Es meg valamit: igazan (-:) elgondolkodtatok mar azon, honnan ered a mumifikalas?
Most kimeljetek meg a homokban - termeszetes uton - aszalodott holttestek peldajatol, mert abban mar megegyeztunk, hogy az egyiptomi civilizacio regibb, mint a sivatag. Tehat???
A billeno bejarati kotomb, meg a kalifa-fele folyoso ugyeben ajanlom nezzetek meg a "Rosetau" (www.rosetau.com/) cikkeit, eleg erdekesek.
Ami a piramis epitesenek celjat illeti, en csak varok, varok, (de hiaba...).
Miert nem gondol arra senki, hogy esetleg egy miszteriumjatek szinhelye lehetett? Es ezert volt tobbszor is hasznalhato bejarata, ezert volt ures, se mumia, se kincs, se felirat.
A feliratok a kesobbi piramisokban jelentek meg, mikor a ritust mar valoszinuleg nem gyakoroltak a maga eredeti mivoltaban, de a papok (konzervativ nepseg) szuksegesnek tartottak legalabb a szovegeket megorizni. A szovegeket, amik olyan osinek tuntek, hogy talan mar a leiroik sem igazan ertettek mit jelentenek igazan.
Valaki alabb emlitette az "Egyiptom titkai" konyvet. En is olvastam, de szerintem ez affele mu-misztikum. Sokkal izgalmasabb lenne azt a vonalat vegiggondolni, amit Frazer kovet az "Aranyag"-ban, meg Graves a "Gorog mitoszok"-ban.
Én a Nagy Piramis bejáratáról beszéltem, nem más piramisokról. Ha ennek lenne egy föld alatti bejárata, akkor mi értelme lenne bejárati folyosónak? Egyébként nincs olyan piramis Egyiptomban, melybe valahonnan messzebbről, földalatti járaton keresztül lehetett bemenni. Olyan azonban van, melybe nem a piramis oldalfaláról, hanem csak pár méterrel mellőle, a talajszintről indulna a (egyik) bejárata: pld. Khephrén, Uszerkaf vagy Teti piramis. Azonban mégis elképzelhetőnek tartom, hogy a Nagy Piramisba vezetne egy nagyon messziről induló föld alatti folyosó, melyről a kopt legendák beszámolnak, de ennek léte még fölfedezésre vár...
Az egyiptomi királysírokat a történelmük során többször kirabolták, majd újból lezárták. Gizában már a VI. dinasztia idején történtek újjáépítések, majd az Újbirodalom idején is(IV. Thothmesz és II. Ramszesz). A XXVI. dinasztia idején amit szaiszi kornak is neveznek- valóban történtek renoválások. Ez a kor valóban az egyiptomi történelem egyik reneszánsza volt, ahogy írod. Eszményiesítették az Óbirodalom korát és művészeti stílusát. Ekkor pótolták a Szfinx burkolatát és festették le újból a szobrot. Ízisz templom papjai végezték a kirabolt Mükerinosz sír újra temetését.
Az egyiptológusok többsége szerint a Nagy Piramist i.e. 2000 körül, az ún. vészkijáraton keresztül kirabolták. Edwards világhírű angol egyiptológus szerint a betörések és fosztogatások egészen a szaiszi korig (i.e. 664-525) tartottak, mikor újból lezárták a piramist. Ennek "legfőbb" bizonyítéka az lenne, hogy mikor i.e. 450 körül azaz 150 évvel később- Hérodotosz ott járt, már csak egy halványuló emlék volt levezető folyosóról és a föld alatti szigetről (sírkamráról). Valamikor a perzsa korban azonban újból megnyitották a piramist, ugyanis Sztrabón már nyitva találta, sőt Plinius néhány évtizeddel később említette a Nagy Piramis belsejében lévő 86 könyök mély kutat is. (A megnyitás valószínűleg azt jelentette, hogy szétverték a bejárati folyosóba torlaszolt kőtömböket.) Sztrabón a következőket írta Geographika c. művében, mikor több mint kétezer évvel ezelőtt a Nagy Piramisnál járt: Az oldalfalnak mintegy középtáján van egy kimozdítható kő: ha ezt kiemeljük lejtős folyosó vezet a kriptához. (17, I. 33). Úgy látszik ezen a valóban kényes helyen egy billenő ajtó volt. Minden esetre a folyosó akkoriban nem vezetett még sehová, csak a föld alatti kriptába! A felvezető folyosó és a vészkijárat bejáratát ugyanolyan turai mészkőlap fedte, mint a folyosó többi részét. Talán szándékosan hagyták meg ilyennek a temetés idején az ajtót, hogy használhassák a piramis alsó részét vallási okokból. Vagy eleve nem csupán sírnak készült a Nagy Piramis, ha nem arra, hogy használják egy ma még közelebbről nem ismert rendeltetéssel Ki tudja?
Mindenesetre az is megér egy kis gondolkodást, hogy miért hagyták védtelenül a piramis bejáratát. Viszont Maragioglio és Rinaldi olasz építészek -akik a Nagy Piramis egyik legalaposabb tanulmányozói voltak- megvizsgálták a hatvanas évek elején a bejárati folyosó falait és arra következtetésre jutott, hogy nem volt védtelen ez a folyosó sem, mert a járatot eltorlaszoló kőékek nyomait fedezték fel a falakon. Mások szerint azonban szándékosan hagytak szabad utat a föld alatti kamrához.
Szerintem nem volt rajta ajtó, legalábbis nem ilyen. A piramisoknak vannak földalatti termei, kamrái is. Inkább valahonnan messzebről, földalatti járaton keresztül lehetett bemenni. Egyszerűbb is volt az ilyen járatot járhatatlanná tenni, nem beszélve a technikai gondokról.
Az ajtó fémrészeivel: így a tok, a tengely és a tengelyfoglalat minőségével kapcsolatban nekem is hasonló kérdések ötlöttek fel, mint Kirannak. Sztrabón görög-római történetíró i.e. 25-ben még saját szemével látta a Nagy Piramis bejáratát, ami egy kimozdítható kő volt, melyet kifelé kellett emelni. A csapóajtót ez alapján általában egy ék alakú kőnek képzelik, melynek tengelycsapja a kőlap felső végén fúródott a bejárat falába. Alulról lehetett kiemelni, ha elengedték önmagától a helyére billent, belesimulva a burkolólapok tömegébe. Alakjánál fogva csak kifelé tudott nyílni.
A Kheopsz ajtajának rekonstruálásánál sokat segít a dahsuri Tört piramisnak vagy a médumi piramisnak fennmaradt a régi ajtótokja. Ezeknél szintén lengőajtókat alkalmaztak. A tok mindkét oldalán egymással szemben egy üreget vájtak a tengely foglalatának. Ez 15 cm-el volt lentebb a bejárat mennyezetétől. Az ideillesztett sarokvas lengette a kőcsapóajtót. További segítséget nyújt a bejárat elképzeléséhez az a gránitkődarab, melyet 1970-ben találtak a Harmadik Piramis bejáratánál egy takarítómunkálat során vagy Unisz piramisának rézből készült ajtósarka.
Újabb elképzelések szerint a kapu tkp. egy L formájú kőlap volt. A bejárat felé eső oldala csak egy kétágú villára hasonlított. A csapon nemcsak kifordítható volt az ajtó, hanem kitolható is: ugyanis először a bejáratot elfedő kőlapot kifelé kellett húzni, s csak utána lehetett felemelni.
Elgondolkodtató az a dolog is, hogy Sztrabón idején, tehát 2500 évvel a készítés után, a bejárati ajtó még kifogástalanul működött! Abban az időben sűrűn is használták, hisz úgyszólván római kori turista látványosság volt a Szfinx és a Nagy Piramis. A piramis föld alatti kamrájának falain ott találták a római kori látogatók falfirkáit (grafittijeit). Valamilyen erősebb, a korróziónak jobban ellenálló fémből készülhetett az ajtó tengelye. A régészek szerint Kheopsz idején csak a rezet, aranyat és az ólmot ismerték a fémek közül (míg a bronz és a vas csak későbbi időkben válik ismerté). Kérdés, hogy miből készült a tengely? A réztengely kibírta a 2500 évet korrodálás és kifáradás nélkül? Vagy a biztonság kedvéért túlságosan is megnövelték a tengely átmérőjét?
Al-Mámún kalifa arab bányászai azért nem találták a piramis bejáratát, mert azt Septimus Severus vagy Diocletianus lezáratta (ennek okait most hosszú lenne elsorolni). Technikailag ma már lehetetlen rekonstruálni, hogyan történt a lezárás, mert a bejárat egész környékét kivájták a középkori arabok, de úgy gondolom, hogy az ajtót kivették és ék alakú több tonnás kőhasábokat szorítottak a bejárati folyosó kezdetébe és a csapóajtó helyét egy turai kőlappal pótolták, mely beleolvadt a burkolatba.
Tegnap már olvastam, de csak most másodszorra ugrott be, ha nem volt bent mindig valaki, akkor hogy juttottak be egyáltalán; gondolok a feltűnés mentes illeszkedésre?? Semmi fogantyú, vagy valami. :?
Először is bocsi, hogy eddig nem, de elvoltam foglalva..
Kedves Purusa
a "maja-azték" egymásutániságot akart jelenteni (igaz forditott, de így sikerült).
Az ottani időjárásrol nem tudok, sajna nem ott élek. Csak a könyvben leírtakra támaszkodhatok, arra se mindig ismervén a szerzőt (nem személyesen).
Igen a könyvben szerepel egy 64 109 589 éves ciklus, sőt említ egy 400 Mévest is...
"remélem nem gondolod komolyan, hogy egy ciklus csak akkor írható le, ha valaki végignézi..." Nem, nem gondolom, csak ami a könyvből is kivenető EvD sem hiszi, hogy egy nép, vagy kultúr csoport (tolték-olmék-maya-azték) olyan "borzastűztónagy" ciklusban (374440év) tudna gondolkodni amit át sem él (ie:2000-isz:1520). Ez olyan mintha az időszámitást nem Krisztus születéséhez kötnénk, hanem az utolsó Galomimusz pusztulásához...
Nincs érdekem a vonatkozó tudományos szakirodalmat/hazugságot tanulmányozni, éppen az előzőek miatt. Ez olyan, mintha kitalálnám, hogy a történések 156 459 évenként megismétlődnek és elkezdeném bizonygatni, sőt lelkes kutatókat is sorakoztatnék magam mögé. Ha ez sikerülne TE elhinnéd-e, hogy ez úgy is van, vagy nyitnál egy fórumot az indexen és vitáznál róla? :))))
OFF
Szia, leírtam volna itt valahol, hogy usered voltam? Vagy csak ilyen jólértesült vagy? :) (nem ezen a nicken voltam regisztrálva a Madhouse-on)
ON
Az imaidős dolgot nem olvastam, nem ástam bele magam annyira a site-ba. A gagyit a kinézetére értettem, 5 éve még elment volna, ma már kicsit amatőr a fílingje. Persze a tartalom a lényeg, de az nekem nagyon ezoterikus. :)
Üdvözöllek itt a topicban, úgy is mint volt useremet. ;-) Még jó, hogy nem jött be a dátum, de amúgy szerintem ez a lap nem gagyi, nekem legalábbis tetszett. Máshol nem láttam, hogy felfedezték volna a párhuzamot, az összefüggéseket az iszlám imaidők és a merénylet között. A lap más részeiben, gondolok itt a holdraszállással és a marsal foglalkozó oldalakra, elég sok tartalmat is találtam.
Egy másik faj müve? - izgalams elv fantáziamegindító, de még ha úgy is volt, akkor az érdekesebb, hogy _most_ hol vannak és mit csinálnak azok, akik hajdan az emberiségnek ideépítették :-) - ez a varáció nem érdekel különösebben, hisz az emberi tevékenység, mely fajhoz tartozónak érzem magam :-) sokkal közelebb áll hozzám.
Nem akarok arrol vitatkozni, hogy vajon masik faj muve volt vagy nem. Mindenesetre maga az a teny, hogy tobbezer evvel kesobb mi ezt egyaltalan targyaljuk mint temat, fel kell hogy vessen bizonyos ketsegeket. Amit meg szeretnek emliteni, az inkabb az, hogy amig az emberiseg milliardokat elkolt arra, hogy a Marson talaljon egy molekulanyi mashonnan (mint Foldrol) szarmazo elo anyagot, addig teljesen elveti annak meg csak a lehetoseget is, hogy mashonnan szarmazo "elo anyag" esetleg megfordult itt (a Foldon). Miert?
Ha egyaltalan elfogadjuk annak a lehetoseget (es a kemeny vallasosokon kivul azert ezt mar nagyjabol mindenki elfogadta) hogy van elet mashol is, es elfogadjuk annak a lehetoseget, hogy az ember kepes lehet/lesz egy nap, mashol eletre bukkani, milyen alapon NE kutassuk, hogy esetleg ez mar megtortent a masik iranyban?
Szia kiran,
Kézenfekvö elv, hogy a piramisok, még a Nagy Piramis is emberi erövel épült.
Alternatív elvek´, hogy nem emberi erövel mi lenne?
állati erövel?
isteni erövel?
egy ma már kihalt, vagy a bolygóról eltávozott faj müve?
vagy pláne, ahogy azt a minap viccesen megjegyeztem: "odanött" ? :-)
az isteni erö, ha jelen is volt az embereken keresztül manifesztálódott és munkahipotézisként feltehetö, hogy az akarat "emberfeletti" összpontosítása, a technikai kivitelezhetöség mögött, az az érdekes.
állati erö - nevetséges feltételezés.
Egy másik faj müve? - izgalams elv fantáziamegindító, de még ha úgy is volt, akkor az érdekesebb, hogy _most_ hol vannak és mit csinálnak azok, akik hajdan az emberiségnek ideépítették :-) - ez a varáció nem érdekel különösebben, hisz az emberi tevékenység, mely fajhoz tartozónak érzem magam :-) sokkal közelebb áll hozzám.
Tehát kiszürve:
akármelyik elvet is vallja valaki, az összes elvben közös alap az együttmüködés.
Ez szükséges feltétel.
Ahogy megfogalmaztad az elképzeléseidet, nyilvánvaló, hogy sokkal könnyebb egymással együttmüködve piramist építeni, mint civakodva.
Továbbá gyanítom, hogy a piramisok keletkezésének a feltárása is célravezetöbb együttmüködve, mint civakodva.
A "tudati energia" fogalom, ha úgy kezeljük, mint valami láthatatlan varázspálcát, amivel a papok ránézéssel repítik a köveket a magasba, badarság.
Ám ha a tudati energia fogalom a gondolat cselekvést implikáló ereje, akkor már inkább "kézzelfogható", hisz az ilyen tudati energia alakult át bennem is az ujjaimat mozgatóvá, ami átalakul tovább és a rejtélyes fotonok segitségével most az olvasó elött mint betük jelennek meg, s visszalakítva tudati energiává akár még megértés is lehet belöle :-)))
ami aztán a maga módján újabb fizikai cselekedetekben manifesztálódik.
"piramisul": valaki(k) tudatában megjelent a piramis ötlete és a végeredmény épitkezés is lett.
A le-egyszerüsített változatban: ránézéssel, vagy csak rámeditálással álltak a kövek haptákba ;-)
a fel-komplikált változatban: egyetlen zsarnok tudati energiája parancsra transzformálva kényszerített másokat a köveket összeizzadni.
Nekem a (vágyteli) elképzelésem, hogy lelkes, alkotó gárda
remek találékonysággal és tudással
tudati energiajat egyberakva,
(úgy, hogy az túlépett egy kritikus tömegen és így motivált)
alkotta
közösen együttmüködve azokkal IS akik mozgatták a köveket,- és ezért a legérdekesebb a _miért_
Szia Purusa,
Kissé off, szinte már szemantikai területre vezetö eleinte, de aztán visszatér a topic fö témájához.
mondod:
tömören: úgy gondolom, hogy aki pénzügyi megfontolásokból átver más embereket, és a tudományos módszerek látszatát keltve áltudományos marhaságokat terjeszt laikusok között, az hülye.
Aki tudja, hogy nem mond igazat, az lehet csaló, gonosz, spekulatív, zavarosban halászó, manipulatív, hiszékenység vámszedöje
EvD akármilyen erkölcsi (vagy erkölcstelen) alapokon is áll, felvetett egy témát, ami gondolkodásra késztethet(i az arra hajlandót)
Közvetlen tapasztalata a letünt kultúrákról - feltehetöen - senkinek nincs, következésképp az arról alkotott kép (IS) szubjektív.
Söt, közvetlen tapasztalatom a piramisokról sincs.
Beszéltem szavahihetö emberekkel,akik azt mondtak: látták, felmásztak rá, bementek; láttam filmeket, olvastam könyveket, de
Közvetlen tapasztalatom van, hogy
ha az ontológiát a végletekig húzzuk, az nem praktikus.
(mivel még arról sincs közvetlen tapasztalatom, hogy Egyiptom létezik, de a kis valószinüség miatt az imanens nyugtalanság, hogy
a világ rá akar szedni engem, hogy egy tévhitet elhitessen nem zavaró:-))
Ám a kérdöjeleket megáltalkodottan kiegyenesíteni akaró merevség éppen olyan kilátástalanságot implikál - söt talán még borzalmasabbat.
S óvatosan a topictéma felé irányulva:
Az elméletek valószinübbek, vagy kevésbé valószinüek.
Egyetértek Kirkegaard javaslatával, hogy a belsö béke érdekében választanunk kell - ezt szubjektíven tesszük mindenképpen - legalábbis ideiglenesen.
Ám ha a választás nem viseli el a másfajta megvilágitást, az aligha nyit teret a tudat fejlödéséhez.
A fejlett(ebb) tudat alkotási az elfelejtett kultúrákban jelezhetnek nekünk is.
szuverén jogod bárkit - még EvD-t is - lehülyézni, de mit érsz el ezzel?
Inkább arra lennék kiváncsi, hogy szerinted mi a nem-hülyeség a piramisokkal - különösen a Kheposz-piramis-nak nevezett alkotással kapcsolatban?
valóban nagyon színvonaltalan, primitív dolog úgy érvelni, hogy az ember vitapartnerét minden érv nélkül lehülyézi - igazad van.
Nekem vannak érveim, amik miatt teljesen jogosnak érzem Dänikent így jellemezni, csak nem akartam itt, ebben a topicban részletezni őket. Ha valaki kívánja, és ellenérveket hoz, máshol megteszem.
Nagyon tömören: úgy gondolom, hogy aki pénzügyi megfontolásokból átver más embereket, és a tudományos módszerek látszatát keltve áltudományos marhaságokat terjeszt laikusok között, az hülye.
Még akkor is, ha sok kérdésben akár még igaza is lehet(ne). [Sőt, ekkor pláne.]
nem (teljesen) "hiába téped a szád" ;-)
nekem érdekes olvasni az elméleteidet, bizonyításokat.
Purusát - akit melleseleg személyesen is van szerencsém ismerni - sem vádoltam acsarkodással, legfeljebb EvD-röl elhangzott sommás ítéletét tettem szóvá, mint hozzá nem méltó ervelést.
Se az "ezoterikus", se a "tudományos" oldalhoz nem érzem magam tartozónak - tartozkodónak inkább.
Nekem a piramisok mégis rejtélyes alkotások
nem annyira az érdekel, hogy milyen tecnikai módszerrel építették, hanem, hogy miképp és miért.
A miképp kérdésen azt értem, hogy miképp tudták motiválni az embereket akik de facto "összeszerelték" méghozzá olyan pontosan, amilyenek.
Mint ahogy abban már korábban is egyetértettünk, hogy nem rabszolgák korbácsolt hada volt az építkezés végrehajtója, a közös eröfeszítés gyökere ami - nekem - a legérdekesebb.
Azt sem tudom elfogadni, hogy csupán egy kényúr tiszteletére emelt sírhalom lenne, hogy demonstrálja hatalmát.
A lehetséges elméleteket elolvasom,s közben azon
töprengek: milyen emberek voltak azok, mit tudhattak azok, akik képesek voltak az akaratukat olyan harmóniába hozni, hogy így vagy úgy létrehoztak ilyen remekmüveket.
tehát valószinüleg, hogy _volt_ olyan tudás, ami ma már/még nem ismert.
vannak elméletek, amelyek részmagyarázatokkal szolgálnak.
minden magyarázat saját magát tudományosnak véli, a saját maga akceptálta tudományra építve, söt ú. n. tényekre alapozva.
Mert ú. n. tény, hogy voltak növények, állatok jelenünk elött is, amik már nincsenek vagyis kihaltak csak megkövesedett maradványok alapján bizonyítható hajdani létük.
Tehát ennek az ú. n. ténynek az alapján lehetne azt is állítani, hogy a piramisok valaha élölények voltak, csak megkövesedett maradványaik maradtak, kihaltak ;-).
A régiek még tudtak piramist "tenyészteni", mert volt még olyan élet - ma már se dodo, se dino, se piramis nem él a bolygón! :-)
De némileg még(?) komolyabban:
Kihalhat elmélet is. Az elmélet aminek a segitségével "_lett_" piramis, ma már nem ismert (illetve nincs általánosan elfogadott).
A koncepció, mely motiválni tudta azt az akaratösszpontosítást olyannyira, hogy az anyagi világ átrendezödött, ma piramisnak nevezett csodákká, jelenleg nem létezik, vagy legalábbis - ha mégiscsak létezik - nem ugyanúgy manifesztálódik.
Aki valóban érti - ha akad olyan -, a piramisok üzenetét, hallgat (vagy nem halgatnak annyian rá, hogy elfogadva az üzenetet, gyarapítsa megértését)
S mivel rontani jelentösen könnyebb, mint alkotni, marad a részigazságokból kovácsolt fegyverekkel az egymás pusztítása, üldözése, nevetségessé tevése, megkérdöjelezése(?), lehetetlenné tevése
közös alkotás helyett.
Azért "alkotnak közösen" csoportok, hogy a másokat megakadályozzanak.
Így, hogy nincs közös csúcs amifelé lehetne ismét közösen "piramisulni",
vagy
gúzsbaköt a "farao átka"
vagy
aki(k) kezében a kulcs, azok ülnek a láthatalan piramis(ok) tetején, élvezve a tudatlan rabszolgák alantas acsarkodásaiból fakasztható elönyöket.
PS pl
ez: Däniken egy hülye ...alantas acsarkodás.
[nota bene: nem vagyok EvD hívö, nem feltétlenül értem minden gondolatát, mert nem tudom összeegyeztetni érveléseinek egy részét azzal, amit igazságnak vélek, de ö legalább;
utánjárt, kutatott, írt könyveket, szorgalmas és ha téved is, vagy csalónak is tünhet;
aktualizált egy többeket megérintö és megrendítö elvet.]
Amiböl (IS) érdemesebb a tágabb gondolkodásra való késztetés magját ápolni, mint szánalmas "von oben attitüddel" ellaposítani, eltaposni.
Majdnem azt írtam elvetni, de rájöttem, hogy az (IS) legalább kétféleképp érthetö:
elvetem, mert megvetem (az ágyat, hogy alhassak tovább kiszszerüségemben)
elvetem, hogy megfoganjon, teremjen, hogy gyümölcsöt hozzon, hogy nemesíthetö legyen.
- Olyan nincs, hogy "maja-azték" civilizáció; csak ha elfogadjuk, hogy van például "magyar-szerbhorvát" civilizáció is...
- A "tudományos álláspont" meg tudja magyarázni, hogy miként tettek szert a közép-amerikai magascivilizációk (főleg a maják) annyira pontos csillagászati (és nem asztrológiai :) ismeretekre; "egyszerű" megfigyeléssel és számolással. Mint a viccbeli angol pázsithoz, ehhez sem kell más, csak eső, meg fűnyírás - pár száz évig. :)
A mezoamerikai kultúrákra általában, a majára viszont különösen jellemző volt az, hogy az időszámítás (vallási okokból) szakrális jelentőségű volt a számukra. Naná, hogy a lehető legrészletesebben elmerültek benne.
- Közép-Amerika fölött az idő nagy részében az ég egyáltalán nem borult, vagy felhős; bizonyítani tudom.
- Felhívnám a figyelmed a kora indiai kultúrák időszámítási rendszereire: ott millió éves ciklusokról beszélnek; remélem nem gondolod komolyan, hogy egy ciklus csak akkor írható le, ha valaki végignézi...
- Ha netán valóban tanulmányoznád a vonatkozó tudományos szakirodalmat, akkor esetleg nem gondolnád azt, hogy az "megbukott" :)
- Nem szokásom ilyet mondani, de Däniken egy hülye.
A meglepetések közé tartozik - remélem sokaknak új - , hogy E v Daniken: Az istenek érkezésének napja c. könyvében megemlíti az esetleges külső beavatkozás lehetőségét. Nem az idegen lényekét, hanem a külső segítséget.
Bővebben: a tudományos álláspont szerint ie.2000-isz.1520-ig tart a maya-azték civilizáció. Mégis olyan dolgok említődnek meg, amik aláássák ezt, mint a híres maya-naptár, kettős időszámítás, máról-holnapra vett csillagászati tudás, stb..
1., A tudományos állaspont nem tudja megmagyarázni mikor és mennyi idő alatt tettek szert a pontos asztrológiai ismereteikre; pl: a Vénusszal kapcsolatban, vagy, hogy sokkal pontosabban mérték a napokat, mint jelenleg mi.
Tényszerűleg:
A Julianus naptár: 365,25 nap,
a Gregoriánius naptár: 365,2425 nap,
a maya naptár: 365,242129 nap,
az abszolút asztonómiai számitás: 365,242198 napban állapít meg egy évet.
Tudtommal a Gregoriánus van _forgalomban_ nálunk, aminél a mayák pontosabbak voltak! Honnan tudták? Sőt! Ennél is komolyabban vették a pontosságot: 52 évenként 13 nappal toldották meg az évet és 3172 évenként 25 nappal csőkkentették.(Az adatok a könnyvben szerepelnek!)
2., A kettős idő számításról: fogaskerekeket kell elképzelnünk, amik egy másban forognak
13 napos hónapokkal számoltak minden napot számmal jelőltek, (tehát 52 évenként +1 hónap)
egy év 20 ilyen hónapból ált minden hónapot egy-egy istenről neveztek el (Imix, Ik, Akbal, Kan, Chicchan, Cimi, Manik, Lamat, Muluc, Oc, Chuen, Eb, Ben, Ix, Men, Cib, Caban, Eznab, Cauac, Ahau),
Ez 260 napot jelent, ami alatt egyetlen egyszer sem ismétlődik a napok megnevezése a fogaskerekek forgása miatt: ma: 1Imix, holnap: 2Ik, h.után: 3Akbal, stb.. A 260 napos év a Tzolkin (szent év).
A másik kalendárium a Haab, amelyben 18 db 20 napos hónap volt, azaz 365 nap. Ezt a Haab kereket összekapcsolták a Tzolkin kerékkel, az elöbb ismertetett módszer miatt 18980 napra emelkedik az ismétlődések rendszeressége; ez 52 Haab évet jelent, és 73 Tzolkin évet.
Sylvanus Griswold Morley (1883-1948) állítása szerint a mayák "csak" 374 440 évente ismételtek. Ez azt jelenti, hogy mind a 136 656 000 napnak más és más neve volt!
Mr S. Kiessling megálapította, hogy a Mars és a Jupiter közti aszteroida gyűrű, ha valamikor egy bolygó lett volna (X bolygó), akkor 5,2 földi év (1898 nap) alatt fordult volna meg a Nap körül és 7,3 földi naponként tengelye körűl. A maya hiedelem szerint az istenek Haabonként tízszer jelentek meg, azaz 5,2 évenként.
Relytély, hogy miért számoltak két időszámítás szerint. Mr S. Kiessling összefüggése szerint a 0,1 Haab évet az X bolygó forgási idelyével szorozzuk 260 napot kapunk, ami egy Tzolkin-év!
Ez feltételezi, hogy az isteneiknek, vagy tanítóiknak vmi köze lehetett az egykori bolygóhoz.
Én szerintem ahhoz, hogy valamit ciklusolni lehessen többszöri ismétlődés és kitartó megfigyelés szükséges. (Közép-Amerika felett az év 2/3, 3/4-ében felhős az ég, hmm ideális-e a csillagászati megfigyelésekhez?) Tehát, ahhoz, hogy én az idő mérését 3172 évenként pontosítsam, ahhoz nem elég az a 3520 év, amit a tudósaink meg engednek, viszont a fent említett 374 440 év már megengedi a részletes megfigyelést, még a rossz idő miatti késlekedédt is. :)
Ezek alapján elfogadhatónak tartom EvD "külső segítségét"! de nem bizonyitottnak! Viszont számomra a tudomány, mint magyarázat totálisan megbukott!!
Tisztelettel: Aries
Remélem érthető lett!
Ha nem, részletesebben is beírom, ha szükséges és időm (kivvi) engedi. (és érdekel még valakit)
Ismeri valaki Kőrösi László: Egyiptom művészete c. könyvét? 1898-ban adták ki, és valójában 'Egiptom Művészete' a címe.
Látatlanba lehetne sok pénzért beszerezni, de nem tudom ókorral foglalkozik-e egyáltalán.
Nem tud róla valaki bármi infót?
Ez egy kicsit komolyabb lesz! X-től hallottam: Létezik egy tökéletes(!) rendszer(társadalom) vhol, vmelyik galaxisban. Természetesen a mutációk miatt állandóan születnek deviánsak, akiket születéskor likvidálnak (pl:Spárta). Vannak akik olyan "jók" devianciából, hogy születésüktől rejteni tudják "negatív képességeiket". Ezek felnőve gondot okoznak a vezetésnek, a Yard begyűjti őket, elítéltetnek. A büntetés a következő: Száműzés. Módja: Anyagi lényétől megfosztva egy lövedékben kilövik a galaxis x;y;z irányba (ahol a naprendszerünk található). Itt egy begyüjtö inézmény X bolygón fogadja a küldeményeket és levetíti őket a Földre, bele egy újszülött emberszabásúba(Isten lelket oszt). Az Emberi faj kiemelkedése a majmok közül köszönhető annak, hogy ezek a "lelkek" eredeti formájukra akarták formálni a legmegfelelőbb előlényt(Darvin-elmélet). Sajnálatu(n)kra a büntetés nem jár le egy emberöltő alatt és az újraszületés is teljes "format c:"-vel kezdődik. :))) Ezért megnyújtjuk az életben töltött időt amennyire csak tudjuk(ugye a Neander-félék cirka 20-on éveket éltek, ahhoz képest ma..).
Nincs szükség őrzésre, mert mire megtudnánk vmit a múltunkból (emlékezni, rejtett memóriánkat felnyitni) addigra úgyis előregedik a "húskapszula" :)) és annyi! Ezért is nem találkozunk velük. (UFÓ-istáknak: az a néhány eset lehet, hogy turista volt(lesz)...) DE! Arra az esetre, ha mégis vhogy sikerülne megtörni a blokkolást és olyan fejlettségre tennénk szert, hogy elhagyhatjuk a "cellát"; elhalmozták a naprendszert és környékét bizonyos "csapdákkal". (pl: 2001 Űrodüsszea: a Hold túl oldalán a felszín alatt találtak egy tökéletesen csiszolt fekete hasábot, ami, amikor hozzá ért a kutató elbúgta magát; ez lehetett a riadó). Asszem ennyi.
Ha van vmi akkor még kiegészítem.
Sajnos többször is jópár évet kellett kihagynom a kutakodásom során, ezért nem vagyok teljesen felkészülve az Atlantisz témából.. Emlékeim szerint vhol az Atlanti o-ban északra az egyenlítő közelében - hiszi a már említett könyv szerzője. Pontosan nem emlékszem, bár valószínű, - méreteiből fakadóan - hogy érintette sőt, le is nyúlhatott a déli féltekére (NEM TUDOM MEKKORA VOLT mielött még megkérdezné vki). Úgy tudom, hogy bizonyos kapcsolatokat tartott a K-, D-Amerikai, D-Európai vmint az É_Afrikai és Mezpotámia környéki kultúrákkal. Tehát ha létezett, akkor megmagyarázza a hasonló formák megjelenését a különböző területeken, SAJNOS AZ IDŐT NEM!!!!! Az elpusztulásáról annyit tudok, hogy - szintén a szerző szerint - vmiféle gázbuborékokon nyugvott(?) amit a tektonika átrendezett, felborítva az egyensúlyt. Középen eltörve a kontinenst és ezután elmerült... Ha ez igaz, szörnyű nagy energia szabadulhatott fel, ami sok mindent elpusztíthatott még az elsűllyedés elött.
OFF: úr letudva. Egyébként a tisztelet jele számomra, nem pedig a jelenleg alakuló '"+!%!"(!)=(+%+!!'"rendszer találmánya! (I'm a pleb too)
ON:
3a: Tételezzük fel: volt annyira fejlett (inteligens), hogy nem kellett neki birtokolnia az egész világot, csak azt a kis részt (relativ kis) ahol élt...
3b: Fogadjuk el, hogy vhonnan tudták , hogy kell úgy csinálni, (Te is leírtad pár száz hozzászólással ezelött az észak-tájolást.) és mondjuk azt, hogy vallásosan imádták az(oka)t aki(k)től a tudást kapták, ergo vallásos épületek.. (Elfogadható?)
4: Mint írtam Mu/Atlantisszal kapcs. 25K év rengeteg idő, én csak a könyvre hivatkozhatok, azt, hogy a szerző honnan vette, azt sajna nem tudom. De játszunk el a gondolattal, hogy Európa beszakad a vízbe. Mi biztosítja azt, hogy akár EGY olyan ember is megmenekül, aki egyszemélyben ért az erőműépítéshez, üzemeltetéséhez (meg ami ezzel jár..) és ez csak az energia. Ami nélkül megb@szhatjuk az összes floppyt/CD-t (ha akár egyet is sikerült megmentenie vkinek és nem a Józsi-bácsi pornóképeivel van tele), mert a PC nem fog elindulni, hogy elolvassa azt.. + bányászat, szállítás.
Aztán meg enni is kell! Meg igyon már valaki a Dnyepper(?) vizéből! Etc, etc..