Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3074

Igen, ez egy nagyon érdekes játék, átjátszónak használni két R-111-et. Nem szégyellem, ezt a mundéros tevékenységet élveztem. Ha már ott kell lennem, szórakozzunk is egy kicsit! Meglepődtem viszont azon, hogy a hivatásosok - híradók! - fel vagy nem tudta, mi az az aut. retranszláció, vagy csak kézzel tudta kapcsolgatni adás-vételre a két készüléket. Tehát semmi keserűség nem volt bennem, ha akkor nem jön össze az ÖK, max. leszerelésig nem engedtek volna haza. És akkor mi van? Addig is elszórakoztam volna a telephelyen a rövidhullámú rádiókkal, mert arra mindig kaptunk engedélyt, sőt, ha kellett takaródó hosszabbítást is, hogy a gyakorlatban tanuljunk a rádióállomásokon. Persze az éjszakai tanulások inkább amatőr QSO-k voltak. Akkor még eszméletlenül jól ment a morze.

Előzmény: _nyunyuka (3072)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3073

Szintén, ahogy a későbbi záróvizsga is. De inkább ne emlegesd, mert utálni fognak érte :-). (SI-szindróma.)

Előzmény: Törölt nick (3071)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3072

A Híradó Múzeumban (meg a BKV rádióklubban) ugyanezt nem kötelességből, hanem szórakozásból tettük (és tesszük), sokkal kellemesebb szájízzel.

Előzmény: Törölt nick (3008)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3071

Bizonyára valamilyen szempontból igaza van. De amikor a technikus minősítőm jelesre sikerült, akkor már a f...-om sem gondolkozott a vizsga kritizálásán. :-))

Előzmény: Qqberci (3070)
Qqberci Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3070

volt olyan is akinek a 12-re sem sikerül és ő is a lehúzást emlegeti.

 

Szépemlékű Simonyi prof egyik nagy mondása volt, hogy "egy vizsga kritizálására a vizsga sikeres letétele jogosít fel"...

Előzmény: Magányzoó (3067)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3069

De! Két olyan kis készülékem van, amit ugyan nem én terveztem, de én építettem az ebay-en vett kitekből. Egyik sem volt hibátlan. Az egyik begerjedt adáskor. Megtaláltam - mert kerestem - az elbacást, meglett. QRP, 7 mega, CW.

A másik QRP, 7 mega, SSB. Minden oké volt vele, de a kimeneti szűrő(?) nem tetszett. Még ha QRP is akkor is rendes tekercsekből illik csinálni, nem fisz-fasz fojtókból. Kicseréltem, azaz be sem építettem őket. Tekercseltem magam, induktivitásmérővel beállítottam a pontos értékeket. Aztán ránéztem a kittel kapott fojtókra a műszerrel, a büdös nagyot káromkodtam, közel sem volt az értékük ahhoz, hogy megfelelő LPF-ként viselkedjenek.

Miért ez a hsz.? Mert, ha ár/érték arányban gondolkodsz és csak pl. egy QRP cucc kell, akkor azt így össze lehet hozni. De nem lehet összehozni az elektrotechnikai nem igazán magas tudás és műszerezettség nélkül s persze a műszerek használatához is tisztába kell lenni az alapokkal.

Konkrét kérdés, ha tényleg forgalmazol rövidhullámon, milyen antennát használsz?

 

(Abban egyetértek veled, hogy nyűg a vizsga, de nekem csak azért, mert én alapvetően egy kiba... lusta fószer vagyok.)

Előzmény: Daniel's (3037)
oregbela Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3068

A süketek párbeszéde igen mókás tud lenni! ;-)

 

Neked Daniel's jóindulattal ajánlom, hogy ne tedd magad még emlékezetesebbé, ha valaha próbálkozni akarsz még a vizsgázással!

Az öreg rókákat meg emlékeztetném arra, hogy amikor ti vizsgáztatok, akkor egészen más világ volt! Mások voltak a körülmények, a lehetőségek és mások voltak a sikeres/sikertelen vizsgák arányai! Ha magatokba néztek, ezt el kell ismerjétek!

Letagadhatatlan tény, hogy az alapos felkészülések ellenére tragikusan sok a sikertelen vizsga! És itt nem Daniel's elrontott Ohm törvényen alapuló hibáira gondolok!

Tény, hogy ez a vizsgáztatási metódus ami most van alaposan el van szabva és nem szolgálja az egyetemes rádióamatőr érdekeket! Az illetékes elvtársnak ideje volna már lépni és változtatni ezen!

Előzmény: Magányzoó (3067)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3067

"Én a rádiózásban is ugyanezt a fejlődést látom, ha van egy korszerű RIGed, akkor egy normális antennával gyakorlatilag nincs műszakilag tennivalód."

Főleg ha egy panelben laksz és azt meg hegyek veszik körül. :-)

Vagy ha van egy 3 elemes RH Yagi ami évekig jól működött és a közelébe felépítetsz egy fémből  garázst, műhelyt amitől megváltozik annak a tulajdonsága.

 

"...egységes és elérhető tananyag kellene, és a számonkérés ahhoz kéne, hogy igazodjon."

 

Valahogy Te is meg még mások is levizsgáztak. Azt meg már talán ne reklámozzuk, hogy szakmabeli és az Ohm törvénye sem megy. Meg azért ha már 7 alkalommal ott voltam valami fogalmam csak lett volna, hogy mi várható.

 

 

"Nem több és nem kevesebb tudást igényelve. Ami azért a jogsinál megvan."

Ott is van olyan aki már a 3-4. nekifutásra megy át. De ugye volt olyan is akinek a 12-re sem sikerül és ő is a lehúzást emlegeti.

 

 

Előzmény: HA5OPI (3065)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3066

Azért a KRESz vizsgán is vannak ábrás kérdések. Több pontosak. Csak az alapok vannak definiálva, a szituk ezerfélék lehetnek. Több látszólag ellentmondó egybeesésekkel. Amit nem lehet bebiflázni, érteni kell és átlátni. Ha meg érted akkor bármelyik változó pontot be tudod illeszteni.

Azokat is képesek műkörmös nyafka libák és nyugger gyógymasszőrök megérteni. Egy feszültségosztó sem bonyolultabb, mint 4 egymásnak változatosan alárendelt kanyarodó főút találkozása zebrával és kerékpár sávval. Villamossal és villogó rendőrautóval.

Előzmény: HA5OPI (3065)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3065

Hogyan akarsz zavarmentesen, hatékonyan,

megfelelő színvonalon forgalmazni, ha lövésed sincs arról amit csinálsz?

Ha nem tudod, hogy a kezelőszervekkel mit is csinálsz (mindegy, hogy analóg, digitális,

forgatógomb vagy ikon), hogyan fogod beállítani a készülékedet megfelelően?

 

Egy kicsit azért nem értenék veled egyet.

 

Azt ugye tudod, hogy Vili császár Mercedes autójában a kormányoszlopon kellett menet közben folyamatosan állítani az előgyújtást? Az első pár évtizedben a VW Bogár csapágyait 5 ezrenként zsírozni kellett, de ez már komoly fejlődés volt, mert a Ford T-Modelhez adtak csapágyöntő készletet meg fehérfémet, ha az árokparton kell műteni...

 

Ma egy autóval 99,9%-ban akkor látsz szervizt, ha jön az olajcsere és 5-szörös áron le kell, hogy húzzanak egy kalap pénzre a fél órás munkáért.

 

Én a rádiózásban is ugyanezt a fejlődést látom, ha van egy korszerű RIGed, akkor egy normális antennával gyakorlatilag nincs műszakilag tennivalód. Ettől persze vannak veteránosok, akik hétvégente kifényezik a Zsiguli/Zőccségesmerci/cápabéjemvé felnijét és iszonyat boldogok, hogy gyári állapotban tudnak tartani egy ilyen öreg szekeret és nyomatékkulcs szinten értenek hozzá és szervizelik. És persze vannak, akik FT-250-essel rádióznak.

 

Az adekvát válasz erre persze az, hogy mégis csak egyféle jogsit adnak ki, de a mi játékunk nem a közlekedésről szól, itt lehetne és kellene is differenciálni. De első lépésként legalább egy kibaszott egységes és elérhető tananyag kellene, és a számonkérés ahhoz kéne, hogy igazodjon. Nem több és nem kevesebb tudást igényelve. Ami azért a jogsinál megvan.

Előzmény: Törölt nick (3048)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.26 0 1 3064

Rendbe rakom az udvart, beüzemelem a "shack"-ot és akkor a csapat jöhet kitelepülni grillezéssel egybekötve.:-)))

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3063

Péntekenként a HA7KSR-en klubnapoztunk majd  ennek végeztével,a Vigadóban egy -egy korsó kijárt.A wc-s néni Sokolján a 100m-re lakó

HA7SR a 300Mw-os 7 megás távíróadójával QRP-zett amit jól vettünk, nosza nála folytatódott a meeting

Boldog ídők

No majd csak még egy darabig

73'

Előzmény: Qqberci (3062)
Qqberci Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3062

legutóbb Jan Mayen Isl/JX/ szórakozott valaki...

 

Régi szép idők :-DDD... Vagy 40 éve HG5BY Gyurit sikerült megviccelni egy kis pár mW-os adóval... Visszajött neki egy brazil állomás, YB5GH, aminek igen megörül neki... Aztán valahogy ismerős lett neki a hívójel, kijött a másik szobába és utána menekültünk... :-DDD

Előzmény: Törölt nick (3060)
Qqberci Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3061

Az gyiket szankcionálják, másikat nem

 

Amíg el nem kapnak...

Előzmény: Daniel's (3055)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3060

Ne adjunk tippet csak viccből sem az illegális rádíózásra,mert még erre való hívatkozással komolyan veszi,a nagy dúlás fúlásban.A sávban így is előfordul amikor azt hiszed hogy QSO aztán jön a clusteren a kíjózanító infó/Pirat/legutóbb Jan Mayen Isl/JX/ szórakozott valaki...

Előzmény: Desert Rat (3056)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3059

Lehet, hogy ezeknek a beírásoknak egy és ugyanaz a személy a szerzője?

Mellesleg az, hogy a kérdések 60%-a nem kapcsolódik a rádiózáshoz, az egyszerűen nem igaz. Mert te kívülállóként úgy gondolod, az nem igazság, csak egy vélemény. Egyébként a sikertelen vizsgázóknak csak egy része bukik a műszakin, ezt sem illik elhallgatni. Mert van jogi, biztonsági kérdésben is mellényúló. Meg olyan aki bevallotta, hogy el sem olvasta azokat a részeket, mert "azt mindenki tudja".

Előzmény: Daniel's (3047)
AR612 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3058

Azért hazudni nem kell! A vizsgákon igenis segítőkészek a hatóság emberei, szó nincs kicseszésről. Ha egy ponthatár van kimondva, akkor az mindenkire vonatkozik.

Ha neked nyolcadikra sem sikerült, akkor hogy a csodában csinálják meg mások? Talán nem eleve genyázva állnak hozzá!!! Közel sem akkora tudós fejek mint ami te vagy mégis sorban kapják a hívójeleket. Akkor kiben van a hiba?

A törvény ez. Lehet lamentálni, aztán hazamenni. Ha döntéshozó leszel, tehetsz javaslatot.

De rágalmazni, hazudni nem kell.

Egy vizsgán a valódi tudást kérik számon nem az előre elkészített anyag bemásolását? Hová züllött ez a világ!

Előzmény: Daniel's (3041)
-HA7WDH Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3057

Kár hogy nem focizni jelentkezett ,   levinné  a  kaput a  pályáról,  lehet  ugy  focizni ?   miért  ne.....  csak  kérdés  hogy  kivel.

Előzmény: Desert Rat (3056)
Desert Rat Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3056

Nem értem, hogy akkor minek akartál engedélyt. Felveszel egy hívójelet, oszt jónapot, használod életed végéig. Tőlem harminc év alatt egyszer kérdezték meg, hogy van-e rádióengedélyem, de az is egy szerencsétlen szituáció volt amikor az autó ülésén hagytam az amúgy rendőrségi használatú kézirádiómat és megállítottak megnézni be van-e kötve a biztonsági övem, oszt ha már ott voltam akkor kérdeztek mást is.  De az ilyesmi simán elkerülhető.

Előzmény: Daniel's (3055)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3055

Az gyiket szankcionálják, másikat nem. Azért egy "játékot" ne keverjünk már egy jogosítvánnyal ahol emberi életekért felelsz.

Előzmény: Qqberci (3053)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3054

3-ból 3.

Előzmény: Magányzoó (3052)
Qqberci Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3053

de b@sszák meg engedély nélkül fogok rádiózni és ennyi..

 

Meg - gondolom - jogosítvány nélkül fogsz vezeti is...

Előzmény: Daniel's (3047)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3052

Na de mennyiből 3? Mert 20-ból sem sok. A jogsit ha már itt felhozták. Azt tudod miként lehet megbukni gyakorlati vezetésből úgy, hogy még a motort sem indítottad el? Pedig ahhoz van időszerű tananyag.

Egyébként én is úgy indultam, hogy egyáltalán nem tudtam az elektronikát. Akkor még volt operátori vizsga de nem engedtek a készülékhez amíg nem tudtuk, hogy melyik kezelő gomb mit is csinál. Nekem soha ,semmilyen iskolában nem oktatták de ahhoz, hogy itthon tudjak rádiózni bizony mindent tanulni kellett. Akkoriban is volt lehetőség gyári készülék vásárlására a Bécsi út másik végén. 

Az is igaz, hogy akkor voltak klubok amikben az "öregek" bármiben segítettek. Tisztelet nekik.

Előzmény: Daniel's (3043)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3050

Nem, a hülyék azok, akik egy-két próbálkozásból átmennek és boldogan rádióznak, sőt tanulnak életük végéig.......

Előzmény: Daniel's (3047)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3048

Ha olyan szorgalmas lennél a tanulásban, mint a terelésben, már régen levizsgáztál volna.

Sokadszorra, de utoljára mondom. A műszaki követelmények igen alacsony szintje NEM

az építéshez szükségesek, hanem a rendeltetésszerű és a többieket nem őrületbe

kergető HASZNÁLATÁRA ! Teccikérteni? Hogyan akarsz zavarmentesen, hatékonyan,

megfelelő színvonalon forgalmazni, ha lövésed sincs arról amit csinálsz?

Ha nem tudod, hogy a kezelőszervekkel mit is csinálsz (mindegy, hogy analóg, digitális,

forgatógomb vagy ikon), hogyan fogod beállítani a készülékedet megfelelően?

Az a baj, hogy tényleg fogalmad sincs az egészről, csak mantrázod azt, ahol beakadtál.....

Előzmény: Daniel's (3037)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3047

Idézek tőletek:

 

"Magam is diplomás értelmiségi vagyok műszaki területen diplomáztam az ELTE szakán.

Véleményem szerint egyszerűbb volt megírni, és megvédeni a szakdolgozatom mint a rádióamatőr vizsgát letenni. Megjegyzem felsőszintű fizikát tanultam és 4- es átlaggal teljesítettem az egyetemet.

Az amatőr vizsga többszörös nekifutásra sem sikerült. Aztán feladtam. Iszonyú nehéz, úgy érzem meghaladja a képességeimet. Én magam is két nyelven beszélek, az egyik felső szintű a másik közép szintű nyelvvizsgával rendelkezem."

 

"Megint megbuktam, nem vagyok egy okos fiúcska. Hozzátenném, hogy van érettségim, 5 szakmám és egy diplomám, műszaki területen dolgozom és van villamos jellegű végzettségem is. Igaz a mostani munkám 3MW körüli generátorokhoz köt ami nem épp rádiós környezet, de azért nem vagyok hülye a villamosság bizonyos területeihez."

 

"Nagyon az az érzésem, hogy ez az egész rádiós vizsga meg engedély engedélyezése egy idő után a múzeumokba köt ki"

"
"Aki villamosmérnőki diplomával rendelkezik, és ilyen hatósági feladatot lát el, az ne várjon egy olyan emberől diploma színtű kapcsolási rajzok le rajzolását meg elmagyarázását aki közuti járműgépész, vagy épp mondjuk csak egy vendéglátós. :)"

 

"Egy fiú is pótvizsgára ment annak sikerült a multori vizsgán 10 ből 2 ember ment át azt mondta a srác!"

 

"azért mert MEGALÁZATK!!! És szégyenlem magam de 25 éves létemre majdnem sírtam végig haza fele...

 

Undoritóak voltak még egyszer neki fogok ugrani, ha meg nem sikerül akkor ne haragudjatok a csunya beszédemért de b@sszák meg engedély nélkül fogok rádiózni és ennyi.."

 

És még folytathatnám... De sebaj, Mindenki hülye....

Előzmény: Daniel's (3043)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3043

Elég sokan megbuktak, pontos számokat nem tudok, az utolsón 3-an voltunk mind zenész! Volt olyan aki szegedről jött idős bácsi, nehezen jött fel, őt is elmeszelték, pár pont hiányzott neki.

Előzmény: Magányzoó (3042)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3042

Én megkérdezném, hogy azon a 8 vizsgán hányan voltak és mennyien buktak meg?

Előzmény: Daniel's (3041)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3041

Megint eltértünk a tárgytól! Ezt a fórumot végigolvastam. Minden második oldalon belebotlok abba, amit itt szeretnék leírni, de nem fogja fel senki igazán a problémát! A szabad vélemény nyilvánítás jogát fenntartom. Én akkor is azt érzem, nyolc sikertelen vizsga után, hogy nem arról szól, hogy segítsék a kezdőt, hanem arról, hogy beszedjék a pénzt, megbuktassanak, lekísérjenek és ennyi. A kérdések legalább 60 %-ának köze nincs a rádiózáshoz, nem műszerész vizsgára megyek, egy adóengedély a cél. Több embert láttam ott megbukni mint ti! Fiatal létemre nagyon sok hatóság előtt vizsgáztam! Sehol nem voltak ilyenek mint az NMHH-nál. Pedig munkám során ejj sok emberi életért felelek. Minden vizsgán volt hivatalos anyag, tudtuk mi a követelmény, segítettek minden vizsgán! Sőt! Törvény szerint Saját szellemi termék használata megengedett volt egy pár vizsgámon, saját füzetemet teleírtam, írásbelin használhattam. Tanulhatok én akármennyit erre, ahogy teszem több éve, akkor sem fog sikerülni.

Előzmény: AR612 (3040)
AR612 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 3040

Úgy tűnik, hogy te szeretnél vadász lenni, mert szereted az őzpörköltet. De nem akarsz a természettel élni, a vadászok szokásait, leírt és íratlan világát megtanulni. Mert van pénzed egy drága golyós fegyverre lézeres célzóval és távcsővel, tehát neked képzelt jogod van vadásznak lenni.

Előzmény: Daniel's (3037)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!