Engem sem zavar, ha lekváros lesz a kupak belseje. :)
Habár nem mindig szép látvány, de abszolúte nem zavaró, kibontás után le lehet mosni.
Azért nem töltöm csurig, mert óhatatlan, hogy egy kevés lekvár az üveg peremére kerüljön - legalábbis, ahogy én merem. :)
Ha pedig oda kerül, akkor a kupakban lévő gumi nem tud tökéletesen rázárni az üveg peremére, mert közte marad egy vékony réteg lekvár, ami esélyt ad a megromlásra.
Persze le lehet törölni, de én ezt inkább megspórolom. :)
A sterilizálás nálam annyiból áll, hogy mindent jól elmosok, majd az üvegeket 3 percre a mikróba teszem.
Ilyenek nekem is vannak, de én ritkán veszek olyasmit, ami üvegbe van zárva:) Azt az alsót pl én eperhez használom. Ha mégis veszek, akkor sokszor az üveg miatt. Nekem a gyerekeim gyűjtik, kicsit röhejes, hogy teli doboz üveggel autózunk haza Ny. Európából, de hát ők meg teli üvegekkel utaznak el, kell a pótlás.
Elmentem tegnap a lidlbe, de az ördögnek tartoztam az úttal, egy darab normál kupak se volt, csak kisebbek és nagyobbak. Nem baj, tudok helyet ahol szokott lenni, és jobban megközelíthető nekem.
A fedél csírátlanításával igazad van - engem nem zavar, hogy lekváros lesz a belső oldala. :)
EGyébként a befőzés előtti nagy hókuszpókuszos sterilizálást sokszor nem értem.... MAx 100 fokon, lobogó vízzel lehet csírátlanítani - a cukros lekvár meg 110 fokos, vagy még forróbb... Nyilván elmossa az ember az üveget előtte (én mosogatógépben szoktam), de nem kell túlmisztifikálni a fertőtlenítést szvsz.
Végül is, ha sikerült teljesen csurig tölteni az üveget, akkor a kihűlés után már garantált a vákuum, ha fejre állítjuk, ha nem.
A fejre állításnak nem inkább az a funkciója, hogy a forró lekvár sterilizálja a kupakot, és az alatta lévő kevéske levegőt is?
Én mindig hagyok egy fél centi légrést, de csak azért, hogy ne kenjem össze az üveg száját a csurig töltésnél, mert akkor azzal kell molyolnom, hogy letisztogassam. :)
Semmi nincs a közelemben az egy vacak Penny-n kívül, az is van vagy másfél km. De busszal megközelíthető, ha kicsit hosszú is a kirándulás. Úgyis van más is, amit ott kell vennem, elnézek a héten.
(Mit követtél el? Kérdeztél valamit a nagyságos m-tól?)
Ha van Lidl a közeledben, nagyon jó minőségű fekete kupakokat lehet kapni, középen arany színű részzel, ami vékonyabb, és pattanós. Ha a lekvár kihűlése után megnyomod, és pattan, akkor rosszul van lezárva a lekvár - és még tudsz korrigálni. Újra felforralod, és újra kupakolod.
Az a két réteg közé tevés csak a hiten alapul. :)))
Végül is 50-50% - vagy megromlik, vagy sem.
:-D
Ahogy előttem is írták, a csurig töltés + fejreállítás az esetek nagyrészében jól működik, mert akkor a kihűlésnél a lekvár térfogata csökken - és így a tető és a lekvár már lehűlt teteje között vákuum lesz. Légüres térben pedig semmiféle penészgomba nem tud tenyészni.
Én nem teszek semmiféle tartósítószert a lekvárokba. Persze ha úgy alakul, hogy dzsemfix-szel vagy quittinnel készül, azokban alapból van valamennyi. De régebben se kevertem bele, amíg használtam, csak a tetejére szórtam.
A fejreállítás a rácsavarható kupakos üvegek általános elterjedésével jött divatba.
Fél füllel hallottam a rádióban, hogy eperből most van a csúcsszezon.
A hazai eprek fele az elmúlt napokban érett be, ezért valamelyest csökkentek az árak.
Lesz még ugyan eper egy rövid ideig, de lassan itt a vége, fuss el véle, úgyhogy aki nem akar a ködös téli estéken azon búslakodni, hogy miért is nem tett el belőle, annak van még pár napja, hogy akár Quittinnel, akár nélküle, de főzzön pár üveggel ebből a finomságból. :)
Nátrium-benzoáttal is meg lehet csinálni azt a trükköt, amit régen a szalicillel, hogy két celofán réteg közé tesszük?
Vagy azt mindenképpen a lekvárba kell keverni, hogy tartósítson?
Olyanról is hallottam, hogy a kupak még nedves belsejére szórtak rá egy nagyon kevés szalicilt, hagyták megszáradni, és így tartósították a lekvárokat.
Ott volt ugyan a szalicil a kis levegőrétegben, de mégsem került bele a lekvárba.
Egyébként mikori találmány ez az öt perces fejre állítós módszer?