Keresés

Részletes keresés

gábornok Creative Commons License 2009.07.02 0 0 21409

Az agresszivitás szimpla evolúciós jelenség, mintahogy a húsevés is előnyös, magas tápértéke, energianyeresége miatt. Evolúció más bolygón másmilyen is lehet, de a játékszabályok lényegileg nem sokban különbözhetnek.

 

Nem érezted, h el lettél volna tolva a könyvpiacon. Én sem éreztem úgy. Nem volt igényem még Máraira, Hamvasra. :-)

Előzmény: Törölt nick (21407)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 21408
Azért akad némi kognitív disszonancia a szövegek és a szövegekről szóló szöveg közt. Aki annyira bírja a magyar nyelvet, hogy "elvontabb hangvételű" versek, annak olvasni kell, nem írni. Sokat. Már gyerekkoromban pontosan tudtam, mit helyett esik ki az "elvont" szó a többség szájából. Sőt, a "művészlélek" is vagy teljes tévedés, vagy meg akarnak vele hurcolni. Nem is szólva a filozófiák és az ezotériák közti rettenetes minőségi különbségről. Ömlik az egészből a tudatlanság, na. Ennek ellenére beleolvastam, szóra sem érdemes.
Előzmény: Törölt nick (21406)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 21407
Érdekes. Annak ellenére, hogy logikus, nem érzem úgy, hogy nagyon el lettem volna tolva valamerre a könyvpiac e szeletén belül. Talán minden név előfordult, aki később is, orosz (szovjet) sci-fi szerző meg tényleg sok volt. Ma sincsenek lefordítva, akiket érdemes lenne; gondolom, kicsi a piac. James P. Hogan-t olvastam utoljára (Gentle giants of Ganymede vagy ilyesmi), az nagyon tetszett pár éve. Azt mondták, mi vagyunk a "rémálom-bolygó" a húsevőinkkel meg az agresszivitásunkkal - ők másként fejlődtek. Tudom, még így is túl emberi nézőpont, de azok a kritikusok (az óriások) sem születtek innen túl messze. :-)
Előzmény: gábornok (21404)
szinba Creative Commons License 2009.07.02 0 0 21405
Üdvözletem!

Szeretném figyelmetekbe ajánlani októberben megjelenő verseskötetemet. Az kötetről bővebb információ a www.paramparatl.gportal.hu oldalon szerezhető, de bemutatkozásképpen az alábbiakat mondanám.

A könyv célközönsége:

A mély érzések, az építő jellegű gondolatok, a filozófiai eszmefuttatások és az ezotéria iránt érdeklődők, serdülőkortól egészen a középkorosztályig, akiket érdekelnek a keleti filozófia hatásával, pszichológiával és vallással átitatott szerzemények. Ha szerzők alapján kéne kijelölnöm a célközönséget, azt mondanám az olyan műkedvelők, akik a következők műveit olvassák szívesen: Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Poe, Jack London, Oscar Wilde, József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós, stb…

Általános tudnivalók

A kötet egy 6 kötetnyi versből álló gyűjteményből lett összeválogatva. Ezek közül csak az első kötet jelent meg nyomtatásban, azonban az sem került kereskedelmi forgalomba, csupán ismerősi körben terjedt el.

Az egyes művek 2001 és 2004 között születtek. A vers szót e kötet esetében tágabb értelemben használom. A versek között szerepelnek formai szempontból tényleg a klasszikus verselés körébe sorolható művek, ugyanakkor helyet kaptak olyan jellegű irományok (főként azok) amelyeket leginkább a szabad vers kategóriába sorolnék (ha már mindenképpen versről kell beszélnünk), tekintve, hogy inkább gondolatfuttatások és a spontaneitás, a gondolatiság, az érzésvilág és a hangulat kap főszerepet a formaisággal szemben.

Üdvözlettel

Szinay Balázs
gábornok Creative Commons License 2009.06.29 0 0 21404

Akkor épp hogy az aktuális brosúra(íz) szerint jártak el, akik ezt a fanti(scifi)-előtérbe-tolást irányították (v.ö. tudományos-technikai -és társadalmi- forradalom). Nemtom mikor voltál Fiattal, de én is beleestem a KuczkaPéter-BotondBolicsGyörgy-DánéTibor-ZsoldosPéter-NyikorgóIdegen-TitokzatosKecskebak szórásba.

Ahhoz képest még mindig jobb, mint Timur-és-csapata és az ötvenes évek sema(n)tizmusa.

 

Előzmény: Törölt nick (21399)
gábornok Creative Commons License 2009.06.29 0 0 21403

Szerintem meg célját remekül betöltötte elérte, jól leutánozza, kifigurázza a jótékonyságra felserkentő-felbuzdító, lelkiismeretre elutasíthatatlanul appel-álló, vigyázzbaállító egyen-spam üzenekteket.

Leellen őrző

Előzmény: h8 (21402)
h8 Creative Commons License 2009.06.29 0 0 21402
Ez egy gyenge szöveg. Élőszóban lehet poénra hegyezni, de így olvasva _szerintem_ erőltetett-erőlködő.
Előzmény: gábornok (21401)
gábornok Creative Commons License 2009.06.29 0 0 21401

Álruhás beduin táncosnő (60+) legyek, ha nem Váncsa követte ezt el :-D..

 

"Ha van szíved,nem törlöd ki ezt az írást és tovább küldöd!!!!!
Fatima el Abdullah Omar Dzsihad Kalifa Hamasz Dzsamburi 114 éves szőke tősgyökeres stockholmi kislány többszörös áttételes "ano-rák"-ban szenved. Apukája; Björn Allah bin Vejnemöjnen egyezséget kötött a Világkereskedelmi Kamarával, hogy ha valaki elolvassa ezt az e-mailt és nem törli ki, hanem kinyomtatja és zöld szövegkiemelő filccel megjelöli a szövegben szereplő összes olyan határozatlan névelőt, amely jambikus pentameterben íródott főnévi igenév előtt áll, és ezen kinyomtatott példány felmutatása mellett az ácsi ABC-ben három darab vajas-zsemlét vásárol, akkor az egyik zsemle árát a Világkereskedelmi Kamara arra fogja fordítani, hogy minden - tavaszi napéjegyenlőségtől számított első holdtölte után született - vörös harántcsíkos kiscica fényképét elküldi Fatimának, ezzel járulva hozzá, hogy a kislány megnyerhesse az iskolai papírgyűjtő-versenyt."

Rorimack Creative Commons License 2009.06.28 0 0 21400
A hírnév átka...

Egyébként, hogy on legyek: aki mostanában belelapoz az új Galaktikákba, kortárs magyar (szép)írókat is talál benne. Meg csúnyákat.
Előzmény: Törölt nick (21399)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 21399
Alighogy idejövök, máris megdicsérnek...

Különben gyerekkoromban a könyvtárból kivett évi 70-80 könyv (erre a számra emlékszem, aztán ki tudja) plusz a sajátok elég nagy része volt sci-fi, mondjuk, úgy a 90 százaléka... Utólagi inkább úgy látom, jobb lett volna, ha a klasszikusokat szerettetik meg velem valahogy, de ahhoz nem volt eszem. A mai napig jól emlékszem a különféle történetekre, beleértve a kalendáriumok rovataiban leközölteket meg a Galaktikákat is...
Előzmény: Rorimack (21398)
Rorimack Creative Commons License 2009.06.28 0 0 21398
Tki, ha nem lennél... -de téged kitalálni sem lehetne jobban!

Nem zsibbad az eltartott kisujj?

:D
Előzmény: Törölt nick (21396)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 21397
Ja, hogy nem az utolsó oldalon voltam, és azóta eltelt két hónap. Na mindegy...
Előzmény: Törölt nick (21396)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.28 0 0 21396
A jó sci-fi alapvetően úgy nyeri el jutalmát az irodalomban, hogy elfelejtik sci-finek hívni... Milyen meredek fikciókat látni időről időre a művészet történelme során... Egészen érdekes példák vannak rá az elmúlt évek "kortárs irodalmában" is. Persze szinte ismeretlenek, elsüllyednek, ami néhány százas példányszámok esetén nem csoda, az országnak átmenetileg vége van.

Biztosan sok minden működik a világban, amit kirekesztésnek is lehet hívni, mivel az esztétika alakulásába, hogy mit tartunk annak, belejátszik, hogy mennyire kevés a jó írók közt is - akik amúgy nagyszerűen tudnak részleteket dokumentálni -, a napi eseményekben, tudományokban is tájékozott, nagy összefüggésekben gondolkodó, a jövőről érvényes gondolatokat alkotni képes, intelligens író. Az érték viszont mindig a valósággal való lehető legszorosabb kapcsolat, amit állati gyorsan szétlöknek az erőszakos világteremtési kísérletek, de legalábbis azok a díszletek, amik annyira kedvesek az e szerint a nézőpont szerint csoportosítható emberek, vagyis a sci-fi-kedvelők számára. :-)
Előzmény: porfofo (21364)
h8 Creative Commons License 2009.06.15 0 0 21395
Ha valaki nem látta volna, és kedvet érez helyszíni beszámolók írására (magyobb összeg reményében):Irodalmi Jelen pályázat
h8 Creative Commons License 2009.06.11 0 0 21394
Nemtom, literának lehet valami relációja, potenciális jövőbeli kapcsolata Matyi úrral?
De én azt sem értettem, mikor a könyvhétről az egyik cikkben csupa monogrammal említették a résztvevőket.
Előzmény: Törölt nick (21393)
h8 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 21392
Nagy Gabi írta a literás cikket, tőle meg tudod kérdezni. (Este 7-kor kezdődő programokra már nem igazán megyek munkanapon, hacsak nem hardcore punk koncertről van szó :)
Előzmény: Törölt nick (21391)
Nagyerdessy Creative Commons License 2009.06.06 0 0 21388
U(jj)gyakorlat

Soha nem szerettem azokat az írásokat, ahol bizonyos támpontok közé szorították egyéniségem fantáziavilágát, így sorolva be egy ügyűségbe gondolatvilágom folyamát. Talán azért, mert az író és – általában – az olvasó nem volt felkészülve minderre. Túlságosan egyéniségfüggővé vált ez az inkább szerepjáték, mint műalkotás. Ezért is lehetett szűk körű együgyűséget sugárzó tevékenység. Próbálta ugyan befogadó képessé tenni a különböző szintű iskolákból ömlő változó egyéniséget képző emberek tudatában a szándékosan hiányzó eziránti képzett ingerszegénységű figyelemfelkeltést, de annyira túlteljesítette, hogy már napjainkban egyetemi szinten is gondot jelent az olvasás és annak értelmezése. És ez tényleg szomorú abban a korban, ahol az internet mint gondolat-megjelenési és befolyásolásra alkalmas hely ontja a másiktól való elzárkózás fontosságát az egymás közvetlen megismerése helyett. És ezt bőrünkön érezzük, mit is jelent. Túl sok a hamis próféta igaznak tűnő próféciája. És túl hangos. Ordibálás szintű az üres fecsegés. Mindez elszomorító-e? Emberöltőn túli idő dönti majd el, ha a feledés lassabban teríti be jótékony homállyal mindezt. Hogy minek nevezed az eddig leírtakat? Egyéniséged tudásfüggősége dönti el. Ezen lehet ugyan vitatkozni, ellen teóriákat építeni fel, de nem változtat rajta. Csak értékét növeli a körbevett értéktelenségben.
Én azokat az írásokat szeretem, amelyik belémkarolva elindul vélem, tanítva szórakoztat, és hosszútávon olyan tudással lát el, amely gondolkodtat. Hitet és alázatot ad abba a dimenzióba, ahol egyéniségem teste él és mozog. Téve ezt embertársaim felé. Hogy becsülendő erény-e ez? Mostanában, ahol a testi éhség csillapítása fontosabb a szellem száguldásánál, elgondolkodtató. Mint ahogy a hit és az alázat létjogosultsága is megkérdőjelezhető e. Hogy miért fontos mindezen gondolatmenet? Talán azért, mert a gondolkodó ember egyénisége megköveteli, hisz megszegte a táplálkozási láncolatban a helyének beazonosíthatóságát, és vagy nem akarja visszaállítani, vagy már nem tudja. Mi köze van mindehhez az irodalomnak? Ő rakja össze azokat az időcserepeket képpé, ami valamikor valamiért összezúzódott. És rajta függ, hasonlít e az eredetihez, vagy teljesen új képed ad e. És ugye ettől függ az a spirál, ahol az élővilág az ember kényszerével spirálisan, vagy visszatérően, és milyen hullámtávban mozog az általa betöltött dimenziókban, mint függetlennek képzelt függőség. Na ez az a pont, ahol abba kell most hagynom ezen gondolatmenetet! Csupán azért, mert e téma iránt innentől fennáll a funkcionális analfabetizmus, mint meg nem értés dühfejlődése.
És ugye, az eddigiek befogadóképességének ismeretanyagát is bővíteni kell, ha egyáltalán felkeltettem ez irányú érdeklődést az olvasómban.
2009-06-06
h8 Creative Commons License 2009.06.06 0 0 21387
Gondolom, azóta már megtaláltad a Literán:
díjkiosztó
Előzmény: Törölt nick (21385)
gábornok Creative Commons License 2009.06.05 0 0 21386
Sajnos szinte biztos, rossz helyre adták, uis nem én kaptam.. :-P  @->--
Előzmény: Törölt nick (21385)
gábornok Creative Commons License 2009.06.04 0 0 21384
Hallgatom én is, félfüllel néha. Nem rossz!
Előzmény: Törölt nick (21383)
h8 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 21382
Bénázok.
Előzmény: h8 (21381)
h8 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 21381
No, szóval csak néhány képet akartam linkelni, de most kiderül, megy-e:
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank"> <img src="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP_www.kepfeltoltes.hu_.jpg"></a>


Esterházy-fanoknak néhány kép a Kalligram-kiadóvezér Szigeti László 60. szülinapjának nyilvános köszöntéséről.
(A szereplők nevei elvileg kiderülnek a fájlnevekből, vagy - hiúság hiúsága - kis adalék itt: <a href="http://irodalmijelen.hu/?q=node/2490" target="_blank">Kifulladásig könyvbemutatók</a>

<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">EP-t lesve</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">röhögős</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-Szigeti-Esterhazy_tolmacs_Migas-Kurucz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">Isten-Isten</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-Szigeti-Esterhazy_tolmacs_Migas-Kurucz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank"> totál</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-Szigeti-Esterhazy_tolmacs_Migas-Kurucz3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank"> szintén vigyorgós</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">csodál</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">EP még mindig olvas</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">nagyon röhögtet</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti_EP8_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">EP összezár</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-EP9_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">sötét</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-szlovak_nagykovet_NadasP-szlovak_forditasaval_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">szlovákra fordított Nádas Pétert kap a szlovák nagykövet</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-Szigeti-Migas_kurucz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">szlovák-magyar</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-kalligram-szlovak-nagykovet-Migas-igazgato-Kurucz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" target="_blank">szlovák-szlovák</a>

Egyébként komolyan meglepődtem, mennyi olyan író vett rész a kalligramos könyvbemutatón, akiknek nem volt semmi érdekeltsége éppen. Ha én felismertem 6-7 írót a rossz arcmemóriámmal (és modorommal:), akkor tucatjával tolonghattak a Szlovák Intézetben, ahol EP a "Hajrá Szlovákia! Hajrá magyarok!" szlogennel poenkodott.
Előzmény: gábornok (21378)
h8 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 21380
Bénázok?
EP olvas
Előzmény: h8 (21379)
h8 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 21379
[link http://kepfeltoltes.hu/view/090604/0602-Szigeti-Esterhazy_tolmacs_Migas-Kurucz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]teszt[/link]
Előzmény: gábornok (21378)
gábornok Creative Commons License 2009.06.01 0 0 21378
Kedveseim, épp most háttérrádióztam a 'királyin', eptől a 0 kunst-ot olvták fel szépen, utcsóbb szerzőjúvolt. csíp(t)em. :-)
gábornok Creative Commons License 2009.04.24 0 0 21377
Ameddig morálesen nem vonnak kérdőre, mor(ál)esre nem tanítanak.. :-( 
Előzmény: porfofo (21376)
porfofo Creative Commons License 2009.04.24 0 0 21376
"eddigi indexes hozzászólásaid kétharmada vele foglalkozik"

h8 már lebuktatott, hogy gerillamarkelingelek. :-)
Előzmény: Törölt nick (21375)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 21375

Annak ellenére, hogy "rá-ránézegetsz" az írónő honlapjára, az eddigi indexes hozzászólásaid kétharmada vele foglalkozik.

 

A közbeszédről pedig nekem az a véleményem, hogy az ún. magas irodalom sem része a közbeszédnek. Egyrészt. Másrészt Görgey Etelka nevére 1300 találatot dob ki a gugli. Azt írtad korábban, hogy nem sikerült berobbannia a köztudatba. Én ennyi guglis találattal azért ezt nem egészen így látom. A jelek szerint abban a műfajban, amelyben alkot, van elfogadottsága és olvasóközönsége.

Előzmény: porfofo (21370)
Rorimack Creative Commons License 2009.04.23 0 0 21374
Hát, az általad belinkelt oldalon, plusz ekultúra, könyvesblog, scifi oldalak...
Előzmény: porfofo (21373)
porfofo Creative Commons License 2009.04.23 0 0 21373
Miután válaszoltam, rájöttem, hogy a Csodaidőkre gondolsz. Először azt hittem, a többi, névvel nem említettre. Bocs. :)

Sok helyen fogadnak szívesen írást, kritikát - írtad. Tényleg? Hol?
Előzmény: Rorimack (21371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!