A bojler felfűtésekor teljesen normális jelenség, a tágulás következtében a csöpögés. Az hogy ez ténylegesen hány liter, az adja meg, hány fokra melegíted a vizet. 50 fok, körül nem szokott még csepegni. Be kell rakni egy hideg vizes tágulási tartályt mellé ha ennyire zavar.
100 liter víz felfűtésére 4 litert tágulás a szokásos ökölszabály, ez látszólag valóban a duplája, de ha volt közben vízelvétel, amivel újabb adag felfűtendő víz kerül a bojlerbe akkor akár reális is lehet. Ha már szerelni kell akkor ne csak szelepet cseréltess, én raktam fel a 120 literes bojlerhez egy 12 literes tágulásit, -meg elé egy nyomáscsökkentőt, mert nálunk amúgy is elég magas a hálózat víznyomása-. Ennek több éve, azóta a szelep egy csep vizet sem engedett el.
Köszönöm. Igazabol meg mindig a regi/koszos nyitott rendszert akarom összehozni egy kondenzaciossal es gondoltam levalasztom egy lemezes höcserelövel. Condens2300megkapna a bus-s CR100-t, csak azt nem tudom hogyan vezereljem a szekunder (regi koszos) kör keringetöjet. Persze, ha a cr100 helyett egy ki/be termosztatot raknek egyszerü lenne, de a cr100 nagyon megtetszett, h szabalyoz es nem csak kapcsolgat
Köszönöm az eddigi segítségeiteket, most is kérnék egy kis segítséget!
Van egy 80literes gázbojlerem a házban amin tavaly júliusban volt cserélve a biztonsági szelep mert csöpögött. Jó is lett, egészen az utóbbi 1-2 hétig nem is volt semmi gond, de elkezdett 12h alatt kb. 8 liter vizet kiengedni. Ezalatt mondjuk egy teljes 80l felmelegítése történt. Jól sejtem hogy azért ez nem kevés elcsöpögő víz?
Nem gondolnám hogy a szelep egy évet se bírna, de nincs kizárva. Azt olvastam akkor tud még jelentősen csöpögni ha vízköves, ezért gondolkoztam hogy ki kéne vízköveztetni. Kb. mi az a normaidő amit egy ilyenre fordít egy normális szerelő?
Nekem azt teljesen mindegy milyen kazánt veszel. Kérdezted a véleményt én meg leírtam. Régebben volt Baxi ami jó volt, állítólag. Ez nem az... Mondjuk mondom én az olasztól irtózom, ezt itt mindenki tudja. De én tőlem azt veszel amit akarsz :)
Egyedül az Immergas, az ami nálam bekerülhet a képbe, de annak meg van az oka.
Én foglalkozom hűtéssel, fűtéssel, vízzel, és gázzal, is... Osztókat úgy csináltad ahogy írtam. Ha a legjobban ki akarod használni a kondis kazánt a kombinált (radiátoros/padlófűtéses) rendszerrel, és viszonylag olcsóbban akarod megúszni, akkor egy körre tegyél mindent. (persze ha nem 300 m2-es házad lesz) A radiátorok akkorák legyenek, hogy max 40 fokos előremenővel is, kifűtsék az adott helységet. Thermofejek mehetne rá, akár rádiósak is. Ha a padlót vagy a radiátoros kört mindenképp külön akarod vezérelni, vagy több termosztátot akarsz, rakathatsz be egy zónavezérlőt, amit az előbb is írtam... Szétválasztott rendszert nem csinálnék, mert ha már kell a radiátornak az 50-60fok akkor a kondenzációt már csak részben használod ki, hiába a padlóba 35-40fok, meg ennek a kiépítése drágább is.
Nem tud. Azt csak a 3000.-től fölfele. De annak meg nem igazán jó a modulációs tartománya, mert 8kw a minimum. Be kell rakni egy zónavezérlőt és az kapcsolja a szivattyút is. Mondjuk egy Computerm Q4Z-t. Nem egy nagy összeg.
A kazánt ajánlotta egy ismerős aki szakmabeli. Nekünk is Baxi volt korábban (más típus) és nem volt vele problémánk. Ezért gondolkodtunk ebben. De biztosan vannak alternatívák ahogy mondod.
Azért kérdeztem rá a szabályzásra és az osztó gyűjtőre mert eredetileg radiátoros fűtéssel árulták a házat (még építés előtt) és úgy szerződtünk le, hogy kombinált fűtése lesz. Azért kérdeztem szakmai fórumon mert szeretnék kicsit felkészülni a témából. Nem vagyok teljesen kívülálló, épületgépész vagyok de 20 éve csak hűtéssel foglalkozok és azon belül is kereskedelemmel, szóval nem értek a gyakorlati fűtési megoldásokhoz de megértem ha elmagyarázzák.
Ez egy kúrva drága, és szutyok olasz kazán. Ez a véleményem bocsi. Ettől jóval olcsóbb és jobb kazánok vannak.
Pl: Bosch 2300, 2500, Immergas Vitrix TT, vagy még az Ariston Génius One is olcsóbb és jobb. Mivel 2 fürdőszoba lesz mindenképp fűtő kazánt tennék, és külön indirekt tárolót, nem kombi kazánt.
Én külön osztó/gyűjtőt tennék a radiátoros körre amin semmi nincs, és külön a padlónak ami áramlásmérős.
Neked miért fontos, hogy milyen az az osztó gyűjtő? Te egy végfelhasználó vagy, nem mindegy hogy kapod meg, egyben vagy külön? :)) Nincs Gépészed? A te szempontodból az a lényeg a fűtés és a komfort megfelelő legyen. A fűtést terveztesd meg, a kivitelezést bízd a gépészre, és fogadj műszaki ellenőrt!!!
Most épül a házunk. Alapvetően padlófűtés lesz kialakítva, a 3 szobában viszont radiátoros fűtés lesz, illetve a 2 fürdőszobában a padlófűtésen kívül lesz 1-1 törölközőszárító is. A tervezett fűtőegység BAXI Luna Duo-Tec E 24 ERP kondenzációs kombi kazán. Egyrészt az lenne a kérdésem, hogy milyen osztó gyűjtőt kellene választani az említett 3 hőleadó fajta esetén? A legjobban annak örülnék ha lehetne valahol kapni olyan kombinált osztó gyűjtőt amit már önmagában, kiegészítések nélkül be lehetne építeni. Másrészt az is érdekelne mi a véleményetek erről a kazánról? A válaszokat előre is köszönöm!
Közben kiderült, hogy elment a nyomás a rendszerben, vleg valamelyik szelep nem zár rendesen.
Ha jól gondolom, akkor most annyit tudok tenni, hogy vagy egyelőre visszazárom a radiátort és engedek bele újra vizet, vagyis visszacsinálom az egészet, vagy veszek/keresek vmit, amivel el lehet zárni rendesen, és utána visszaállítom a víznyomást a rendszerben.
Tud esetleg képet küldeni vki arról, hogy mivel is lehet ezt megcsinálni ezt a szelep lezárást?
Ha korrekt megközelítést akarunk , akkor ugye nem lenne rossz felmérni és kiszámolni mondjuk kinti -15°C és belsö mondjuk 22°C-os hömérsékletre a helyiségek höigényét . Ha ez plusz - mínusz 10%-al meg van , akkor hasonlítsuk össze a radiátorok teljesítményével ( magas höfokú elöremenövel számolva ) ! Ha ez megvan , akkor kereshetjük a megoldást . Szerintem megint csak távúton és elméletileg . A ház höigényéhez , kicsik lesznek a radiátorok , ha pufferról akarod majd 40°C-os vízzel is nagy hidegben kifüteni a házat . A jelenlegi radiátorjaid több mint valószínü , hogy magas hömérsékletü elöremenövel voltak számolva .
van egy fúrott kutam (38m) amihez egy Leo jet10m (90/46) szivattyút használok, de már harmadjára kellene javítani (kb.10 év alatt), le volt ragadva tavasszal, alig indult el és szinte csak pisil,alig van nyomás. Locsolás használjuk (nincs még tervben sem automata öntözőrendszer)
Nem tudom milyen fajta kút, egy 25-ös KPE szívócső van rákötve a szivattyúrea, ami egy 40es PVC csőbe megy le. A víz fenn fan a KPE csöben szóval lehet azon is vmi lábszelep.
Milyenek ezek a periférikus szivattyúk? Ha jól értelmezem akkor kevesebbet fogyasztanak mint a Jet-ek. Érdemes lenne ilyenbe átülnöm?
Vagy milyen szivattyút ajánlanátok?
Valóban kevesebb baj van a Pedrollókkal? Milyen ez a Elpumps?
Csak a topiktársunk nem panaszkodott arra , hogy az elöremenö 65°C , a visszatérö meg 62°C , de a radiátorok meg hidegek és nem képesek kifüteni a házat , pedig elötte nem volt gond . A másik , hogy vegyestüzelésü kazánt használ , ami ezek szerint nem forralta meg a vizet , mégha alig vettek el a megtermelt höenergiából megszokott normális tüzelöadagnál , amit azért minden felhasználó megtud saccolni, hogy mennyire elég . Tehát a topiktárs nem vette észre , hogy minimális a tüzelöigény :-)