Keresés

Részletes keresés

maotai2 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60591

 semmiféle olyan szakmai érvet sem fogsz tudni felsorakoztatni, ami ezt cáfolná.

 

Te kérsz tőlem szakmai érvet ? 

Előzmény: advocatusdiaboli (60569)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60590

"Az utolsó hónapban ugyanis az unió száz milliárd forinttal több  támogatást utalt a magyar államnak - ám ezzel az NGM-ben nem számolhattak, pontosabban ennek ütemezése nem volt tisztázva."

 

De azért rúgjunk minél többet abba a rohadt euroatlanti kampósorrú tőkehal EU-ba, hátha egyszer megunják, és nem utalnak többet...

A múlt évi költségvetés majd hatodát így vagy úgy, de az EU fizette - az EU nélkül neked most nem lenne egy peták nyugdíjad sem...

Előzmény: netuddkivogymuk (60589)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60589

"400-as euró mellett sem lesz semmiféle gazdasági fellendülés, mert ennek maga a kormányzati ötletelés, alkalmatlanság és a strukturális problémák az elsődleges gátjai,"

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepetes_a_budzseben_a_kormany_is_csodalkozik.592478.html

Előzmény: advocatusdiaboli (60587)
józsi24 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60588

"Megítélésem és meggyőződésem szerint pont ez mutatja a minden oldalt jellemző felelőtlen dilettantizmust."

 

 

Ebbol meg nem kovetkezik, hogy dilettansok...

 

Siman lathatjak, hogy ez lenne a celszeru, csakhogy a kulak... akarommondani a bankarveres sokkal nepszerubb, mint az adosokkal elfogadtatni, hogy nekik is szopniuk kell...

Előzmény: advocatusdiaboli (60583)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60587

Dehogy fektette volna meg. Az adósok ma fizetőképes többsége magáncsőd mellett is tovább fizetett volna - és a bankok nagyjából eleve azokat a kondíciókat biztosították volna nekik, mint amelyeket így is végül biztosítani fognak a forintosítás/árfolyamgát/kártérítések/stb.. után.

A teljesen fizetésképtelenek meg mindenképpen teljesen fizetésképtelenek, belőlük így sem, úgy sem lát pénzt a bankrendszer - csak ezek az emberek végre lehetőséget kapnának újra kezdeni, talpra állni.

 

Amiről én beszélek, az érdemben nem is nagyon lett volna más, mint ami végül így is, úgy is meg fog valósulni (mert muszáj megvalósulnia, vagy mert már meg is valósult), csak éppen már alapvetően túl is lennénk az egészen (ahogy az USA is túljutott mára ezen a fázison). A mostani forintosítással viszont simán konzerváljuk a hosszú távú problémát - és még csak az sem mondható, hogy ezzel végre Eltolcsy szabad kezet kapott a forint gyengítésére, mert éppen elég adósság maradt így is devizában, ráadásul az ország import-kitettsége az egész stratégiát megkérdőjelezi - harmatgyenge forint, 400-as euró mellett sem lesz semmiféle gazdasági fellendülés, mert ennek maga a kormányzati ötletelés, alkalmatlanság és a strukturális problémák az elsődleges gátjai, nem az árfolyam...

Előzmény: netuddkivogymuk (60586)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60586

" ha az adósoknak lett volna lehetőségük csődvédelembe menekülni.

Ennek hiánya valójában az eredő bűn, "

 

Ebben nincs vita.

Csakhogy. A magáncsődöt legkésőbb 2004-ben lehetett volna (és kellett volna) bevezetni, mert akkor ennek tudatában hiteleznek a bankok. Ezt viszont az elvbarátaid elmulasztották, így a hitelek olyan tömege jött létre, ami a magáncsőd bevezetésének a napján megfekteti az egész magyar bankrendszert. 

Most tehát a hitelállományt elviselhető mértékűre kell leszorítani, aztán majd akkor, de csak akkor be lehet vezetni a magáncsőd intézményét. 

És kormány már ugrásra készen várja azt a pillanatot. 

Előzmény: advocatusdiaboli (60583)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60585

Jól van dikkencs, ignore...

Előzmény: netuddkivogymuk (60582)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60584

"És miből mentettétek?

Hát az én pénzemből."

 

Miért? 

Mibe került ez neked, vagy bármely adófizetőnek? 

Előzmény: ÁtlagFf_1963_2 (60577)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60583

Nem ezt mondtam - és ez nem is igaz. Amit mutat az is, hogy szükség is van/volt a forintosításhoz az MNB devizatartalékaira. A magyar CHF kitettség még a svájci banki mérlegekből is egyértelműen látszik egyébként - hazug kamuduma, hogy nem volt, és/vagy nincs mögötte deviza.

 

Van/volt - csak messze nem annyi és nem úgy.

 

Változatlanul fenntartom egyébként azon meggyőződésemet, hogy nem a lényegre koncentrálunk, mert maguk a bankok korrigálták volna önként és minden központi beavatkozás nélkül drasztikusan a hiteleik kondícióit (pont úgy, mint ugyebár most Romániában - ott az OTP  is!!!), ha az adósoknak lett volna lehetőségük csődvédelembe menekülni.

Ennek hiánya valójában az eredő bűn, minden probléma erre származtatható vissza - és ez az, aminek megoldásával azóta is minden kormányzat adós. Megítélésem és meggyőződésem szerint pont ez mutatja a minden oldalt jellemző felelőtlen dilettantizmust.

Előzmény: netuddkivogymuk (60580)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60582

"Tudod mi történt volna? Az, ami most a CHF mizéria kapcsán Romániában, az, hogy a bankok kénytelen-kelletlen megegyeztek volna az adósokkal a számukra még elviselhető feltételekről, vagy vitték volna a lakásokat-házakat, amivel sokat kezdeni úgysem tudtak volna, tehát bérkőként bent hagyták volna (legalább még egy ideig) a bedőlt adósokat - nem pedig a világviszonylatban is elképesztően, botrányosan lazán szabályozott lehetőségeikkel maximálisan visszaélve szabályos adósrabszolgát csináltak volna az ügyfeleikből, áthárítva a még fizetőkre a nem fizetők minden cechét..."

 

Hááát, itt nyoma sem volt a te normális gondolkodású bankjaidnak. Itt tuti adósrabszolgaságot vezettek volna be. 

Egyébként nehogy azt hidd, hogy Romániában ez sima úgy lesz. 

 

"semmi mást nem kellett volna tenni, mint a válság után rögtön (és a bankokkal elfogadtatva visszamenőlegesen, tehát a már meglévő hitelállományra is érvényes módon!) bevezetni a magáncsőd intézményét, elsétálási joggal, de persze a megfelelő 3-5 éves "utánkövetési" szankciókkal, hogy ez ne legyen vonzó, de kiutat adjon azoknak, akik végleg fizetésképtelenné váltak."

 

Láthatod, még most sem merik bevezetni, mert abba a bankok roppannak bele. Ezért igérgetik, de mégse lépnek az illetékesek. Már rég tudják a megoldást, csak még nincs hozzá elég erő a gazdaságban. 

 

"Pótcselekvés, ahogy mondani szokás, túl kevés, és túl későn..."

 

Leülhetsz, egyes.....hülyegyerek. 

Előzmény: advocatusdiaboli (60576)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60581

Hogyne akarnának. Nagyon is akarnak - csak nem tudnak. Svájc és az SNB egyszerűen lepkefing méretű ahhoz, hogy képes legyen egy tartós világpiaci nyomásnak ellenállni.

Előzmény: netuddkivogymuk (60578)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60580

"azért azt se felejtsük el, hogy a bankok alapvetően időben elszórt swap pozíciókban álltak/állnak, a hitelállománytól szinte független, és annál jóval rövidebb időbeni kifutással, miközben maguk a bankok is jelentős devizás tőke felett diszponáltak/diszponálnak. Bőven elég lett volna, ha az MNB ennek a fedezetét garantálja."

 

Kicsit későn, de csak rájöttél nagy nehezen, hogy a chf hitelek mögött már rég nincs egy forintnyi frank sem. 

Épp ezért, nagyon igazad van, amikor azt mondod, hogy az MNB-nek nem kellett volna ilyen bőkezűen hozzányúlni a tartalékokhoz. 

Ámde sztem nem is emiatt nyúltak hozzá, hanem azért, mert sokallják a tartalék nagyságát, és most így "észrevétlenül" lehet normalizálni a tartalékokat. 

Előzmény: advocatusdiaboli (60576)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60579

Mostmár legalább mindenki tisztán láthatja, hogy miért nem lehetett megcsinálni a forintosítást akkor, amikor ez a hibbant Surányi, volt jegybankelnök akarta. (Négy éve). 

Előzmény: Silivrian (60572)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60578

Na ezért vált le a svájci frank az euróról.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_bejelentes_varhato_csutortokon.592423.html

 

Nem akarnak az euróval inflálódni.

ÁtlagFf_1963_2 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60577

"Hát, amennyiben azt érted ez alatt, h véleményem szerint a Fidesz-nek lett végül igaza abban, h mentsük v ne mentsük a bankok és a szocliberális kormányok által deviza- hitelfelvételére tüzelt családok százezreit, akkor igen bevállalom, h " lefetyelem a narancshátsót."......"

 

 

 

 

És miből mentettétek?

Hát az én pénzemből. Azok pénzéből, akik nem vettek fel semmilyen hitelt, hanem éltek a lehetőségeiken belül.

Ezeknek az embereknek a pénzét adtátok oda olyanoknak, akik aktívan cselekedve rossz döntést hoztak és kerültek nehéz helyzetbe. Az előrelátóak, a mérsékeltek megint hátrényba kerültek, mert a Fidesz és a Magyar Állam kirabolta őket.

Előzmény: maotai2 (60566)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60576

Prompt nem - és azért azt se felejtsük el, hogy a bankok alapvetően időben elszórt swap pozíciókban álltak/állnak, a hitelállománytól szinte független, és annál jóval rövidebb időbeni kifutással, miközben maguk a bankok is jelentős devizás tőke felett diszponáltak/diszponálnak. Bőven elég lett volna, ha az MNB ennek a fedezetét garantálja.

Hogy tegyük egyértelművé: a mostani, ezermilliárdos nagyságrendű, az adósoknak visszajáró, ha fogcsikorgatva, de a bankok által is elfogadott elszámolási különbözet eleve abból fakad, hogy a magyar devizahitel-állomány mögött ugyan tényleg voltak/vannak devizás források (ez nem is vitatható), de megközelítőleg sem akkora nagyságúak (jó, ha fele akkorák!!!), mint maga a kimutatott hitelállomány.

 

Miközben a bankoktól a válság óta elmúlt évek alatt más célokra (legtöbbször teljesen ostobán, politikai megfontolásokkal elvert) elszedett különadók önmagukban is akkora összeget jelentenek, amivel - ha arra fordították volna, amire kell - drámaian lehetett volna javítani a helyzetet...

 

Egyébként is, a devizahiteles fórumban már százszor megrágtuk: az egész tohuvabohu egy szánalmasan szakszerűtlen katasztrófa, istenigazából az egész hitelproblémával semmi mást nem kellett volna tenni, mint a válság után rögtön (és a bankokkal elfogadtatva visszamenőlegesen, tehát a már meglévő hitelállományra is érvényes módon!) bevezetni a magáncsőd intézményét, elsétálási joggal, de persze a megfelelő 3-5 éves "utánkövetési" szankciókkal, hogy ez ne legyen vonzó, de kiutat adjon azoknak, akik végleg fizetésképtelenné váltak.

 

Tudod mi történt volna? Az, ami most a CHF mizéria kapcsán Romániában, az, hogy a bankok kénytelen-kelletlen megegyeztek volna az adósokkal a számukra még elviselhető feltételekről, vagy vitték volna a lakásokat-házakat, amivel sokat kezdeni úgysem tudtak volna, tehát bérkőként bent hagyták volna (legalább még egy ideig) a bedőlt adósokat - nem pedig a világviszonylatban is elképesztően, botrányosan lazán szabályozott lehetőségeikkel maximálisan visszaélve szabályos adósrabszolgát csináltak volna az ügyfeleikből, áthárítva a még fizetőkre a nem fizetők minden cechét...

Ahogy szintén sokszor kitárgyaltuk, valójában semmiféle adósmentés-könnyítés sem változtat azon a tényen, hogy a bedőlt hitelek elsöprő többsége mögött a válság miatt tönkrement egzisztenciák vannak, tönkrement vállalkozások, elveszített munkahelyek - magyarán teljes fizetésképtelenségek, amelyeken nem segít a törlesztőrészletek valamekkora csökkentése - a bedőlt adósok többsége az eredeti, válság előtti kondíciókkal sem tudná fizetni a hitelét. És számukra - ha magánemberként vették azt fel - az egész világon (!!!!) példátlan módon a hazai szabályozás gyakorlatilag nem ad kiutat, ha a hitelező nem engedi ki a karmaiból, akkor élete végéig adós marad, örökre inkasszó marad még a cipőfűzőjén is, soha többet nem lehet semmiféle látható magántulajdona - ha emberi életet akar élni, elvonulhat teljes illegalitásba, strómanok mögé bújva, vagy külföldre költözhet, a magyar jogrendszer nem ad neki kiutat...

 

Ez a mi valós, alapvető problémánk, nem is a CHF árfolyam, annak elszállása csak felszínre hozta ezt az elképesztő anomáliát. És ennek a megoldására jóformán semmi sem történt, csak maszatolások - most itt állítom, hogy fél-egy éven belül ugyanúgy központi téma lesz továbbra is az egész problémahalmaz, mert szépen ki fog derülni, hogy a forintosítás ellenére sem változott szinte semmi - az adósok amúgy is fizetőképes része ugyan valóban jobb helyzetbe kerül, de a problémásakon semmit sem segít ez az aktus (eleve, rájuk nem is vonatkozik...).

 

Pótcselekvés, ahogy mondani szokás, túl kevés, és túl későn...

Előzmény: lajafix1 (60575)
lajafix1 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60575

tehát 2-3 év alatt leépítve a 8 év alatt felhalmozott CHF adósságot nem okozott volna prompt árfolyam romlást? dehogynem egy ilyen igénnyel fix keresletet támasztassz a piacon évekre, rögtön elszáll az árfolyam.

Előzmény: advocatusdiaboli (60573)
lajafix1 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 60574

Kár hogy az EUR CHF 2011 nyári elszállását nem veszed figyelembe, a kormány önmagában az oltári hülyeségei ellenére is képtelen volt érdemben tartósan rontani a forinton. Valamint azt hogy 2011 ben a mentőprogramok kifutásával megint visszaesés volt, rossz üzenet lett volna akkor az mnb tartalékokhoz nyúlni.

 

Természetesen racionális gazdálkodással sokkal jobban ki lehetett volna jönni belőle, node racionális döntéseket hozva ki sem alakult volna ez a függőség.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (60569)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60573

Nem kellett volna prompt zárni. Nyugodtan lehetett volna ezt egy 2-3 éves folyamatként is kezelni - már akkor is régen túl lennék rajta.

Előzmény: Silivrian (60572)
Silivrian Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60572

Szakmai érv: zárni kell a bankok nyíló devizapozícióját. A szükséges eurót (frankot)  pedig nem illdomos a spot piacról vételezni.

 

Ezért nem menne ma a horvát deviza alapú hitelek kunásítása:

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/frankhitelek_ovva_int_a_horvat_jegybank_a_kunasitastol.209204.html

"A horvát nemzetközi tartalékok a HNB szerint a magyar példa követése esetén 7,8 milliárd euróról 2,9 milliárd euróra esnének vissza."

 

Az igaz, hogy lehet még 180 Ft a CHF.

Előzmény: advocatusdiaboli (60569)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60571

" a forintosítás feltételei már kezdetektől megvoltak. Azt nyugodtan meg lehetett volna lépni például a végtörlesztés idején is - ahelyett. Simán, lazán, minden további nélkül - semmiféle olyan szakmai érvet sem fogsz tudni felsorakoztatni, ami ezt cáfolná."

 

Rövideszű. 

Kellett a forintosításhoz az európai bíróság döntése, majd a magyar bíróság döntése, majd a jogerőre emelkedés után a törvénykezés,....... nnna, az már gyorsan ment. 

 

"ez végül egy jó 15%-al rosszabb árfolyamon történjen - mint amin történhetett volna például 2010-11-ben..."

 

" másfelől pedig az, hogy minél inkább fejőstehénnek lehessen használni a bankrendszert, kiszedni belőle minden pénzt, amit csak ki lehet "

 

Most akkor mi van? Az is baj, hogy rosszabb árfolyamon forintosítottak, mint ami lehetséges, majd az is baj, hogy megfejték a bankokat? 

És amikor ezt leírtad, nem süllyedtél el szégyenedben? 

Előzmény: advocatusdiaboli (60569)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60570

Milyen bátorság? Egyszerűen az emberek ámbó dominó' eleve túlvállalták magukat, a megnövekedett árfolyam + a manipulatív disznóságok olyan társadalmi feszültséget szültek, amit kezelni kellett, vagy oda a hatalom de legalábbis recseg.

 

És hát a megmentés az mindig jó pr.

 

A többi + tök mák.

 

 

Előzmény: maotai2 (60568)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60569

Ezzel azért nem értek egyet, mert a forintosítás feltételei már kezdetektől megvoltak. Azt nyugodtan meg lehetett volna lépni például a végtörlesztés idején is - ahelyett. Simán, lazán, minden további nélkül - semmiféle olyan szakmai érvet sem fogsz tudni felsorakoztatni, ami ezt cáfolná... Eleve, a (múlt év végi) piaci árfolyamon forintosítás már azért kicsit faramuci és ambivalens volt, mert magának a kormányzatnak a tevékenysége járult hozzá ahhoz, hogy ez végül egy jó 15%-al rosszabb árfolyamon történjen - mint amin történhetett volna például 2010-11-ben...

Az igazság az, hogy a kormányzatot valójában szinte kizárólag az érdekelte, hogy egyfelől ő és holdudvara személyesen megszabaduljanak a devizahitelektől (ezért lett a végtörlesztés), másfelől pedig az, hogy minél inkább fejőstehénnek lehessen használni a bankrendszert, kiszedni belőle minden pénzt, amit csak ki lehet - és ennek okán valójában a devizahiteles-probléma ad acta lett téve. A mostani időzítés viszont kétségtelenül mázli a számukra, már csak azért is, mert ezen a piaci árfolyamon forintosítás bizony nagyon visszaüthetett volna később (ha a CHF gyengült volna).

Sőt, még így is simán visszaüthet idővel, ki tudja, mi lesz 2-3-5 év múlva - a hitelek többsége hosszú futamidejű...

Előzmény: maotai2 (60568)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 60568

A kormányt és az erőteljes támogatást nyújtó MNB-t tehát egy valamiért dicséret illeti, de ez nem a svájci jegybank döntésének előrelátása, amiért manapság még a külföldi sajtó is vállon veregeti Orbán Viktort. Az a bátorság érdemel elismerést, amellyel a lakosságot szinte az első olyan pillanatban megszabadították a fölösleges árfolyamkockázatától, amikor a forintosítás feltételei megteremtődtek. Anélkül, hogy az 1,2-es árfolyamküszöb vagy más piaci illúzió hamis biztonságérzetébe kapaszkodtak volna. 

 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/forintositas_ezert_jart_orban_svajcban_vagy_ekkora_zsenik_vagyunk.1.209119.html

Előzmény: maotai2 (60559)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 60567

Az viszont mulatságos, ahogy lelkesen lefetyeled a narancshátsót... Nagyon hatékonyan, hiszen láthatóan gyakorlatilag egyedül maradtál ebben a jobb sorsa érdemes topicban (is)...

 

Nem maradtam 1edül, hisz Te is Hsz-tál a gyakorlatban...

Előzmény: advocatusdiaboli (60565)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 60566

Az viszont mulatságos, ahogy lelkesen lefetyeled a narancshátsót...

 

Tényleg ? 

Hát, amennyiben azt érted ez alatt, h véleményem szerint a Fidesz-nek lett végül igaza abban, h mentsük v ne mentsük a bankok és a szocliberális kormányok által deviza- hitelfelvételére tüzelt családok százezreit, akkor igen bevállalom, h " lefetyelem a narancshátsót."......

Előzmény: advocatusdiaboli (60565)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2015.01.19 0 0 60565

Nekem egyetlen nickem van, százezer éve, nem osztódtam soha sehány felé sem - úgyhogy nem tudom, miről beszélsz.

 

Az viszont mulatságos, ahogy lelkesen lefetyeled a narancshátsót... Nagyon hatékonyan, hiszen láthatóan gyakorlatilag egyedül maradtál ebben a jobb sorsa érdemes topicban (is)...

Előzmény: maotai2 (60563)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.19 0 0 60564

A nickedet hányan  használják ?

Előzmény: maotai2 (60563)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.19 0 0 60563

Közben rájöttem, h Te egy álnick vagy.....

Előzmény: advocatusdiaboli (60561)
maotai2 Creative Commons License 2015.01.19 0 0 60562

Hűha, azért ez dupla lebukás, nem ?

Előzmény: advocatusdiaboli (60561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!