Háát... '76 után (vagy már '71-től? gao majd biztos kijavít...) elkezdődött a még éő öregektől a formák, gyakorlási módszerek, elméletek stb hivatalos, egyetemi szintű begyűjtése. Önkéntes kutató- és munkacsoportok alakultak stb...
Szerinted?
Mindenesetre azt mondani, hogy kihalt a kínai HM kicsit erős.
Mondjuk úgy, hogy '68-tól '76-ig kissé visszavonulva, háttérbe húzódva gyakoroltak.
Jóval dinamikusabb lett a shotokanban,kiváncsi lennék hogy Funakoshi hozta át ,vagy mostanában került be......végül is Funakoshi tanult Naha- te mesterektől
Ez is érdekes kata,azt se tudom milyen ryu http://www.youtube.com/watch?v=IkDFzJjlGiw&feature=related Egyébbként tetszik ahogy mozog a pali,de van benne egy furcsa kiai
Ja,azt elfelejtettem,nem tudod a you tubon annak a videonak a cimét,amin Kanazawa mutatja be a Suparumai shotokanos változatát,nem jól irom,de talán Hiaky hatchi ho a neve....nem találom
Majom kung fus shotokan kata?Az elég egzotikusan hangzik...ilyesmi lehet: http://www.youtube.com/watch?v=7sXM-JRTDL8
Van pár abszolut fehér darus kata: http://www.youtube.com/watch?v=wu5JXe08ghU http://www.youtube.com/watch?v=hzVdNiZUxmc&feature=related
Meg sok más katán érződik a daru,beszéltünk pld a sanchinról is.
Nem nagyon értek Kínához, de tuti, hogy akinek a legkisebb esze is volt, az már rég Hongkong-Tajvan vonalon mozgott, vagy az USA-ban boltoskodott, lefogadom, hogy ezeken a helyeken minden autentikus dolog megmaradt.
Ja,ja...az a könyv volt amire gondoltam,csak nem jutott eszembe a cime. Egyébbként nem hülyeség amit ir,nem ugy mint Kijo nagymester. Az a gond ezekkel a jóléti szamurájokkal,hogy a fejlődő országokban:),mint Tucano szeretett Braziliája,ha valaki kihuzza a halálos age ukét,annak lerobbantják a fejét ,mivel a helyi erőket rohadtul nem érdekli mekkora mester az illető. Ha meg véletlenül bejön a halálos technika,akkor megkukkantja a kótert arrafelé,amihez elengedhetetlen a jófajta paprika olaj:))
A Karateföldönt nem hárman irták?Egyébbként szerettem azt a könyvet,
A kinai példád ha analógia a shotokannal,talán meg is állhat. Nem tudom hogy van ez a kinai dolog,éppen lehet,hogy a karate és a kung fu átalakulása ,természetes következménye az idők változásának,ahogy katonai,önvédelmi technikák átalakulnak küzdősport,tömegsport,stb mozgássá De ettől függetlenül,ez a dolog már nem ugyanaz. Gondolom ilyen szempontból a modern wushu, meg a verseny/tömegsport karate hasonlóak. Egyébbként azért Kina hatalmas ország,valószinű a központi törekvések a központokon kivül csak a pártakarat halk puffogásai voltak,ugy tudom a kung fura jellemző a családi vonulat,hiszen még az iskolák is egyfajta analógiák a családra.Ezzel csak azt akarom kinyögni,hogy hiába tiltották egyes helyeken,egy ekkora országban attól még vidáman megmaradtak a régi dolgok is. Sokmindent nem preferál a kinai hatóság ma sem,attól függetlenül ,meg lehet hogy a helyi karhatalom a tiltott dolgok legnagyobb haszonélvezője.......
De a lényeg az volt ,ha emlékszel,hogy Gao szerintem jó dolgot csinál,a saját pénzén(pénzükön),a saját kezükkel csináltak egy termet,emberi áron ,közvetlenül elhozza a kinai vonalat azoknak akiket ez érdekel,ez jó dolog.Nem ismerem,de a hozzászólásaiból,meg vagy két levélváltásunkból ugy vettem le,szivből csinálja a dolgot,gyakran rá is fizet anyagilag,ugyhogy én meghajlok ezért előtte. Az meg hogy ő minek nevezi......mert volt ilyesmi kifogás is régebben......elnézést,de ki nem xarja le?Lándzsarázó Vili is megmondta ,a rózsa szagáról a tutit:P Viszont te sem tűnsz ellenszenvesnek,örülök hogy mégegy shotokant ismerő ember van itt Brioskán kivül,mivel még mindig szeretem a karatét,jó olvasgatni titeket. Ugyhogy, csak nem nagyon értettem,miért piszkálgatod Gaot:P
Hmm matek: jóval könnyebb újraoktatni, pld, akár Londonban megvehette hozzá a követségi tag a szakanyagot.:)) Szoc rendszereket ismerve, pedig megvoltak a védett kutató-kényszer-önkéntes táborok, ld pld szovjet hidrogénbomba. HM oktatás kicsit más nem?
Nem mondhatnám különösen egyedi nézőpontnak, amit felvázoltál. Sőt!
A nyugati kung-fu gyakorlóknak ez (illetve inkább ez volt) a véleménye általánosságban a népi Kínában található HM-ekről.
Sajnos sok tévedésen alapul, és ritkás történelmi tudáson, de nem érdekes.
Mao kormánya kifejezetten nem tiltotta a HM gyakorlást, mivel maga a jó öreg Mao is gyakorolt fiatalon...
Igazán a kúltúrális forradalom (hivatalosan 1966-1976)tett be a HM gyakorlásnak, ahogyan persze az irodalom, a történelem, a hagyományos és nyugati zene, a művészetek, és minden egyéb oktatásának is. A fiatalok minden és mindenki ellen lázadtak, nem kímélték a HM oktatókat sem.
Ugyanúgy bebörtönözték, megverték, megalázták, esetleg meg is ölték az egyetemi és középiskolai tanárokat, mint a papokat vagy akár a HM gyakorlókat is.
Most akkor szerinted nem beszélhetünk pl hitelt érdemlő matematika oktatásról sem Kínában?
A kulturális forradalom véres évei (1966-1968) leginkább a nagyvárosokat tették tönkre, hiszen a vidéki parasztok kiválló káderek is lehettek, ahogy a városi munkásemberek is.
Ennek következtében az előszőr bebörtönzött embereket (és nem csak őket) illetve a pekingi és más városi értelmiségieket vidékre telepítették, hogy a helyes gondolkodást és értékrendet magukra tudják szedni.
Ezeknek az éveknek azért vége is szakadt, és nem írtottak ki mindenkit sem az egyetemi tanárok, sem a művészek, sem a HM gyakorlók közül, sőt voltak olyanok, akiket nem is börtönöztek be, bár sokukat igen. Sokan meghaltak, sokan belerokkantak, de természetesen sokan túlélték. 1968-ban maga Mao vezényelte ki a hadsereget, hogy állítsa le a Vörös Gárda anarchiába csapó vérengzését. (Ez "csupán" két év)
Deng Xiaopeng (Teng) vezetése alatt pedig ezek jó részét valamilyen szinten rehabilitálták.
Kína már 1971-ben nyitott valamellyest, az "enyhülés éveit" pedig '76-tól számolják.
A shaolin templom és a többi "modern huncutság" sem '89-ben kezdődött.
Egyébként meg nem "gai-lok", hanem "lao wai"-ok, de ez lényegtelen...
Na akkor dobjunk követ a vízbe, más nézőpontból. Érdekes okfejtést hallottam, némi üldözési mániával, érdekelne a pontos cáfolat:
"Tehát Kína és a kungfumesterek. Igen? Voltak? De érdekes. Nézzük Kínát a XX. században. Nagy közös ázsiai jóléti övezet az ország felében. Azaz japán megszállás. Mivel naon felsőbbrendűnek érezték magukat, nem voltak rajongói a kínai kungfunak. Tiltás, elég komoly következményekkel. Mintha sábeszkor gyertyát akarnál gyújtani a Führerbunker előtt. Nem egy életbiztosítás. /Bár én úgy vélem a boxerlázadások után az angolok se lehettek nagyon barátai a kínai HM-eknek, van erről valakinek infója? /
Nem baj, japánok fegyverletétele. Polgárháború, Csang Kaj Sek-ék Formosa szigetére menekülnek. Kommunista hatalomátvétel. Kifejezetten nem hallottam, arról hogy bármely Pártdírektíva a HM oktatására buzdított volna, sőt: leszámolunk a imperialista reakciósok minden fészkével. Négyek bandája: az ún kultúrális forradalom: ugye ez volt a korszak, amikor az évezredes templomi iratokat WC papírnak használtatták a papokkal, apácákkal? Kevesen nyitottak kungfuklubot, az fix.
Pangás. Végén vérengzés a Mennyei Béke Terén. 40 év körüliek, és fölöttiek, ugye emlékezünk. Tirt, tűr, támogat. Itt a legvidámabb barakkban se nagyon rajongtak az önálló gondolkodásra oktató HM- klubokért ugye. Hát még ott.... A váltás, 89 után a kommunista kapitalizmus, központi vezetéssel. Nahát, egyszerre mindjárt van x darab shaolintemplom, nyitva a külföldieknek is, csak ne rubellel fizessenek. Nahát egyből tananyag, az ottani Sportegyetemen is, válogathatunk ezerrel, a jelentkezők közül, hiszen itt élhet Pekingben, nem kell ottmaradnia az eke szarva mögött. Aki pedig nem azt mondja közülük, amit mi gondolunk, elvtársak, az mehet vasutat építeni Tibetbe. Persze, hiszen kell valami Ősi Kínai Dolog Az Olimpiára. Nem lehetünk kevesebbek mint azok voltak tokioi, szöuliak, nekünk is van olimpiaérett HM-ünk, elvtársak ezt a párt akarja, így. Meg különben is jó üzlet elvtársak, ezek a gai-lok megveszenek mindent ami Kínából jön, csak olcsó legyen és színes, Elvtársak."
Mindig tegyük hozzá, melyik mester, melyik szervezet. Találkoztam én itt kis hazánkban nagyon magas fokozattal, messziről jött ember sokat mondhat alapon "érdekes" technikával, pedig az illető középmagas JKA fokozattl rendelkezik. Magánvélemény következik hangos gondolkodás, némi youtube bambulás, etc után, szigurúan anélkül hogy cizellálnám a dolgokat, írom ahogyan jön. A "JKA irányvonal" világszintű elterjedésével népszerűségével azonnal felmerült egy probléma: az instruktorok számának hiánya. A JKA -ra épp elegen panaszkodtak anno, agresszív terjeszkedő stílusa miatt. /Zsolt Péter: Karateföldön, 1984?/ Gondolom, felgyorsult az oktatás, nem évekig tanultak egy-egy katát, 15-re csökkent a hivatalos katák száma, a kumite oktatása is eltolódott a versenyszerű, ippon shobu kumitetechnikák felé. Én ezt úgy fogalmazom meg, "kendosították" a karatét, azért is hogy még jobban megfeleljen a japán társadalmi tradícióknak (is), és persze könnyebben "eladható" , oktatható legyen külföldön.. Arra az időre már voltak az egyetemi klubok, ahová pld a kötelező vívás, judoktatás után kerültek be a tanulók. A judo jól emlékszem ugye, tananyag volt az iskolákban? Ekkor pld "pazarlás" lett volna mégegyszer fogás, esés, dobástechnikákat megtanítani. Azt hiszem akkor alakult ki a következő: JKA vizsganyaga az elején olyan 3. danig összehasonlítva könnyűnek tűnik, főleg más nagyonnagyonkemény stílusokhoz képest. Nincsenek "bonyolult, félórás" kombinációk, százemberes küzdelmek, bodybuilderekhez mért állóképességi gyakorlatok. Jól tudják, hogy talán ezer külföldiből talán egy tart ki majd a karate mellett élete során. (Zárójelben, karate elméletileg bárki számára elérhető: de azt mondani egy ötvenéves embernek : "maga nem lesz már jó karatés mert nem bír annyit fizikailag, mint egy húszéves" nem más mint a budoszemlélet megerőszakolása, és elferdítés)e De ezeket a viszonylag egyszerű anyagokat annál nehezebb jól megcsinálni, nagyon megvan a szabvány, amit a külföldre küldött instruktorok ismernek, és tanítanak. Annak, aki komolyan veszi. A 3. dant mint írtam "viszonylag" könnyű elérni, de utána jön egy nagy kézifék. Tanúja voltam mikor hazájában sikeres versenyző, edző válogatott mellett oktató ember, legalább 25 éves karatemúlttal éveken keresztül bukott a következő danfokozatra, mert úgy ítélték meg, a japán vizsgáztatók: még fejlődnie kell. Köszönjük hogy eljött, jövőre újra próbálkozhat. Visszatérve a hopzzászólásra: a leírt technikák valóban ott vannak, léteznek, de JKA mentalítással: Mi megtanítunk a technikák alapjaira, leadjuk a szabványt, amin lemérheted a tudásodat, építs fel egy erős alapot, és azután felépítheted a saját házadat, aztán mi majd megnézzük mennyit tettél hozzá saját szorgalomból. 1-2 dan: leérettségiztél, 3. dan: sikerült a felvételi, elkezdhetsz komolyan tanulni, haver. Tehát az említett technikákat, edzőtáborokban, szemináriumokon leoktatják, megtanítják, aztán hazaküldenek azzal, most menj gyakorold egy évig, tanítsd a tanítványaidnak, a TE dolgod, aztán jövőre találkozunk. Ha fejlődtél továbbléphetünk. Ha meg nem? Nem baj a pénzedért izzadhatsz, mi meg foglalkozunk majd azokkal akit tényleg érdekel a dolog.
Más. Évtizedeken át a Nakayama féle Karateperfect volt a Könyv, a biblia. Ez viszont összehasonlítva mostani, Sugiura féle hivatalos anyagokkal, csak töredékét tartalmazza az ismeretmenniységnek, lehetséges értelmezésnek, etc. De csak az volt elérhető, egy "félszabvány", ami sokakban azt a látszatot keltette, annyi, ami benne van elég pld a katák tanulásához.
Na most ennyi, remélem elég érthetetlen voltam, bocs:))
Véleményem szerint a jobb sípcsontvédők esetében nem a körbetekert rögzítést alkalmazzák. Ezekkel az a gond, hogy nem igazán lehet megfelelően szorosra meghúzni őket. lábfejvédős sípcsontvédőnél még annyira nem vészes, az nem csúszik el annyira. Az én GH-em körbe is fordul a lábamon, ha nagyon megizzadok.
Sokkal jobb megoldás az, ha két "tépőzáras füllel" rögzíthető a sípcsontvédő a vádlinál, mert így a szorossága állítható, és nem utolsó sorban ezek a tépőzárak nagyobbak, jobban tartanak. A twins, fairtex ilyen.
Mivel alig tudok valamit a karatéről és ideáig azt sem tudtam mi az a JKA, most a jóvoltotokból utána olvasgattam és hát azért nem lett egyszeűbb a kép :)
Egy kérdésem lenne, amire szeretném ha elmondanátok a véleményeteket. A youtube-on találtam néhány Nakayama Masatoshi videot. Ezeken a videókon edzést tart alkalmazásokat mutat be. Ami nekem nagyon szemetszúrt, hogy az értelmezésekben elég sok köríves jellegű vagy akár zuhanó ütést is bemutat.
Ez azért volt szokatlan számomra, mert korábban ilyesmit nem nagyon láttam karatésoktól . Bár régebben egy barátomnál videón láttam Shotokan mesterek formagyakorlatait, ahol a nagyon magas fokozatú mesterek egyike olyan formát mutatott be, hogy az leginkább valamilyen "majom kungfuhoz" tudtam volna hasonlítani és azóta sem láttam karatést úgy mozogni ...
Szóval ha léteznek ezek a mozgások a karatéban, akkor miért van az, hogy ezekkel szinte soha sem lehet találkozni karate bemutatókon?
Sípcsontvédőnek Superpro, Fairtex szerintem nagyon jó, igaz el is kérik az árukat. Twins-et még nem láttam közelről, de egy próbát biztos megér az is.
Nekem viszonylag olcsó gyártmány van (green hill), nem ajánlom (igaz nem is lábfejvédős) :) volt szerencsém 360gearshez, ez sem az igazi, Bulls tűrhető sípcsontilag, a lábfejvédő része viszont nekem nem jött be. ez utóbbiakkal az a gond, hogy egy bizonyos szintig védenek, de a nagyobb összerúgások simán átmennek rajtuk.
A mostani agyammal Twins, Superpro, Fairtex márkák közül választanék.
Az átlagos fogvédőt hőre lágyuló anyagból készítik - ahogy te is írtad - "kifőzésre".
Lépések:
fogmosás
fogvédő szájba próbálása (vízzel éremes leöblíteni előbb, hogy ne horzsoljon); ujjal tapogatva ellenőrizni, hogy minden fog belül van-e :), és így jól illeszkedik-e, nem túl kényelmetlen-e; ha hosszú, akkor ollóval/késsel óvatosan (kicsi lépésekben) rövidebbre lehet vágni
ezután jöhet a formázás:
forró (nemrég forrásban lévő) vízbe téve meg kell lágyítani
utána 1 másodpercre hideg vízbe tenni (nem folyóvíz alá tartani - másik hidegvizes edénybe belesüllyeszteni - én kanállal alányúlva szoktam) csak hogy a külseje annyira lehűljön, hogy ne égesse a szájat/fogakat/fogínyt
ezután (elején fölül a kis vájatot figyelve) középre igazítva szájba venni
lenyelni az összes vizet és nyálat
minden lehetséges módon nyomva rá kell formázni a felső fogsorra, tehát (lehetőleg egyszerre):
közepes erővel ráharapni (ne akard átharapni, inkább csak annyira, rágót rágásánál, amikor a fogaid között formázod - itt is ez történik, hiszen a felső fogaknak bele kell nyomódniuk, bele kell formázódniuk; csak itt ha átharapod, dobhatod ki)
nyelvet fel- és szétnyomni, hogy rásimuljon a szájpadlásra és körbe kitüremkedve rányomja, ráformázza a fogvédő belső oldalát a teljes fogsorra
igen erőteljesen szívni, hogy a külső légnyomás a felsőajkat rányomja a fogvédőre, és ezzel a fogvédő külső oldalát ráformázza a fogsorra; sőt, akár az ajakra fektetett ujjal határozottan végignyomkodni a teljes fogsor mentén, hogy ráformázódjon
legalább egy percig, de lehet több percig is ígymaradni (ráharapás egyhelyben tart, nyelv nyom felfelé és kifelé, folyamatos szívás és nyomkodás kívülről)
kész
A jól formázott fogvédő legfőbb ismérve, hogy a felső fogsorra helyezve arra "rácuppan", és nyitott szájjal, ugrálva se esik le, hanem csak határozottan alányúlva, erővel lehet leválasztani a fogsorról. Ha nem ilyen, akkor kezdd újra: öblítsd le, öblítsd ki a szádat is, kis szünet, majd vissza a főzéshez. Hacsak nem haraptál rá nagyon vagy nem deformáltad el nagyon, egy fogvédővel 4-5-ször simán lehet újrapróbálkozni (annyi alatt meg azért rá fogsz már érezni).
Ha nem tart biztosan a helyén, hanem elmozdul, mozog, magától kiesik, akkor nagyon fog zavarni a bunyóban, rengeteg energiát elvesz, hogy arra koncentrálj, ne essen ki, nem tudsz rendesen nyitott szájjal lélegezni, stb. közben nem tudsz figyelni az ellenfélre, és kiüt (ráadásul mivel a fogvédőd sincs a helyén, a fogaidat is kiütheti). :)
Úgyhogy inkább most szánj rá akár két fogvédőt meg egy órát is ha kell, de csináld meg rendesen.
A kétkomponensűnél nem a hővel meglágyított műanyag teszi lehetővé a formázást, hanem a két komponens összekeverésekor elinduló megszilárdulási és enyhe tágulási/duzzadási folyamat közben, annak megfelelő szilárdsági pontján kell a fogakat az anyagba nyomni és ott tartani, az anyag így a további szilárdulása és duzzadása során nemcsak felveszi a fogsor alakját, hanem benyomul a fogak közeibe is, így elméletileg szorosabb, pontosabb, tökéletesebb lesz a formázás, helyesen elkészítve még jobban tart majd, mint a kifőzős fogvédő. Gondolom az anyaga is vastagabb, erősebb, tehát a kifőzőshöz képest lehet, hogy nagyobb erőknek is ellen tud tartani (én még sose próbáltam ilyet, úgyhogy ezt nem tudom). Hátránya gondolom, hogy csak egyszer lehet próbálkozni, tehát elsőre el kell találni a fogvédő helyzetét.
bocsi, hogy ennyire rákattantam a fogvédő kérdésre, de ez mitől jobb mint egy átlagos fogvédő? http://www.budopest.hu/lang_hu/product_single.php?prodgroupid=894&kep=7047&maincatid=4&subcatid=17
én mindenképpen egy olyat keresnék, amely jobban illeszkedik a számba. a mostaniakat hiába főztem ki és haraptam rájuk túl vastag a szélük, és emiatt kényelmetlenül érzem magam. Tippek? + véleményeket is hallgatok az általam belinkeltről.
Adjatok bevásárlási tanácsot: milyen lábfejes sípcsontvédőt érdemes venni? (meg milyet nem érdemes?) Vált a klubom combrúgásra, és ahhoz azt kérték ilyet vegyünk.
azt szeretném kérdezni, hogy az edzéseken előforduló zúzódásokat hogyan/mivel kezelitek? leginkább a sípcsont érdekelne, mert rendszeresen lesípcsontoznak :)
pihentetéssel, majd gyógyulás után helyes - fokozatos, de alapos - felkészítéssel, hogy legközelebb már ne sérüljön le.
A helyes stratégia szerintem nem az, ha állandóan addig amortizálod, hogy már nem tudod tovább használni, és akkor pihentetni meg gyógyítani kell, hanem az, ha kisebb traumákkal fokozatosan annyira megedzed, hogy átlagos használattól le se sérüljön.
Érdekelne hogy boxolni vagy thai boxolni érdemesebb elkezdeni 14 évesen ?
Ebben az életkorban szerintem még teljesen mindegy.
És melyikben könnyebb magasabb szintre jutni?
Ez alatt mit értesz? Minél rangosabb(nak hangzó) versenyeredményt (pl. "országos bajnok", "Európa-bajnok", "világbajnok") elérni? Vagy minél többet meccselni? Vagy minél értékesebb emberré válni? Vagy mire gondolsz?