Épp futottam, amikor a doki először hívott telefonon Szputnyik készlettel a háta mögött és későn értem haza, ezért másnak adta a lehetőséget mire visszahívtam. (Innen is látszik, hogy a hosszú futóedzés nagyon hasznos dolog :).
Csemap, a Moderna lett volna a titkos favoritom! :) Hogyan jutott épp az neked? Ma kapom a "pedagógus Pfizert", remélem, nem üt ki annyira pár napig, hogy ne tudjam elkezdeni a tervbe vett alapozást, a rendszeres futásokat! :)
1. Futásnál megjelenő képernyőket, azok sorrendjét, azon belül adatmezőket tudom szerkeszteni.
Ha viszont egy struktúrált edzést indítok, akkor egy másfajta képernyőt mutat, aminek nem találom a szerkesztési lehetőségét. Lefelé lépkedve előjönnek az alap, szerkeszthető képernyők, az érdekelne ez az edzés-specikifus képernyő szerkeszthető-e.
Ugyanígy, edzés alatti risztások szerkesztési lehetőségét nem találom (és mintha az alap beállítás edzésre nem vonatkozna pl. hangjelzés hiába van alapból kikapcsolva, edzés alatt "folyamatosan" csilingel)
2. eddig TomTom mellkaspánttal próbáltam csak és nagyon gyakran elveszíti a pulzusjelet.
Kicsit utánaolvastam, és több helyen írtak ilyen jelenségről, ahol az jött ki hogy ez nem azért lesz mert más gyártó a pánt, vagy elemprobléma. Van akinek az oldotta meg, ha a riasztásokat, pl. rezgést kikapcsolta. De mint fent írtam, nem jöttem rá, hogy tudom ezeket állítani úgy hogy struktúrált edzésre is vonatkozzon.
Tapasztaltatok ilyen jellegű jel-vesztés problémát? Mi lett a megoldás?
1 óra alatt 20+ alkalommal kihagyott 20-30mp-et...
Görgey utca, az új Vörösvárbánya vasúti megállónál. A vörösvári és szentiváni futópálya is kb. 500 m-re van ide. De úgy két éve, mióta rekortánosították a vörösvárit, azóta a szentiváninál csak néhányszor jártam.
Én a rosszabbik fajta bevándorló vagyok :) mindenféle korábbi kapcsolat nélkül csak úgy beköltöztünk Szentivánba a családommal Budapestről, mikor 18 éves voltam. Bár azóta laktam itt-ott - többek közt Brüsszelben is - de az életem legnagyobb részét itt éltem le, és nagyon szeretem.
Néha persze befutok a környékbeli erdőkbe, nagyképűen térkép nélkül, mondván, hogy ismerem a környéket, csak nem tévedek el. Aztán de. De azért mindig hazatalálok :)
Nem tudom, biztos jó dolog, de a többi előfizetős vackom mellé még ez is, szóval nem próbálom ki.
Most ismét a bringás 810-es a kezemben futok, a Fenix 6x fiamnak van kölcsönadva; ott most jobb helyen van. A 810-es azt hiszi a Strydra hogy teljesítménymérő és ugyanúgy mutatja a power-t meg pedálütemet (=lépésfreki) és fel is küldi connectre, onnan a Stravara. Aztán persze gyorsan át kell minősítenem bringáról futásra. Érdekes, hogy így a Strava-n látom a szegmensek átlagpowerét (mobilon?), amikor nem inkább a GAP értéket mutatja. Kényelmetlenségek: a Stryd rögzítést külön el kell indítani a mobilos app-pal, mert a bringás Garmin fit fájl nem kerül át automatikusan a Stryd powercenter platformjára. Itt pulzus sincs. Bár még az app sem kell, mert a footpod akkor is mindent rögzít, ha nincs semmi telefon kapcsolat és ezeket az offline tárolt adatokat bármikor letölthetem róla később - ilyenkor nincs persze GPS track, amit a telefonos app is kb. rögzít. Mostanában úgyis csak az átlag teljesítményt, meg a RSS terhelés mutató számokat nézem, arra elég.
Én kedden este kaptam meg az Astrát és ma hajnalban lettem láztalan. Most még kicsit levert vagyok és fáj a bőröm, alig tudtam megtörölkozni fürdés után. Elég fura érzés. 🙂
Stressz nálam nem változott, pulzus pedig mára ugrott 5 ütésnyit.
Igen, ez összegzés a beoltottak utókövetéséről. Összehasonlítási alap, de tudni kellene, hogy az oltatlanok között hogy néznek ki ezek a számok... vagy pl. megnézzük ezeket az adatokat összevetve a kínai vagy orosz vakcinával.... Oh, wait... 🙂
Szerintem ezek nyers adatok és nem biztos, hogy van közük az oltáshoz ennek kiderítése a szakemberek dolga (pl. injuries/animal bite, fall stb...).
Ami engem érdekel a végzetes esetek, azok ott vannak csoportonként. A pálmát a general disorders viszi pfizer 126/astra 196 fatal-al. Van benne 18 trombózisos eset is az Astránál (vascular disorders, pf 4/az 24 )
Nem rossz, de súlyosság szerint azért csoportosíthatták volna. Most a fülviszketéstől a stroke-ig minden ömlesztve van a doksiban, így egyesével kellene végigbogarászni a 80 oldalas PDF-ben a súlyos mellékhatásokat.
Nem mértem a grammokat, de durván 20-25 deka datolya és 15-20 deka sajtos rúd fogyott; utóbbi túró-vaj-liszt összetételű. Ez 200-250 g szénhidrátnál nem több.
Ha úgy számolok, hogy 2,5 órára volt tartalékom (bár már az elején is eszegettem), az 4 órára 50-60 g/óra, szóval érthető az esés. A valóságban persze a pótlással kb. 5 órán át tudtam rendesen menni, utána fogyott el a glikogén.
Sajnos nem tudom, hogy mi lenne alacsonyabb pulzussal, mert 139-146 a hosszú futás zónája.
Indítványozni fogom, hogy ezt vigyük lejjebb legalább kísérleti jelleggel. Az 5percesekkel futott 11km-em átlagpulzusa 142 volt, de nem éreztem semennyire könnyűnek.
Ha alacsonyabb pulzussal kezdesz, akkor valószínűleg később pilledsz el.
Tapasztalatom szerint a pulzus esését az izom szénhidrát raktárak kiürülése okozza. Ezt követően csak olyan intenzitás tartható amit a bevitt szénhidrát mennyiség enged. Alacsonyabb intenzitáson alacsonyabb a szénhidrát felhasználás. Nekem terepen 75% körüli átlag intenzitás kb 60g-70g/óra pótlás mellett kb 6 óra időtartamig fenntartható. Ez után kb 70 % ra zuhan a fenntartható átlag intenzitás, ennyire elég a 60g szénhidrát óránként.
A nem reprezentatív 3 fős családi megbetegedési és oltási tünet statisztika alapján az a tapasztalat, hogy semmilyen összefüggés nincs a fertőzés közben tapasztalt tünetek, láz súlyossága és az Astra mellékhatások súlyossága között. A lányom a fertőzéstől és oltástól is lázas volt. Én csak a fertőzéstől a feleségem csak az oltástól és neki a láz mellett az izületi fájdalom oltás hely duzzanata pirosodása is jelentős volt.
Akkor is elpilledsz, ha a régi, alacsony zónádban futsz?
Nekem három hosszú futásról van adatom, ebből a két hosszabb azt mutatja, hogy 30 fölött pár ütéssel visszaesik az átlagpulzus, "elpilledek".
A harmadik meg azt, hogy harmincig szépen fel tudom nyomni a pulzust - legalábis a kímélő első 20 km után.
Viszonyítási pontként: a 145-ös pulzus 72-74% maxHR lehet.
További viszonyítási pontként: a hosszabb belgiumi futásnál, ahol a szint elég egyenletesen oszlott el, az átlagsebességem 0-10, 10-20, 20-30 és 30-40 km között: 9,1 - 8,5 - 8,5 - 7,9 km/h.
Egyelőre nyitott kérdés, mi lett volna, ha pár ütéssel lejjebb kezdem a hosszú futásokat.
(Azt írják, hogy annál vált ki az első oltás heves(-ebb) reakciót, aki már átesett a fertőzésen korábban. A többiekre a 2. lesz erősebb hatással; ez is lehet egy magyarázat. Jobbulást!)
Gratulálok, Ermak, szép futás volt! Nekem ennyi szint biztos betenne, pláne ilyen távon. Pár hete jöttem rá, hogy több dombosat kéne futnom, ami nem volna nehéz, mert én is itt lakok, mégis a minimális szintes vörösvári futópályán szoktam a legtöbbet edzeni.
Ha nem Brüsszelben vagy éppen, akkor te is pilisszentiváni vagy? Én is, bár tulajdonképp Vörösváron áll a házunk, de határon túli szentiváninak vallom magam. Sokáig laktam ott, a gyerekeim is oda járnak iskolába - ha járnak... -, és amúgy is csak egy utcával csúsztunk ki belőle :)
Nem UFO csak kezdi a hibázást a pánt :-) Az első jelek nálam az edzés elején a mérés indítását követően rövid ideig 120 körüli pulzus a 90-100 helyett majd normálisan mérte a kb 1 órás edzést.
Nekem is kb 2 évet bírt az első olyan pántom, amit a H7-es modulokkal adtak, de az első kínai pántom is annyit bírt.
Februárban kísérleteztem a futáshoz már nem használt két pánttal.
Úgy tűnik, a hétfői futáson bejött a pulzuskontroll. Meg persze az ideális hőmérséklet.
A K100-on a Szántói-nyeregnél (17 km) voltam már 2:03 és 2:08 alatt is; Pilis-nyereg (25,5 km) nem szokott jobb lenni 3:45-nél (talán egyszer volt 3:30-35???, nincsenek kéznél az adatok).
Most 17 km-nél 2:16, 25,5-nél 3:34 volt az időm.
Persze az is látszik a hétfői futásról, hogy a jelenlegi kondival a 14 órán belüli teljesítés (régi tervem) még ilyen hűvös időben sem túl esélyes, nem hogy májusban.
A Szakvezetés azt mondta, hogy ha nem leszek lázas, akkor 1 nap teljes pihi, utána könnyű bringázás mehet. Ha láz is van, akkor kell két láztalan pihenőnap.
Eredetileg 8 órát terveztem, de így fért bele kényelmesen az időbe. Mint utólag kiderült, ennyi is esett jól.
Spenót:
Amatőrrel egybehangzóan mondom, hogy menne. Az emelkedőt-lejtőt kellene szoknod, ennyi. Én meg az 50 perces 10 kiliddel vagyok úgy, hogy nem biztos, hogy most menne.
Visztula, Ati:
Tudom, hogy nem sokat segít, amit mondok, de én elég ritkán mosom a pántot, és így sem szokott vele gond lenni. Igaz, így nem Ca, hanem inkább Na rakódik bele. Az órát 5 éve használom, és azt sem tudom, cseréltem-e már pántot. Ha igen, 2-3 éve. Viszont nálunk lágyított víz van, szóval egy próbát megér. Szálszakadás???
ma megyünk 17 órára. remélem az angolom javul tőle, és nem az indiai :)
elég lesz a 2 nap szünet futásban? Ezen agyalok én is. Lehet, hogy megy a levesbe. Itthon engem kinyirnak szerintem ha futkorászok. 06.30 a második adat.
Amúgy engem mostanában eléggé megviselt, ez az oltás mikor lesz dolog a mult hét vége óta elég rosszul aludtam 2 éjszaka is 3 és 5 között fent voltam. Ma volt az első nyugodt nap, hogy tudtam, hogy kapok valamit. Mi hárman kapjuk, a legidősebb gyerek is kap. A 19 és 13 évessel nem tudom mi lesz nekik is kellene lassan valami ez őket sem kiméli.
Azon már én is gondolkodtam, hogy önmagában a csapvíz nálam nem biztos, hogy jó a pántnak. Ugyan is itt nagyon kemény a víz. A tavaly januárban használni kezdett gyári Polar pántom már vacakol, pedig az is újszerű.
Lehet én is áttérek a desztillált vizes öblögetésre.
Az az érdekes, hogy az első generációs Polar textil pántokat évekig használtam, sőt rövidebb edzésekre még most is kevesebb hibával használható az egyik, mint az 1 éves új pánt.
Ermak, gratulálok, van benned alaperő meg állóképesség meg minden is! :) Spenót, simán vagy ilyen edzett, csak másféléket futsz, de átkonverhálható a fizikai felkészültséged. Fejben átállítod a tested, és megy, ennyike. :)
És ne legyenek illúzióink, azért lesz a magyar vakcina a teljes elölt vírus típusú, mint a Sinopharm kínai, mert ez a technológia a legkönnyebben követhető, megvalósítható...
...még veszélyesebbnek tartom, amikor az egészségügyben dolgozók állítanak valami olyat, ami nem logikus, hiszen épp az ő érintettségük, úgymond szakvéleményük vihetik el jó vagy rossz irányba a civil embereket... Az elég csábító érv, hogy jobb az, ami 30-40 éves adattal, múlttal rendelkezik már, na de épp a Szputnyik és az Astra nem ilyen, hát a vektorvakcina bőven harmadik generációs fejlesztés! Tehát, ha a Pfizer/Moderna azért nem okés, mert túl friss, akkor ez a negatívuma megvan a vektorvakcináknak is...
Ezért nem jó alaposan tájékozódni, csak elbizonytalanodik az ember. :-)
De én is erre gondoltam, hogy ha már hagyományok, akkor az "elavult" technológiájú elölt vírusos vakcina a hagyományos, a másik két technológia még nem létezett a KGST idején.
Mellesleg a beharangozott hazai COVID vakcina gyár is ezt az "elavult" technológiájú vakcinát fogja gyártani a hírek szerint.
Még március elején, amikor az első vérrögös híradások megjelentek, az után olvastam, hogy az EMA úgy döntött, bár nem bizonyított az összefüggés, de a nagyon ritka mellékhatások közé ezt is fel kell venni.
Ha már nem futok, legalább az oltásoknál okoskodom. :) Ez a szovjet-orosz hagyomány érv nagyon sántít és semmi alapja, szerintem, a mai Szputnyik reklámozásában. :) Eleve, ugye, nem szovjet vakcinákat kaptunk a szó szoros értelmében, másrészt a vektorvakcina nem KGST korabeli dolog. Ha már ilyen érvvel jönnénk, akkor az a Sinopharmra lenne igaz, hogy az olyan típusú oltásokat ismeri a jó öreg KGST-s testünk. :) Az sem erősítené a Szputnyik iránti elköteleződésemet, hogy a hírek szerint (persze, semmi sem biztos és az ellentéte sem :) ), szóval, nem ugyanazon összetevőjű vakcina volt pl. a sokat emlegetett brit Lancet dicsérő tanulmánya és a szlovák állami hivatalos bevizsgálás során, azaz, változott az összetétel a két helyen vizsgált Szputnyik vakcinát illetően.
Egy helyen olvastam olyat, hogy egyértelműnek állított összefüggést találtak a Astra oltás és a vérrögképződés között, de ott is a már ismert 18.000 000 vs 30 esetet említették. Ekkora veszélyt simán bevállalok az előnyöket figyelembe véve és szedem az Aspirin Protectet is.
Én is megkaptam a hét végén az Astrát, egyelőre életben vagyok. :-) Amikor rákérdeztem, az oltást adó doki nekem azt mondta, hogy nincs igazolt összefüggés az oltás és a trombózis közt. Amikor megkérdeztem, hogy azért érdemes-e Aspirin Protectet beszedni, mondta, hogy ha szeretnék, akkor szedjek 2 hétig. Mindezt olyan arckifejezéssel, hogy "ha nagyon akarod, szedjed, úgysem árt meg egy kis aszpirin".
Azóta találtam a neten egy részletesebb dokumentációt is, abban pontosan le van írva, hogy milyen mellékhatások voltak a tavalyi kísérleti oltások során. (Pl. láz, izomfájdalom és - igen - nagyon ritkán trombózis is)
Nagyon ritka besorolási gyakorisággal thrombosis és thrombocytopenia kombinációját figyelték meg bizonyos esetekben vérzés kíséretében a COVID-19 Vaccine AstraZeneca beadását követően. Ezek között voltak súlyos esetek is vénás thrombosis formájában, néha szokatlan lokalizációval, például agyi vénás sinusthrombosis vagy vena mesenterica thrombosis formájában, és előfordult artériás thrombosis is thrombocytopeniával kísérve. Az ilyen esetek többsége az oltást követő első hét-tizennégy napon fordult elő, és 55 évesnél fiatalabb nőket érintett, azonban ez összefügghet azzal, hogy az oltottak körében ez a populáció nagy arányt képvisel. Néhány eset végzetes kimenetelű volt.
"Az oltottakat figyelmeztetni kell, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően. Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki."
Nekem, még nem szólhattak 03.11-én, de március 24 óta hivatalosan is az AstraZeneca oltási protokoll része kellene, hogy legyen. Érdekes, hogy a Google szerint ezt a figyelmeztetést már 03.05. óta tartalmazza a vakcina EU-s alkalmazási előírása. Szóval a bürokráciánknak majd 3 hétig tartott a hazai folyamatokat aktualizálni.
Én is csak tegnap este a legújabb híreket böngészve véletlenül botlottam bele ebbe a szövegbe, ebben a cikkben. Márciusban az erről szóló híradásokon valahogy átsiklottam, igaz 25-én éppen két héttel voltam az oltás után, szóval már éppen túl voltam a kritikus időszakon.
Az én logikám az, hogy számomra legjobb az a vakcina, amit a törékeny időseknek is be mernek adni. Elővigyázatosságból krónikus betegnek tekintem magamat az OTS miatt.
A 90-es években azt se tudhattuk, melyik gyógyszernek milyen mellékhatása van, ugyanis elég szűkszavú tájékoztatót csatoltak hozzájuk, internet meg nem volt. A képen szereplő Quarelin-t ma találtam a fiókban, a 90-es évek elejéről maradt meg. Ma ugyanezen gyógyszerhez lepedőnyi méretű papírt mellékelnek, már-már kisregényt...
Én is úgy voltam, mire az egészséges nem nyugdíjasok sorra kerülnek, akkora több infó és tapasztalat lesz a vakcinákról ráérek regisztrálni. Erre februárban már arról írtak húsvétra minden addig regisztrált oltása megtörténhet, így regisztráltam én is. Úgy gondolkodtam már egyszer szerencsésen átestem a fertőzésen, lehet legközelebb a brit mutánssal nem lesz ilyen szerencsém jobb előbb valamilyen oltáshoz jutni.
Legnagyobb meglepetésemre 2 hét múlva március elején az akut betegek oltási kampányában jött az SMS, hogy mehetek AstraZ vakcinás oltásra. Akkor jöttek az első hírek az oltás után bekövetkezett agyi vérrög képződéses halálesetekről.
Elmélkedtem egy kicsit, de úgy láttam az ismert számok alapján nagyobb a valószínűsége, hogy közlekedési balesetben halok meg, mit az oltás mellékhatásában, így elmentem az oltásra.
Túléltem a kritikus 2. hetet is szóval úgy tűnik megúsztam :-)
Tény nagy a kommunikációs káosz a vakcinák körül így aki tájékozódik az egyre jobban elbizonytalanodik, ha nem mer dönteni és felvállalni egy oltás esetleges kockázatát. Mert kockázata minden gyógyszernek van csak a legtöbbről nem írnak címlap hírekben.
Ketto kivalot is tudok ajanlani. Az egyik a Seiko uzlet hatuljaban dolgozik a Deak ter es az Arany Janos utcai metro kozott nagyjabol feluton. A masik pedig a Citizen markaszervizben a Koruton a Blaha keresztezodes utan, ha a Nyugati fele megyunk.
Ha pontosabb cim kell, akkor rakeresek a neten es becsatolom.
Úgy tűnik, elfogyott a beoltandó ember és már mindenkit behívnak, aki elfogadja a vakcinát. Én is várom a hívást, de valószínű taktikázni fogok és megvárom azt a rengeteg mRNS vakcinát, ami jön 1-2 hónapon belül. Másfél éve itthon ülök, ez a kicsi már nem számít.
Valószínű van ráció a mérésben, mert a kimerültség/túledzés jelei között szerepel az ortosztatikus hipotenzió, ilyenkor a felálláskori túlzott vérnyomásesést a szív erőn felül igyekszik helyrehozni és valószínűleg ez stresszeli is a szervezetet így a HRV-n is látszik.
Soha nem foglalkoztam sokat a fekvő/közel fekvő test helyzet alacsonyabb pulzusának okával.
Az 1. pontra gondoltam én is.
A 2. pont nekem elég zavaros ebben a formában. Az evolúció során nem hanyatt fekvésre optimalizálódott a szervrendszerünk így a tüdőnk sem. Elég nagy gond lenne ha állva nem jutna vér a tüdő egy részébe. Nyilván a tüdő kapacitás kihasználásához megfelelő légzés technika és légző izmok teljesítménye is kell.
Valamiért nem az álló, ülő időtöltés okozhat tüdőgyulladást, hanem a súlyos betegeknél a mozgás hiány és a sok fekvés.
Állva egyébként mindig magasabb a nyugalmi pulzus, mint ellazulva fekve, hiszen változik az a vázizomzat terhelése. Álló helyzet stabilizálása érdekében nyilván több izom dolgozik, mint egy kagyló ülésben félig fekve vagy teljesen ellazulva fekvés közben.
A Polar Ownoptimizer a két testhelyzet közötti váltás HRV adatai, pulzus megnyugvási adatai alapján becsüli meg a szervezet aktuális állapotát 2x3 perc időtartam alapján. Itt az első oszlop a fekvés átlag pulzus a középső a felállás miatti csúcs érték a harmadik az álló testhelyzet átlag pulzusa.
Amikor kimerült a szervezet akkor a felállás mozdulatsora illetve a szükséges vérnyomás létrehozása látványosan megemeli a csúcs értéket lassítja a megnyugvást és az álló helyzet nyugalmi pulzusa is sokkal magasabb. Csak tavaly nem végeztem ilyen állapotban tesztet.
Fura dolog ez, mert elheverészik az ember, tekerget 110-es pulzussal, aztán amikor megáll és feláll, akkor őrülten kalapálni kezd a szív, mint amikor egy kemény edzés után kimerülten felállsz a kanapéról.
Egy fórumon két dologgal magyarázták az alacsonyabb pulzust:
1. A szív mint pumpa emelési magasság csökkenésével
2. A tüdőfunkció változásával. Függőleges helyzetben a tüdő 3 részre oszlik, ebből a középső részben normális a gázcsere, alul van egy rész ahol a vér nyomása túl magas, ezért a léghólyagok már nem tudnak kinyílni, felül meg van egy rész, ahova nem jut fel a vér, hiába vannak léghólyagok. Fekvő pózban állítólag megnő a középső hasznos terület mérete.
3. Illetve beszéltek még hormonokról, vérerekben lévő nyomásérzékelők másképp működéséről, de ezeket már nem fejtette ki. De valahogy a fekvő póz megvicceli a szervezetbe beépített érzékelőket. Ha lenne fekve futás, ott is biztos lennének fura jelenségek.
A helyes pulzuszónát azért nem nagyon tudom belőni, mert síkon jelentősen alacsonyabb, viszont mászás közben itt is ugyanolyan magasra felmegy a pulzusom. Felüljárónál 140, de 10%-os emelkedőn simán felment 180-ra is.
Lehet pörgetni, persze, de csak SPD-vel, mert könnyebben lecsúszik a láb egy döccenőnél. Nekem meg az SPD-ben zsibbad a lábam (fekvőbiciklis nyavalya, sok mindentől függ, a talp áthelyezhetőségének hiánya az egyik).
Vegánoknál/vegáknál kisebb a bevitel, a futóknál pedig vegyes étrend mellett is előfordul enyhébb vashiányos vérszegénység. (Valószínűleg a hepcidin nevű, a vas-anyagcserét szabályozó hormon felelős ezért.)
Féltáv Tata OldLakeMan július 18! Már neveztem ;) Ha gyorsabb félmaratont szeretnél futni, akkor fuss több, gyorsabb, rövidebbeket. Nem fontos kis millió fm hozzá ;)
Vegán étrend (életmód) morálisan nagyon megalapozott, csak a következők pótlásáról gondoskodj, különben nem lesz igazán egészséges aktív életvitel mellett (sem):
- vas, cink, szelén, jód, kálcium
- vitamin: B12(!), D
(Én nem gyengítem azimmunrendszerem 2-3 napig, és ha nincs gond közben, akkor mehet minden tovább.)
Szóval valszeg decemberben átment rajtam tünetmentesen ez a cucc, ezért szep lassan húztam fel a teljesítményt.
Gondolkodtam ilyen mindenfajta vizsgálatokban, de jelen helyzetben végül nem foglalkoztam vele.
Eddig kb 5 félmaraton volt idén, és 482 km-t futottam, ami nem sok 3 hónap alatt, de nem vagyok elégedetlen.
Szépen javulok, tegnap előtt egy 1:45-ös fm volt ami 4 perccel marad el a legjobbamtól és mindezt úgy, hogy kevés résztávos edzésem volt.
Voltam terepen is már párszor: az egyik félmarcsim vagy 530 m szinttel volt ám.
Ja február óta vegán vagyok, nem tudom meddig, de egyelőre tetszik a dolog. Hát érdekes.
Triatlon: végül vettem egy bringát egy szakboltban, nagyon segítőkészek voltak, egyelőre nem volt annyira sok jó idő, komolyan oda lehet fagyni ha az ember rendesen teker, az orrfújás külön művészet, nem is tudom a profik hogyan csinálják.
Szóval megy ez is, nyilván az úszás része most nem, nem szereztem ilyen versenysportolói igazolást, meg nem is akarok. Szokni kell ezt ám, vettem egy bringás tapinacit is, hogy ebből hogyan lesz idén középtáv azt még nem tudom :)
Vakcina: tegnap kaptam meg a szputnyikot, az oltópont előtt bazi sor volt, de csak optikailag volt rossz, haladt szépen, a szél fújt erősen, egy katonacsaj állítgatta a népeket, bent azért már volt tömeg - ott nem is volt katona, kb. egy órámba került, az oltás utáni 15 percet nem vártam meg ott mert mire kijöttem a folyosón már rém sokan voltak, láttam egy pár kikandikáló orrot is.
Este nem igazán aludtam, felpörgetett, most érzem az oltás helyét, talán van egy kis hőemelkedés de nem biztos. Mindenesetre nagyon örülök, mert ez a brit variáns nagyon durva munkát végez. Ez egy kicsit kaparj kurta játék, bár én nem cseszegettem a háziorvost, de ha nem kaptátok még meg érdemes kicsit telefonálni, mert néha kimarad, meg van lehetőség stb. Minden jobb mint ez a betegség.
ha a fiam felébred kimegyünk az erdőbe van egy geodéziai torony ahol nem voltam még, meg akarjuk nézni, aztán lehet futok vele egy kicsit.
Ha holnap nem leszek gatya rápróbálok egy újabb félmarcsira, nézzük mit tud ez a szputnyik.
A nyilatkozat 2 oldalas amit vinned kéne magaddal, de a netről csak az egyik oldala tölthető le, ergo ott is ki fogsz tölteni egyet. Amúgy rendben van dolog, katonák irányítják, kifejezetten kedvesek és türelmesek.
A pulzus zónákkal a munkát végző izomrostok aerob anaerob munkavégzését próbáljuk elkülöníteni, zónákra felosztani. Az a lényeg, hogy minden edzettségi szintnél és sportnál megtaláljuk a megfelelő zónákat.
Ha a fekvő bringázás közben a munka dandárját végző izomrostoknak már savasodást okozó anaerob terhelést okozol és közben a pulzusod a futás Z2 pulzusával egyezik meg, akkor bizony az a bringán nem lehet az aerob tartomány Z2 jelű zónája.
Még soha nem próbáltam felvő bringát, de a testhelyzet és a láb mozgás iránya miatt a fekvő bringa nagyon más terhelés az izmoknak, mint a futás vagy akár csak a hagyományos bringa. Már csak azért sem lehet azonos a pulzus zóna, mert fekve alacsonyabb a max pulzus, így a különböző zónák már ezért is alacsonyabbak.
Egyébként fekve nem lehet 80-90 esetleg akár 100-as pedálfordulattal dolgozni? Az már az ízületet sem terheli annyira.
Én Astrát kaptam és némi oltási hely bekeményedésen kívül nem volt mellékhatás. (Feleségem és a lányom is belázasodott tőle, ami gyakori mellékhatása)
Nekem úgy alakult, hogy oltás utáni napon nem sportoltam. Másnap családi kirándulós napom volt és harmadik nap edzettem, de csak bringán. Igaz résztávokon a max HR 90%-át is elértem. Az oltás után két nap érdemben nem változott a Garmin által regisztrált nyugalmi pulzusom. Edzés közben a harmadik napon nem tűnt fel, hogy bármi eltérés lett volna a szokásos pulzus értékekhez képest.
Én csak másnap pihentem. Nyugalmi pulzusom maradt az aktivitás közbeni magasabb lett 5-8 ütéssel. csak alacsony intenzitással futottam egyenletesen kb. Nem volt láz hőemelkedés. Szputnyik
Én inkább arra gondolnék, hogy a zónák ugyanazok, de csak azoknak a szerencsés alkatú sportolóknak, akik egyformán jók tudnak lenni mindkét sportágban. Aki specializálódik, vagy edzetlen az egyikben, ott nem értelmezhető a zóna, addig mindenképp, amíg nem szerzi meg az edzettséget. Mint az én példám: erőlködés nélkül eltekergetek Z1-Z3-ban de a leglassúbb kocogástól is Z5-be ugrok egyelőre.
Igen, közben én is felülvizsgáltam az álláspontomat. Az a 19 méter még mindig reálisabbnak tűnik mint a DEM alapú korrekcióval számolt 109 méter.
Itt elég részletesen leírják a problémát és látszik, hogy GPS adatok esetén nem tehetsz mást, mint hogy önkényesen beállítasz bizonyos limiteket, hogy mi is számít emelkedésnek: https://www.gpsvisualizer.com/tutorials/elevation_gain.html
Megértem, hogy síkon bosszantó, hogy mér 2-3m szint helyett 20m-t két óra alatt, de hegyekben pontosabb a tevékenység közbeni szint változás mérés mint GPS alapon. Ráadásul ezt a 20 m-t okozó légnyomás változás szerintem csak időjárási frontok időszakában ennyi, egyébként gyakoribb, hogy 4-5 m alatti a légnyomás változás hatása az edés időtartama alatt.
Itt a Bükkben 2-3 óra alatt megyek 400-600m szintet és így is legtöbb alkalommal 10m alatt marad a légnyomás változás hatása amikor nincs időjárási front hatás csak mondjuk a hőmérséklet változik jelentősen közben.
Én ennyire soha nem foglalkoztam a magasságmérés elméletével.
A Fenixen a magasság automatikus kalibrációt kikapcsoltam, ennek ellenére mondjuk 48 óra alatt sokkal kevesebbet mászik el a magasság a légnyomás változás miatt mint a Polar esetében. Amikor a Polart edzés előtt 30-40 m-t kell korrigálnom addig a Garmin esetében csak 5-10m-t.
Majd most egy időre bekapcsolom a magasság automatikus kalibrációt és megnézem mi lesz a különbség.
Szerintem az is egyéni kinek mennyire esnek egybe a futó és kerékpáros pulzus zónái. Valószínűleg a gyakoribb, hogy a bringán alacsonyabban vannak a zóna határok, ezért ez az általánosan alkalmazott megközelítés úgy tudom.
Tapasztalatom szerint bringán a combizmok túlterhelése okozta savasodás előbb érződik mint ahogy a pulzus jelentősen emelkedne.
Javaslom bringán érzésre nyomd. A Z2 pulzus teteje bringán annyi legyen ami hasonló könnyedén megy, mint futás Z2-tetején.
Érdemes a futás lépésszámnak megfelelő könnyed pörgetéssel bringázni a legtöbbet. Nekem pl a 165-170 lépésszám a jellemző hosszúkon így a hosszú bringán a 80-85 közötti pedálfordulat ami kényelmes.
Ahogy erősödik az ember és szokja a mozgást, úgy lesz ez a könnyed pörgetés egyre hosszabb idejű és gyorsabb azonos pulzuson.
Természetesen bringán is kellenek a fejlődéshez a nehezebb edzések is.
A Venunál semmilyen beállítási lehetőség nincs, de a tegnapi track alapján az induló kalibrálás után megbízik a barométerben és nem állít többet utána. Utólag a GC-ben lehet (és úgy tűnik, kell is) korrigálni, olyankor gondolom DEM alapján csinálja meg.
Végül is nem gond, eleve nem számítottam rá, hogy a barométer használható lesz. De egy opció jó lenne, hogy legalább át lehessen váltani GPS alapú magasságmérésre.
A Garminnal még nem volt ilyen kalandom. Ráadásul kikapcsoltam rajta minden automatikus magasság és légnyomás korrekciót, hogy lássam az eltérést a Polar és a Garmin között, mert a régi Polaron nincs semmi korrekció.
A Polarral volt egy alkalom, amikor egy verseny során az elején ránk tört egy zivatar viharos széllel. Gyorsan elvonult és a magasság viszonylag megfelelő szintre beállt. 2 körös volt a második kör szintrajzához viszonyítva látni a zivatar hatását. Jeleztem az első körben ahol látni a zivatar hatását.
Off: de ma mentünk végre egy hivatalos biciklis Vérkört 13,14 legjobb idő. Ez durván meglepett! Haladós, de dumálós, pontokon kajálós kávézós menet volt. Mondjuk a talaj ideális volt hozzá meg az idő is. Most boldog vagyok! :) meg nem is vagyok biciklista, főleg nem MTB :))
Amúgy barométer ide vagy oda, kezdem megkedvelni az órát. Ma korrektül jelezte, hogy a tegnapi biciklizés után pihenni kéne (tegnap 3 órán át magas maradt a stressz, reggelre body battery nem töltődött fel és a nyugalmi pulzus is 3-mal magasabb) és tényleg érzem is.
Az viszont érdekes, hogy abban merültem ki, hogy megpróbáltam a Karvonen formula szerint Z2-ben tekerni (132-144). Alig bírtam elérni, a sok erőlködéstől megfájdult a térdem. Meg kellett állapítanom, hogy a fekvőbicajom nem igazán alkalmas fitness edzésre, ebben a pózban túl hatékonyan működik a szív és a tüdő és túl kell terhelni az ízületeket a megfelelő pulzus eléréséhez. (Általában 20-25 a pulzuskülönbség trekkinghez képest, még lejtőn gurulás közben is. Ennyit számít, hogy függőlegesen kell-e pumpálni a vért vagy vízszintesen.)
Most már csak azt nem értem, hogy ha egyszer Z1-ben tekertem, ami állítólag az aktív pihenés zóna, akkor miért fáradtam el ennyire. :D
Igen, 20 méter. Viszont úgy tűnik, csak egyszer kalibrál induláskor, aztán akkor se, ha van internet elérése (ott volt a telefon végig). A Venun manuális kalibrálás nincsen, annyit írnak csak a könyvében, hogy várjunk 30 másodpercet induláskor.
A tengerszint feletti magasságot is 20 méterrel magasabban mutatja most.
Ez szerintem az automatikus magassag kalibráció miatt lehetett. Én ezt kikapcsoltam teljesen. Minden edzés előtt manuálisan beállítom a magasságot. Ha versenyre elutazom, akkor előre kikeresem mire kalibráljam a rajt helyen.
Múltkor beszéltünk a Garmin órába épített barométerről. Hát a Venu elsőre megbukott. Ez egy 40 km-es biciklizés oda-vissza ugyanazon az úton. Csúnyán elmászott felfelé. Korrigáltatva Garmin Connectben ez egy teljesen sík út. De ha fel is másztam volna egy dombra, akkor visszafelé illett volna lejönni is.
Ma pedig kerítésépítés közben eltörtem a fúrót és jól beleállt a csonk a hüvelykujjamba, a körömágy mellé. Most lüktet. Remélem, holnapra abbahagyja...
azt mondta Öcsi, h "nem tudjuk mikor", vagyis ez egy olyan verseny, ahol nem csk a távot, és az útvonalat nem tudjuk, de azt sem h mikor kell menni. "az is lehet, h már volt"
A peace2 úgy látom nem tud vaktérképet (lefelé görgetés közben megjelenik fent a comparision chart gomb): https://www.coros.com/pace2.php
Nekem Coros Apex-em van már vagy 1 éve. Szeretem, folyton használom napközben is, nem csak sportóraként funkcionál. Üzemidő nagyon jó, pl. 1 hetes nyaralásra töltőt sem vittem magammal, pedig minden nap tekertünk, mert tudtam, hogy bírni fogja.
Ami nekem hiányzik egy garminhoz képest: livetrack, grouptrack, térkép (csak vaktérkép van). Az első kettőre a jövőben lehet esély, mert folyamatosan fejlesztik az SW-t, az utóbbira nem, a hardver gyengesége miatt.
A Garmin FR 735XT tudomásom szerint nem térképes óra, de a 245-höz hasonlóan lehet tracket rátölteni és végigvisz az útvonalon ("vaktérképes" navigáció). 39-ért amúgy korrekt ajánlatnak tűnik, az állapota is megkímélt (ha ugyanarra gondolunk).
lehet készülni a black hole-ra, 80-120km között, ott az van, hogy ha feloldják a zárlat, akkor 30 napon belül megrendezik. szóval gyakorlatilag mindig készen kell állni 10 órás 100km-re! :D ...nekem az most nem menne, pedig nagy volt az arcom előző évben. de 2500 átlagtempós km-ből nem lehet hat perces százasra számítani.
Satnya porhüvelyem 2003-ban futott ezzel a tempóval félmaratont.
Ez, persze nem jelenti azt, hogy sikerülne egy félmaratonon is tartanom most ezt a tempót, de néhány hónap múlva menni fog (mondjuk, a MárNemNike félmaratonon), pedig én már szinte biztos voltam benne, hogy ilyen már nem lesz.
Köszönöm a Szakvezetésnek a kitartó munkáját! Magamtól teljesen biztos, hogy nem jöttem volna föl eddig.
Ha ugyanarra gondolunk, akkor mi is egy vagyont szoktunk ott sütikre költeni, amikor arra járunk. Van tökmagos torta, Móri Mámor meg kismillió egyéb finomság.
Kár bizony, hétfőn kezdtem az edzéstervet, kedden már végre sem hajtottam. Ölég rövid volt a fellángolás. Azért valami szórakoztatót majd csak kitalálok helyette. Csak a térdem bírja.
Nem is tudtam, hogy milyen menő cukrászda van Csákváron. Itthon vagyunk, és pár napja pont arra vitt az utunk.
Nem mindenkinek jött be minden, de nekem tetszett a gyerekkoromat idétő eperfagylalt és nagyon finom volt a "triász" fantázianevű fagyi. (Persze egy volt barlangásznak bejönnek a triász cuccok. :-) )
Ha garanciális új óra kell, hosszú üzemidővel, akkor szerintem az FR245 jó vétel. Azt ismered is, nem lesz zsákbamacska. 20 óra feletti GPS módú üzemidőt nem igazán adnak jóval 100 eFt alatt. Mivel kifutó típus akciózzák is.
Egyébként a Corost nem ismerem, de ha jól láttam csak egy olcsóbb modellje van a jelenleg akciós FR245-től a Pace2.
A funkcióikat összehasonlítva én a Garmint választanám 20.000,- Ft-tal drágábban., bár a Corosra 30 órányi GPS-es üzemidőt írnak.
A Garmint az EMAG is akciózza de ott csak 1 év garit írnak rá, míg Zergénél 2 év van kiírva.
Én ugye jóárasítva vettem meg a 2 Garmint egymás után, de ár/érték arányban most is a Polar m430-at tartom a legjobbnak, ha nem térképészkedik az ember a csuklóján és nem sportol egyben 6 óránál többet.
Én is nagyevő vagyok/voltam, de az utóbbi években jelzi a szervezetem, ha sok a betáp. Hasmenésem lesz. Főleg hosszú futás előtti napokon kell figyelnem.
Az utóbbi 3 hét közti 2db koplalós nap kimaradt és emiatt nem is idegesítettem magam a méréssel (ez egyébként hülyeség volt).
Ma reggelre azért eléggé izgultam, hogy a tegnapi lénap után mit mutat a mérleg. Szerencsére dekára annyi vagyok, mint 3 hete. Ez azért jó hír, mert semennyire sem ügyeltem a kajálásra és vasárnap a DNF után még kompenzációs zabálást is tartottam.
Ma a futás még nem volt az igazi, bár egyéni pályacsúcs lett, de még fáradt vagyok.
Lesz majd olyan, hogy sehol nem fáj?? :) 1-2 nap alatt olyan hihetetlen ügyesen megszűnt a több éve meglévő combhajlító bajom. A kis középső izom egész fent fájdogált. Találtam rá egy nyújtást és pikk pakk vége lett. Viszont most a nagy lábujjamat mozgató ínnal vagy mi van bajom. Ha zoknit veszek fel vagy a papucsot kell szorítani hogy ne essen le a lábamról vagy kapcsolódó elosztót akarok a lábujjammal kikapcsolni akkor mint a villám belenyilall és percekig nagyon fáj. Montis cipőben toltam sokat a biciklit meg fatörzsekre léptem rá benne ehhez tudom kötni és megnyomódott meg ütöttem meghúzódhatott vagy mi. Tudok futni meg tekerni is egy kis mozdulatra érzékeny nagyon. Ezzel vajon mit lehet kezdeni??
Nekem ennyi adat nem volt a teszten, bár már legalább 20 éve volt. Csak + jelek 1-5 ig. Több növény üröm, útifű, parlagfű és a macskaszőr ami nekem durva volt (4+,5+). A macskaszőr azóta is előjön a növényi pollenekre a sport kezdete óta megszűnt az érzékenységem.
a gyerekkorunkban szoktattak minket ehhez a cukorbevitelhez, a cukorsokk elviseléséhez, a napközis grízes tészta lekvárral és porcukorral az egyik legjobb példa erre. :)))
Talán jövőre azt is kipróbálom, de most még annyi Sponser-em van, ami év végén le is jár majd, hogy csoda lesz ha elfogy ebben a versenyszegény időszakban...
A terméskő kerítésről mindig az elpusztított Bélkő és társai jutnak eszembe, hogy ezért egy fél hegyet kellett elhordani, hogy valakinek legyen egy ilyenje. :-(
Az egy más kérdés hogy így is érdekes. (2017-ben írtam)
lehet, hogy a cukor a baj nekem, eleve attól fáj a gyomrom, cukros üdítőt soha nem iszom. Inzulin rezisztencia kezdett kialakulni, szerencsére időben észrevettem, azóta tökéletes a vércukrom.
kintre/bentre csak gondozásmentest! én 2 éve lecseréltem a fát, aluminium kerítésre, jól néz ki, nem volt drága, egyáltalán nem bántam meg 10 évig szenvedtem a fával meguntam...
Ha érzékeny a gyomrod, akkor addig próbálgasd a különböző ISO-kat, amíg egy jól működőt nem találsz.
H5, Sponser, Aptonia, Decathlon saját márkás (ami szerintem Aptonia), meg a többi.
Én Sponser Competition-t használok, aminek érdekessége, hogy 100g/liter-ig (384kc) még hipotóniás, 120g/liter az isotoniás mennyiség (460kc). Ezt is érdemes lehet kipróbálnod pl 80g/literről indulva.
(Állítólag valamennyire szoktatni is lehet hozzá az emésztést, de ezt nem tudom, én gyerekkorom óta tömény szénhidráton éltem, és még 7-8 cukrászdai habos-krémes-cukros sütemény sem okozott gondot egyetlen délután alatt fogyasztva sem :)
az a baj, hogy duplán hígitva is meghajtott, szal majd az erdőben kisérletezek vele (nehéz megoldani itt a házak között a 2/a kerületben :D)!
Amúgy úgy szoktam, hogy félórás ciklusokban tolom be a dolgokat, ha óra fölé megy az aznapi futásom.( a szilardakra gondolok, gumicukor is időnként, víz igény szerint)
Ilyenkor elindulás előtt is tolok be valamit, hogy az első fél óra után már érkezzen be valami.
Könnyen eltávolítható borítást csináltam fából, amit majd gyorsan tudok újrafesteni, ha kell. Ez egy betonfalat takar és így jól néz ki.
A többi kerítésre vadszőlőt vagy borostyánt tervezek, de valami takarás addig is lesz, amíg az megnő, mert kicsi a kert és egymás szájában vagyunk. Asszem, nádszövet lesz.
Egyik szomszédom sajna mindenképpen lemezből akar kerítést. Ez nekem baromira nem tetszik, szóval oda meg azért kell takarás, hogy ne lássam a randa acéllemezt.
Még van egy szomszéd... nem egyszerű. Nekem 4 jutott. :-)
Igen, tisztában vagyok vele, hogy nem teljesen egészséges, amit csinálok. Most egy versenyfutás van aközött, hogy el tudom-e érni az alacsonyabb pulzust, mielőtt súlyosbodik az OTS-em. Nyilván ha bármilyen újabb tünet megjelenik, akkor feladom az egészet, de az egész tavalyi évet ezen a szinten csináltam végig, ennyit még elfogadhatónak tartok. 2 hónapon belül ki kell derülnie, hogy le tudom-e vinni a pulzusom elfogadható szintre, vagy fel kell adnom a futást legalább még egy évre.
Egyébként egyáltalán nem érzem nehéznek az edzést. Ahogy valamelyik edzőnél olvastam: "úgy eddz, hogy amikor hazaérsz, úgy érezd, hogy akár még egyszer végig tudod csinálni". Úgy érzem. A kardiobaszkurálós rendszerem rendben van, csak ezek a hülye stresszhormonok...
Nem tudom, hogy ez a sok mutató, amit írsz, kocogásra is alkalmazható lenne-e (feltéve, hogy tudnám értelmezni, már egy HR zónát sem tudok értelmesen belőni...) Egyelőre rábízom magam a józan eszemre és esetleg a Garmin óra HRV-jére, hogy szóljon, ha túltolom.
HR zónával kapcsolatban: találtam egy cikket, ahol a Borg-féle Rate of Perceived Exertiont (mi ez magyarul?) zónává konvertálják. Megpróbáltam biciklizésre ráhúzni és ott egész jól korrelál a Karvonenes zónákkal. Azt csináltam, hogy meghasaltam az RPE-t egy bizonyos tevékenységre, beírtam mellé a zónát, ez van az RPE oszlopban. Utána kikerestem hozzá régebbi edzésekből a szokásos HR-t és beírtam, hogy klasszikus MHR-s és Karvonen képlet szerint milyen zónában voltam. Aztán kiszíneztem az eltéréseket. Zöld=stimmel a zóna, narancs/kék=1-gyel eltér, piros=2-vel eltér.
Ez alapján a Karvonent kéne figyelembe vennem futáskor is (már csak azért is, mert végre nem Z5-ben kocognék). :-) Tehát az lenne a cél, hogy 144 alá letolni a pulzust kocogáskor.
Az RPE meghasalásához végül ezt a táblázatot használtam, mert az, hogy Olympic Effort meg 10K effort nekem az égvilágon semmit nem mondott.
Én általános iskolás voltam utoljára 75 kg alatt a 178 cm magasságommal. Szóval viszonylag nehéz csontozatú vagyok erős combokkal.
Amire biztosan emlékszem az első IM teljesítés előtt 93-ban 78 kg voltam.
A leggyorsabb maratont 2005-ben futottam, akkor már csak 82-kgra sikerült visszafogyni 85-ről. Akkoriban 83-84 kg voltam év közben a karácsony vitt fel 86 kg-ra.
A 2007-es térdproblémák és leállásom alatt híztam fel 93kg-ig. 2016-ig 90-93 kg között mozogtam.
Ezt sikerült 2017-2018-ban levinni a főbb versenyekre 85-86 kg-ra és tavaly őszig 85-89 kg kötött sikerült tartani.
Most megint 92kg körül vagyok.
Míg huszonévesen a fejemen is látni lehetett ha híztam, addig most már csak a hasamra, derekamra jönnek a kilók és csak a sport mennyiség növelésétől nem akar megindulni a fogyás. Kénytelen leszek valami diétával is foglalkozni.
Kerítés "gondozásmentes" anyagai: terméskő, zsalukő, beton vagy élő sövény! Csak egyszer festettem kerítést életemben kb. 23 éve, következő évben már borostyánnal volt beültetve az egész utcafront ;) azóta sörözök meg grillezek kerítésfestés helyett :)
Én is fel szoktam ébredni éjszakánként, ilyenkor kimegyek inni, meg pisilni, viszont különböző módon reagálok a fáradtságtól függően:
- ha pihent vagyok, vagy fáradt ugyan, de nem túl fáradt a jó alváshoz, akkor csak 2-szer ébredek fel éjszaka (max 3-szor) és utána 1-2 percen belül vissza is alszom. Egyáltalán nem zavaró mindez.
- ha túl fáradt vagyok (ami lehet a túl sok futástól, de a túl sok folyamatos munkahelyi sressztől is), akkor 3-5 alkalommal ébredek fel, és sokkal több idő kell a visszaalváshoz, a 5 - 10, néha 20 perc is.
Ha nem alszol jól (az eémúlt hetek-hónapok átlagához képest), és ez többször ismétlődik egymás után, közben mégis edzel, mintha minden rendben lenne, akkor épp kicsinálod magad.
Használom a Stryd RSS értékét és a TrainingPeaks TSS értékét is (ezt ingyen szolgáltatjáka TP), valamint az ebből Excel-ben is kiszámolható ATL, CTL és TSB értékeket is (ezek egyszerűen kalkulálhatóak az előbbiekből). A kapott TSB értékére pedig az alvás minőségem és az aktuális "munkaképességem" alapján tudtam meghúzni a határaimat, vagyis, hogy mennyire fáraszthatom ki magam egy munkanap előtt, vagy menniyre egy szabadnap előtt ahhoz, hogy ne legyek túl fáradt annak végigcsinálásához.
TP-n nálam -19-től túl alacsony az érték egy munkanaphoz, és -24-től még egy szabadnaphoz is, amikor nem csak az olvasgatás a program. Az eddigi futásaim alapján jól meg tudom saccolni egy tervezett edzés TSS-ét, legyen az lassú vagy intenzív. Az edzéseket 1 - 2 hétre előre megtervezve meghatározható az adott időszak edzésterhelése napról-napra, amihez figyelembe lehet venni az időszakban várható egyéb stresszorokat is (munkahely, magánéleti extra teendők, stb). Még csak kísérletezek vele, és ígéretesnek tűnik. Ha biztosan leszek benne, akkor majd leírom részletesen is.
Haladgatok a C25K-val. Vannak jó és rossz hírek is.
Jó hír, hogy 1 perc helyett 2 perc kell most már, hogy elérjem a kocogós intervallumban a max HR-t.
Rossz hír, hogy a max HR még mindig 173-175.
Jó hír, hogy 10-et javult az 1 perces HR recovery-m a biciklis felüljáró tesztben. 140-ről 95 volt, most 85.
Rossz hír, hogy lassan de biztosan romlik az alvásminőségem. Januárban már 8 órát tudtam aludni és 3-szor ébredtem fel, de csak percekre. A 3 felébredés maradt, de az egyiknél (hajnali 4 körül) 30-40 percig nem tudok elaludni. Persze ez a hülye óraátállítás se segít.
Még 2 hétig tartanak a futás/séta intervallumok, utána a terv áttér a folyamatos kocogásra. Onnantól be fogom vezetni a szigorú pulzuskontrollt, egyelőre 160-as maximummal. Ha túllépi, séta, amíg le nem megy 140-re. Ezt addig fogom csinálni, amíg a szervezetem be nem látja, hogy elég az a 160. Ha egy évig tart, akkor addig. Utána lejjebb húzom az intervallumot 130-150-re. Aztán majd meglátjuk.
73 kg vs 80 kg, igen, ez a kilengés olyan 20 év alatt. De nekem nagyon vékony a csontozatom, így a 183 cm-hez a 80 kiló csak akkor mutat jól, ha súlyzózom, különben a pocakom hordozza azokat a kilókat. :) 75 kilóval tudok gyorsan futni, de annyi meg elég rég voltam. Amúgy még mindig nem kezdődött el a rendszeres tavaszi futás. Zsófi lányom egyetemi kötelező tesi kurzusa miatt tuti van heti egy 5 km lassú tempó, őt kísérve, ennyi a biztos mennyiség, a többi esetleges. Tegnap egyébként majdnem győzött a lustaság!! Heverésztem a kanapén, és fennhangon hirdettem, hogy márpedig fáj mindenem, én ugyan ki nem megyek futni! De a lányok ketten (feleségem és Zsófi, mert a nagyobbik lány, Kisleander, tán emlékeznek még itt rá pici gyerekként pár Futóbolondságról :), szóval ő már elköltözött a barátjával, hiába, Senior a kategóriám), na szóval rám parancsoltak, hogy azonnal nyomás ki futni!! Így sikerült a közeli Keresztúri erdőben kanyarogva 13 km-t összeszedni, de tényleg a pocakom után kellett lépkednem, érzésre... :)
Már Off sporttárs fogyását vízionáltam nálad is...
Bezzeg én egyensúlyban tartom a topikot! Olyan plusz 4-5 kiló van rajtam az egykori futós súlyomhoz képest, de ha pl. a Spenóttal úgy 17(?) éve futott szigeti 30-ashoz nézzük, van az 7 kiló is...
Voltam már ennyi, mint most, 79-80 kg olyan 3-4 éve is, csak akkor az izomban volt rajtam, a Dolph Lundgren projekt miatt. :)
Ma ugyanez a súly a bruttó egy éve folyó itthoni online tanítás, motivációvesztés és az edzőterem bezárása miatt pocakban van, mínusz izomzat...
Szerintem amikor találkoztunk, már túl voltam a 6-8 kg nagyobbik részén :) Úgyhogy ma sem vagyok soványabb, mint akkor. 81-82-ről fogytam 74-75 kg-ra. Ennek a javát rögtön amikor elkezdtem futni, már az első fél-egy évben.
Lehet, hogy most billentem át a fázási ló másik oldalára, vagy túl hosszú volt a tél, de rendes hiszti tör rám a hideg széltől. Komolyan nem ismerek magamra.
Na, megyek, folytarom a kerítésépítést. Még két lendületesebb nap és talán elkészül a neheze...
Eddig úgy 70-80 folyóméter deszkát vágtam, csiszoltam, festettem és csavaroztam egymáshoz.
Feladni tudni kell. Jobb, mint feleslegesen szenvedni, sérülést kockáztatni. A fázás a fogyás kellemetlen mellékhatása lehet, nálam is azóta van, mióta 6-8 kilót fogytam.
A fejlődésed nagyon szép, önmagáért szól a sok munka, edzés mindig meghozza a gyümölcsét! Viszont, ha a 65 kilódból azóta fogysz, akkor ez a szorgalmad nem vezet jó útra, el fogsz fogyni, nem lesz izmod. Valószínű, nem zsírból fogysz már. Csakis a táplálkozás a megoldás, és a kellő pihenőnapok beiktatása, ha abból kevés van.
Alacsony intenzitáson jelenleg 06:09 a legjobb pace (előző 06:33)
10 km: 04:40 (előző 05:09)
félmaraton: 05:35 (ezt tegnap sikerült, sokkal jobbra számítottam) 16kmig 05:15 majd utána mintha egy láthatatlan kéz visszafele húzott volna :D (kiürült a szénhidrát?)
akaratlanul de fogyok. valami tuti tipp? (tudom, egyek mint a gép)
Az baj, ha a gyomrod nem bírja. Ugyan is a szénhidrátos iso ital vagy a gélek a leghatékonyabb módja a futás közbeni energia pótlásnak.
Maratoni távig tulajdonképpen csak szénhidrát bevitelre van szüksége a szervezetnek, mert fehérjét nem igazán lenne szabad használnia egy maraton futás intenzitásán, zsírból pedig mindenkiben van egy maratonra való.
Ha nem csak szénhidrátot pótolsz, hanem zsírokat, fehérjét, rostanyagokat, akkor futás közben feleslegesen terheled az emésztő rendszert.
Hashajtó hatása a gélnek attól lehet, ha nincs elég víz az emésztő rendszerben ahhoz, hogy a megevett gél megfelelően felhíguljon a felszívódáshoz.
Ezért figyelni kell, hogy az adagolási előírás víz mennyiségét közvetlenül előtte és utána megigya az ember.
És amit Csempa is írt, minél jobban el kell nyállal keverni a szájban lenyelés előtt.
hét ez ezeket az iso-s dolgokat ignoralom, egyreszt az izet nem birom, masrészt alig érem el a wc-t, már többször volt ilyen egyértelműen ezektől és meguntam a kisérletezést. muzli/banan gumicukor/zselés cukor ezek vannak nálam a hosszú futásoknál. (plusz víz)
Viszont kedvet kaptam a terephez, úgyhogy lassan erdős futások lesznek, ezt itt könnyű megcsinálni, csak 1 a baj, hogy vagy 1,5 km keresztül emelkedő, gyakorlatilag azonnal.
Ez a frissítés nekem állandó mumus. Valamit nagyon xarul csinálok.
Az már eredmény, hogy nem ájulok el, de talán még ennél többet is ki tudok majd hozni belőle. :-)
Sajnos, ezzel kapcsolatban is fontos lenne a további fogyás. Az nagyon tetszik egyébként, hogy a tele zsákot mostanában már észre sem veszem, mert annyit simán hozott a fogyás.
Holnap 28km lesz, a közepén gyors 6km-rel.
Azt tervezem, hogy híg izó, 2 gél, + néhány marák sós perec lesz a frissítés.
A perectől szomjas szoktam lenni, így kevésbé felejtem el az ivást.
Az órán azért nem szeretem a riasztást beállítani, mert sokszor nem veszem észre és néha még idegesít is, hogy kizökkent.
Talán ez a sós perec segít majd. Egyébként km-enként bemondja az időt. Páros kilométerenként szoktam inni.
A szénhidrátos italport nyugodtan keverheted hígabbra mint az előírt, sőt nagy melegben hígabbra is szokták a jobb felszívódás érdekében. Csak a megfelelő sótartalom is legyen meg benne.
Csak azzal kell számolni, hogy ha hígabb, akkor kevesebb szénhidrátot pótolsz, hiszen futás közben jó ha 7-8 dl folyadékot megiszunk óránként. De szilárd kajával, géllel is fennáll, hogy csak annyit érdemes megenni óránként, amihez szükséges vizet is megiszod és elméletileg is fel tud szívódni.
Van egy olyan gyanúm, hogy hozzám hasonlóan magas szénhidrát felhasználással futod 5:20 5:30-as vagy gyorsabb tempót, így félmaratonon vagy hosszabb távon már érdemes az elméleti maximális szénhidrát bevitelre törekedni bármilyen frissítőt használsz.
Én imádom a géleket (is). Legjobbak a pirosgyümölcs műízek, teljesen odavagyok értük.
A Sponser-nek is van sós jellegű gélje, az se rossz.
Vitatigris túlméretes kupakjával pedig megbarátkoztam: 4 küllő tartja, azokat le lehet vágni és akkor egész jó méretű lesz a tasak. Csak hagyj valamennyit küllőkből a menetes részen is, különben kihült kézzel nehéz kinyitni.
Ha szilárdat eszel vagy gélt, akkor azt nagyon lassan tedd. A gélt is és mást is érdemes 15-20 percig "kostolgatni", hogy lassan fogyjon, nem egyben benyomni (ahogy gyakran én csináltam pl a csokival, de már kezdek leszokni róla :). Ez alatt a 15-20 perc alatt meg kortyolni hozzá a vizet időnként. A szénhidrátok lebontását a nyál kezdi el, ezért érdemes ilyen lassan enni mindent futás közben, és így a gyomornak is több eséje van feldolgozni azt.
A jó arányban kevert ISO ezért jobb minden másnál: nem kell vele annyit bajlódni, mégis mindig jó arányban érkezik a folyadékkal, ha meg odafigyelsz az ivás gyakoriságára (pl óra jelez), akkor megfelelő mennyiségben is érkezik.
Nekem az utolsó két héten kimaradt a koplalós nap családi okokból. Ilyenkor stagnálok.
Mostanában annyit fáztam, hogy nem akartam sanyargatni magam. Elég nekem ez a vírushelyzet. Tényleg kezdem unni, bár ettől még nem változtatok semmin. Egyébként már laposabb a hasam, így az elszántságom ix csökkent. Túl sokáig voltam dagadt. Azért a maradék 5kg-tól még meg fogok szabadulni, de most nem ez a legfontosabb.
Hétfőtől megint lesz koplalós nap és most már talán tényleg beindul a tavasz is.
Azt is mondják, hogy majd este is lehet futni végre.
Vasárnapra új pulzuszónákat kaptam. Néhány ütéssel alacsonyabb lett. Gondolom, ez azért van, mert a jelenlegi zónában egész jó a sebességem, de 24km körül látványosan végem van.
Hétvégén kipróbálom, hogy többet fogok enni futás közben. Hátha ez is segít valamennyit.
Felkészültségtől, edzéscéltól és teherbírástól függően szokott 3+1 hét ill 2+1 hét lenni a mikrociklusokban. Nekünk amatőr sportolóknak inkább a 2+1 fekszik jobban szerintem regeneráció és beépülés szempontjából is.
Én elértem a 24.0-s BMI-t ma, a cél kb 23.5 lesz. Ez 8.5 hét alatt 6.2 kg = 0.73kg/hét. Mivel gyorsabban indult, ezért ez inkább 0.7kg/hét, vagyis sikerült most is pontosan követni az 5 évvel ez előtti menetrendet.
Ha valakit érdekel, akkor alább a "módszer":
Ehhez elég durván kezdtem, aztán fokozatosan engedtem a szíjon:
1. hét: hétköznap 1550kc/nap, hétvégén 1950kc/nap + minden futott km után 45kc
(Az első napokban azért durvultam, hogy a glikogén készletem hamar kiürüljön, volt is durva súly csökkenés emiatt az első 3 napban)
2 - 5. hét: hétköznap 1650kc/nap, hétvégén 1950kc/nap + minden futott km után 45kc
(minden rendben volt, belefért az emelés)
6 - 7. hét: hétköznap 1750kc/nap, hétvégén 2000kc/nap + minden futott km után 45kc
(elkezdtem belassulni szellemileg, a nyugalmi pulzusom gyakran volt 39 - 43 között, ezért emeltem egyet
8 - 9. hét: hétköznap 1850kc/nap, hétvégén 2100kc/nap + minden futott km után 45kc
(minden rendben van, belefért az emelés)
Terv, hogy a 10. héttől: hétköznap >= 1950kc/nap, hétvégén >= 2150kc/nap + minden futott km után 45kc
(innentől már csak a futások hatására akarok fogyni, a hétköznapokban tartani akarom a súlyom, ehhez állítom be a határokat)
Megjegyzések:
0. Nem kell a plató hatás miatt folyamatosan lejjebb és lejjebb vinnem a napi kalória limitet, hanem épp ellenkezőleg, emelni tudom azt a kezdeti (extrém) alacsony szintről.
1. A nyugalmi pulzus figyelése segített megelőzni / megállítani a szervezet extrém energiatakarékos üzemmódba való átváltását. Normál esetben nem szokott 45 alatti nyugalmi pulzusom lenni (fenix folyamatos mérésen nem jelenik meg ennél kisebb érték nap közben), de most a 6. héten rendszeresen, naponta többször is láttam 43 alattit; nem lehetett nem észrevenni, hogy valmi jelentős változásban van.
2. Most nem vagyok folyton éhes, mint voltam az 5 évvel ez előtti alkalmmal 3 éven át. Egészen jól érzem magam, jelentősebb éhséget csak a reggeli előtti órákban szoktam érezni, vagyis hajnalban. (Érdekessége a dolognak számomra, hogy gyerekkoromban pont ilyen érzéssel ébredtem szinte minden reggel.)
Ebben jelentős szerepe lehet a zig-zag módszernek, vagyis, hogy minden héten volt 2 egymást követő napom, amikor többet ehettem a hétköznapoknál. A leírások szerint ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne érezze a szervezet drasztikusnak a koplalást.
3. A futásra kalkulált 45kc/km abból jön ki nálam (a hasraütés módszert is belevéve), hogy a futások után csak az elfogyasztott szénhidrátot pótlom (+még valamennyi a regenerációra), az elégetett zsírt nem. Ez utóbbi adja így a futásonkénti fogyást, s ez által a napi kalória limitem meghatározásánál a fogyást már nem kell figyelembe vennem onnantól, hogy a jelentősebb túlsúlytól már megszabadultam (ha türelmesebb lennék, akkor már most sem kéne), mert elég, ha attól önmagában nem nővekszik a súlyom.
Ami ebből fontos: ENNEK NINCS IGAZÁN TUDOMÁNYOS ALAPJA, CSAK ÖTLETELÉS A CÉL ÉRDEKÉBEN.
Egyrészről kellett egy jól hangzó ideológia, ami mentén be tudom tartani a kalkulált számok adta limiteket, másrészről folyamatosan pontosítottam a számaimat, így már ugyan nem teljesen légből kapottak, de attól még nincsenek védhető (megalapozott, "tudományos") érveim mellettük (csak annyi, hogy nálam működik).
siman lehet, hogy az első regisztráloknal a terheles miatt errorra futott és nem csinalt semmit, csak kiirta, hogy sikeres. szolj nekik, hogy probaljak újra
azt elfelejtettem írni, hogy most mar nem engedi többször regelni ugyanazt. próbáld ki. én is ugyanazzal regeltem ma mint decemberben. de a mai utan nem engedte meg1x regisztralni.
A Polar jelenlegi webes edzéstervei is 2+1 hetes ciklusúak.
OFF
A linkelt fórum bejegyzés eléggé elszomorító helyzetre utal.
Nálunk a közeli családtagok közül aki oltásra jelentkezett, már majdnem mindenki (9-ből 7-en) megkapta az első oltást van aki a másodikat is. Akik nem azok is csak azért, mert éppen karanténba kerültek a gyerekük pozitív tesztje miatt amikor oltották volna Őket.
Ebből a körből az én oltásom rendszer hiba következménye, a többi életkor, betegség vagy munkakör miatt indokolt volt. Ezek szerint szerencsések voltunk. Egyébként pont a sógorom és a húgom, akik rögtön decemberben jelentkeztek és pechükre még nem kapták meg. Mi a feleségemmel február vége felé regisztráltunk.
Vigyázz ezekkel a "hírekkel", mint az "50-es határ a mentők esetén", mert nem feltétlenül igazak. Ha nem saját tapasztalat, és nem is kifejezetten megbízható forrásból származik, akkor inkább tartasd meg, mert így is tragikus a helyzet, nem kell tovább borzolni a hangulatot.
Kollégám 70+ éves covid-os nagyapjáért kijöttek a múlt héten a mentők, és bevitték a korházba. Ezt biztosan állíthatom.
Érdekesség viszont, hogy ha másik email címet adok meg, akkor elfogadja, hiába minden más adat (pl TAJ szám) egyezősége akorábbi regisztrációmmal. Ezek után erősen kérdőjeles számomra a "rendszer" megbízhatósága, mondom ezt úgy, hogy van 25+ év rendszerfejelsztői, tervezői, IT architekti és projektvezető tapasztalatom ennél minimum 1000-szer bonyolultabb rendszerek fejlesztésében.
vakcina reg. december 8-án regisztráltam. Eltűnt a regisztrációm, és ez csak abból derült ki, hogy még 1x tudtam regisztrálni. Úgyhogy csekkoljátok. (előtte szüleimmel is ez történt, akkor azt hittem, hogy ők voltak a bénák, de nem így utólag, egyszerűen eltűnik)
Másik, vigyázzatok, orvos ismerős szerint az 50 alattiakat mentik... (ő nem covidon van, csak a munkatársai)
On topik.
eddig úgy tudtam, hogy 2 hetes ciklusok vannak, hogy egyik hét nehezebb másik hét könnyebb. Most viszont 3 hetes ciklusban vagyok , egyre emelkedő 3 hétig, utána 1 nagyon laza hét. Másnak is van ilyen?
Ezt a szegmens nem találtam meg, mondjuk évi 1x mennek rajta, de a turistautas változatot igen. Ennyi szerpentinezéssel még mindig 22% az átlagemelkedése, a vasút mellettinek bezzeg 55%.
Van egy olyan - elég ijesztően hangzó - technika, hogyha a távollátásod is rossz, meg olvasószemüveg is kéne, akkor a domináns szemedet távollátásra korrigálják, a másikból meg olvasót csinálnak. Kontaktlencsével és műtétileg is lehetséges. Állítólag az agy megszokja.
Mai gazdaságbeindító futásomnál először kaptam 51-es VO2maxot ettől az óráról, így végképp hülyeségre sikerült állítani a maratoni időbecslést. 3:15.07.
Akinek csak a 40+ életkor okoz látás romlást, annál közeli látásélesség romlik. Egyre életlenebb az olvasó távolság majd homályba veszik. De ezt a fényviszonyok is befolyásolják. Én pl vakító napsütésben beszűkült pupillákkal sokkal élesebben látom az órát, a kisebb számokat is, mint felhős, borús időben.
Az egy évvel idősebb sógoromnak fiatalon is távolba látáshoz kellett szemüveg és most is ez a helyzet. Közelről szemüveg nélkül lát olyan apró betűket is, amit én szemüveggel is csak erősebb fényben tudok elolvasni.
Én 25 évesen - ezelőtt 20 évvel - lézereztettem meg a szememet. Akkor azt mondták, illetve tapasztaltam is, hogy kb. 20 éves korig változhat gyorsabban a szem, utána sokkal kevésbé. Én azóta nem hordok szemüveget. Rövidlátó voltam, kb. -2,5 .. -3 dioptriát faragtak le belőle. Sokáig hibátlan volt, most már elkelne egy -0,5 körüli szemüveg, de nyilván nem hordanám, nem azért csináltattam meg :)
Viszont idősebb korban - tehát nekem mostanában már - a fókuszálás rugalmasságának csökkenése a problémám. Vagyis hiába látok viszonylag jól távolra, közelre egyre nehezebb fókuszálnom. Jó napokon 20-25 cm-ről elolvasom még a telefon apró betűit, rosszakon viszont nem. Így azt gyanítom, hogy idősebb korban választani kell, hogy közelre vagy távolra lőjék be a szaruhártyádat, de mindkettő nem nagyon fog menni - hiszen épp ezért hordanak sokan idősebb korban bifokális lencsét. Nyilván a távolt érdemes választani inkább. A kérdés, hogy futás közben azért nem látod az órát, mert túl közel van - ezen nem érdemes lézerrel változtatni -, vagy mert túl távol - ezen lehet javítani műtéttel, de akkor meg miért nem emeled közelebb a szemedhez, nem?
Erre gondolok én is, hogy valamilyen módon az intenzitást szeretnénk tudni, ha már van eszközünk hozzá. Ez lehet teljesítmény, tempó, pulzus is. Nekem ez a pulzus jön be leginkább.
Még akkoriban mikor ott tartott az állapotom, mint most neked, rövid időre próbáltam ilyen szemüveget és meglepően jó volt, csak végül nem foglalkoztam a beszerzésével.
Idővel rövid lesz az ember keze és akkor kell már szemüveg ( vagy műtét ):-(
Nekem még nem annyira vészes, az olvasáshoz sem kell még semmi, ha megfelelő távolságba tartom magamtól az olvasnivalót. Az óránál azt vettem észre, hogy amikor nincs még terhelés elég jól látok mindent a terhelés növelésével (intenzitás, táv) viszont egyre rosszabbul. Talán lehet köze a dehidratációhoz is.
Az időskori rövidlátás romlás eddigi bő 10 éves tapasztalatom szerint folyamatos. (0,75 ről eddig 2,5-re romlott )
Mérnöki logikám azt mondja ezt a folyamatos romlást egyszeri korrekció lézerrel is csak időlegesen tudja kompenzálni akár csak a szemüveg.
Minden sebészeti beavatkozásnak van kockázata.
Rövidlátási problémával lehet szemüveg nélkül sportolni.
A jelenlegi órámon kb olyan paramétert állítok be rezgő figyelmeztetésre amit akarok, és ami érdekel betudom állítani látható méretűre is. Olyan esetben amikor szükség lehet szemüvegre (mondjuk egy ismeretlen terepen készülök arra, hogy időnként térképre is kéne nézni ) zsebreteszek egy szemüveget is.
Tehát én nem kockáztatnám a szemem egy műtéttel csak azért, hogy ne legyen szükségem olvasó szemüvegre. Ráadásul a műtét árából talán 30 évig is megveszem a kb 2-4 évente szükséges olvasó szemüveget, ha nem extra drága kivitelezésben oldom meg.
50 éves kortól vállalják, mert onnantól már nem romlik sokat/gyorsan a szem. Ezért nekem azt ajánlották, hogy menjek be hozzájuk az 50. szülinapomat követően.
Az idegrendszer megszokott egy mosgásformát és ahhoz optimalizálta magát. Ebből következően, ha valami mással probálkozol, akkor az kényelmetlenebb és fárasztóbb lesz az első időkben, minzt az, amihez hozzáidomultál. Hagyni kell időt az idegrendszernek, hogy a megváltozott körülményekhez optimalizálja a teljes mozgást.
Nekem a különböző típusú edzéseknél különböző mezők vannak beállítva, ritkán váltogatok én is az adatmezők között.
Az átlagos futásnál nézem az átlagpulzus/átlagtempó mezőket;
A tempófutásoknál vagy tempó feladatoknál az átlagtempót (a pillanatnyi tempó helyett , mert ugye az GPS óráknál kuka);
Résztávnál semmit mert nincs erőm/időm még órát nézni, de ott a köridő megy, hogy ha van viszonyítási pont akkor rá tudjak nézni;
Laza vagy recovery futásnál meg nálam is csak a pulzus (persze sokszor nem bírom ki, hogy át ne váltsak az átlagpulzus/átlagtempót mutató mezőre de erről le kell szokjak mert semmi jóra nem vezet) Ja és akkor ide fog belépni a lépésfrekvencia majd/most
Az egyik laza edzésemen én is próbáltam most egyet. 166-os átlag lett a 4'50-es tempó mellett. Ez általában 161-162 freki mellett szokott jönni (a 166 meg kb a 4'20-4'30 közötti tempóhoz tartozik). Tapasztalatok:
- nagyon kellett koncentrálni végig, hogy akár csak ez a +5 freki meglegyen
- ugyanaz a tempó, a pulzus nagyon hasonló vagy talán még alacsonyabb is - ez mindenképp hosszútávú előny lesz majd
- relatív pihent lábbal ezt meg tudom csinálni de még azon a héten próbáltam kemény edzés utáni regeneráló futáson, ott esélyem sem volt rá
- egyelőre nagyon megterheli a lábam (főleg a combhajlítómat), de valószínű azért mert így forszírozottan kisebb a lépéshossz és azt hajlítóból 'fogom vissza'
- próbáltam a csípőm helyzetével is variálni - vegyes sikerek, fogalmazzunk úgy, hogy egyelőre nem találtam meg a tökéletest
Fogom majd még csinálni - talán a heti 2-3 laza futásból egyszer-kétszer rendszeresen, mert biztos hogy előrevisz. De egy ideig valószínűleg még szétcseszi a mozgásom és rövid távon inkább a hátrányait látom még.
Mivel szóba került több embernél is a távollátás és engem is érint (egyre nehezebb az órán az apró számokat leolvasni) viszont csak a szemüveg került itt elő mint opció, mi a helyzet a lézeres műtéttel, próbálta valaki? Kérdezem úgy, hogy semmi tudásom nincs a témában.
Érdekes dolog ez a magas lépésszám. Ismét kipróbáltam, most metronóm nélkül. Törlöm is a telóról, mert ragyogóan hoztam a 163-as lépésszámot, és ismét szép tempót, a hozzá illő magas pulzussal.
Hogyan lesz ebből 170-180 bpm azt még nem látom,de nem is gond, majd alakul.
Ez már már nagyon OFF, de épp a múlt héten kaptam meg az új multifokális szemüvegem (olvasástól monitorig terjed a távolság), az első napon nagyon rossz volt, fájt tőle a fejem, ki akartam dobni. Mostanra teljesen megszoktam, már szobán belül is látok vele.
pont akartam mondani, hogy az én edzéseimnél más adatnak menet közben kb semmi haszna. :) mivel se távra, se időre nem edzek, így megyek egy random kört megfelelő intenzitáson, azt cső!
Tuti ra jol mutatka. Biopszia után 3 napig lázas voltam, iszonyatos stressz faktort mutatott + a body battery is eléggé lent volt. Ha valami nyugom van alig töltődik
Találtam egyszer egy előadást a multifokális szemüvegkről, optikus tartotta optikusoknak. Az volt a lényege, hogy nem jó mindenre. Optikailag messze nem olyan tökéletes, mint a célszemüveg, ezért tartósan az egyik pontján átnézni nem alkalmas. Ha olyan a munkád, hogy teszel-veszel és különböző távolságokra nézel (raktáros, vagy bolti eladó például), akkor oké.
És csak a legdrágábbaknak elfogadható a középső csatorna szélessége, az olcsóknál szar.
Ezek után én úgy döntöttem, bifokálisom lesz, majd ha kell. Eleve gyanús volt, hogy azzal próbálják eladni, hogy a bifokális öregít. Ilyet akkor szokás mondani, ha elfogytak a rendes érvek.
Az biztos, hogy nem 10-20 percig próbáltam. Úgy emlékszem, hogy a teszt szemüvegnél próbáltam a laptopot is és annál nem lett hordós a képernyő amikor a szemem/fejem mozgattam. Az új szemüvegnél nem vettem elő a laptopot csak nézelődtem, olvastam és ez a torzítás nem tűnt fel.
Elég gyorsan romlik a szemem így 1-2 év alatt romlik annyit, hogy az olvasószemüveg távolra nézve nem okoz szédülést torzítást.
Jelenleg a kb 3 vagy 4 éve készült 1,75-ös olvasó szemüveggel vagyok kényelmesen a számítógép előtt, mert úgy 50cm-től 150 cm távolságig megfelelő. Közelebbre már ez nem jó és messzebbre sem, de legalább nem szédülök meg miatta. Amikor készült, ezt sem tudtam csak könyv olvasáshoz használni, mert ha véletlenül távolra néztem szédítő volt. Ezt is sokáig csak könyv olvasáshoz használtam és az előző gyengébbel dolgoztam a számítógépnél.
Azért mentem szemészhez mert már éreztem jobb kellene könyv olvasáshoz. A szemész most 2,5-es szemüveget készített. Most az a hasonlóan zavaró távolra a bifokális átmenetek torzítása nélkül is.
Döntöttem. 3 zónásra változtattam a Garmin órám képernyőjét. A középső sáv kicsit nagyobb betűméret, ide tettem a pulzust, a másik két sáv hunyorítva, de még mindig látható méretű egyelőre. 2-3 év múlva már csak két adat lesz a képernyőn, addig kitalálom, hogy melyik kettő :-)
Az is nehezen kivitelezhető annak, akinek csak olvasó szemüvegre van szüksége. Az ősszel dobtam ki 50.000 Ft- ot egy multifokális szemüvegre. A szalonban a teszt szemüveggel nem volt gondom és az elkészülttel sem. Viszont mikor itthon használni kezdtem a számítógép előtt, nagyon zavarni kezdett a dioptria átmenetek közötti torzítás. Majd ha még romlik kicsit a szemem talán jobb lesz. Ezt tapasztaltam a sima olvasószemüvegnél is. 1-2 évig abban is rossz volt ha távolra pillantottam benne.
A Polar RS800 órája 5m lépcsőkkel emeli a szint változás összesítőket. Azaz 5 m alatti változás esetén nem változtatja az összes emelkedést vagy süllyedést. Az F5+ esetében nem emlékszem ilyen adatra a leírásából, de talán 1m változás az amit már érvényesít. Az összesített számokból erre lehet következtetni.
Ennek ellenére a két óra teljes útvonalra számított szint adatában az eltérés 600-700m összes emelkedés esetén is 10m környékén szokott maradni tagolt terepen is.
Hasonló a helyzet nálam is. Néha a körülmények szerencsés együttállása esetén ( főleg zavartalan napsütésben) a Garmin edzés közbeni apró betűs üzeneteit is el tudom olvasni, de átlagos körülmények között a 4 adatmező a max amin a számokat jól látom, a mező megnevezést már csak a számból ismerem fel.
Hmm. Most ránéztem még egyszer, és látom a két felüljárót (7-7 méter szintemelkedés) telefonos GPS esetén is. Az a két kis bütyök. Ez Sports Trackerrel lett felvéve és utólag importálva Strava-ba. A 2 évvel ezelőtti, a Strava app-pal felvett trackeken ez ki van símítva.
10 centist a Stryd. De a többi Garmin is hasonló pontosságú, csak pár mp-es átlagolást kell tenniük, mert az egyedi mérések "zajosak", azaz nem stabil az érték, pár tíz centit ugrál a valós érték körül.
Nekem is hiányzik pár dolog, amit a régi órám PC-s szoftvere tudott. Viszont a hiányodat csökkentheti az a tudat, hogy PK-s edzésnél nem számít hogy kicsit vagy nagyon lógtál ki az adott zónából, egyik se kívánatos ;) Ahogy Gurtnis írta egyszer nem pulzust, hanem zónát edzel, (remélem jól írtam) Ráadásul a zónák határait pontosan meghatározni is nagyon nehéz, tehát szerencsés egyértelműen benne lenni a célzónában. Elvileg azért vannak a zónák elkülönítve, mart mindegyik tartományban másképpen működik a szervezet, más dolgok fejlődnek stb. Ezért szerintem fontos hogy pl. egy 1,5 órás edzés az ne 20 perc alatta, 50 perc céltartományban és 20 perc felette legyen. Mert akkor sajnos ez csak egy 50 perces edzés volt a megadott tartományban, ami meg lehet kevés a kívánt hatás eléréséhez. Futás közben szerintem jól mutatja az óra hol jár a pulzus tartományon belül is. Pontos határok ismeretében precíz pulzustartással, ezek a tartományok, küszöbök, kicsit tolhatóak felfelé. Ebben elég gyenge a Garmin adatmegjelenítése.
Itt az Alföldön a "szint" a felüljáró meg a töltés. Ezekhez a GPS nem elég pontos és az utólagos Strava magasságkorrekció se veszi figyelembe őket. Így mindig 0 körüli szinttel biciklizek, pedig lehetne akár 20 méter is. :)
Köszi, ezt nem találtam meg, pedig részletesebb mint a Garmin saját összehasonlító oldala. Annyira hasonló a három óra (Vivoactive 4, Venu, FR245), hogy nyugodtan össze is vonhatnák, hogy csak kijelzőtípust lehessen választani és akkor nem kéne nehéz döntéseket hozni.
Az adatképernyők számáról eddig nem olvastam, ez megint felesleges szívatásnak tűnik. Most azt is ki kell számolnom, hogy elegendő-e az 6 adat. (Vajon a külön appok képernyői (pl. dwMap) is beleszámítanak?) Inkább biciklizésnél érdekes ez, ott ráérek nézegetni, futásnál úgyis elsötétedik az egész világ. :)
Ami nagyon hiányzik a Garminnál az a részletesebb pulzuszóna kimutatás. Nekem több információt ad, megmutatja, hogy épp csak kilógtam a zónából vagy a zóna közepén voltam.
"Térkép nélkül kicsit nehezebb eldönteni, hogy vihar jön-e vagy a magasság változott meg."
Az én még vaksötétben is érzem, hogy felfelé megyek a hegyre vagy lefelé tartok róla :-))
Szóval ha felfelé menet csökken a magasság érték, akkor valószínűleg jön a vihar.
Egyébként nem szokott a légnyomás változás durva mérési hibát okozni. Egy alkalommal volt csak pár perc alatt 10m nagyságrendű a magasság változás, de akkor majd elfújt az útról a szél a hirtelen érkező zivatarban.
A memóriát lehet benéztem, mert más módon van megadva a két típusnál, viszont az üzemidőben pár órával többet tud a 245-ös. Zenében a 245 music modell ugyan azt tudja mint az Amoledes Venu és még olcsóbb is.
A Venu : max 3 adatképernyő sportáganként, adatképernyőnként 2-3 állítható adattal
Az FR245: max 10 képernyő (max 4 adat/képernyő) +2 futásdinamikai képernyő, +virtual partner, + térkép, + pulzusgrafikon
Mivel a kijelző fizikai mérte azonos, a két órán csak a Venun több pixelből áll, hogy szép grafikonokat tudjon rajzolni de azt úgy sem látod szemüveg nélkül.
A gyenge szeműeknél az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen adat kijelzés, ez pedig képernyőnként 1 max 2 adatnál a legnagyobb akkor már nem számít hogy a 30,4mm átmérőn 240x240 vagy 360x360 pixel van.
A Venun max 6 adatot tudsz megnézni edzés közben a legnagyobb méretben az FR245 órán pedig 20 adatot.
Én a Fenixemet fekete háttérrel fehér feliratokkal használom. Szürkületben sötétben én is csak a 2 adatmezős képernyő számait látom jól.
Az FR245-ben is benne van a virtuális edzés partner vagy a verseny egy korábbi tevékenységgel. Mindkettővel lehet jól szórakozni, bár én csak néha próbáltam.
Nekem lényeges volt a barometrikus magasságmérő, de igazából meglettem volna nélküle, mert nagyon ritkán nézek edzés közben szintadatot. Ritkán járok ismeretlen terepen ahol esetleg tényleg szükség lehetne rá.
Nekem nincs bajom a barometrikus magasságmérés tulajdonságaival.
Mert az F5-ben van topográfiai térkép. Térkép nélkül kicsit nehezebb eldönteni, hogy vihar jön-e vagy a magasság változott meg. A GPS magasságból tud csak dolgozni és ha az pontatlan, akkor könnyen hibázhat.
Nem tudom hol olvastál utána ezeknek. Az a baj hogy akinél bajok van az nyavalyog, akinek működik az kussol ráadásul akinek problémái vannak azok felénél utólag derül ki hogy ő volt a hunyó :) nekem 3,5 éve F5 hibátlan
Milyen memóriaméretre gondolsz? Az appokéra? Vagy a zenére?
És mit lehet a képernyőkön testre szabni, amit a Venun nem?
Egyébként billeg a dolog. A barometrikus magasságmérő például jó dolognak tűnt, amíg el nem olvastam, hogy mennyi baj van vele.
Most igazából az AMOLED kijelző a fő ok, miután idősebb, öregszeműségben szenvedők (mint én is) panaszkodnak, hogy nem látják jól a transzflektív kijelzőt. Nekem is komoly gondjaim vannak az alacsony kontrasztú feliratokkal. Biciklizéshez mondjuk van bifokális szemüvegem, de futni nem annyira jó szemüvegben.
Azért próbálkoznak a gyártók az optika tuningolásával.
A Polar a Vantage V óránál úgy próbálta csökkenteni az optika hibalehetőségét, hogy a bőrfelszínről elektromos impulzusokat is figyelembe vesz a ledek közötti töltésre és adatátvitelre is szolgáló 4db érintkezőn keresztül.
A csuklón mért pulzusszámot az óra a Polar Precision Prime™ érzékelőfúziós technológiával méri. Ez a pulzusmérési innováció ötvözi az optikai pulzusmérési értékeket és a bőrrel való érintkezés során mért értékeket, így kiküszöböl mindent, ami zavarhatja a pulzusjelet. Pontosan követi a pulzust még a legrosszabb körülmények között és edzésszakaszok során is.
Egyszer talán használtan majd veszek egy ilyen órát is, és akkor majd kipróbálom.
Hosszútávú tervem a Polar gyűjteményem kiegészítése, de már csak a csúcs kategóriás órákkal (V800 és Vantage V ) :-))
Az Apple Watch is bevezetett az optika mellé elektromos impulzus mérést is az EKG funkcióhoz, bár annak a működése nem edzés közbeni folyamatos mérésre van kifejlesztve, mert az optika körüli elektróda az egyik pólus és az óraház oldalán a Digitális korona fedőnevű gombra integrált a másik másik elektróda, amit a másik kéz ujjbegyével lehet megérinteni az áramkör zárásához és az "EKG" méréséhez.
A Fenix5+ órában ilyen funkció nincs, így erről nincs tapasztalatom, de pl az edzés utáni regenerációs idő kalkuláció valami hasonló varázslat lehet.
Na az én esetemben annak semmi használható eredménye nincs.
Van hogy 1 órás tempós futás után ír 36 órát egy 5 ütéssel alacsonyabb átlagpulzusú 3 órás terepfutás után 26 órát. Amúgy is az időm és az edzésterv határozza meg mit edzek nem az, hogy mit ír az óra.
Én a memória méret, az üzemidő és a jobban testre szabható képernyők miatt az FR245-öt venném.
Olyan véleményeket is olvastam, hogy a body battery elég jól megmutatja a kimerültséget, kezdődő betegséget, másnaposságot. Meg olyat is, hogy semmi köze a valósághoz.
Kicsit keresgéltem, és állítólag nyugalomban nem olyan reménytelen az optikai szenzor:
"This does not mean that accurate HRV features can't be computed from wrist worn devices. As a matter of fact, optical measurements can provide enough resolution, however most of the commercial products currently on the market, Apple Watch included, are forced to perform a lot of averaging over the signal they acquire, therefore reducing usefulness for HRV analysis. The main reason for all this averaging is that motion artifacts at the wrist are pretty bad, and getting a reliable heart rate is already a challenge. In absence of motion, HRV can be extracted even from PPG data. "
(Photoplethysmography (PPG) is a simple optical technique used to detect volumetric changes in blood in peripheral circulation.)
Elkezdtem én is nézegetni a Garmin órákat, hát... ez a "melyik ujjamat harapjam le" üzletpolitika nem lesz a kedvencem. Az egyikből ezt hagyják ki, a másikból amazt. De ez még hagyján, százával kell fórumokat elolvasni, hogy megtudjam, mi működik rendesen egyáltalán abból, ami benne van. Na mindegy, ez az én bajom.
Végül maradt az FR245 és a Venu. A Venu felé hajlok, mert nem elsősorban futó vagyok és nem is hiszem, hogy az leszek. Jól gondolom, ugye, hogy ez a sok Firstbeat-es metrika egy amatőrnél is amatőrebb vén kocogónak nem sokat ér és a túledzettség elkerülésére elég a stress level/Body Battery?
(Bár el nem tudom képzelni, hogy hogy a fenébe mérnek HRV-t egy pontatlan optikai szenzorral, amikor még a pulzuspántok közül sem mind alkalmas rá...)
A héten magam előtt is rejtélyes módon átléptem az idei 100. km-t. Voltam egy hete kontrollon, alapvetően nyomásra még fáj a térdízületi rés belső része, de ez a fajta gyulladás állítólag nagyon lassan múlik el. A lényeg az, hogy megkaptam a zöld lámpát, síkon (hogy a véletlen hirtelen mozdulatot kerüljük - gondolom hogy ne akarjon csavarodni a térd), keveset kezdhetek futni. Biciklizést "dögivel".
Ennek megfelelően tegnap egy hosszú* terepes kört futottam :)
*hosszú: nekem most a másfél óra már ultra kategória. Főleg ha van benne állatkodás. A végén úgy éreztem magam, mint a piros-85 utolsó kilométerein, villamosra is kellett szállnom a hazafutás helyett.
O/O, kemény ez, valóban, neked alapból kell, hogy járjon az oltás! A lelki megterhelés, amit láttok-átéltek a munkátok során, eleve kockázati tényező. Ha ismét kinyitják az iskolákat, akkor a tanárok bíznak az immunrendszerükben. :)
Én is úgy gondolom a várakozási időt jelentősen befolyásolja, hogy adott háziorvosi körzetben mennyien regisztráltak az oltásra egy egy kategóriában, mert úgy tűnik a háziorvosi körzetek között arányosan próbálják elosztani a vakcinákat talán a regisztráltak számától függetlenül. Bár olyan hír is volt az oltások megkezdésekor amiből látszódott, nem minden körzet kapott adott vakcinából.
Amelyik háziorvosi körzetben nyugdíjasok vagy akut betegek kisebb %-ban regisztráltak ott hamarabb sorra kerülhetnek akik már jelentkeztek.
Szerintem a káoszon kívül sok minden befolyásolja az oltási sorrendet, pl. az adott körzet lakossági összetétele is. Így történt, hogy a belvárosban lakó, 79 éves krónikus beteg "pótapám" csak most szombaton kapta meg az első Pfisert, míg a 73 éves, szintén krónikus, lakótelepen élő apám már vagy három hete.
Én 6 éve voltam rákos, azóta tünetmentes, és másfél hete túl vagyok a második Sputnikon. Nem kérdeztem miért, örültem, hogy hívtak. A második csütörtöki oltás után szombaton már futottam, igaz rehabos távokon vagyok mostanság.
Astrát hárman kaptak a családban, akinek volt érezhető mellékhatása a kar fájdalmán kívül, annak első este volt.
Harmincadik éve dolgozom temetkezésnél. Nem volt természetes, hogy az egészségügyi dolgozókkal együtt oltanak minket is. pedig napi szinten hozzuk.visszük a Covidosokat, járunk be házi karanténba, kórházakba, öregek otthonba stb. Sőt nem egyszer a kórházakat segítettük ki tároló kapacitással. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát kerestük és végül kaptunk egy olyan állásfoglalást, amiben leírják hogy orvosi rendelvényre történő halottszállítás egészségügyi tevékenységnek számít. Tehát oltani kéne minket is az egészségügyi dolgozókkal. Ezek után lejelentkeztünk a területi ÁNTSZ-nél, és vártunk......... telefonáltunk, reklamáltunk vártunk......Múlt szombaton kerültünk sorra.
Egyébként arra büszke vagyok, hogy egy kollégámmal se kaptuk el a nyavalyát, igaz nem "nyalogatjuk" a halottakat, de mégis heti 2-3 koporsós Covidossal is volt dolgunk + a rengeteg hamvasztásos, nekem még az irodában is a hozzátartozóikkal. Csak betartjuk a nekünk évek óta szokásos szabályokat a munkánk során. Szóval én csalódott és elkeseredett voltam így a végére már. Közben a sok esetben tragikus haláleseteket látva, hozzátartozók kétségbeesett, tanácstalan, reménytelen helyzeteivel szembesülve egyre gyengébb és egyre motiválatlanabb lettem. Közben meg egyre keményebb, extrémebb a munka, nehezen küzdök meg vele. talán most, hogy végre megvan az oltás kezd visszajönni az erőm, kicsit összeszedem magamat és tesszük a dolgunkat. Csak ezért és jogosan kerültem kicsit előrébb az oltottak körében, sajnos a munka miatt kénytelen vagyok találkozni pozitív emberekkel.
Akkor ötletem sincs miért kerültem a listára. A feleségem és sógorom is cukros, így nekik indokolt volt. A feleségem a pénteki regisztráció után kb szerdán már ott volt a háziorvos Astra oltás listáján és a sógorom is. Igaz itt a faluban akkor még csak 18 oltásra regisztráltról volt tudomása az orvosnak. Nekem más a háziorvosom és nem is kerestem, mert tudtam még sokára kerülhetek sorra.
A március 6-7-re vonatkozó SMS kampányban , amit lefújtak, nem kapott értesítést csak a sógorom és meglepetésemre én is. Viszont az ismétlésnél, már a feleségemet is behívták, így 11-én mind a hárman mehettünk, pedig azt hittem a hibák "javítása" során engem kiszűrnek.
Amúgy ahogy látom rákos / cukros ismerősöket hívtak be, + random tök egészségeseket. Szüleim, és apósék is a múlt héten kapták csak meg, szóval még sokáig tart. A faluban 1300 főt oltottak, kb 10 000-en vagyunk.
Jól emlékszel, novemberben voltam, de csak nem hivatalosan. A feleségemet is csak a végén tesztelték mert az elhúzódó köhögése miatt teszteltette a háziorvos. Akkor engem már karanténba sem tettek.
Azt nem tudom miért talált az SMS rendszer akut betegnek. Daganat gyanúval és valami kardiológai gyanúval is volt vizsgálati beutalóm az utóbbi pár évben hiszen szürő vizsgálati BNO kód nincs a TB rendszerben.
Lehet már annyi is elég, hogy krónikus betegnek minősülj. Bár az is lehet szimplán programozási hiba eredménye volt, hogy olyanokat is krónikus betegként hívtak oltásra, akik hozzám hasonlóan nem tudnak betegségről.
Bár én még izgulok egy kicsit, mert még nem telt el 14 nap az Astra vakcinával történt oltásom után.
Nem titok, dehogy is! Szputnyik és nem világítottam a sötétben :) viszont határozottan jobban érzem magam. Ebből is látszik hogy már az idegeimre ment a hülyeség! Erős javulást várok még a közérzetemben! :)
Köszi szépen! Nem tervezek brutál sportot, pedig máris sokkal jobban érzem magam. A tudat hogy megkapom az oltást máris helyre rakta a fejemet :) holnap mentem volna egy új instantot tesztelni 60 km terep. Ez elmarad, de pár nap pihenés lesz mindenképpen! Komolyan aggodtam már magam miatt hogy depressziós leszek.
"Én biztosan kímélném magam.... pedig sportolok, meg magas alapjáraton vagyok, de biztosan kimelnem magam. Most egy ismerős 50-60 közötti férfi halt meg oltas után.... elment aznap a szokásos futasara."
Ez a "baj" a vírussal is. Annyira egyéni adottságoktól függ a hatása, hogy nagyon szélsőséges a fertőzés eredménye.
Amikor novemberben betegek voltunk nekem volt 3 nap 39 fokos lázam a feleségemnek pedig hőemelkedése sem volt csak pár nap köhécselt. Viszont mindkettőnk szaglása elment egy hétre. Az unokahúgom is akkoriban volt fertőzött, neki azóta sem jött rendbe a szaglása.
Szerintem attól is függ milyen oltási reakciód lesz.
Mi a családban a múlt heti SMS behívásos oltási kampányban kaptuk meg az AstraZeneca vakcinát.
Mivel a sport is terheli az immunrendszert, így én előtte már nem edzettem (kedvem sem volt), és utána is pihentem 2 napot. Másnap talán volt egy minimális hőemelkedésem is. A feleségemet jobban megviselte, Ő az ízületeit is fájlalta és vagy 2 napig a karját sem tudta rendesen felemelni és magasabb hőemelkedése is volt mint nekem. Az oltás helye bekeményedett, nekem olyan jellegű fájdalom volt a karomban mintha egy zúzódás lenne ott.
Egyébként annyi az ismeretlen az oltásoknál, hogy szerintem jobb a békesség és nem érdemes terhelni még a sporttal is a szervezetet, hagy koncentráljon csak a vakcinára :-)
A magam részéről a józan paraszti ész azt mondja, hogy 1-2 nap vagy pihi, vagy csak nagyon laza edzés, aztán ha nincs tünet, akkor mehet a szokásos.
Jelent meg a sajtóban olyan hír, hogy valakinek egy hét után lettek erősebb tünetei, szóval nyilván érdemes akár két hétig is figyelni, és szükség esetén hagyni a mozgást.
Azzért érdekes, mert ismertem egy furcsa kisfiút, aki mindenre azt mondta, ami tetszett neki, hogy az kék. (emberből pedig a szakállasokat szerette, azokra is azt mondta, hogy kék)
Megrendeltem. Az óra típusával hirtelen gondban voltam, de a Gramin Connect segített. :-) Színben nagyon nem illik az órához, viszont 2017 óta mindig viselek valamilyen kék színűt magamon futás közben, amióta Kaposvárott rendeztünk egy közös futást az autista embertársainkkal. Nem szoktam emlegetni, mert ez magánügy, most is csak a könnyebbség kedvéért rendeltem kék színűt.
Szerintem a mozgásdinamika adatainál is csak saját adataink változását érdemes figyelni és nem az értékeket máséhoz hasonlítani :-)
Ennek egyik oka, hogy szerintem a Garmin mérnökein kívül senki nem tudja, hogy a mozgás fázisból pontosan mettől meddig terjedő időszakot neveztek ki talajérintési időnek? Ugyan is nem a cipő talpában van az érzékelő :-))
Véleményem szerint az optimális lépésszám és a talajérintési idő esetében sem mindegy, hogy hány kilós lábat kell mozgatni.
Biztos vagyok benne, hogy van olyan velem egyező súlyú futó, akinek a lábai az egyéni genetikai adottságok miatt könnyebbek mint az én lábaim vagy nehezebbek.
Némileg egyszerűsítve a futásnál a láb tömegét (legalább is egy részét) minden lépésnél 0-ról kell felgyorsítani.
Nagyon nem mindegy, hogy ezt hány kg-s tömeggel és egy adott távon hány alkalommal kell megcsinálni.
Ráadásul az is egyéni hogy az elrugaszkodásba fektetett energiából milyen hosszú lépés lesz. Ennek egyik befolyásolója a tömeg, de jelentősen befolyásolja az izmok ízületek állapota.
Nekem már egy fm végére is úgy rövidülnek a combomban az izmok, hogy látványosan csökken a lépéshossz miatta.
Én pattogok, mint xar a deszkán, mert olyan merev az alsó lábszakaszom. Nekem pont azt mondták hozzáértők, hogy jobb lenne hosszabb elrugaszkodási szakasszal futnom.
Próbáltam ezen dolgozni, de aztán feladtam. Úgy döntöttem, hogy adottság.
Most, hogy gyorsulok, elkezdett változni a dolog teljesen magától. A korábbi 200ms-ről egy év alatt jelenleg 250ms. Az is lehet, hogy mivel többet futok dombokon, ez is belejátszik...
Picit egyetértek,de jobban szeretnélek a nem egyetértéssel bosszantani. Szóval perszehogy függ ezektől is, meg nagyon nagyban a cipő csillapításától is. Nekem van egy 90 kg körüli futóbarátom (inkább példaképem),aki 170-174 körüli lépésfrekvenciával, hosszúakat lép (jóval hosszabb lépésekkel fut, mint én), de a talajérintési ideje legtöbb esetben 230-240ms között mozog az edzésin. Vagyis valamit hatékonyabban csinál, mint én. Na,de térjek rá az öregségre, meg a röppályára állításra. Itt nem értek veled egyet. Nincs korhoz kötve semmi! :-) A hatékony futómozgásnak pont az lenne a lényege, hogy ne nagyon legyen röppályára állítási szakasz, csak legyél tisztán röppályán! Pont erre próbálok utalgatni, hogy a hosszú talajérintési idővel állandóan röppályára állításokat végzünk.
Az a baj, hogy amikor itthonról indulok futni, majdnem mindig átfutok a HÉV alatti alagúton (ma kettő alatt is), így az összes Polar által rögzített futásom ilyen nyomi. (de csak a Straván)
Valamit javított rajta, hogy Race-be osztottam őket, de már elengedtem a dolgot. 🙂
Az alagút problémája nálam is bekavart az egyéni csúcsokba és az útvonal hosszába, így a maraton idejébe is, de csak egy alagutas futásom volt.
Ki is javítottam az útvonalat.
A javítási módszerem működhet nálad is, ha nagyon zavar.
A Flow felületről letöltöd TCX-ben az edzést és annál a 10-20 másodpercnél, ahol a hibás GPS pozíciók az alagútból kifelé jövet elrontják a távolság adatokat, egyszerűen átírod a koordinátákat az alagút előtti utolsó vagy az alagút utáni első jó koordinátára. Az így javított TCX-et manuálisan feltöltöd a Strava felületre.
Az idő alapján könnyen megtalálod ezt a részt és az is látványos, hogy az alagútban minden másodpercnél azonos a GPS koordináta amíg az alagút szája közelében nem talált újra jelet az óra, így azt a könnyebb másolgatni a továbbiakhoz. Addig kell pár helyen még a korábbit beírni amíg vissza nem talált az óra a jó útvonal pontra. Nekem ez talán 10 útvonal pont átírást jelentett.
Igaz én ezt a Polar PPT5 GPX állományban csináltam meg, mert abban csak az idő és koordináta adatok vannak, ráadásul a jegyzettömbbel megnyitva jól áttekinthetően soronként, és nem egymás után ömlesztve, minden edzés adatot felsorolva, mint a TCX állományban.
Elismerem kicsit macerásabb mint nekem és nem is csak egy versenyt érint, így sokkal időigényesebb megcsinálni a javításokat.
Nekem a régi, polaros edzések valahogy rosszul kerültek át, amikor egy rövid részen egy alagúton futottam át. Ezek mind túl gyorsak lettek és elrontották a jó kis összehasonlítós funkciót.
Szerencsére most már a hibás adatnál is gyorsabb vagyok, úgyhogy helyre is állt a világ rendje. 😃
Jó ez a funkció. Hiányozni is fog. Majd kiderül, hogy mennyire...
A Garmin felületen úgy lehet megoldani, hogy a komplett útvonalat kijelölöd szegmensnek és akkor a szegmensek menüben láthatod a különböző időpontok teljesítési adatait idő szerint rendezve.
Csak macera minden futó útvonalból szegmenst készíteni.
De úgy gondolom, sőt ma tapasztaltam, hogy azonos lépésszám esetén a sebesség is befolyásolja a talajérintési időt. A lejtőkön értem el talajérintési idővel a zöld mezőt. A lépésszám átlaga 172 a kék szakaszokon 174 -176. A táv második felén azért rövidült a lejtőkön is az idő, mert az oda vissza útvonal hullámosan vezet a hegyre így visszafelé a nagyobb a lejtés és hosszabbak is a lejtők:
Próbáltam lassan futni 170+ lépésszámmal. Nagyon nem sikerült. A legmeredekebb emelkedőn sem sikerült 6:40 környékénél lassabban haladni így viszont nyomta felfelé a pulzusom rendesen az emelkedő.
Choose Off, On or On ( - ) . Set the period when do not disturb is on. Choose when it Starts at and Ends at. When it is set on, you will not get any notifications or call alerts. The backlight activation gesture and sounds are also disabled.
Én fixen DND-n tartom, de lehet csak éjszakai időszakra beállítani.
Üdv mindenkinek! Érdeklődnék hátha tudja valaki a választ. Van egy polar vantage v órám. Az éjjeli alvásfunkcióra figyelésre ha be van állítva nem lehet valahogy kikapcsolni a világítást? Nagyon zavaró hogy amikor éjjel megfordulok az ágyban folyton világít a kijelző.
az az érdekes, hogy csak androidról lehet olyan olcsón megrendelni, de érdekes módón a második év is ugyanannyi lett. Szerintem nagyon megéri, szépen látszik hogy az adott útvonalon hogyan teljesítek. Azt hiszem a Garmin-on nincs is talán ilyen, de ha van is , akkor nem látható helyen van. Van valami fejlődés áttekintése riport, de az nem igazi, mert ott ugye az útvonalat nem szűri. (vagy nem lehet)
A talajérintési időt nagyon befolyásolja a testsúly, ezzel összefüggésben a súly lóerő aránya Na meg az életkor. Egy fiatal test izom-zsír aránya egész más mint egy öregé. Ugyanannyi idő alatt kell sokkal nagyobb tömegez röppályára irányítani. :)
Én is sokat gondolkodtam az előfizetésen, amióta tavaly az ingyenesből kivették a szegmens statisztikák addig elérhető részét is. Addig úgy voltam elég az amit használni lehet belőle.
Akkoriban elég sokat bombáztak 1 majd a nyáron párszor 2 hónapos ingyenes próba ajánlattal, de akkor még 60USD éves előfizetés lett volna és nem fizettem. December végén jött ez a 12900 Ft/éves ajánlatuk amire végül beadtam a derekamat.
Az előfizetős Strava felületen a szegmens statisztikák mellett az azonos útvonalon futott edzések listája ami nagyon megtetszett. Fel is töltöttem az összes RS800-as edzésemet. Így sokkal egyszerűbben megtalálom melyik régi futást akarom összehasonlítani egy aktuálissal a PPT5 programban :-)
Rá is csodálkoztam, hogy a 22km-es 600m szintet tartalmazó körömön milyen jó időt futottam 2015-ben, amikor még éppen csak újra kezdtem a rendszeres edzéseket és 90 kg voltam. 2017-ben amikor a leggyorsabb voltam csak 15 másodperccel voltam gyorsabb 4-5 kg-val könnyebben. Igaz 2017-ben 6 ütéssel alacsonyabb volt az átlag pulzusom.
Azt sem gondoltam, hogy 2015 óta eddig csak 26 alkalommal futottam azt a kört.
Strava előfizetés nélkül ezt sem tudtam volna meg :-)
Azért szerintem egy alapos elemzéshez sok adat hiányzik Strava felületről.
Ok a testsúly ott van, de a futás mechanika szempontjából lényeges láb hossz és lábfej mérete az nincs benne, még az egyszerűsítéssel használható testmagasság sem ismert.
Szerintem az elrugaszkodásnál nagyon nem mindegy, hogy pl az adott hosszúságú láb egy 40-es vagy 45-ös lábfejben végződik :-)
Én megtanultam a totyogós futást a tanfolyamon és csak simán dagadt voltam. Mivel elkezdett működni rugóként az alig használt vádlim és achillesem, jól túl is terheltem és hónapokig küzdöttem vele.
tegnap futottam egy tempósat, 4:45-höz 182 bmp tartozott 8km-en, aztán hirtelen elfáradtam (hm, pár éve maratonig ment ez a tempó, érdekes, érdekes...) és hazakocogtam, az a 2 km hatperces lett és 174 a lépés.
szóvak van szórás nálam is, több, is mint amire gondoltam
ha valaki fejlődni szeretne lépésszám ügyileg, annak ajánlom az Achilles és boka problémákat.
Nekem a tavaly januári 173-ról őszre 183-ra emelkedett a kb. 5 perces tempóhoz tartozó lépésfreki; tudat alatt, mert valószínűleg kevésbé fájok a gyakoribb kis terhelésre.
Köszi, ami az igazán érdekes még az, hogy most kb ez a 4'20 környéki az LT tempóm tehát ezen kéne leginkább fejleszteni. Visszanéztem, az utolsó verseny fm adatai is teljesen bepasszolnak az alábbiakba (4'20 - 169 - 246 - 1.36) azóta azért valamennyit fejlődtem de ez pont csak a lineráis változásokkal jár (kb 5mp/km lehet).
A laza E1/2 tempóm fáradtság függvényében 4'35-4'50 között szór, szóval nagyon kicsi a különbség (20-35mp) a laza - gyors között, egyértelműen a gyors tempón kellene javítani. Ez részben persze keringés, savtűrés, de van benne jócskán futótechnika is.
Ha jól értelmezem az eddigieket akkor mindhárom területen lehet fejleszteni, én így képzelem:
- lépésfrekvencia: egyszerűen forszírozni a több lépést, plusz csípőbillentés + "a lábak fölé kerülni" stílusigazítás
- lépéshossz: mozgástartomány bővítés pl csípőhorpasz nyújtással és specifikus izomerősítés, főleg csípő, farizom és combizom erősítéssel na meg sok repülő és gyors futással (mozgásmemória miatt)
- GCT (talajérintési idő): pliometrikus gyakorlatok + gázlóizom erősítése, és szintén a repülők, gyors futások
Teljesen más megközelítés, de ide tartozik a cipők kérdése is. Ezt itt nem nyitnám tovább, Csabi ezt tökéletesen megtette ebben a cikkben:
El is mentettem az adataidat, szeretnék én is egy ilyen kimutatást összehozni. Annyiban nezezebb az esetem, hogy kevés gyors munkát végzek (ezért is írtam a 10k feletti futásokat), ami résztávot csinálok, az meg sajnos eléggé összecsapott. A gyenge futóstílusom és beszűkült ízületi mozgásom miatt a gyorsabb tempóknál (4:00/km és alatta) mindenképpen lépésfrekvencia növeléssel oldom meg a feladatot. Azt mindenképpen lineárisnak mutatja, hogy a tempó növeléssel a lépéshosszat növelem a 4:00/km tempók fölött. Ott kontroll alatt tartom a mozgást. Egyébként teljesen egyetértek veled, sőt köszönöm, hogy beszélgetünk róla! Ha lesz időm, a régebbi futásokból összeválogatok én is egy ilyen GCT-vel variált lépéshossz,tempó táblázatot!
Hazafelé tartottam, amikor egy mellékutcából jött egy futó. Azt néztem, hogy milyen jó lazán fut és egészen gyorsan. Gondoltam is, hogy milyen faxa lenne, ha én is így tdnék haladni.
Mielőtt elértem a mellékutcát, kijött onnan és elém kanyarodott ki, ment tovább előttem. Aztán azt vettem észre, hogy közeledek rá, tehát én is tempósan mentem, pedig nem gyorsítottam.
Teljesen szokatlan számomra, hogy én közelítek másokra. Engem szoktak leelőzni.
Már alig várom, hogy újra legyenek rendes versenyek. Régen nagyon szerettem a végéről indulni és végig előzgetni. Ez második futóéletemben is ment néha, de leginkább csak azokat előztem le, akik elfutották az elejét. Most már talán kicsit máshogy lesz és leelőzöm azokat is, akik csak rossz zónából indultak. :)
"... a Garmin eszközzel már a talajérintési időket is rögzítettem. Itt láthatóan a tempó függvénye a talajérintési idő, az a holt idő, amivel feleslegesen törjük meg futás ritmusát, fékezzük a repülőfázisunkat. Az elrugaszkodásunkat nagyban befolyásolja a boka-vádli mozdulatunk gyorsasága. ... Könnyen belátható számomra, hogy a futóstílusok különböznek, de a lépésfrekvencia és az optimális talajérintési idő összefügg a hatékony futótempóval. ...A 200-250 ms-os talajérintési idővel érdemes gondolkodni "
Az én futóstílusom egyelőre másképp működik. A magasabb frekvenciára törekszem és fejlődtem is benne, ugyanakkor nekem a gyorsabb sebességnél (vagy inkább sebességhez) a lépésfrekvencia is nő, a lépéshossz természetesen nő és a talajérintési idő csökken. Én a talajérintési idő csökkenését egyfajta járulékos nyereségként értékeltem a gyorsulásnál, nem kiváltó tényezőként - eddig nekem a tempó csak a frekvencia-lépéshossz szorzataként jelent meg ahol nyilván mindkét oldalt érdemes növelni - de ez most elgondolkodtatott.
Nekem az a feltételezésem, hogy a talajérintési idő csökkenése ill a lépéshossz növekedése egyrészt a futólépésbe beletett izomerő (ellépés, lendítés, csípő és combmunka) növelésével és gyorsításából (boka-vádli, illetve a csípőből megindított mozgás) ered, másrészt az így megszerzett lendület további jótékony hatása is - talán egyfajta lendkerék effektus amit pl repülőzés/stride közben lehet legtisztábban tapasztalni.
Ez működik valószínűleg azonos lépésfrekvencia meg gyorsításra növekvő lépésfrekvencia esetén is - tehát a fenti gondolatodat azzal egészíteném ki, hogy egyes futók esetén a tempó függvénye nem csak a talajérintési idő hanem a lépéshossz változása is (illetve többünknél a lépésfrekvencia növekedése is). Abban sok igazság lehet, hogy azonos lépésfrekvenciánál a gyorsításhoz szükséges változtatások kevesebb plusz energiabefektetést igényelhetnek.
Eljátszottam kicsit a számokkal is, hogy vajon arányos-e a változás vagy valamelyik tényező kiugróan nő a lépésfrekvencia, talajérintési idő (GCT) lépéshossz hármas közül. Volt két edzésem a közelmúltban, ami jó alapul szolgálhat: egyszer statisztikailag mérhető számú 200m ill 400m futottam azonos tempóval, máskor meg 1k tempóváltogatások voltak 2 tempóban (4-4db), előtte-utána átvezetőkkel. Mivel elég egyenletesre sikerült ezért viszonylag jó alapot ad összehasonlításra (illetve a bemelegítés/átvezetők tempója megegyezik az általában kényelmesen futott tempóm adataival)
Tempó - lépésfrekvencia - GCT - lépéshossz
3:15 190-195 195-200 1.53-1.56
3:30 185-190 210-215 1.50-1.53
4:00 172-175 233-238 1.41-1.44
4:20 166-168 247-252 1.34-1.37
4:45 162-164 260-265 1.26-1.29
Ezek alapján én inkább lineáris függvényt látok, de minden lineárisan változik. Nem látok benne kiugrásokat.
Érdekes lenne látni ezt egyforma lépésfrekvenciák mellett is - olyankor a lépéshossz nő vajon nagyobb arányban vagy a talajérintési idő erős csökkenése hoz még plusz sebességet?
Sokaknak baromi nehéz változtatni a futóstíluson. Amikor sikerül, az általában azért van, mert valami fáj.
Én is azért szoktam le a sarkazásról, mert már nem tudtam futni a fájdalomtól. Ha ez nem lett volna, akkor szerintem eszembe sem jut.
Most viszont kb. 185 körül van az átlag lépésszámom. Érdekes, hogy a gyorsabb részek elején megemelkedik kicsit, amíg elérem az utazósebességet, aztán visszaáll.
Ilyen a tegnapi edzés, ahol 5:10-es tempó volt az átlag, de a közepén volt 3db 4:5x-es km. Nekem amúgy könnyű, mert rövidlábú vagyok, mint egy tacskó. Ülve pont akkora vagyok, mint az egyik 2méteres barátom.
Illetve a fizika/geometria alapján az tűnik logikusnak, amit mások is írtak: más az ideális lépésszám 150 cm magasság/4:00 temó és 190 cm/7:00 tempó mellett.
Úgy oké. Nekem általában ritkán van kedvem/erőm megfutni a lépcsőket. Igazából erősen kerülöm is őket, gondos futóútvonal tervezéssel. Technikai/erősítő edzés formájában viszont kifejezetten, már-már perverz módon kedvelem. Közben, elkezdeni általában semmi kedvem.
Az is biztos nem ideális ahogyan futok, de ezt a fényképeken látom is.
Nincsenek grafikonjaim, csak megnéztem azonos útvonalon a különböző tempófutások jellemző lépésszámát:
A 7:00-6:00 közötti könnyű futásaim jellemzően 160-164 közötti lépésszámúak.
Az 5:40- 5:30 tempónál érem el 168-172 értéket.
Tavaly Tatán, a maraton első felében, az 5:40 körüli tempó végig 170-es lépésszámmal ment. 20 km körül már lassultam de csak a lépések hossza rövidült.
A 2017-es BSI maraton első 30km-en volt folyamatos a futásom. Az 5:32-es átlag tempó 168-as átlag lépésszámú volt.
A 4:50 körüli tempónál 174-176
A bűvös 180-as lépésszámot 4:35 körül a gyors intervall edzéseken értem el múlt évi futásokon.
A max tempóra futott 1 mérföldes felmérőn 4:10 körüli tempónál is maradt a 180-182-es lépésszám és akkor már csak a lépések hossza nőtt.
Sajna a múlt évben a 4:10-es tempótól gyorsabban (statisztikailag releváns távon) nem tudtam futni.
2016-ban a teljesítmény diagnosztikán futópadon 3:50 volt a max tempóm és azokban a másodpercekben is 180-184 közötti pillanatnyi lépésszámot rögzített az órám. Az is igaz a padon az 5:00 tempónál még csak 160 volt a lépésszámom.
A tavaly két alkalommal is kipróbált Garmin Jeff fm edzéstervben van bemelegítésnél 4x30 sec lépésszám növelő blokk. Én csináltam is szorgalmasan, de 180-as lépésszámmal képtelen voltam 5 perces tempónál lassabban haladni, így szépen tolta felfelé a pulzusomat.
Alza manó most küldött sms-t, hogy még nem kapták meg a feladott hibás (méreg drága) Garmin Hrm run pántomat, melyet 2021.03.05.-én adtam postára. Lehet tényleg nem talál oda, mert Spenót bezáratta az átvevő pontot??? Vagy a posta ennyire megbízható a fővárosban? Vagy a kettő (Spenóttal együtt három) tényező okozza a galibát?
a lépcsőn-ne-fuss a sima edzés közbeni lépcsőkre vonatkozik, kifejezetten lépcsőzős technikai, erősító edzésre ok. :) de ha vasárnapi hosszú futásnál jön egy aluljáró, oda bizony se le, se föl nem érdemes futni. :)
A többi dal sem biztos, h igaz, csak mondom, népszerű, dúdolgatom néha! :D
Na jó nem, leginkább a magas frekvencia nem. Arra mindenképp érdekes törekedni a sokatok által ismertetett okok miatt. De érdemes energiát fektetni a lépéshossz növelésébe is, mert a sebesség inkább onnan jön.
Középtalp - proprioceptive heelstrike https://therunningclinic.com/runners/blog/archives-anglaises/why-a-majority-of-runners-even-among-international-elites-are-heel-strikers/Lépcsőn ne fuss - egyik legjobb pliometrikus/erősítő gyakorlat (felfelé). Fáradtan (főleg ideg-izom kapcsolat fáradása esetén) valóban abba kell hagyni mert erősen nő a felesleges sérülés veszélye.Budaiban nem kell terepcipő - aki ezer más helyen fut annak lehet. Nekem többnyire az marad, hát hová vegyem fel akkor a terepcipőmet? :) (egyébként én meg a különböző típusú edzések, váltogatott cipők hívő vagyok)
Egy pici saját vélemény, vagy tapasztalat. Chirunning és lépésfrekvencia témában. Sohasem voltam profi atléta, azaz fiatalon sem atletizáltam. Talán picit futottam edzéseken, olyan 4 kilométereket, hetente kétszer. Szerettem futni, ez nagyon megmaradt, mert a többiek nem szerettek. A futóedzéseken a középmezőnyben voltam a 30 fős csapatban, vagy talán picit előrébb. Hegyi futótáborokban (Piszkéstető, Galyatető a két kedvenc helyem volt) alföldiként teljesen más jellegű volt a terhelés. Egyik élményem az, hogy míg nálunk ködben, párában teltek a napok, ot fent sütött a nap, olyan jó volt. Másik élményem az emelkedők megfutása, ahol szinte a leggyengébb láncszem voltam, az utolsó 5 futóteljesítményt nyújtó között voltam. Lejtőn viszont nem volt ellenfelem, ott a leggyorsabb voltam, és nem is estem sokat. De térjek rá a lépésfrekvencia témára. Az idősebbekkel együtt futva (5-6 év korosztálya edzett együtt) figyeltem már akkor is a futást, a stílust. Volt egy srác, gyorsabb futó volt nálam, feltűnt, hogy apróbbakat lép, mint én, pörgette a lábait. Mivel ösvényen egymás mögött futottunk, így felvettem a ritmusát. Meglepődve tapasztaltam, hogy könnyedebben mozgok így, pedig pörgősebben, rövidebb lépésekkel futok. Még egy tapasztalásról írok nektek. Volt egy olyan futókörünk a gáton, ami közel 4 kilométeres volt. Itt leggyakrabban időre futottunk, 13-14 perc közzötti időket sikerült futnom, megvan egy jó pár feljegyzésem az 1983-87-os időkből. A lényeg az volt, hogy az erősebb, idősebb futókkal próbáltam tartani a tempót, utaztam velük. Az utolsó 300 méter előtt volt egy lejtő, le a gátról (talán 3-4 méternyi szintesés lehetett), ahol az utolsó erőimet összekapva elsprinteltem tőlük. Ezt több 10x megtettem, sohasem tudott senki sem lépést tartani velem. Ugrok az 5 évvel ezelőtti futóéletem elkezdéséhez. Olvastam ezekről az ajánlott lépésfrekvenciákról, hiszen a chifutást olvastam talán legelőször a keresgélés alkalmával. Azt tapasztaltam, hogy nekem alapból ennyi a lépésfrekvenciám, szinte állandóan 180. Sőt, azt is észrevettem, hogy akár lassan futok, akár tempósabban, ez a frekvencia nálam megmarad. Csakis a lépéshosszom változik. Aztán vettem egy Polar V800-as órát, ahol a rögzített adatokból szintén ezeket az értékeket lehetett előcsalni. Utána voltam chirunning tanfolyamon (Spenót ajánlására), ahol szintén megállapítottuk, hogy metronóm nélkül is ez a 180-as ritmusom van. Jött a következő ugrás, mikor a Garmin eszközzel már a talajérintési időket is rögzítettem. Itt láthatóan a tempó függvénye a talajérintési idő, az a holt idő, amivel feleslegesen törjük meg futás ritmusát, fékezzük a repülőfázisunkat. Az elrugaszkodásunkat nagyban befolyásolja a boka-vádli mozdulatunk gyorsasága. Most sokkal könnyebb helyzetben vagyok, hiszen legalább 20 futó mozgásáról látok adatokat. Könnyen belátható számomra, hogy a futóstílusok különböznek, de a lépésfrekvencia és az optimális talajérintési idő összefügg a hatékony futótempóval. Ha aerob munkavégzést veszek figyelembe, azaz 10 kilométeres futásoktól felfelé nézek adatokat, bozonyosra veszem, hogy a 180 körüli lépésfrekvencia hozza meg a legideálisabb és leggazdaságosabb futást. Persze vannak kivételesen rövid vagy hosszúlábú futók, de nem gondolnám, hogy 5%-nál nagyobb eltérésnek kellene lennie. A 200-250 ms-os talajérintési idővel érdemes gondolkodni, ha már a lépésfrekvenciában nem hiszünk. Persze szokás szerint ez egy saját tapasztalat és vélemény, alig több, mint 5 év futótapasztalattal.
én a 180-as ütemet a chi-running-ból vettem át, az biztos, hogy nem elit atlétákra vonatkozik, hanem pont ránk lábfájós amatőrökre. tuti nem kell kőbe vésni a 180-at, de biztos, hogy a 160 nem jóideális senkinek, mindegy mekkora.
én a 180-as ütemet a chi-running-ból vettem át, az biztos, hogy nem elit atlétákra vonatkozik, hanem pont ránk lábfájós amatőrökre. tuti nem kell kőbe vésni a 180-at, de biztos, hogy a 160 nem jóideális senkinek, mindegy mekkora.
Sajnos nem találom hol olvashattam a lépésszámról, talán a három évvel ezelőtti diszkusszióban találtam rá linket, talán nem. Most nem sikerült visszakeresnem, de a lényege ez volt:
- A 180 lépés/perces értéket elit atlétákra állapították meg - ráadásul versenyen, talán az 1984-es olimpián? -, olyan körülmények közt, ahol ritka a 3:00 percesnél lassabb km (nekik pedig a 180 nem átlag, inkább alsó határ volt). Míg itt mi többségünkben, engem is beleértve, ugye ritkán futunk 5:00-nál gyorsabbakat.
- És persze nekik is változik a lépésszámuk a sebességük függvényében, csak nem sokat - ahogy a versenysebességük sem változik sokat. Minden esetre teljesen felesleges próbálkozás róluk extrapolálni magunkra.
Szóval ezt írta az internet, de ha pont ezt nem is, hasonló következtetésre jutó cikkeket bőségesen találni az elmúlt évekből.
És, ahogy írtátok is, más egyéni adottságokon túl egész biztosan függ az optimális pedálütem a testmagasságtól, mégpedig fordítottan. Gyorsan végigpillantva a 10k és a maraton világcsúcstartóin, legalábbis akikről van adat a Wikipédián, kb. 80%-uk alacsonyabb 170 cm-nél. Kipchoge ugye 165 cm (és 200-at lép percenként). Én 180 cm vagyok, és elégedett a 170/perc körüli szokásos lépésszámommal.
Az persze tény, hogy nem jó, ha nem gyakoroljuk edzésen a versenylépésszámot, de ugyanez igaz a versenytempóra is, meghát a kettő eléggé össze is függ. Nekem ez könnyű, mert lényegében csak utcai FM és Maraton versenyeken indulok, és azt a versenytempót nem nehéz rövidebb edzések még rövidebb szakaszaiban gyakorolnom.
De ha abból indulok ki, hogy futásnál 150-170 körüli a lépésszámom, gyaloglásnál (a reális értékeknél) ennél csak kicsit kevesebb, akkor a kettőnél ugyanazt méri.
Nem lehet, hogy a gyaloglásnál, nem pedál ütem, hanem lépés ciklust mér?
Petendi Kristóftól :"Futásnál is a pedálütem (nincs is pedál) a lépés/perc, a kerék ütem (kerék sincs) az egy lépés ciklus/perc (azaz két lépés, azaz amikor az azonos láb újra talajt fog)."
Gyaloglásnál jól kell lennie magától, ha kipróbálod a lassú és a gyors sétát, azonnal növeled a lépéstávolságot. Futásnál inkább a frekvenciát növeli aki gyorsít. De ahogy Róka is írja és én is említettem ez nagyban futóstílus függő.
én mindig ugyanezt a dalt fújom. :D van még a "Dicsőg annak, aki középtalpra érkezik" című himnusz, illetve a "Lépcsőn ne fuss!", ami egy oldschool blues a gránit lépcsőfok szélében levert sípcsontról. A "Budaiban nem kell nekem terepcipő" népies műdal is nagy siker.
Az óra úgy tűnik, futásra van kalibrálva, ott reális adatokat mér. Gyaloglásnál viszont irreális, hogy 200 feletti lépésszámmal, 50 centis lépésekkel közlekedjek.
Az irreális adatokat kihagyva az jön ki, hogy a sebesség a lépésszámmal egyáltalán nem arányos, a lépéshossz viszont a sebességgel együtt nő (lásd a grafikont). Másképpen: bár a lépésszám változik (130-170 között), a gyaloglás sebességét alapvetően a lépéshossz határozza meg.
Meglepő módon egyébként ugyanez a trend látszik, ha az irreális adatokat is figyelembe veszem.
A futásnál viszont a lépésszám és a lépéshossz is arányos a sebességgel - de a lépéshossz esetében magasabb az R-négyzet értéke, szorosabb az összefüggés.
Most visszanéztem, szinte napra pontosan három éve volt erről a témáról (lépésfrekvencia - futóstílus) egy jó beszélgetés, nagyon hasonló résztvevőkkel.
Úgy látszik, ez ilyen visszatérő tavaszi klasszikus téma :)
nekem 175-180 körül van minden tempón, most visszanézegettem garminban, yours truly 25 és 50 km is 174, egy tempósabb pénteki 5:10-ben 180. eleve tempó helyett a lépésszámot állítom be az órán, mert a pillanatnyi tempó tudása pont semmire nem jó azon kívül, h frusztrálja magát az ember, ha nem az elképzelése szerint van, míg a lépésszámon lehet sőt jó javítani futás közben (amíg ez megy, egy maraton utolsó 5 km-én nem hiszem h kell lépésszámmal foglalkozni.
terepen majdnem fölösleges lépést nézni, bár egy egyenesebb szakaszon segít visszatérni az ütemhez. biztos van egyénenként eltérés az ideálisban, de tutit nem úgy, hogy mondjuk a 150 meg 160 az is jó. ilyen alacsony lépésszámnál tutit a súlypont elé érkezik mindenki, nincs elég dőlés, nem flowban előre halad.
ha nem egy beteg T-Rex kéztartásával futnék :D , megmutatnám a futópados videót mikor fölmérték a futómozgásom, ott jól látszik kb mi az ideális érkezés az előre haladáshoz (mert ez a lényegesebb, nem a 180).
Számomra persze csak mérsékelten releváns: a sebesség igazán sosem érdekelt, csak a hosszú táv - a másik hozzászólásban lévő grafikonon is látszik, hogy 8,5-10,5 km/h között van a futásaim túlnyomó része. (Síkra átszámolva durván 9-11 km/h.)
Igen, 186 cm, és azon belül is relatíve hosszúlábú.
Készítettem egy grafikont a sebesség/lépésszám adataimmal. Az adatokat előzetesen szűrtem: kivettem a gyaloglós edzéseket, csak a viszonylag kevés szintet tartalmazókat (<15 m/km) tartottam meg, kivettem a ránézésre kiugró értlékeket. Az eredmény látványos: a 180-hoz olyan sebesség tartozik, amit én nem ismerek.
Egyik kedvenc témám a pedálütem :) mert ebben IS jó vagyok :) Több oldalról lehet ezt nézni és igen, lehet futni ennek elemzése, sőt ismerete nélkül is biztonságosan, jól, gyorsan stb. Ráadásul különbözőek vagyunk, más más testi adottságokkal és ahogy írtátok mindenkinek lenne egy ideális frekvencia. Futóstílusa válogatja, hogy a tempóval mennyire nő a lépésütem. Ideális közeli az lenne, ha a frekvencia csak minimálisan nőne a tempóval. Valami ilyesmi magyarázatot tudok összehozni a saját tapasztalataim alapján: Ha a tempóval nagyban változik a frekvencia, akkor edzéseken futott lépésfrekvenciához szoktatott izmok, rövid gyors versenyeken, de már ezekre készülve résztávokon is a gyorsabb lábmozgatásba fullad ki a sportoló nem a tempóban. Ezért meg se tudja rendesen futni a résztávot, sőt a szervezete nem is a tempóhoz fog alkalmazkodni, hanem az izmokat próbálja átszervezni a gyorsabb munkához, ami nagyon lassú és a korral már kivitelezhetetlen folyamat számára. Ellenben, ha alapozó edzések és a tempós futások is közel azonos frekvencián történnek, akkor sokkal könnyebb a szervezetnek ehhez a megnövelt lépéshosszhoz alkalmazkodni. Rövidebb, dinamikusabb talajérintési idő, erőteljesebb gyorsabb elrugaszkodás kevesebb teher a szervezetnek izmoknak, mint a frekvenciát megemelni 15-20 ütem/perccel. Bocs, lehet nem sikerült érthetően fogalmazni, de talán a lényeg érthető, ezért szerintem hatékonyabban tud fejlődni, aki közel azonos frekvenciával fut.
Nekem ezek így alakulnak. természetesen az extrém tempókhoz nálam is azonnal kiugrik a freki, de nem is esik jól :) Ott vagyok hatékony ahol még közel azonos a frekvencia ;) Érdekes hogy ott van a Garmin szerinti laktát küszöb tempóm is, nem véletlen!
Igazatok van, részben :) nem fogalmaztam pontosan. Azokat mosom, amit kell, mert csupa izzadság, az azonnal-on volt a hangsúly. Övzsákot, hátizsákot, hosszú nadrágot, kabátot stb. én is szárítom és többször használom. Az összeizzadt cuccot érdemes azonnal mosni, ennek okait meg lehet találni a neten. Sport ruházathoz való mosószert használok és öblítő helyett ecetet. Szárítógép helyett ezeket a cuccokat csak teregetem. Jól bírja minden darab :)
Én is csak akkor érem el a 180-as lépésszámot, ha kifejezetten arra gyúrok szinte helyben futva vagy pedig 4 perces tempó közelébe kerülök. A tavalyi Garmin edzéstervemben minden résztávos edzésem bemelegítésében volt 4x30 sec lépésszám növelő blokk 30sec pihenővel. A vége felé már nem nyomta annyira fel a pulzust szóval csak gyakorolni kell a szapora de rövid lépéseket.
Egyébként általában én is 160-170 közötti lépésszámmal edzem. A 5 perces tempónál kerülök 170-175 közé.
Pedig az hiszem magasabb vagy mint én a 178cm-rel így a lábaid biztosan hosszabbak. Úgy pedig még nehezebb rövideket lépni 180-as lépésszámmal.
De ez csak azért van mert nem tudunk CSÍ futni :-)
Abban az a lényeg, mindig egyforma a lépésszám csak a hosszát variálod a sebességhez.
De abban a rendszerben is azt írták, hogy a saját optimális lépésszámunkat találjuk meg.
A futásnál a 180 as lépésszám az olyan mint max pulzusban a 220-életkor. Van olyan is akinek pont annyi az optimális de nem vagyunk egyformák.
Gratulálok a PB-hez.
Nekem még messze van a csúcs javítás bármilyen távon.
Az összes, a mainál gyorsabb futásom 5 km-es, azaz olyan futás, amikor késve indultam a vonathoz, és a vonat felé több a lejtő (ráadásul hosszú, enyhe), mint az emelkedő. 10+ km-en ma PB-t futottam.
Aki ismer, tudja, hogy nem áll távol tőlem a jóleső hülyeség. :-)
Annyit van szó mindenütt az optimális 180-as (170-190) lépésszámról, hogy rátöltöttem a telefonra egy metronómot, beállítottam 170-re, aztán hadd szóljon. (A szokásos lépésszámom 155-160 körüli.)
Az eredmény az lett, amit vártam:
- Kicsit kiköptem a tüdőmet (átlagpulzus az aerob zóna tetején).
- Megfutottam életem egyik legjobb idejét.
- Lépésszám: 163/perc.
Egyelőre úgy érzem, a 180-as lépésszám messzebb van tőlem, mint a 3:45-ös maraton. :-)
A számok viszont azt mutatják, hogy több, mint 90 futásom volt 165-175 közötti lépésszámmal, de mostanában inkább alacsony lépésszámmal futok.
...vagy gázolaj szagú, ugyebár... :) Nálunk amúgy nagy a fegyelem, a lányok nem engedik, hogy ne legyen azonnali intézkedés a futás után, de automatikus a mosás, amúgy. Ivózsákom meg nincs, mi az?! :)
Megvolt a félmaraton virtuális rajtszámos versenyfutás. Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve, Ferenc Jóska sporttárssal szólva! :) A szörpömet egy vehemens szomszéd gázolajnak nézte, ha már itóka a téma, és míg futottam, átnyúlt a kerítésen, ahová leraktam, megfogta, kiment az utcára, és lerakta a mi társasházunk kapuja elé az utcára. Épp találkoztam vele az utolsó frissítésnél, először csodálkoztam veszettül, hogyan került az utcára a szörpös üvegem. :) Aztán nem vitatkoztam vele, csak meghúztam, és akkor mondtam neki, milyen jóízű ez a gázolaj! A valamivel 6 perc alatti futástempó és a három frissítés-megállás, incl. ez az utolsó, amikor azért még beszédbe is kellett elegyednem vele, épp bruttó 6:03-as tempót eredményezett. Lehet, rákanyarodom a tavaszi futásokra, Spenót! :)
A tiszta víz önmagában sokáig bírja. Van az Ardennekben pár vasas forrás, időnként felmegyünk, és töltünk vizet. Messze van, szóval 100-150 pillepalack alá nem adjuk. Van, hogy 2-3 hónapig is kitart, és még sosem lett tőle bajunk.
A nővérem hidrobiológus, ő is mondta, hogy a víznek (ha tiszta az üveg) bírnia kell.
Jó kérdés, az ivózsák esetében a csőből mehet-e vissza (nyálas) víz a tasakba, én azt gondolom, nem.
Szóval, ha heti rendszerességgel használnám az ivózsákot, lehet, hogy egyszerűen csak feltöltve hagynám.
Igazad van. Én gyakran csak napokkal később mosom ki és ez bizony segíti a penészedést. A TheNorthFace zsákom eredeti víztasakja antibakteriális bevonatú, soha nem penészedett. Sajna a szelep beépítés kinstrukciós hibája miatt kilukadt pár év után.
Már többször írtátok ezt a ivózsák tisztítási problémát. Én nem ismerem ezt a jelenséget! 4-5 éve van 1 L és 1,5 L Dechatlonos zsákom. Tegnap is, ma is használtam őket, havi 1x tuti használom. Teszek bele isot, pezsgőtablettát, magnéziumot és bármit. Hazaérek forró vízzel egyből kiöblítem, cső ez is. Kitörlöm és fellógatom ritkán hajszárítóval kiszárítom majd beb@szom a szekrény aljába a többi futós kellék közé. Nem büdös, nem penészes ugyan olyan szép kék mint amikor megvettem. Talán ti napokig nem mossátok ki? Vagy nem tudom mi lehet.
Valahol én is olvastam, hogy futás közben általában a 7dl/óra a maximális felszívódás.
Kerékpáron nekem sikerült már elérni az 1l-t is.
Amire biztosan emlékszem az egyik triatlon versenyen az 1:18-as bringázás alatt 81-85% közötti intenzitáson megittam a 1,5 l maximális töménységűre kevert H5 energy szénhidrátos frissítőt amiben a H5 sótablettái is benne voltak. Akkor sikerült a kb 90g/ óra szénhidrát pótlás a bringás táv alatt.
Tapasztalatom szerint a szénhidrátos frissítő és a tiszta víz felszívódását a megfelelő sókeverék segíti, ezért edzésen gyakran akkor is teszek Zero sótablettát a vízbe, amikor szénhidrátot nem teszek bele.
A Decathlonban vettem a víztasakot. Ott olvastam penészedés elleni tárolási tippként a fagyasztót.
A hátizsák 2 literes tasakját ugyan nem szoktam ott tartani, de a 0,5 l-es soft kulacsaim a hűtőben vannak.
Decathlonos tisztító készletem nekem is van. A rácsot és a cső tisztító kefét szoktam használni.
A zsákok száján befér a kezem így mosogatószeres szivaccsal jól át tudom dörzsölni, nem a készlet keféjével szórakozom. A bringás kulacsaim kimosásához viszont nagyon jó az a kefe.
Én is ezért teszek sima vizet a zsákba, mert macerás takarítani az izót, de sajna úgy tűnik, nincs választásom. Egyébként tök jó kis tisztítókészletet vettem a Decathlonban, csak még soha sem használtam. 😀
A múltkori 25 km-en 2-3°C volt. Vittem fél liter vizet, 8-10 szem datolyát, 'szkész.
De nyilván vannak egyedi eltérések.
Abból kiindulva, hogy az óránkénti felszívódás a 7 decit általában nem haladja meg (néhány embernél elérheti az 1 l-t), a 2 l elégnek tűnik (kivéve, ha Te ilyen "literes" fazon vagy), Én indulás előtt is iszo 2-3 decit, de ezzel gondolom, nem modtam újat.
Én azért viszek mindig csak vizet, h ne rohadjon bele a cukros lötty se a szoft kulacsba, se a zsákba, mert marha undi tud lenni. Nekem az előző zsákba a sima víz is vmi csúszós zöldes réteget termelt, ízre nem volt hatással, de furcsa volt. elvoltam vele vagy két évet. :D
Örömmel közlöm, hogy a Strava problémáim megoldását megtaláltam :-)
A 2017-es maraton track és a 2 óra időeltolódás már kijavítva.
A track javítása természetesen megszüntette az irreális rekord időimet is.
Sajnos a módszerem legfeljebb olyannak lehet segítség, aki szintén a Polar PPT5 programból a Flow felületre exportált és onnét a Strava felületre tovább exportált edzésekben akar javítani, mert az időt a PPT5 programban állítottam vissza 2 órával az útvonal hibát, pedig a PPT5-höz tartozó GPX-ben javítottam és ismét exportáltam a tevékenységet.
Elment a délután a próbálkozásokkal, mert előbb ezzel az oldallal próbáltam https://gotoes.org/strava/ az időeltolódást kiküszöbölni, de nekem nem működött.
Most már a többi versenyem időit gyorsabban rendezni tudom. Szerencsére más versenyen nem volt alagút így a GPS adatokat nem kell javítani :-)
Sziasztok, tanács kellene, hogyan fussak holnap félmaratont?! :) Október óta nem volt ilyen hosszú táv, február óta nemigen futok. Na jó, a nyirmogásból elég is ennyi, de ha megszántok valamilyen szakmai jótanáccsal... :)
Nem ismerek és nem is tudok elképzelni olyan funkciót órán, amit nem lehetne 6-7-8perc/km tempónál használni csak 4 percnél gyorsabbal. Ezért kütyü vásárlást futás tempótol függővé tenni szerintem értelmetlen=baromság. :) de biztosan én tévedek, nem szeretnék ebből vitát nyitni. Csak erre gondoltam ;)
Csak vizet nem viszek és nem iszok közben. Hígabbra keverem az isot ha viszek más szénhidrátot. Sót is használok, így ha van kút akkor bátran iszok vizet is.
Szinte értelmetlennek tartom a tisztán vizet vinni magaddal módszert, főleg a hűvösebb időben. Melegben meg egyenesen őrültség. :-) Ami kimegy belőled, azt próbáld pótolni, a többi csak egy plusz terhelés a szervezetednek.
isoban nem tudok nyilatkozni, én már mellőzöm, mert alig érem el a vécét :) Inkább muzli+sima viz. Sotablettat még nem próbáltam, lehet hogy azt kellene? Szokott valaki azt használni?
Korábban a 2 literes zsák bármire elég volt. Általában akkor borultam meg, ha elfelejtettem inni, de amikor rendesen ittam, akkor is maradt a zsákban (ha nem volt meleg).
Most mintha megugrott volna a folyadékigényem. Korábban még pisilni is meg kellett állnom (lásd: tókerülés) manapság már csak azért teszem, hogy lássam, mi a helyzet.
Jelenlegi szereléssel 2.75l lét tudok magammal vinni, ami hidegben 30-ra elég. Attól vagyok most betojva, hogy mi lesz, ha meleg lesz.
Annak lehet bármi értelme, hogy víz helyett is izót viszek?
17km-re viszek magammal egy 7dc-s palackot. 1 banan + 1 vagy 2 müzli. A tegnapi melegben éppen elég volt a víz, úgy az utolsó 20 percre ittam volna még csak lusta voltam tölteni. Szóval az a 2 liter kell szerintem neked. Nyáron ettől sokkal többet iszom. Télen elég még sok is a 7 dc, valahogy a hidegben nem annyira kivánon. Ilyenkor teat viszek, a végére lesz kb hűtöhideg.
O/O én és írtam olyat, hogy nem érdemes ha nem fut gyorsan, de előtte leírtam/tuk, hogy amire van pénze nyugodtan vegye meg, mert neki az tetszik, mert megérdemli stb, csak érdemes figyelembe venni, hogy nem tudja esetleg az óta tudását kihaszbáln + ingyenes megoldásokkal simán ugyanazt eléri. Pl Strava előfizu + Elevate és akkor nem is feltételenül kell a Fenix. (100ezres óra vs 200) Szóval nem feltétlenül baromság.
Cipőben meg természetes, hogy a legjobb/legkényelmesebbet kell venni pénz ott nem számít szerintem
Egyrészt van a szervezet folyadék vesztése, ami nálam télen is közel 1 l óránként egy átlagos aerob intenzitású edzésemen. Ha jól emlékszem valami szakirodalom szerint a testtömeg 2%-nak megfelelő víz vesztés közel 10% teljesítmény romlást okoz. Ez nálam kevesebb mint 2 l azaz már 2 órás futás végére bekövetkezhet.
Én 2,5 órásra tervezett hosszabb futásra minimum 1,5 liter vizet viszek az erdőbe, útszélére, de nyáron a 2l is elfogy a 2,5 óra alatt.
Másrészt van a szénhidrát pótlás, amit már sok alkalommal leírtam.
A labor alapján az aerob zónám tetején közel 120g/óra volt a szervezetem szénhidrát igénye. Ez szintén mindenkinél nagyon egyéni.
A szervezet raktárainak állapotáról sajna nincs jelentés reggel a mobilos egészség applikációkban, így soha nem tudom mire elég. Elvileg 300g körülivel számolok, az alapján szénhidrát pótlás nélkül úgy 2,5 óra az elméleti hatótáv az adott aerob max intenzitáson. Egy félmaraton verseny átlag intenzitása így a verseny közbeni szénhidrát igényem magasabb. Ezért a labor óta a hosszú versenyeket úgy futom, hogy megpróbálom a maximális mennyiséget pótolni, ami általában 60g/óra körüli mennyiségben szokott sikerülni.
Szerintem próbáld meg a szénhidrát és folyadék bevitelt növelni. Nyilván azt is ki kell kísérletezni, hogy amit szénhidrát pótlásra használsz, az milyen intenzitásig használható.
Én amikor a H5 gélek használatát elkezdtem, kipróbáltam, hogy 80-85% intenzitásnál sem okozott gyomor problémát, a H5 Energy szénhidrátos ital + Zero sótabletta pedig 90% intenzitás közelében is megfelel számomra.
A folyadék mennyiséget neked kell kitalálnod pl a futás előtti és utáni mérlegelés alapján. Ez nem nagy kunszt.
A kalóriára az igaz (versenyen), hogy amennyi belédfér minden gond nélkül annyit érdems bevinni. A hosszúk alatt ezt is lehet gyakorolni.
(Én ilyen időben 0.6 liter / órával számolok a 30. perctől kezdve, és oda kell figyelnem, hogy meg is igyam, de ez már nem probléma. Viszont nagyon személyfüggő, pl egy vékony futó általában sokkal kevesebbel működik, mint egy nagyobb darab, mert az utóbbi több hőt termel és mert kevesebb hőt tud leadni.)
Ahány futó annyi igény, ha nincsen meleg akkor 30ra nem viszek magammal még sem innivalót, sem energiapótlást. Ha melegszik az idő akor egy fél literes kulacsot teszek az övbe vízzel. Hőségben persze más a helyzet.
A szakvezetés összehasonlította két, 3 hét különbséggel futott 30km-es edzésemet.
Egészen hasonló körülmények voltak, útvonal is megegyezett. A másodikban az első félmaraton gyorsabb lett (majdnem 3 perccel), de aztán jobban lelassultam 24km környékén. Itt az utolsó 2km-re nem maradt víz a zsákomban és már korábban is spórolnom kellett vele.
Két kérdés merült föl bennem:
1. Ki, mennyi folyadékot visz egy 30-as futásra, amikor nincs meleg?
2. Milyen arányban van nálatok izo és víz?
Tudom, hogy nálam folyton probléma a frissítés. A második alkalomra ráadásul szerintem nem töltöttem meg rendesen a zsákot, de összesen így is kb. 2l volt a fogyasztásom és ebből 5dl izó volt.
10-nél és 20-nál betoltam egy gélt is. Más nem volt.
Létezik, hogy ez kevés?
Magamtól nem szoktam rendesen szomjas lenni, de azt már észrevettem, hogy ha az elején kicsit erőltetem az ivást, akkor rendesen szomjas is leszek és legalább nem felejtek el inni később sem.
A 2l/30km nekem sokn tűnik hidegben, bár mindkét alkalommal próbáltam pisilni egyet féltáv után. Jött valami, de elég sűrű volt, szóval nem tünt úgy, hogy ennyi elég nekem ennyi.
Húzzak magammal egy lajtos kocsit? Vagy ez normális mennyiség?
És megvetted végül? Szerintem jó cipő! Nem csupán az élversenyzőknek szavad hordani ezt, bár elvből nem vásárolok 2-esnél nagyobb számmal kezdődő árcédulás cipőt. 🙂
Szó szerint igen a válaszom. :) Amatőr vagyok, de pl. az előző cipőm egy Adidas UltraBoost ST volt, az is ilyen 55,000 Ft-ról indult anno, de a Boráros téri outletben, megvárva a plusz akciós napokat, végül tán olyan 24 ezer körül vettem meg, jól szolgált. Ez a 21-es modell mondjuk nagyon spécinek néz ki a sarkánál, igazi nagyágyú. :)
Az Aliról rendelt 3 dolláros pántom elvileg jó a Garmin jeladókhoz is. Nekem nem kényelmetlenebb mint a régi Polar soft pánt, ami a Garmin soft strap prémiumhoz hasonló volt. Az új Polar pánttal pedig majdnem teljesen egyező az anyaga, csak kicsit vékonyabb.
Szerintem majd próbáld ki egyszer, ha eljön a pánt csere ideje és a csatlakozó méret stimmel.
A Polar HR modulok patent távolsága 46mm, és ezzel a pánttal tényleg úgy működnek, mint a gyári pánttal. Próbáltam már a Polar WearLink (H1), H2 (Wearlink hibrid) ,WearLinkwind (H3) és H7 bluetooth modulokkal is.
Garmin fórumon még azt is írta valaki, hogy csúcs óra se kell senkinek aki nem tud x perces tempónál gyorsabban futni! Barom! Van rá pénz, tetszik kényelmes vedd meg! Szeretni fogod és még motiválni is fog. Naná hogy gyorsabban is fogsz futni! Hajrá ;)
Ööö, ki csap össze kivel? :) Te a 600 km-hez közelítő, 5:15-ös félmaraton edzéseiddel velem, aki 6 hét alatt futott 47 km-t, 6 és feles átlaggal? :) De egyezzünk ki döntetlenben, mondom, Fekete lovag módra. :)
Sajna nagyon rászoktam a ledes mérés kényelmére. A futásdinamika miatt még hordanék néha pántot, de a 3-as ezt nem tudja, ha jól emlékszem. Vagy tévedek?
Az a Wahoo Fit annyira sokáig bírja, hogy el se hiszem. Tényleg nem gáz 3 hetente tölteni és akkor is csak azért töltöm, mert nem hiszem el, hogy még mindig 40%-on van. 🙂
Sziasztok, amatőr futó vagyok, szeretem a kihívásokat! :) Na, de ma ez annyira jól sikerült, hogy ihaj... Merthogy sajnos ez az online tér, november óta a lakás négy fala mint munkahely, a hektikus (nem)futás (nevezzük téli álomnak) eléggé amortizálták a kedvemet, állapotomat, ezért ma egy felugró BSI reklámnak: Helló tavasz!, nem akartam ellenállni, és hirtelen beneveztem egy félmaratonra.
Csakhogy nekem a tavasz az március-április, gondoltam, valamikor egy hónap alatt lehet lefutni a félmaratont. Aztán látom, a végső határidő március 16! :) :) Ujjujj, itt csak a számcserés edzésmódszer segíthet, milyen jó, hogy anno kitaláltam! :)
Pedig a január egész jól kezdődött, 109 km-rel, de azóta összesen 47 km jött össze, február-márciusban. De valamikor ki kell mászni a gödörből, nemde!
Időnként árulnak a jófogáson elsőgenerációs HRM RUN pántot, jeladót. Az még cserélhető pántos, olyan mint a sima HRM csak van rajta egy futó alak. Mindig elgondolkodom vegyek-e? Mostanában FR620 órával hirdetnek egyet. Korábban önmagában 22000 körüli áron is hirdettek, de amíg jó a TRI pántom addig halogatom az újabb kütyü befektetést.
Korábban az volt, hogy lassú tempónál ballal hajtottam és amikor begyorsultam, akkor pedig jobbal. Most egészen egyenletes, pedig gyorsabban futok, mint amikor korábban áttevődött a hangsúly a jobb lábamra.
Árnyalja a dolgot kissé, hogy már nem a HRM Run pánttal mérem, hanem a Garmin Poddal, ami lehet, hogy kissé máshogy mér, mivel máshol is hordom.
Jó lenne egy mérésre visszavenni a pántot, de az úgy tűnik, hogy végleg bexart. Nem kapcsolódik semmihez és olyan baromi drága, hogy ennyiért teljesen biztos, hogy nem veszek újra ilyen javíthatatlan/cserélhetetlen pántot.
Hát, tavaly még sikerült lassulnom és tovább is tudtam volna az 1/x függvény mentén, csak kiszámoltam, hogy akkor kicsúszok az 50km-ből és összekaptam magam.
Nagyon ki leszek váncsi, hogy idén mi lesz. (ha lesz)
Az is érdekes érzés, hogy halvány lila fogalmam sincs, hogy mire vagyok/lehetek képes. Erre is jó a Szakvezetés, hogy megmondja. 😀
Porcerősítő kúrákat rendszeresen csinálom. Éppen most is benne vagyok.
Utána jön kis szünet és azonnal elkezdem szedni, ha érzékenyedik. Ez eddig bejött.
Ahogy azt is, hogy egy hosszabb keményebb edzést követő futáson a tempóhoz megszokottnál néha akár 5 ütéssel is alacsonyabb pulzusom van. Talán a jó időzítéssel elkapott szuperkompenzáció lehet a háttérben.
Én biztos voltam benne, hogy a 42 km-es adatsorban később is van lassulás, de nem.
Persze az is lehet, hogy ha 5:15 az eleje, akkor nem menne neked a 70-80 km, vagy csak további lassulással, de 5:45-6:00 közti induló tempóval már igen.
Továbbá erős kétségeim vannak, le tudnék-e nyomni akár egy félmarcsit 5:15-ben. Még szerencse, hogy nem vagyok irigy természet. :-)
Viszont motivál a dolog, de ez igényel még pár hónap munkát, meg eléggé sík terepet.
Az "edzéselmélet" jelenleg az, hogy amikor jólesik, viszonylag gyorsan fussak (75% pulzus) 10-20 km-eket; amikor nem, akkor 70% körül, és legyen pár maihoz hasonmló hosszú is.
Ahhoz, hogy még jobban gyorsuljak, kellenének 80% körüli 10-15 km-ek is. Majd meglátom, közben a térdemre is próbálok vigyázni. Amikor 1-2 hónaop kihagyás (beleértve a porcerősítőt is) után újrakezdem, érzem a térdemet; mostanra az is egész bíztató, de azért jobb vigyázni - és engem a táv mindig jobban érdekelt, mint a tempó.
Addig simán megy úgy 5:15 körüli tempó, aztán egészen hirtelen lassulok fél percet. Mondjuk, ezzel a tempóval kiegyeznék, ha tudnék vele futni még 70-80 kilométert, de nem hiszem, hogy így van. 😀
Itt látszik, hogy szerdán (W) és szombaton (S) volt hosszabb futásom. Ezek után másnap, csütörtökön és vasárnap leesik a fenix által mért nyugalmi pulzusom. Aztán lassan elindul felfelé...
Köszi az emlékeztetőt! Mint kiderült, ez a korrekció nálam már be volt nyomva, így adta az irreális 3:24-es km-t. Kikapcsoltam, és erre eltűnt. Cserébe viszont 400 m-rel hosszabbnak mérte a maratont - ezért kapcsoltam be annak idején. Emiatt meg most a maratoni időm túl rövid. De abban csak másfél perc a különbség, az jóval kisebb relatív hiba, és még esélyes, hogy valaha megdöntöm, míg a 3:24-es km-t síkon már biztos soha nem tudnám felülmúlni. Szóval inkább maradjon ez :)
Gratulálok! Egyzser én is fogek ennyit futni egyszerre (megint)!
Én a hónap második felére tervezem az új első 20km-emet a hosszú kihagyás után. Most néztem utána, hogy mikor futottam utoljára 10km-nél többet az 1 hónapja kezdődött új futóéletem előtt: 2020. szeptember 24-én; ezen egy kicsit megdöbbentem.
És az is meglepett, hogy rövid távokon nem olyan rossza a helyzet: a Margitszigetről az Árpád hídra ma sikerült megfutnom életem 4. legjobb idejét (bár ez holtversenyben van 8 másik 4. helyezett futásommal ezen az emelkedőn az elmúlt 6 évből).
25 km 6:32-es tempóval, közel 500 m szinttel. 2019 óta nem futottam ilyen hosszút.
Érzésre 20 km-től ment nehezebben, és ezt a számok is igazolják: 5 km-enként átlagolva a pulzus/sebesség arányt odáig stabil, a végén romlik (a szint pedig kb. egyenletesen oszlik el).
Jót tesz az ilyen futás az önbizalmamnak: megvan az az érzésem, hogy visszajött a "kifutok a világból" formám.
Megnéztem a 2 évvel ezelőtti hosszú (70 km) futásom adatait is: 42 km-ig mért az óra; 15 km után hirtelen romlott a pulzus-sebesség arány, és onnantól kb. stabil maradt. Ez is biznas
Bizonyos óráknál ez azt is jelenti, hogy az idő a 'pause' állapot miatt a lassú sétánál - pl. meredek emelkedőn felfelé gyalogolva - is áll.
Különösen bosszantó akkor, amikor van egy szegmens, ami kihívás és egyszer az életben majd szeretném beérni az első srácot.
De aztán jön egy teljesítés, ami a meredek részen egy pillanat alatt 24 mp-es hátrányból 53 mp-es előnyt készít. Hát ezt az időt már képtelenség beérni.
Ehhez nem tudom, kell-e előfizetés, mindenesetre belinkelem. Máriaremete, Rákóczi utca.
Megnéztem az én maratonomat azt még telefonnal mértem. Alagút 7-8 km nekem teljesen jó, viszont 12-13 km nélkül van egy 2:30-as kilométerem nekem is :)
Azt hiszem annyira engem sem zavar, hogy írjak miatta.
Ha egyszer lesz hozzá kedvem, utána nézek, hogy a GPS track hogyan javítható. Mert a Polar RS800CX edzéseknél a GPX file semmi mást nem tartalmaz csak az útvonalat, így a PPT5 programban kicserélhetem a GPX-et a javítottra és onnét ismét feltölthetem a webes felületekre. Legalább is remélem. :-)
If your Best Efforts fail to calculate accurately due to GPS recording issues, you may end up with times that falsely represent your effort. Our team can provide limited support in these cases but we suggest taking steps to improve your GPS connection to avoid problems in the future. You can always enter your times manually as an All-Time PR on your profile from the Strava website.
Szóval ha jól értem, írni kell nekik, és ők egyedileg kiszedik. Ennyire nekem nem fontos, mert amúgy kiírja azt is, ha második legjobbat futok, és akkor azt feljegyzem magamnak kézzel.
Javasolják továbbá, hogy tegyél lépéseket aziránt, hogy a GPS-jel a jövőben áthatoljon a Várhegy alagút fölötti 50m vastag sziklarétegén :D
Azt gondoltam, hogy a Garmin multisport így megy át.
A amíg nem volt a Garmin, a triatlonokat az RCX5 órával 1 tevékenységként rögzítettem, mert tudott volna multisport rögzítést, de akkor még nem tudta a Polar régi web felülete a multisport tevékenységet exportálni a Flow felületre. Így nem foglalkoztam vele. A Flow felületen van egy Other tevékenység, így az lett belőle.
Lehet kipróbálom, hogy exportálom a GC-re és ott szépen feldarabolom.
Most nekem picit más a helyzetem, említettem, hogy sajnos 18 év után céggel elvált az utunk, mivel van ez a betegségem, ami miatt simán lehet, hogy 1-2 hónapot kiesek, nem volt pofám állásba elmenni, így projekteken dolgozom, most 1 picit sok jött össze. (addig is tartalékolok pluszban legalább).
nemnem, én fejlesztő vagyok, informatikához nem értek! :D
nem tudom, én vhogy mindig találok vmit amit csináljak plusz munka helyett. :) ha ez még csak annyi is h TV nézés, vagy olvasás. időszakosan persze bírni kell, van ilyen, én azonban fel szoktam rá hívnia a cég/szervező figyelmét, hogy ha ez sokszor van vagy állandósul, akkor vmit rosszul csinál és ne rám pusholja, azt, hogy nem tud menedzselni. nekem van egy kapacitásom, azt kitöltöm, vész esetén van plusz is, de olyan nem lehet hogy mindig vész van. :D
Szerintem ugyanazt csinálom mint te :) informatikus. Amúgy időszakos, lassan vége lesz, csak annyira összetorlódtak, hogy sajos kell ennyit.(előtte meg évekig az volt, hogy naponta pár óra meló) Pénteken már én is csak pár órát dolgozom amúgy, szóval kibirható nagyjából. Az a másik, hogy mivel nem nagyon lehet elmenni itthonról max az az 1-2 óra futás, kert még nincs nagyon, egyszerűen ez marad, próbálok előre dolgozni.
Már az is program sajnos, ha a szülőkhöz átugrunk és pár szót váltunk, de ez sem túl sok. Most ugye megint se iroda (az is hetente 1 nap volt), se gyerek elvitele suliba , semmi. Szóval ezekben a téli hónapokban nincs sok mindent csinálni.
A Garmin által számolt regenerációs időnek sem sok köze van a valósághoz.
Egy 81% átlag intenzitású 1 órás futás után képes 36 órát írni, míg a tegnapi 2,5 órás 77% átlag intenzitású futásom után szerinte elég 26 óra.
A kettő között csak annyi a különbség, hogy az 1 órából 21 perc volt 81% intenzitás felett és a 2,5 órából pedig 20 perc volt 81% intenzitás felett ami a Z3 zóna kezdete. Szóval a Garmin szerint nem fáradhattam el annyira 2 óra Z2 futástól, mint 40 perc Z2 től, hiszen Z3-ban mind a két alkalommal egyforma időt töltöttem.
Nem tudom, mennyire megbízhatóak a különféle formulák, amivel az órák és appok számolnak, meg hogy átlagemberekre számolnak-e vagy világbajnokokra. Úgyhogy én is maradok a reggeli pulzus számolgatásnál. A Sports Tracker, amit használok, ugyan számol valamiféle ajánlott pihenőidőt, de az például egy ilyen 3.5 km-es kocogásnál mindössze 10 óra. Ami lehet, hogy kardio szempontból elég, de az ízületeknek, csontoknak szerintem több kell ennél.
Valamennyi biztos maradt az én formámból is, mert a kocogási kísérleteimnél a pulzus magas ugyan, de különösebben nem fulladok ki, akár orron is tudom venni a levegőt az idő nagy részében. Mivel ugye eléggé túltoltam a biciklit az elmúlt két évben, végül is elképzelhető, hogy kicsit megnagyobbodott a szívem és tényleg elég neki ez a pulzus. Végül is semmi jele nincs, hogy nem jutna valahova elég vér. De majd a kardiológián kiderül az igazság.
Eszembe jutott. Azért csak az ébredési pulzus változást kell figyelni, mert azt zavarják meg legkevésbé egyéb ingerek. Ha mérem a Polar fitnesz tesztet, majd utánna az optimizer tesztet, másodjára már 3-4 ütéssel is magasabb a teszt közbeni minimum érték, pedig azon kívül hogy csipog az elsö teszt végén az óra és pár gombnyomással indítom a második tesztet semmit nem mozgok és igyekszem ellazult maradni.