Egy átültetést mindenképpen megér a növény. Ez a levelvégi barnulás túlöntözés vagy tápanyaghiány tünete. Ültesd laza földbe, ne öntözd túl gyakran és persze tedd napos helyre, az nem árt neki, de csak szoktatás után. Ha kiszeded a földből és látod, hogy a gyökerek is barnák és esetleg büdösek, akkor biztos, hogy túlöntözés és gomba a károkozók. Bár ahogy nézem a képeket még nem ennyire vészes a helyzet. De járt már így jukkám és az a szabadban volt cserépben.
hűha.én ilyennel még nem találkoztam.fogalmam sincs mi a baja.valószínűleg nem tetszik neki a "szoba levegő", vagy az is lehet, hogy a földjével van a gond.én ezt tényleg nem tudom mi lehet baja.nem igazán tudnék én segíteni, de ahogy relics is említette próbáld egy kicsit a napfényhez szoktatni tavasszal és egy hónap után már te is látni fogod, hogy erőteljesebb hatásokat, leveleket fog majd hozni.
Kiültetni sajnos nem (nem kertes házban lakunk). Az is elég lenne, ha kitenném az erkélyre? Viszont nyáron iszonyú nagy a forróság az erkélyen, totálban éri a nap, nincs árnyék.
Nem, az alsó levelek is megvannak, bár azok eléggé lefelé lógnak a fölsőkhöz képest, és szinte minden levél vége (az újaké is) kis háromszög alakban bebarnul és elszárad. Mindjárt próbálok feltenni képet róla.
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Van egy szép nagy yukkám (azt sajnos nem tudom, hogy pontosan milyen fajta), lakásban él, cserépben, napos helyen, és a gond az, hogy a leveleinek a vége bebarnul és elszárad (kis háromszög alakban). Ismerősöm azt mondta, hogy tápanyag-hiány lehet, de tápozás után sem javult a helyzet. Lehet, hogy kinőtte már a cserepet? Vagy mi baja lehet? Ha van bármi tanácsotok, előre is köszi. L.
filamentosáim már vannak.egyébként, ha pl. strictából lenne olyan sok akkor rögtön mennék:) Egyébként ma voltam a kertünkben(kapáltam egy kicsit) képek:
Megkérdeztem, a jukkamező a Kiskunsági Nemzeti Parkban van a Kolon-tó közelében. Több info nincs róla. Navocs, te talán könnyebben eljutsz oda. Ha érdekel...
Idén lesz 6 éve, hogy ültettem. Akkor egy kicsi sarjat kaptam, azóta megerősödött. Ráadásul több sarjat is hozott már, úgyhogy remélhetőleg egy jó kis csoport alakul majd ki belőlük nemsokára.
Ez azért is érdekes, mert nálunk nem hoznak magot a jukkák, hiányzik a rovar hozzá, csak sarjról tud szaporodni. De valahogy mégis odakerültek ráadásul ilyen nagy tömegben. Én is vadon ástam ki a filementosam, de azok egy ház mellett nőttek elvadultan, vagy ültették, vagy kidobták őket oda.
Kedves Island*!Mennyi idős ez a yukKa?Én most tavasszal fogok kapni pár idősebb tövet,és annyira tetszik ez a felnyírt forma,hogy legalább egynél ki akarom próbálni!
Húha! Aztamindeségit! Szép nagyok! Koszi! De ha esetleg valamikor közelről is lekapnád, jó lenne. Akinek van még képe köztéri jukkákról, ne tartsa vissza magát...
Cserébe itt van pár kép egy jukka mezőről valahol az Alföldről. Nem tudom, ezek hogy vadultak el ott, ház a közelben nincs, legalábbis a képen. Még jóapám fotózta pár éve, de nem tudom pontosan hol. Majd megkérdezem, de most nincs a közelben.
A belvárosi stricta-kat le tudod fotózni valamikor? Érdekelnének, mert közterületen a filamentosa és recurvifolia kivételével nem nagyon van semmi. Illetve Pesten a Keleti-pályaudvar bejárata mellett van azt hiszem gloriosa. Köszi!