Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Három különböző alanyfajtára oltva is kipróbáltam, a találtam egy nagyon korán induló alanyt (az az egy tőke volt belőle (idén január 20-án már könnyezett), ezen az alanyon 2 héttel korábban, egyenletesen szinesedett és érett, mint pl. a T5C vagy az 5BB alanyokon.
Valahogy a tömöttségén kell változtatni, talán kötődés után belenyírni a belső fürtrészekbe, elvileg fürtönként kellene ritkítani, de akkor valószínűleg még ennél is kicsivel nagyobb bogyóméretet tudna... (a potenciál benne van) :)
Hát sírok az irígységtől a képeket látva!:)nagyon szép fürtök,igazi csúcskategóriás fajták,sok jót hallottam a GMC-ról és így a képeket látva mindenképpen marad a beszerzési listámon,lenyűgöző!
Nekem van egy fajtám, idén kaptam a csapokat, szept. közepén érett idén is a forrásomnál. Jegyei alapján az Afúz Ali is lehet, csak a korai érés teszi kicsit gyanússá. Ha van itt valaki, aki rendelkezik ezzel a fajtával, hátha rá tudja mondani, hogy ez is az lehet, csak a korábban érő változat. Leoltottam vagy 8-10 tövet, jövőre már nálam is megmutatja magát. A fürt egyébként 700g-os volt, a bogyók 3-8g között mozogtak, a nagyobbak 26x21-22-esek, 28x21 volt a legnagyobb (8g). Héja egy kicsit rágós, a húsa olvadó, extra ízektől mentes, egyszerű fajta.
Igazi őszi csemegeszőlős tál, guszta,lassan nálam is szedhető lesz a magnélkülim/crimson/,napról napra édesebb,jó lett volna még rá egy kis napsütés... éber kutyus kellene a szőlkőskertedbe tanyádra...
Afuz Ali-ról ez számomra újdonság hogy több típusát különböztetik meg,lehet 1-2 tőkét ültetek ha tudok szerezni a hengeres bogyójú fajtájából,legendás fajta....hát a szőlőtolvajoknak pedig az legyen a legnagyobb boldogságuk hogy bunkó módon leszedik az éretlen fürtöket......
Az idei évben bizonyította csak igazán a magas fokú peronoszpóra ellenálló képességét, permetezés nélkül, teljesen ép levelek voltak, és a virágok sem károsodtak.
A múltkor váltottunk pár szót itt a fórumon oltócsapok ügyében és mondtad,hogy decemberig megbeszéljük.Nem akarok pofátlan lenni és nem is kérem ingyen,de van lehetőség választani a fajtalistádból?Köszi!Üdv:Imre
Hiányoztál már a fórumról,de a belépőd annál ütősebb lett.Gratulálok a csemegéidhez nagyon szépek egyik szebb mint a másik!Látszik a gondos kéz és a szakértelem.Korábbi hozzászólásaidból ítélve komoly szaktudásod lehet,lehetséges hogy privátban levelet váltsunk?Nem kunyerálni akarok hanem lennének kérdéseim nemesítéssel kapcsolatban.Egyáltalán tudni szeretném hogy képes lennék-e a fajták keresztezésére,mert valószínűleg nem olyan egyszerű feladat!
Az idei rekordom, Monte Cristo átlépte a 22 g-os bogyóméretet, még a túlterhelés ellenére is (több, mint 10 nagy fürt egy tőkén).
A szétvágott bogyókon jól látszik, hogy finom rostszerkezetű, ropogós fajta, a héj vékony. Sajnos ezért és a tömött fürtök miatt is hajlamos a rothadásra (kötődés után fürtritkítással jó dolgokat lehetne kihozni belőle...). A fotók szeptember 22-én készültek.
Nem utolsó dolog, hogy magas fokú a peronoszpóra toleranciája (jobb, mint a Moldova ellenállóképessége idén).
Sajnos fotót nem tudtam csinálni az Afuz Ailról kopaszra szedte valaki a tőkét, és a Nimrangomon is csak két fürtöt hagyott ami még éretlen.Baromi mérges vagyok,de jó hogy nem nézett körül jobban így maradt más fajta ami már korábban beérett,de tőkén hagytam.Szedtem gyorsan belőle nehogy azt is más egye meg!
Az Afuz Alinak több típusát különböztetjük meg a bogyó alakja szerint, amely lehet oszlopos, ovális és csepp alakú. Közülük az oszlopos bogyójú a legértékesebb, mert legkorábban érik. A csepp alakú bogyójú a másik két típusnál lédúsabb.
Ezen felül alany talaj és a napsütötte órák száma.Én kimondottan megfigyeltem hogy Szeptemberben hol sütné legtöbbet a nap és oda ültettem,be is jött mert minden évben beérik! Szomszédom kivágta az övét mert nála három év alatt egyszer sem ért be.
Ha megyek a tanyára és nem felejtem el lefényképezni teszek fel képet is.
Semmi esetre sem unalmasak a videóid,én nagy szeretettel várom őket! Tavasszal ha jössz az Angélát evvel a fajtával szeretném ha átoltanánk (?) mert bár az Angéla rezisztens úgy lerohadt mint a csuda! Mennyire zavaróan magos a szem mert ezt említed a videódban? Nagyon gáz vagy nem annyira problémás? Több fajtát likvidáltam már a zavaró magok miatt pl:Suvenir. Kicsit bánom már hogy nem hagytam egy kóstoló fürtöcskét a gyökereztetésemen.A fajta rezisztenciája valóban nagyon jó nálam két permetezéssel most is teljesen egészséges.
Sok ilyen jó videó kellene a fórumra,részletes tapasztalatok a fajtákról....egyáltalán nem unjuk,szeretjük nézni!!várjuk az újabb fajtákról az elemző fajtabemutatókat!
Ha nem unjátok, megosztom ezt a kis videót a bolgár V25/20- Regina fajtáról. A felvétel óta eltelt három hét és nagy része még a tőkén van, szinte hibátlan állapotban. Nem rothad és bár idén rengeteg a darázs, 1-2 szemet tudtak csak kikezdeni. Az íze semleges, finom, ropogós és egyre édesebb. Sokat kóstolgattuk, és nincs 3-4 magja, mint a videón mondom, csak kettő. Most figyelem meddig tartható még tőkén.
Afuz ali jó lehet,ha készül foto róluk megoszthatnád velünk.....nálam sajnos van pár tőke ami nem fogja beérlelni a fürtöket,nem tudom jövőre meghagyjam őket,vagy lecseréljem...nem tudom mi lehet az oka hogy nem érnek?
Kötöttebb talajon jobban fent áll a Filoxéria fertőzés veszélye,nálunk nehéz "fekete"föld van,itt, szakemberek szerint nem ajánlott saját gyökéren hagyni, fejlődni a tőkéket.Szomszédomnak van egy-két saját gyökereztetett tőkéje/boltban vásárolt szőlő/ amin rajtahagytak kb 10cm-s vesszőket,már tavaly termett is neki először problémamentesen.....fajtafüggő lehet.....
Ha homoktalaj, akkor akár lehet sima gyökeres is. Ráadásul a saját gyökrén--ha nem találja meg a gyökértetű, és /vagy nem tudja kárositani-- jobban fejlődik és terem, mint oltványként.
Ha kötött talaj, akkor csak idő kérdése, hogy mikor nyirja ki...
De majd kiderül (néhány év, akár több is)...
Egyébként a jele a kárositásnak, hogy a különben rezisztens szőlő egyszer csak kezd "érzékennyé" válni, megbetegszik, amikor "nem kéne". Nyeszlett vesszőket kezd hozni, és nem érnek be (sajnos tapasztalatból is tudom).
Egy Zalagyöngyém van D-NY-i fal közelében, amit még nem nyirt ki, de nagyon szenved, a mellette lévő oltott sokkal szebb (mint a levél, mint a termés) még idén is -permetezés nélkül-- pedig ez év mindenféle gombabetegségnek sőt állati kártevőknek is nagyon kedvezett (persze a fal közelében védett helyen van).
miben jobb az oltvány,mint a gyökeres?Én filoxérát még életemben nem láttam....Elültettem egymás mellé két Hamburgi muskotályt,az egyik oltvány,a másik gyökeres.Az oltvány sokkal gyorsabban indult,de a gyökeres pár év után behozta a lemaradást és most teljesen jól teremnek mindketten