...amit új korában kapott... Most viszont 2010-t írunk. Változik/fejlődik az autó- és a kenőolajipar is. Csak mi maradunk szépek és okosak. :-)
...Specifications and Approvals... -builder approvals: gyártóművi jóváhagyás A gépjárműgyártó által közzétett követelményrendszer, mely teljesítését mindkét féltől független laboratórium igazolja és ellenőrzi.
-recommended for use: ajánlás A kenőolajgyártó nyilatkozata az olaj (általa vélt) felhasználhatóságáról. Ami vagy igaz, vagy nem. De senki nem ellenőrzi.
Itt két, egymástól lényegesen különböző dologról van szó.
...gyári olajajánló... Ennél mi a gyáribb olajajánló?
Ha elfogadod egy "csak" szerelő véleményét, bár már 10. éve egy triesti Fiat érdekeltségnél dolgozom, ill. végzem a munkám. Tény, nem utcai autók a fő profilunk, de asszem ez nem hátrány. :-)
Szvsz használd nyugodtan - és most ellentmondok az olajguruknak - a Mobil1 0W-40-es New Life olajat. Rendelkezik minden olyan ajánlással, amit a Fiat kér, sőőőőőt ....
... jók a tapasztalatok vele, hosszú futású motorok megbontása után, pedig ezek a vasak jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ugyan mi nem ezt használjuk, mert ugye ez a szponzorálótól függ, de más garázsoknál nagyon elégedettek vele.
... de tégy belátásod szerint.
Sajátomba Castrolt használok, de ez nem jelenti nálam, hogy ne ismerjem el valamiről a minőséget és megfelelőséget, ha az jó és tökéletesen végzi a dolgát.
Én, mint előzőben írtam, a manuálban Seleniak 5W-40-et találtam, Fiat 9,55535-M előírással. Ezzel a Mobil1 0W-40 is rendelkezik, és mint az előbb írtam a viszkozitási értékei is majdnem azonosak. Legalább is a gyártó lapja szerint:
Specifications and Approvals
Mobil 1 0W-40 meets or exceeds the following industry specifications:
0W-40
API SM/SL/SJ/CF
X
ACEA A3/B3
X
A3/B4
X
NISSAN GT-R
X
Mobil 1 0W-40 has the following builder approvals:
0W-40
MB-Approval 229.3
X
MB-Approval 229.5
X
OPEL Long Life Service Fill GM-LL-A-025
X
OPEL Diesel Service Fill GM-LL-B-025
X
BMW LONGLIFE OIL 01
X
VW 502 00
X
VW 505 00
X
PORSCHE A40
X
Mobil 1 0W-40 is recommended for use in applications requiring:
0W-40
SAAB
X
FIAT FIAT 9.55535 - M2
X
FIAT FIAT 9.55535 - N2
X
FIAT FIAT 9.55535 - Z2
X
Köszönöm a választ, bár a nálam lévő kezelési utasításban, amit az autó új korában kapott, ott az szerepel, hogy SeleniaK 5W-40 ( Fiat 9.55535-M ):-o
Ennek a jóváhagyásnak pedig megfelel a Mobil1 0W-40, sőt a viszkozitási értékei is azonosak. A Mobil1 - nek 40 C° -on 80 cSt, 100 C°-on 14,3 cSt. A SeleniaK - nak pedig 15 C°-on 86 cSt, 100 C°-on pedig 14,2. ( itt 40 C°-on nincs érték megadva )
A Mobil1 gyári adatlapján meg látom a Fiat ajánlást. :-) ( ? )
Tudni tudjak, de nem kell, mert most azt a Castrolt, ami Kelet Europanak megy azt a Mol tolti. Ugyhogy Botond olajat vesztek meg Castrol aron. Castrol az egy csomagolo ceg, innen onnan veszi az olajat es ennyi. El kell felejteni. Leteszteltem 5-6 markat es meg a Luk Oil szintetikus is jobb, mint a Castrol Edge full synt 5-30-as. A legjobb ami most piacon van az az EuroLube es a Mobil.
Ehhez a modellhez az ideális (a gyári követeményeknek 100%-ig megfelelő) megoldást a VW 502 00 jóváhagyású motorolajok jelentik, az általad emliített Magnatec 5W-40 C3 pedig ennek teljes mértékben megfelel. Az olajcseréhez 3,20 liter olaj szükséges.
A Grande Punto különböző (1.4 8V, 1.4 16V és 1.4 16V T-Jet) "egynégyes" motorjaihoz a gyár egységesen Fiat 9.55535 S-2 jóváhagyású motorolaj használatát írja elő amelynek (a Fiat szenírása értelmében) valóban csak 5W-40-es motorolajok felelnek meg. A Selenia választékából ezzel a jóváhagyással a K Pure Energy 5W-40 motorolaj rendelkezik (a további indulók száma ebben a versenyszámban legjobb tudomásom szerint elég karcsú: Castrol Edge 5W-40 A3/B4 és Fuchs Titan Gt1 5W-40). A jóváhagyás főbb műszaki követelményeinek (ACEA C3, MB 229.51, API SM/CF) az általad említett 0W-40-es Mobil motorolaj nem felel meg teljes mértékben, ha a Mobil termékei közül szeretnél választani akkor szvsz az ESP Formula 5W-30 a megfelelő olaj ehhez az autóhoz.
Van egy 1,4-es Grande Puntóm és olajat szeretnék váltani. Most vettem három napja az autót, amibe 26 ezer kilométer van. Eddig a volt tulaj szervizbe cseréltette mindíg, ott SeleniaK 5W-40-es olajat használtak, igaz a számlákon 20K-s szerepel.
Én eddig Mobil1 0W-40 -es olajat használtam az öreg Toyotámba is és elégedett voltam vele, ezért is gondoltam, a Fiatba is ezt tennék. A Grande topikon egy kivétellel leszóltak, hogy az vékony bele, meg nem is belevaló. Kikérném a Ti véleményeteket is. Thx! Az autómnak a jobbat akarom, így kérnék választ. Most nem az anyagiakra kérnék hivatkozni, az legyen az én bajom, bár akkora különbség nincs árban.
Köszönöm. A 30 és a 40 között még vacillálok. A kevés km és a rövid utak miatt talán a 30-ast preferálnám, de mivel mennek hosszú útra is nyáron (Bécs, Spanyolország), talán mégis a 40-es is jó lenne. Sajnos nem tudom, milyen olaj van most a kocsiban.
Adott egy 2003-as Honda Civic, 1.4-es, 90 lovas változat.
Kérdés, hogy milyen olajat lenne érdemes venni bele? Mik a gyártóművi előírások erre a típusra? Toyotásként én 0W30 vagy 0W40-et tennék bele, de nem tudom, hogy mennyire háklisak a Honda motorok az olajra.
Az autót leginkább rövid távokra használják hideg motorral, de persze lesznek hosszabb utak is. Fontos lehet, hogy az autóban valós 20 ezer km van jelenleg. :)
Szerintetek az normális, hogy Vw márkaszervizben 8000km-t futott 1éves 1.6 8V Golfba 10W-40es olajat rakjanak ?????? Én a 200.000km-t futott kocsimban is 5W-10-et használok és nem eszi....
Most ajánlottak nekem (a 1.9D ,vwt4 hez),Mol transit 10w-40 es olajat,elég jó áron.Viszont nem szerepel rajta a vw minősítés(mint általában a Mol olajokon),nem tudom miért.
Van e tapasztalat a Mol olajakkal kapcsolatban?Illetve a vw minősítés nélkül ,foglalkozzak e vele?
" ... nem kell e ragaszkodnom feltétlen az 500 00-hoz? ... az 505 00 is épp oly jó nekem!?! ... "
Tény és való hogy a VW 500 00 jóváhagyású motorolajok többsége rendelkezik a VW 505 00 jóváhagyással is de ez ne tévesszen meg, ragaszkodnod az 505 00 (vagy az előző szösszenetben említett 505 01, 507 00) jóváhagyáshoz érdemes.
A (turbó)dízel VW motorokhoz a VW 505 00, 505 01 és az 507 00 jóváhagyású motorolajok használhatóak, a VW 502 00 jóváhagyás (önmagában csak) a benzinüzemű motorok követelményeinek felel meg.
Az lenne a kérdésem hogy 1992-es,1,9 D vw transporterbe(300 000km) milyen olajakat tehetek?
-Azt hiszem 10w-40 ami kell bele.Ezt már több helyen is mondták(igaz a postánál 15w-s olajat használtak ugyanebbe az autókba(5000db).És erre esküdtek.)!
A könyvébe a vw 500 00 minősítésű olaj szerepel.Az most azt jelenti hogy ha jót akarok a motoromnak,akkor ennek az értéknek mindenképp szerepelnie kell az olajon??? Azért kérdezem így ,mert egy olaj kereskedő(cég) azt mondta ami ezt a minősítést túlhaladja(502 00,505 00 ,....stb.)azok mind jók nekem,nem kell feltétlen keresnem a dobozon az 500 00,-t! Ez így van?????
Illetve még 1 kérdés:Olajszűrő gyári száma 569.Az "olaj kereskedő cég".Azt mondta az 520 -as számú szűrő ugyanaz a méret,és mindenben megeggyezik az enyémmek(569-el).
Létezik ilyen?Ha igen ,a gyári könyv miért nem említi?Vagy csak nagyon eladó neki?
Az autód szánmra nincs jelentősége a két olaj közötti tartalmi különbségnek. Számodra az ár lehet kiválasztási szempont. A VW 504 00 a Castrolnál olcsóbb. A VW 502 00 a Valvoline-bál olcsóbb. Minden jelentős gyártó rendelkezik mindkét normát teljesítő motorolajokkal. 4 liter motorolajat kell venned, és az biztos elég lesz.
Motor és váltóolajcsere elött vagyok, Shell Rimula M6 10W-40 (MB 228,5) kellene a mociba,és ATF 3353 (MB 236,12) pedig a váltóba. Tudtok nekem ajánlani valami kedvezőbb árú beszerzési lehetőséget ?
Ehhez a (6 fokozatú) DSG váltóhoz VW G 052 182 jóváhagyású hajtóműolaj szükséges. Legjobb tudomásom szerint ilyen tudású löttyhöz (a csere mennyiségével egyező kiszerelésű kannácskában) jelenleg csak szakszervizben juthatsz hozzá .
az EDGE szerintem nagyon jó olaj. ne általánosíts abból amit mondtam. az csak 1 ember véleménye 1 bizonyos szervizben és mi pont oda hordjuk a vasat mert ott vettük.
Egyetértek bravuraval, szvsz ehhez az autóhoz az általad említett olajok közül valóban a (B71 2296 jóváhagyású) Future 9000 5W-30 az ideális megoldás (hozzáfűzve hogy egyre több más gyártónak is vannak már PSA jóváhagyású motorolajai).
" .... A szakműhelyben 2 féle, az egyik műhely az 5W-40-es a másik meg az 5W-30 Total olajat tenné az autómba. Mind a 2 megindokolta, hogy miért azt. ... "
Mindkettőnek igaza van, sőt... A rendelkezésemre álló infók szerint akár még 0W-30-as és 10W-40-es motorolajok sincsenek a technika ellenére. Ha jellemzően rövid távon, városban jársz akkor szvsz célszerű 0W-30-as vagy az 5W-30-as olajok közül válogatni, vegyes vagy kimondottan hosszútávú üzemben (a megfelelő jóváhagyású) 5W-40-es vagy 10W-40-es olajok is szóba jöhetnek.
Abban kérem a segítségeteket, hogy kibogozzuk: milyen viszkozitású oil kell az autómba. 2007-es 1.6 16v benzines Picassóm van, a régebbi kasznis. A szakműhelyben 2 féle, az egyik műhely az 5W-40-es a másik meg az 5W-30 Total olajat tenné az autómba. Mind a 2 megindokolta, hogy miért azt.
Átnyálaztam a fórumot, de nem igazán tudok dönteni. Van egy 1998 skoda octavi 1.6 55kw AEE motorkódú csoda a tulajdonomban. Jelenleg 260000km van benne, de 160000km-nél volt egy motor general (egy picit széthajtottam) az lenne a kérdésem, hogy melyik olajat tegyem bele, sokan írják a VALVOLINE MAXLIFE 10W40-est utoljára CASTROL EDGE SPORT 10W60-ast tettem bele, a fórumba azt olvastam, hogy legalább VW VW 500.00 jóváhagyású olajat tegyek bele, de ha jót akarok érdemes a VW 501.01 jóváhagyású olajat beletenni. Mostanában áttértem a tatás vezetésre, de előfordul még velem, hogy taposom szegényt. illetve mivel lehetne "átmosni" a motort olajcsere előtt? A választ előre is köszönöm!
Nem. Abba 10W50-et rak a szerviz. Azt hogy nekem ajánlották többen, csak példának hoztam fel arra hogy a Jazz-be nem ajánlják a Castrolt. Ja azt elfelejtettem a régebbi hsz-ba írni, hogy a gyári olajjal is volt egy kis zakatolás hidegen, de olajcserével megszűnt teljesen és melegen is sokkal csendesebb lett. De csak pár száz kilométerig. Ezért is kérdezem, hogy a 0W30 és 10W40 között ennyi különbség lenne?
" .... Haverom aprilia touno-ja is zörög a Castroltól rendesen, meg a váltója se a legtökéletesebb. Bár mások meg ajánlották, hogy a Castrol edge jó olaj. ... "
Ezt úgy értsem hogy az Apriliában Castrol Edge van? Ez kb olyan mint amikor a húst nem olajon hanem motorolajon sütöd - az sem lesz a legtökéletesebb....
Ha év végén rátaláltam volna az Eneos olajra akkor az lenne most benne a 0W20-as mert az a gyári olaja is de sajnos csak olajcsere után láttam, hogy már nálunk is forgalmazzák. Haverom aprilia touno-ja is zörög a Castroltól rendesen, meg a váltója se a legtökéletesebb. Bár mások meg ajánlották, hogy a Castrol edge jó olaj.
nálunk a kedvesemnek van 1 2006-s JAZZ. már van benne legalább 11000km. rendszeresen évente 1szer elviszem olajcserére oda ahol vettük. kikötésem volt a vásárlásnál hogy a szervizanyagot én viszem mivel ezzel kereskedek. azt mondták hogy bármilyen olajat vihetek de Castrolt ne mert azt nem ajánlják ebbe a típusba egyik modelbe se. mi Mobil 5w40 használunk azóta, igaz az évi 5 esetleg 6 ezer km-t se futja le.
A szervizt mikor felhívtam Mobil 10W40-est ajánlottak, ezért vittem inkább Castrol 0W30-at amit annyiért vettem amennyiért ők kínálták a Mobilt. A másik kocsit nem én intéztem, abba ők adták az olajat. Akkor biztos a Mobil super olajról van szó. Mikor kérdeztem vihetek-e olajat azt mondták, hogy igen csak bontatlanul meg 15W40-nél ne legyen rosszabb. A könyv szerint 0W20, 0W30, 0W40, 5W30, 5W40, 10W30, 10W40 jó bele. API SL, ACEA A1, A3. De a kérdésem inkább az lenne, hogy a 2 olaj között hidegen ennyi különbség lenne motorzaj téren?
Az ExxonMobil-nak Mobil1 10w-40-es motorolaja nincs. Van Mobil Super 2000 (Super M) 10W-40 motorolaja. Van Mobil 1 New Life (Protection Formula) 0W-40 motorolaja.
Sziasztok. Van a családban 2 Honda Jazz, nagyjából egyforma kevés kilométerrel. Az egyiknek teljesen hidegen gyorsításkor van egy nagyon halk zakatoló hangja pár száz méterig, meg picit hangosabb is a motorja. A másiknál semmi ilyesmi nem hallható. Attól lehetséges ez, hogy a halkabba 10W40 Mobil1 van, a hangosabba meg 0W30 Castrol. Szóval a vékonyabb olajtól lehet ekkora különbség motorzaj terén?? Előre is köszi a választ.
Nem tudom hogy van-e a földkerekségen olyan magát valamire tartó kenőanyaggyártó akinek ne lenne a te autódhoz előírt Ford (WSS-M2C-913A vagy B vagy C) jóváhagyású motorolaja (a Castrol választékából pl. a Magnatec 5W-30 A1 rendelkezik ezzel a jóváhagyással).
Az általad jelenleg használt Edge 5W-30 motorolaj egyébként egy hangyaf...nyival mér "vastagabb" is a Ford jóváhagyású motorolajoknál de szvsz don't worry, be happy, egy 11 éves autónál ez már nem okoz semmi gondot.
Létezik, hogy az olajszűrő háza benyomódott mikor kézzel tekerte fel az illető? Mann-filter olajszűrőről van szó. Szerintem ezeket max. csak szerszámmal lehet benyomni.
Használtan vettem egy 1999-es Ford focus-t 1.6 Zetec motorral. Castrol Edge 5W30-as olajat raktam bele, de valahol azt említették, hogy ez 'vékony' olaj a Ford ezen évjáratú motorjaihoz, emlékem szerint (sajnos gépkönyvet elkavartam valahol) viszkozitás szerint ezt ajánlotta a gyártó, viszont tény hogy a flakonon Ford jóváhagyást nem láttam. Van valamelyik gyártónak kimondottan 'Ford' 5W30-as olaja, vagy ez a Castrol is megfelel ehhez a géphez ?
köszi. azota megoldodott, egyik mol kut átvette. a masik mol kut nem, ahogy egy shell sem.
pedig blokkal vettem boltban, tehát elvileg termekdijj megfizetve. viszont honnan tudhatnam,hogy maga a kút hogyismondják ezt szabatosan - szerződött partner-e visszgyűttésre ?! szóval valami paragrafus ?!
A Valvoline MaxLife 10W-40 teljesíti az autó gyártásakor meghatározott olajkövetelményeket. Mérlegelésre érdemes szempontok: - 6 literre van szükség. - 2004-ben érvényes ACEA: A3 normát teljesíti.
A.; 2002-es kb 100ekm Daewoo Matiz-ba milyen és mennyi olaj való (igaz hogy csak 2,7l?) ? Azért "kb", mert használtan lett véve, és ismerve a magyar viszonyokat... Magnatec 5W30 jó bele? vagy inkább más?
B.; Tutti 50ekm-es (saját) Opel Corsa 1,2 benzines, 2003 (ráncfelvarrás előtti) érdemes Edge Sport 0w40-et tenni? Főleg városban használjuk 3-6km-es távokon. Meg néha autópályán stabil 130 ;-) Eddig 5w30 Edge / Magnatec volt benne. Egy csereperiódus alatt max 0,5-1 "olajpálca osztást" csipegetett el.
C.; 5 ajtós 10 éves Suzuki Swift 100e feletti km milyen olajat kíván, és mennyit?
Köszönöm a segitséget,szeretnék kérni még egy kis segitségett én ezt a motorolajat néztem ki MaxLife Motor Oil 10W40 5l ez jó árban van és az alábbi jóváhagyásokkal rendelkezik ebben benn van a ACEA: A3 _is szerinted beletehetem jó választás?
API SL/CF
ACEA A3-02, B3-98
TÜV
Rövid leírás az oljaról.
A Valvoline MaxLife Motor Oil egy új motorolaj, amely speciálisan a sokat futott személygépjárművek számára lett kifejlesztve. Az öregebb motorok hajlamosak a teljesítmény csökkenésére és az olajfogyasztás növekedésére. A Valvoline MaxLife tudományosan kifejlesztett adalékanyag rendszere segít lelassítani a kopási folyamatot és maximalizálni a motor élettartalmát. Olyan személyautók és kisteherautók motorjainak lett tervezve, melyek több mint 100 ezer km-t futottak. Nem Old Timerek számára tervezték.
Így a XXI. században egy szintetikus 5W-40-t ajánlanék. Minden jelentős gyártónál található ilyen. Szerintem, most a Q8 Excel 5W-40 a legjobb ár/érték arányú termék a piacon.
Nemrég vásároltam egy peugeot 405 SRI.2.0. Break 95_évjáratú autót.Kérdésem a következő lenne,hogy milyen olajat rakjak belle ami nem gagyi továbbá szintetikus vagy félszintetikus legyen.Segitségetket ellöre is köszönöm.
Ehhez az autóhoz (mivel 2003-ban még nem léteztek a Fiat kenőanyag jóváhagyások) SAE 10W-40-es ACEA A3-as vagy SAE 5W-30-as ACEA A1-es minősítésű motorolajok használhatóak.
Egyetértek. Az ajánlott valóban 5W-30, de van a kez. könyvben egy vonaldiagram, ami mutatja a különböző hideg- és melegoldali viszkozitások használhatóságát (hidegoldalon a dermedéspontot, melegoldalon nem tudom mit), mint a Suzuki könyvében is. Nem vagyok biztos benne, de lehet, hogy a 20W-50-esről is vannak adatok.
Milyen olaj való egy Fiat Stiloba (kolleganőnek kellene tudni a rendeléshez és nincs a kocsihoz kezelési könyv)? 2003, 1.6 16v, 76 kW, benzin. Főleg autóúton, hosszú távon használják a kocsit.
" ... Minden olaj teljesíti a gyári előírásokat, mely API: SL vagy jobb (SM) és SAE: 5W-30-as. .... a SAE: 5W-40-es viszkozitás nem szerepel a gyári előírásban ... "
Lehet hogy én nem értek hozzá de ha egy adott motorhoz elfogadják az 5W-30-as és a 10W-30-as (sőt még a 15W-40-es) SAE osztályú olajokat is akkor szvsz egy 5W-40-es olaj használata nagy valószínűséggel nem tesz kárt a technikában.
Az általad említett Castrol Magnatec A1 5W-30 motorolaj API SL, ILSAC GF-3 minősítése miatt alkalmas Chevrolet (Daewoo) gépjármű motorjába is.
Tehát: - nem az összes ACEA A1-t teljesítő motorolaj alkalmas, - a csak ACEA A1-t teljesítő motorolaj nem alkalmas, - az ACEA A1-t teljesítő motorolajok közül csak az API SL, ILSAC GF-3-t is teljesítők alkalmasak.
...nem néztél... Nem. Minden olaj teljesíti a gyári előírásokat, mely API: SL vagy jobb (SM) és SAE: 5W-30-as. Mint említették, a SAE: 5W-40-es viszkozitás nem szerepel a gyári előírásban.
...Fordokba való... Fordokba is való.
...nem a legjobb megoldásnak... A gyártóművi olaj előírásra nincs hatással a mi véleményünk.
Úgy néz ki elszállítják kicserélik. Az a helyzet hogy a 2007es flakonok folytak, a kupakok bár volt rajtuk záró simán letekerhetőek voltak, ráhúztam izomból az egyiket és utána már zárt, le is szakította a zárót mikor újbol kitekertem. Engem az zavar hogy azért mindenki fejleszt és nem biztos hogy egyforma a 2 gyártás. (mindazonáltal levegőt kapott lehet már 2007ben)
Vettem 5-30as total future olajat, a flakonokon a dátumok: 2007es 2 darab, 2009es 2 darab. Olajfolyást tapasztaltam (kupaktol flako naljáig) a kupakok nem zártak jól, gyakorlatilag simán letekerhetőek voltak 2 darab flako nesetében. Be szabad önteni? Matricák jók, 2 flakon aljába bele van nyomva a total márkajel.
1x már volt ilyen, amikor én szintén Daewoo-t kérdeztem, és Mantec az ILSAC-cal jött, hogy amiatt jó bele az A1, mert az SL-t és az ILSAC-ot is kielégíti.
A mantec által jelzett Magnatec 5W-30 A1 és az Aral High Tronic F motorolajok valóban rendelkeznek a modellhez előírt API SL minősítéssel (is), viszont a Nubira gyári ajánlásában (legjobb tudomásom szerint) az 5W-30-as SAE osztály mellett szerepel a 10W-30-as sőt a 15W-40-es is. Ennek tükrében nem gondolom hogy a korábban említett Magnatec 5W-40 C3 használata bármi gondot is előidézne, illetve a "karcsú viszkozitású" A1-es olajokat nem a legjobb megoldásnak tartom ehhez az autóhoz.
Az A1 jelű tudtommal Fordokba való. Én úgy tudom, A3 kell bele. Az általad leírt Castrol, Aral A1, a Total A5, a többit nem tudom, de olyanokat úgysem vennék.
Nem szűntem meg, ha valakinek tudok segíteni akkor természetesen továbbra is segítek.
A Magnatec egy termék családot takar amelynek Magyarországon is több változata van forgalomban, ezek egyike a Magnatec 5W-40 C3. A Te esetedben (illetve a Nubira esetében) nem a C3 jelölés a mérvadó hanem az adott modellhez előírt API SL (vagy az azt meghaladó SM) minősítés megléte. Ennek a követelménynek a Magnatec termékcsalád tagjai közül több is megfelel.
Kösz' Béla, úgy láttam, hogy már régóta távol vagy, ezért címeztem Mantecnek a kérdést :-). Akkor a vásárlásnál figyelni kell a C3 jelölésre? (Ezért kérdeztem, hogy többféle van-e.)
" ... Castrol Magnatecből csak egyféle létezik? .... "
Legalább 20 különböző Magnatec változat létezik, de a Magnatec 5W-40 C3 a földkerekség minden pontján azonos minősítésekkel és jóváhagyásokkal kerül forgalomba.
" ... Castrol olajajánló, eszerint Daewoo Nubira 1.6 2003 évj.-hoz jó a Magnatec C3. ... "
Ez így van mivel a Magnatec 5W-40 C3 a gyártó által előírt (API SL) minősítést meghaladó (API SM) minősítéssel rendelkezik.
Szerinted Castrol Magnatecből csak egyféle létezik? Egy olajbolt honlapján van Castrol olajajánló, eszerint Daewoo Nubira 1.6 2003 évj.-hoz jó a Magnatec C3. Viszont ha továbbmegyek a rendeléshez, akkor ehhez az olajhoz ez van írva (többek között): "elsősorban a korszerű, közös nyomásterű, részecskeszűrővel felszerelt dízelüzemű személygépkocsikhoz ajánlott motorolaj." Tehetek ilyet az említett autóba?
Az említett motorolaj nem teljesíti a gyártóművi előírást. Az Agip ACEA: B4, SAE: 5-40-t teljesítő motorolajai: Agip Tecsint SL 5W-40 Agip extra HTS 5W-40.
Áruk azonban - például a Q8 Excel 5W-40 1.400,- Ft/l árához képest - irracionális.
Mobil SHC Formula LD 0W-30 BP Visco 7000 LonhlifeII 0W-30 Shell Helix Ultra X 0W-30 Fuchs Titan Supersyn LL Plus 0W-30 Liqui Moly Longtime Plus 0W-30 Repsol Elite Eco XXI 0W-30 Addinol Mega light MV 039 0W-30 OMV Bixxol Special V6 0W-30
Manapság a VW 504 00 van érvényben. Ebben lényegesen nagyobb a kínálat:
AGIP Formula Future SAE 5W-30 ARAL SuperTronic Longlife III Castrol Castrol EDGE SAE 5W-30 Elf Solaris LLX 5W-30 LIQUI MOLY Top Tec 4200 5W-30 Mobil 1 ESP Formula 5W30 MOL MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30 ÖMV Bixxol Special V7 Shell Helix Ultra Extra 5W-30 Shell Helix Ultra VX5W-30 Total Quartz INEO 504-507 5W-30 Valvoline SynPower XL-III 5W-30 Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III Addinol Giga Light MV 0530 LL 5W-30 Addinol Mega Light MV 0539 LE 5W-30 Q8 Formula V Long Life 5W-30 Meguin Compatible VW 5W-30 Repsol Elite Longlife 50700/50400 5W-30 Selénia Multipower VW 5W-30 Motul Specific 504 00-507 00 SAE 5W-30 Statoil LazerWay LL 5W-30 Rowe Hightec Eco Synt 5W-30 Longlife III Igol Process 504/507
Most lettem felvilágosítva (jogosan) hogy nem jó olaj van az autómban. Audi 1.8T 151LE 10w 60 as Castrol Edge Sport van benne most. Autósboltos ajánlására :(
Felhívták a figyelmem hogy 503.00 minősítésű olaj kell ebbe a motorba. Milyen olaj ami ezzel a minősítéssel rendelkezik? Milyen típust keressek? ami jó is?
5000KM-ert mentem ezzel az olajjal, remélem nem okozott kárt a motorban. Bár a minap egy olajgombát kellett cserélnem mert kigyulladt a lámpa :(
MTZ T25 traktorba (1990 körüli évjárat) milyen motorolajat ajánlotok illetve mennyi a feltöltési mennyiség? Csereperiódus? Illetve egyéb folyadékok (váltó, hidraulika) milyen kell bele és mennyi? Traktorokhoz teljesen sötét vagyok.. :) Barátoméknak van egy ilyen traki és olajcserét még nem nagyon látott, bár használni sem használták sokat. 400 üzemóra van benne összesen.
az olaj analízissel kapcsolatban: (nem adom fel :-) szereztem egy kivonatot, azaz mérési eredményt, de én nem vagyok olajguru ezért nem ebből eldönteni, hogy van -e értelme a mérésnek, csak kamu amit analizálnak stb.
segítenél értékleni? hogyan juttathatnám el neked a PDF fájlt?
mindenképpen valami 5W30-40 olajat szeretnék inkább csak nem tudok dönteni. Olyat is hallatom h 30-ast nem szabad bár szerintem az is bírná.
A total quartz 5w40 és 10w40 már régóta használjuk(tuk) 3-4 autónál és semmi gond nem volt ezért .
De amit írtam h szebb hangja lett az agip-tól(gyorsba kellett és csak agip volt) ,az bizonytalanított el h milyen legyen beletéve legközelebb. 5w30 total quartz future-ről mi a véleményed? esetleg 0w30?
Ehhez a modellhez ACEA B1 vagy API CF-4 minősítésű SAE 5W-30as, 10W-40-es vagy 15W-40-es motorolajok használhatóak. Az alternatívaként megadott minősítések közül az API CF-4-est szerencsésebb megoldásnak tartom (és emellett olcsóbb is), de ezt nem a személyautóhoz szánt motorolajok között célszerű keresni. A motor feltöltési mennyisége 7,60 liter, a csereciklus 30 ezer km.
Néhány ennek megfelelő olaj (a teljesség igénye nélkül):
Nisssan Cabstar 2009 2.5dci(renault) yd25 81KW teherautóhoz keresnék megfelelő olajat. Volt benne 5w40 Total quartz most 5w40 Agip(típusát nem tudom) van benne. Érdemes lenne megpróbálni a gyári? Elf olajat? Vagy total = elf ? mert 1cég lett.
Lehetséges h az agip olajtól szebb hangja lett a motornak? Vagy inkább azért mert friss vagy csak beképzelés :)
ez nem kötekedés!!! ha elolvasod és értelmezed akkor talán rájössz hogy min röhögünk a bejegyzés óta!!! ekkora eget verő baromságot már rég láttunk!!!!!!-)))))))))))))))))))))
Nekem úgy tűnt a Castrollal eddig rossz volt, az Eneossal jobb lett. A márkákon volt a hangsúly nem az olaj elhasználódásán. Bár szerintem akármennyire elhasznált a régi olaj (15ezer km után talán még nem olyan borzasztóan) attól miért rángat hidegen? Lehet csak én nem látom az összefüggést..
Amúgy abban igazatok van, hogy egy csereperiódus végén levő és egy "új" olaj között lehet érezhető különbség. Mondtam én, hogy kihagyok valamit.. :)))
Hétvégén belecsurgattam a szekérbe az Eneos 5W40-t. Még egyenlőre a hidegindítási különbségen kívül nem vettem észre változást. Eddig Castrol Magnatec C3 5W40 volt benne 15ezer Km-el. Reggelente a mínuszokban kicsit sz.rul ment. Nehezen indult, és rángatott, míg be nem melegedett.
Pusztán a történelmi hűség kedvéért: a BP "hosszabbítása" ma már nem British Petroleum hanem beyond petroleum (és ennek megfelelően már nem BP hanem bp).
Köszönöm.Az autójavítón nem válaszolnak még.A turbo hogy kezdi megadni magát?Mik a jelei?Mert állitólag olajfogyasztás,és teljesítményvesztés előjel nélkül is tönkre mehet.Köszi.
Az ehhez az autóhoz előírt VW 505 00 jóváhagyású motorolajok között az általad használt SAE 10W-40-nél sűrűbb (magasabb SAE osztályú) olaj a technika mai állása szerint nem létezik. Ha a motor szórja valahol az olajat azt szvsz a megfelelő tömítés cseréjével célszerű orvosolni.
Egyébként az 1 liter olajfogyasztás (ezeknél a motoroknál) 15 ezer km alatt szvsz szinte elenyésző mértékű.
A Mol részvényeseknek és a management tagjainak talán baráti a bolt árszintjével realizált nyereség. Az olaj felhasználói oldalról szemlélve az árak irreálisak, a netpiaci átlagos árak másfél, kétszeresei.
Kifejezetten hirdetik a Wearcheck szolgáltatásukat kifelé. De az ipari mérések árainak ismeretében flottaüzemeltetőknek, ipari olajrendszerek üzemeltetőinek éri csak meg.
PTR-555 Próbál meg a MÁV Északi Járműjavítóba/Bp,Kőbányai út,a piac után/vagy MÁV Szolnoki Járműjavító kft.nél.,illeteve Szombathely Vasjármű kft.Egy telefont,mailt megér.
Nem ismerem a hazai labor hátteret, tudomásom szerint a MOL-nak és a veszprémi egyetemnek van ilyen laborja de azt nem tudom hogy ezeken a helyeken milyen feltételekkel végeznek (külsős) méréseket.
" ... Tud valaki Mo.n vagy Európánan olyan helyröl ahol valami felfogható összegért olajat analizálnak? Szinesfém, fém tartalom, fentmaradó adalék mennyisége ... Nem valami hiper szuper eljárásra gondolok ... "
A színesfém tartalom és a fentmaradó adalék mennyisége szvsz azért olyan nagyon egyszerű eljárással nem állapítható meg....
Tud valaki Mo.n vagy Európánan olyan helyröl ahol valami felfogható összegért olajat analizálnak? Szinesfém, fém tartalom, fentmaradó adalék mennyisége stb.
Nem valami hiper szuper eljárásra gondolok ami minden részletet feltár csak egy olyan kb. alap ellenörzés h az olaj kuka vagy még használható... vagy h süríteni kell a csereperiósdust vagy jó amit eddig.
Nem mindig fogalmazok (annyira) talányosan, ez esetben valódi sörre gondoltam (jelesül a bambergi füstöltsörre amit csak a helyi szerzetesek főznek és tudomásom szerint Magyarországon nem forgalmazzák).
" ... a szintetikus olajok közül az észter alapolajjal rendelkezök jobbak, mint a PAO alapolajosak? ... "
Én inkább úgy fogalmaznék hogy létezik olyan észter alapolaj amelynek jobbak a tulajdonságai mint a PAO alapolajé, mivel többféle észter bázisú alapolaj létezik, amelyeknek az alapvető tulajdonságai (viszkozitási index, deremdéspont, párolgási veszteség) meglehetősen széles tartományban szórnak (az árukról nem is szólva). A PAO alapolajok ehhez viszonyítva "kiszámíthatóan viselkednek", minőségi jellemzőik szűk tartományban állandónak tekinthetőek.
" .... A lényeg, hogy a "szintetikus" (GROUP III) alapolajat a nagy gyártók (EXXON, Shell, BP, Conoco) is vásárolják .... "
Szvsz a Gp III (hidrokrakk) alapolaj az Gp III alapolaj a szintetikus pedig szintetikus, azaz a két fogalom nem összetévesztendő egymással. Tény és való hogy Dél-Koreában komoly HC gyártó üzemek vannak, de pl az ulsani üzemnek az ExxonMobil adja a HC gyártási technológiát, továbbá a Shell és a BP saját maga is előállít Gp III alapolajokat.
" ... Akkor lehetsz biztos hogy teljesen szintetikus kenőanyagot vásárolsz, ha az PAO észter (Polyalpha Olefin) alapolajból lett előállítva .... "
A PAO Gp IV, az észter bázisú alapolaj pedig Gp V alapolajként ismert, így a PAO/észter Gp IV + Gp V alapolajokból áll.
szvsz nem (volt) túl szerencsés a nick választásod....
Véleményem szerint a márka választása (Castrol, Mobil, Shell) olyan mint ha mondjuk a sörök között kellene választani. Ki mire esküszik. A lényeg hogy megfeleljen a gyártóművi előírásoknak.
Pontosan milyen autó, milyen motor és mik a gyártói előírásai (kezelésiben hátul megtalálod)? Én aszerint döntenék a két olaj közül, hogy melyik teljesíti tökéletesen a szabványokat.
A lényeg, hogy a "szintetikus" (GROUP III) alapolajat a nagy gyártók (EXXON, Shell, BP, Conoco) is vásárolják, általában távol-keleti gyártóktól (Mint ahogy adalék gyártó is kb. csak 4-5 db van LUBRIZOL, LUBRIFIN, BASF). Így ha ugyanazt a minőségi szintet el tudják érni saját beszállításból, olcsóbb lehet a végtermék, így megéri trükközni a kifejezésekkel. Akkor lehetsz biztos hogy teljesen szintetikus kenőanyagot vásárolsz, ha az PAO észter (Polyalpha Olefin) alapolajból lett előállítva.
1 haver hozott mobil nascart (amcsi olaj, már irtam) pdtdi-be azt mondta h azt mondták h jó bele de nem mertem +kockáztatni viszont a 1,5dcibe bele tettem és okés.
én személy szerint nem foglalkozom ilyen mélységig az olajokkal. ha megnézed én nem írok szakmailag az olajokról. kereskedő vagyok és Castrol vagy Shell olajválasztóból kinézem hogy az adott autóhoz milyen olaj kell. DE!!! az emberek 75-80%-át baromira nem érdekli hogy mit ír a katalógus mert az úgy is drága. a legfogyósabb olaj 10w40, 5w40 legyen az pl 2006-os vagy 1995-ös autó /szándékosan nem írok márkát/ . annyira tök de mindegy hogy mi való bele. ha te autód 1000km-en megeszik mondjuk 5-7dl olajat és a gyári előírás mondjuk 5w30 TE MEGVESZED??? vagy teszel bele 10w40-est és talán felezed az olajfogyást?? az anyagi oldaláról nem is beszélve. ezek sajnos tények!!!
(ezt a köszit csalódott hangsúllyal is "mondhatom", amivel arra gondolok, hogy milyen kifinomult marketing van ezen a piacon, és nehezen lehet eligazodni. Ahogy SLX-350 is említette, vannak piaci szereplők, akik kicsit rugalmasabban alkalmazzák a szintetikus kifejezést, és nyilván segít az eladásokban, ha a szintetikus szó megjelenik egy dobozon, bármilyen szóösszetételben (így pl. lásd az én példámat...))
Srácok, most mi az érthetetlen azon, amit írtam? Az eredeti kérdésem valóban arról szólt, de az SHC-fully synthetic párhuzamot egy másik olaj képével mutattam. Akkor már az SHC milyenségéről volt szó, nem az ESP Formuláról csak.
Visszájára ne forduljon már ez az egész, én voltam az, aki egyáltalán ezt az egészet megkérdezte... Ti, akik ebben a kenőanyag ügyben eléggé jártasak vagytok, tán segíthetnétek megtalálni a csíziót. Hogy vajon az SHC synthese az full szintetikus olajat jelent-e. Mantecnek volt egy véleménye, én meg azt írtam, hogy nekem is indirekt bizonyítékok alapján úgy tűnik.
Rövidre zárva, kedves Répabáró, ill. SLX-350 urak (ill. természetesen bárki)!
Szerintetek a Mobil1 "SHC synthese" olajai teljesen szintetikusak? (nem kötekedésből, tényleg érdekel a szakértői (és ezt komolyan gondolom!) véleményetek!
Azt hogy milyen előállítási "módú" az olaj, csak a vámtarifaszámáról lehet megállapítani. Különben pedig a hydrokrakkolt ásványi olajok nem rosszak. Példáula jó minőségű (Északi-tengeri) alapolajból előállított ásványi olajok jó minőségűek.
Az, önmagában, hogy kétféle címkével kerül a boltokba, nem bizonyít semmit.
A teljes szintetikusságot indirekt módon talán az bizonyítja, hogy ilyen "Fully synthetic" felirattal IS van kiadva máshol SHC felirattal ellátott olaj. (ha kizárom annak a lehetőségét, hogy kétféle Mobil1 Rally Formula 5W-50 létezik).
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni tőletek, egy Honda civicem van 1993-as, nem mai darab az olajat is kortyolgatja sajnos!1.5 motor 90 le és eddig castrol magnatec 10w40 volt benne, jelenleg pedig castrol edge sport 10w60, mert sűrűn járatom 5-6000-en! A ti véleményetekre lennék kíváncsi, milyen típusú, illetve márkájú olajat ajánlanátok a kocsiba ami bírja a magas fordulatszámot! Köszönöm előre is a segítséget!
" .... nem lehet tudni mikbe lenne jó de nem hiszem ,h bármely autónak gondja lenne belőle ha nincs rajta a tipushoz való minősítés. csak megközelítőleg sacc ... "
Na ez az a kérdés amiben én (sokkal) inkább ragaszkodom az adott típushoz előírt (vagy attól egyértelműen korszerűbb, többet nyújtó) minősítés/jóváhagyás meglétéhez semmint bármilyen nascar vagy akár holdjáró referenciához.
Szia! nem tudom és nem is szoktam ilyenen rágódni de aki bemegy a boltba kér olajat, mondja a mot kódot vagy viszi a forgalmit és a boltos adja a belevalót, van választék de naon sokszor az ár a mérvadó. (ez az átlag autósokra vonatkozik) Vagy aki naon kényezteti az autóját és veszi a "drágát" de nem biztos,h annyival jobb az olaj. szval ha szintetikus és a boltos is úgy tudja akkor már nem kérdés. A multkor iram a meguint a passatba , HC de nem hiszem ,h gond lenne mert már tul van a 400E-n és okés . És kérdeztem a mobil nascart és nem lehet tudni mikbe lenne jó de nem hiszem ,h bármely autónak gondja lenne belőle ha nincs rajta a tipushoz való minősítés. csak megközelítőleg sacc. de a pd-be így én se merem betenni Több gondot jelent az elhúzott olaj csere v a nagyon gagyi olaj. A ladák elmentek a Agip-al de ami gtx-3-at kapott az olyan volt végig mint újkorába:-)
Ok, csak azt nem értem hogy ha a biztonsági adatlapon (ami elvileg az összetételről is nyilatkozó hivatalos papirusz) nem szerepel erre vonatkozó infó akkor a kereskedő honnan tudja azt amit leírt?
Ajánlott a VW 502.00/503.00/503.01/505.00/506.00 és az 505.01*/506.01* előírásokhoz (*kivétel R5/V10 PD TDI motorok és a 3/4 hengeres normál csereperiódusú PD TDI motorok) de azért ez is érdekes :-)
Számomra ebből az állításból: " ... "Mobil SHC Technology". Ennek a kifejezés tartalmát még nem találtam meg. ... " nem következik egyértelműen hogy " ... A Mobil 1 ESP Formula 5W-30 teljesen szintetikus motorolaj ... "
Igen, köszönöm, jobban utánaolvasva úgy tűnik, a Mobil SHC technológiája a teljesen szintetikus olajat jelenti. Ilyenek is bizonyítják ezt, mint ez a kép, melyen "Fully synthetic" van írva, más oldalon meg () ez is az SHC-vel készült.
Emlékeim szerint az ESP Formulát is láttam kétféle címkével. Csak nehogy könnyebb legyen egy mezei autósnak eligazodni...
Igen, amiről beszéltünk/írtunk az a HC (hidrokrakk) technológia volt. Amivel az ásványolajnál jobb, de a szintetikus olajnál rosszabb minőségű olajat lehet előállítani viszonylag olcsón.
Ez a kifejezés "Mobil SHC Technology". Ennek a kifejezés tartalmát még nem találtam meg. De a www.exxonmobil.com vagy az www.mobil1.de oldalon lehet keresgélni. Ha kell, az angolban a google fordító segít.
A kérdés az, hogy - az itt, e fórumon szerzett tudásom alapján - az SHC technológia nem teljesen szintetikus olajat jelenti, és így ellentmondást látok. Vagy tévedek?
A neten fellelt ESP Formula 5W-30 biztonsági adatlapok valamilyen okból nem tartalmazzák a termék összetételét (pedig ezt elvileg - a kémiai biztonsági törvény és az EU-s REACH rendelet értelmében - kötelező megadni).
Segítsetek, mert nem értek vmit. A Mobil1 ESP Formula 5W-30 olaj minden forrás szerint teljesen szintetikus olaj. Viszont egy bolt oldalán (ahol van 5l-es kiszerelés nagyon jó árért) egy ilyen kép van fent, amin az SHC Synthese Technology felirat olvasható. Hm???
Más:
Sajna nem jött túl sok tényleges felhasználói infó az ENEOS olajakról... Kitartóan várom még azért az esetleges tapasztalatokat.
Sokszor volt téma a fórumon, de én is újra megkérdezném, bár utána olvastam, de hátha azóta...
2006os Swiftről van szó 1.3 motorral. Nincs még 30e km a kocsiba. Szervizbe nem tudom pontosan mit ettek bele de vagy 5-40 vagy 10-40 ment bele, ha jól sejtem akkor az 5-40.
Most magam veszem az olajat mert nem kell már kötelezőre vinnem. Úgy gondolom 5-30as jó bele, de nagyon sokan használják 5-40, 10-40-el. Szívem szerint mégis az 5-30at gondolom jónak, valakinek valami más javaslata esetleg? A total 5-30 olaját 8500ért meg tudom venni, szóval beszerezhető jó áron.
Kissé tanácstalan vagyok, a gépkönyv alapján 5-30 vennék, de ugye eddig tuti nem ezt kapta.
Néhányszor már leírtam de (a kedvedért) megismétlem: továbbra sem kívánok konkrét olajokat összehasonlítani, egymáshoz viszonyítani és/vagy rangsorolni.
Általánosságban annyi megállapítható hogy az ACEA C minősítéssel rendelkező olajok a katalizátorok élettartamára mindenképp jótékony hatással vannak így egy katalizátoros autóban a használatuk (ha az olaj egyébként rendekezik a konkrét modellhez előírt minősítéssel vagy jóváhagyással) egyértelműen előnyös.
API SM:
2.3 Sequence IVA
ASTM D6891
Cam wear average
microns
90 max
ACEA (A3): CEC-L-38-A-94 (TU3M) Cam wear, average microns < 10
Az ACEA vezérmű kopási tesztjében az elfogadott határérték 1/9-ede az API SM határértéknek!
2. API SM:
2.4 Sequence VG
ASTM D6593
Average engine sludge
merits
7.8 min
ACEA (A3): Black sludge CEC-L-53-T-95 (M111) Engine sludge, average merit > RL140
Néhány kiegészítés (konkrét számértékek nélkül): az API egyáltalán nem foglalkozik a nyírási veszteséggel, a tömítésekkel való összeférhetőséggel és a furat tükrösödéssel amelyekre az ACEA-nak szigorú határértékei vannak.
Nem kívánom végigvenni az összes létező tesztet és kiszámolni a pontos %-os arányt de gondolom azt te is elfogadod hogy az ACEA C minősítésekhez fogható követelmények az API rendszerében nem léteznek (talán az API SM közelíti a mid SAPS követelményeket de mégsem egészen ugyanaz).
Sziasztok. Szeretném megkérdezni hogy egy Renault 5 1.4-es benzines, 90-es évjáratú, 164000 km-ert futott szgk. motorba (C3JE) szeretnék olajat cserélni, milyen olajat vegyek hozzá? A segítséget előre is köszönöm.
Találtam egy régebbi írást a teljesítményszintekről:
"A teljesítményszint szerinti besorolás a motorolaj minőségét jellemzi. A motorolajok minőségét meghatározó tulajdonságokat szabványos vizsgálati módszerekkel, üzemeltetés közben, fékpadi motorvizsgálatok során, valamint olajlaboratóriumi mérésekkel, vizsgálatokkal határozzák meg. A bevizsgálás során több tucat jellemzőt mérnek és értékelnek ki. A kapott eredmények kiértékelésekor megállapítják, hogy a motorolaj melyik teljesítményszint minimálisan előírt követelményeit teljesíti. A teljesítményszint szerinti osztályozásra többféle szabvány is létezik. Így az API (American Petroleum Institute) és az ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) nemzetközi előírásai szerint történhet. Ez általában a doboz hátoldalán található, pl.: API SG, ACEA A2, stb. Az API teljesítményszint annál magasabb osztályt jelöl, minél "hátrébb" található az "S" utáni betű az ABC -ben. Jelenleg (2003/2004) az SJ, esetleg SL jelölés számít a legjobbnak. Az ACEA az "A" betű utáni minél magasabb számmal jelöli a jobb olajakat, de az ACEA A1 pl. kb. az API SH -nak felel meg! Míg az API az amerikai motorkonstrukcióra kidolgozott rendszer (nagyobb motorok, kisebb fordulatszám, nagyobb olajtérfogat), az ACEA szabvány az európai viszonyokat veszi jobban figyelembe, így jelentősége Európában egyre nő."
Erre voltam kíváncsi! Köszi a választ SLX-350! Egyébként még az is érdekes, hogy az európai autóknál (pl.: Opel, Renault) nincs is megadva az API, hanem csak az ACEA, mert ugye ez az európai szabvány, most ha egy ACEA-s motorba olyan olajat öntök ami csak API-val rendelkezik, nem tudom elképzelni, hogy bármi baja is lenne tőle!
Az autóm is tökéletes! Legfeljebb nem 500 ezer kilométert megy el hanem csak 400 ezret... Egyébként egy full szintetikus olaj nem árt annyit mint egy teljesen ásványi alapú vagy esetlegesen rész szintetikus. De nyugodtan javíts ki ha nem így van. A Castrol miért ajánl, nem API minősítéses olajat az SX4-be????????? Erre még kíváncsi vok. És azt a választ, hogy marketing, nem fogadom el.... :))
...nem volt feltéve a kérdés Ha nem kérdezted meg, miért reklamáltad a választ?
...olaj vígan elvan És az autód?
...122 éve... A Nippon Oil Corporation-t 1888. május 10-én alapították. Ez "csak" 121 éve volt. Nem teljes vertikumú energetikai cég. "Csak" finomítással és petrolkémiai termékek előállításával, gázkereskedelemmel, áram termeléssel, kereskedelemmel foglalkozik. Piacvezetőnek még jóindulattal sem nevezhető. De ettől még az a négy korszerű, szintetikus motorolaja amit Mo-on lehet kapni, még teljesítheti amit ráírtak.
...nekem már az is elég... Ez az érzelmi megközelítés tipikus példája. Itt a feladat az autód gyártója által adott olajkövetelményeknek való megfelelés.
Nem póker party van, hogy blöfföljek :))) A 3 hónappal ezelőtti hozzászólásomra ugye nem kaptam választ... Persze konkrétan nem volt feltéve a kérdés, hogy baj-e a "beöntés" :D De általában a válaszokban megmagyarázzák egyesek, hogy miért jó vagy miért nem jó az adott termék használata. Na, mind1 ezen kár lovagolni, az olaj vígan elvan a mocimban majd idővel még beszámolok róla. Egyébként 122 éve van piacon a Nippon Oil És igazából nekem már az is elég ha két autógyár is ezt az olajat használja első olajnak (Honda és Mitsubishi).
Állítólag az 5W40-re rávan írva az SM, viszont az 5W30-on nincs semmi API minősítés. Megyek ma megnézem a ZSU-nál, hogy mi a helyzet, majd beszámolok...
Mondjuk az is érdekes, hogy csak nálunk van ez a palackozási forma ENEOS-ból. Végignéztem a google képkeresőt, külföldön nem is ilyen flaskában van, és azokra rávan írva az API minősítés. Félek, hogy ez megint valami magyar humbuk szokás---
...és tévedek... Ez barokkos túlzás. Ez felkészületlenség és blöff.
...erre még ez idáig... Melyik hozzászólásodban szerepelt ez a kérdés?
Milyen következménye... A nem megfelelő olaj használatának két véglet vagy közötte bármilyen átmeneti állapot lehet a következménye. -Egyik véglet: semmi következménye nincs, a motorolaj a feltüntetett adatok ellenére megfelelő minőségű. -Másik véglet: a motorolaj alkalmatlan, hengerfej szorulás, vezérműtengely törés. -Átmenet a két véglet között: a nem megfelelő kenés és/vagy hűtés miatt az alkatrészek élettartama csökken.
Mi a garancia... -A nagy energetikai cégek (ExxonMobil, Shell, BP, Total) teljes vertikumú cégek, tehát lelőhely kutatással, kitermeléssel, finomítással, és az előállított termékek értékesítésével is foglalkoznak. A termékpalettájukon a személygépjármű kenőolaj inkább kiegészítő, mint vezértermék. -Az ExxonMobil 125, a Shell 124, a BP 102, a Total 86 éve van a piacon. -Egy-egy ilyen "biggyesztés" mögött egy autó- és kenőolajgyártók által kialakított minőségbiztosítási rendszer áll. -Az ismert márkáknak nem érdekük a jogosulatlan minősítés használat, mert ellenőrzik és szankcionálják. Valamint a bizalom megszerzésénél, csak a bizalom visszaszerzése a drágább.
Remek! Akkor most már csak az a feladat, hogy azt a terméket forgalmazzák Mo-on, amelynek a címkéjén szerepel az API minősítés is. Addig azonban azt hiszem el, amit itt látok Mo-on. És itt, és most, én nem látok API minősítést.
Ha tudod és tévedek, akkor szeretném ha bővebben kifejtenéd a gondolataidat! De inkább felteszem a kérdést, mert erre még ez idáig most sem kaptam választ. Milyen következménye lesz annak ha API minősítéssel nem rendelkező olajat öntök egy olyan motorba ahol API minőségi szintet írnak elő? Mi a garancia arra, hogy egy másik ismert márka rábiggyeszti a címkére az API minősítést holott nem is rendelkezik ilyen minősítéssel?
Nem írtam, h XY olaj jó, vs rossz. Nem is fogok, és ha valaki úgy kérdez, h mi a véleménye az itt írogatóknak "egy" nevezett olajról, hát sokféle véleményt olvashatunk. Ennél már csak az lenne jobb, ha a kérdés úgy lenne feltéve: melyik a legjobb olaj?:DDD
... na erre lenne ám kavalkád.;-)
Na jó, legyen: Melyik olajmárka a legjobb?
... ezt csak a fentiek miatt kérdezem és nem várok egységes válaszokat. :))
Nem, nem hiszem el. Láttam én is az adatlapot. Viszont mivel a Suzuki motorokba is min. SG teljesítményszintű olajat lehet beletölteni ami ugye már megszűnt, akkor nem hiszem, hogy egy ACEA A3-as szinttel rendelkező olajjal kárt tennék a mociban, ugyanis tudomásom szerint az A3-as szint egyenértékű az API SL-el. Amúgy a Castrol ajánlásnál például az 1,6-os SX4-hez (Swift sajna nincs) Edge 5w-30-as is szerepel és annak sincs API minősítése.
Persze, megvárom a nyarat. Én nem állítottam, hogy ez a legjobb olaj a piacon! Biztos, hogy van ennél jobb minőségű is, egyszerűen csak válaszoltam a korábbi kérdésre amit szegény car-társ már másodjára tett fel, mert nem válaszolt rá senki. Mivel ez az olaj még viszonylag új a piacon ezért gondoltam, hogy válaszolok, mert nincs sok tapasztalat még ez ügyben. :P Igen, lehet, hogy ha xy márkát öntök bele akkor is elmúlik a mechanikai zörej ezt nem is vitatom. Hogy pont az Eneos belekerülése után múltak el az valszeg a véletlen műve. Egyébként ha szar lenne az olaj akkor azt írnám, de nem az...
Amennyire én látom (a www.eneos.eu oldal alapján):
- a Hyper Premium 5w-30-nak nincs API minősítése. (a "malőr lehet csak" dolgot nem osztom. Ha nincs rajta, akkor nem látom bizonyítottnak a meglétét...) Viszont megvan egy MB 229.51 minősítése (ami engem érdekel...), - a Hyper Premium 5w-40-nek viszont van API SM minősítése (tehát jó lehet egy yarisba, meg egy picantoba).
A kérdés igazából az, hogy ténylegesen milyen minőséget képvisel... És ezt ténylegesen kérdezem, mert nem vagyok pénzemnek ellensége...
Ez valami elég gagyi adatlapnak tűnik. Még az sincs rajta, hogy milyen API minősítést kapott az olaj. Itt jól látható, hogy API SM/EC ILSAC GF-4 minősítés kapott: Ezen Én legalábbis úgy tudtam, hogyha API SL kell bele, akkor jó az SM is, mivel magasabb minősítés. Vagy rosszul tudom? Javíts ki, ha nem jó...
Aral High Tronic F 5W-30, Castrol SLX Professional 5W-30, Elf Evolution SXR 5W-30, Mobil 1 Esp Formula 5W-30, Motul Specific VW 507 00-504 00 5W-30, Omv Bixxol Special C3 5W-30, Selénia Multipower C3 5W-30, Shell Helix Ultra AG 5W-30, Statoil LazerWay G 5W-30, Total Quartz Future 9000 5W-30, Mol Dynamic Essence 5W-30, GM Genuine Motor Oil 5W-30, Ford Formula 5W-30, Mazda Dexelia Ultra 5W-30.
Hehe, igen 3 hónappal korábban cseréltem le az olajat!! Mivel itt nem kaptam érdemleges választ ezért máshol is érdeklődtem és csak annyi volt a malőr, hogy pont az 5w-30-as címkéjéről maradt le az API minősítés, amit már pótoltak. Tehát rendelkezik API: SM minősítéssel az olaj. Ja, és időközben az egyik SSS tulaj 0w-20-at öntött a mocijába. Valamint az alábbi észrevételt a 0-ás olajhoz képest nem csak én vettem észre hanem más "felhasználó" is! Nem érzelmi megközelítés!!!!!!!!!!!!!! Ja, a fogyasztásról már nem is beszélek...
Én megnéztem a gyári ajánlást és abban szerepel az 5w-30-as olaj Suzuki Swift Sporthoz! Az olaj teljesítményszintje API: SM. Meg persze rendelkezik ACEA A3-al is, ami ha jól tudom az európai benzines szabvány. Az 1,3-as Swiftbe pedig már 0W-20-as olajtól indul a gyári előírás!! Valamint épp most olvastam az egyik fórumon, hogy a Splash motorok gyárilag 0w-20-as olajjal jönnek ki!!!
0w-40-el nyáron(!) 3-4 nap állás után pár másodperces enyhe szelep zaj hallatszott. Most 7-8 napot áll a kocsi és hidegindításkor egyáltalán nincs semmilyen mellék hangja. :)
Hello! Én is Castrolról és Mobilról tértem át Eneosra, több ismerősöm is ezt az olajat használja és mindenki meg van vele elégedve! Suzuki Swift Sportba és Ignis Sportba öntik. Én az 5w-30-asat használom és tökéletes! Előtte 0w-40 Castrol volt a mociban és főleg hidegindításnál érdekes módon sokkal jobb az Eneos! Erről mások is beszámoltak. Mivel a Hondák és Micuk gyári, valamint japán elsőszámú olaja, sztem rossz nem lehet ;)))))
sokan kérdezitek, hogy mi való a váltóba, motorba, és hány liter..... Én a valvólájn kenőanyag választóban szoktam nézegetni, nővéremék toyota avensiséhez is innen skubiztam ki hogy mi kell
Milyen minőségűnek tartjátok a - mostanában, ahogy látom, elég jó árakkal nyomuló - Eneos olajakat?
Jó szívvel ajánlanátok egy teljesen normál módon használt, kiváló állapotú 5 éves, benzines yarisba (pl. az Eneor Hyper premium 5W-40-t (www.eneos.eu/product/pdf/PB-ENEOS-5W40.pdf)), illetve egy szintén benzines, 3 éves mercedesbe (pl. az Eneos Hyper premium 5W-30-at (www.eneos.eu/product/pdf/PB-ENEOS-5W30.pdf))?
Eddig Castrol és Mobil volt mindig az autókban évente cserélve, és akkor váltanék csak, ha kapok olyan visszajelzést itt, hogy ez tisztességes termék.
Az Eneosra keresve a neten korrekt infókat találok, amennyire láttam, ez a Honda és a Mitsu gyári olaja, de tőletek is szívesen vennék véleményt.
Valvoline Syn-Power 5W30 ast egy 2007 es Chevrolet 1,2 Aveoba. Eloszor GM 10W40-est ontottek a markaszervizbe de csak egy evig hasznaltam aztan attertem es nem bantam meg.
A 30 000 -es intervallumot nem véleményezem, olaj kell hozzá, meg az autó mindenkori ajánlása. Sajátomba max. 15K és csere, de ez legyen az én bajom. A szervízve egy ügyfélre sem erőltetem a mániám.;-)
A Mann, Hengst, Purolator ...stb, ezek szűrők, kevés reklamációval. A Mecafiltert nem ide sorolnám, csakúgy mint az SCT, Vasco, ...stb.:-(
Utóbbiak kivitelezése elmarad a "nagyokétól", megkerülő szelep néha alpból nem zár, visszafolyást meggátoló gumiszelep fáradékony, rosszul illeszkedik, a behelyezett szűrőpapír jóval kissebb felületű......:-(
" ... Egyáltalán ez a "hidrokrakk" eljárás mit takar? ... "
A hidrokrakk (HC) olajok (is) ásványi olajból készülnek. Az eljárás során kiszűrik az alacsony párolgási pontú rövid láncú valamint a könnyen megdermedő hosszú láncú összetevőket végül nagy nyomáson hidrogénnel visszatelítik a "megmunkálás" során a szénláncról leszakadt hidrogén atomok helyét. Ezzel az eljárással a "sima" ásványi olajnál sokkal jobb tulajdonságú alapolaj nyerhető (ha az ásványi olaj 0 és a teljesen szintetikus olaj 100 akkor a HC szvsz a 70-es érték környékére helyezhető).
Lényegesen olcsóbb, mint a nagy gyártók szűrői, de ami számomra a kérdés, hogy amennyivel olcsóbb, annyival rosszabb-e, mert ha igen, az jót nem jelent. :)))
Viszont ha hasonló minőséget képvisel mint a többi, akkor a legjobb vétel..
Régóta olvasgatom a fórumot, hasznos és jó dolgokat olvasok itt mindig!
2 dolog lenne amihez hozzászólnék:
1. 30.000km-es olajcsere ciklusnál látom, hogy sokan egyetértenek vele. Nekem az a véleményem erről, személyes tapasztalatom alapján, hogy ez a gyártók közötti harc miatt emelkedett ennyire fel.
Nekem volt egy újonnan vásárolt 2.2 dci 2002-es Lagunám, amiben 110.000km-nél turbót kellett cserélnem pedig leállitas előtt hűtöttem stb, szerviz szakszervizben volt rendszeresen. Ott is mondták nekem, hogy tapasztalják ezt, és valószínűleg sok a 30.000km, példa erre taxis barátom 1.9 dci laguna neki is, ő 15.000km-ént cserélte az olajat, és amikor 270.000km-nél eladta a kocsit, semmi baja nem volt se turbó se motor terén, és több ilyen példát látni itt a fórumokon és a neten is.
Hozzá kell tenni, ma sem a Toyota, sem a KIA, sem a Renault nem alkalmaz 30.000km-es csereciklust. Elgondolkodtató...
2. Ez egy kérdés lenne ,hogy mi a véleményetek a SCT szűrőkről, tudom, hogy német és utángyártott, de minőségben hol lehet a nagy mann, mecafilter stb szűrőkhöz képest?
adott egy 1.4 vvt-i olajzabálós Cori (2-300 km alatt megevett akár 1 litert is). Kapott úgy bő fél/háromnegyed éve 10W40 Fina nevű olajat és Finish adalékot, azóta alig járnak a kocsival (max 1-2 ezer km ment bele), de legalább nem is fogyott az olajból semmi, szinten maradt.
Egy ilyen autóba milyen olajat tennétek most (elérkezett az olajcsere ideje)? (Egyelőre nem gyűrűztetik meg, tehát ez most nem opció). Finish-t kéne gondolom megint, különben zabálni fogja (ennek a motornak úgyis annyi...).
Liqui Moly Top Tec 4300-ról (5w-30) vélemény? Egyáltalán ez a "hidrokrakk" eljárás mit takar? 1.4 vvti Corollába tenném, vagy maradjak a Mobil1 ESP-nél?
Milyen minőségűnek tartjátok a - mostanában, ahogy látom, elég jó árakkal nyomuló - Eneos olajakat?
Jó szívvel ajánlanátok egy teljesen normál módon használt, kiváló állapotú 5 éves, benzines yarisba (pl. az Eneor Hyper premium 5W-40-t (www.eneos.eu/product/pdf/PB-ENEOS-5W40.pdf)), illetve egy szintén benzines, 3 éves mercedesbe (pl. az Eneos Hyper premium 5W-30-at (www.eneos.eu/product/pdf/PB-ENEOS-5W30.pdf))?
Eddig Castrol és Mobil volt mindig az autókban évente cserélve, és akkor váltanék csak, ha kapok olyan visszajelzést itt, hogy ez tisztességes termék.
Az Eneosra keresve a neten korrekt infókat találok, amennyire láttam, ez a Honda és a Mitsu gyári olaja, de tőletek is szívesen vennék véleményt.
Nemrég olajat cseréltem a váltóban/1,9Dci trafic 6seb/ a gyári mennyiség 2,9/3,1 liter,de nekem 3,5liternél érte el a szintet..igaz sokak szerint gyárilag kevés olaj van az összes Trafic Vivaro Primastar autókban,.. Vélemények? egyébként érezhetően jobb lett a váltó..
A váltóhoz 2,60 liter VW G052 911 jóváhagyású (SAE 75W-90-es) hajtóműolaj, a hátsó difibe 1,70 liter API GL-5-ös SAE 90-es hajtóműolaj szükséges (ez utóbbi helyett persze használhatsz SAE 80W-90-es vagy 75W-90-es olajat is).
Ha az AAN motorkódú 5 hengeres (gyárilag) 230 lovas (ó, mit nem mondok: 169 kW-os) autóról van szó akkor legjobb tudomásom szerint a váltó egybe van építve az első difivel, azaz oda nem kell külön olajról gondoskodni.
A kérdést éppen azért tettem fel mert visszaolvastam a témában korábban írt, egymásnak teljesen ellentmondó tartalmú hozzászólásaidat.
Ugyanazzal a PD TDI motorral kapcsolatban egyszer azt írod hogy csak a VW 505 01-es olaj jöhet szóba majd egy VW 504 00/507 00 jóváhagyású olajat ajánlasz.
Egy AUDI S4 1992-es 2.2 turbo benzines, quattro hajtással, torsen diffivel szerelt géphez lenne szükségem váltó olajra valamint diffikbe is. A váltó mechanikus.
Igazad van, úgy tűnik hogy a különböző információik közt valóban van némi eltérés: az előzőben leírtakat már meg nem mondom hogy hol de még régebben találtam, míg a Total ezzel kapcsolatos ajánlójában (PSA B71 2290 jóváhagyással) valóban az ACEA A5/B5, C2 minősítésű Quartz Ineo ECS 5W-30 motorolaj szerepel.
A PSA csoport a részecskeszűrővel felszerelt dízelekhez a motorolaj kiválasztásában több lehetőséget is felkínál: a B71 2290 (SAE 5W-30, ACEA C2 vagy C3), a B71 2294 (SAE 10W-40, ACEA A3/B4 +PSA teszt) vagy a B71 2296 (SAE 5W-40, ACEA A3/B4 + PSA teszt) jóváhagyású motorolajok közül lehet választani.
A fentiek tükrében az általad példaként felsorolt minősítések - hmmm - hát nem egészen passzolnak a PSA követeményeivel.
PSA jóváhagású motorolajokkal (a Total mellett) egyébként a Fuchs és a Mobil is rendelkezik, vélhetően hamarosan más gyártók választékában is megjelennek majd ilyen jóváhagyású motorolajok.
Használható, de van korszerűbb. A piacvezető EssoMobil Mobil 1 ESP Formula 5W-30 teljesen szintetikus motorolaja (4+1 liter) az autoteka2000.hu-n 12.480,- Ft. De Te döntesz, hogy Neked mit ér 3.590,- Ft.
Szia! mindíg tanul valamit az ember :-) ez akkor régi de jó olaj? a pssat 2001es 400E km felül, a szdekni még gyárilag van rajta 15E csere és 1 l kell pótlólag de ez 5l így 8900 ft a 15E km
A tuttit nem ismerem (olyan ember szvsz nincs is, legfeljebb olyan aki festi magát), de 19 éve ebben a műfajban (kenőanyag forgalmazó cégnél) dolgozom - időközben ez-az ragadt rám.
" ... Az olajoknak van "szavatossági idejük"? ... "
Van, bár ebben a kérdésben (azaz hogy mennyi az annyi) megoszlanak a vélemények. Az egyik álláspont szerint bontatlan flakonban az ásványi bázisú olajok 3 évig, a HC (hidrokrakk, "félszintetikus") olajok 4 évig, a teljesen szintetikus olajok pedig 5 évig használhatóak fel a gyártás időpontjától számítva.
Bontott flakonban szvsz 6 hónapnál tovább nem érdemes az olajat tárolni.
Igen, köszönöm! Ez az amiért inkább mást ajánlottam. A HC technológia inkább a múlt, mint a jelen a kenőolajiparban. Olcsóbb az előállítása mint a teljesen szintetikus motorolajé, jelen pillanatban, de a szintetikus motorolajok elterjedésével, és az előállítási költségük folyamatosan csökkenésével kiszorulnak a piacról a múlt technológia "emlékei". Ezért is javaslok teljes vertikumú energetikai cégek márkáit, mint egy ugyan "made in germany", de "csak" az alapanyagokat vásárló, majd keverő, csomagoló üzem termékét.
Renault 1.9 dCi (DFP/FAP nélkül) motorba a Motul kenőolaj ajánlója első helyen a Specific 0700 0710 5W-40-t hozza. De második helyen a 8100 X-clean C3 5W-40 szerepel. Szóval hajrá!
Kösz ,h foglalkoztok a témával .-) a 2001es csak az 505 01el mehet az 506 01 se belevaló (én így hallottam annó ) a mobil nascar lehet jobb csak hát nincs rajta minősítés , nem minden olaj van bevizsgálva , és sztem nincs akkora különbség a jó olajok között ,de lehet tévedek :-(
Ha nem PSA jóváhagyásos olajat (gondolom csak a Totalnak van olyan) választok, akkor melyik ACEA érték a fontosabb: Ax/Bx vagy Cx? Mondjuk egy A5/B5 C2 vagy egy A3/B3 C4?
"... érdemes-e ragaszkodni az ACEA Cx minősítés meglétéhez. .... "
Legalább ahhoz ragaszkodj - a PSA konszern ugyanis már (visszamenőleg majdnem az időszámítás előtti időkig) bevezette saját jóváhagyási rendszerét, így ha esetleg PSA jóváhagyás nélküli olajat használsz, az olaj kiválasztásakor az ACEA A3/B4, C2 vagy C3 minősítések meglétére mindenképp érdemes figyelni.
Sziasztok olajosok :-) most találtam ide :-) 1 kérdés: mobil 1 nascar 5w-40 ACEA A3B4 API SMCF szint. made in usa más jóváhagyás nincs rajta ,2001es pdtdi passatba bele lehet ezt rakni? meguin-t használok pdkbe 89005L meg minden másba ami 5w-t kér
" ... nyári időszakra egy w50 vagy w60-as olaj jobbnak tűnik..... "
Motorja válogatja, a magasabb SAE osztályú motorolajok jobb tömítési képességgel rendelkeznek de kenési tulajdonságuk egy megveszekedett grammal sem jobb mint viszkozitásban kevésbé eleresztett (0W-s, 5W-s) társaiké, sőt azáltal hogy később érik el a kenési helyeket még "oda is pakolnak" a hidegindítási kopásnak - az pedig az összkopás tetemes részét teszi ki.
A magasabb viszkozitási értékű motorolajok (egy jó állapotú motor esetében indokolatlanul) megnövelik a motor belső súrlódását, így csökkentik a hasznos teljesítményt és némiképp megnövelik az üzemanyagfogyasztást is - ha ez valakinek számít.
Természetesen nem öntöttem a váltóba, visszavittem és miután elmondtam a boltban mi a problémám kicseréltük az olajat. Végül Valvoline DuraBlend 75W90 Gl4 lett.
A boltos Úriember még mindig ragaszkodik hozzá, hogy a gl4 és gl5 büntetlenül felcserélhetők egymással, meg a katalógus neki gl5-öt hoz és nem értette honnan veszem ezt a badarságot, hogy a Micrához csak a Gl4 jó meg hogy a Gl5 tönkrevágná a szinkront. Ezután kinyomtatott nekem egy Castrol Hungáriától származó dokumentumot, amiben az API besorolások vannak leírva és mutatta, hogy csak annyi a különbség, hogy a Gl5 kifejezetten nagy terhelésre van kitalálva... És kérte küldjem el neki email-ben a forrást ahol ezeket az infokat szereztem, mert az övé Cstrol Hungáriás info és ne higgyek a jóskapistának meg a Google-nak.. Úgyhogy most gyűjtöm a linkeket.. :)
(amúgy az egyik legnagyobb magyarországi olaj webshopról beszélünk) Köszi mégegyszer
A Nissan Micra esetében az EPX 80W-90 legfeljebb az ajtózsanér kenésére használható de arra sem igazán ajánlott. Ha ezt az olajat beöntenéd a váltóba (remélem még nem került rá sor) akkor a borzasztó nehézkes váltás mellett a szinkrongyűrűk idő előtti elkopására, hosszabb távon bizonyos korróziós jelenségekre lehetne számítanod.
A Castrol választékából az SMX-S a Nissan Europe kifejezett ajánlásávasl renedelkezik, így (a Castrol választékán belül) körökkel megelőz minden más lehetőségét.
Semmilyen hátrány nem származik abból ha az előírttól jobb minőségű (adott esetben 505 01 helyett 507 00) olajat használsz és azt az előírtnál gyakrabban cseréled - hacsak azt nem számítjuk hogy így többet kell költened az olajcserére. A motor élettartamára az előírtnál (és az indokoltnál) gyakoribb olajcsere jótékonyan hathat.
A VW az 507 00 minősítést határozottan az SAE 5W-30-as osztályra "komponálta" azaz más SAE osztályban ilyen jóváhagyású motorolaj nem létezik.
Ebből adódóan, ha 10ekm-ként cserélem az olajat, akkor az 505.01 teljesen ok. Viszont, okozok-e bármilyen problémát vagy szerzek-e előnyt, ha a motorban az olajat 10e-ként 507-es olajjal öntöm tele? .... és - mivel én nem találtam - tudsz-e olyan 507-esről, aminek a meleg motorhoz tartozó viszkozitási értéke magas (pl. 50 vagy 60)?
Sziasztok! Egyik ismerősöm 1994-es évjáratú Nissan Micra 1.3 frissen felújított váltójába keresek olajat. Ha jól tudom API Gl4 kell bele, 75W90-re gondoltam, de az autósbolt rásózott Castrol EPX 80W90-et Api Gl5. Jól tudom, hogy Gl4 kell bele? Milyen következményekkel járhat ha mégis az említett Castrol EPX kerül bele?
Legutóbb a szokásos Castrol TXT 5w40 helyett Shell Helix 5w40-est tettem a kocsiba (Lada 16V). Úgy tűnik, a Castrollal szokásos (és ennél a motornál normális) <1dl/1000km olajfogyasztás egy kicsit megnőtt, olyan 1.5-2dl lehet. Elképzelhető, hogy a másfajta olaj okozza a változást, vagy gyanakodjak a különböző szimmeringek valamelyikére? (a csere még odébb van, tavasz vége felé lesz esedékes, addig van elég a kannában utántöltésre)
A kocsiban 5 év és 83ekm van, kopás szempontjából ez ennél a motornál még nagyon kevés, viszont műanyag/gumi alkatrészekben nem a legjobbak a ruszkik, nem kizárt, hogy valami tömítés már nem olyan, mint újkorában.
Kösz a választ, de pici pontosítást még eszközöljünk közösen. Az ún "QG2 és 3"-as PDTDI-motorokba kétféle csereintervallummal számolhatunk.
1.) Fix 15ekm. Ehhez az 505.01 minősítés szükséges. 2.) Változó intervallum, max 30(?)ekm. Ehhez 507 minősítés szükséges. Ez az Edge5w30-nak megvan, viszont az Edge Sport-nak (0w40 vagy 10w60) nincs meg.
... tudod nálam az üti ki néha a biztosítékot, ha a számok mögé bújva bizonygatnak és azt nem tudják azok mit is takarnak/jelentenek. Te járatos vagy az olajos szakmában és pontosan látod is a trükköket. Én meg már "sajna" jó régen vagyok azon az oldalon, ahol a való élet produkálta "csodákat" láthatom. :))
Nekem is van egy olyan erős gyanúm hogy a Fiat jóváhagyásokat erős mítosz lengi körül, azt sem tartom kizártnak hogy a követelményeket az "udvari" beszállító meglévő termékeinek minősítései és jóváhagyásai inspirálták.
Hasonló a helyzet a PSA csoportnál - az ACEA minősítések mellé bigyesztett PSA teszteket az udvari beszállító helyből megugrotta.
Nem lennének álmatlan éjszakáim ha egy Fiatban az előírt gyári jóváhagyással nem rendelkező de egyébként megfelelő ACEA minősítésű és SAE osztályú motorolajat használnék.
Subcy barátunkat ne vezessük meg, mert még zavarok támadnak a szívműködésébe. ;-)
A Fiat gyári ajánlása a GP benzines motorjaihoz, főleg az alap Fire motorokhoz semmi extrát nem ír elő. Alapból a gyári ajánlás a 9.55535-M2 jelenleg is, csupán az olajajánlók dobják be az újabb fejlesztésű S2- vel rendelkező olajukat az elvárások közé. A motorokon semmit nem változtattak, tehát nem is nőtek meg a "követelmények". Ez az ajánlás pedig szvsz veled együtt jól tudjuk "csak" mit takar.
Az nem baj, h egy fejlettebb S2 speckóval bíró olajat ajánlanak, mert ez legalább a C3 tudásával jobban kíméli a kipuff.rendszert. Légyen az akár benzines(ott, amelyik DPF-es elvárás is) akár sima dízel.
Én nem keverném bele itt az általam leírva nem talált Opel szabványt, mivel az kb. az, amit az M/N 2 lefed.
Ilyen olajat meg bőven találni! :)
Ő konkrétan arra kiváncsi, h a Castrol Magnatec C3 megöli-e a vasat. Szerintem nem, én ezt használom megelégedettséggel, az autómba 150 ezer fölött van már és még mindíg nem feküdt ki, nem zabálja és ...
Ehhez a modellhez (4,50 liter) VW 502 00 vagy 504 00 jóváhagyású motorolaj szükséges, az autó szemtelenül fiatal voltára tekintettel szvsz célszerű a 0W-40-es (pl. Castrol Edge Sport 0W-40) vagy az 5W-30-as (pl. Castrol Edge 5W-30) olajok közül válogatni.
2008-as Seat Leon 1.6 Sport Limited-em volna... Szeretnék benne olajat cserélni, de nem tudom, hogy milyennel is tegyem, milyen is van benne gyárilag... Csak annyit tudok róla, hogy castrol. Valaki esetleg tudna segíteni? Legegyszerűbb a szervíz volna, csak fájna kifizetni 5000-es rezsióradíjat :)
A Castrol Edge 10W-60 API SL/CF minősítésű így bizonyos dízelekben (amelyek megelégszenek ezzel a besorolással) használható de a PD TDI (mivel ahhoz VW 505 01 jóváhagású olaj szükséges, ezzel pedig az Edge nem rendelkezik) nem tartozik ezek közé.
Két kérdésre keresem a választ. Az első, hogy a Castrol Edge 10w60-as olaja az benzines és dízel autókba is használható? (Igazából a PDTDI-kbe való használata érdekelne.) A második, hogy az AGIP olajokkal van vkinek tapasztalata?
Az általad választott Agip motorolaj (is) megfelel a PUG-hoz mivel PSA jóváhagyással ugyan nem rendelkezik de (a PSA norma lényegét adó) ACEA A3/B4 minősítése megvan.
A Fiat 9.55535-M2 jóváhagyás meglehetősen érdekes "állatfajta" mivel teljesítéséhez az obligát A3/B4 minősítés mellé az Opel dízelekből ismerős GM-LL-B-025 jóváhagyásra(?) is szükség van és itt jön a csavar: ezt a jóváhagyást a Fiat benzines motoroknál is alkalmazza!
Legjobb tudomásom szerint ezzel a jóváhagyással a Fuchs Titan Supersyn 5W-40, a Selenia K 5W-40 és a WR 5W-40 valamint a Shell Helix Plus S 5W-40 motorolajok rendelkeznek, de szvsz az adott esetben mindez érdektelen mivel legjobb tudomásom szerint az ominózus Grande Punto 1.4 8V motorjához a Fiat nem ezt hanem a 9.55535-S2 jóváhagyású motorolajok használatát írja elő (amint erről a korábbiakban már szó volt).
Ha az autógyártó termékének (Fiat Linea) a célcsoportja Kelet-Közép Európában, Közel-Keleten, Észak-Afrikában van, kénytelen tudomásul venni az Európától különböző társadalmi-gazdasági viszonyokat. De a gyári előírás/követelmény attól még tény.
"A gyári követelmény Fiat 9.55535-M2 előírást teljesítő motorolaj...."
Ezt írtad Te és a következőket ír egy manuál:
Javasolt termék(nem követelmény): Selenia K 5W-40
"Ha nem az eredeti SAE 5W-40 megjelölésű terméket használjuk, a benzinmotorokhoz legalább az ACEA A3, a diesel-motorokhoz legalább az ACEA B4 specifikációjú olajok használata megkövetelt, de ilyen esetekben az eredeti teljesítmény nem garantált.
Az ACEA A3, illetve az ACEA B4 specifikációknál gyengébb minőségű olajok használata károsíthatja a motort és veszélyezteti a garancia érvényességét."
Azért ez egészen másként hangzik, mint egy követelmény.
Milyen motorolaj kell egy Peugeot Partner 1.9 D (szívódízel)-be? Kb 200.000 km-t futott. Ezt vették hozzá: Agip Formula LL Plus 10w-40. Ez való bele?
Ennek a szabványnak milyen olajak felelnek meg? -> Fiat 9.55535-M2 Engem is érdekel. Történetesen nekem is Grande Punto 1.4 8v benzin van :) Nekem a Castrol Magnatec 5W-40 C3-as olajat említették még hogy mehet bele pl. (Mondjuk pár hozzászólással lejjebb meg Fiat 9.55535-S2 volt említve...)
Itt megy a Fiat szabványról az agyalás rendesen. Csak annyit kérdeznék:
... Fuchs Titan Supersyn 5W-40-et, vagy a Mobil1 0W-40-et ajánlanád inkább.
Egyáltalán, jó-e az, ha a hidegoldali viszkozitást csökkentem. Ismerőseim szerint a Mobil1 minőségibb olaj, főleg ez az előbb leírt. Ez is Fiat Grande 1,4-be menne.
Legjobb tudomásom szerint a VW ennek a modellnek a szervójához VW G 002 000 jóváhagyású folyadékot ír elő, ennek a követelménynek pedig a Pentosin CHF 11S vagy a Castrol CHF felel meg (a Dexron II vagy III minősítésű ATF-ek erre a célra nem alkalmasak).
Most látom, hogy 160k van az autódban, így inkább én kuplungra tenném a voksom, mintsem, hogy a váltóolaj cseréje megoldja a kapcsolási nehézséget. Több 1,4 16V-t láttam már kuplungcsere miatt 120k km körül a szervizben... Minden esetre engem megnyugtat, hogy ilyen futás mellett csak 1,5l-t eszik a tied. Bár a mienkbe még csak 65k van :), szintén Mobil Synt 5w-40-nel.
Nekem szintén Ibiza, de 2005-ös. Ugyanezt mondták a Leonomra és a többi kézi váltós SEAT-ra is. Persze azt is hozzátették, hogy, ha jót akarok az autónak, akkor 60ezrenként dobjam ki belőle a váltóolajat és CSAK gyárira cseréljem, semmi másra. Ezt tapasztalatokkal támasztotta alá a srác és olyan márkaszerelő, akihez 7 éve járok és vakon bízom. Ez nem a lúzerségemnek tudható be, hanem mert számtalanszor bizonyította hozzáértését.
Viszont azt megmondhatná valaki, hogy tényleg vannak-e olyan autók, ahol élettartamos a váltóolaj? Nekem a SEAT szervízben és több helyen is azt mondták, hogy ha csak nem ragaszkodom a cseréhez, és nincs baj a váltóval, nem kell cserélni.
7 éves az autóm (Seat Ibiza 1,4 16V), még a gyári váltóolaj van benne. Előfordul ritkán, hogy a váltókar "szálkás", vagy elsőre nem veszi be a lükvercet, ilyenkor ki kell engednem a kuplungot és újra vissza... elképzelhető, hogy a váltóolaj csere javítana a helyzeten?
köszi a kimerítő 1,5 l/16E km olajfogyasztással kapcsolatos válaszokat. Ezek szerint maradok továbbra is az 5W40nél, régebben Castrol Magnatec 5W40 volt az autóban, most Mobil Synt S - vissza kellene térnem a korábbihoz, az ajánlásoknak megfelel és abból kevesebbet is evett. Bár idővel gondolom ez egyre rosszabb lesz, jelenleg 160.000 Km-hez közelítek, és lassan időszerű lesz egy átvizsgálás is (amúgy nem szivárog, nem folyik, a hűtővíz nem olajos... egyszerűen csak egy liter elfogy egy év alatt durván.
A Fiat 9.55535-N2 jóváhagyás a rendelkezésemre álló infók alapján egy ACEA A3/B4 minősítésű "mezei" (5W-40-es) motorolajat takar míg a 9.55535-S2 jóváhagyás ACEA C3, API SM/CF minősítésű, MB 229.51 jóváhagyású(?) olajokkal teljesíthető.
A Shell motorolajok közül a Helix Plus S 5W-40 rendelkezik a 9.55535-N2 jóváhagyással, S2 jóváhagyása jelenleg (legjobb tudomásom szerint) csak a Fuchs Titan GT1 5W-40 valamint a Selenia K Pure Energy 5W-40 motorolajoknak van meg.
A Renault Traffic váltókhoz a rendelkezésemre infók szerint API GL-5-ös SAE 75W-80-as hajtóműolaj használható, az általad választott Motul olaj ennek szvsz teljes mértékben megfelel. Semmilyen ezen túli speciális gyári követelményről nem tudok (hacsak azt nem számítjuk hogy a Renault nyilván az Elfet ajánlja).
Kösz! És azt meg tudnád mondani ezek a számok mit is takarnak. Ezt szinte sehol nem látom, még az első szervizen a garancia alatt belelöntött Shell 5W-40 olajon sem. Vagy ennek van más jelölése is?
Az lenne a kérdésem, hogy egy Audi A3-asba 2003-as évjárat 2.0 PD BKD motorkóddal milyen olajat javasoltok a 120.000-es szervízhez. Eddig 30.000-es intervallummal futott az autó, véleményem szerint gazdaságosabb lenne a 15000-es intervallum. Mit szóltok ehhez? Én egy 505.01-es szabványú olajra gondoltam.
Az eltérés oka (a rendelkezésemre álló adatok szerint) abban rejlik hogy a Grande Puntohoz 9.55535-S2 míg a Lineahoz 9.55535-N2 jóváhagyású motorolajat írnak elő.
Újfent a segítségeteket szeretném kérni, mert újabb akadály nehezíti a választást. Adott egy 2009-es Q5 3.0Tdi DSG quattro és a Castrol ajánlója "gyári olajat" ír hozzá. Magamtól 5-30-as Edge-t tennék bele, de lehet, hogy valami miatt mégsem jó. Nem szeretném bukni a garit emiatt...
Hát én személy szerint nem az olajajánlók szerint vennék olajat, pont az ilyen ellentmondások miatt.
Kezelési könyv vége fellapoz, minimum teljesítendő szabványok megnéz, ellenőriz és aszerint választanék egy minél jobbat. Lehet, hogy az egyik márka 5W40-e tökéletes, de a másik márkából az 5W40 nem teljesít minden minősítést (5W40 csak egy példa volt).
Nekem itt van kis anomália az ajánlóknál. Pl. a Castrol Hungária olajajánlója a a Fiat Grande Punto 1,4 8v ( m.kód: 350A1000 ) EZT ajájánlja, míg a Fiat Línea 1,4 8V ( m.kód: 350A1000 ), tehát ua. Valóságban is ua. és mégis EZT ajánlja.:-O
Az általad is leírt okok miatt van a 99-es, 170 ezret futott, 4EFE Corollámban Mobil1 0W40, szülők 2003-as, 75 ezret futott Corsájában pedig Castrol 0W30. Nem is eszik az olajat, ellenben a mostani hideg időkben nagyon jó a kenésük. :)
Répabáró és kleingy is igazat mond!
Mindkét esetben tud csökkenni a motor olajfogyasztása!
Milyen időszakban csökken? Melyik a fontosabb?
1. a hidegoldali számot növelve (pl. 5w-ről 10w-re) ez addig tart, amíg eléri a motor az üzemi hőfokot (kb. 5-10 perc)
2. a melegoldali számot növelve (pl. 30-ról 40-re) üzemi hőfokon, azaz állandóan
Ha a még hideg autóval magasabb fordulaton, erőltetve, sportosan közlekedünk, tényleg jobban eszi, de ha finoman járunk, nem huzatjuk ki feleslegesen, amíg nem melegszik fel, akkor nem jelentős a vékonyabb olaj vesztesége.
A vastagítás csökkenti az olajveszteséget, de a motor élettartamát is a rövidíti, mert nem annyira tudja kenni!
Autómon a hidegoldalit én elvékonyítottam a gyárihoz képest, a melegoldali változatlan.
A 375.000.km-t futott Passatomba 10w40 helyett 0w40-es (gyárilag is megfelelő WW 505.00) olajt használok, és nincs panaszom. Miért tettem?
Nézzétek meg a paramétereit:
SAE besorolás: 10W-40 Viszkozitás 40°C-on: 95.5 mm2/s Viszkozitás 100°C-on: 14.3 mm2/s
Dermedéspont: -33°C
SAE fokozat: 0W-40
Viszkozitás 40ºC: 80 cSt
Viszkozitás 100ºC: 14,3 cSt
Folyáspont: 54ºC
Nem jobb, ha folyósabb az olaj, amíg hideg az autó, nem pedig sűrű, mint a méz? 40°C-on így is 5.5-ször sűrűbb, mint 100°C-on, akkor milyen sűrű mondjuk 0°C-on? Nekem inkább egyen 10.000.km-en 2-3dl. olajjal többet, így 1-1.5l., de kenjen! A gyári megengedett olajfogyasztás a komolyabb autóknál is akár 1liter 1.000.km-en!
Egyébként érdemes utánanézni az olaj paramétereinek, mert nem biztos, hogy egyik márka 10w40-e és másik márka 10w40-e azonos.
C Corsa. Z12xe a motorkód. ez még ecotec Z12xep már twinport. a tiétek ecotec. nem csak hidegen eszi a motor az olajat. "Igen, tudom mitől lehet olajfogyás, csak a kérdést eredetileg felvető delikvensnek kéne megtudnia, hol távozik az a másfél liter az ő autójából. " Milyen autó, hogy használják?
Valami ilyesmi rémlik nekem is, hogy a motor kisebb belső súrlódása érdekében talán itt-ott a kelleténél nagyobb "hézagokat" alkalmaztak. Ez mondjuk így visszaolvasva nem tűnik túl szakszerű megfogalmazásnak. :)
A korszerű olaj szépen mozgásba hozta a lerakódásokat, amik korábban orvosolták már a kopás, öregedés miatt kialakult tömítetlenséget. Ugyanez elő tud fordulni a hűtőrendszerben is, új folyadék után elképzelhető a tömítetlenség.
Amit te írsz, az alapján az ecotec motor gyakorlatilag hidegen (amíg el nem éri az üzemmeleg szintet) eszi az olajat, tehát mondjuk ha elmennél vele 1000 km-t egy se...gel, akkor nem enne szinte semmi olajat (kivéve amíg eléri az üzemmeleg szintet).
Ez egyébként pont az ellenkezője a vvt-iknél tapasztalt típushibával, amelyeknél pont a melegoldalt kell növelni a gyűrűk lágyulása és/vagy a lehúzógyűrű leragadása miatt, ilyen esetekben a kipufogó tele van olajjal, ennél a hibánál ott fogy el az olaj.
A Kadettet anno a lehető legjobb anyagokból rakták össze (mivel akkori párom csinálta :) ), viszont az az ős motor (1.6 szívódízel) nem a vékony, fullszint olajra lett tervezve, nagyobb hézagokkal, stb, ergo folyt orrán-száján egy idő után (értsd: 3-4 havonta után kellett tölteni). Előtte a sima ásványi, vastagabb (10W40) olajjal nem volt olajevés gond, egy csereperiódus alatt nem ment le félre sem a szint. De szegény már az örök utakon van.
C Corsa motorkódot fejből nem tudok (szülőket ilyenkor már nem tudom felhívni a pontos adat miatt), de 2003-as (C széria, 5 ajtós), 1.2-es, 16 szelepes, benzines darab úgy 75 lóval. A B Corsa nagyon nincs széthajtva és nem is lesz, legalábbis párom biztos nem hajtja szét. 45 lovat nem is lehet. :D Vigyázunk rá. :)
Igen, tudom mitől lehet olajfogyás, csak a kérdést eredetileg felvető delikvensnek kéne megtudnia, hol távozik az a másfél liter az ő autójából. :)
Az újabb autók általában mind eszik az olajat. DE! minél kisebb az 1. szám annál vékonyabb az olaj, ebből adódóan a kopottabb motor könnyebben eszi meg. Astra. pontosan 10w-s olajat szoktak beletenni hiába csak félszintetikus de ez nem tünik el a motorból! az olaj szabvány a senkit nem érdekel mert nem győzi öntögetni az olajat a motorba. Kadett. nem hiszem hogy a motor a jobb minőségű olajtól ment tönkre!! ez paradoxon! inkább azt tudom elképzelni , hogy gagyi minőségű anyagokkal lett összerakva. Corsa 2003. mi a motorkód? Corsa 95. ez egy 8 szelepes motor, és ha nincs széthajtva még bírni fogja 1 darabig olajkajálás nélkül, csak vigyázattok rá! olajfogyás lehet szelepszár szimering, gyűrű , főtengely szimering.
Ez érdekes, hiszen az első szám a hidegoldali viszkozitást jelöli és csak hideg motornál van jelentősége kenés szempontjából. Üzemmeleg motornál már a második szám a fontos és ha fogy az olaj, tehát eltűnik a repedéseken, hogy hülyén fogalmazzak, akkor "vastagabb" kellene bele. (Toyoták vvt-i olajfogyijának javítása tipikusan ezzel a módszerrel húzható egy darabig, tehát 5W30 helyett 5W40-et, esetleg 5W50-et beletenni).
Érdekelne, hogy pontosan milyen olaj helyett pontosan mit tesztek bele az Astrákba, mert én arra tudok gondolni, hogy az 5W félszint/full szint helyett ásványi 10W kerül a kocsiba, ami alapvetően más olaj, ezért állíthatja meg időlegesen a fogyit. Meg esetleg az adott olajak szabványait is össze lehetne hasonlítani.
('81-es Kadettemet az ölte meg, hogy ásványi olajra volt tervezve a motor, full nagygenerál után a szerelő viszont fullszintet tett bele, 60 ezer után már zabálta is az olajat, míg az előtte használt ásványiból alig néhány mm-t evett le nagygenerál előtt).
A 2003-as 1.2-es Corsa ecotec motorú már? Mert apum ilyen Corsája 0W30-at kapott (75 ezer km van benne most), párom 95-ös, 1.2-es, 45 lovas Corsája pedig (120 ezer km) 5W40 full szintet kapott és egyik autó sem eszi az olajat 15 ezer km alatt.
Meg ugye jó lenne azt is tudni, hogy miért eszi adott autó az olajat, mert ha "csak" szelepszárszimering, az egy olcsó dolog és megérheti a javítás, míg ha az a baj, hogy "kivan a motor" és esetleg teljes generál kéne már, akkor megint meggondolandó, hogy inkább töltögeti az ember évente a plusz másfél litert, ez igazán nem akkora gond (mint pl. kolleganőm hibás autója, amely 200-300 km alatt megevett 0.5-1 liter olajat). :)
ebben nagyon nem értünk 1-t. a kopott motor a 10w-s olajból kevesebet eszik meg mint az 5w-s ből. PL astra ecotec motorok, 50-60e km után mindenki 10w-s olajat használ aki nem akarja , hogy annyi olajat egyen mint benzint. és ezt bármelyik autóra igaz. 5w50-s olajat ugyanúgy megeszi , de a 10w-t nem!!!
Ez a motul ajánló is egy vicc... Ugyanilyen F9Q motorral szerelt Meganehoz X-Clean C3 az ajánlás míg Traficnál X-Cess. Mind1 most kapott X-Cess 5w40-et,de a későbbiekben maradok az X-Clean C3-nál mivel ezt nagyon olcsón megkapom + rendelkezik a szükséges Ace A3-B4-C3 +RN700-RN710 minősítéssel.
Egy biztos, ha a hidegoldali viszkozitást növeled, annak tökéletesen semmi hatása nem lesz az olajfogyira (5w-ről 10w-re növelés).
Szerintem a kb. 16 ezer km/1.5 liter egyáltalán nem gáz, én nem nyúlnék hozzá. A motorgenerál nem itt kezdődik. :) Bár jelzi, hogy kopik a motor. Esetleg érdemes lenne még megnézni, nem-e szivárog valahol és ott tényleg tömítést cserélni.
Plusz meg kéne nézni, hogy a Mobil Synt S, amit használsz, tényleg jó-e a te motorodhoz, nincs-e másik olaj, ami jobb lenne és esetleg még a másfél literes utántöltéseket is lecsökkentené.
2006-os 1,9Dci Renault Traficba használhatok Motul X-Clean 5w40 C3 olajat? Motul ajánló szerint X-Cess 5w40 kell bele,de van itthon egy kanna C3-am ráadásul ezt a jövőben olcsóbban be tudnám szerezni..
156E km-t futott, 7 éves 1.4-es 16V-s Ibiza olajfogyasztásában normális a másfél liter/másfél év? Kb. ennyit töltöttem utána. 5W40-et használok már 3 éve, jelenleg Mobil Synt S van benne. Perpill tavaszig elhúztuk az olajcserét, már néhány hónapja esedékes lenne.
Váltsak inkább 10W40-re, vagy maradjak az 5W40-nél és töltsek utána? Melyik a jobb megoldás? (esetleg tömítések cseréje, v. motorgenerál? (Ettől eltekintve nincs más gond).
Ki mit tud az Auto-Kelly által forgalmazott Starline olajakrol?Én ugy tudom hogy egy az egyben Mobil olaj csak a cég átcsomagolja saját márkásra.Az ára is ugyanott mozog minden fajtának.Ki mit tud erről?
Egész egyszerűen a Corsáknál "30 ezret bír az olaj, nem kell előbb cserélni" szöveg egyszerű marketing fogás volt, aminek apukám bedőlt, bár gyanakodott.
Gyári olaj volt benne, Opel szerviz töltötte bele, szervizkönyves, általunk szalonban vásárolt új autó, néha csak 5-10 km-re városban, de leginkább 25-30 km-ekre, nagyobb távokra van használva, apuka mindig ellenőrzi a folyadékszinteket, keréknyomást, stb, ez neki örömöt okoz, szeret ezzel szórakozni, tehát biztos hogy nem volt kevés olaj benne.
Egyszerűen 15 ezer a kocsi valós szervizintervalluma és nem 30 ezer. Gyakorlatilag a marketing miatt majdnem kétszer annyit futott az olaj mint kellett volna. Ennyi volt a baj. :) Ja és hogy a fene tudja már megmondani, valójában mit töltöttek bele a szakszervizben.
Azóta egyébként 0W30 Castrol muzsikál benne és minden tökéletes. :)
passz - Ennek a jelenségnek a tipikus előzménye a gyakori túl alacsony olajszint, a gyakori rövidtávú használat és/vagy a nagyon nem megfelelő minőségű motorolaj, azt persze nem tudom hogy a konkrét esetben mi történt.
Kénytelen leszek kipróbálni, mit művel a Wynn's az olajrendszerrel, ha tovább van benne, mint a gyártó által ajánlott 15 perc/15 km... (emlékszel még a témára?)
Az történt, hogy beleöntöttem - járattam kicsit, majd alá a kocsinak és nézzük az olajleeresztő csavart ------> kiderült, hogy az előző olajcserénél a "szaki" tönkrevágta a csavarfejet, így nem tudtuk kicsavarni... :-(((((
Most kénytelen leszek bevinni egy jól felszerelt műhelybe (haver által) és ott kioperálják a csavart. Csakhogy így már kb. 15 perc + 12-14 km lesz a cseréig... Kíváncsi leszek az "eredményre"!!! (abban reménykedem, hogy a Wynn's nem ad meg olyan időtartamot, ami a max., hanem alálőnek, hogy ne kössenek beléjük esetleges káros hatások miatt...) Meglátjuk...
Édesapám majdnem betartotta az első 30 ezres ciklust a szalonból kihozott, 2003-as C Corsájában. 27 ezer km-nél alig ment az autó, rossz volt a motor hangja, stb. Olajcsere, stb és bársonyos lett a hangja, dorombolt, mint egy kiscica. Soha többet ilyen hülyeséget...
" .... a 30,000 km-es csereperiódusról egyébként mi a véleményetek?? ... "
szvsz egyetlen gyártó sem követi el azt a blamát hogy olyan csereciklust tesz lehetővé amely az autó élettartamát megrövidítené (az persze egy jó kérdés hogy mostanában mennyi a tervezett élettartam). A próbapadi próbák során a fődarabokat olyan terhelésnek teszik ki amelyek a "való világban" jóváhagyott szervizciklusok alatt el sem képzelhetőek (pl. a kétütemű motort 1:200-as keverékkel hajtják - egyébként meglepően sokáig bírta).
Egyébként egyre több gyártó nem fix hanem rugalmas szervizciklust alkalmaz, ahol a fedélzeti ketyerók által gyűjtött adatok (pl. a hidegindítások száma, az olaj és a kipufogógáz hőmérséklete, az olaj viszkozitása és szennyezettsége, stb.) alapján nagyon jó közelítéssel meg tudják határozni hogy mikor kell az olajat lecserélni.
Ém az általam edig használt autóknál a gyártó által engedélyezett leghosszabb szervizciklusok lehetőségét mindig kihasználtam, még egyszer sem történt semmi rendkívüli meghibásodás.
Úgy látom kicsit feszült a helyzet..... mindig is tudtam én, hogy milyen témákba kell beletenyerelnem.. : )
Egyébként jómagam is az "aggódós" autótulajok közé tartozom, tehát szeretem megadni 'neki' azt ami jár, de most emiatt nem cserélem le. (legközelebb viszont minden bizonnyal GM-LL-B-025-tel rendelkező olaj fog belekerülni)
S a 30,000 km-es csereperiódusról egyébként mi a véleményetek?? Nyilvánvaló, hogy minden autó terhelése, és egyéb használati körülményei egyediek, de ti pl a saját kocsitokban betartanátok? Én 15,000 km-ként tervezem, mégha ezzel sajnos "fölösleges környezetterhelést/szennyezést" követek is el.
Ha jól értelmezem az irásod akkor szerinted csak a gyári jóváhagyáos olaj az olaj a többit felejtsék el az emberek. Pedig ha megnézed az Opel gépkönyvét ott világosan le van irva hogy ha az olaj rendelkezik a megfelelő teljesitményszinttel...de a gyári jóváhagyással nem... akkor is használható az olaj természetesen csak normál csereciklussal vagyis 15000 Km-ig. Én SLX-350 -nel értek egyet.
Köszönöm a hozzászólásodat, nagyban megnyugtató hír ez most nekem. A cserét pedig úgyis 1 év múlva terveztem, ami kb 10-15 E km-t jelent az esetemben. Mindenesetre az alkalommal már nem pusztán a szerelőre fogom bízni a döntést, hanem jómagam is ellenőrzöm, hogy milyen minősítésekkel bír az adott olaj.
Nem gondolom hogy a motorban lévő (ACEA A3/B4 minősítésű) olajat le kellene cserélned: a GM-LL-B-025 jóváhagyás követelményei - a GM által támasztott egyetlen plusz követelménytől (konkrétan a levegő kiválasztási képességtől) eltekintve - alapvetően megegyeznek az ACEA A3/B4 minősítés követelményeivel.
Az Opel egyébként ebben az esetben (vagyis ha "csak" ACEA A3/B4 minősítésű olajat használsz) 15 ezer km/1 év csereciklust engedélyez.
Tényleg bízom benne, hogy én nem járok így! De majd beszámolok a fejleményekről (talán érdeklődésre tarthat igényt egy újabb tanulságos sztori). Az biztos, hogy járatom egy kicsit, max 10-12 perc és ki vele!!!
Hát, ehhez nem tudok hozzászólni - tapasztalat és tudás híján; max annyit, hogy remélem én megúszom a hasonló "kalandot"!!! Tényleg nem értek hozzá, de nem lehet, hogy pont azért rontott a helyzeten, mert nem volt rá szükség? Vagy (ahogy írták korábban) olyan cumót oldott fel, ami nem távozott a rendszerből, és dugulást vagy más gubancot csinált?
Biztos reagálnak erre a srácok (Kiskapu, SLX, Mantec? vagy mások is... :-D)!
Nekem ezt a kúrát egyébként egy szegedi szakműhelyben ajánlották, hogy végezzük/végezzem el, mert javít a motorom állapotán (tudom, ez így homályos, de nem tudom szakszerűen leírni...). Persze, ők a saját munkájukra, és a saját csodaszerükre gondoltak. Ők spec. a Protecet használják tán.
Ezért sz@r laikusnak lenni, mert csak csapódsz a vélemények közt ide-oda, mint a flipperben a golyó! :-)))))
Hú, én nem akarok senkit meggátolni az akaratában, de elmondom, hogy én hogyan jártam sok évvel ezelőtt: 2000 környékén volt egy minden szempontból hibátlan, 60k-t futott kispolskim :). Imádtam, kényeztettem stb. Olyannyira, hogy én is gondoltam egyet és vettem egy öblítőt aztán hajrá! Úgy használtam, ahogy le volt írva, az is valami 15p-15km-es cucc volt, de már nem emlékszem pontosan, s talán még wynn's is. Leengedtem, belevágtam a belevaló MOL Botondot és uccuneki. Először csak az tűnt fel, hogy nagyon nem akar menni, majd rájöttem arra is, hogy 9-10l-t zabál 100-on... Az "erő" kb felére esett vissza, a fogyi meg másfélszeresére nőtt.
Na szóval ez csak egy kispoki volt, de utána soha többet nem nyúltam ilyen szerekhez. A sárkányt pedig eladtam egy diplomata faszinak, aki odáig volt érte :) Szegény... Ezúton is bocs, de nem volt más út 18 évesen :(
segítséget kérnék, hogy mi a különbség a Selénia K és Selénia K Pure Energy között és melyik milyen típusba tehetó most bele? Az egyik tudja az ACEA A3/B3-at, a másik csak az ACEA C3-at. Sajnos ezek nekem sokat nem mondanak...
Az olajam már megvolt (10W40) és én is úgy terveztem (egy barátom tanácsa alapján többek-közt), hogy amolyan átmosó jelleggel használom 4-5-6 hónapot. De a tanácsaitok szerint óvakodom a motoröblítő hosszabb használatától!
Érdekes: laikusként én is kacérkodtam akár 5W40-nel is! És Mantec listáján szerepel is...
Mondom: már csak a szerelőt kell meggyőznöm, ill. ragaszkodnom az olajamhoz/cseréhez - vagy megyek máshoz... :-)
Az ilyen jellegű tisztítási folyamatok (normálisan) úgy végződnek hogy a tisztítószert (vagy a tisztítószerrel elegy motorolajat) az utolsó cseppig eltávolítjuk a motorból. Ha nem így teszünk akkor valóban megnő a motorolaj felhígulásának, ezzel a fokozott kopásnak a veszélye.
Találkoztam már olyan esettel amikor a gyártó által ajánlott keverési arányt - mondván a lúd legyen kövér - mesze meghaladó töménységgel alkalmazták a tisztítószert, ilyenkor valóban előfordulhat hogy a lerakódások nagyobb szemcsékben válnak le a fémfelületekről. ha ezeket nem sikerül maradéktalanul eltávolítani a motorból (ami ülepedési hajlamuk ismeretében igen valószínű) akkor nagy eséllyel többet ártottunk mint használtunk.
SLX: Mi a véleményed azzal az ötlettel kapcsolatban, hogy ezek kegyszerek hosszabb távon nem a tömítéseket károsítják - persze nincs kizárva, sőt elég reálisan hangzik -, hanem a a motor alkatrészeiben okozhatnak károsodást mégpedig úgy, hogy az oldószerként használt extrém alacsony viszkozitású alapanyag az olaj viszkozitását drasztikusan csökkenti és ezáltal növeli a fémes érintkezés veszélyét?
A másik tippem, hogy cirkulál a rendszerben és ha sokáig marad benne, akkor nagyobb lerakódás darabok is bekerülhetnek az olajba, amik már a kisebb átmérőjű járatokban eltömődést okozhatnak.
Delta: Az én javaslatom, hogy az ilyen kegyszer használata után egy új szűrővel és egy valamilyen olcsóbb 10W-40, 15W-40 olajjal mosasd át a motort, majd ezután amennyire lehet engedd le az olajat, majd új szűrő feltétele után mehet bele a mantec által javasolt olajok valemelyike.
Én nem írok hozzá még négy típust, mert nem az a célom, hogy reklámot csináljak a saját kenőanyagaimnak (Igy is vannak benne olyanok, amikkel foglalkozom) ;)
Már csak a szakit kell meggyőznöm... (majdnem kikérte magának! Érdekes egy figura, de amúgy meg bármikor számíthatok rá, sokat segített már eddig, úgyhogy hálás vagyok neki; mint ahogy neked is... :-D)
Üdv! Ez 1 85-ös benzines Lancia Delta. Szerintem, és nálam hozzáértőbb mások szerint is a 10W nyugodtan mehet bele, sőt! De van ez a berögzült álláspont, hogy régi motorba csak 15W-t!!!!!!!!! Nem hiszem, hogy a 10W rossz lenne az olajfogyasztás szempontjából, vagy a nyomás szempontjából, a kénés pedig ebben az időben javulna. Kösz az eddigieket!
Nem vagyok teljesen otthon a vegyi bájszerek lélektanában, így a 15 perces hatásidővel kapcsolatban sem tudok igazán állást foglalni. Mindenesetre én tiszteletben tartanám a gyártó erre vonatkozó ajánlását - mit lehet tudni, esetleg tartalmaz(hat) a lötyi olyan oldószert amely hosszabb távon károsít(hat)ja a tömítéseket.
Nem tudom hogy pontosan milyen autóról van szó így a 15 "wattos" olaj ügyében sem pro sem kontra nem tudok nyilatkozni.
Igen... de szerinte semennyire... És ő emellett azt vallja, hogy a Deltám motorjába csak a 15W40 való, Castrol táblázat-Valvoline ajánló ide, vagy oda... :-D
Ha beleöntöm ezt a Wynn's-löttyöt, csinálok-e kárt, vagy javítom-e a hatást azzal, ha az előírt 15 pec/15 km-rel ellentétben tovább hagyom hatni??? Melyik a valószínűbb +/- ???
Annyiban igazat adok a szaki bácsinak hogy az évek alatt összegyűlt, odaégett ganét a legkiválóbb vegyi "spakli" sem képes teljes egészében eltávolítani, ahhoz bizony le kell szerelni az olajteknőt és elő kell venni a jó öreg "ősspaklit".
A szerelőm szerint (aki egy vaskalapos öregedő tipikus "szaki") egyik se ér semmit, mert ami "sár" leragadt, azt nem mossa ki semmi... csak ha szétszeded a motort atomjaira! Kételkedtem az állításában, és kételkedem azóta is - még inkább! Nem én ítélem komolyabbnak a többi cuccot - távol áll tőlem, hogy okoskodjam olyan témában, amihez nem értek! Csak az árképzésüknek és a marketingjüknek dőltem be kicsit???:-D
Igazad van, valóban a Formula F rendelkezik a 913C jóváhagyással. A lényeg (a tévedésemen túl) az hogy a 2003-as gyártású modellekhez ez is és (a 913A jóváhagyású) Formula E is kifogástalanul megfelel.
Nyugodtan használd a Formula E-t, ugyanis ez az olaj a jelenleg gyártásban lévő modellekhez előírt, korszerűbb (jelesül WSS-M2C 913C) jóváhagyással (is) rendelkezik (a Formula F-nek "csak" 913A jóváhagyása van).
Köszi a választ! Én az 1. kategóriára gondoltam! Tehát indokolt lehet használni, és nem árt! A szakik véleménye alapján én se adnék semmit egy gondosan összeállított, minőségi olajhoz pótlólag! A Wynn's-re azért kérdeztem rá konkrétan, mert sajna most nem tudok 3-4e Ft-ot áldozni egy komolyabb (???) löttyre (Metabond CL, Protec, stb...)!
" ... mi a véleményetek a kül., olajhoz adandó csere előtti motortisztítókról? ... "
Engedelmeddel kettébontom a kérdésed: léteznek olyan motortisztító adalékok amelyek az olajcsere előtt, az olajhoz öntve használhatóak és szvsz valóban képesek feloldni a motorban található gané nagyobb részét (ismereteim szerint a Wynns ebbe a csoportba tartozik). Ezeket indokolt esetben (így az általad írt "elhanyagolt olajrendszernél") célszerű használni.
Egész más történetet jelentenek az olajhoz az olajcserét követően hozzáöntendő adalékok, ezekkel szvsz nem árt fenntartással viseltetni - ebben a kategóriában valóban nem ritka a "kidobott pénz" értékű termék.
Még nem írtam erre a topicra, de itt nálam hivatottabb emberek osztják meg a tapasztalataikat hozzám hasonlóakkal...
Nos konkrétan: mi a véleményetek a kül., olajhoz adandó csere előtti motortisztítókról? Csak mert végletes véleményeket hallottam eddig. A "kidobott pénztől" egészen addig, hogy jelentősen javítja a motor állapotát!
Én vettem egy Wynn's-t, mert akciós volt a Tescoban :-D de még nem öntöttem bele az olajba. Egy szakműhely korábban egy bizonyos "Protec"-et ajánlott, ami elm. nem kapható ker. forgalomban.
Szerinted Mantec/ szerintetek mit várhatok? (Ja, azt nem írtam, hogy egy öreg Lancia, az előző tulajok által kicsit elhanyagolt olajrendszerrel...)
Köszönöm, nekem a válaszod kielégítő volt, pont erre számítottam - legfőképpen a szürkeimportos reakcióra! :D
Csak egy apró megjegyzés a Te hozzászólásodhoz, és egyben egy pontosítás az én korábbi postomhoz...
Az ExMo nem a jelenlétész szüntette meg Magyarországon, hiszen adminisztrációs tevékenységet folytat, de hivatalosan nem végez kereskedelmi tevékenységet.
Nevezheted töltőállomás racionalizációnak, akkor is lecserélődött minden Esso kút Agipra, valamint az összes hivatalos, korábbi ExMo partner már vagy az Agip színeiben "díszeleg" a piacon vagy brandet váltott...
Mindenképp olyat válassz, amit a kezelési könyv is ajánl (figyelj a megfelelő minősítésekre!).
Ha jó a motor, tehát pl nem eszi az olajat, 0W30 vagy 5W30-at vegyél bele (pl Mobil ESP Formula, de ez tényleg csak tipp, nem kell pont ezt venni). Netről olcsón tudsz venni (jóval olcsóbban, mint a kereskedésben). Most így télen a 0W-nek jobban örülne. :)
Az Exxon Mobil Hungária Kft mióta kezdett el újra itthon kenőanyagot forgalmazni?
Csak azért kérdezem, mert a piacát töltőállomásostul, mindenestül megvette az Agip, aki természetesen nem hülye és teljes erejével azon van, hogy a lehető legtöbb partnert átállítsa a saját termékeire.
Ergo ma Magyarországon az Agip Hungária partnereit kivéve nehéz (vagyis inkább lehetetlen) legálisan Mobil és Esso kenőanyagokhoz jutni! (Nem vagyok Agipos, ezt hozzátenném)
Legálison azt értem, hogy az adott kereskedő nem Ausztriából, Szlovéniából, Szlovákiából vagy más külhoni nagykereskedőtől, hanem a hivatalos magyarországi forgalmazótól veszi a termékeket.
Gondolom - kedves mantec - az általad favorizált olajkereskedő cég minden általa forgalmazott termékre rendelkezik az országban hivatalosan jelenlévő leányvállalattal, vagy hivatalos importőrrel élő szerződéssel a termékek forgalmazására... (Bár gyanítom, hogy nem...)
Ez a kérdés ugyan költőire sikeredett, de jónéhány hozzászólásod alapján született meg ez a post.
Szorgalmas olvasója vagyok a fórumnak, de kérdezni nem kérdezek, mert megoldom magamnak - és másoknak -, valamint SLX korrekt és élvezetes magyarázatokkal, valamint töretlen lelkesedéssel "okítja" azokat, akik rászorulnak. (Mielőtt valakiben felmerülne, nem vagyunk kollégák, de a szakmai felkészültségét nagyra becsülöm! (Hujj, de csöpög... de már így marad...)
Motul oljaokkal van valakinek tapasztalata? Konkrétan Motul 8100 X-cess 5W-40, vagy Motul Specific 505.01 502.00 505.00 típusra váltanék Mobil Syst S Spec V 5W-30-ról VW 1.9 TDI-vel, esetleg néztem még Castrol Edge 5W-40 Turbodieselt is.
" ... a nagy hőterhelést azért a 10w60 jobban bírná mint a 0w40 ... "
Nem, ugyanis az olajok hőtűrő képessége kizárólag az alapolaj összetételétől (ásványi, PAO és/vagy észter) függ, a SAE osztály a folyási (és áttételesen a tömítési) képességet határozza meg.
... én vagy azt tenném bele, amit a fekete "vadállatba" használsz, vagy ugyancsak azt a viszkozitású és pontosan ide kifejlesztett "énkedvencem" másikat. Szvsz az a legtutibb ezekbe. Legalább is úgy hallottam valakitől!:DDDDD
" ... Azért kéne a sport mert sokat van forgatva :) ... "
Ha arra gondolsz hogy a motor gyakran üzemel üveghang környékén az még távolról sem indokolja a magas (pl. 10W-60-as) SAE osztályú olajok használatát.
Ilyen célra szvsz egy teljesen szintetikus 0W-40-es olaj - természetesen az adott autóhoz előírt minősítés és/vagy jóváhagyás megléte esetén - tökéletes megoldás.
halkan megjegyzem: a nem éppen alacsony fordulatszámukról ismert F1 motorok SAE 0W-30 környéki motorolajokkal dolgoznak.
97-es 740i (M62B44)-be 0w40-es Castrol Edge Sport vagy 10w60 lenne a jobb megoldás? Gyári ajánlás talán 0w vagy 5w-s... Azért kéne a sport mert sokat van forgatva :)
1. Felszereltség kód: QG1 -Beállított a meghosszabbított olajcsereciklus (VIW). Olajcsereciklus: 30 ekm / 2 év / vagy amikor az autó jelzi. Olajelőírás: VW 504 00.
Ennek a modellnek a kormányszervójához VW G 002 000 jóváhagyású folyadékra van szükség (a teljes feltöltési mennyiség 0,80 liter). Kereskedelmi forgalomban a Pentosin CHF 11 S valamint a Castrol CHF felel meg ennek a követelménynek (Dexron akármilyen minősítésű ATF-ek még véletlenül sem használhatóak erre a célra).
Kenőanyagok előállítására sokféle módszer létezik, ezek közöl szvsz a PAO gyártása az egyik legmacerásabb: a köolajból a lepárlás során keletkező parafinból kis atomszámú gázt állítanak elő és ebből "szintetizálják" az adott célra legoptimálisabb molekulahosszúságú, rendkívül homogén szerkezetű (PAO) alapolajat.
"A motorolajok ásványi, félszintetikus és szintetikus kategóriákba sorolhatóak. Bár ezek a kategóriák ténylegesen különböző műszaki tartalmat feltételeznek, pontos műszaki előírás vagy szabvány nem létezik az adott kategóriába való besoroláshoz."
Ezt olvastam a motorolajokról. Pedig az alapolaj kategóriák az API szerint definiálva vannak (HC, PAO, PIO, stb.).
Még mindig leragadva az Opel olajoknál, az alábbiakat találtam az Opel honlapon és az adatlapokon. A két szintetikusnak nevezett motorolajnak milyen technológiával készülhet az alapolaja? Az egyik pl.: ásványolaj ÉS poli-alfa-olefin.
-------------- High Synthetic Technology 5W30 ACEA C3 ásványolaj és szintetikus szénhidrogének ( poli-alfa-olefin ), adalékok. -------------- Szuper szintetikus Longlife 5W30 ACEA A3,B3,B4 Erősen finomított kőolaj (Maga a termék nem ásványolaj, de ásványolajokból készül.) -------------- Félszintetikus 10W40 ACEA A3,B3 Erősen finomított kőolaj (Maga a termék nem ásványolaj, de ásványolajokból készül.) -------------- Ásványi 15W40 ACEA A3,B3 Erősen finomított kőolaj (Maga a termék nem ásványolaj, de ásványolajokból készül.) --------------
"... de szintén kőolajból készül..." köszönöm a megerősítést - én is így értelmeztem a később elolvasott cikkből.
Ha jól gondolom, akkor az alapolajhoz megkívánt (tökéletes, vagy ahhoz közelálló) szénhidrogén molekulaszerkezetet labor körülmények között elő lehet állítani, de kiindulási anyagként a végcélhoz közelebb álló kőolajat, nem pedig - mondjuk - vizet meg széndioxidot használnak (amelyekben szintén van H és C). :) Bevallom, eredetileg azt hittem, létezik ilyesféle megoldás.
" ... a szintetikus úton előállított alapolaj az nem kőolajból finomított ásványi alapolaj ... "
... de szintén kőolajból készül, csak egy nagyon macerás eljárással, azaz az Opel általad idézett állítása ("Maga a termék nem ásványolaj, de ásványolajokból készül". ) PAO alapolaj esetében teljesen megfelel a valóságnak.