Keresés

Részletes keresés

sebee Creative Commons License 2009.07.15 0 0 2119
Izland valóban gyönyörű.
oldlady Creative Commons License 2009.07.14 0 0 2118
Jók a képek, hogy így napra lebontva közlöd őket, könnyebb lesz a beszámolóhoz - amit nagyon várunk - társítani.  Azért látom az időjárás nem mindig fogadott kegyeibe benneteket.
Előzmény: bm613 (2113)
mimi_bacsi Creative Commons License 2009.07.13 0 0 2117
Gratulálok a képekhez, nagyon jó volt ismét látni azokat a helyeket, ahol mi is jártunk, biztos még sokszor nézem meg....

Köszönöm, hogy megosztottad velünk.....

Biztos, hogy visszatérek még.....
bm613 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 2116
Várható, hogyne, várni mindig lehet :D de már neki is álltam. Csak az volt a nehéz, hogy rászánjam magam.
Előzmény: burekecso (2115)
burekecso Creative Commons License 2009.07.10 0 0 2115
Jók a képek, bár a napsütés hiányzik némelyikről...:)) A legjobb a Dettifoss közelről meg a friss izlandi hegyilevegő konzerv... Ez a pofátlanság teteje. Biztos a japán turisták veszik.  Eszméletlen pénzlehúzás megy egyébként kint, hiába a helyi legmenőbb ajándék a gyapjúpulóver, azt a horribilis árat megfizetni... Leírás is várható?
bm613 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 2114
A 9. nap 12-16. képein látható folkegyüttesről videót is készített az egyik társunk, ez megtekinthető a következő linken:
http://www.youtube.com/watch?v=kGKnCupCDQI
bm613 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 2113
Képek:
http://picasaweb.google.hu/bm0613
oldlady Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2112

Én sem fizettem volna a reggeliért, de gratis adták, mert olyan hosszú időre maradtam :) Én itthon sem ebédelek, hanem később reggelizek, és este korábban vacsorázom, így alapvetően nem változott sokat a napi beosztásom, ráadásul én egyszer sem keltem hajnalban, a legkorábbi reggelim 1/2 8-kor volt, nem is tudtam még enni rendesen (ugye a rossz beidegződés), ezért eléggé el nem ítélhető módon összepakoltam kis útravalót a reggeliből, és később ettem meg :)

A főzőcske kimondottan a fiam kedvéért volt, a sok hal után már evett volna egy jó magyar lecsót.

Előzmény: bm613 (2110)
bm613 Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2111
A fórum úgy hülye, ahogy van... de a lényeg, hogy átment az üzenet :D
bm613 Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2110
Alapesetben (az útikönyvek szerint) iszonyú pénzért adnak reggelit a szálláshoz, annyiból az egész napi kaja simán kijön. No meg fél 4-kor a legbarátságosabb szállásadó sem szívesen adna (igen, volt olyan nap, hogy akkor keltünk).
Mi is főzőcskéztünk, bár a fenének volt kedve komolyabb ételekhez, a többségnek főként zacskós levesek és tésztaételek alkották a menüt :D
Reggel enni egész napra? Ez is egy megoldás, a svédasztal csábítja az embert :D de több okból sem az igazi.

Ja és akartam már írni: hallgassatok Islandicát.
http://www.youtube.com/watch?v=NLgY9TUxOLc
Előzmény: oldlady (2108)
bm613 Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2109
Alapesetben (az útikönyvek szerint) iszonyú pénzért adnak reggelit a szálláshoz, annyiból az egész napi kaja simán kijön. No meg fél 4-kor a legbarátságosabb szállásadó sem szívesen adna (igen, volt olyan nap, hogy akkor keltünk).
Mi is főzőcskéztünk, bár a fenének volt kedve komolyabb ételekhez, a többségnek főként zacskós levesek és tésztaételek alkották a menüt :D
Reggel enni egész napra? Ez is egy megoldás, a svédasztal csábítja az embert :D de több okból sem az igazi.
Előzmény: oldlady (2108)
oldlady Creative Commons License 2009.07.09 0 0 2108
Én kenyeret csak egyszer vettem, azt a legolcsóbb fajtát, amit valószínűleg te is, nem volt annyira rossz. Kétszer a 12 db-os kiflicsomagot, de nekem szerencsém volt, mert az Eddában, ahol 10+2 napig laktam akciósan foglaltam a szállást, és benne volt egy svédasztalos reggeli is, így napközben nem kellett  kajára költeni, mert jól berregeliztem és az estig elég volt. Sőt Höfnben is adtak reggelit a hostelben, az első 3 napot meg a fiaméknál töltöttem a koleszban, ott még főztem is, így tulajdonképpen kajára, ami ott a legdrágább dolgok egyike, alig kellett költenem.
Előzmény: bm613 (2107)
bm613 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2107
Én kétféle tartós kenyeret vettem Izlandon: először volt egy teljes kiőrlésű nemtudommilyen nagyon szuper izé, ami nem sokkal volt drágább a legsimábbnál, ezért gondoltam, kipróbálom. 60 dekás volt a csomag, azt hiszem, talán erről föl lehet ismerni (kb. mindenhol ugyanaz a néhány fajta volt). Hát nem volt egy nagy élmény... aztán inkább a legsimább, legolcsóbb fehér kenyeret vettem, ami egészen sajátságos 77 dekás csomagban található, és sokkal jobbnak bizonyult.
Előzmény: oldlady (2106)
oldlady Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2106
Á, ne hidd, hogy ezek Lipóti pékség féle friss,ropogós darabok, szívósabb jószágok annál, hogy holmi hátizsákos gyűrődés megviselné őket, afféle izlandi péksütemények :D (azért ehetőek)
Előzmény: burekecso (2105)
burekecso Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2105
Jónak tűnik, köszönöm a web-címet. Ez a kifli dolog sem hangzik rosszul, de hátizsákban szerintem még kevésbé bírja a törődést mint a kenyér.
Előzmény: oldlady (2101)
bm613 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2104
JÓ idő...
Előzmény: bm613 (2103)
bm613 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2103
Pár napra megbízható lehet, Skaftafellnél volt egy kiírás, miszerint a következő pár napban idő lesz, és igaznak bizonyult.
Előzmény: burekecso (2102)
burekecso Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2102
Hát igaz ami igaz... De dühítő, hogy erre a hétre most jó időt írnak, amikor meg majd megyek, biztos ömleni fog az eső. Persze, eleve erre kell készülni, aztán minden csak pozitívabb lehet:)
Előzmény: bm613 (2100)
oldlady Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2101

Hát igen, a kenyér... nem jó, de drága. Azért egy tippem lenne, én többször is vettem helyette előrecsomagolt kiflit, 12 volt egy zacsiban, 3-4 napig ehető volt, és az ára is sokkal kedvezőbb, mint a kenyéré. A folyékony változata, na azt cipelni biztos nem kellemes, de biztos kapsz néhol a menedékházakban is, bár az ára...

Időjárás: én itt találtam 15 napos előrejelzést www.accuweather.com, a megbízhatóságát azért nem garantálom.

Előzmény: burekecso (2099)
bm613 Creative Commons License 2009.07.08 0 0 2100
2-3 hétre időjárás? Még a Szaharában sem hiszem, hogy meg lehet kockáztatni a tippelést, nemhogy Izlandon :-)
Előzmény: burekecso (2099)
burekecso Creative Commons License 2009.07.07 0 0 2099
Köszönöm az információkat Mindkettőtöknek. Kenyér ár katasztrofális, ráadásul az íze se a lipóti pékség termékét idézi... Sajna sört nem nagyon fogok tudni cipelni magammal, gyalogtúrákon különben is az a felemelő érzés, mikor az ember kidögölve megérkezik egy menedékházhoz, és a warden átnyújt egy hűtött (2,5 fokost persze) sert. A freemeteo-n most mondja erre a hétre a jó időt, ezen a weblapon csak egy hetes előrejelzés van. Nem tudtok olyat, ahol esetleg két-három hétre is lehetne Izlandra időjóslást nézni? Már csak 12 nap!
oldlady Creative Commons License 2009.07.07 0 0 2098

Köszönöm az elismerést. Hát még mennyi hely kimaradt, ahová szerettem volna eljutni, de így egyedül járva az országot nem mertem elindulni például nagyobb gyalogtúrára. De sebaj, gyerekkel még egyszer biztos visszamegyünk.

Legnagyobb bánatára márciusban lejárt az ösztöndíja, így haza kellett jönnie, de ha sikerül, akkor még visszatér, dolgozik rajta. Így friss információim nincsenek az árakról, de az biztos, hogy a kenyér, az még mindig horribilis áru,3-400 kr, a tej viszont nem vészes, 100-150 kr/l. Szerintem, ha repülővel mész tuti nem fognak nagyon ellenőrizni, nyugodtan vihetsz némi ellátmányt. Konkrétan a kutyát sem érdekelte mit viszek be az országba. Csak az autóval érkezőket szokták alaposan átnézni tudomásom szerint.Az egyetlen, ami elfogadható áru kint, az a Bonus virsli, gyerek egy évig azon élt hétvégeken, amikor nem volt kajájuk. Sört én rögtön megérkezéskor vettem elég jó áron a vámmentes boltban a reptéren, igaz ez Akureyriben volt.

Nem kicsit irigyellek, hogy hamarosan utazol :)Nagyon jó utat, verőfényes napsütést, és sok szép élményt kívánok!

Előzmény: burekecso (2095)
bm613 Creative Commons License 2009.07.06 0 0 2097
Az ellenőrzésre nekünk is felhívták a figyelmünket, de nem volt semmi. Akadálytalanul átment a szalámi, kolbász stb. Magabiztosan kell menni a "nincs elvámolnivaló" irányába.
Árak: mi csak benzinkúti boltokban meg falvakban vásároltunk, lehet, hogy Reykjavíkban más a helyzet. A kenyér drága volt, csak tartós kenyeret láttunk (1x volt olyan üzlet, ahol úgy tűnt, hogy elfogyás előtt rendes kenyér lehetett a polcon), kilónként átszámítva 500 Ft-tól a csillagos égig. A literes tej viszont a mostani árfolyam mellett olcsóbb, mint a legtöbb magyar boltban. Kis 2,5 decis, szívószálas tej is van, ez néhol jól jött, 50-80 korona között árulták.
Előzmény: burekecso (2095)
burekecso Creative Commons License 2009.07.06 0 0 2096

Igen, az F210-ről és az F225-ről lehet terepjáróval lehajtani Hrafntinnusker felé. Legalább 3 gázló van mind a két úton. A jégbarlang fantasztikus, de mikor ott voltam 2006. augusztusában, előttem két nappal agyonütött egy német turistát a mennyezetről lezuhanó hótömb. Le is volt szalagozva a bejárat. A hegyen átmászni egyébként nem nehéz, és nincs tériszonyos rész sem.

Előzmény: bm613 (2093)
burekecso Creative Commons License 2009.07.06 0 0 2095

Kedves Oldlady,

most néztem meg alaposabban a képeket, nagyon jók, sok helyre eljutottál. A fiad még mindig kint van? Most megyek 19-én, jó lenne tudni az árakról vmit: gázpalack, kenyér, sör, tej. Mennyire veszik szigorúan a reptéri ellenőrzést beutazáskor? Mert vinnék itthonról némi harapnivalót. Előre is köszönöm!

Előzmény: oldlady (2094)
oldlady Creative Commons License 2009.07.06 0 0 2094
Ja, hihetetlen szerencsém volt Izlandon, a három hét alatt egy esős napom, és két esős délutánom volt mindössze, a többin éjfélig sütött a nap :)
Előzmény: burekecso (2088)
bm613 Creative Commons License 2009.07.05 0 0 2093
Jégbarlang? Az is finom, Szlovákiában láttam kettőt :-)
A hegyen átmászás önmagában nem gond, csak az, ha a szakadék szélén kell táncolni, miközben porlik az út a lábam alatt.
F210, ez ugye azt jelenti, hogy csak terepjáróval? Tervezem már a visszatérést :-) bár néhány év biztosan kell hozzá, különösen mivel társaságot is kéne találni. Volna pár ember, aki eljönne velem bármikor, csak az ehhez szükséges anyagi források nem teremnek minden fán.
Előzmény: burekecso (2092)
burekecso Creative Commons License 2009.07.05 0 0 2092
Az F210-es útról ÉK felé lekanyarodva meg lehet közelíteni a hegy Ny-i oldalát, ami meg azért fantasztikus, mert ott van az Ishellir-jégbarlang... Az obszidián-mezőhöz át kell mászni a hegyen.
Előzmény: bm613 (2091)
bm613 Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2091
Az nagyon hosszú lett volna... sokkal rövidebb idő jutott erre a részre, mint ahogy tervben volt, így lehetetlen lett volna eljutni odáig. De amúgy sem szerepelt a tervben, legalábbis nem volt odaírva. Pedig fantasztikus látvány lehet, valahol olvastam is már róla. Csak gyalog közelíthető meg Landmannalaugartól? Ha nincs arrafelé olyan szakadék szélén levő, arasznyi széles ösvény, mint itt, akkor legközelebb nem hagyom ki.
Előzmény: burekecso (2090)
burekecso Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2090
A Blahnukúr lehetett... Hrafntinnuskerig (Obszidián-hegy) nem mentetek el? Oda-vissza 8-9 órás túra Landmannalaugarból.
Előzmény: bm613 (2089)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!