Az eredeti kérdésre azonban nem ad választ: olcsóbb kihuzat (mert más nem jön szóba, és nem feltétlenül az ára miatt), M42-es végén a vázhoz szervesen tartozó (kiváló, makró) objektív, mert az már úgyis megvan.
Nincs ilyen adapter! A feladat nem megoldható! Alternatív megoldás viszont van. Nem is egy, jobbnál jobb.
"Igazából amit nyer az ember egy olcsó kihuzattal, azt pont elveszti azzal hogy nincs normális megoldás az m42->egyéb bajonett átalakítására."
Így van. Ez a végszó mára részemről.
Köszönöm mindenkinek a segtséget, aki részt vett a megoldás keresésében!
Hát erre a célra én egy 2,5/90-es Adaptall obit használok. Ahhoz ugyanis van Sony A, Minolta MD és m42 végem is, úgyhogy arra cserélem amire akarom :-) Igazából amit nyer az ember egy olcsó kihuzattal, azt pont elveszti azzal hogy nincs normális megoldás az m42->egyéb bajonett átalakítására. Akkor már az ember tényleg rátesz egy Heliost, a kihuzat miatt úgyis tökmindegy hogy makro vagy sem.
Ha van egy harmonikád, kifúrsz egy objektív hátsósapkát középen, és felragasztod, taknyolod a harmonikára. Ebbe a saját bajonettjével belerakod az objektívet.
Nem pont olyan, mint a Zeiss mikronos jusztirozás, de falura megteszi.
M42-es obiból van bőven (Tak., Panc., Jup., Hel.), ugyan egyik sem makró, de ez a probléma megoldható.
A topik közösségét azonban érdekelheti, hogy M42-es végű, olcsó, de jó minőségi makró-kihuzatra miként tehetné fel bajonettes obiját. Ugyanis egy bajonettes kihuzat nagyon drága, legtöbbünk számára értelmetlen beruházás, és nem is mindenik géptípushoz kapható.
Folytatnám, de úgy már átlépnénk a topik témakörét.
Minőségi (??) alphás makró objektíveim vannak, ezért szeretném velük végezni a sort, ami a váztól indul, de sajnos nem Alpha kihuzattal folytatódik.
Még csak annyit: két kihuzat van, egyiken a váz+obi utazik, a másikon csak az utóbbi. Előbbi szerényebb nagyítást, jobb minőséget ad.
Későbbi hozzászólóknak írom: igen, azt kérdeztem, hogy valaki tud olyat, hogy M42-es kimenetre Alpha obit (de más rendszerű kollegát is érdekelhet a dolog).
Közgyűrűsorról: sajnos már késő. Mint a műlesíklásnál: ha kihagytam egy kaput, az már ki van hagyva. Előre kell nézni. A végre, vagyis az M42-es kimenetre.
Igazából van direkt makro és stacking fórum is. Itt az m42 táján nehezebben találsz megoldást a problémádra. Vagy már a Minolta/Sony fórum is jobb egy fokkal.
Legutobb Leica M rendszerrel voltam hasonló szítuban. Szereztem egy, az adott rendszerhez való kozgyuru sort, amiből a papa/mama végekét a kihuzat két végére szereztem.
Hogy tovább bonyolódjon a dolog, a szeletelésnél nem ártana, ha az objektív-tárgy távolság állandó lenne, tehát belső élességállítású makróobjektív kéne, ami nem a 10-20 ezres kategória.
Létezett a Praktica rendszerben egy repróállvány, amire az objektív szűrőmenetébe csavarható konzollal lehetett felszerelni a gépet, ami azzal az előnnyel járt, hogy a gép mozgott előre-hátra, az objektív helyzete fix volt. Egy ilyen, -egyébként filléres- valami segítene, illetve olyan harmonika, ahol maga a rendszer fixen ül az állványon, és külön lehet mozgatni a gépet és az objektívet, de ezek messze nem olyan finomak, mint az IF rendszer.
Alpha váz, Alpha bajonettes objektív, közöttük tehát a cső, két M42-es véggel (váz felőli részen apa, ez adapterrel könnyen megoldott, az objektív felőli részen anya, és itt a vég).
Így már nehezebb...
Objektívfordítás, eddig jutottunk. Mondhatnám: eddig ez volt a legfényerősebb ötlet, vagy a legszélesebb átfogású...
De mért apa? Szerintem Te fordítva nézed a kihuzatot. Az igazából egy cső, egyik végén M42 papa menet, ami a vázba megy, másik végén M42 anya menet, amibe az obi megy.
Eddig a te írásodra nem reagáltam, de most, hogy leírtad mit szeretnél, egyértelmű, hogy nem értem pontosan.
Az világos, hogy nagy leképzésű szeletelős makrót szeretnél készíteni, de azt nem írtad milyen vázzal.
Ha a harmonikára fordítva teszed fel az objektívet, mondjuk egy objektívfordító gyűrűvel, akkor tovább nő a leképzés, és bővül a szóba jöhető optikák száma.
Nekem egy Novoflex Nikon bajonettes harmonikám van, amit Canonon és Nikonon is tudok használni. Egy Nikon objektívfordítóval, illetve pár menetátalakító gyűrűvel nagy sokféle objektív felpakolható rá. Ugyanez kiépíthető M42-es harmonikával is.
Fókussorozat (socus stacking), ha már belekezdtem. Ez a cél. Volt már szerencsénk egymáshoz. Újrakezdeném.
Szoftver: CombineZM, pl.
Gép, objektív adott. M42-es kihuzatot is bőven találni. Ha ezek már megvannak (megvannak), már csak egy elem hiányzik (témánk tárgya), hogy ne kelljen (szinte) felesleges újabb befektetés (vagyis "kifektetés", pl. 42-es makró obj.) Jó a sima M42-es is, nem kell makró legyen, csakhát a telhetetlenség, ugye.
Azért figyelem, két hét múlva az ebayen, ingyen posta...
Egyszer nagyon hidegben akartam fotózni Prakticával, de nem tudtam befűzni a filmet, mert az a fém keret, ami a felcsévélőorsón van, mindig eltörte a fagyott filmet.
Olyan -15, -20 fok körül.
Szóval marad a Zenit, feles méretű domború tükörrel, süllyesztet tubusú Sony adapterrel.