Köszönöm a segítséget. Még az is lehet, hogy szénacél csővel lesz megcsinálva mert ahogy néztem nem sokkal drágább, és ezt az idomok nem szűkítik mint az ötrétegűnél https://www.szatmari.hu/termekek/fo_futes/szerelvenyek/csovek_csorendszerek_idomok/steelpres&category=&from=40 A steelpressnek az ára nem túl sok. Indulhatok 28 assal a T ig azután a két közbensőnél 15 ös lekötés tovább 22 es csővel a két - két nagy radiátorig ott viszont szétosztani 15 ösre, talán megfordul bennük a víz. Nem beépített szelepes lesz hanem Termo szelep és torló ami egy hollandival csatlakoztatja a 15 ös csövet A radiátornak a végét picit megemelni a légtelenítés miatt mert az alagsorban fognak a fűtéscsövek lenni. Nálunk az emeletben a fűtés korszerűsítésnél (16lakás) bejöttek 22 es szénacéllal erről lekötötték a törölköző szárítót és az egyik szobába egy 1 méterest ,22 es át a nagyszobába és innét két irányba 15 össel a 2 métereshez majd a T től másik irányba 15 ös a kisszobába egy 1 méteres és át a konyhába 80 centis. A két nagy HOVAL kazán teljes grafton megy. A fasa gyerekek a 22 es csövet a lépcsőházba feljövő fekete csövekre hegesztett 1/2' csonkra kötötték rá. A többi épületbe már csak 18 as csövekkel mentek be a lakásokba és úgy is működik a fűtés.
Ahogy itt olvasom a hozzászólásokat vannak elég jó szakik azért gondoltam. Egyébként ha a BOSCH 2300 as kondenzációs kazánnak 3/4 es a csatlakozása és alacsony hőmérsékleten éri meg üzemeltetni ezért kell a nagyobb radiátor. Természetesen adok a szakember szavára de úgy kellene csinálni, hogy nekem is megérje. Nem lesz padlófűtés és radiátor, hogy szerintem keljen osztó gyüjtő és dupla csövezés.
Szerintem szakemberhez kellene fordulnod. Osztógyüjtő kellene ekkora radiátorokhoz, és mindegyikhez közvetlen beállás, valamint ki kéne számolni rendesen, hogy tényleg kellenek ekkora böhöm radiátorok.
Köszi a tanácsot, ( a házi márkát elárulod egy linkel) Azt tudom, hogy a fittingek sokat szűkítenek, A kérdés az, hogy a nappali szobába ötrétegű csővel, hogy érdemes szerelni (LÁSD A LENTI RAJZOT) A T ig gondolom 26 os? A T től lenne egy 22 / 900x1000 a közlekedőbe tovább az étkezőbe egy 22/600x2000 és a nappaliba 22/600x3000 es mert alacsony hőmérsékleten menne a fűtés a kondenzációs kazán miatt. Egyébként a T idomtól előre felé a fürdőbe is kell számolni egy nagy törölköző szárítót majd tovább a két utcai szobába 22/ 600x2400 as 2 darabot. megköszönném ha valaki tanácsot adna. Arra mondjatok valamit, hogy ha már lentről jövök fel akkor, hogy éri meg árban? ( beépített szelepes vagy hagyományos)
en az egyik online portal hazimarkajat vettem es eddig (1.5eve) nincs vele problema. En csak vizhez es melegvizhez hasznalom. nalam a futes rez.
En 22-s rezet raktam a futeshez*, ami egyenes szakasznal (<>fitting) 26*3 5retegunek felel meg belso atmeröt nezve. Nalam pont ezert is esett a valasztas a rezre. es vedd hozza, a reznel a fitting nem szükit, az 5retgunel igen.
*nalam 1 agra(2*30m) van felfüzve 4 radiator. az 5. radiator szinte közvetlenul a cirkonal agazik el es 18mm-s rezzel (=20*2 aluverbund) megy.
novemberben csinaltam, feltünesmentesen müködik. szeriagyartasrol van szo, h a legkisebb meg müködö keresztmetszettel epitsd (szerintem). A csönek nem szabad aramlasilag fojtania.
1978 ban épült szerintem porotonból, de ha megvesszük a házat majd megmondom mert az ablak cserénél látszani fog. Azt írjátok itt, hogy 65 C fokos víznél nagyobb radiátor kell. A Móricka rajzomnál kérdeztem mást is az ötrétegű csővel és a fittingekkel kapcsolatban ha valaki tudna ingyenes tanácsot adni. köszi
Elképzelhető, hogy némi esztétikai érzék is szorult bele és az ablak alatt arányosan- ablak szélességében van végig. - Egy szerelő erre tuti nem gondolna magától soha. Vagy csak nem akarnak fölöslegesen forró vizet keringtetni, ezért a nagy felület, vagy szeretné, ha hamar felfűtené amikor bekapcsolják, és nem megy örökké.
Sziasztok! Kérdezni szeretnék. 40 éves vegyes fűtési rendszert lecserélném. Most Radal radiátorok voltak, az előre menő fent a lakásba nyitott tágulásival. A visszatérő az alagsorban a kazánig. Most beépített szelepes lemez radiátorokat szeretnék talán Voogel Not ??? BOSCH 2300 kondenzációs kombi kazán közel a fal széléhez, hogy a kémény se lenne túl drága. A fürdőszobából lejönnének az alagsorba a csövek egy T vel szét választani 3 - 3 radiátor felé. Ötrétegű csővel gondoltam . Csőméreteket mondanátok, az indulástól az utolsó radiátorig, hogy pl. a nappali 3 méteresében is megforduljon a víz. Azonkívül a cső márka és fitting idomok neve is kellene, ami jó de az ára is elfogatható. köszönettel. László
nem azt akartam ezzel mondani, h nem ertesz hozza es inkabb bizd szakemberre (en is laikus vagyok), hanem azt hogy neked kell a vegen kideriteni es lehetöleg minnel több infot magadtol elmondani :-)
mivel laikus vagyok es nincs tapasztalatom, h mi az ami gyakran tönkremegy es nem is ismerem fel az alkatreszeket homalyos sötet félkepektböl (egy motorterben felismernem abbol is, de itt nem)
ha magamnak kene megoldani, akkor direktbe összekötnem a melegvizet a hidegvizzel (ugy hogy kihagyok minden szelepet, HMV tarolot stb-t) es kiprobalnam, h akkor mi van es igy kiszakaszolnam.
de remelhetöleg van itt vki, aki ramutat, h az "esetek 80%-ban AZ megy tönkre"