Keresés

Részletes keresés

tulajdonos Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1012

Kedves HangaDóra!

 

Becsületes, megbízható közös képviselőt keresünk egy II. ker kis létszámú (10 alatti) újszerű társasházba. Sajnos eddig nem találtunk.

Kérem, amennyiben érdekelené, vagy tud javasolni valakit írjon a czfanni@mailbox.hu címre.

Előre is köszönettel,

egy tulajdonos

 

HangaDóra Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1011
"a tulajdonosok teljes megelégedédére," - Született mázlista vagy. :D :D
Az egyik (elégedett) tulajdonosom azt találta mondani egy közgyűlés után: ha a butasáh és rosszindulat métrékegysége az Ida, akkor 1 Ida = 2 Lajos. Nekem csak abban a házban jutott 1 Ida + 1 Lajos. Minden házamban van minimum 1 Lajos...
Nehéz tanácsot adni, hogy milyen szempontok alpján válasszon egy ház jelölteket, és azok közül kk-t.
Nem egy alkalommal tapasztaltam, hogy "profi" kollégák látatlanban megadják az ajánlatukat, /albetét, és a közgyűlésen remek beszéddel el is viszik a "pálmát"...
Vagyunk néhányan, akik nem /albetétezgetünk, hanem vesszük a bátorságot, odamegyünk, megnézzük a házat. Szemrevételezzük a műszaki állapotát, kifaggatjuk a váltani akarókat az ügykezelés milyenségéről, a jogi helyzetről, a tulajdonosi összetételről, a fizetési morálról, ...
Minden házba úgy kerültem be, hogy hetekig-hónapokig szedegették a problémáikat. Mindent alaposan átrágtunk, megbeszéltük, mit hogyan kell megoldani... amikor úgy látták, hogy kezükben a megoldás terve, csak az ember kell, aki véghez is viszi, akkor váltottak.
Előzmény: Törölt nick (1009)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1010

Sajnos a referencia sem minden, mert lehet rosszul is csinálni, hiába kezel jelenleg 2-300 lakásos házat.

 

Ezen az alapon akár ne is legyen kk-:). Az általunk kezelt összes albetéttel úgy jött létre a szerződésünk, hogy lehetőséget adtunk arra, hogy kérjenek infót a tulajdonosoktól, valamint a számvizsgálóktól, és ahol van, ott a gondnoktól is. Ez nekünk is jó, mert már azelőtt tudnak a munkánk minőségéről tudakozódni, amig nincs köztük szerződés. Aztán már csak a kk-n múlik. Persze szerintem...

Előzmény: Harami (1007)


Törölt nick Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1009
Van két 100 albetétenél nagyobb házunk, nem igen jelent problémát az, hogy hány albetét van. Kezelni kell tisztességesen, a tulajdonosok teljes megelégedédére, ennyi a titka. A belső megoldás szerintem sem a legjobban járható út.
Előzmény: efuturex (1005)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1008

Dorci!

 

A Társasháznak van hivatalos jogi képviselete. Természetesen a per előtt mindent, az Általad fel nem soroltakat is, az ügyvéd rengelkezésére bocsájtottunk. A Bíróság a Társasház javára döntött, már cca.3 éve. A vesztest részletfizetésre kötelezte,különbözö szankciókat helyezett kilátásba, ha nem fizeti ezeket. Ezt már többször jeleztem a jogi képviseletünknek. Erre ő vh-t kezdeményezett, 1 hónaja . A napokban viszont felhívott, hogy adjam meg a tulajdonos adatait, mert a Bíróság pár napon belül elutasitja,ha nem teszem.

Erre kértem, hogy akkor intézkedjen, mert ezért jár neki az átalány, valamint a sikerdij. Azt mondta neki erre nincs lehetősége. Ezért kérdeztem Tőled, mit tennél a helyemben. Persze utólag könnyű okosak lennem, de majdnem ugyanezeket a tanácsokat adtam neki, amit Te nekem. Ennyi. Megbeszéltem a 13. ker Önkormányzat Népességnyilvátartó csoportjáva a dolgot. Hétfőn megkapom a kért adatokat és nagy mosoly kiséretében elküldöm szeretett ügyvédnönknek.

 

Tehát összegezve:

Egy a Társasháznak A Bíróság által megitélt és ki nem fizetett közölköltség tartozását akarom a jogi képviselővel behajtatni. Magam sem értem, miért akadály neki az adatok emegszerzése.

nikola

Előzmény: HangaDóra (1002)
Harami Creative Commons License 2007.01.26 0 0 1007
Belsős embert max. 20 lakás alatt ajánlom. Ott még belefér, hogy munka után intézkedjen, számolgasson, de száz lakásnál már nagyon rizikós. Sajnos a referencia sem minden, mert lehet rosszul is csinálni, hiába kezel jelenleg 2-300 lakásos házat. Lakót úgy sem kérdezel meg... Az ilyen méretnél ráadásul elég gyakori a csere, mert sok az alkalmatlan ember ezen a pályán is, akik belebuknak. Ha nincs megbízható ajánlás, akkor érdemes több céget is megkeresni, kérni részletes ajánlatot, szóban is tárgyalni velük és utána dönteni.
Előzmény: efuturex (1005)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1006
Hozzávetőlegesen merre van az a ház? (település vagy Bp kerület)

A belsőleg megoldottal a magam részéről nem értek egyet.

Üdv:
Előzmény: efuturex (1005)
efuturex Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1005

Sziasztok!

 

Gondolom általános ezen a fórumon a mi problémánk, amivel kapcsolatosan szeretnék tőletek segítséget kapni.

 

Új társasház vagyunk, még meg sem alakultunk. Albetétesítésig a kivitelező által választott cég "közösképvisel" minket, de nagyon nem vagyunk vele megelégedve...

Tudtok ajánlani olyan közös képviselőt akinek van több száz lakásos ingatlannal kapcsolatban referenciája, tapasztalata?

 

Elkezdem visszaolvasni a hozzászólásaitokat, a válaszaitokat addig is köszönöm.

 

Illetve felmerült, hogy belsőleg oldjuk meg a problémát, azaz magunk közül választanánk. Erről mi a véleményetek?

Leona49 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1004

Köszönöm szépen. Közben olvasgattam visszafelé is, és most már jobban képben vagyok.

 

Előzmény: HangaDóra (1003)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1003
Leona!

Az Önkormányzat nem szól bele a Társasházak ügyeibe, hacsak nem rendelkezik jelentős tulajdonrésszel a házban. Abban az esetben is csak akkor, ha nagyon nem működnek a dolgok. Legfeljebb a Bíróság rendel el kényszerkezelst, abban az esetben, ha a közös képviselő személyét illetően folyik peres eljárás, és a ház képtelen döntésre jutni a kérdésben.
A házi pénztárba nyugta ellenében beszedett közös költség semmiféle szabályt nem sért. Sokáig igyekeztünk leépíteni a házipénztári befizetést, de aki rendszeresen a postán adja fel a pénzt, annak én is azt mondom, hogy inkább fizesse be nyugta ellenében a ház kasszájába.
A közös képviselet díja változó. Ehhez egy igényes társasházkezelőnek nem elég az albetétszám. Függ a helytől, a ház állagától, a fizetési moráltól, és sok egyébtől.
Néha egy 10-12 lakásos házban több a munka, mint egy 50 lakásosban.

Csalóka a tulajdonos közös képviselő és könyvelő díjazása. Sok ház csak utólag döbben rá, hogy a külsős képviselőnek számla ellenében kifizetett br. összeg sem több, mint a tulajdonostársaknak kifizetett tiszteletdíj az adókkal és közterhekkel együtt.

Üdv: HD
Előzmény: Leona49 (1001)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1002
Lehet, hogy én élek tévhitben, de én már a FM indításához beszerzem a Földhivataltól a tulajdoni lap munkapéldányát (Nehogy utólag deüljön ki, hogy valaki más, vagy más is tulajdonos).
Előzmény: Törölt nick (1000)
Leona49 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1001

Sziasztok!

Előrebocsátom, hogy nem vagyok közös képviselő, de társasházban lakom és hamarosan aktuális a közgyűlés, ami miatt hozzátok fordulok.

A jelenlegi közös képviselő, a ház egyik lakója, nem vállalja tovább a feladatot. Azzal riogatja a lakókat, hogy ha nem sikerül közös képviselőt választanunk, akkor az önkormányzat kényszerképviseletet fog kijelölni. Meg azzal is riogat, hogy ha nem házbeli vállalja, akkor a háznak lényegesen többe fog kerülni.

Jelenleg a közös képviselő mellett dolgozik valaki, aki a közös költséget szedi be. Véleményem szerint ez sem helyes, hogy ő gyűjti be és fizeti be a bankszámlára, de mivel nagyon korrekt, megbízható emberről van szó, ezt eddig senki sem kifogásolta. (A számvizsgáló bizottság havonta átnézi a könyvelést és mindent rendben talál.) Szeretném tudni, hogy egy 55 lakásos társasház esetében mennyi lehet hozzávetőlegesen a közös képviselő javadalmazása. Gyanítom, hogy nem több, mint amennyit most együtt a két személy kap. Ha nem akarjátok itt írni, lehet e-mailben is.

Mostanában esedékes a panelprogramban való pályázás is, ezért pláne nem mindegy a közös képviselő személye. Véleményem szerint fontosabb a szakszerűség, mint a házban lakás ténye.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 1000

Köszönöm. Ez egyszerűnek tünik. Csak azt nem értem, hogy ezt miért nem teszi meg a Társasház által megbízott jogi képviselő, aki ezért veszi fel a pénzét, és ő is intézi a vh-t? Lehet, hogy rossz ügyvédünk van, mert ő állítja, hogy sehonnan nem tudja az adatokat megszerezni? Na holnap nekilátok.

Kösz:

nikola 

Előzmény: HangaDóra (999)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.25 0 0 999
Amikésik, nem múlik!

Fogod az AO-ból a helyrajzi számot, és besétálsz a Földhivatalhoz betekintést kérni. A végrehajtáshoz amúgy is csatolni kellene a tulajdoni lap másolatát.
Előfordul régi tulajdoni lapoknál, hogy hiányos. Ebben az esetben fogod a bírósági végzést, a megválasztásodról szóló közgyűlési jegyzőkönyvet, felkészülsz 7 oldal kérdőív kitöltésére és 720 Ft költség megfizetésére, és besétálsz az Önkormányzathoz. A lakónyilvántartó adataiból hivatalosan kiadják neked a személyi adatait, ha igazolod, hogy mihez kell, és jogosult vagy eljárni az ügyben.
Előzmény: Törölt nick (998)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 998

Dóri!

 

Van valami ötleted?

 

Tulajdonos hatályos bírósági végzés ellenére nem fizet ( közös kltsg). Végrehajtatnánk, de a bíróság megszünteti a vh-t, ha nem adom meg a személyes adatait. An, szül év, stb. Nyilván töle nem tudom meg. Ilyen esetem még nem volt. Mit tennél?

nikola

HangaDóra Creative Commons License 2007.01.24 0 0 997
Megütni nem szabad! Annyit kapnál, mint egy rendes emberért. :P
Előzmény: buszjegy (996)
buszjegy Creative Commons License 2007.01.24 0 0 996
Dora, Waratah

A tisztesseges es szakszeru munka = korrekt fizetes elveben teljesen egyetertunk.
Szerintem a korrektul megfizetett szakember jol elvegzett munkaja olcsobb, mint a olcson rosszul elvegzett munka.

Egyelore a 'szocialista embertipus' velemenye tulnyomo a haz penzenek kezeleseben, azaz a mutyi szamla nelkul jo mert milyen olcso, meg nem szabad a kk-val vitatkozni mert fo a bekesseg.

A meguteshez reszemrol parszor eleg kozel kerult kepviselo.
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.23 0 0 995
Egyetértek veled!

Jó munkát csak korrekt díjazás ellenében lehet elvárni.

Más kérdés, hogy mennyire korrekt az az ember, aki bagóért, szaktudás és tapasztalat nélkül vállalja el többszázmilliós vagyon kezelését, és okoz sok esetben a hozzá nem értésével vagy hanyagságával, vagy épp "leleményessége folytán" 6-7 számjegyű károkat a tulajdonosoknak.
Előzmény: Waratah (992)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.23 0 0 994
Buszjegy/

VAlamit féreértettél abból, amit írtam. Nem a vizsgakötelezettséggel kapcsolatosan emlegettem a 6 lakást.

6 lakásnál nem nagyobb társasház dönthet arról, hogy megalkotja-e a szervezeti és működési szabályzatot, és a 2003. évi CXXXIII társasházakról szóló törvény rendelkezései szerint működik, vagy nem alkot SZMSZ-t, és sok kérdésben a Ptk társasházakra vonatozó szabályozása vonatkozik a Társasházra.
Lakóház esetén ahol a törvény lakásról beszél, az értendő a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre is, tehát a 10 albetétes társasháznak nincs a kérdésben választási lehetősége.
Meg kell alkotni az SZMSZ-t.
Kell közös képviselő, és a közös képviselő a törvény rendelkezései szerint köteles az egyszeres könyvvezetés szabályai szerint könyvelni, köteles közgyűlést összehívni, minden kérdésben a közgyűlés dömt, a közös képviselő ügykezelő tevékenységet folytat és képvisel. Az ellenőrzési joggal felruházott személy pedig bármikor ellenőrzi a kk. ügykezelő tevékenységét és havonta a társasház pénzforgalmát.
Ne engedjátek, hogy felújításokat számla nélkül végeztessen.
Az adótörvény szerint 200 ezer Ft fölötti javítási munkáról is szerzpdést kell kötni. A szerződésnek tartalmaznia kell többek között a vállalt munkára az építési szabályozásban előírt garanciátt.
Ha se számla, se szerződés, és kiderül, hogy a munka fabatkát sem ér, bottal üthetitek a pénzetek nyomát! (A közös képviselőt ne, mert azért annyit kapnátok, mint egy rendes emberért!)

Üdv: HD
Előzmény: buszjegy (991)
buszjegy Creative Commons License 2007.01.23 0 0 993
Nem vagyok benne biztos hogy korrekt / torvenyes a jelenlegi hazkepviselet. Lehet hogy egy profi kepviselo tobb penzt ker, de a vegen jobban jarnak a tulajdonosok. Nekem pl. furcsa hogy felmilla folotti felujitasokra bemondasra megy ki penz.
Előzmény: Waratah (992)
Waratah Creative Commons License 2007.01.23 0 0 992
Ennyiért nem fogtok közös képviselőt találni, ha le akarjátok váltani, nektek is többet kell majd fizetnetek a normális munkáért. 
Előzmény: buszjegy (991)
buszjegy Creative Commons License 2007.01.23 0 0 991
Kedves Dora,

hogyan ertelmezed a max. 6 lakas alatti vizsgakotelezettseget?

Adott egy 6 lakas + 4 garazs = 10 albetet ingatlan. A kepviselo hazban lako tulajdonostars, kepesitese nincs, jelenleg ha jol tudom 5000 Ft / ho fizetest kap.
Penzugyeket kockas fuzet szintjen intezi, szamlakat a vegzett munkarol nem kap ( arra hivatkozik hogy igy olcsobb). Haznak nincs elkulonitett felujitasi / mukodesi alapja.

Mit lehet ilyenkor csinalni?
Előzmény: HangaDóra (951)
tomtomm Creative Commons License 2007.01.23 0 0 990
Köszi! :)
Előzmény: HangaDóra (989)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.23 0 0 989
Megoldjuk, közgyűlések után.
Előzmény: tomtomm (988)
tomtomm Creative Commons License 2007.01.22 0 0 988
Ez az első SZMSZ. Az árfolyamokat nem ismerem, de jó SZMSZ szeretnénk és nem túl drágán.  :))
Előzmény: HangaDóra (973)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.21 0 0 987
Azzal az illetménnyel, amit a közgyűlés a közös képviselőnek megajánl, kizárólag a közös képviselő rendelkezik. Nem hozhat a Társasház olyan határozatot, hogy ebből számítógépes konfigurációt vásárol.
Ezt a kk. önként megteheti, de akkor kizárólag ő rendelkezik vele.
A költségvetésben lehet olyan tétel, hogy számítógépes konfiguráció, társasházkezelő program. ... Amennyiben ilyen költségvetést hagy jóvá a közgyűlés, akkor az eszközöket és a programokat a Társasház nevére kell vásárolni, és a megvásárolt eszközöket, programokat tárgyi eszköz nyilvántartásba kell venni, évenként amortizációt számolni, ...
Természetesen, amikor az eszköz vagy program már fölöslegessé válik, értékesítheti a Társasház. Akér a kk. is megvásárolhatja.
Előzmény: agabe (986)
agabe Creative Commons License 2007.01.21 0 0 986
Éves közgyülés közeledtével felmerült, hogy a közös képviselőnek megajánlott havi illetmény összegéből a társasház számítógépes konfigurációt vásároljon , és azt a képviselő használhassa a ház érdekében, majd pár év múltán az akuális paici értéken megvásárolhassa ha kívánja, vagy a társasházé marad, és már nem használhatja.
Ez a megoldás nem mond ellent a társasházi törvénynek? Ha a közgyülés megszavazza alkalmazható?
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.21 0 0 985

Igy, reggel átolvasva már mindent értek-:)

Elég sokáig ébren voltál-:))

Előzmény: HangaDóra (984)
HangaDóra Creative Commons License 2007.01.21 0 0 984
Mit nem értesz? :)
Előzmény: Törölt nick (983)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.20 0 0 983
Most tényleg nem értelek. KImaradtam valamiből, vagy csak egyszerűen hülye vagyok?
Előzmény: HangaDóra (982)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!