Köszi :) Fekete+fehér marcipán összesodorgattam, amíg ilyen szép márványos nem lett, és kis kavicsokat tépdestem-gyúrtam belőle. Nehéz ám random módon különböző alakú és méretű kavicsokat csinálni :))
Őőőőő... szerintem nyomdahiba, de majd megkérdezem az illetékest :))))
Azt tudom elmondani, én mivel ragasztom :) vagy cukormázzal (tojásfehérje, porcukor, pár csepp citromlé - ez a legegyszerűbb változata), vagy ha kicsit megnedvesíted, akkor is ragadni fog, de ez nem annyira stabil (én akkor alkalmazom, ha valami icipicit kell ragasztani). Ha függőlegesen akarsz valamit, akkor támaszd alá, míg megszárad, mert a marcipán súlyánál fogva lehúzza magát. Mindenképpen jól seperd le a marcipánokat, mert a porcukor akadályozza az összeragadást.
Nem tudom, más hogyan csinálja, nekem eddig ezek működtek :)
Általában Szamost lehet kapni, az teljesen szuper is. Ha el tudsz jutni Metro-ba, ott árulnak fehérből kilós kiszerelésűt is (asszem 1700 forint körül van). Színezni a legjobb por ételfestékkel, de azt csak nagy kiszerelésben árulják, és elég drágán (és csak egy helyen találtam), én pasztával színezem, kompromisszumként elég jó (www.soregi.hu, vagy ha el tudsz jutni Szigetszentmiklósra a Bako Hungáriához, ott is tuti van, máshol még nem láttam), a folyékonytól egyrészt nagyon mázgás lesz, másrészt csak pasztellszínekig jutsz. Megoldás még, ha eleve színezett marcipánt veszel, de abból csak kisebb kiszerelés van - persze könnyen lehet, hogy az is elég.
Hogy mennyi kell, az a torta nagyságától függ, meg hogy mit akarsz rá marcipánból. De légmentesen zárva elég sokáig eláll, úgyhogy én annak a híve vagyok, hogy inkább vegyünk többet, legfeljebb a következő tortához kevesebbet kell, vagy elsütöm másba.
Használat előtt a marcit langyosítsd meg mikróban (ne melegítsd túl), és porcukron nyújtsd, mint amikor liszten nyújtod a tésztát. A felesleges cukrot aztán ecsettel le lehet söprögetni, mikor a tortán van már a marcipán.
Más most hirtelen nem jut eszembe, majd jönnek a lányok, és kiegészítik :)
kislányomnak szeretnék a szülinapjára Barbies tortát készíteni, amit marcipánnal borítanék.
csakhogy még nem dolgoztam marcipánnal.
kérdésem: milyen márkájú marcipán a jó?és mekkora mennyiség kellene a tortához?és hogy kell pontosan használni?mivel jobb színezni? és hol lehetne egyáltalán hozzájutni? szóval minden tanács ami eszetekbe jut ezzel kapcsolatban, szívesen fogadom.
A teszta nem repedne maskepp, legalabb is nem nagyonnagyon. Probalkozz egyszer egy maskepp izesiett toltelekkel - pl vissza az alapohoz, es aprankent adni hozza az uj dolgokat. Szaraz mak-dio, cukor es valami ami nedvesiti; meleg tej vagy amit en csinaltam, meleg sziprup.
Se nem tejjel, se nem vízzel, ha valamivel, akkor fehérborral főzöm meg, de voltaképpen nem is főzöm, csak ha felmelegítem, akkor könnyebb összekeverni. De a tésztába már hidegen kerül. Sőt, tavaly még hűtőbe is tettem a kész tekercset sütés előtt, mert ezt a tippet kaptam repedés ellen, de nem vált be. A tészta összetevői: 500 g liszt, élesztő, 250 g margarin, két tojás, só, cukor, másfél dl tejföl, és ezt a tésztát előtt hidegben kell pihentetni. Az íze jó, csak reped. A töltelékben szerintem nincs sok cukor, mindig kevesebbet teszek bele, mint a recept szerint kéne (a diósban fél kiló dióra 40 dkg, a mákosban egy az egyben arányt ír a recept, ez nekem túl sok), és tepsiig megszurkálom, ebben sincs hiba. Idén a mákos már a sütés előtt repedni kezdett, amikor kicsit pihentettem.
Sokaig azt hittem, attol, hogy attol, hogy nem pihentetem. De. . .iden ugy alakult, hogy pihent akaratom ellenere - no maskor is fogom!
Aztan. . .amit nem tudom, te hogy csinalsz. Nem fozom a makot es a diot, nem is tejjel csinalom, hanem vizzel. Nem sokat babralok vele - (mak, cukor, citromhej, vanilia, mazsola vagy dioval ugyanez)
Aztan beteszem a tepsibe, tetejet megkenem tojassal. . .megszurkalom, de ugy, hogy le az aljaig a tepsinek.
Jaj, áruld el a titkot, légy szíves, mitől marad egyben a beiglid? Mert az enyém ezerfelé reped, és eddig azt hittem, a sok tölteléktől, de a tiédben is van rendesen, és mégsem hullik atomjaira. Cserébe elmondom, hogy az én diós töltelékemben van apróra vágott datolya, reszelt étcsoki, néhány kanál baracklekvár, egy kevés birsalmasajt és persze mazsola, és meg szoktam futtatni egy kis fehérborral is. Finomnak nagyon finom, csak még sosem sikerült repedés nélkül megúsznom.
Nagyon koszi a gyors valaszodat. Leirnad ide a szeriaszamat is? Talan itt is lehet kapni es kitudnam keresni a NET-en hogy megnezhessem. Manapsag annyifele tuzhelyet es markajut lehet kapni hogy no. Jo hogy irtok a tapasztalataitokrol! Igy en is tanulhatom elore. En is egy Indesitet es Boscht nezegettem.Akkor a Tieden is kilehet kapcsolni a ventillatort. A lanyok figyelmeztettek hogy erre figyeljek, mert nemelyik sutifelenel ez fontos mert kiszaritja. Megegyszer koszi!
Akinek van meg otlete irjon majd. Koszi TiNektek is!
Nekem egy egyszerű INDESIT kombi tűzhelyem van, de ezekben az elektromos sütőkben álom sütni a gázhoz képest.Piskótához nem kell hőlégkeverés de karácsonykor a beiglit azzal sütöttem és nagyon szép lett.De vannak nálam okosabbak és majd segítenek...
Kedves TTAMAS,elnezesedet ill.az osszes ferfi sutmeny-buvesztol hogy Titeket kifelejtettelek! Ezer bocsanat! Most beraknek Nektek vigasztalasul egy szep torta fotot, dehat sajna nekem ez nem megy.
ZSUR, koszi a fotokat! Jokat kostolgattam. Nagyon szepek!
Tudnatok tanacsot adne nekem holegkevereses sutot szeretnek venni. Ezidaig gazsutom volt. Elromlott es nemhiszem hogy kapok hozza termosztat alkatreszt. Igy nem marad mas sajnos gy uj tuzhelyet kell majd vennem.
Hogyis megy a holegkevereses sutokkel mit mikor hogyan? ventillatorral vagy az nelkul sbt sutes. Pl egy egyszeru iskotat hogyan kell ezutan sutnom majd. stb. Utanlom az elrontott muveket.Sajnalom egyszeruen az elvesztett materialt es idot ra. hat, csak ezert.
Tudnatok segiteni es tanacsot adni? Sok jo es negativabb ervet is hallottam errol /holegkevereses sutes/ Kinek, milyen otletei vannak?
Nagy a csend. Hat nem hoz senkisem finom fotokat a Karacsonyi sutikbol es tortakbol? Kieheztem.hihi Gyertek mar fel beszelgetni neha.jo? Udvozlet mindenkinek!