Müanyag dukókhoz a sima kézi dugózó (amikor ívben hajtold le a dugózó pöcköt) nem jó, mert begyüri. Ahhoz görgös dugózó kell. viszont az a fajta müa. dugó, ami náluk kapható, túl puha ehhez a fajta dugózóhoz, és rovatkákat vés a dugóba, ami miatt szivároghat. Régebben olyan dugók voltak a piacon, amik külseje kellöen kemény volt, hogy ne sérüljenek dugózás közben.
ez pezsgösüveghez való, de ez is olyan görgös, mint amiröl beszéltem. ezeknél a pöcök függölegesen megy lefelé, ahogy a kar a pöcök fölött levö görgö segítségével nyomódik le.
A parafa -szemben a müanyaggal- nem fektethetö el egyböl a palackozás után, ill. 100-ból 5-nél lehetséges a dugóíz, még a prémium dugóknál is. agglomerált szemetekkel meg nem érdemes foglalkozni.
Szerintem érdemesebb csavarzárra áttérni, ezen belül is a szerszám nélkül, kézzel rázárhatóra.
Palackozáskor kézi dugózót használóktól kérdezem, hogy műanyag (vagy most már, növényi alapú dugó is rendelhető) dugó használatakor tapasztaltatok e valami problémát a parafához képest?
Azért kérdezem, mert a "bíborászék" kézi dugózó használata esetén nem javasolják műanyag dugók használatát. Azt írják, hogy nem vállalnak felelősséget, de az okot nem jelölik meg.
Ha valami kommersz élesztőt tettél bele, akkor az kihajtja az utolsó miligram cukrot is belőle. Mi a múlt hétvégén kék szőlőt szedtünk és nagyon szépen kierjedt a tartályban. Nem volt heves forrás.
Nem melegedett túl, igaz az időjárás is kedvezett. Fehér mustnál mindig szenvedek a melegedéssel, idén másik terméket, másik élesztőt veszek. Azt gondolom az eddig használt élesztő miatt volt heves erjedés.
A lékinyerés extrém alacsony, igaz bogyózás után nem vártunk hogy az enzim hasson, préseltünk mert korán sotétedett.
Oxidáció ellen a legjobb ha széndioxidot és vizet vegyítessz hozzá,ajd megiszod!
:-))))))
Ettől lesz igazi tablettás! A kémia szakkört nem kell túltolni, megfelelő higiénia és technológia mellett nem kell minden szart megvenni a boltban és beletenni a borba.
Annyit, hogy a tartály fala és az úszófedél között mindenhol legyen belöle. Mililiterre megmondani ezt senki se fogja tudni, mivel a mennyiség függ a tartály belsö átméröjétöl és az úszófedél külsö átméröjétöl.
A mustárolajos tablettát eredendöen arra találták ki, ha a fahordód megszomjazik és ideiglenesen (amíg fel nem töltöd) védje a boprodat, vagy a pumpás úszófedelesnél ha kiveszel egy fél litert, ne kelljen miatta leereszteni majd újra felpumpálni. Arra viszont nem jó, hogy az olajos fedelü tartálynál ezzel védd a borodat a paraffinolaj helyett.
Azért itt az is van hogy az ecetesedéstől, oxidációtol is véd
Tiszta paraffinalapú, allil-izotiocianáttal (mustár esszencia) átitatott úszó tabletták. A borok számára a hosszas kádakban vagy hordókban történő tárolási időszak mindig kockázatos, hiszen oxidációs folyamatok léphetnek fel, amelyek nagyban károsíthatják a bort. Sok esetben a bor felszíne és a tartály között levegő van, ez a körülmény hozzájárulhat a borvirágosodás kialakulásához, melyben főleg a Candida, Pichia, Hanseniaspora nemzetségek játszanak szerepet, káros módon befolyásolva a bor minőségét, mely extrém esetekben megsavanyodhat, megecetesedhet. Köztudott, hogy az allil-izotiocianát remekül gátolja az oxidálásra hajlamos vadélesztők elszaporodását. A mustár-esszenciával bevont PENNY úszó-tabletták használata fokozatosan fejtik ki hatásukat úgy, hogy az allilizotiocianát diffundál a levegőbe, mely szaturálódik. Így jön létre az esetleg jelenlévő oxidatív populáció gyors és hos - szantartó inhibiciója.
Amire roppantul ügyelj, ha "magára hagyod" a borodat pár hétig:
-a kén szintje legyen 50-re beállítva
-a hordó/üvegballon legyen feltöltve/az acéltartály teteje jól zárjon. Ha olajos, akkor kellö mennyiségü olaj legyen rajta, bár én nem vagyok kibékülve az újbor olajos tartályban való tárolásával, mert még távozhat gáz az újborból, ami átbugyoghat az olajon, ha pedig sérül az olajfilm, akkor ecetesedhet a bor. lehet kapni akár 100 l-es olajoshoz is utólag pumpás tetöt, azzal meg lehet csinálni azt, hogy pár cenitivel a bor szintje fölé rakjuk a tetöt (esetleg kell +ember a pumpáláshoz) egy-két hétig, amíg minden gáz távozik belöle, esetleg a golyós kotyogó helyére müanyag dugó+vizes kotyogó kombót téve.
Nem mond ellent, mert nem ugyanazon dologról beszélünk. Ha az erjedés végén egyböl lefejted, akkor a finomsöprü még nem ülepedett le, a borod se színbor még. A nyálkázással pont azt lehet elérni, hogy ezek a szilárd részek még az erjedés elött eltávozzanak a mustból, ezáltal az erjedés után bátrabban hagyhatod söprün a bort, pláne, ha tápsóval megtámogattad az erjedést.