Egyrészt szerintem ezt nem igazán lehet a rendszerváltásra fogni, mivel a fő bevételt nem a magyar állampolgárok jelentették (és a privatizációs lázban minden is kedvezett volna a külföldi befektetőknek).
Másrészt egy idegenforgalmi központ hírnevének felépítése évtizedekig tart, a lerombolásához viszont elég egy két év. (1992-ben a pusztulás kisebb mértékben megismétlődött.) Az újrakezdés bizony több évtized.
Azért az egybeesett a rendszerváltásaal annak minden következményével, nem gondolom, hogy az angolna miatt volt a visszaesés..., főleg nem 20 éves hatással.
Másrészt nagyon pusztul a nád, ha ez nem lassul legalább, az tragédia.
Harmadrészt - üssetek - de kéne némi rossz hír, hogy a balatoni ingatlanpiaci hype egy kicsit alábbhagyjon.
Bár pár éve (!) mikor hosszú idő után újra fürödtem a Velencei tóban, komolyan elképedtem rajta, hogy ez a mocsaras, bűzös valami mitől ilyen vonzó tömegeknek? Tehát lehet, hogy a Balaton nem tud olyan alacsony, algás, döglött halas, stb. lenni, hogy egy kicsit levegőhöz jusson a civilizációs nyomás helyett..
Látom, nem sikerült megértened sem a múltkori számsort, nemhogy annál duLvábbat prezentálnod. Onnan folytassuk, hogy valamilyen korábbi adatsorral alátámasztod, hogy május közepi 100+ vízből ilyen helyzet előállna kettő és fél hónap alatt. Addig ez csak vaktölténnyel levegőbe pufogtatás... Ja, és a 2km-t azt a part mentén hosszában vagy a tó közepe iránt kell-e érteni?
Ez komoly túlzás. Loczy és Cholnoki idejében pár cölöpös stégen, és pár mólón kívolt semmi se volt. A tó a duzzasutástól eltekintve ugyanekkora volt, ugyanennyi növény-állat volt benne. Ezek nem szaporodtrak csak úgy. A Kisbalaton felvette a legnagyobb mennyíségű hordalkot. A gond a Zala kiegyenesítésével kezdődött a Keszthelyi öbölben. A part kővezése, nem a tiz-húsz ezer év treméke, hanem csak az utolsó 60 évéé. Valószínűleg most gyorsabb, most is a mm nagyságrendben van. És már egyszer vitatkoztunk pont olyan alkalommal. amikor kellemes tanulószélben, Fűzfő-Kenese-Aliga-Siófok kurzust végig a partmentén, az 150-200 cm vonalon vitroláztam végig, A part végig közelben volt, lehetett a bikinis csajokat értékelni, pedig a szeme már nem volt az igazi. Akkor Te olyat állítottál, hogy Keneétől Suiófokig nyilegyenesen lehet átlábolni. Az állításodban annyi igazság van, hogy lehet, ha 4 méters a lábad derékig.
Az iszapminták elemzéséből kiderül, hogy a kétharmad az iszap aránya a vízmennyiséghez.
Már Lóczy Lajos és Cholnoky munkái is arra a következtetésre jutottak, hogy a modern kori igénybevétel a Balatonhoz hasonló típusú tavak néhány tízezer éves élettartamához képest a Balaton élettartamát (az elmocsarasodás végét) 200 év alatti időintervallumra becsülték.
Az eutrofizálódás, és az ennek következményeként létrejövő iszaplerakódás nem lineárisan nő.
Exponenciálisan.
Azaz a Balaton, és a hozzá hasonló tavak állandó kotrásra szorulnak, ha és amennyiben az elmocsarasodást meg kívánjuk akadályozni.
Na most akkor mitől csökkent két centit pár nap alatt? 15 fok volt folyamatosan a max, szél nem volt, előtte pár nappal zúdult 3 cm a tóra, és a vizgyüjtőjére. Meglehetősen rejtélyes ami történik itt. Elmúlt években nem volt Ilyen, hogy esik, hideg van mégis csökken folyamatosan.
Sziastok! Úh vagyok a topicban. Lelléről. Esetleg tudtom valamit a sió zsilipről? Nyitva van? Érdekes, hogy vsökken a vízállás annak ellenére, hogy sok csapadék bolt az elmúlt időszakban.