Végülis bármiben kereshetünk szimbolikus dolgot, ha akarunk, például egy lelkész nyugodtan magyarázhatja Jézus vizen járását a híveinek úgy, hogy lebegett a mélység felett, azaz nem vett erőt rajta káosz.
De ettől még van Jézus életének egy történeti kronológiája, amelyről például János evangéliuma nagyon hűen beszámol. Hogy mire volt jó Jézus vizenjárása, - ez inkább abba a témakörbe esik, hogy mire voltak jók Jézus csodatételei.
Tehát magyarázhatunk valamit szimbolikusan, ha azzal valamilyen dolgot szeretnénk megvilágítani, érthetőbbé tenni, és nézhetjük az eseményeket konkrétan is, ha történeti szinten szeretnénk megismerni az életét, cselekedeteit.
ja hát látom...., hogy legfeljebb a példabeszédeknél szokás ...szimbólumra gyanakodni
az hogy vmi szimbolikus nem azt jelenti hogy csak szimbolikus
...csak hát sajnos ebbe a logikus...világba az így tűnik
szimbólum akkor születik mikor a lélek fejezi ki az ismereteit/felismeréseit/igazságait/tudását
amit azért nem fordít(anak) le a logika szintjére márt általános....ne adj isten minden emberre vonatkozó igazság a dolog...de legalábbis a szimbólum alkotója ezt így érzi/gondolja
félkomolyra fordítva fontos a vizen járni ha lekéstük a vizibicklit
egyébként én nem tom mire jó
miért ne lebeghetett volna a mélység felett? (a víz is lehet mély ugye...
ha nem h2o-n lebegett ugrik a csoda...
viszont vmivel praktikusabb!! azon gondolkozni, hogy esetleg a létezés mélységei fölött lebeg vki ill Jézus, anélkül hogy elnyelné a káosz (= mélység) mint azt hinni hogy a vizen lebegett
hülyén hangzik a kérdés de mire jó az ha vki a vizen jár szó szerint???
legalábbis én még nem tudtam rájönni
egyébként az egész bibiliát átvehetjük szimbólum kontra szó szerinti vagy milyen:-) verzióban ...ha addig le nem kopik az ujjunk:-) ja és nem is tom az összes szimbólum ...jelentését...attól tartok:-)