Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2022.09.11 0 0 2001

Köszönöm a részletes választ.

A kérdés alapvetően a dugóíz elkerülése miatt fogalmazódott meg, mert bizony parafával előfordul.

A palackok elfektetésével nem szoktam sietni, általában várok 3 napot.

Lehet, hogy próbaképp rendelek ebből a cukornád alapanyagúnak mondottból vagy 100 db.-ot, aztán meglátjuk.

 

Egyébként azóta találtam egy ismerőst, aki műanyagot használ és eddig nem volt vele gondja.

Előzmény: van_Persil (2000)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.11 -16 0 2000

Müanyag dukókhoz a sima kézi dugózó (amikor ívben hajtold le a dugózó pöcköt) nem jó, mert begyüri. Ahhoz görgös dugózó kell. viszont az a fajta müa. dugó, ami náluk kapható, túl puha ehhez a fajta dugózóhoz, és rovatkákat vés a dugóba, ami miatt szivároghat. Régebben olyan dugók voltak a piacon, amik külseje kellöen kemény volt, hogy ne sérüljenek dugózás közben.

https://bi-bor.hu/termek-reszletek/dugozo-zambelli-corker-pneus-cod-xt0009-5640

ez pezsgösüveghez való, de ez is olyan görgös, mint amiröl beszéltem. ezeknél a pöcök függölegesen megy lefelé, ahogy a kar a pöcök fölött levö görgö segítségével nyomódik le.

ilyen egy íves:

https://www.d-m.hu/termek__472__allvanyos-kezi-dugozo-bronz-pofakkal

A parafa -szemben a müanyaggal- nem fektethetö el egyböl a palackozás után, ill. 100-ból 5-nél lehetséges a dugóíz, még a prémium dugóknál is. agglomerált szemetekkel meg nem érdemes foglalkozni.

Szerintem érdemesebb csavarzárra áttérni, ezen belül is a szerszám nélkül, kézzel rázárhatóra.

Előzmény: Falusi1 (1999)
Falusi1 Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1999

Palackozáskor kézi dugózót használóktól kérdezem, hogy műanyag (vagy most már, növényi alapú dugó is rendelhető) dugó használatakor tapasztaltatok e valami problémát a parafához képest?

 

Azért kérdezem, mert a "bíborászék" kézi dugózó használata esetén nem javasolják műanyag dugók használatát. Azt írják, hogy nem vállalnak felelősséget, de az okot nem jelölik meg.

van_Persil Creative Commons License 2022.09.11 -16 0 1998

Be në ruggyá tűle!

Előzmény: szervezkedő (1997)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1997

 

Szedjük, bogyózzuk, préseljük és már isszuk is!

:-)

szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1996

Ezért is nem kinlodtunk vele. Ár érték arányban teljesen jó ez így, csak helyem, időm energiám nincs vele foglalkozni.

 

A must most tisztul. Holnap fejtem és élesztőzöm, a szombati préselést.

Előzmény: zsorsz (1995)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1995

lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett

 

akkor a törköly alapanyag jó lett?

Előzmény: szervezkedő (1993)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1994

Uvaferm 228 ment bele.

Nem vagyok türelmetlen, de azzal a co2+víz keverékkel már úgy kipróbálnám!😀

Előzmény: szervezkedő (1993)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.11 0 0 1993

Ha valami kommersz élesztőt tettél bele, akkor az kihajtja az utolsó miligram cukrot is belőle. Mi a múlt hétvégén kék szőlőt szedtünk és nagyon szépen kierjedt a tartályban. Nem volt heves forrás.

Nem melegedett túl, igaz az időjárás is kedvezett. Fehér mustnál mindig szenvedek a melegedéssel, idén másik terméket, másik élesztőt veszek. Azt gondolom az eddig használt élesztő miatt volt heves erjedés.

 

A lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett.

Előzmény: zsorsz (1989)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1992

Zacsko felét beleraktam

Előzmény: IsKol (1990)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.10 -16 0 1991

sztem az elején rakott

Előzmény: IsKol (1990)
IsKol Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1990

Jó munkához idő kell! ;-) 

 

Nézed a cukorfogyást?

Hogy áll a hőmérséklet?

Apránként "eteted" vagy 1x-re raktad bele tápsót? (már ha raktál bele)

Előzmény: zsorsz (1989)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.10 0 0 1989

3. Napja forr mint a vad és még édes, semmi murcisodás.

erwett Creative Commons License 2022.09.09 -1 0 1988

van egy földlabdás alicante bouschet szőlőm eladó debrecenben ..legjobb festőlevű borszőlő...franciaországban régen 70ezer hektáron termelték

zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1987

A tavalyi borba csak ez a antiflor ment és semmi baj nem történt

Előzmény: szervezkedő (1986)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1986

Oxidáció ellen a legjobb ha széndioxidot és vizet vegyítessz hozzá,ajd megiszod!

 

:-))))))

 

Ettől lesz igazi tablettás! A kémia szakkört nem kell túltolni, megfelelő higiénia és technológia mellett nem kell minden szart megvenni a boltban és beletenni a borba.

Szerintem.

Előzmény: zsorsz (1983)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1985

Jav: 0,17 m2

Előzmény: zsorsz (1982)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.08 -16 0 1984

Annyit, hogy a tartály fala és az úszófedél között mindenhol legyen belöle. Mililiterre megmondani ezt senki se fogja tudni, mivel a mennyiség függ a tartály belsö átméröjétöl és az úszófedél külsö átméröjétöl.

A mustárolajos tablettát eredendöen arra találták ki, ha a fahordód megszomjazik és ideiglenesen (amíg fel nem töltöd) védje a boprodat, vagy a pumpás úszófedelesnél ha kiveszel egy fél litert, ne kelljen miatta leereszteni majd újra felpumpálni. Arra viszont nem jó, hogy az olajos fedelü tartálynál ezzel védd a borodat a paraffinolaj helyett.

Előzmény: zsorsz (1982)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1983

Azért itt az is van hogy az ecetesedéstől, oxidációtol is véd

 

Tiszta paraffinalapú, allil-izotiocianáttal (mustár esszencia) átitatott úszó tabletták. A borok számára a hosszas kádakban vagy hordókban történő tárolási időszak mindig kockázatos, hiszen oxidációs folyamatok léphetnek fel, amelyek nagyban károsíthatják a bort. Sok esetben a bor felszíne és a tartály között levegő van, ez a körülmény hozzájárulhat a borvirágosodás kialakulásához, melyben főleg a Candida, Pichia, Hanseniaspora nemzetségek játszanak szerepet, káros módon befolyásolva a bor minőségét, mely extrém esetekben megsavanyodhat, megecetesedhet. Köztudott, hogy az allil-izotiocianát remekül gátolja az oxidálásra hajlamos vadélesztők elszaporodását. A mustár-esszenciával bevont PENNY úszó-tabletták használata fokozatosan fejtik ki hatásukat úgy, hogy az allilizotiocianát diffundál a levegőbe, mely szaturálódik. Így jön létre az esetleg jelenlévő oxidatív populáció gyors és hos - szantartó inhibiciója.

 

Előzmény: szervezkedő (1979)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1982

Mennyi parafinolajat kell rátenni?… atmérő 47 cm 0,69 m2, az olaj mellé kell az antiflór tabl is?

Előzmény: szervezkedő (1979)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.08 -16 0 1981

ha összezár...

Előzmény: szervezkedő (1980)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1980

Ha átbugyog távozik, de azután az olaj összezár újra, nem?

Miért ne tenné?

Elvi síkon ötletelek csak most...

Előzmény: van_Persil (1975)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1979

https://vinartis.hu/flor-stop-21-401-fusti-1864

 

"Antiflor" tabletta.  De ez nem feltétlenül arra van amire te használod. Vegyél egy falkon parafinolajat is!

Előzmény: zsorsz (1976)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1978

Sima úszófedeles

Előzmény: van_Persil (1977)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.08 -16 0 1977

mustárolajos tabletta, jó, de tartós lezárást nem tud biztosítani, pláne, ha van még gáz (CO2) a borban.

olaj alatt a paraffinolajat értettem. a tied pumpás, vagy nem pumpás?

Előzmény: zsorsz (1976)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.08 0 0 1976

Műag úszófedeles 120 l tavaly valami tablettat használtam az jól lezárta, de nem találom. Mindegy a gazdaboltban felismerem, megveszem.

Előzmény: van_Persil (1975)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.07 -16 0 1975

Amire roppantul ügyelj, ha "magára hagyod" a borodat pár hétig:

-a kén szintje legyen 50-re beállítva

-a hordó/üvegballon legyen feltöltve/az acéltartály teteje jól zárjon. Ha olajos, akkor kellö mennyiségü olaj legyen rajta, bár én nem vagyok kibékülve az újbor olajos tartályban való tárolásával, mert még távozhat gáz az újborból, ami átbugyoghat az olajon, ha pedig sérül az olajfilm, akkor ecetesedhet a bor. lehet kapni akár 100 l-es olajoshoz is utólag pumpás tetöt, azzal meg lehet csinálni azt, hogy pár cenitivel a bor szintje fölé rakjuk a tetöt (esetleg kell +ember a pumpáláshoz) egy-két hétig, amíg minden gáz távozik belöle, esetleg a golyós kotyogó helyére müanyag dugó+vizes kotyogó kombót téve.

Előzmény: zsorsz (1974)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.07 0 0 1974

Ez jól hangzik.

Előzmény: van_Persil (1973)
van_Persil Creative Commons License 2022.09.07 -16 0 1973

Nem mond ellent, mert nem ugyanazon dologról beszélünk. Ha az erjedés végén egyböl lefejted, akkor a finomsöprü még nem ülepedett le, a borod se színbor még. A nyálkázással pont azt lehet elérni, hogy ezek a szilárd részek még az erjedés elött eltávozzanak a mustból, ezáltal az erjedés után bátrabban hagyhatod söprün a bort, pláne, ha tápsóval megtámogattad az erjedést.

Előzmény: zsorsz (1972)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.07 0 0 1972

Köszönöm! Jó tanáraim vagytok.

 

Ő tanár, a tanításai mintha kicsit ellentmondana a tiétekkel.

 

https://youtube.com/watch?v=TPDOirHH1lg&feature=share

Előzmény: van_Persil (1971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!