Keresés

Részletes keresés

Pitylogós Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1472

Hű, az nem kevés.

Ennél talán még a Stiebel=Wolf is olcsóbb volt jóval, Szatmárinál.

Előzmény: xuy (1465)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1471
Keress rá:
enthalpy heat exchanger

Van a Daikin-nak, Samsung-nak, LG-nek is papir, illetve féláteresztő membrán alapú hőcserélője.

Illetve még egy "suttyó" kis cég terméke 110-150% értékelkkel:
HOVAL HomeVent
Előzmény: XPS epito (1468)
Lasermouse Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1470

Ha jobban megnézed azok az érdekes mondatok nem annyira valóságtól elrugaszkodott hülyeségek ám!

A papír hőcserélőnek pont az a lényege hogy páraáteresztő. Ez a cucc nem csak az érzékelhető hanem a látens hőt (a párát) is visszanyeri. Ott a linken a prosija is, max 70% a(z érzékelhető) hővisszanyerés a többi látens hő. Ami nem világrengető tekintve hogy a Paul egyik modellje független labor (TWZ) szerint is 99%-ot tud páravisszanyerésre nem képes ellenáramú hőcserélővel. A szorpciós rotoros szellőztetők pedig 130-150%-ra is képesek. A 100% mindig az érzékelhető hőmennyiséget jelenti az adatok pedig a lehetséges maximumot. Üzem közben gyakorlatilag mindig változik a mértéke a külső/belső levegő hőmérsékletétől és páratartalmától függően.

A Zubadan COP értékei is frankók szerintem. 35 fokos előremenő és 7 fokos külső hőmérséklet esetén 4,4; 2 fokos külső hőmérséklet esetén 3,24 a 8kW-os modell esetében. Csökken az rendesen a külső hőmérséklet csökkenésével. Azt ígéri hogy a teljesítménye nem csökken -15 fokig és -25-ben is leadja a névleges teljesítménye 75%-át, mindezt hőszivattyús üzemmódban fűtőszál nélkül. Hogy milyen COP-vel arra én is kiváncsi lennék de többnek kell lennie egynél hiszen akkor mi értelme lenne a sok hókuszpókusznak sokkal egyszerűbb egy elektromos fűtőpatron.

Wattocsak Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1469
Köszi! Látom mostanában nem olvasom el a lapot. Majd a hosszú téli estéken vidulás céljából.
Még egyszer köszi!
XPS epito Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1468
Érdekes mondatok az általad említett lapon:

A papír hőcserélők különös, leheletvékony szerkezete csak 25 μm.
= félnék a papír hőcserélő viselkedésétől párakicsapódás esetén

A hűtő/fűtőenergia kihasználása frisslevegő-cserével 98%
= végtelen felület esetén, a mesében

A Budatech illetékesei elég könnyű tollal és irodalmi vénával megáldott alkotók :-)
lásd pl. Zubadan COP :-))
Előzmény: Wattocsak (1466)
XPS epito Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1467
Akkor érdemes volna a Systemair illetékeseit is megkérdezned.
Én is hasonlókra kértem ajánlatot és ilyen műszaki tartalom mellett, jóval kedvezőbb árat kaptam.
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1466
Nézz körül a
http://www.budatech.hu/termekeink/loosnay.html
kollegám mondta, hogy jó árban vannak. Gondolom a név alapján hitvány nem lehet.
Meg lusta vagyok, hátha kiértékeled helyettem:-)
xuy Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1465
Nincs még teljes képem az árakról, de ezek a gépek 700e körül vannak.
Előzmény: XPS epito (1463)
xuy Creative Commons License 2010.06.24 0 0 1464
Elsősorban itt a fórumon összeszedett infók alapján van versenyben ez a három készülék. Szeretnék kis fogyasztású, jó hatásfokú berendezést választani.
Előzmény: Pitylogós (1462)
XPS epito Creative Commons License 2010.06.22 0 0 1463
áraid már vannak?
Elküldenéd azokat? :-)
Előzmény: xuy (1461)
Pitylogós Creative Commons License 2010.06.22 0 0 1462

Mi alapján választottál?

Én nem nagyon találok különbségeket, max. az Atrea egyes típusai amik többet tudnak (cirkuláció, vizes kalorifer).

Előzmény: xuy (1461)
xuy Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1461
Ezeket a lehetséges típusokat vadásztem eddig össze:

Paul Santos 370 DC

vagy

Atrea Duplex 360 BP

vagy

Aldes Dee Fly 90
Előzmény: XPS epito (1460)
XPS epito Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1460
A gyári gépek között is rengeteg típus van.
Nézd meg az adatlapját, abban kellene lenni egy ellenállás (Pa) / légszállítás (m3/h) diagramnak.
Tudnod kellene, mennyi a talajhőcserélőd ellenállása (50-80Pa) és mennyi a többi elemedé (szűrő tisztán és koszosan, rácsok, idomok, stb.).
Ezeket összeadva meg tudod nézni, hogy melyik gép alkalmas a kívánt légszállítás biztosítására befúvási oldalon.
Elszívásnál kisebb az ellenállás, hiszen ott hamar kidobod a levegőt.
De, jobb lenne, ha túlnyomásos lenne a rendszered, ezért több levegőt kellene befelé tolni, mint ki.
Tudod fojtani is az elszívást de nem gazdaságos, jobb volna, ha olyan fordulaton tudnád járatni az elszívó ventilátort, amivel megfelelő az elszívás.

Van konkrét géptípusod?
Előzmény: xuy (1458)
digium Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1459
Ez lehet típus specifikus dolog is. Szerintem kérdezz rá a kiválasztott gyártó szakemberénél, ők jobban tudják, mint az itt fórumozók.
Előzmény: xuy (1458)
xuy Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1458
SZiasztok!

Elnézést a türelmetlenségért, de ha valaki esetleg hozzá tudna szólni a 1375-höz???

Köszi
Előzmény: xuy (1375)
digium Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1457
Amikor nézegettem a szellőztetőgépeket, akkor szinte mindegyiknek volt olyan relés bemenete, amivel be lehetett kapcsoltatni a legmagasabb fokozatot. Így a fürdőszobák lápájával összekötve ezt a bemenetet, könnyen megoldható a problémád.
Előzmény: Sznhép (1456)
Sznhép Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1456
A barkácsoláshoz nem a kedv hiányzik, hanem a tudás. Ha tudnék barkácsolni, akkor az egészet összehoznám házilag, ahogy itt többen is. A barkácstudás kimerül egy ikea szekrény összeszerelésében, amihez minden csavar oda van készítve, a leghülyébbek által is érthető rajzos lépésről-lépésre magyarázattal. A végén a szellőztetőből lesz egy páraelszívő, meg a konyhai elszívó, a friss levegő meg majd bejön, ha kinyitom az ablakot.
Előzmény: Wattocsak (1455)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1455
Sajnos a légoldali szabályzás mindig drága. Ezért nem szokták kérni. Igazából az árából sok sok éves üzemeltetési költséget fizetsz ki előre.
Az esetek többségében időkapcsolóról való működtetés megfelelő.
De ha van kedved barkácsolni akkor olcsóbban mint a gyári összeüthetsz, te is hozzá egy kis automatikát szabályzókkal.
Előzmény: Sznhép (1453)
Catman Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1454
Szia,

Itt egy kis kavarodas van szerintem. A szellozorendszer a most epulo hazunkban lesz, tehat itt meg a futesi koltsegeket sem tudom. Viszont U ertekek azok vannak, de egyelore nem fognak valtozni (majd valamikor lesz szigeteles is). Azt hittem, a jelenlegi allapot alatt a mostani lakast erted.
Előzmény: kneissl (1441)
Sznhép Creative Commons License 2010.06.21 0 0 1453

Igen, valószínű az összlégcsere benne lehet. Nekem viszont az nem annyira tetszik. Ha például nem használom a fürdőszobát, nem vagyunk otthon, akkor elegendő egy minimális légcsere. Egy forróvizes zuhanyzás után viszont nagyobb elszvás kellene. Télen, amikor nem nyit az ember ablakot, akkor mehet folyamatosan, viszont tavasszal, nyáron inkább az ablakon engedném be a friss levegőt. Remélem kikapcsolni ki lehet olyankor :). A fürdőszobában és wc-ben most is van olyan elszívónk, amit az egyik villanykapcsolóval indíthatok, én a leendő házban is ilyesmire gondoltam. Ez kiszívja a párát, de nem kell folyamatosan mennie. Szerintem.

A készülék listákat köszönöm, el kezdem nézni őket.

Előzmény: Törölt nick (1452)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1452
A kivitelezésbebn benne van (normális ajánlat esetén) a helyisgégenkénti beszabályozás is. Ez a légmennyiségek egyszeri beállítását jelenti, a használatnak és a bentlekók számának megfelelően.
Egy tipikus szellőztetőnek, családi házban nincs szükség szobánkénti vezérlésre, az össz légmennyiség szabályozáas untig elég.
Ha kész rendszerek érdekelnek, akkor nézz át a Passziv Ház topikba. Magyarországon egyenlőre ezekbe a tipusu hazakba építenek csak szellőztetőt.

Gondolatébresztőnek egy lista hogy milyen készülékek vannak:
Atrea Duplex 330EC 2100EUR + Fa www.atrea.hu
Pluggit 1800EUR+Fa
Paul ...
Bartos 350 420EFt+-Fa www.bartosz.hu
Kair IEC04 1600EUR http://www.i-sells.co.uk/kair-ieco4-house-heat-recovery-ventilator-wireless-control?vat_disp=0
Ubbink HRV Medio 1300EUR http://cart.vacuumsdirect.co.uk/index.php?p=product&id=146&parent=35
Viessmann Vitovent 300
stb...
Előzmény: Sznhép (1451)
Sznhép Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1451
Sziasztok! Már olvaslak benneteket jó ideje, de általában házi kivitlelezésű szellőztetőkről írtok. Piszkosul örülnék én is, ha ilyesmit össze tudnék hozni, de sajnos mindenféle barkácsismeret nélkül ez nehéz volna. :). Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valaki, aki "boltból vásárolt" :) komplett rendszert épített be, és ha van ilyen, akkor megelégedetten használja-e a rendszerét. Vannak-e olyan dolgok, amiket a kivitelező nem említett és problémát okoz, mennyire hatásos, mennyi szabályozást igényel, és minden egyéb amit tapasztalt. Árajnánlatot már kaptam, de amikor a szabályozásra rákérdeztem, akkor 120 Eft/helyiség árat adtak meg. Maga a rendszer is drága, de ha nem kérdezem meg, akkor szabályozás nélkül szállították volna? És ha nyáron inkább abalkot nyitok akkor is megy? Még nem mélyültem el a témában, nem beszéltem részletesen egy céggel sem, de kíváncsi lennék mire kell nagyon odafigyelni, vagy vannak-e a hazai piacon olcsóbb, de jó minőségű rendszerek. Nekem 1,3 MFt-os ajánlatot adtak egy kb. 100 nm-es házra beszereléssel.
jmmakk Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1450
Hát ez sem jutott eszembe, pedig milyen nyilvánvaló... :)
Előzmény: peterch (1449)
peterch Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1449
Szia !

Termeszetesen a meleg oldal fele kell lejtenie, mert maskulonben telen rafagyas keletkezne. Mivel legmentesen a csovek levannak ragasztva, igy a kiccsapodott kondenz vegigfolyik a rekuperator reszen es a toroknal kialakitott gyujto - elfolyobol elfolyik a szennyvizcsatornaba egy szifonon keresztul, hogy a buz ne juthasson be a rendszerbe es vele egyutt a korokozok esetleg.

Udv , Peter.
Előzmény: jmmakk (1447)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1448
A cseppvizet vezesd be egy "U" csőbe. Az "U" magassága 20% legyen nagyobb mint a ventilátor szállító magassága. A cső másik felét vezesd a csatornába. Így nyitott a rendszered szabad lefolyással, mégis zárt a levegő irányába. A fagyra mindig légy tekintettel.:-)
Előzmény: jmmakk (1447)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1447
Most egy dolog jár a fejemben, hogy ha a meleg oldal felé meg van döntve, akkor a belső csőben lecsapódó pára hogy van összegyűjtve.
Nyilván valami zárt dologba kell gyűjteni, de hogyan? Ezt időközönként kiüríted?
Előzmény: peterch (1439)
Axióma Creative Commons License 2010.06.20 0 0 1446
Na tessek, a nokbol mar kulonleges peldany ha veletlen okos? Kikerjuk magunknak! :)
Előzmény: peterch (1442)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 1445
duma, mellebeszélés :D
Előzmény: Wattocsak (1444)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.19 0 0 1444
Bocs, de mi az a jada jada?
Előzmény: Törölt nick (1440)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 1443
Nem, nincs semmilyen nyilt lánggal működő berendezés a házban.
Előzmény: peterch (1442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!