Keresés

Részletes keresés

dez1 Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4891

A multkor Gödön nagyon szépen megtaláltam életem első egész jó fövenyét:) Annak voltak részei, amelyek 1 centi sima homokkal voltak takarva jó nagy területen, de azért szépen látszott is a vörös rész. VOlt vagy 20 méter hosszú:)  Jó része még meg is van... mert nem volt sok időm.

 

 

Én amúgy egy ilyen tisztító padin gondolkodom otthonra - végül is ez egy keskeny gumibordás pad, a vége pedig az egérpadunk finom halszálkás felülete lenne:)

 

https://www.youtube.com/watch?v=Op9MBdybrIs

Előzmény: BLAtti (4888)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4890

Ha, valaki nem FB-ozik, de érdekelné az elektromos vízszivattyús kísérlet első lépése, akkor azért itthagyom a linkjét:

https://www.facebook.com/MagyarAranymosok/videos/642320342644152/

BLAtti Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4889

Előzmény: BLAtti (4888)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4888

Csak azért cstoltam be a képet, hogy lásd, amiről beszélek. Ha árhullám sorozat van, akkor, ahogy itt is látszik 200-300 cm között az utóbbi néhány hétben 3. alkalommal jár a víz. 

Most hétvégén például fél méterrel lejebb megy a víz, mint múlt héten, amikor egy bemutató mosás miatt voltam kint.

Tehát, ha tudjuk az adott napi vízállást és tudjuk hol volt a max, akkor azt a partra vetítve megkapjuk a többször is szérelt területet.

 

Ezt amikor kint vagyunk valószínűleg jól látható vöröses fekete szín fogja jelezni, de ha nem, akkor is meg kell kaparni a fövenyt, mert lehet, hogy fedőrétegként fél-egy centi meddő rajta van.

 

Ha sarokcsík húzáskor egy márványos mintázat, illetve durvább sóder felett látjuk a vörösebb réteget az csaknem 100%-ig egy jó hely, el lehet kezdeni a mosást.

Persze érdemes mintázni 1-1 liternyi fövenyt különböző pontokról.

 

Dolgozom egy nagyon szimpla mintázótálon ABS műanyagból fogom maratni, kb. 50 cm-es és a világbajnok aranymosó táljára hasonlít. A különbség a koncentrikus marások magasságában van.

Kiszámoltam, hogy egy körülbelül 20 cm átmérőjű körre halmozott fövenykúp ad ki 1 liternyit. Ez szépen áztatva, magába omlik és a nehéz szemcsék a kavicsokkal együtt nagyon gyorsan lemoshatóak.

A teljesen sima felület nem vált be, bár jól dolgozott. Égettem ki falemezt is, azon is szépen látszódtak a szemek, de most picit tudományosabb szemszögből is vizsgáltam a feladatot.

Sűrűn 2,5 cm-es körökben, mindössze 0,5 mm marási mélységgel kerülnek a tálra a körök. Ez a műanyag tál egy nagyon gyors mintázási lehetőséget biztosít a Dunán. (is)

 

Felesleges nagyobb marási mélység, mert az aranyszemcséink nem nagyobbak, valamint a felületre érkező szemek úgyis letapadnak. Az a cél, hogy mielőbb elérjék az aranyszemek a tál alját.

A folyamatos, határozott lassabb körző mozdulatok a meddő eltávolítását, a gyorsabb koncentráló körzések a koncentrálást segítik elő majd.

 

Remélem egy-két héten belül elkészül és meg tudom mutatni nektek.

Ha esetleg valakinek van CNC portálmarója, az simán el tudja készíteni magának akár keményebb fából, vagy műanyag lemezből.

Mivel picik a marási mélységek, az egész tál nem kell több legyen néhány mm vastagságúnál, tehát az alaplemez lehet 4-es-5-ös is.

 

Ez a technika a lábtörlősből alakult ki nálam. Annak végülis egy nagyon szimpla verziója. 

Bizonyosan van egy olyan konkáv ív is, amivel ezek a gátacskák elhagyhatóak, tehát egy olyan enyhén felfelé ívelő (nem mélytányér szerűen felfelé) nagyobb átmérőjű tál, amelynek a használata, illetve a kiképzése még egyszerűbbnek néz ki, viszont nekem ez most egyszerűbb kivitel szempontjából és olcsóbb is.

 

Jó sokat írtam. :)

Előzmény: dez1 (4882)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4887

Egy hely, az nem a teljes szakasz. Egy látogatásból sajnos nehéz jó konzekvenciát levonni.

A part minden vízállásnál más és más képét mutatja.

Most a hét második felétől apadás van, de aztán újra áradni fog.

Kb annyira megy le a víz, mint múlt héten 200-230 körül. Tehát már van part pld Komárom környékén, de csak keskeny, viszont elég jó. Persze ez függ mindig az áradás levonulásának sebességétől, tehát adott magasságon mennyi ideig szérelnek a hullámok. Bizonyos szakaszok nagyon agyagos-iszaposak, viszont nagyon szép, szinte tök fekete foltok is vannak.

Ha lassabban apad, akkor tisztább lesz az a szakasz, amit szérel. Tiszta sor.

 

Egyszerűen figyelni kell, hogy hogy jár a víz és mikor, hol kínálja a lehetőséget. Persze ehhez nem elég egyszer-kétszer kimenni terepre.

Sokkal sűrűbben kell járni, hogy ismerjük a vízjárás okozta változásokat, illetve a különböző partok-különböző vízállásnál mutatott képét.

 

Minimum áradásonként kéne kint lenni...sajnos ehhez vagy olyan meló, vagy helyi lakosnak kellene lenni, vagy már nyugdíjjasnak, nem tudom.

Sajna én sem tehetem meg, de a vízállást folyamatosan figyelem, hogyha partra vetődök, akkor összevethessem a helyszíni tapasztalatokat az olvasott vízállásokkal.

 

 

Előzmény: dez1 (4882)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4886

a hegyi patakok ... nos az már inkább a személyes ismeretségeken fugg. Én sajna mostanában hosszú távon nem vagyok szervezoképes.

 

Előzmény: dez1 (4883)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4885

A srácok most is voltak a Garamon egy szippantóssal. Ilyen akciók elore megvannak hirdetve, 

Előzmény: dez1 (4883)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4884

Úgylátszik a Tibi áztatja a  lábán valahol. Na mindenesetre én erre gondoltam - itt a Guldstrom kínálja ezeket a elemeket. És a Komáromi találkozón is ott volt a egyik padon már az egyik padján. http://www.guldstrom.com/en/sluiceboxes-and-systems

Előzmény: BLAtti (4880)
dez1 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4883

Szlovákiában lehetne szervezni valami hosszú 7végét hegyi patakokra szerinted?

 

Előzmény: vadi58 (4878)
dez1 Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4882

Almásfüzitőn voltam 1 helyen, nem jött be:(

 

Gödön viszont nagyon jót találtam:), de az innen kicsit messze van...

 

Most beroppant kicsit a hátam, úgyhogy szünet.

 

Nem is tudtam hogy magas a víz.

 

Előzmény: BLAtti (4881)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4881

Komárom, Almásfüzitő, Süttő, Nyergesújfalu

Ha jó a vízállás, akkor mindegyik mutathat valamit.

300-as vízállásnál sanszos, hogy semmi jót nem találtál.

Előzmény: dez1 (4877)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.15 0 0 4880

Szia Ervin! :)

 

Igen, ez a műanyag borítás, ami egyre inkább izgat, ugyanis fekete ABS lemezt, vagy más egyéb műanyag lemezt lehet venni és egy maróssal egyszer kell megcsináltatni, esetleg aztán beavatni a felületét és szépen használható lenne.

Au9999-nek nagyon megköszönném bárminemű információját.

 

Legrosszabb esetben én már azon is gondolkodtam, hogy vékony műanyag, vagy acéllemezre felragasztanám Bison-nal a mikrobordás gumit, hogy tuti szépen feküdjön a padon és egy mozdulattal kivehető lenne öblítéshez, nem pöndörödne. Természetesen ebben az esetben így is kellene tárolni lapján, de ha összehajtható, belül üreges a pad, amilyet tervezek, ezek egyáltalán nem fognak problémát okozni.

Előzmény: vadi58 (4878)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.12 0 0 4879

Én is a Miller vagy water félire szavazok. Azt  hiszem, itt Ujvárban van valakinek az a Bowle, de nem ismerem az eredményeit.

Előzmény: dez1 (4873)
vadi58 Creative Commons License 2017.08.12 0 1 4878

Ezeket a gátakat itt Szlovákiában a hegyi patakokon is szívessen használják. De viszont itten kissé nagyobbak a szemcsék mint a Dunában. Viszont Au9999, azaz Tibor beszerzett magának Sverigébol múanyag profiltú padot, amely olyan hasonló kulombozó magasságú mint az a amerikai gumi profil. Tibi, ha olvasod erzt, írj egy pár bíztató szót. ;-)

Előzmény: BLAtti (4875)
dez1 Creative Commons License 2017.08.12 0 0 4877

Lemennék holnap a Dunára valahová Esztergom Komárom között.  Adtok pár tippet? 

dez1 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 4876

Elég sok cuccot nézegettem tegnap, azok jó része ilyen....  Lehetne bele tenni még a nagyon pici szemcsék megfogására is valamit, esetleg valami laza szivacsot?

Előzmény: BLAtti (4875)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.11 0 0 4875

Vissza-visszaolvasok és találtam ezt az érdekes felvetést Nagybivalytól, miszerint bizonyos közönként ki kellene vágni a mikrobordás gumiból egy-egy, vagy akár több bordát is, megbontani az általános áramlást.

 

Az ötlet nem rossz. A vízsebességet minden esetben be kell állítani, főleg, mivel szabadvíznél, mindig más feltételek mellett használnánk. Bizonyosan lehet találni egy tól-ig beállítási módot neki.

A megfogott meddő is több lesz valószínűleg.

Ha a víz sebessége alacsony Reynold számú tartományban van, akkor azon helyek, ahol forgás tud kialkulni képeznek alacsony nyomású részeket.

Alapvetően nagy sebességű víznél és ilyen bordás felületen az van, hogy a bordák közelében sokkalta lassabban áramlik a víz, ami ugye ahhoz szükséges, hogy a fajsúlyosabb anyagok le tudjanak ülepedni.

Mindig van egy sebességtartomány, ami túl lassú és nagyon sok meddő is megül, de van a túl gyors is, amikor meg már annyira mocorog az aranyszemcse is, hogy elkezd lefelé vándorolni a padon.

Itt fontos még a feldolgozásra kerülő egységnyi idő alatt felvitt száraz anyagmennyiség is. Tehát nem annyira egyszerű megtalálni a jó beállítást.

 

Ott a hsz közelében voltak amerikai dredge-es gumiprofilok, melyeken látszik, hogy periodikusan ismétlődő magasabb és aztán több kisebb alacsonyabb profilból épül fel egy ilyen mosógumi borítás.

Nem véletlenül. A magasabb gát után visszaforgások vannak, azaz az anyag nem előrefelé mozog, hanem hátrafelé. Alábukik a víz és visszaforog.

Hasonló jelenség ez, mint a vízpartoknál a visszaforgó. Ugyanez a visszaforgó készíti a fövenyekből is a legdúsabbakat, hiszen áradáskor ezek a visszaforgók méginkább "dolgoznak".

 

 

Egy szó, mint száz, most azon gondolkodtam, hogy inkább a normális mikrobordás tetejére, akár lefogatásként,egy pár, magasabb gátat érdemes lehet feltenni. Azaz a gumi leszorítására használandó négyszögletes elem egy magasításként, gátként is funkcionálna. Nem tudom bárki végzett-e újító szándékú kísérletet bármiféle irányban, de jó lenne, ha újra aktivizálódna a fórum ilyen irányban is. Szerintem.

Előzmény: Nagybivaly (4472)
BLAtti Creative Commons License 2017.08.11 0 0 4874

Mindegyik tisztító cucc egyszerű. A blue bowl jó, de rohadt lassú, mondjuk egy jó millerhez képest.

Előzmény: dez1 (4873)
dez1 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 4873

Nekem kellene valami egyszerű tisztító cucc.

 

Nézegetem a netet, és látom ezt a blue bowl témát, egész jónak tűnik... van valakinek ilyen?

BLAtti Creative Commons License 2017.08.01 0 0 4872

Most, amig magas a vízállás megosztanátok néhány új képet?

Vagy mindenki a régi padjával ment mosni? Vagy senki nem ment mosni?

Esetleg valami jó kis tisztítóberendezés? :)

 

 

BLAtti Creative Commons License 2017.07.27 0 1 4871

Sziasztok!Sikerült végre időt szakítanom az Ásványrárón készült képek, videók vágására.

Vannak dolgok, melyek kimaradtak, de azért megpróbáltam kronológiailag sorrendbe rakni őket.

Ki is egészítettem itt-ott. Sajnos nagyon látszik, hogy a körülmények a bemutatóhoz nem voltak ideálisak, de végülis megoldottam.

Fogyasszátok szeretettel!

Megosztani ér, de nem feltétele a megtekintésnek! :D


https://www.youtube.com/watch?v=L-91z4xgyrk&feature=youtu.be

 

 

dez1 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 4870

Neked megérné, mert te kint lennél végig, mi meg váltanánk egymást....

Előzmény: trisicjohn (4869)
trisicjohn Creative Commons License 2017.07.24 0 0 4869

Szerbia számomra nagyon ismerős terep,több újságban és adásban is benne voltam,az a baj hogy a legtöbben csak pár napra tudnak eljönni de pár napot mosni nem éri meg,hosszabb időt kell kint tölteni én is hónapokat szoktam a terepen lenni 

dez1 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 4868

Szerbiába csinálhatnál aranymosó tábort... Az nincs ide messze... 1 hétre én tuti elmennék....

Előzmény: trisicjohn (4866)
Malaguszti Creative Commons License 2017.07.23 0 0 4867

Jobbulást kívánok!

Előzmény: trisicjohn (4866)
trisicjohn Creative Commons License 2017.07.23 0 0 4866

Üdvözlök minden kollégát!

Körübelül már 3 éve bemutatkoztam de azóta nem voltam aktiv tagja a fórumnak.

9 éve foglalkozom aranymosással eddig 4 hosszabb szezonom volt ami eredményesen végződött,

voltam Szerbiában,Szlovákiában,Svájcban ahol csak aranymosással foglalkoztam. 9 éve hogy elkapott az aranyláz azóta nem is foglalkozok mással csak ezzel.Első szezonom Szerbiába kezdődött (Szerbiából is származok),akkor eladtam mindenem hogy megvegyem az aranymosó felszerelésem,annak az volt a tétje ha

nem találok semmit akkor mindenemet elveszitem.Szerencsére jól alakultak a dolgok és azóta ugymond a

szakmámmá vált a dolog.Minden egyes nap ezzel foglalkozom és ez nagy szó számomra hiszen erre tettem fel mindenemet.Idén sajnos bekövetkezett az amit nagyon nem szerettem volna . Az idei szezont egy autóbaleset miatt kikel hagynom ami iszonyúan nagy anyagi veszteséget jelent.A jövő évi szezont Szerbiába tervezem 6 hónapos ottléttel.Azért jelentkeztem újra nálatok mert a 2019es szezonra szeretnék találni egy hasonló olyan férfit mint én aki hosszabb időre eltudna jönni aranyatmosni és nem a környékre gondoltam.Észek Amerika vagy Oroszország tavasztól őszig.Szóval egy társat keresném akit érdekelne az út.Egyben ha egy válallkozó belefektetne egy ilyen távoli expedicióba az irjon arra az elérhetőségre ami leirok és ott elmondok minden részletet.Aki már mosott aranyat Oroszországban az kérem mindenképpen irjon mert szeretnék kérdezni pár

dolgot. Örülök hogy újra köztetek lehetek,és remélem valakit érdekelne a dolog.

Az elérhetőségem: trisicjohn@gmail.com

dez1 Creative Commons License 2017.07.21 0 0 4865

Építenem kell valamiféle Miller padot.

 

Ha valaki feltenne /küldene mélben pár fotót az övéről, azt megköszönném...

BLAtti Creative Commons License 2017.07.19 0 1 4864

Ha valaki esetleg úgy érzi, hogy olvasna a hétvégéről:

https://aranymosasitthon.blogspot.hu/2017/07/jo-regen-volt-apropoja-annak-hogy-irjak.html

Előzmény: BLAtti (4863)
BLAtti Creative Commons License 2017.07.17 0 1 4863

A fesztivál, és a hangulat remek volt, csak ti hiányoztatok! :(


Nagyon sok érdeklődő jött oda beszélgetni, sokan most láttak életükben először dunai aranyat, volt nagy csodálkozás!

Képek, videó, és egy blogbejegyzés hamarosan!

 

dez1 Creative Commons License 2017.07.13 0 1 4862

Jaj de jó hogy volt időm benézni:)

 

Szerintem mi elmegyünk, viszem a kollégától kapott padot is, amit végre ki tudtam próbálni Gödön. Találtam 1 szép kis dús fövenyt is nagyon hamar:)

Előzmény: BLAtti (4861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!