én azzal próbálkoznék, hogy csak az aksit kötöm le, és teszem vissza egy fél óra múlva, hogy arra mit lép. Ha semmit, akkor csak az AC csatiját húznám le.
Egy alapos testkábelvég/kaszni érintkezési pont pucolás ennyi idősen egyébként sem árt ezeknek.
Porlasztócsúcsokat lehet nézni, illetve a tömítéseiket.
Turbót kell még megvizsgálni, és a köztes hűtőt átmosni.
A német azért adja el, mert a szerviz óradíj horror és a hibafeltárás sokkal többe kerül, mint a hibás alkatrész cserével együtt. Ráadásul a szervizhálózat is szívatja az átlagembert, hogy nincs ez, nincs az az alkatrész. Tudása, meg kedve sincs hozzá, hogy saját maga kinyomozza.
Te is épp valószínű egy apró pöcsöm tömítés miatt kell, hogy szétburítsd a verdát.
Az egr szelepet es alatta is kikormoltuk de a hatas nem olyan mint mire szamitottunk meg mindig van kek fust ,nem annyi de van.Csereljek adagolot, porlasztokat nezzuk at?
Sziasztok! Ötletek kellenének. Van egy 99-es 2.2 16v. Fél éve cserélem AC pumpát azóta 2-3 havonta megáll az AC. Tank le, AC ki: Működik!! Majd ismét. Ötlet????
sziaszto frontérások, kellene egy kis segitség van egy 1998 as frontérám 2,5 es tds motoros, hiba jelensége 2000 -en többet nem pörüg terhelés alatt, állo helyzetben felpörög lomhán, gázolaj szürö, légtömegmérö kicserélve, mi lehet az oka ha valaki tud segitsen elöre is köszönöm erre az imél cimre ha lehet kuzmannmonika@citromail.hu
Én nagyrészt mechanikus tisztítást csináltam először egy fém dűznivel. Amit azzal le bírtam kaparni óvatosan, a felületeket nem sértve, azt leszedtem. Utána egy műanyag csavarhúzó formájú játékkal kapartam tovább. A nagy része le is jött ezzel a kettővel, ami nagyon letömörödött annak ment a Brigécoil.
Utána fogkefe/szivacs/kiskefe némi erő és Brigéci olaj. Szöszmötölős, de leszedi. Jó lehet még a lakkbenzin is.
Nem törekedtem a tökéletességre, mert nem akartam kárt okozni semmiképpen, de értelmezhető végeredményt akartam elérni. Utána volt olajcsere, mert ki akartam zárni a minimális eshetőségét is annak, hogy mosófolyadékos olajjal hajtom.
3 tankolásnyit mentem (kb 2000 km) Spurit adva a gázolajhoz, utána megint szétszedtük. Nem tökéletes, de nagyságrendekkel jobb mint volt. Az adalékolás segített a macerás helyek kitisztításában (vagy a ráolvasás).
Azóta is 2-4 tankolásonként adok neki Spurit. Két év múlva pedig megint szétszedjük ellenőrzésre.
Elég óvatoskodva álltam hozzá, valószínűleg a kelleténél nagyobb feneket is kerítettem neki, de ismeretlen úton biztonságosabbnak tartom a lassabb, figyelmesebb haladást.
Az AGR alatti nagy fém deknit kell leszedni, és mind a tetejét, mind az alját jó alaposan lepucolni.
Figyelj oda, hogy a hengerfeji részen a hengerek szívócsövét dugaszold le takarításkor. Amennyiben egy nagyobb kokszdarab beleesik a hengerbe az fölöttébb egészségtelen.
Amikor a tisztítás kész, célszerű 2-4 tankolásonként adni neki Spuri-t 100ml-ert. Tapasztalatom szerint segít tisztán tartani a felületeket.
Ha ezzel készen vagy, de még mindig dadog a motor, akkor célszerű gázolajszűrőt cserélni, megnézni a légtömegmérőt (és megpucolni), illetve ellenőrizni a turbó tömítettségét és a turbócsövek légmentes zártságát. (A dadogás attól is lehet, ha falsot szív.
A képek Imrétől származnak, nagyon hasonló gondja volt.)
igen de a zar le van blokalva a bemosott portol, szennyezodestol,le kell furni a popszegecset majd a zarat kitakaritani,vagy a zarhoz kulcsot csinaltatni
Pompa feloli resz-e a szivooldal:),?minden ismeros a pompat gyanitja.volt P 1651 P1631 es P0190 hibakod ,mikor nagyon befustol akkor kigyul a check lampa ez altalaba lejtore
A lagymatagság elhárításához a szívóoldalt le kell bontani, és kiganézni, valamint az AGR szelepet tisztítani vagy cserélni (tisztítás után szokott kiderülni, hogy nem csak lekokszosodva van de átégve is). Egyébként ha a check engine nem világít, akkor cserélj műszerfali izzót benne, mert annyit jártak így vele, hogy kiégett :D
Egészen biztos vagyok benne, hogy az erőtlenségedet ez okozza.
Az adagoló, ha bedöglik akkor megáll, mint a szög és kész.
Nézess rá a turbó tömítéseire, mennyire áll az olaj a turbó után a csőben.
Y22DTH motorkodu fronterat vettem par napja es 1700-2500 fordulatig a motor dadog es fustol tapasztaltabbak gondolom raismernek a problemara.Lehet hogy adagolo lesz. Van valakinek otlete mi lehet?
Üdv. Mindenkinek Szerelőt keresnék aki ismeri a B-s Frontera hajtását. Lehetőleg Fejér és Pest megye körzetben, de távolabb is jó lehet Tünet: nem kapcsolja az elejét, állítólag vákum van és elektronika is jó. Bekapcsoláskor valami halhatóan behúz, de el is enged és csak villog műszerfalon a 4x4 Köszönöm
Sajnos elhagytam a Fronterám jobb első index búráját (1993 Frontera sport 2.0). Valakinél nem porosodik egy esetleg? :) Vagy ötlet, hogy honnan szerezhetnék be egyet?
Sziasztok Urak !!!Keresek B frontérámhoz elsősorban Vác közelében első abs gyűrűt. Hibátlan bontott vagy esetleg új is érdekel !!Hálás köszönet előre mindenkinek Pacsi !!!
Klubtársak! ''A'' frontera 91-98 fékerőszabályzó öntvény, ami hiánycikk, és a bontósok is iszonyat drágán mérik valójában TOYOTA LANDCRUISER/HILUX-ba való teljesen ugyanaz 47910-26040 kódszámmal, utángyártottként újonnan most sikerült szereznem bontott árban. írjátok fel, mert 20+éves kocsiknál kelleni fog! https://www.mitsubishialkatreszek.hu/catalog/product/1328 ez nem reklám!
Van aki az alváz és a bódé közé rak műanyag pogácsákat. Ez csak látszatmegoldás. Nem lesz tőle nagyobb hasmagasság. A torziós rudak állíthatóak elöl és ki is lehet szerelni őket. Majd más pozicióban rögzíthető. Fogazott az illesztése. Hátul a rugótartó kengyelt lehet hosszabbra cserélni. Csak óvatosan alakítgass és próbáld ki a gépet mennyire változik a stabilitás!
Sziasztok érdeklődnék hogy Frontera A emelés hogy lehetséges? Elöl torziós rugó van hátul laprugó. És mennyit lehet érdemes emelni? Válaszokat köszönöm.
'96-os 2.8tdi-ről van szó. Pár hétig nem voltam itthon s ma beindítva a kocsit, nehezebben indult mint szokott: másfél két percig finoman nyomni kellett a gázpedált különben lefulladt. Utána nagyon szépen járt és késöbb se tűnt fel semmi. Van köze az állásához és természetes vagy nincs? Mi lehet ez? Ill. az üzemanyag mutató megadta magát, semmit nem mutat. Hol kezdjem: a tanknál a jeladóval vagy a műszerfalnál?
Adott egy Frontera B 2004, 3.2 V6 benzin, 5 ajtó, kézi váltó géperejű járómű.
Ehhez keresnék terepváltó kapcsoló motort, vagy csak az elektromotor fedelét, amiben a mágnesek laknak. Történt ugyanis, hogy ez a motor – az elektromos rész – beázott egy szakadt vákuumcső következtében. Egy ideig dunsztolódott a sáros lében, de nem igazán jött be neki. A lényeg: nem működött. Szétszedtük, kitakarítottuk, és láttuk, hogy a négy mágnesből hármat leevett a rozsda a helyéről. Ezért azokat visszaragasztottuk, de sejtettük, hogy nem lesz hosszú életű. Nem is lett. Most mind a négy mágnes le van szakadva, így meg nem annyira kapcsolható az összkerék, mert nincs légtér meg test a rendszerben…
Hátsó kerékkel meg néha elég vidám közlekedni jeges úton emelkedőn felfelé, de azért eddig sikerült…
A nagy kér/désem az lenne, hogy valakinek van-e ilyen alkatrésze, bontott-e ilyesmit a nem túl régi múltban, és esetlegesen megválna-e tőle? Természetesen nem ingyen gondolom…
További kiegészítő kérdés, hogy volna-e esetleg egy darab - jobb oldali, de szerintem mindegy – ködlámpa az első lökhárítóba (ha csak párban, úgy is érdekel), illetve vákuumszelep az első híd hajtás bekapcsolásához? (Ami a tűzfalnál van, a kuplung munkahenger felett, és ha szemben állunk a kocsival, akkor a bal oldali – aminek a szélén a kerek fekete szűrő van?)
A terepváltó kapcsolójáról azért teszek fel képet. Hátha…
A 2.3 Td nem billeg nem üt fel terepen sem, azóta,hogy lecseréltem az összes lengéscsillapítót gömbfejet, meg a rugóköteget is.
A motortartó bakokat is, de azt muszáj volt nem bírta a ki-be szerelgetést (BF. szerelőket)
Nem is leng az úton pedig 235-ös BF Mudterran gumikat használok
Végre megtudtam javítani a 2.3 Td OPEL motoromat nem melegszik, nincs túlnyomás, és van olajnyomás is .( Ez úgy sikerült, hogy felszerszámoztam magam, mindent elolvastam erről a motorról, aztán találtam jó néhány OROSZ oldalt azok is megcsinálták őket ).
Sőt összeraktam egy motort padon ahhoz keresek autót. annyi motor alkatrészem maradt.
Ha valakinek kell főtengely, dugattyú , porlasztók stb van
Valaki tud 2.3 Td autót rossz motorral megvásárolnám, hengerfejesen is érdekel ha nincs lepusztítva és elrohadva persze reális áron.
Motor csere előt állok ami benne van az 22ydth kodú motor de olyat nem leltem .Amit leltem az b vektra 22ydtr kodú .Tudja valaki hogy pontosan mi a két tipus közt a külümbség .Belle lehet rakni a frontérába ?a vezérlője elfogadja ?
Sziasztok bemutatkozom Opel frontera 2.5 tds sport 1998-as tulaja vagyok Várpalotán. Nem az elsö frontera az életemben fiatalként egy 2.0 sport 1995 ös. Szakitottam erdélyben nem tudtam kifárasztani. Nagyon szerettem, utánna volt egy Opel monterey em 3.1td. Legjobb családi autó a vilàgon.... Csak annyi zsebpénzem lenne amit öt év alatt megkeresett terep és út. mentésben és nem válalkozásként.! Több mint 25 év balesetmentes vezetés és több mint 2-3 autó évenbeli cseréjével kezdve a merciktöl a chryslerekig beleértve a milios szarokat.. Viszatértem a fronterahoz. Hogy miért? Mert jó.!!! A 2.5 tds egy ritka példány. Motorja ismert szerte a világon vm azaz elöször az alfa romeo 75 ben volt beépitve. Eza motor targoncába tervezték az olaszok az igénytelenség és elnyühetetlenség miat utolag autóba is beépiteték. Nem kell mondanom szeretet chrysler voyagerben jeep cherokee roverekben is gyakori ez a motor. A fronterák egy középkategoriás terepjárók amely a középréteget pályázta meg abban az idöben. Szeretném megkérdezni a forumban lévöket hány nissan patrolt, mitsubushi pajerot toyota 4runner és más egykorú terepjárót láttok közútón mostanában? Ezek után kérdezzem mi közze egy rav nak a forumban? Nemis egy kategoriáról beszéltek. Rav kategoria.? Mondom subaru forester suzuki vitara kia kinya? Stb. LAND ROVER FREELANDER (NEM MONDOK CSUNYÁT MERT AZ ASZONY MEGSÉRTÖDIK A FEKETE DÖMÉJÉVEL) mert abból is ál a ház elött. Ès kèrlek ne sèrtödjetek meg de azok aki e forumban vitatják e tipusnak a szarságait. Az elöször. Vezessen legalább 200 300 autót és azután véleményezen egy adott tipusról. Vannak essetek mikor széthajtót gépeket kipofázva megvesznek és utánna rinnak hogy milyen szar az a valami. Téves hit minden gép jó ha rendben és karban van tartva. Melékellem hogy e mondatok háta meget 2 évig rallyztam keményen másfél év tesztpilotája voltam a Daewoo gyárnak 2000-2001tátraiékal off road oztam magyarországon. Jelenleg autószerelöműhelyem van Várpalotán márkafügetlen és olyan hibákkal szeretek foglalkozni amit azt mondanak hogy javithatattlan. Tehát tisztelt 'Frontera' tulajdonosok megtisztelö hogy még használjátok és foglalkoztok ezzel a joszággal és kivánnom hogy jövöben is élményeket és segiséget nyújtsón a gépetek. Üdv roby
Mikor vagy 5 éve nekem is hűtőt kellett cserélnem, mert a felső csőcsonk széttört, akkor és is után gyártottat vettem (szerzett jó áron egy szerelő), mivel gyakorlatilag árban megegyezett az enyémmel hasonló korú bontottal, ami ugyebár szintén lutri lett volna!
"Annyit még hozzátennék a zöldfülűeknek/kezdőknek, (nem sértésként), hogy a bekapcsolásuknak van speckó menete. A műszerfalon a négykerék piktogrammos gombot, lassú menetben (gázlevétel mellett) kell kapcsolni, ez elég havas, esős, latyakos, (télen), laza-homokos (futóhomok), dágványos, saras, (nyáron) utakra.
A kis kar (felező) csak akkor kapcsolható, ha a 4x4 gomb már be van nyomva, de csak állóhelyzetben ajánlatos bekapcsolni. Ezt csak ritkán használjuk igen erős emelkedő/lejtő, mély sár/dágvány, esetleg jégen igen finom kuplung- egyenletes- gáz, 1-es illetve 2-es seb.-ben lassú haladásnál. Még arra is van esély, hogy jeges emelkedőn fel tudjunk kaptatni, folyamatos-egyenletes érzéssel adott gázadás mellett. Persze a fogyasztás méréséről el lehet felejtkezni. A motor dupla erőt ad le és elosztódik az első és a hátsó difin keresztül a négy kerékre."
Szia! Engem is érdekelne ez a kérdés, mert igazából nekem még sosem volt összkerekes autóm. Nekem is a 2002-es 2.2 dízel van csak nekem 5 ajtós. Én ha megnyomom a kormány mellett jobbra eső a hátsó ablak fűtés alatti kapcsolót akkor megjelenik zölddel a műszerfalon a jelzés. Nekem megy is összkerékben csak a váltó melletti terepváltót nem tudom hogy micsoda, hogy működik és mire való :D Utána olvastam hogy az ilyen felező meg mit tudom én... csak nem tudom mikor lehet használni és hogyan.