Ha közvetlenül a végénél tört le a tőkéről, akkor ez még megoldható. Új tőkét kell készíteni, ami igen pepecs munka a kis méretek miatt, de kivitelezhető. A rugó kismértékű rövidülése pedig még kezelhető.
Szerelt rugó vagy pláne komplett már elég reménytelen. Bontott szerkezetből kerülhetne leginkább elő, de ehhez meg nem eléggé gyakori. Inkább javítani kellene.
Nagyon csekélyke az esélye, hogy komplett, szerelt billegő egy ilyen régi Omegához előkerüljön. A gyár sem tud adni, már az évtizedekkel későbbiekhez sem. De a rugót lehet pótolni, elvileg megoldható a feladat, csak nem egyszerű.
Mi amúgy a rugó baja? Ha a kép róla készült, akkor ránézésre nagy baj nem látszik.
Nem a csap van eltörve, nekem jóformán csak egy rúgó kellene aminek mind a két vége be van fűzve. A könnyebb beszerelés kedvéért kértem a teljes billegőt. Breguet-rúgóról van szó.
Sziasztok! Nekem van egy farkasfogas (remontoir- kerekes) zsebórám, 1910 körül készült Moser. Dupla fedeles, ezüst, igen szép...csakhát a farkasfogak kikoptak...Tud bele esetleg valaki ilyet? Eddig 2 órás keresi nekem...hiába.
Ha megengednetek a sajat helyesirasomat nem javitgatnam utolag, ugyis ekezetek nelkul irok es 20 evig keveset gyakoroltam. Ha valami nagyon zavaro vagy vicces, azert csak nyugodtan szoljatok. :-)
Javitottal, szervizeltel mar utos zseborat? Kivancsi vagyok hogyan nez ki egy robbantott kep ezekrol a szerkezetekrol. Magam meg varok amig a kenyszer miatt kell szetszednem egyett darabokra, de hibatlanul mukodo alanynal erre meg nem vitt ra a lelek, persze elobb utobb ugyis belevagok. :-)
Íme a 18.90M jelű Longines szerkezet 1910 környékéről, az enyém az alapváltozat, láttam finonszabályozós, dészített szerkezetet is ezen a típusjelzés alatt. Így is finom verk benyomását kelti.
Alább pedig próbáltam nagyítani a felhúzó fogaskerekek kopását, ezen bizony van..., igaz nem farkasfogas ;-)
Attol en sem tartok hogy tul sokat kell majd lapozni ezen az oldalon, meg ha csak hetente latogatunk is ide. :-)
Utos oraknal meg talan ez a negyedes stopperes LePhare ami leggyakrabban elofordul, valoszinuleg errol a szintrol indultak a "komplikalt" zseborak. Annak ellenere hogy a kiindulo alap sok utosnel megegyezik, szinte nincs ket azonos kozottuk, hiszen minden oras egy kicsit a sajat kepere is formalta ezeket a csodakat. Igen ritkan latok elletores es gondos finish nelkuli utos szerkezetet, de azert az is elofordult. Berakok en is nehany LePhare szerkezetet, erdemes figyelni a centrifugalis fek kialakitasat amit Charles Barbezat-Baillot vedett le 1896-ban. A legelso werk sajat gyujtes, a tobbi kolcson kep. :-)
(Aki utost szeretne vasarolni erdemes figyelnie arra hogy ahol a kalapacs is koben fut ott a kidolgozas es a minoseg (es persze az ar) is magasabb osztalyba lep.)
Nekem is tetszik ez a topik, bár hozzászólni érdemben nem fogok tudni.
Viszont figyelni fogom, hátha tanulok itt is valamit. Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérésem az itt publikációikat fotókkal illusztrálók felé. Ha egy picit is szíveteken viselitek a még hozzá nem értők érdekeit is, jól jönne egy kis manipulatív segítség a fotók terén. Gondolok arra, hogy ha a szövegben felhívjátok a figyelmet egy alkatrészre és nem esik nehezetekre, kérlek jelöljétek meg egy kis színes nyilacskával néha azokat! Sokunknak, akik bizonyára szívesen olvasunk majd titeket, nagy segítség lenne, ha rögtön tudnánk, miről is írtok. Mert bár jópár alkatrész nevét már sokszor hallottam, még mindig nem igazán tudom, hol keressem őket pontosan.
Mivel tudom, hogy ez természetesen többletteher az alkotóknak, elmaradása esetén sem fogok persze neheztelni.
Mindenesetre sok sikert a topiknak! Éljen sokáig és szolgáljon a hozzáértők és laikus érdeklődők kedvére is!
Sajna nekem csak fedőköves gátkerékkel ellátott zsebóráim vannak, ilyen farkasfogas kapcsolódásom nincs. Most néztem meg egy Longines 18.9 verkemet úgy emlékeztem az általad feltöltött képpel mutat hasonlóságot, de csak "sima" fogaskerékkel szerelt.
Örülök, hogy kitaláltad ezt a topicot csoki, bár én kezdő vagyok igyekszem majd hasznos tag lenni.
Leginkább az elméleti képzettségem hiányzik, nincsenek szakkönyveim. Ellenben az órás szerszám készletem szépen gyarapszik, most esztergálni tanulok :-))
Szia, errol a Vacheronrol azert eleg sokat tudunk, pl. azt hogy JLC alapwerk es persze egy gyonyoru finish. Mivel neves es felsokategorias szerkezet, ezert csak borsos aron beszerezheto, ami ugyan nem mindig kizaro, de megfontolando tenyezo. :-) Engem elsosorban az izgat ha jeloletlen kincsekre bukkanok, ezert is kutakodom a regi zseborak kozott, bar ez sem egyszeru es neha en is mellefogok. :-)
Ezt a farkasfogas (vagy nem is tudom hogy hivjak) kapcsolodast vizsgaltad mar kozelebrol? En ugy latom nagyon massziv, es eros kopast sem lattam meg ilyenen.