Találtam egy korabeli(?) utalást, igaz nem kép, nem véset, hanem irodalmi:
"(13,12) ... Oly szép azonban az, mikor az emberek karjai piramisokat építenek (13,13), tavakat ásnak, hogy ligeteket telepítsenek fákból az istenek számára."
(Kákosy prof. fordítása, kiemelés tőlem)
Az idézet Ipu, a főrangú (Ipuwer) intelmeiből való, ami az első átmeneti kor idején íródott.
"a piramisok építése nincsen sehol semmilyen mértékben sem lejegyezve" ... "Mindössze a Karnak-i templom északi oldalán az a néhány rajz, ami egyben fázisonként is lerajzolja, hogy hogyan állították fel az obeliszkeket."
Nem tudom mikori az a karnak-i ábrázolás, de piramist akkor már 1000-1200 éve nem építettek. És voltak közben zavaros időszakok. Ha az obeliszkállításról alig marad valami, akkor miért furcsa, hogy egy sokkal korábbi tevékenységről meg semmi nem maradt?
Ellentábor = ezoterilusok, UFO-kal, Atlantisziakkal építtetők. Egyébként én is várom a kidolgozott ellenverzió(ka)t.
1 Én csak beírtamm, hogy van ilyen verzió, ha már más nem képes.
2 Na ez ami nem fér be a képbe, ami miatt nem tudom elfogadni teljesen, viszont néhány kérdésre választ ad.
3a Inci-finci-e, ha Európa az óceánba sűllyed pár óra alatt? (Nem tom Sci-Fi kedvelő vagy-e? PL: Isaac Asimov: Második Alapitvány-ában egy tag kiszámította pontosan a jövőt, erre jön egy öszvér nevű tag és borít mindent! Káosz elmélet, meg hasonló előre kiszámítható események...)
3b Épület vagy CD?: asszem én is inkább építtenék és abba telepíteném a tudást, amit át szeretnék adni. Ott már lehet CD! :))) Vagy mondjuk nem igazán akartak itt nyomot hagyni. Erről _is_ szól a harmadik verzió ami hamarossan jön!
4 A könyvben volt.. Lehet hogy nem pontos, ugyértem lehet 32500 is, de a 30K-ban biztos vagyok!
"...4...5 ezer évnél nagyobb időskála indokolt. Csak kérdés, mennyivel nagyobb időskála? ..."
Az én spekulációmban az eltérés a hivatalostól mindössze annyi, ami a meglévő ellentmondások generálnek, illetve ami egy komplexebb, elmélethez szükséges. Tehát szerintem ie. 9, vagy 10.000 körüli.
Az már egy másik kérdés. hogy a szobor-konstelláció melyik évre hívja fel a figyelmet.
Szándékosan írtam szoborkonstellációt, mert szerintem amikor a szfinxet kifaragták, akkor a három piramis alapja is elkészült. legalábbis az alsó mintegy 20%-a.
Ez szerintem két főcélt kellett, hogy szolgáljon.
Az egyik, hogy egy olyan hajszálpontos dátumot rögzítsen a Földön, amely jelentősége csak egy magasan fejlett faj szemében nyer értelmet.
A másik pedig, hogy bizonyos nyomokat (vagy még ki tudja mit) elrejtsen az avatatlan (barbár)szemek elől. (lásd masztabák funkcióját:o)
A többi már majdnem lényegtelen.
Hiszen ez a teória például annyival komplexebb (és szebb:)) mint Zahi Hawasséké, hogy például megmagyarázza a masztabákba való temetkezést is, úgymint az okságit, valamint a forma célszerűségét egyaránt. (honnan vatték az ötletet)
Azt, hogy aztán hányan, és hányezer év alatt, kik és hogyan fejezték be a piramisokat, talán sohase tudjuk meg. Talán a hóruszok, talán más, de valakik tudták, hogy a piramist építeni kell.
Sőt! Még Dél-Amerikában is tudták! :o)
http://www.fieldmuseum.org/museum_info/press/press_hass.htm
Eszembe jutott többek között az is, hogy pld. annak a ténynek, miszerint a piramisok építése nincsen sehol semmilyen mértékben sem lejegyezve, nem pont annak a jele, hogy az egész háttérmunka _rejtve_ kellett, hogy maradjon???
Talán ezért feliratnélküliek a piramisok.
talán ezért is kivételes az építészeti ábrázolás.
Mindössze a Karnak-i templom északi oldalán az a néhány rajz, ami egyben fázisonként is lerajzolja, hogy hogyan állították fel az obeliszkeket. Ezeket bizony kötéllel, és emberi erővel állították fel, segítségül fa állványzatot használva az ellentétes oldalon.
Ámde más?
_Nincsen_ ! (csak van valami oka?????)
"...az 1616-hoz mindjárt lenne pár kérdésem, aminek megválaszolása egészen jól felpörgetné a topikot: ..."
Aries_76 felvetésével kapcsolatosan, 1024-es írásom számadatához fűzném hozzá, hogy már Hérodotosz leírta, miszerint az egyiptomiak olyan ősrégi feljegyzésekkel rendelkeznek, hogy pld megemlítik benne, hogy a nap kétszer is ott kelt ahol máskor lenyugodott, és kétszer is ott nyugodott le, ahol máskor felkelt.
Persze laikusoknak mondva, ez nem azt jelenti, hogy a bolygónk forgási iránya változott volna meg, hanem azt, hogy pld. a napkelte kétszer is az oroszlán csillagkép felé esett. Azaz éppen arra volt, a Kelet. mint pld. 12.500 évvel ezelőtt.
Namármost ha ezt is elhisszük Hérodotosznak, (S nem csak azt, hogy HuFu építette a nagypiramist) akkor ez annyit jelent, hogy a 26.000 éves precessziós időszak az egyiptomiak jegyzett történelme alatt kétszer is lefutott.
A minapi egyik linkem ezt a témát is bontogatja.
Félre nem értsük egymást, én sem hiszek a misztikus piramis-magyarázatokban!
Ilyen állítólagos kapcsolatok megfelelő matematikai kombinációskészséggel bármi között kimutathatók. Mély meggyőződésem, hogy a bal kisujjam napi körömnövekedése és a jobb szemem pupillájának egy holdciklus alatti átlagos tágulásának hányadosa mély korrelációt mutat a zéta-Reticuli csillag nem látható tartományban való pulzálásának gyökével. Ennek ellenére mégsem hiszem, hogy a nevezett csillagról származnék.
(egyébként Kurt Vonnegut remek magyarázatot adott a Titán szirénjeiben a piramisok, Stonehendge, Kinai Nagy Fal miértjére :-))
Írod: "SOKKAL egyértelműbb valamely EXPLICIT leírás, és adatok"
Igen, egyértelműbb volna, mégsem tették meg. Pedig ott van a sokhektárnyi falfelület a piramisban. Nem írtak, festettek rá semmit (csak később a piramisszövegeket, de az már a hanyatlás korszaka). Hogy miért? Olvastam erről a racionális okoskodásokat, hogy a fáraó hatalma ekkor olyan nagy és kiterjedt volt, hogy az istenek közé (fölé?) sorolta magát (a Ré fia már komoly presztizsveszteség volt), és nem volt szüksége nagyságának figuratív-írásbeli magasztalására, a hatalmas kőtömeg önmagában hirdeti...stb.
Valahogy ez sem túl meggyőző, úgyhogy szívesen hallanám az 'elég jó' magyarázatokat.
És még valami:
"A múmiákkal is az a bajom, hogy békésen szunnyadtak 4ezer évet, minden eséllyel újabb 4ezer év megérésével, erre jövünk mi, becipeljük a kairói múzeumba, ahol a csúcstekknikánkkal megpróbáljuk őket megőrizni. "
Erre utaltam a 1598. hozzászólásomban.
Mégcsak a csúcstechnika sem volt jelen. Nem tudom ki látta a Nat.Geographic adását nemrég, aki nem, annak álljon itt egy kis magyarázat hozzá:
Találtak egy múmiát egy sírban. Feltehetőleg a fáraó udvartartásának vezetője és magas rangú pap volt. Az egyiptomiak miután mumifikálták, gyöngyökkel rakták ki a szarkofágban lévő múmiát. A gyöngyök picik voltak és egy mintázat szerint voltak felrakva.
Tudósaink a szarkofágot kinyitván már látták, hogy a helyszínen nem tudnak vele kezdeni semmit, ezért el kell szállítani. Becsomagolták és berakták egy terepjáróba. Amikor a laborban kibontották a gyöngydíszítés nagy része lehullot, összekeveredett. Ezután következett egy gyors röntgen és némi vizsgálat. A múmia "használhatatlanná" vált.
Mi maradt belőle? Néhány fénykép, amit a helyszínen gyorsan készítettek.
Szomorú.
Én is erre gondoltam. Ha a Földön jelet akartak hagyni, akkor azt leginkább monumentális formában tehetik.
Ha pedig az űrbe kijutnak, akkor akár a Holdra is pakolhattak volna.
Ki tudja? Lehet, hogy valaki felleli azt a CD-t valamelyik piramisban :)
Nem a témához szólok, csak ez az '1 db CD lemez' elgondolkodtatott.
Mennyi ideig marad fenn egy CD lemez? Max. 100 év, ha nagyon óvod. Amerikai könyvárakban már manapság szembesülnek azzal problémával, hogy a 15-20 éve elektronikusan "archivált" adatok (tudományos cikkek, kutatási eredmények) kezdenek elérhetetlenné válni, mert
1) nincs már olyan eszköz ami olvasni tudná (gondolj pl. egy 8"-es floppyra, én még láttam :-)
2) a csodabiztosnak tartott adathordozók meglepően hamar olvashatatlanná váltak
Ha jobban meggondolod, ma sem nagyon tudnánk hatalmas kőépítményeknél tartósabbat kitalálni, ami évezredeket is kiáll. Persze lehetne mindenféle titánium-kapszulákat le nem bomló műanyag-fóliákra felvitt képekkel teletömve elhelyezni, de ki találja azt meg 1000 év múlva?
A múmiákkal is az a bajom, hogy békésen szunnyadtak 4ezer évet, minden eséllyel újabb 4ezer év megérésével, erre jövünk mi, becipeljük a kairói múzeumba, ahol a csúcstekknikánkkal megpróbáljuk őket megőrizni. De mi lesz ha egyszer áramszünet lesz Kairóban? Vagy polgárháború, vagy Izrael tovább nyomul a Golán-nál, és hullik az atom? Akárhogy is nézem, az eredeti kivitelezés jóval biztosabb megoldás volt.
Szóval elmondása szerint az afrikai lemez északfelé vándorol. Felgyűrve maga előtt a Földközi-tenger medrét, ami felemelkedve kiszorítja a vizet onnan..
És a teória #1:
A Mu kontinensen kifejlődött egy a mainál is fejlettebb civilizáció. Mivel nálunk jobbak, nem azzal törődtek, hogy az egész golyó az övék legyen, mert el tudták intézni a dolgaikat azon az Ausztrália méretű földrészen. Vmi okból kifolyólag ez a kontinens elsűllyedt, úgy 37500 évvel ezelött. "Erre egy homályos utalást találtam a NemTomKi: Elveszett civilizációk, elsűllyedt kontinensek c. könyvben, és Csekk egyik hozzászólása is kapcsolodik ehhez: _Diodoros, valamint Hérodotos jegyzetei, ami alapján akár ie. 39.000-ben is gondolkodhatunk(1024 Csekk)_." Embereink - mármint a megmaradtak - átköltöztek egy kisebbre "Atlantisz" itt a hiányos tudást vhogy vissza kellett szerezni. "Erre volt cirka 25K évük." majd ez a kontinens is elsűllyedt. Innen a népek már több irányba is menekültek. "Tanulva az előző esetből. :)" Pl: Dél-, Közép-Amerika, Egyiptom, Mezopotámia és Kína. Ezek az ismét hiányos tudás miatt eltérően fejlődtek tovább. Innen a sztori a már ismert verziók vmelyike...
Teória #2:
Egy másik vélemény szerint - most a mondoka elejét lehagyom - nem szülöbolygónk a föld, hanem telepitöként jöttünk, adtunk át bizonyos tudást, majd jött egy földrengés ami elnyelte Mu-t. Átköltöztünk Atlantiszra, de mivel sokan odavesztek az a tudás amivel idejöttünk a bolygóra csak részben, hiányossan "mentödött" át. Begyüjtöttünk néhány "értelmesebb" egyént az őshonos szomszédos népekből és elkezdődött a betanításuk. Már-már sikeresnek volt mondható "Igen, pedig volt rá 25K évük! de lehet hogy gyengefelfogásuak voltak :)". Amikor Atlantisz is elsűllyedt. Sajna csak kevés eredeti tudású és néhány tanítvány menekült csak meg, akik szétszóródtak a világban a fentiek szerint..
Nem hiszem, hogy a kételkedőket válaszaimmal kitudom-e majd elégíteni, mert ezek nem a saját teóriáim. Csak azért írtam be őket, hogy legyen pár vélemény az ellentáborból is.
Meg néztem a linket és az igaz, hogy hárman is megjegyzik - egyikük még le is fordította -, hogy mit jelent AZ EGYIK ÍRÁS FORMA, de a másikról - egyáltalán érthető-e - nem ír senki. Csatlakozom Csekk-hez ezzel nem bizonyítoták be, hogy tapasztással készült...
Sziasztok,
Az alanti címeken rengeteg anyagot találtam.
érdemes átnézni őket. A fórumokat is.
http://www.grahamhancock.com/
http://www.rosetau.com/
http://www.mazzaroth.com/
http://www.summit-okinawa.gr.jp/tokusyu/ruins1.htm
Na meg azek a képek sem semmik amelyek állítólag a Yonaguninál készültek.
Paul2,
A belinkelt oldalon lévő cáfolatokat akkor hiszem el, ha megfelően dokumentálják őket.
Addig nekem az egész fake.
Talán nem véletlenűl tilos fotózni őket....
"... de a tapasztás egy része kiesett (mert beázott a plafon)"""
Miért nem mindjárt szétfagyott????
:o)
Abydoss
Nem az a hihetetlen, hogy átírták a szöveget, hanem hogy így olvasható-e. Máshol nem rontották el az írást, csak ott és csak akkor? Nem lett volna egyszerűbb kicserélni a követ, ha nem végső lépésként vésték ki? Máshol miért nem rontottak a vésnökök? Vagy mégis és ezt is maguknak akarja Hawass úr.
Stonehenge
Voltál ott (mármint a környékén) és kutakodtál? Mondjuk körbe hordta a szél, benőtte a gaz őket és már bele is olvad a környezetbe. Lehet, hogy azt a pár követ hordta csak oda úgy 10-20 km-es körzetbe. Onnan már könnyebb összehúzni őket, mint több száz km-ről.
Jégsapka
Nem állítom, hogy egyszet csak hipp-hopp oda nőtt az a rengeteg jég csak azt, hogy a prof szerint elég súlya lehetett a tengelyferdítéshez.
Földrajz: tanárnénit nem értem
- nincs közelebbi aggódnivalója? ; - )
- milyen mederből hova lesz kiszorítva a víz?
Jégsapka
A jég nagyjából övezetesen képződik és nem egyszeriben. Ezért a tengelyt olyan nagyon nem tudja elhúzni, ahogy egypáran elképzelik, ráadásul nem is olyan hirtelen, hogy az óceán kiloccsanjon a medréből (és lemossa Atlantiszt)
A jelenlegi sarki jég sok ezer év alatt gyűlt össze, kizárt, hogy ennek többszöröse hipp-hopp összeszaladjon valahol. (Ha globális eljegesedés van, az övezetesség akkor is fennáll, tehát nem borul az egyensúly.)
Abydos
Ha kifejtenéd, miért nem meggyőző a "kifoltozták-újravésték-kipotyogott" magyarázat...
Ugyanis tudtommal az eredeti és a javított szöveget elolvasták, a javításban sincs szokatlan.
Stonehenge
Azt azért nem várnám el a jégtől, hogy mindjárt méretre vágott oszlopokat szállítson, vagy menet közben koptassa a köveket a helyes méretre. A természetben található kövek mind "kövérek" azaz nagyjából azonos méretűek minden irányban, az oszlop meg erősen nyújtott alakú. Ha helyben talált (nem helyi, hanem jég által odaszállított) kőből faragnak oszlopot, annak nagyobb része hulladék. Felhalmozva, szétterítve vagy felhasználva, de ott kéne lennie a helyszín közelében. Nyilván azt sem cipelik el, de porrá sem törik, hogy a szél vigye el.
Ennél életszerűbb, hogy a kifaragott köveket messziről hozták.
Kijavítatlanul maradsz, mert tudtommal sem volt. Ettől függetlenül viszont az adót beszedték, ára mindennek volt, ezért nem szőröztem a pénz szón.
A gazdasági kérdések ettől függetlenül léteztek, csak a finanszírozhatóságot gabonában kellett kiszámítani. Úgy sem könnyebb.
Pénz téma:
Javítsatok ki, de tudomásom szerint az ókóri Egyiptom többezer éves történelme alatt nem volt pénz (a végét inkább hagyjuk). Volt ugyan az a 'deben' nevű súlymértékegység, meg aranykarikák, de azok sem töltötték be a klasszikus pénz szerepét.
Ha jól emlékszem, alapvetően a gabona jelenette a gazdagságot, azt gyűjtötték össze, meg osztották széjjel. Tehát gazdaság-pénzügyi kérdéseket teljesen értelmetlen belekeverni a piramisépítésbe.
Asszem félrelettem értve:
A rámpa vizezéssel kapcsolatban csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy víz az volt ott dögivel! Nem pedig, hogy úgy is csinálták.
Láttam azt a honlap, de engem nem győzött meg...
Stonehenge: szó sincs hogy JégApu állította volna fel, a lényeg, hogy nem biztos hogy messze kellet menniük a kövekért..
Mostanában bekeveredtem egy gimibe másodikos-földrajz órára, a tanárnő épp azt ecsetelte mennyire fél, hogy párszázezer év mulva az összepréselt hordalék-miegymás kiszorítja a vízet a medréből.
Más. Volt most pár hete eg yfilm a Sci-trek-en amiben animálták az eljegesedést. A prof azt mondta, hogy az a pár billiótonna jég épp elég lehetett ahhoz, hogy a földtengelyt eltéritse, meg ezzel járó egyébb katasztrófák...
Vizezni a rámpát.
Kockázatos, mert a melós talpa is csúszik;
víz van, de hordani kell;
ha ezzel együtt is célszerűnek tartják, akkor azért csinálhatják...
a vízhozamok mértékegysége m3/s,
Atlantisz
egy baja van, hogy a léte is feltételezés, ezek utánsemmit nem lehet vele még szemléltetni sem, nemhogy bizonyítani.
Pénz téma
A gazdaságnak "csupán" annyi szerepe van, hogy ha az állam képtelen finanszírozni, akkor vagy időben hagyja abba, vagy későn. A mű egyik esetben sem készül el, utóbbi esetben az állam is rámegy az építkezésre.
Pengeélezés
Legyen atomrács-átrendeződés, ámde honnan tudja az atom, hogy hova menjen? Ezzel az erővel a lekopott atomok ki is nőhetnének.
Abydosi helikopter
Nézd meg a hivatkozott linkeket, volt köztük olyan, amelyik részletesen elemezte a javításokat. Nem arról van szó, hogy simán egymásra másoltak hieroglifákat, mint amikor az írógéppel egy helyre két betűt ütsz, hanem a régit betapasztották, de a tapasztás egy része kiesett (mert beázott a plafon)
Stonehenge
Mivel azt te sem gondolod, hogy a jég állította fel a köveket, a lényegi kérdés marad: kik és minek csinálták. A cipelés nagy meló, de nem megoldhatatlan (éppúgy mint a piramisok esetében)
Volt egy film, ahol azt mutatták be, hogy hogyan állítottak fel egy ilyen kaput a korabeli módszereket rekonstruálva.
Földközi-tenger
Jól láttad. Arról viszont nincs szó, hogy ma is ugyanakkora sebességgel nyomul. Az utóbbi időben a Földközi-tenger medencéje süllyed.
Szfinx-üreg. Annál jobban védik, minél kevésbé akarják, hogy kiderüljön a dolog. Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de Egyiptomnak érdeke, hogy az érdeklődést fenntartsa. Azon kívül a szfinx elég hitvány kő, lehet, hogy nem örülnének az aláásásnak.
NG= News Group. Tobb tizezer van az interneten, mindenfele erdeklodesi korokben. Ha Internet Explorert hasznalsz, kattints a Mail-re, es ott talalhato a News option is. Onnan majdnem magatol megy a dolog. Ha megsem, szoljal.
Végig értem! Hát gratula!
Néhány hozzá-röffenésem lenne, ime:
Piramis sir, vagy nem téma:
PL: székesegyházak: vallási épület amelyek közül néhányba magas rangú személyt temettek...
Piramis épités téma:
Sir domb lépcsözetes növelése...(dzsószer) Egy Spectrum müsorban volt erröl szo, hogy elöször csak egy 5-10 m magas sirdombot emeltek, amit kiraboltak, ezután megmagasitottak, fallal vették körül, megint kirabolták és ezek igy váltogatták egy mást.
Vizezni a rámpát - Mr Spock a Gangesz éves, átlagos vizhozama 11'001 m3 az Amazonaszé 56'000 m3 feletti a Nilus vhol e kettö között helyezkedik el, szóval vizük az volt! (info: 1985-ös kiadásu: A nagy világatlasz)
Volt vhol egy közös hely - Atlantisz - ahol a társadalom biz. része értette a piramid funkcióját...el kellet menekülniük - elsülyedés - a tudás csak részletekben "mentödött" át pl: egyiptomba a vallás és az Orion tájolás, D-Amerikába a szertartások és a tájolás, Kinába csak a forma (és amit még nem tudunk)...
Orion téma:
Szerencsémre a tudomány ötévesen fogott meg, mert az édesapám a helyi Planetáriumban volt elöado, klubvezetö. Pár év mulva egy nyáriszünet alkalmával, voltszerencsém megrajzolgatni a csillagos égboltot (amit mái görzök) és ott volt abban a könyvben, hogy az Orion testvért Kaszásnak hivják(ták), ez talán kapcsolodik a halálkultuszhoz.
Pénz téma:
Mi az hogy gazdaságilag nem? Ha az istn azt mondja: CSINÁLD! Akkor az kész is lesz!
Abydosi helikopter téma:
Mutassák meg azt a két-három hieroglifát amelyiket egymásra illesztve azt a képet kapjuk, mert azok a bizergék nem igen hasonlitanak egyik álltalam látottra sem, hacsak nem egyediek, de akkor miért ne lehetnének helikopter, meg tankketyere?
Stonehenge téma:
12E évvel ezelött + a jégkorszak vége, nem lehet, hogy a "gleccser" vitte a köveket a helyszinre és a f@szikáimnak csak fel kellett állitani öket? A filmben az ment!
Földközi-tenger elöntéses téma:
Nem ugy volt, hogy Afrikához csapodott az Eurázsiai kontinens? akárhányszor látom a tektonoka-animációt ott mindig az Afrikai darab nyumul Europának, akkor mi szakadt át?
Sfinx-üreg téma:
Egy francos karsztos üreget nem védenek kutatásiengedély felfüggesztéssel...
És ha valóban volt valamilyen másik ösiciv. miért kellett azt annyira eldugni, "hogy a föld lapos és ne menny a széléig mert leesel!" leszükitve az akkor ismert (és esetleg bejárt "univerzumot") egy oceánnal körülvett Euro-Ázsi-Afrifa kontinensé.
Kham (1145) Nem hülyeség, mert én is hallottam, söt asszem a spektumon volt is egy "lexikon", ami ezzel foglalkozott, de semmii komolyat nem bizonyított csak a tényt, hogy vhogy átvészelték azt pár Mévet.
Kiran úr (1150) Ne vesd el, mert ugye, ha már annyi követ odacibáltak meddig tarthatott kicserélni a csapolt darabokat? Mondjuk pihenés képpen visszafelé elhordhatták az utból.
OutdownS (1164) Viszont, ha megértjük a módot azon az irányon tovább "fantáziálva" rá lehet jönnünk a megoldásra. Ez egy kissé optimista lett, de sebaj bizok magunkban; abban, hogy mi magyarok rájövünk, mint annyi minden másra is.
Bocsi az megkésett válaszok miatt de igy jött össze.
Kiran!
Hamár más nem hajlandó (ezoterikusok) vélemént mondani, akkor én beirok, vmikor kettő ezoterikus-verziót, ami részben-egészben kapcsolódik a témához, csak összeszedem a gondolataimat.
DE NEM VAGYOK EZOTERIKUS!!!!!!!
Most nem néztem, de ez is ismétlés, korábban láttam.
A pusztítás engem is megdöbbentett, bár kapásból nem tudtam megmondani, mit kellett volna csinálniuk inkább.
A filmesek általában is elég kártékony népség, itt sem okoztak "csalódást".
Hi! Én néztem kb 23 óráig, aztán lecsapott a múmia átka. Nem bírtam aludni utána :)
Egyébként érdekes volt. Két rész tetszett benne igazán:
- Amikor a cseh kutatók feltárták annak a nemesembernek a sírját. Borzalmas, hogy nem volt mód a gyöngyök és a múmia megmentésére. Felkészültség=0. Vagy csak én gondolom így? Szíven ütött, hogy ott pihent évezredekig, hogy aztán néhány óra leforgása alatt porrá omoljon. Nem hiszem, hogy ne lehetett volna felkészülni rá. Mire gondoltak vajon? Titán ötvözetet fognak találni, amit egy pattogó terepjáróval el lehet szállítani?
- Filmesek kontra történelem. Meglehetősen leegyszerűsítve próbálták "utánozni" a történelmi tényeket. Hiába sugallták, hogy ők mindent megtesznek.