Keresés

Részletes keresés

anagylevin Creative Commons License 2005.02.10 0 0 299

mo'ning!

Szívesen vállakoznék a Shepard cikkek fordítására, de semmi értelme. Mr sheppard elsősorban kémikus, de a fizika világában is otthonosan mozog. Ez világosan átsüt a cikkekből, de ő inkább a golyók fizikai törvényszerűségeit kutatja és számolja, ezt első áttekintésre is látni lehet a számtalan képletből és egyenletből. Nem hiszem, hogy a tangentiális elhajlás vektorának számolására bárki is vetemedni fog az asztal mellett(sorry mr.shepard...). Ha viszont valaki nagyon büfé a fizikában és szeret biliárdozni, akkor neki melegen ajánlható. Szóval praktikussági szempontokból nem ajánlanám a nagyközönségnek.

Ezzel szemben ajánlok egy másik linket, (www.easypooltutor.com) ahol igen szemléletes és egyszerűen megfogalmazott "szócikkek" alatt lehet sok hasznos ismerethez jutni. (Az első bekezdésben kékkel látható linkek az egyes témák - kibontva hasznos és praktikus tanácsok.)

Ha igény mutatkozik, (nyelvi szempontból) akkor bevállalok egy-két részt.

Előzmény: Treyez (296)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.10 0 0 298
" M3 pedig azt csinál amit akar az aszalon :)))"

Azért ez messze nem igaz, de jól hangzik. Igaz, tényleg sokat fejlődtem a fehérvezetés terén, kezdek abból is kigyógyulni, hogy "túlgondolom" a dolgokat és túlságosan közel rakom a fehéret a következő golyóhoz. Viszont amin rettentő borzasztó sokat kell javulnom, az a fél triviális golyók elrakása. Néha nem is nehéz a helyzet, és őrültségeket ütök :(( Ez viszont már csak a gyakorlás kérdése. És a szép az egészben, hogy sok sportággal ellentétben itt az "edzés" is gyönyörűen kellemes. :))
Előzmény: mtsz (297)
mtsz Creative Commons License 2005.02.10 0 0 297
Sziasztok!
Hogy megélénkültünk :))

anagylevin: köszi a felajánlást, továbbra is érdekelnek a videók, meg oktatófilmek, de sajnos videóm nincsen, így csak digitálisan tudom fogadni őket :(((

azóta persze soakt nézelődtem neten és találtam is videókat:
http://www.engr.colostate.edu/~dga/pool/normal_videos/index.html

Itt a lökéseket lehet nézni, igen nagy okosságok, de ezeket nagyjából ismerem, csak használni nem tudom.

Tegnap leszaladtunk egyik cimbivel játszani, de sajnos libress-effektus volt, ki is kaptam aranyosan, és ez akkor már a 3. zsinrában amikor nem megy. "nem adom fel..."

kb fél éve volt:
M3 kollégval játszottunk, visszahúztam, félasztal hosszon is. M3 meg nem mert semmit se visszahúzni, mert nem ment neki. eltelt 1-2 hónap: abszolut nem megy a visszahúzás (nem 1-2 alkalommal, hanem mintha elfelejtettem volna) M3 pedig azt csinál amit akar az aszalon :)))
úgyhogy azt kell mondanom, valamit nagyon elrotottam abban az időben, de gyakorlás a tudás édesanyja (a jó édes.....).

(nemskára költözünk, és ha midnen igaz, akkor 3 percre a biliárd teremtől, szegény baránőm, egy pillanatra nem figyel oda és krétásan megyek haza).

Krétáról jut eszembe: híres vagyok arról, hogy ha játszok akkor bokától a fejem búbjáig krétás vagyok. Nem csak a támasztó kezem, hanem az is amelyikkel a dákó végét fogom (lökő kéz?). Nektek is így megy?

Treyez Creative Commons License 2005.02.10 0 0 296

Köszi a kiigazítást, tényleg félreérthető volt a a deflection szó tolmácsolása; természetesen nem a dákó konkrét 'meghajlására' gondoltam, hanem a fehér golyó pályájának oldalirányú kitérésére, amint te is említetted... :)

(Tudom, olykor fölöslegesen aprólékosnak tűnik leíró-nyelvezetem, ám próbálom szem előtt tartani, hogy a biliárd fizikájában használatos terminusoknak egyelőre nincs szabatos magyar megfelelőjük...)

[...pl. kíváncsi lennék, ki vállalkozna itthon a Márkuscs által ide a topicba linkelt Sheppard-cikkek fordítására?! ;-)]

Mellesleg tényleg csak játék; a leggyönyörűbb...

üdv: tré

Előzmény: anagylevin (279)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.10 0 0 295
"Sose feledjük, hogy ez elsősorban JÁTÉK! Aztán jöhet a tudomány...."

Nagyon nagyon igaz!

(ebben a topikban csupa okosságot ír mindenki :) )
Előzmény: anagylevin (294)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 294

ne is törődj vele! a legjobb családban is előfordul.

Sose feledjük, hogy ez elsősorban JÁTÉK! Aztán jöhet a tudomány....

Előzmény: BaLiKa (290)
BaLiKa Creative Commons License 2005.02.09 0 0 293
Na jó, hát azt nem mondtam persze, h már vagy egy hónapja ingyen van nálunk az egész, karácsonyi akció címén :-))) Jó mi? :-) Hát az asztalok színvonala olyan amilyen de nem panaszkodom, mert ingyen van. Csak az a kérdés, hogy meddig, szerintem ez most már bármikor befejeződhet. Így tudtunk kilencest játszani, és igen így fehér golyót is lehetett volna használni sajátot, de valahogy nem foglalkoztunk vele. Olyan sokat azért nem játszottunk.
Haszika Creative Commons License 2005.02.09 0 0 292

köszike,

még 1 hónap és elméletben akkora ász billiárdos leszek, hogy csak:DDDDDDDDD

Előzmény: Gracioso (289)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 291
Pénzbedobós asztalnál külön nem gazdaságos a kilences játék :) Mi egy egy hosszabb játékkor lejátszunk 40-50 partit, be sem merem szorozni... : Ahova mi járunk ott egy óra csúcsidőben 550, de egy óra alatt rengeteg 9-est lenyomunk..
Előzmény: BaLiKa (290)
BaLiKa Creative Commons License 2005.02.09 0 0 290
Ez a csíkos golyós ötleted zseniális :-)
Egyébként bár félve de megjegyzem (lehet nevetni meg szörnyülködni), hogy egyszer régen már annyira belemerültünk a dolgokba, meg minden egyébbe, hogy nem a fehérrel céloztam, hanem egy színes golyóval :-) De nem szólt az ellenfél se :-) Ilyet egyébknét már másnál is megfigyeltem, de akkor is ritka mint a lottóötös :-) Ennek enyhébb kiadása hétfőn esett meg amikor kilences poolban rossz számú golyót löktem meg, de akkor is teljesen máshol járt az agyam. Viszont a vicces, h a lövés sikeres volt :-)
Előzmény: anagylevin (286)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 289
Szerintem bármit hívhatunk forgatónak, mikor nem középen találod el a fehéret. Hisz ekkor a fehéret forgásra kényszeríted és ennek lesz hatása a kocc előtt/közben/után..
Előzmény: Haszika (288)
Haszika Creative Commons License 2005.02.09 0 0 288

namost kérdezek újat, amikor végre számomra értelmezhetőt olvasok:D

a forgatás az, amikor oldalát lökitek meg a gömbnek és ... nemtom,......

????

Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 287
Valóban nem egyszerű.. Nem is olyan régen még rengeteget szenvedtem vele, túlságosan féltem alányúlni, vagy túl erősen lőttem, vagy egyéb... Mostanában az oldalfalsok adják a leckét, mondjuk annak is vannak könnyebb és egyszerűbb esetei...
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 286
valahol, valamilyen támponttal el kell kezdeni. ez egy középút és ha valaki egyszer rájön az ízére, akkor megtanulja milyen hatása van ha egy picit feljebb, vagy lejjebb céloz. a visszahúzás az egyik legnehezebben elsajátítható lövésfajta. könnyű túlságosan alányúlni és máris "misscueing" esete áll fenn! vagy az istennek sem akar visszajönni.... aztán egyszercsak megtörténik a csoda és a  fehér elindul visszafelé az ütközés után! először az izére kell rájönni, aztán lehet variálni...
Előzmény: Gracioso (284)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 285
Még egy népi megfigyelés (általam). Ha úgy próbálok visszahúzni, hogy a kezem simán hever, és benne a dákó, akkor sokkal kisebbet tudok, mintha a dákót az asztal szélén futattom, vagy a hosszabbító vájatában. Ugyanis: (szerintem, aztán üvöltsetek, ha hülyeség) amikor visszahúzol, és a fehér alját lövöd, akkor nem csaka dákó hat a golyóra, hanem a golyó is a dákóra, méghozzá a dákót végét lefelé próbálja nyomni a fehérgolyó tömege/tehetetlensége. Mivel az ujjam lazább, puhább, ezért akaratlanul is (illyetve ez lehet, hogy tanulható, hogy ne) lefelé nyomja a kezem. Viszont az asztal pereménél ill. a hosszabbítóban nem tudja lefelé nyomni, ezért jobban "ott marad" a forgató a helyén...

Szerintem :) legalábbis mostanában ezt rendszeresen kihasználom, és néha nagyon távoli golyókról is tudok visszahúzni ilyen módszerrel. Tehát a dolog igaz, csak nem tudom, hogy jól indoklom-e..

Halljam a véleményeket ;-)))

Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 284
Aztán ha a szomszéd asztalról furcsán néznek rád, amiért a csíkosat bökdösöd, akkor ne csodálkozz :) Egyébként tényleg jó ötlet!! Egyébként lehet ilyen egzaktan definiálni, hogy hol kell alsó/felső forgatónál eltalálni a fehéret? Nem hiszem.. Vagy csak én már ezt túlfejlesztettem...
Előzmény: anagylevin (283)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 283

Akkor még egy praktikum. Gyakorlógolyó helyett használhatsz egy csíkos golyót.

Állitsd be  úgy, hogy a csík vízszintes legyen. (A golyókat úgy festik, hogy a csík pontosan egyharmadát fedi a golyó "képének", ha szemből nézed.) A csík alja illetve teteje pont az a magasság, amit alsó (visszahúzó) illetve felső (követő) falsnál meg kell lőnöd a fehéren. Használj egy csíkosat a gyakorláshoz. Arról nem is beszélve, hogy így a golyóméret különbséget is ki tudod küszöbölni.

(azt már csak félve merem leírni, hogy pénzbedobós-golyóelnyelős asztalon tegyél valami céltárgyat a lyukba, amire gyakorolsz, és ami nem engedi a belőtt golyót a

"sűlyesztőbe"....

A további haszon, hogy a meglőtt csíkoson is megfigyelhető a forgatő hatása.

Oldalfals gyakorlásnál értelemszerűen állítsd függőlegesbe a csíkot 

Előzmény: BaLiKa (281)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 282
thanx  :-)
Előzmény: Haszika (280)
BaLiKa Creative Commons License 2005.02.09 0 0 281
Halihó újra, na hát most már kíváncsi vagyok, ki fogom próbálni a draw shotot egy "sima" golyót meglökve.
A tréninggolyó valóban nem felesleges, ám az ára abban a bizonyos boltban engem egyáltalán nem motivál, hogy megvegyem. Ugyanolyan mint a sima fehér a rányomtatott pöttyöket leszámítva nem? Hát akkor mért kell azt mondjuk 3-4 ezerrel többért adni (illetve gyártónak ennyivel magasabb árral kiadni)..?
Amúgy meg teljesen világos, hogy más hatások lépnek fel egy más méretű fehérnél, de hát sajna egyelőre ez a lehetőség adott..

anagylevin, Neked pedig gratulálok a gyűjteményedhez! Biztosan sok örömöd leled benne!
Előzmény: anagylevin (269)
Haszika Creative Commons License 2005.02.09 0 0 280
király a nicked! ;-))
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 279

Kesves Treyez! Nagy tisztelettel adózva kiváló szakmai magyarázatodra, engedj meg egy apró kiegészítést. Idézlek:

" Ám a gyakorlatban a fehér golyó egyiket sem követi, hanem átlósan fog végigszaladni a két paralell között (ez maga a deflection, 'elhajlás'): a forgató-egyenes kezdetétől (= szélre kitolt dákócsücsök) a center-egyenes célgolyóhoz érkező végpontjáig (= kb. a fantomgolyó közepe); a párhuzamosok módszere segíthet a célzásnál, ha már kiismertük, hogy milyen széles ez a zóna saját dákonk elhajlása esetében... "

Úgy gondolom, hogy itt nem a dákó elhajlása a mérvadó. A dákó egyenesen halad, egyenesen üti meg a fehéret, de nem a közepén, hanem a közepétől kb. 1"tip"-nyire. Ez a dákon nem okoz a szokásostól eltérő alakváltozást, tehát nem hajlik el. A "deflection" - hatás inkább arra utal, hogy a fehér golyót egyszerre két hatás éri. Először az előrehaladó, hiszen a célzás irányába mozdítjuk. Másodszor viszont - például jobbfalsnál, azaz a jobb szélén történő megütésnél - egy oldalirányú erőt is közlünk, azaz a jobboldálát megütve egyben bal felé is eltoljuk. Ezt az oldarinyú tolást kell kompenzálni a célzásnál.

A célzás korrigálása természetesen függ a célgolyó távolságától, és a fehér sebességétől, ahogy azt Te remekül kifejtetted.

Gondolom abban egyetérthetünk, hogy az oldalirányú fals alkalmazása csak akkor ajánlott, ha a delikvens már képben van a tempót, illetve a draw- és follow shot-ot illetően.

Előzmény: Treyez (248)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 278

ezt egy topicalapítótól el is várjuk. de azokat se riasszuk el akiknek talán leírva nem olyan világos.

Az ábra király, de nem lehetne  kicsit nagyobban?

Tisztelt moderátorok. Kérjük a nagy képek engedélyezését!!!  Sajnos az előzőhöz nekem már szemüveg kéne! igaz, máshoz is már..... :-(

De legalább az első kotta megvan!!! 1ébként van egy könyvem, ami ezt a címet viseli:"How would you play this?" olyan minte gy sakkfeladványkönyv - biliárdasztalkottán.

Előzmény: Gracioso (277)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 277
Én eddig mindig képben voltam Treyeznél. Régebben már írtam, hogy talán az i-poollal lehetne elrakni kéepeket. Elő is állítottam egy rendkívül életszerű helyzetet :) Külön jó, hogy pötty jelzi, hogy hol szeretnénk eltalálni a fehéret, közben felülről látszik az asztal..

i-pool_1
Előzmény: anagylevin (276)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 276

Kedves tré ill.Treyez!

Az egyik barátom szavajárása szerint: LASSSSAAAAAAAAAN!!!!!

Ha így öntöd a dolgokat, akkor csak a magamfajta fanatista tudja elképzelni, miről beszélsz! Amit írsz, az mind a színtszta valóság! De képzeld el szegény tanulnivágyót, akit nyakonöntesz ezzel! Ezt vizualizálni kell. Vagy személyesen egy biliárd-asztal mellett, vagy egy egyszerű trükkel. Nem kell progit letölteni egy ábrához. Csinálsz egy szimpla biliárdsztal rajzot a "paint"-ben, aztán egy arányos golyót. A golyót aztán be"copy"-zod majd "paste"-el annyiszor állítod elő és olyan helyre mozgatod az asztalon, ahova akarod. Aztán szinezés. Meg nyilak és magyarázatok. Aztán csak képként fel kell rakni. De ezt már ne tőlem kérdezd, mert nem értek hozzá. de hamarosan megtanulom, mert igen szépen lehet vele "kottázni"!

Előzmény: Treyez (216)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 275
:))
Előzmény: anagylevin (274)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 274
sietek-sietek, de még csak 205-nél tartok.... olyan jó olvasni minden sorát.... :'-))
Előzmény: Gracioso (272)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 273

hi mtsz!

Elnézést, hogy visszanyúlok a múltba, de csak most értem oda az olvasásban. van megoldásom. ha érdekel, please let me know....

Előzmény: mtsz (205)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 272
És Steve Davis 26 évesen biliárdozott? Úgy tudtam, hogy akkor még csak snookerezett. vagy azt is gyűjtöd? ( nagyon helyes). Digitalizálni tuti, hogy lehet, ha megnézed ebből a topicból a 244-es hozzászólást (és előzményeit) akkor pont egy linket találsz a Snooker topicnak egy hozzászólására, amelyben egy lelkiismeretes kollega (és társai) videókat tettek fel egy weboldalra. Ezeket már mind letöltöttem. Remélem nem bonyolultan magyaráztam :) Ha igen, akkor kérdezz :)
Előzmény: anagylevin (271)
anagylevin Creative Commons License 2005.02.09 0 0 271

God bless the "topic-founder"!

Szerintem a biliárd olyan, mint a foci, illetve ezt nem lett volna szabad mondanom, mert sértés, szóval csak annyiban, hogy aki játssza, mindenki egyre jobban ért hozzá. De ez így van rendjén. Sajnos most nem jön le, hol olvastam,de valahogy így szólt.. az idézet persze nem pontos.... amit tudsz, azt oszd meg másokkal. csak akkor fogod élvezni a játékot, ha a partnered is legalább olyan jó, mint te. ha jobb, akkor te tanulj tőle!

Szóval a digitalizálásról.... A gyűjteményem ott kezdődik, amikor Steve Davis még 26 éves volt és Fred Davis-el játszott, aki csak névrokona, és kb. abban az időben 72-74 éves lehetett. Amúgy nyolcszoros snooker-világbajnok, 52-től 56-ig sorozatban ötször!

Szóval minden VHS-en, azt sem tudom, lehetne-e digitalizálni...

Előzmény: Gracioso (270)
Gracioso Creative Commons License 2005.02.09 0 0 270
Tisztelettel köszöntünk, nagyon vártunk már!! ;-)))

Örülök, hogy hozzászólásra szántad el magad, vannak itt a topicon nagyon okos és kedves szakértők, úgy látom gyarapodott a számuk eggyel. :) Van esetleg olyan darabja a gyűjteményednek amit neten megtudsz velünk osztani? (feltéve, hogy meg akarod osztani). Nem tudom pl. hogy a vidógyűjteményed VHS formátumban van-e, vagy valami csodás kis netre felpakolható digitális formátumban-e?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!